Keresés

Részletes keresés

kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.01.01 0 0 15643

Bocsássatok meg, én végül azt írtam az egriekről, hogy kár lenne értük. Fenntartásaim igazolására reggelig tudnám írni a különböző felderítő zászlóaljakkal kapcsolatos negatív tapasztalataimat.

 1, Tapolcán az újdörögdi zászlóaljat volt szerencsém ismerni. Egy darabig a sógorom is a tagja volt, így elbeszéléseiből többet láthattam belőle, mint a helyőrségparancsnok. A helyőrségi fegyelmi értekezleteken a legtöbb "alakot fel!" mindig a felderítő zászlóaljtól volt, és nem vagány stiklikkel, hanem primitív fegyelmezetlenségekkel.

 2, A ZMKA szokásos termékbemutatóján Győrben voltunk, és az egész zászlóaljon belül - a parancsnokot is beleértve - nem találtunk olyan személyt, aki a rádiófelderítő iránymérőket tájolni tudta volna, vagy tudott volna arról, hol van a tájolóműszer, és mi az a mágnestű helyesbítés.

 3, Bécsbe mentünk, Győrben tankoltunk, ezalatt beszélgettem a f. z. egyik főhadnagyával. Elmondta, ő foglalkozik a KT-83-as lézertávmérős katonák bázisképzésével. Mondtam, úgy tudom, a távmérő nem működik akkumlátor problémák miatt. Persze, mondta, ezért elmondjuk nekik ha lenne benne akkumlátor, és megnyomná a mérés gombot. akkor a látómezőben azt láthatná hogy....Mindezt hat hónapon keresztül.

 4, 1991 november 6-án egyszerre fogadtuk be a győri és szombathelyi f. z. részeit. Azonnal segíteni akartunk nekik a közetre érvényes mágnestű helyesbítés meghatározásában, még mindig nem tudták hogy mi az, és a további öt évben sem voltak hajlandók megtanulni.

 5, Néhány nap múlva kiderült, hogy kapok egy BRM1K-t és egy BMP1-es század tevékenységéért vagyok felelős OPCSOP parancsnokaként. Nem találtam egy embert, aki betanított volna a BRM1K navigációs berendezésének a használatára. Illés tüzér főhadnaggyal autodidakta módon megtanultuk, és szivesen kiképeztük volna a felderítőket is. Ezt sem igényelték a további 5 évben. A járműben egyetlen feltöltött akkumlátort sem találtunk - sem hiradót, sem a motorhoz tartozót - levegővel indítottak, ha egy beindult attól kezdve bikáztak. Kaposvárról kértem törzsbeli felderítőket a felkészítéhez. Első éjszaka, mielőtt a képzést megkezdtük volna, megitták a dandárparancsnok repikészletét. Másnap, amikor figyeltem, hogy mit és hogy tanítanak, hazatanácsoltam őket. Tároltunk az ügyvitelen néhány lövész szabályzatot, abból készülve megkezdtük a felkészülést. Kellemes partnereket ismertem meg azokban a kollégákban akikkel akkor több mint egy évig együtt tanultunk és adtuk a folyamatos készenléti szolgálatot.  gyulla               

Előzmény: Stylist (15638)
HG4I Creative Commons License 2007.01.01 0 0 15642
Szia, BÚÉK!

Nem kell ehhez hasonlóért Afrika déli részébe mennünk...

Sok-sok évtizeddel ezelőtt volt egyszer egy katonazenész tiszthelyettes (trombitás) .......
Több évtizeden keresztül nagyon derék módon szolgált vezető csapatorvosként és hetente egyszer (szerda) mentőzött is.
Nyugállományba vonulása után (tán a mai napig is, de két éve még egészen biztosan) az OMSZ ügyeletén ügyeletvezetőként dolgozik, a mentésügy kiváló szakembere.

Szerintem megérdemli, hogy név szerint is említsük:
Dr. Pál Gyula o. alez. - köszönjük Gyula! Erőt, egészséget neked!


Más:
Tóth A-nak igaza volt....
(Csak egy dologban tévedett: eredetileg nem is készült felderítő biztosítási terv az afganisztáni kontingens részére!!!! Ha nincs egy tökös eds. /nem Tóth/, akkor mindenki tesz rá nagy ívben! Kis csapatával szorgalmi feladatként, többletmunkában dolgozta ki és "könyörögte be" a képzésbe, azután az állománytáblába!
Ez az igazi felelőtlenség!)
Később ebből született két teljes Honvédelem cikk.....

No, ne panaszkodjunk.

A topik címe helytelen: nincs utána kérdőjel, felkiáltójel, de leginkább pont.
Pont: .....






Előzmény: Blue_Sky_007 (15640)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.01.01 0 0 15641

Ja és BUÉK.

 

 

Miután "megnyugodtam" :-))

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.01.01 0 0 15640
Előzmény: Blue_Sky_007 (15639)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.01.01 0 0 15639

Ezzel a ki mit tud megtanulni-val az a bajom, hogy egy jóképességű takarító (kertész) is meg tud tanulni műteni, ha jól figyel, nem kell hozzá diploma.

 

Lásd: Hamilton Naki esete (aki nem tudná, keressen rá)

 

 

Bocsi de herótom van a mi felsőbbrendűek vagyunk féle MINDKÉTOLDALRÓL jövő szlogenektől.

 

Szükség van erre is, meg arra is.

 

Előzmény: Stylist (15638)
Stylist Creative Commons License 2007.01.01 0 0 15638

Először is, Isten hozott mindannyiunkat 2007.-ben! :-))

 

kovacsgyula44 wrote:

"...A pécsi laktanyában 5 évig együtt éltem ilyen öntelt, ugyanakkor cseréptörésen kívül minden másra alkalmatan dzsungelrúzsos pofákkal..."

 

Egyszerűen nem értelek! :-(( Mivel a hozzászólásod elején _konkrétan_ a 24. egri felderítőkről volt szó, meg kell kérdeznem: muszály megbántani olyan embereket, akik becsületesen, és professzionális módon szolgálják a hazát, és akik az ismert diszlokáció miatt amúgy is a padlón vannak, és ezzel a teherrel vállalják a veszélyes külföldi missziókat, mint pl. Python1 és társai? De ezzel a mondattal a szolnokiakat is ugyanúgy megbántod, mert primitív Rambónak vannak beállítva, ami mélységesen igazságtalan! Az már csak a szubjektív magánvéleményem, hogy én őket tekintem az _igazi_ katonáknak, nem a HM jólfűtött, biztonságos irodáiban potrohot növesztő vezérkari tiszteket. Egyszerűen csak azért, mert az ő adminisztratív munkájukat az értelmesebb felderítők max. pár hét alatt meg tudnák tanulni, miközben az elhízott "pizsamások" órákig sem maradnának életben Irakban, Afganisztánban, vagy más hasonló helyen, ahol a "dzsungelrúzsos cseréptörők" évek óta szolgálnak már! :-((

Üdv:     

Előzmény: kovacsgyula44 (15637)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.01.01 0 0 15637

Idézet Tóth András ezredes, KFH főosztályvezető 2006 szept. 27-i konferencián elhangzott előadásából:

         " Az egri 24. felderítő zászlóalj bázisán jelentős költségvetési ráfordításokkal nagyon komoly, professzionális HUMINT-képességet, képzési rendszert és infrastruktúrát alakított ki.(Mármint az MH, k. gy.)....Koszovóban és már Afganisztánban is bizonyították, hogy nagyon magas szinten képesek végezni ezt a munkát.  ...a Magyar Honvédség egy új , rendkívül hasznos, és a szövetség által fokozottan igényelt képességgel rendelkezik. ... ez akkor lesz valós képesség, ha a felkészített állomány létszámban is eléri azt a szintet, ami hosszú távon biztosítja a kihelyezett állomány igény szerinti nagyságrendjét és rotációját. A fejlesztést tehát ....folytatni kell, különben az eddigi eredmények is könnyen kárbavesznek. Kár lenne értük."

          A pécsi laktanyában 5 évig együtt éltem ilyen öntelt, ugyanakkor cseréptörésen kívül minden másra alkalmatan dzsungelrúzsos pofákkal, így fenntartásaim hangoztatása mellett, egyet kell értenem  Tóth Andrással, ha ezek valódi képességek, mondjuk a pastu nyelv valamilyen szintű ismerete is ott van a háttérben, akkor kár lenne értük.....

                                    gyulla

Előzmény: Törölt nick (15636)
oltig2 Creative Commons License 2007.01.01 0 0 15635
Kivanok a Magyar Honvedsegnek (es persze a topicon hozzaszoloknak is!!!) egy az ideinel sokkal sikeresebb es eredmenyesebb uj evet! Verzik a szivem, latva az oev "vervesztesegeit"! (pl: Eger, meg ha csak jövöre is diszlokal at!)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.01.01 0 0 15634
B.U.É.K
arpapa Creative Commons License 2007.01.01 0 0 15633

    BOLDOG ÚJÉVET

 

 

         2007-BEN

    MINDEN VOLT ÉS     JELENLEGI KATONÁNAK

Némedi László __ Creative Commons License 2007.01.01 0 0 15632
BUÉK!!
Éhesló Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15631

Helló,

ez tévedés a NATO eü. doktrinája hasonló adatokkal kalkulál veszteségkáént mint annó a VSZ és ehhez méretezik a szükséges ROLE szinteket is, súlyosbítva azzal, hogy az alsóbb szinteket elégséges eszköz és erő rendelkezésre állásakor átugorják és egyből ROLE-3-ra (kórház) szállítanak rá.

Csak az itthoni politikusok és a velük egy húron pengető "hadművészek" gondolják, hogy nincs már háború a világban és az elkövetkező 10-20 évben el lehet lébecolni mások szélárnyékában.

Az amik publikált havi vesztesége Irakban 18-22 fő, ennek közel fele otthon, vagy hadműveleti területen még + meghal (szumma 27-33), és  fenti szám 4-6 szorosa (110-200) sebesül meg súlyosan egy békefenntartó(???) műveletben, levert ellenséggel szemben. Reguláris hadviselésnél a fenti számok a sokszorosára nőhetnek, főleg ha van komoly ellen is.

Úgyhogy csak szárazon azt a puskaport!

 

Éhesló 

 

Előzmény: monor-21 (15603)
Éhesló Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15630

Helló, és előszőr is BUÉK!

Csak papíron létezik csapat eü. ellátás. Sem személyzet sem eszköz nics hozzá már vagy 10 éve.

Ami volt elavult, kivonásra érett, vagy ki is vonták (kórházvonatok, seb. szállító gk.-k, kötöző gk.-k stb.) Hsznált német Unimogok jöttek, seb.szállításra és jöttek új seb.száll. G-Wagenek is osztrák felépítménnyel (aranyárban). Ezeket sem rendszeresítették, és a felszerelésük is lassan halad.

Készült néhány prototípus az új ellátási szintekhez (z. - ROLE-1 - régebben z. segélyhely ; dd. - ROLE-2 régebben eü. szd.)1998 -tól, de rendszeresítve nem lett egy sem. Igazából sem karbantartó, sem üzemeltető személyzet nincs hozzá, mert az átalakítások tömege elkoptatta az eü. tagozatokat és a személyzetet is.

A ROLE-2 el lett tolva a ködös 2013-ba, a ROLE 1-eknek már meg kellene lenni minden z.-nál......

Most lassan eltűnik a béke ellátás is, ezért még harcolnak páran, remélem sikerrel.

 

Szóval pusztul ez is rendesen.

Üdv,

Éhesló

Előzmény: Kuruc71 (15546)
Mr. Közvetlen Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15628
Sikerekben és Katonaszerencsében Gazdag, Boldog Új Esztendőt Kívánok!
Hamburger2 Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15627

Kedves Topiclakók!

 

Kívánok Nektek és Rajtatok kereszül minden családtagotoknak, valamint minden, az MH ügyét szívén viselő (és persze a többinek is!) embernek eredményekben gazdag, boldog Újévet!

 

Hamburger

Volt tüzér Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15626

Az előzőhöz: Szeretem az ilyen jogszabályokat. Ilyen jogszabályok alapján csináltak már ebben az országban sok értelmetlen dolgot.

Ehhez: Tetszenek a képeid. Az alsón látható lőtérhez nekem is volt szerencsém. A középsőn látható mindkét tűzeszközhöz volt szerencsém boldogult... Csak nekem ilyen szép tarka ruhám nem volt.

Az első mondatoddal meg egyet értek és csatlakozom hozzá.

 

Előzmény: ZUpityu (15622)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15625
Ez azért ,,kicsit" húzós kijelentés:(
Előzmény: ZUpityu (15624)
ZUpityu Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15624

A Juhász ember mondta honvédelmi miniszterségének utolsó évében a Napkeltében, miután megkérdezték tőle, miért nincs szükség tüzérségre:

 

" A NATO-nak nem érdeke, hogy Magyarország meg tudja magát védeni."

Előzmény: Stylist (15623)
Stylist Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15623

"...az MH-nak miért nincs szüksége csöves légvédelemre?"

 

Sajnos ezt a kérdést jócskán ki kellene még bővíteni! Miért nincs szüksége csöves légvédelemre, normális űrméretű vontatott-, és önjáró tüzérségre, lövészpáncélosokra a BTR-ek mellett, számottevő erejű harckocsizó fegyvernemre, Budapest köré vont légvédelmi rakéta gyűrűre, kiképző központokra, egri felderítőkre, Farkas Roland féle, az igazáért kiállni merészelő tisztekre, stb, stb...

De válasz helyett egyszerűbb, ha megnézed a topic címét... :-((

Üdv:

 

Előzmény: ZUpityu (15621)
ZUpityu Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15622

Én is boldog új évet kívánok mindenkinek!

 

 

 

Előzmény: ZUpityu (15621)
ZUpityu Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15621

A ZU-23-2 az 596/166/2003/TH HM határozat hatálybalépésekor 2005-ben lett kivonva. Leadásuk megvolt 2004-ben Tápiószecsőn, az utolsó négy löveg leadásánál ott voltam, köztük volt az enyém is. Az országban csöves légvédelmi eszköz csak a hadihajósok néhány PAV-1 és PAV-4 gépágyúja maradt. Ők most hajmáskérre járnak lövöldözni.

Azért elgondolkodtató, hogy amikor a harctereken divat lett harcihelikopterekkel földközelben, dombok között, fák mögött kelembózsálni, akkor az MH-nak miért nincs szüksége csöves légvédelemre?

Előzmény: Volt tüzér (15616)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15620
Minden szolgált, szolgáló, és elkötelezetten szolgálni akaró Magyar Katonának - élményekben és sikerben gazdag Új Esztendőt!
uselessjunk Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15619
Talán az egyetlen megmaradt lgv.gá. a 20mm PAV M55
Előzmény: Volt tüzér (15616)
uselessjunk Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15618
Nem nagyon hiszem, hogy létezik. Tavasszal Izsákon konténerszámra szerelték szét a lőszereit.
Előzmény: Volt tüzér (15616)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15617
Na jókor jut eszedbe!
Előzmény: dűzni (15615)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15616

Na most lehet, hogy alapvetően az a dolgod, hogy ZU-val embereket lövetsz. De ebben nem biztos, hogy az is benne foglaltatik, hogy a főiskolai hallgatókkal tedd ugyanezt. A főiskola téged egyszerűen külsős óraadónak tartott, márpedig a külsősöket a főiskolán megfizetik. Legalábbis egy kicsit.

Nekem is volt hasonló esetem, amikor egy rendőrtiszti főiskolás újonc évfolyamot kellett "kiképeznem" katonai tereptanból. Mondjuk az igaz, hogy szart sem ért az egész, mert volt rá 15 óra elmélet és 15 óra gyakorlat, ráadásul ezek már akkor is rettentően nagy rendőrnek képzelték magukat, vagyis a dolog nem nagyon érdekelte őket, de nekem komoly hasznom volt belőle. Kaptam a normál fizetésemet, és mellé még a dupláját a tanításért. Na mondjuk meg is küzdöttem velük alaposan.

Jut eszembe! Létezik még ZU-23-2? És ha van, akkor hol szoktak vele lőni? Én is csináltam a nyolcvanas évek végén vagy három éven keresztül, és mi Drégelypalánkra jártunk. Ám ahogy tudom, az a lőtér megszűnt.

Előzmény: ZUpityu (15612)
dűzni Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15615

Nem kívánom Neked, hogy a kipufogódon keresztül bármit is cseréljenek benned.    8-)))

 

Előzmény: Volt tüzér (15614)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15614

Nem tudom, mit vagytok oda a nőgyógyásszal? Ugyanolyan orvos az is, mint a többi, csak hasonlít arra az autószerelőre, aki a kipufogón keresztül is tud gyertyát cserélni.

Az urológus is hasonlít ám.

Előzmény: Stylist (15611)
dűzni Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15613

Akinek artériás vérzése van, az komoly eséllyel indult a hősi halott címért.

Tudomásom szerint, amíg először orvos látott volna sebesültet, több óra is eltelt.

A zsh-n is osztályba sorolták a sebesülteket súlyosság szerint.Az ellátást viszont a "talpra állíthatóság-túlélhetősség  valószínűsége szerint" kezdték meg.

Magyarul a nagyon gáz versenyzőket hagyták a végére, közepesekkel kezdtek.

Nekem legalábbis így tanították.

Előzmény: Stylist (15611)
ZUpityu Creative Commons License 2006.12.31 0 0 15612
Egyszer engem is megsokkoltak, postán kaptam a nemvárt pénzt, amiért bevállaltam egy légvédelmi tüzér főiskolás hallgató rajt egy ZU-23 éleslövészetre. Jól esett nagyon, de ma sem értem. Lehet, hogy fönt ez úgy működik, hogy ha valaki tesz valamit, azt a havi illetményén felül honorálják?
Előzmény: arpapa (15610)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!