Keresés

Részletes keresés

dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20775

Sziasztok!

 

"Engettessék meg nekem két szó erejéig..." :D

 

Nemzetőrség - Tartalékosok - Honi Gárda - Magyar Gárda kapcsán egy érdekes gondolat.

  • Beszélgetünk arról, hogy egyre másra hallunk/alakulnak fura jogi hátterű, talán aggályos ideológiájú félkatonainak tűnő szervezetek.
  • Aztán mindenki kapkodja a fejét,  és néz.

Na de miért alakulnak ilyen szervezetek? Na most elmondom, hogy én mit gondolok erről, remélem a KBH egyébként általam tisztelt munkatársai is olvassák ezeket, és beleteszik a jelentésükbe: ;)

 

Azért alakulnak ilyen félkatonainak tűnő, Uram bocsá' a Haza védelmét a zászlajukra tűző  civil szervezetek, mert:

 

A TÁRSADALOMBAN FELMERÜLT RÁ AZ IGÉNY DE A MINDENKORI VEZETÉS NEM NYÚJT MEGNYUGTATÓ MEGOLDÁST A KÉRDÉSRE

 

Vagyis, az állampolgárok egy része úgy gondolja, hogy a jelenlegi helyzet a haza megvédésre alkalmatlan, és már kimerítették minden más lehetőségüket, hogy a témában megnyugtató válaszhoz jussanak. Vagyis:

 

- Ígértek nekik professzionális haderőt

- Leszereleték az utolsó sorkatonákat

- Fejlesztéseket ígértek

- Haderőreformokat

- Stb.

 

És lám csak lám az emberek egy része észrevette, hogy a király meztelen, mert a Honvégség bizony - úgy tűnik - mintha leépülne.

És mivel úgy érzik (szvsz), hogy bármit ígérnek is politikusok, úgysem történik semmi előrelépés Honvédelem ügyben, ezért elkezdik megpróbálni ŐK orvosolni a kérdést a saját eszközeikkel, a rájuk vonatkozó jogszabályok figyelembevételével. (reméljük). Kik jobban kik rosszabbul.

 

Na most; ezt úgy hívják, hogy alúlról jövő kezdeményezés. Ezt lehetne akár jól is felhasználnia az államnak. Nyilván nem fogja. ;)

 

Sorry a hosszú és unalmas postért. A Hazért mindent... :)

 

Én

 

Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20774

Valamilyen terv biztosan van...

Vagy nincs? :)

Na, az tényleg gáz!

Előzmény: Törölt nick (20773)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20773
Én ebben a tervben, meglétében illetve hatékonyságában és kivitelezhetőségében egyáltalán nem hiszek. Nyilván vágóhíd lenne a vége. (De az elej ebiztosan).
Előzmény: Vasi Kutya (20767)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20772

Szia Arpapa!

 

Értem mire gondolsz, meg nem is nekem szólt a postod, de annyit azért had mondjak el, hogy az én tiszteletemhez kevés az, amit az alább említett fiatalember a rádióban elmondott. Értem, hogy arra célzol, hogy a kötelező tisztelet mindenkinek jár - amivel tökéletesen egyetértek - de bizony tegyük hozzá, hogy G. Péter úr a szemléletével sokat árthat a honvédelem ügyének. Számomra ez pedig egy rendkívül fontos kérdés. Így Petinek bizony össze kéne szednie magát, mert amit a rádióban prezentált az; maradjunk abban, hogy balkáni.

 

Olyan súlyos szakmai és tárgyi tévedéseket halmozott fel, és olyan erősen átjött a politikai ellenérdekeltség a riporton, hogy az még az egyébként kissé balos riporternek is lejött.

 

Én

Előzmény: arpapa (20757)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20771

Szia Vargapál!

 

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Halljuk! Halljuk! Halljuk azokat a lelkesítő dolgokat!

Én néha, mikor elkeseredem az itt olvasottak hatására, néha megkérem az topictársakat, hogy írjanak valami lelkesítőt. Néha Hamburger ír egy - két dolgot de semmi egyéb nem jön. Komolyan, mondj már egy párat. Tényleg nagyon érdekelne.

 

Viszont a tizenakárhány HK, a pár löveg, a kivont technikák és felszámolt képességek után, tartok tőle, hogy nehéz lesz olyat mondani, ami ezekkel felveheti a versenyt. :( De őszintén várom a jó híreket.

 

Köszi,

Én

Előzmény: Törölt nick (20753)
M.I. Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20770
Van a társadalmon belül egy kissebbség. Egy részük nem úgy viselkedik, hogy a többség becsülhesse, tisztelhesse őket.
Sokan azt mondják, hogy meg kell változtatni a többség gondolkodásmódját a kissebbség irányába, ettől majd meg fog változni a kissebbség is.
Szerintem viszont csak akkor fog változni a viszonyuk, ha a kissebbség megfelelően viselkedő tagjai meggyőzik a nem megfelelően viselkedő társaikat, hogy nem helyes a kissebbség szempontjából az amit tesznek!
És most nem a cigányokra gondolok!
A Honvédség is egy kissebbség a társadalmon belül.

Megkérdeztem egyszer itt a fórumon, vajon a lengyeleknél miért nem tudták a politikusok szétverni a hadsereget.
Valaki azt válaszolta, hogy a lengyel tábornoki kar sarkára állt és nem engedte.
(Ez csak részben igaz szerintem.)
Az biztos, hogy nálunk is nagy része volt a vezető beosztású katonáknak abban, hogy a politikusok kinyírhatták a honvédséget.
De ezek nem születtek vezető katonának, tábornoknak! Valamikor mezei tisztek voltak, olyanok akik között te is mozogsz.
Amíg a politikusokkal együttműködő katonai vezetőknek bőven van utánpótlása, nem fog változni sem a Honvédség helyzete, sem a civil megítélése.
Szerintem csak ti aktív katonák tudtok változtatni ezen.

Nem tudom, hogy te mennyire rugdosod a nem oda való, nem megfelelő gondolkodású társaidat, sem azt, hányan vagytok ilyenek.
Én csak azt látom, amikor véded őket. (Nyilván időnként az is indokolt lehet.)
Előzmény: Hamburger2 (20743)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20769

visszatérve az SZDSZ állásponthoz, szerintem az ő félelmük abból fakad, hogy egy akár állami tartalékos (fegyveres) szervezetbe főleg militáns emberek lépnének be, akik a tanultakat és a szervezettséget belül akarnák felhasználni. Őszintén szólva benne van a kalapban, hogy nem csak hazafiak lépnének be, hanem egyes radikális szélsőjobbos csoportok, hiszen náluk kultusza van az erőnek, amit itt megkaphatnának. Láthatóan tartanak attól, hogy az önkéntesek között, nem lesznek arányaiknak megfelelően reprezentálva.

 

Ebből a szempontból érthető, és az tényleg vet fel kérdéseket, hogy fegyveres kiképzésnél meg kell szűrni, kik lehetnek benne (pl bűnözők kizárása, vagy politikai céllal belépők kisajátítási kísérletei). De ezeket inkább a katonai belső elhárításra kéne hagyni, és felelőtlen dolog csak emiatt paralizálni a honvédelmet.

Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20768

egy komolyabb hadgyakorlaton biztos lettek volna NATO-megfigyelők, akik valszeg nem nézték volna jó szemmel egy másik NATO ország megtámadásának imitálását.

Persze nem lehetetlen, hogy pár hülye azt játszatta le, hogy a magyarok támadnak, majd ők visszatámadnak. Ezt itt mi is szoktuk mondogatni (mármint, hogy pl a románok ellen védekeznénk, és pl ellentámadnánk)...

Előzmény: Törölt nick (20764)
Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20767

Vona jobb lenne ha nem beszélne "hülyeségeket", mert ezzel is lejáratja a Magyar Gárdát, már most előre!

Ha valamelyik szomszédos Állam hazánk elleni hadgyakorlatot tartana, akkor feltételezem, hogy a katonai hírszerzés erről tudomást szerezne. És ha valóban komoly problémák lépnének fel, akkor kidolgozásra kerülne (vagy már megvan a "terv") arra, hogy egy esetleges támadást meddig és milyen fegyverzettel és technikával lehet hátráltatni, esetlegesen felszámolni.

De ez nem Vonáék feladata, hanem a haderőé, ezért vannak fizetve! Max Vonáék annyit tehetnek, velem együtt, hogy szépen bevonulnak valamely laktanyába és küzd amíg bírja szuflával...

Előzmény: Törölt nick (20764)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20766

azt írja, hallott olyan információt, hogy...

 

(ez kb lepkefing súlyú állítás)

Előzmény: Törölt nick (20764)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20765
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20764

 

http://www.gondola.hu/hirek/48241

 

Azért az itt leírtak elég komoly aggodalomra adnak okot. Konkrétan arra gondolok, hogy Vona Gábor szerint a román hadsereg a közelmúltban egy hadgyakorlat keretében a Tiszántúl megszállását szimulálta. Mivel forrásra nem hivatkoznak a cikkben, ezért két lehetőség van:

 

1. a hír igaz: ez esetben nagy a baj. A külügyminisztériumnak azonnal fel kell fújnia a dolgot nemzetközi szinten, komoly balhét csinálva az ügyből és felelősségre kell vonni az agresszor Romániát és eszméletlen tempóban el kell kezdeni fegyverkezni. Amúgy ha Romániának lenne ilyen terve (szerintem nincs, de soha nem lehet tudni) a mostani remek alkalom lenne rá: ők erősödnek, gazdagabbak, mint eddig bármikor, mi szegényedünk, gazdaságilag sem bírnánk el egy háborút, elég hamar összeomlás lenne a vége. A Honvédség helyzetéről meg ne is beszéljünk. A hadgyakorlat elég rövid lehetett, kb. annyi ideig tarthatott, amíg mondjuk egy teherató a közúton 70 km/h átlagsebességgel eljut mondjuk Szolnokig, két negyedórás kávészünettel... (Bár ha komolyan gondolnák, akkor nem csinálnának ilyen hadgyakorlatot, titokban tartanák, bár ez magánvélemény...)

 

2. a hír nem igaz: Vona Gábort fenékbe kell rúgni. Az amúgy is igen érzékeny román-magyar viszonyra nincs jó hatással egy ilyen álhír. Ezt nem engedhetjük meg magunknak, mert nevetségessé válunk és lejáratjuk magunkat, meg az egész Gárdát.

Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20763
Üdv Olvtársak!

Visszaolvasgatva a Honi Gárda, és Nemzeti Gárda ügyiben tett hsz.-eket, szeretném felhívni figyelmetek dr Kotász által írtakra. Vagyis: Ne keverjük a Gizikét a gőzekével!
Az, hogy Simicskó Pisti többedik nekirukkolása a tartalékos (nevezzük így) állomány TÉNYLEGES létrehozása a Jobbik fémjelezte hagyományőrző, és kultúrális (gitt) egylet létrehozásával egyidőben téma mindenüt, csak arra jó, hogy a pórnép, aki a fogalmak megkülönböztetése okán gyengén veszi a történéseket, és megosztottá lészen, sec-pec az "Osztd meg és uralkodj!" jól bevált platformon találja magát. (szvsz)
Ugyi, a nem hasznos(?), honvédelem érdekében?
No, ez a lényeg: Látszat semmittevés a honvédelem érdekében! Aktuál politikai érdekeket szolgál, és nem a Haza ügyét! Akkor miért fosunk?
Felőlem lehet hagyományőrző, kultúrális, meg a tö...m tudja milyen egyesület, a saját pénzén. Majd egy ügyészségi felülvizsgálat során (remélem) megbukik, ha militalizálódni fog! Oszt, jónapot! :-)

Öreg Csóka
1805 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20762

Szia Hamburger!

 

Nem hiném, hogy félreértettelek. A példa úgy került oda, hogy indult egy felvetés arról, hogy általában mitől más egy misszóban való szolgálat! Ha úgy teszi miben különbözik az itthonitól. Válaszul egy parancsnok problémáit részletezted, ami itt nem volt kérdés. Máshol nagyon szívesen, de itt félreviszi az eszmecserét!

 

Megismétlem, amivel valahol kezdtem (ez vonatkozik belföldre és külföldre egyaránt):

 

Minden tiszteletem azoknak, akik esküjükhöz híven teljesítik szolgálatukat!

 

Egy negatív jelenség megemlítése nem okozhat negatív viszzahangot, leginkább azért mert kifejezetten hangsúlyoztam, hogy vannak ilyenek, ami ugye nem azt jelenti, hogy csak ilyenek vannak.

 

Szerintem ne tegyünk azt, hogy szétválasztjuk a kategóriákat. Ez csak fegyelemsértés, ez meg bűncselekmény, ez igaz hogy botrányos de jogilag semmi. Ez így félrevezet! Elvként fogadjuk el, hogy egy csapat összeségében ítélendő meg, mivel nemzetközi környezetben minden számít.

 

Abban igazad van, hogy minden eset egyedi, de nem minden misszó az, akkor sem ha részleteiben nyilvánvalóan máshogyan zajlik le, de szó nincs missziók összeségéről és általánosításról. Mindenki tudja, hogy egy felvetett kérdés rá vonatkozik, vagy sem, ezt a tettei döntik el. Ha nem akkor mi a probléma?

 

Megismétlem:

Én úgy gondolom egy felkészült, tapasztalt és határozott embert aki elég időt fordít a saját célirányos felkészülésére is nagy meglepetések nem érhetnek.

Ehhez nincs mit hozzáfűzni és válasz a vezetést érintő többi felvetésedre is, a kulcs a három szó: felkészült, tapasztalt, határozott.

  • Felkészült, mert tanulta és helyesen tanulta a szakmát.
  • Tapasztalt, mert megjárt már akkora utat, hogy sokat, sokfélét látott és csinált.
  • Határozott, mert személyiségével el tudja hitetni és be is tudja bizonyítani, hogy tud vezetni.

Amikor a megszokottól eltérő jön, ismereteire támaszkodva tudnia kell önállóan reagálni. 

Szerintem valami ilyesminek kellene lennie a katonának.

Mindenkinek el kell tudni dönteni mire képes és senki nem gondolhatja, hogy óra percre fel lehet készíteni valakit a feladatára, majd végig a kezét fogják!

(Ez ma gyakori, bár ki nem mondott igény a honvédségben)

Mivel jelenleg Magyarországon más hadseregnek titulált szerveződés nincs, nyilvánvalóan én is hadseregek közötti összehasonlítást tettem.

Sohasem állítottam, hogy nem voltak hiányosságok, köztük elképesztőek is a missziók ellátásában, de most a felvetés nem ez volt.

Tisztelettel 1805. 

Előzmény: Hamburger2 (20720)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20761
ráhibáztál.....mert tényleg nagyon keveset aludtam. még most is szédelgek a kialvatlanságtól.
belemélyedtem a Rákóczi szabadságharc előzményeibe, körülményeibe, és véleményem, hogy az emberek 99%-a nincs tisztában a jelentőségével és a megbecsülésre, tiszteletre méltó katonai teljesítményével.
Mert a valóság...hogy a kifosztott, tönkretett országban a semmiből teremtettek ütőképes haderőt-a körülményekhez és lehetőségekhez adaptált katonai doktrínával, stratégiával és taktikai eljárásokkal. Fogékonyak voltak az új katonai eljárások elsajátítására, pl. a császári haderő szuronyokkal való ellátása pontosan 1705-ben indul meg, s a kurucok azon nyomban el ís szedik tölük a szuronyokat (a Pápai helyőrségtől) s még ez évben elkezdik Bajmócon és Besztercebányán a szuronygyártást, és megkezdik a kuruc hadseregnek ezzel az új fegyverrel való felszerelését.
na de a lényegre visszatérve....a Rákóczi szabadságharc 8 évig tartotta magát, és pusztán katonailag nem tudták volna legyőzni!! Gazdaságilag került lehetetlen helyzetbe, főleg a kitört pestis járvány és a nagy éhínség miatt. valamint a suttogó propaganda nyomán felütötte fejét a széthúzás, a gyanakvás és árulás.

miért jutott eszembe?
mert írtad, hogy anno milyen büszkeség töltött el, mint magyar katona...és taglaltuk a katonák hiányzó társadalmi megbecsülését.
nos, szerény véleményem szerint etéren a jelen és a múlt összefügg....a jelen magyar katonáinak társadalmi megbecsültsége, tisztelete szorosan ráépül a magyar katonai hagyományok,teljesítmények méltó megbecsülésére...a múlt magyar katonáinak (függetlenül attól, hogy Bocskai hajdú, Rákóczi palotás, 48-as, I. vagy II.vh-s honvéd, vagy éppen MN honvéd) egyaránt a jelképes magyar katonai "panteonban" a helye......
és nem szabadna engedni, hogy fondorlatos politikai erők aktuálpolitikára meg geopolitikára hivatkozva -ezeket a tartóoszlopokat sunyin kirugdossák.

megdöbbentő, hogy még HT-k is hatása alá kerülnek ennek az agymosásnak....jó múltkorában itt a topikban gúnyolódott és teli szájjal bruhaházott egy HT az egyik katonai ceremónián részt vevő 48-as huszárok öltözékén ("cicanadrágján")
szánalmas, amikor egy HT a hóhérok sugalmazására gúnyolódik, miközben teszik a honvédség nyakára a kötelet.
(elnézést...ez régóta bennem volt...most jött ki)

.

ps: lehet jobb lett volna, ha inkább kialszom magam....:-(
Előzmény: kovacsgyula44 (20721)
Yoshi Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20760

nem kell túlzásokba esni

 

egész egyszerűen nézd meg a körülményeket, több szemszögből

 

egyrészt, G. Péter liberális, személyes véleményem szerint kb a szélső-liberális megfelelője (aminek ellentéte nem a szélsőbalos, hanem a vaskalapos)

másrészt, ahogy kivettem, szerinte a Fidesz és vezetői kb A.H: szintjén mozognak

 

mégis, mit gondoltál, mit fog egy olyan irányzat képviselője mondani, egy olyan szervezetre, amelyiket az az irányzat egy az egyben fölöslegesenke tart (még tán a hivatásos megfelelőjét is), pláne akor, amikor a _khöm_ legalábbis megkérdőjelezhető indokokkal létrejött kvázi magánhadseregek szerveződésének van a divatja?

 

persze, hogy azt, hogy nem, fúj, párthadsereg, levele

 

 

hagyjuk

 

mondjuk Simicskónak is több esze lehetne, hogy most és így hozakodik elő a témával...

 

(sajnos, ez erősen halott ügy, úgy érzem, úgymond odafönt nem látnak benne marketingértéket - illetve csak azt látnak benne)

Előzmény: Törölt nick (20759)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20759
Igaz, elragadtattam magam. Az érzelmeim győztek az értelmem felett. Hamut szórok a fejemre és megkövetem Gusztos Péter urat.
Előzmény: arpapa (20757)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20758

Az első beírásodnál azt mondtam magamnak, hogy végre valaki, aki kicsit optimizmust fog belémmönteni! Szóval kérlek, írj konkrétumot is, amikor a Honvédség erejét részletezed!

 

Én civil vagyok, korom miatt még katona se voltam. Viszont összehasonlítva a hasonló méretű országok haderejével (ami a katonai nagyhatalmakhoz képest még mindig elenyésző) megriadok, hogy mennyire védtelenül állunk itt szeretett kis hazánkban, egy forrongó világ kellős közepén. Mennyire felkészületlenek vagyunk technikailag és katonáink képzettségét illetően (amiről nyilván nem ők tehetnek). Mintha egy időzített bomba tetején üldögélnénk. Elég, ha mondjuk a gugliba, vagy a youtube keresőjébe beírod a "hungarian army" és a "slovak army" szókapcsolatokat és ledöbbensz a feldobott adatok és filmek tartalmi különbségeitől. És félek, ez nem csak kommunikációs baki, hanem a rút valóság.

 

Az én érveim: 12 db tank, 6 db ágyú, 14 db griff és megszüntetett K+F.

Várom az ellenérveidet. És kérlek, hagyjuk a NATO-ra való hivatkozást. Az csak egy szövetség, ami akármikor, pillanatok alatt felbomolhat, ha a tagok érdeke úgy kívánja. Magyarország remélhetőleg kicsit tovább él majd...

 

 

Előzmény: Törölt nick (20753)
arpapa Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20757

"Gusztustalan Péter"

 

ha nem tiszteled az ember nevét, miért tisztelnéd az embert?

árpapa

/ árpa-raszt- párpa-raszt, ezzel is lehet szórakozni! /

Előzmény: Törölt nick (20756)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20756

Üdvözletem!

 

Gusztustalan Péter (mint az SZDSZ legtapasztaltabb katonai szakértője, harctéri veterán, rengeteg arcvonalbeli szolgálattal) legfőbb ellenérve ugye az volt, hogy "párthadseregről" van szó. Csak halkan kérdezem: mégis kinek kéne az ötletet felvetni, ha nem egy politikusnak? Mi, mint a nem politikusi - alárendelt - kaszt tagjai beszélünk itt a fórumon már egy ideje, ötletek hangzanak el, javaslatokat olvashat akárki (nem is akármilyeneket) de a megvalósításhoz kevesek vagyunk. Azt, hogy a jobbikos Magyar Gárdáról így vélekedik egy SZDSZ-es, még el tudom fogadni (egyet nem értek, de elfogadom), de az, hogy a Simicskó javaslatát is pusztán politikai alapon csípőből elitélik, puszta hatalomvágy. Hányingert kapok tőle.

Előzmény: Farkas Roland (20738)
stylus70 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20755
Vargapál!Te biztos hogy a Magyar hadseregben szolgálsz?Olyan optimista vagy!Honnan ez az optimizmus?Van olyan alakulat ahol még a szolgálat után járó pénzt sem fizetik ki hónapok óta!A pk.nem akarja elhinni hogy ennyi szolgálatot adnak(10 12 esetenkén 13 szoli).
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20754
No, akkor Isten hozott a fórumon!:)
Ezek szerint most már legalább egy pénzügyi szakemberünk is van végre!:))
Előzmény: Törölt nick (20753)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20753
A hiánypótlás:
Tiszt vagyok(igaz pénzügyes). 5 éve. Voltam külszolgálaton (Afganisztán 2005).
Úgy gondolom, legalább annyira átlátom a HM-MH szervezeti felépítését, mint a fórumozók többsége.
Nyilván az, hogy elsősorban közgazdásznak, és másodsorban katonának érzem magam, nem feltétlenül teszi lehetővé, hogy átlássam a "tragikus helyzetet harcászat, hadászat és felépitési, szervezési struktúrák terén"
A fentiekből viszont az is következik, hogy talán más szemmel, egy másik vetületből látom a honvédséget. És ebből a nézőpontból bizony nem olyan tragikus a helyzet mint ahogy sokan leírják itt.
Előzmény: Zicherman Istvan (20752)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20752
Így van.
Mármint ostobaság megsértődni.

Viszont a kérdéseimre nem válaszoltál.
Ami pedig a te kérdéseidet illeti: igen, az itt lévők többsége szolált/szolgál. Sokan a mai napig tiszti vagy főtiszti beosztásban dolgozott/dolgozik. Ezért elég jól látják a HM jelenlegi állapotát.
Legalább is a hasereg gyakorlati kérdéseit illető témákban jobban eltájékozódnak, mint - mondjuk - egy közgazdász, aki biztosan jobban ért a pénzügyekhez, viszont nem biztos, hogy átlátja azt a tragikus helyzetet harcászat, hadászat és felépitési, szervezési struktúrák terén, ami jelenleg fennáll.

Üdv.:
Z.I.
Előzmény: Törölt nick (20751)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20751
Nem is sértődtem meg.
Mindenki írogatja a saját véleményét. Én is. Erről szól a fórumozás.
Nagy butaság megsértődni itt bármin.
Előzmény: Némedi László __ (20750)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20750

nem megsérteni akart, csak akkor könnyebb elmagyarázni a valós helyzetet...

 

(de majd, ha elkészül a wikink, akkor már csak odalinkelünk :)))

Előzmény: Törölt nick (20749)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20749
Mert ugye itt mindenki:

-szolgált más hadseregben
-ismeri a hadsereg felépítési struktúráját
-ismeri a modern hadseregek elé állított harcászati követelményeket

Na ne röhögtess

Előzmény: Zicherman Istvan (20745)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20748

albán hadsereg:

http://www.hri.org/docs/bmf/albania.html

 

35000 katona

150 harckocsi

 

az albánok elég kemény ellenfél lenne a technikai felszerelést tekintve :))) illetve :(((

Előzmény: Némedi László __ (20747)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20747
15 harckocsi, kell ennél többet mondani??
Előzmény: Törölt nick (20744)
urál Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20746

Az egészet nézve mi a pozitív? Tehát a cél, a honvédelem figyelembevételével mit az, amit fel tud mutatni ez a rendszer? Csak érdeklődöm, a lelkesedést meg nem ér beírni, márha még van ilyesmi!

Előzmény: Törölt nick (20744)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!