Keresés

Részletes keresés

Farkas Roland Creative Commons License 2007.08.04 0 0 20373

Harci,

vegyuk hozza azert, hogy egy ilyen missziot felszerelni, megszervezni hozza sok sok mindent, targyalni a kanadaiakkal, norvegokkal, elintezni a jogi dolgokat, fizeteseket, felkeszitest, stb... rengeteg melo, tehat nem elvaras, hogy minden zokkenomentesen menjen. En sem varom el.

 

De ! Es itt jonnek kepbe azok a dolgok amelyek nem erenyeink:

 

- szembe nezunk-e a hibakkal? - nem

- orvosoljuk vagy elhallgatjuk? - is is, de csak latszatintezkedesekkel

- levonjuk-e a tanulsagot es strategiat dolgozunk-e ki ra? - talan, de csak rovidtavut es azt is csak nagyon lassan, jo sok papirtologatassal. (Lehet, hogy az elomenetelt mar 10 evvel ezelott misszios multhoz, nyelvtudashoz, stb... kellett volna kotni?)

 

Ezeket anno feszegettuk a honvedelem forumon.

 

A legnagyobb katasztrofa, hogy ugyanez tortenik az orszaggal! Hazudozunk, teszunk veszunk... Strategia nincsen, osszefogas meg mar annyi sem mint a seregben.

 

Es minket ez a toketlenkedes ketszeresen sulyt. Nemcsak mert az orszag tonkremegy, de eppen azt fojtjak bele a magyarokba amiben a legjobbak: a tudast.

 

(Lentebb irtam a HTI leszervezese - magyar valosag parhuzamot.)

 

A sereghez penz penz penz kell, egy sikeres gazdasaghoz meg tudas, penz es gyorsasag. A tudast leepitik, penz nincsen, es mar gyorsak se vagyunk ("nem csinaltunk semmit 4 evig" - Gyurcsany).

 

En nem szitkolozom, en csak egyszeruen nagyon nagyon el vagyok keseredve azon ahova az orszagot juttattak. Teljesen jogos ha valaki hazaarulasrol es haza arulasrol beszel.

Előzmény: harcipincsi (20371)
recon Creative Commons License 2007.08.04 0 0 20372

HAK-I harckocsi elleni akna elektronikus gyújtóval

 

Rendeltetése: Páncélozott harcjárművek és harckocsik mozgásának akadályozása, mozgásképtelenné tétele a haspáncél átütésével, vagy a lánctalp rombolásával.

        A HAK-I (szabadalommal rendelkező) harckocsi elleni akna hengeres, bordá­zott, terepszínű ütésálló műanyag házzal rendelkezik, amelyhez menetesen csatla­kozik a HAKEG típusjelű érintkezés nélküli elektronikus gyújtó. A harckocsi alatt robbanó akna a haspáncélt 130-140 mm átmérőben üti át, lánctalp alatt robbanva elszakítja a harckocsi lánctalpat.

        A HAKEG elektronikus gyújtó két behatás egyidejű fennállása esetén rob­bantja fel az aknát. Akusztikus tartományban figyeli a célt - mind felszínre, mind felszín alá telepített helyzetben - és az akna felett áthaladó harckocsi alatt az in­dukciós érzékelő robbantja az aknát.

        Az elektronikus gyújtó működési ideje 3 óra és 90 nap között állítható be, speciális érintkezés nélküli programozó szerkezettel. Az elektronikus gyújtó10 évig karbantartás nélkül tárolható. A HAK-I akna a HAKEG elektronikus gyújtóval egybeszerelve négyesével kerül tárolásra, hengeres ütésálló műanyagból készített tároló konténerében. Tárolás során az akna  menetes detonátora helyére tároló csavar kerül. A detonátorok elkülönítetten ,a tároló konténer fedelében ütésbiztosan és robbanásátvitel ellen védetten vannak elhelyezve.

 

HAK-I akna főbb adatai:

 

Átmérője                             : 220 mm

Magassága

               - gyújtó nélkül        : 100 mm

               - gyújtóval           : 136 mm

Tömege

               - gyújtó nélkül        : 5 kg

               - gyújtóval           : 5.6 kg

Robbanóanyaga                    : 2.3 kg Composit B3

Detonátora                          : 15 g RDX

Páncélátütési vastagság          : 40 mm (450 mm távolságról)

Átütési átmérő                 :120÷130 mm RHA

Hermetikusság                      : 2 m vízoszlop a teljes működési idő alatt

Tárolhatósági idő                   :min. 15 év

 

 

HAKEG főbb adatai:

 

Akusztikus érzékelési távolság

                       - földfelszínre telepítve   : min. 30 m

                       - földfelszín alatt         : min. 5 m

Indukciós érzékelési szög                 : 15°÷20°

Célt érzékelő sebességtartomány        : 0.5÷90 km/h

Beállítható működési idő

                       - 1. fokozat                 : 3 h

                       - 2. fokozat                 : 6 h

                       - 3. fokozat                 : 12 h

                       - 4. fokozat                 : 24 h

                       - 5. fokozat                 : 90 nap

Alkalmazhatósági hőmérséklet          : 248 K ÷ 323 K (-25 °C ÷ +50°C)

Tápforrás                                       : Lítium elemek

Karbantartásmentes tárolhatósági idő   : min. 10 év

 

        Az akna és gyújtó csapatpróbája 1995-ben megtörtént, sorozatgyártás várható kezdete 1998.

 

 

HAK

 

 

HAK_1

 

 

HAK_2

 

Ez itt az anyag a HAK 1 hivatalos szorolapjarol. Egyebkent irogat itt egy tiszteletremelto ur, akit van szerencsem szemelyesen is ismerni, paratlan tudassal a temakorben, aki nagyon-nagyon kozel all ehhez az aknahoz. Ha gondolja es be akar szallni, o valoban minden informaciot meg tud osztani vele kapcsolatban. Addig is en ennyit tudok segiteni.

harcipincsi Creative Commons License 2007.08.04 0 0 20371

Te, ezek nagyon genyák!!! Általában nagyon nyugodt ember vagyok, és igen ritkán lehet engem felidegesíteni, de most összejött. A fórumon talán ez a második ilyen alkalom. :(((((((((((

Ahogy kedves kollégám szokta volt mondani:

"Hogyazatetvesbüdösmocskosk*rvaistenb*sszaszájbaarohadtkib*szotringyótanyjukat!!!"

Előzmény: Farkas Roland (20369)
harcipincsi Creative Commons License 2007.08.04 0 0 20370

Köszönöm a válaszodat. Nem zaklatlak tovább ezzel, hidd el. Emésztem egy darabig úgyis ezt az irományt. ... Egyelőre csak pillázni tudok, hang még nem jött ki belőlem.

:(((

Előzmény: Farkas Roland (20369)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.08.04 0 0 20369

Szia Harci,

mar nem akarok ezzel tobbet foglalkozni, ez az utolso eset. Ime kerdeseidre a valaszok, igyekszem tomor lenni:

 

1. Ahogy irtam a sajat szakteruletemen, ez a CIMIC volt, tucatnyi jelentest es otletet terjesztettem fel. A CIMIC igen fontos resze egy muveletnek, foleg ott ahol meg kell nyerni a lakossag tamogatasat. A kuldetesunk elejen azert jelentettek be peldaul nekunk a helyiek hazilag keszult bombat mert kedveltek minket. Az elottunk ott levo kanadaiak iskolat epitettek peldaul azon a kornyeken. A misszio vegere mar volt, hogy megdobaltak a jaroreinket, mert vesztettuk el a lakossag tamogatasat. Meg azt a hidat sem tudtuk rendbetenni amit a mi jaroreink is nap mint nap hasznaltak... 7 honap alatt az MH nehany elemlampat volt kepes kijuttatni nekunk amit a rendoroknek adtunk at, hogy ejjel hatekonyabban dolgozhassanak a nem eppen diszkivilagitasarol hires Kabulban es kornyeken. Az mentett meg minket, hogy az egy zaszloaljban velunk levo belgak es norvegek adtak amit csak tudtak. Tehat nagyjabol kicsiben kellett volna a mostani PRT-hez hasonlo projekteket csinalni. Erre mondta Juhasz, hogy olvasta a jelenteseimet amiben ceruzakat kerek. Ennyire ertett hozza. A parlamenti jelentesben benne van, hogy a szd. pk-t amikor megkerdi a Keleti, hogy valoban komoly biztonsagi kovetkezmenyekkel jaro javaslatokat tettem-e, azt valaszolja, hogy igen. Le is esett a Keleti alla...

 

2. A miniszter tutira nem, de a tapasztalatok feldolgozasarol talan kepet kapsz, ha  azt mondom neked, hogy a szd pk. meg hazaerkezesunk elott honapokkal hazakuldetett az egyik kilatogato tabornokkal a meg otthon levo valtas szamara egy CD-nyi anyagot es azt utanna soha senki sem latta. Ez volt egyebkent az a tabornok aki azt mondta, hogy porosak az autok... A miniszter "ur" azert sem kerdezte meg a katonak velemenyet mert o sajat bevallasa szerint sem szakember.

 

3. Az SZFP egykori torzsfonoke mondta a sajtoban. Az illeto ma mar tabornok.

 

4. A drotvago tekinteteben felraktak (ha jol emlekszem) a nemetek drotvagojat. Ez egyebkent erdekes volt, mert nem drotvagot kertunk, hanem drotelvezetot. Ugyanis a drot elvagasa komoly rantassal jar es ha a drot vegen robbanoszer van akkor jobb nem vagni a drotot. Ehelyett vegig drotvagon dolgoztak a mernokok itthon, ami kemeny munka, mert 70 km/o-nal instabil lesz a mercedesz es ugy nez ki mint egy borulas ellen korbe csovezett rally auto. Szerintem a geppuskas feje fole heggesztett ket, egymasra meroleges felkor ivvel megoldhato lett volna a dolog, de hat ahogy irtam: bizonyara van akinek megerte jo sokat tokolni rajta.

 

5. Igen kaptam. A kapcsoloszekreny aramatalakitasra kellett. Ezt egyebkent tudtam mar kint Kabulban is, amikor meglattam es megkerdeztem miert viragallvanynak hasznaljak. Egyreszt nem kellett, masreszt a klimatikus viszonyok miatt hasznalhatatlanok voltak. Sokkal jobbat, konnyebbet, olcsobban lehetett volna beszerezni. A kikuldesuk tetemes osszeg lehetett, mert a nemetek szallitasi dija 3 euro/kilogram volt nemetorszag es termez kozott. Ehhez add hozza a magyar-nemet kiszallitasi koltseget es a termez-kabul utat is.

 

6. Az antennak nemcsak hogy hianyoztak, de helyben probalt a hirado th. osszetakolni valamit. Miutan nem sikerult, a zaszloalj vezeteset ado norvegok kolcson radioival es antennaival jaroroztek a magyarok. Ugye, nemcsak Te nem hallottal rola, de valahogy e felett elsiklott mindenki, vajon miert? Mert ezt kimagyarazni sem igazan lehet. Mint ahogyan arrol sem halhattal, hogy a szazad ugy erkezett ki Kabulba, hogy sokaig nem voltak geppuska allvanyok sem, ezt ott kellett felszerelni kesobb, mikor megerkeztek. Ilyen gyorsan kellett utnak indulni. A kapkodas miatt nem volt kevlar uleshuzat, nemhogy beszerezve, de raktaron se.

 

7. A jarandosagokrol tajekoztato volt a kiutazas elott. Kiutazas utan a 3 het szabit torolte egy VKF-i (Havril) rendelet es leszallitotta 2 hetre, helyesebben 10 napra. Beleertve a 2-4 napos utazast is. Volt olyan szabis valtas amelyik 5 napot utazott es 5 napot volt otthon... Ezt a vezetesi modszert meg anno partallamban dandarnal szerezhette. Az utasitasa azokra is ervenyes volt akik az ISAF parancsnoksagon dolgoztak es a szazadhoz semmi kozuk se volt. Ez oriasi felhaborodast szult, akkor indult az elso topik a honvedelem.hu oldalon. De a "szemetugy" mas erdekessegeket is produkalt. Tobben kozulunk akik odahaza meg szazadosi pozicion szerepeltunk, mire kierkeztunk mar fohadnagyiban talaltuk magunkat, havi 200 euroval kevesebb fizetessel. Nagy ivbesz sz..tak a fejunkre minden kifogasnal. A szarazfold jogaszaitol olyan indoklasokat kaptunk, hogy a fejunket fogtuk.

 

8. A HM gepkocsiparkoloja? Csillogo, villogo. Ez 2000 kornyeki allapot (plusz minusz 5 ev...) A mennyisegrol, szemelyi hasznalatu autokrol, soforok szamarol, vagyis a penzpocsekolasrol es kivaltsagokrol ne is szoljunk.

 

9. Erre nem tudok valaszolni neked, nem kotottek az orromra. Viszont tudom, hogy volt olyan aki bevaltotta a Kabulban tett igeretet, hogy otthagyja a sereget. A szazad penzugyese peldaul szinten itt Torontoban landolt. Persze sokan csak elso felindulasbol mondtak ilyesmit amikor mondjuk visszamentunk a bazisra miutan a szabis repulogep megsem vitt haza minket szabadsagra, mert a nemet delegacio melle mar nem fertunk fel... Elismerem, hogy nehez a katonaelet, de hogy szandekosan azza is kell tenni es buntetlenul ezt meg is lehet tenni, sot mi tobb, mar lassan ez lesz az elomeneteli rendszerben az egyetlen kovetelmeny, az elkeserito volt sokak szamara.

 

10 es 11. Azt hiszem ezekre az utolso mondatommal mar valaszoltam is Neked.

 

Előzmény: harcipincsi (20367)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.04 0 0 20368

köszi

 

(már csak kínomban gúnyolódok :(((

Előzmény: Stylist (20365)
harcipincsi Creative Commons License 2007.08.04 0 0 20367

Félre ne értsd, nem akarlak megsérteni a kérdéseimmel, csak ezügyben eddig csak legendákat hallottam (tábornoki szájból is!), és szeretnék tiszta képet alkotni róla. (Neked még így neten keresztül, látatlanban is jobban hiszek, mint az időközben már nyugdíjazott Gy. F. és B. L. uraknak személyesen.) A kérdéseim:

 

1. Milyen javaslatokat nyújtottál be a misszió alatt?

2. A visszafogadó ünnepségen a Miniszter Úr megkérdezte a katonák véleményét? (Géppuskaálvány, stb.)

3. Az SZFP tényleg azt írta, hogy a terepjárók páncélozottak? (Ennyi idő elteltével nem találom sehol.)

4. A drótvágóval kapcsolatban mi lett a végeredmény? (Azt írtad, hogy a missziótok alatt nem lett bevezetve, meg hogy instabillá teszi a gépet.) Ki lett ez javítva, stabil és használható azóta? És tényleg fél évig nem történt semmi ezügyben?

5. Kaptál választ arra, hogy a két kapcsolószekrény kiszállítása mennyibe került, és kinek kellett?

6. Az antenna nélkül kiküldött rádiókat kifejtenéd bővebben, mert nem halottam eddig róla?

7. A misszió idején nyirbálták meg a kint járó szabadságokat? (Nem értettem igazán a dolgot.)

8. Milyen a HM gépkocsiparkolója?

9. Hányan adták be a leszerelési kérelmet közvetlenül hazaérkezés után? (Körülbelül.)

10. A bizottsági véleményt ismerem, olvastam a hivatalos verziót. Viszont érdekelne, hogy mi a te verziód? Tényleg ennyi mindenben tévedtél volna, vagy már megint kamuznak a fentiek?

11. Ha tényleg történt mulasztás, akkor utána történt felelősségrevonás is, vagy továbbra sem fenyítettek még meg alezredest?

 

Ha valamelyik kérdésre nem akarsz válaszolni, nyugodtan hagyd ki. Ne kötekedésnek vedd, de szeretnék tiszta képet alkotni erről. A legtöbb kollégám elhiszi neked ezt (én is igencsak afelé hajlok), de nem mondhatok érdemi véleményt erről, amíg a te billentyűzeteden keresztül nem látom.

 

Válaszodat előre is köszönöm.

Előzmény: Farkas Roland (20360)
harcipincsi Creative Commons License 2007.08.04 0 0 20366
Nagyon megköszönném, ha feltennéd ide. Lehet, hogy az lesz az egyetlen HAK, amit életemben látok.
Előzmény: Anonymus65 (20345)
Stylist Creative Commons License 2007.08.04 0 0 20365

"hány hadihajónk van?"

 

Három darab AM ( aknamentesítő ) hajó maradt még rendszerben az eredetileg hat egységből, ( AM-22 Óbuda, AM-31 Dunaújváros, AM-32 Dunaföldvár ) a másik hármat szégyenletes módon, üvegvitrinné átalakítva sétahajónak adtak el, ez a legrosszabb ami egy hadihajóval történhet! :-(( Jugoszláv gyártmányú hajók, a '80-as évek eleje környékéről, és a fegyverzete 2 okból is különleges: a rajta lévő 2 csövű, és 4 csövű légvédelmi, vízfelszíni, és parti célok elleni gépágyúk svájci Oerlikon licensz alapján készültek, így egyrészt ezek voltak az egykori Magyar Néphadsereg egyedüli nyugati eredetű fegyverei, másrészt jelenleg ( a Silkák kivonása után ) az egyetlen csöves légvédelmi fegyverrendszer a Magyar Honvédségnél! Van ezenkívül négy darab AN is, ( aknásznaszád ) ezekből a kisebb hajókból régen rengeteg volt a Flottillánál, de a döntő többségét leselejtezték, és privát célra eladták. ( Itt pont az ellenkezője történt, mint az AM-ek megalázásánál: a legtöbb magánszemély szépen felújította, és nagy becsben tartva használja a legtöbbször az eredeti hadiszínére visszafestett hajóját! ) Közben a HM is ráébredt a pazarlásra, és lassan (!) nekilátnak a maradék naszádok felújításának, legutoljára az "Ercsi" nevű egység szépült és újult meg...

 

"...lassan ez lesz a legerősebb alakulatunk: 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj..."

 

Nem kellene ezen gúnyolódni, a Flottilla mindig is megtette a kötelességét a Haza védelmében, nem hiába számított mindig is elit alakulatnak! Sajnos a "gúzsba kötve táncolás" ( copyright: Kovács Gyula ) az ő munkájukat is ugyanúgy megnehezíti, mint más alakulatokét. Úgyhogy, Isten óvja a Flottillát, mert másra nem számíthatnak! :-((

Üdv:

 

By the way: katonai szempontból ütőképes alakulat már csak a kecsói AFB marad, majd ha megérkezik végre az összes fegyverzet a Gripenekhez! Az összes többi, csak operettes bohóckodás, a 15 tankkal és a társaival... :-((

 

Előzmény: Némedi László __ (20344)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.04 0 0 20363
Nem, ez a fekete alapon árpádsávos.
Előzmény: Kuruc71 (20362)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.08.04 0 0 20362
Ez az amit "ötpárti" egyetértéssel terveznek létrehozni ?
Előzmény: Zicherman Istvan (20361)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.04 0 0 20361
A poli diliben már három napja boncolgatom.:))))
Igen, lesz munkája az NBH-nak és KBH-nak, és sejtem, hogy nem lesz hosszúéletű a dolog.
Lehet, hogy már augusztusban szétzavarják az egészet.
Előzmény: Farkas Roland (20360)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.08.04 0 0 20360

Egyelore nem tudom mire gondolsz, de mondjad :)))

 

 

Egyebkent mit szoltok ehhez a Magyar Garda elnevezesu szervezodeshez? Lesz dolga a titkosszolgalatoknak :)

Előzmény: harcipincsi (20335)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.08.03 0 0 20359
Holnap ( vasnap ) megyek újra oda ahonnan ez is előjött !
Előzmény: Zicherman Istvan (20357)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.08.03 0 0 20358
De holnap ( vasnap ) megyek újra oda ahonnan ez előjött
Előzmény: Zicherman Istvan (20357)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.03 0 0 20357
Grrrrrrrrr....
Előzmény: Kuruc71 (20356)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.08.03 0 0 20356
Csak hogy fájdítsam a szíved. A napokban adtam le egy Glasmine 43 -ast.
Előzmény: Zicherman Istvan (20355)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.03 0 0 20355
Akkor inkább már a nemzetközi elnevezés rövidítéséből: LM (land mine) pontom van:)))
Előzmény: Kuruc71 (20354)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.08.03 0 0 20354
"(Az aknák az egyik gyenge pontom:))"

Akkor neked nem is "G" pontod, hanem " A " pontod van !

:-)))
Előzmény: Zicherman Istvan (20353)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.03 0 0 20353
Gondolom ,,szolgálati használatra", ezért nem is firtatom, hogy hol lehet majd tájékozódni ez ügyben. (Az aknák az egyik gyenge pontom:))
Előzmény: recon (20349)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.08.03 0 0 20352
Volt szerencsém beszélni az ÁRPÁD-ról olyan tüzérrel aki Gvozgyikán szolgálva használta és nagyon nem volt elragadtatva tőle.

Előzmény: kovacsgyula44 (20351)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.03 0 0 20351

Bujazliz!

   Az ÁRPÁD rendszerről van egy viszonylag hosszú tanulmányom szamizdatban, ÁRPÁD, illúziók és valóság címmel, ha megtalálom a gépen, elküldöm neked mélben, nem tanulságmentes. Ebben azt is leírom, hogy még a VSZ-ben is kárt okozott volna a gyártása a "dollárszivattyú" miatt.

                                                           Gyula 

Előzmény: Bujazliz (20322)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.03 0 0 20350

Éhesló!

   Természetesen vannak ismereteim a két háború közti HTI-ről is. Bárány Nándor mérnök ezredes Optika című könyve a műegyetemen a 60-as évek végéig alapműnek számított. A magyar radar, vagy a légvédelmi tűzvezető műszer világszinvonal volt a maga korában. 2007-ben kevés egy kackiás bajusz e hagyományok ápolásához. Ma EDA van, meg transzformációs parancsnokság, meg NAMSA meg DARPA meg satöbbi, ebben az erőtérben a hivatal képtelen volt meglelni a helyét. Tudom, gúzsbakötve kellett volna táncolnia. Van néhány kedves ismerősöm a cégnél, minden tiszteletem az övék, de a cég egésze részese volt egy pótcselekvés sorozatnak.

   A 82mm-es automata aknavető, a VASZILJOK tudtommal szovjet licensz alapján készült, Várpalotán több bemutatót tartottam a vetővel, kitűnő eszköznek tartom. Hallgatóim és a főnököm, Koltay Imre alezredes utaztak ki több arab országba bemutatni és eladni az eszközt, nem tudom pontosan milyen tényezők hatására sikertelenül. Részt vettem egy magyarországi rendezvényen, ahol a magyar lövész tábornokokat kellett volna meggyőzni az eszköz hasznosságáról, Török Miklós vezérőrnagy MN rakéta és tüzérfőnök szerintem azért nem tudta meggyőzni tábornok kollégáit, mert maga sem hitt igazán az eszköz hatékonyságában.

      gyula

Előzmény: Éhesló (20321)
recon Creative Commons License 2007.08.03 0 0 20349
Habar meg nem publikus, de elkeszult az uj muszaki harcanyag szabalyzat/segedlet. Ez reszletesen feldolgozza az osszes uj renszeresitesre kerult/tervezett eszkozt, tobbek kozott a HAK-1-et, az IHR-t es a NONEL rendszert is.
Előzmény: Zicherman Istvan (20348)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.03 0 0 20348
Én is örülnék egy több oldalról készített képösszefoglalónak (fentről, lentről, oldalról, félig fentről készült szemléltető-vázlatos ábrázolásban.):))
Előzmény: Anonymus65 (20345)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.03 0 0 20347
Júúúúj. A jó öreg bádogkörte? (Reménykedve csóválja a farkát.)
Előzmény: Kuruc71 (20346)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.08.03 0 0 20346
Jó Uram !

Ha a gyüjteményedben méltó heje lenne egy kumulatív kgr-nek akkor ezt vedd ajánlatnak. ( persze gyakorló )
Előzmény: Anonymus65 (20345)
Anonymus65 Creative Commons License 2007.08.03 0 0 20345
Ha a HAK érdekel, tudok a sajátomról képeket küldeni. Teljesen egyezik az élessel, csak nincs benne robbanóanyag. Sajnos már ez is csak a jobb napok (amikor még reménykedhettünk) mementója. Aknagyüjteményem féltett darabja.
Előzmény: harcipincsi (20325)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.03 0 0 20344
hány hadihajónk van? (lassan ez lesz a legerősebb alakulatunk: 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.03 0 0 20343
mellesleg van egy orosz barátom, aki tud szlovákul és angolul beszélgetünk :)))
Előzmény: Némedi László __ (20342)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!