Keresés

Részletes keresés

Stylist Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15597

"Az urak vagy nem tudják, vagy nem tudták, hogy háborúba vonuló hadseregnél a sebészek utánni két legkeresettebb orvosi szakma a nőgyógyászati és az állatorvosi."

 

Kezdjük stílszerűen: Hüüümmmm...

Azért nem ártana kifejteni a fenti állítás okait, hogy oszoljon végre a háborús könyvek elolvasásának általunk való elmulasztása miatti sötétség. Kezdve azzal a triviális felvetéssel, hogy mindkét ( és ki tudja, még hány további ) eset a 80-as években történt, amikor szó sem volt háborúba vonuló seregről. A cucilizmus éppen kezdte szép lassan feldobni a pacskert, NATO missziókról pedig a legőrültebb látnok sem fantáziált még akkor. Miért volt annyira keresett a nőgyógyász? Akkoriban még legfeljebb minden 50. vagy 100. katona volt nőnemű, nem jött még el a mostani Kánaán ideje, amikor 45 kilós szőkékkel töltik fel a lövész egységeket. Szerintem a potenciálisan felmerülő egészségügyi problémák várható arányához képest pont a nőgyógyász szakorvosra lehetett legkevésbé szükség egy 100 ezer fős, túlnyomó többségében férfiakból álló hadseregben. És az állatorvosok? Ahhoz a pár ványadt őrkutyához kellettek volna tömegesen, amelyeknek már biztosítótűvel volt rögzítve a farkuk, és mentálisan komoly kihívásokkal küszködtek? ( Nálunk az egyik például szabályosan rettegett az ott igen gyakori kóbor macskáktól, mert egyszer az egyik kandúr megkarmolta az orrát! ) Ha azt írnád, hogy a _jövőben_ fog rájuk nagyobb figyelmet fordítani a Hadkieg, azon már nem lepődnék meg, mert ha ilyen ütemben folytatódik a Honvédség korszerűsítése, akkor hamarosan újra visszatérünk a fogatolt tüzérséghez, meg a a Mária Terézia Huszárokhoz, és akkor szükség is lesz rájuk, ha Medevac-ot kell hívni a lovakhoz...

Üdv:

 

P.s: Egyet árulj még el: Öreg csóka is írt egy nyelvész doktorról, akit behívtak csapatorvosnak. Szóval a nyelvészekre is vadásztak az alakulatoknál, vagy ez az egy eset kivételesen (!) tényleg el lett b@szva? :-))

   

Előzmény: monor-21 (15595)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15596
És miért ???
Előzmény: monor-21 (15595)
monor-21 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15595

tűzér :

Utoljára eü. ügyben akkor lepődtem meg, amikor a rakétaosztély mozgósításakor (80-as évek) a lakótelepi nőgyógyászt vonultatták be ZSH parancsnoknak."

 

Stylist:

Nem tudom hogy ez ugyanaz az eset, vagy többször is balf@szkodtak a tartalékosok behívásánál, de ez egy jó ismerősömmel, K. Tamás doktor úrral történt meg, még szintén a 80-as években. Behívták Rétságra, tartalékos szolgálatra. Nem értette! Mivel Ő állatorvos! Végül kiderült, hogy az ikertestvérét, K. Tibort akarták igazából, aki belgyógyász és traumatológus végzettségű. Gondolom meglepődtek volna a sorkatonák is, ha az új doki megkérdezi tőlük, hogy megkapták-e már a szopornyica elleni vakcinájukat... :-))

Üdv:

 

 

Hüümmm !

Az ünnepre való tekintettel ezt a két sületlenséget írjuk a beigli számlájára............:-)))

 

 

Az urak vagy nem tudják, vagy nem tudták, hogy háborúba vonuló hadseregnél a sebészek utánni két legkeresettebb orvosi szakma a nőgyógyászati és az állatorvosi.

 

Kellene egy-két eüs háborús könyvet elolvasnotok.................:-)))

Vagy legalább meghallgatni pár olyan orvost aki volt háborúban.

 

Tehát a nőgyőgyászokra és az állatorvosokra a Kiegneknél vadásztak az olyan parancsnokok akik nem ezred vagy dandár kötelékben voltak, hanem például önálló zászlóalj parancsnokok voltak.

 

Vittük az "okmánybélyeget", hogy ilyet kapjunk.

 

Tehát ez nem kiszúrás volt, vagy a kieges balkezessége hanem szándékos és szerencsésnek tartottuk magunkat ha sikerült.

 

 

 

 

Előzmény: Stylist (15588)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15594

Python!

    A pécsi tüzérdandárnál 1994-ben mi is a Magellánnal kezdtünk. Soha nem vettük meg, mindig kölcsönben volt nálunk. 1996-ban vettem fel a kapcsolatot a Collins cég magyarországi képviselőjével. Valamikor 1997-ben fönökeink engedélyezték néhány Collins GPS beszerzését. 1998-ban a Collins cég rendelkezésünkre bocsátotta az úgynevezett VIPER berendezést. Ez állt egy Leica kézi lézertávmérőből és egy Collins GPS-ből, amit egy link kötött össze. Gondolom ilyet használtak a kanadaiak is. Egy újabb linkkel digitális adattovábbítóhoz lehetett kötni a rendszert. Pénteken kaptuk meg a berendezést, következő csütörtökön bemutatót tartottunk alkalmazásából mindazon tüzértisztek részére, akik valami jegyzésre érdemes beosztást töltöttek be parancsnokságokon, tanintézeteknél vagy csapatoknál. Hódmezővásárhelyről kaptunk egy BTR-t, arra applikáltuk a műszert. Az éleslövészettel egybekötött bemutatóra járógipszben kijött a Collins magyarországi képviselője, egy bűbájos, üde, hamvas ifjú hölgy, sőt, megjelent kiséretében Londonból  a Collins európai képviselője is. A bemutató remekül sikerült, a Collins képviselői azt mondták, ha vásárolunk legalább 10 db-ot, darabját 12000 dollárért adják. Elöljáróink nem érezték szükségét a beszerzésnek, pedig ideális eszköze lehetne ma is a század tűztámogató csoportoknak. 2000-ben nyugdíjba mentem, hamarosan kerestek a műszakiaktól. Nyilván a Collins ajánlott. Mondtam, hogy jó pénzért nagyon szivesen segítek a műszaki federítő jármű  GPS-el történő felszerelésében. Pénzért? nehogy má'! Megoldották nélkűlem. Azóta az aktuális civilkápráztató púdergyakorlaton mindig "lelellenőrzöm" a bemutatóra kiállítot műszaki felderítő járművet.Még egyszer sem találtam olyan katonát a jármű mellett, aki a lézertávmérőt kezelni tudta volna. 2005-ben azt mondta a katona, hogy már le is tettek az alkalmazásáról, mert mindkét akkumlátor (távmérő, GPS) üzemképtelen.Szerintem az egész műszaki bagázstól el kellene kobozni a járművet, kicserélni az akkumlátorokat és átadni az afganisztáni kontingensnek század tűztámogató funkcióra. Ekkor nem lehetne kérdés, hogy oldod meg a tűztámogatást 200km-re a tábortól.

                                        gyulla 

Előzmény: Törölt nick (15586)
ZUpityu Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15592

Szakorvosokra csak a magasabb szintű segélyhelyeken van szükség (ESH, DDSH) A ZSH-n a sebeket összevarrni, lekötni, a sérülteket osztályozni a kiürítéshez egy hentes is kiválló.

Előzmény: Volt tüzér (15591)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15591

Végül is akármelyik orvos a szakosodása előtt közönséges (bocs a rossz kifejezésért, de jobb nem jutott eszembe) orvosnak minősül. (valami cselédkönyvesnek hívják őket vagy mi a fene.) Vagyis sok mindent megtanul amellett, hogy később esetleg pinológus lesz.

Csapatnál az egyszerű dolgokat meg tudja oldani, a bonyolultabb eseteket meg úgyis a rendelő intézetbe szakorvoshoz, vagy a MHKKK-ba küldi.

Előzmény: Törölt nick (15589)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15590
Python1


Te dolgoztál, dolgozol Ausztrálokkal ?
Van valami vélemény róluk ?
Előzmény: Törölt nick (15589)
Stylist Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15588

"Utoljára eü. ügyben akkor lepődtem meg, amikor a rakétaosztély mozgósításakor (80-as évek) a lakótelepi nőgyógyászt vonultatták be ZSH parancsnoknak."

 

Nem tudom hogy ez ugyanaz az eset, vagy többször is balf@szkodtak a tartalékosok behívásánál, de ez egy jó ismerősömmel, K. Tamás doktor úrral történt meg, még szintén a 80-as években. Behívták Rétságra, tartalékos szolgálatra. Nem értette! Mivel Ő állatorvos! Végül kiderült, hogy az ikertestvérét, K. Tibort akarták igazából, aki belgyógyász és traumatológus végzettségű. Gondolom meglepődtek volna a sorkatonák is, ha az új doki megkérdezi tőlük, hogy megkapták-e már a szopornyica elleni vakcinájukat... :-))

Üdv:

Előzmény: tuzer (15551)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15587
"Tavaly,Kabulban a kanadaiak GPS-e rendelkezésünkre állt,és ahhoz volt lézertávmérő is.Ha rávittem a lézert a célra,a GPS kiírta a koordinátáját.Itt nincs ilyenünk,sok más dolog mellett.."


Na igen ! Ilyennel már lehet dolgozni.

Hol lehet, és mennyiért ilyet venni ?
Előzmény: Törölt nick (15586)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15585
Egy előléptetést? Mi van? Sajnálod? Bár nekem már mindegy. :)))
Előzmény: Tiger205 (15577)
szemitanti Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15584
Ha vétkest nem is, de felelőst mindig találtak.
Előzmény: ZUpityu (15579)
szemitanti Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15583

 

A magyar honvédség (csupa kisbetűvel) már nagyon régen megsemmisült. Tudatosan rombolták. Csak néhány példa, amikor a közalkalmazottakat átvették hivatásosnak, amikor a jó képességű fiatalokat kidobták, de a régi jó elvtársakat meghagyták, sőt felfelé buktatták, amikor a hülyéket akadémiára küldték és utánna ők mentek vissza ellenőrizni. Amikor lopásra kényszerítették az egyébként becsületes embereket, különféle előljárók kocsiját tették tele élelmiszerrel és ruházati anyagokkal, de sem élelmiszer sem ruházat a többieknek nem jutott, amikor már arra sem volt pénz, hogy a technikát karbantartsák, de a követelmény megmaradt, minden legyen csili-vili és működőképes. Amikor azt a rengeteg nőt beőltöztették, amikor alakulatokat szüntettek meg, amikor minden alakulatot leszerveztek a működőképesség határa körülire, majd felszámolták, mit működésképtelent. Amikor a teljes átalakítás helyett, csak úgy elküldtek tiszteket tiszthelyetteseket, ahelyett, hogy a teljes állományt felmérték volna és csak a megfelelően képzett embereket hagyták volna meg. Itt gondolok a szakmai tudásra és a testnevelésre is. Amikor Budapestet dugig töltötték, mig a vidéket felszámolták, amikor alakulatokat újítottak fel, majd a következő évben számoltak fel. Amikor a vezérkari fönök nem ült bele az előző VF kocsijába és a teljes bútorzatot kicserélte az irodájában, na ekkor már az alakulatok technikájára nem volt pénz, de Pajerókra igen, persze akinek a technikája nem működött az megfenyitették. Körülbelül ekkor szünt meg a magyar honvédség. 

kovacsgyula44 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15582

Python!

Igaz irígységgel gratulálok.              gyulla

Előzmény: Törölt nick (15571)
arpapa Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15581
Sok HT. és szerződéses katonából módszeresen irtják ki a tenni akarást és az elhivatottságot.

Bocs.

 

"Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
'S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a' honért."

 

az nem lehet, hogy nem jön el a ti időtök!!

drukkolok nektek!!

Boldog új évet mindenkinek!!

árpapa

Előzmény: ZUpityu (15579)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15580
Sazbat ! ( ahogy Nanu-Nanu mondta volt )

Jogos a két pont !
Tévedtem !
Hát persze hogy nem nővér a hölgy !

Bocsi !

Előzmény: Tiger205 (15577)
ZUpityu Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15579

Üdv!

Bár megkésve, de én is elmondanám a véleményem. Szerintem a fegyelmi gondok 96-ban kezdődtek, amikor beengedték a hadseregbe az ombudsmant. Amikor én sorkatona voltam a következő mondat fénye kísérte minden cselekedetünket, sőt gondolatunkat is: "Itt csak kéthavonta van kötelező eltáv, azis csak akkor, ha közbe nem jön valami!" 96-tól 5 évig az őrségnél dolgoztam, fodára küldeni embert még elalvásért, sőt őrhely elhagyásért sem tudtunk soha, pedig próbáltuk többször. A katona gyakran a pofámba vigyorgott, amikor lehúztam az eltávját, mondván közel lakik, hazamegy minden este alanyival, azt úgysem tudom elvenni tőle. És igaza volt. Egy időben csináltuk, hogy ha összekarmolták a tornyot, akkor az illetékesek köre kiballagott, saját pénzen megvett festéket, hígítót, ecsetet, mi pedig szabad időt biztosítottunk a mázoláshoz. Egy időre megszűntettük a HTK-t. A PK rendelkezett, nem írhatunk HTK-s jkv.-t, hanem a hurkagyurka ballagjon ki a military boltba és önköltségen vásároljon be. Viszont pirosszegélyű trikót és ilyesmiket kevés helyen árulnak, de ezt is megoldottuk. Emiatt majnem el is lettem távolítva a seregből, bár minden működött, rend volt és mindenki el tudott számolni mindennel.

Ezek után az a véleményem, hogy nem mindíg az a felelős akire gondol az ember. Sok HT. és szerződéses katonából módszeresen irtják ki a tenni akarást és az elhivatottságot.

Bocs.

Előzmény: arpapa (15520)
dűzni Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15578
A "jövő",vagy már talán a jelen?fejlesztés
Tiger205 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15577

Szia !

 

Sokat nem javítottála helyzeten TE!

A hölgyet lenövérezni....még hülyébb dolog...

Elefánt a porcelánboltban!

na mindegy !

 

Minden koedves Topic-társnak boldog új esztendőt!

A misszóban levőknek meg  - esenymenteset!

 

Ja, és mindenkinek egy előléptetést!

Jó fegyvereket és felszerelést...

...jó Honvédséget!....

...mit is még????

 

üdv:

TGR

Előzmény: Kuruc71 (15575)
tuzer Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15576
Pazdravljaju vasz!
Előzmény: Törölt nick (15571)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15575
Szia Python1


Az "Ursula" megnevezést a nővérek szinonímájaként én is szoktam használni. Minden pejoratív gondolat nélkül.
Előzmény: Törölt nick (15571)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15574
Szia Python1


Hogy adod meg a GPS célkordinátát ? Azt értem hogy a tiédet leolvasod a vevőröl, de pl a cca 300 m-re lévő cél PONTOS adatait hogy adod meg ?
Előzmény: Törölt nick (15568)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15573
Tévedtem, mármint a harci gépeket illetően.
Van egy jópár ANA-s Mi24. :-)

Előzmény: Törölt nick (15572)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15572
Helló Python,

Csak azért kérdeztem, hogy milyen légitámogatást kérsz kabulból,mert sokat nem tudsz.
Legfeljebb casevacot,medevacot.
ez nem titok, úgyhogy nyugodtan le merem írni,hogy nincs már egy harci gép se Kabulban.
Kandaharban annál több.
De kívánom,hogy sose kelljen rászorulnotok.

semper fi
Előzmény: Törölt nick (15568)
plutórat Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15570
Nem akarom mentegetni kovacsgyula44-t, de semmi tiszteletlent nem irt a hölgyről, csak annyit jegyzett meg szemrevaló, ebben meg mi a hiba, talán nem az?
Előzmény: Törölt nick (15569)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15567

Python, ennek a rejtett szépségei engem is érdekelnének. 1998-ban a KLKF tüzér hallgatóinak vizsgalövészetén ismerkedtem meg egy helikopteres repirányító kollégával, aki akkor jött meg egy tűztámogató tanfolyamról, rajtam kívül ő volt az egyetlen ember az MH-ban, aki képes lett volna egy támadó helikopterrel vagy A10-essel levezényelni egy közvetlen légi támogatást. 2003-ban Szentkirályszabadján újra találkoztam vele, 10 kilóval nehezebb volt és a tartalékosok népes táborát gyarapította. 2005-ben a Bevetési Irány gyakorlaton átnyálaztam a fehérvári légi összekötő szekció minden, magyar és angol nyelvű okmányát, még csak utalást sem találtam bennük a közvetlen légi támogatásra. Még csak annyit, arról sem tudok, hogy a magyar honvédségben bárki rendelkezne a célok megvilágításához nélkülözhetetlen lézeres eszközökkel.

                                                                      gyulla

Előzmény: Törölt nick (15566)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15566
Helló Python,
milyen légi támogatást vársz Kabulból?

Előzmény: Törölt nick (15559)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15565
Ja !

:-)))
Előzmény: gencsydani (15564)
gencsydani Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15564
Ezt jónak mondod!:)))
Előzmény: kovacsgyula44 (15563)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2006.12.29 0 0 15563

Fijugg!

  Ha valamim szépet és okosat akartok olvasni, akkor látásotoknak bármi kevés híja, ne sajnáljátok megkeresni tőle a HM honlapján Dr. Lajkó Katalin, "Magyar katonaorvosként Afganisztánban" című cikkét, amely az ÚHSZ decemberi számában jelent meg. Az illetékes a következőképpen méltatta a gyenguszt: A magyar eü. rlg. a legkisebb, de a legszebb itt Kabulban.A közölt képek ezt igazolják. Ilyen "Ursulák" puszta látványától meggyógyul a férfiember.            gyulla

Előzmény: Törölt nick (15559)
J Dagain Creative Commons License 2006.12.29 0 0 15562
Más néven corporal....igen ő nyitotta ezt a topic-ot! :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!