Keresés

Részletes keresés

Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21669

Szervusz Roland!

 

"na ismerve a mi interoperabilitasi es kompatibilitasi kepessegeinket, nem csodalkoznek ha Hamburgerek egy amerikai legitamogatas igenylese eseten fejvesztve rohannanak minel messzebb a BTR-einktol es gyorsan elasnak a kalasnyikovokat !!!"

 

A tökéletestől még valóban nagyon messze vagyunk, de azért ne feledd, hogy interoperabilisebb és kompatibilsebb erőket nem tudok elképzelni, mint magukat az ami csapatokat, akiket szintén "rendszesen" szokott "bombázni" a saját légierejük! Akkor most miben is van a probléma?

 

Ma járt itt néhány amerikai biztonsági ember. Igaz, nem BTR-rel jöttek, de többüknél AK volt! :)

 

Üdv: Hamburger

 

Előzmény: Farkas Roland (21664)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21668

Szervusz!

 

"Alapvetően nem értelek. Nem orvosokat vagy mezőgazdasági munkásokat küldött oda a magyar kormány, hanem katonákat."

 

Pedig most már rendszeresen járnak ide állatorvosok és mezőgazdasági szakemberek (nem munkások!), hogy segítsék a helyi szakembereket technológiákkal és mindennel, ami a költségvetésükből telik. A jelek szerint orvosokból elég jól állnak az afgánok. Legalábbis a helyi viszonyoknak megfelelően! Eddig arra még nem panaszkodtak, hogy nincs elég orvosuk, de arra igen, hogy nincs elég rendelőjük! Ezért építünk ilyeneket.

 

Minél több magyar civil jön ide a PRT-ba, annál nagyobb esélyünk van a "sikerre". Az lenne az ideális, ha a katonák számát lehetne csökkenteni a civil szakértők előnyére! No, ettől még nagyon messze vagyunk.

 

Az afgánok csak nehezen értik meg, hogy a 200 katonánk (nem 300!) nem azért van, hogy velük vállvetve harcoljon a rablóbandák, fegyver- és drogcsempészek, vagy éppen a tálibok ellen, hanem azért, hogy előkészítse és biztosítsa a magyar (!!! Figyelsz Laci!?) civil szakemberek biztonságos munkavégzésének feltételeit. Szükség esetén természetesen a nem magyar NGO-knak is "menedéket" adunk. Mintegy szálláscsinálókként és testőrökként működünk. Amíg a biztonsági helyzet nem teszi lehetővé, hogy nagyobb számban jöjjenek ide a civiljeink, addig tárcaközi megállapodások alapján mi hajtjuk végre más minisztériumok projektjeit is. (pl: eü)

 

Hamburger

Előzmény: Biga Cubensis (21659)
Konvergencia Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21667

Lásd lentebb! ( Egy szóval sem állítottam egyébként, hogy könyvben olvastam! )

Részemről ezek után a téma lezárva!

Előzmény: swordmanus (21665)
Konvergencia Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21666

"Olvastam Zicherman temaba vago hsz.-einek nagy reszet, tovabba a temaba vago konyveit, azonkivul emlekszem a temaba vago beszelgeteseinkre is, es sehol nem emlitette ugy a csecseneket globale, mint primitiv, eroszakos hegyibarmok. Ezert irtam azt, hogy ne adj masok szajaba olyat, amit nem mondtak."

 

Tényleg? Na akkor idesüss:

 

"Maguk a csecsenek rendkívül gyenge nemzeti kultúrával rendelkeztek. Az építészet kizárólag az erődházakra korlátozódtak és földkunyhókra (erről nagyon sok Kaukázus-kutató írt tanulmányt) korlátozódott. 

Az önálló nemzeti öntudat a csecseneknél gyakorlatilag a Kaukázusi-háború (1817-1863) között kezdett kialakulni (a kazahsztáni izoláció alatt alakult ki végleg). Addig egy egyszerű rabszolgatartó rabló horda volt az egész nép, amely minden szomszédjával állandó háborúban állt. (Elég végigolvasni a csecsen népmeséket: mindegyik csak arról szól, hogy ki kit ejtett át, kit és hogyan rabolt ki vagy ölt meg.) Még a nyelvük is eléggé kezdetleges - ahhoz, hogy teljesen ki tudják fejezni magukat vegyítik az arab és (most már) szláv eredetű szavakat.

Ezzel nem blamálni akarom őket, hanem azt próbálom elmagyarázni, hogy a kultúrális fejlődés igen alacsony fokán vannak. (Ezt még az is bizonyítja, hogy a mai napig, a XXI. században, ősközösségi, törzsi társadalomban élnek."

 

Ezt Zichermann István írta, a "Katonai" nevű topicba! Gondolom a "primitív" és az "erőszakos" szavak szinonímáit te is tudod azonosítani a fenti szövegben. Ami meg a "hegyibarom" kifejezést illeti, arról - ha végigolvasod - egy szóval sem állítottam, hogy azt Z.I. vagy más írta volna. Ez az _én_ véleményem az afgánokról, akiket a csecsenekhez hasonlítottam. Úgyhogy még szövegértelmezési problémáid is vannak. Azt már csak mellékesen teszem hozzá, hogy kár volt fogadatlan prókátorként "megvédelmezned" Z.I.-t-, mert senki sem támadta. Csak idéztem a fent becopyzott véleményét, nyilván nem szó szerint, és ezzel a véleményével teljesen egyetértek. Ugyanúgy rendet kell ott is tenni, mint Irakban és Afganisztánban, hogy végre rend legyen, és a mohamedán terroristák elkussoljanak!

 

"Ha nem tunt volna fel ez a topic eddig mentes volt a vulgaritastol."

 

Mondom, hogy szövegértési nehézségeid vannak, talán már nem beszéled jól a nyelvet? Az egy szem "hegyibarom" kifejezésen kívül, milyen vulgáris, trágár szavakat használtam még a hozzászólásomban? Visszakeresgéljek neked egy szép kis gyűjteményt arról, hogy csak ebben a topicban ki, mikor, és hányszor írta le a f.sz, p.csa, sz.r, g.ci, és hasonló vulgáris szavakat? Vagy az nem számít, csak a drága jó afgánokról nem szabad csúnyát mondani?

Előzmény: M.Zoli (21663)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21665
Csak csatlakozni tudnék M. Zolihoz, Zicherman úr nekem sem említett, se nem írt, se semmilyen művében nem írt le ilyesmit, amit említesz. Ugyanis nem általánosított ezügyben. Ha szerinted mégis, akkor minimum forrásmegjelölést kérnék, hogy utánakeressek a könyvespolcomon díszlő Zicherman-könyvek közt, s megnyugtatlak, teljes a gyűjtemény.
Előzmény: Konvergencia (21662)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21664

Na meg ugye azt se felejtsuk el, hogy a britek is elegge megszenvedtek mar - es nem is egyszer - azt az amerikai vedoernyot, amikor blue-on-blue lebombaztak oket az amerikaiak...

 

nem beszelve mas nemzetekrol... meg eskuvoi menetrol...

 

na ismerve a mi interoperabilitasi es kompatibilitasi kepessegeinket, nem csodalkoznek ha Hamburgerek egy amerikai legitamogatas igenylese eseten fejvesztve rohannanak minel messzebb a BTR-einktol es gyorsan elasnak a kalasnyikovokat !!!

Előzmény: Hamburger2 (21642)
M.Zoli Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21663

Udv.

 

"""""Figyelj, én nem helyeslem az oktalan erőszakot, de ha ezek a primitív hegyibarmok csak az erőszak nyelvén értenek, akkor szembesíteni kell őket a Nyugat, elsősorban persze az angolszász országok elsöprő tűzerejével. Ugyanolyan erőszakos primitív népség, mint a csecsenek, azokról meg olvashattad itt Zicherman István véleményét.""""""

 

Olvastam Zicherman temaba vago hsz.-einek nagy reszet, tovabba a temaba vago konyveit, azonkivul emlekszem a temaba vago beszelgeteseinkre is, es sehol nem emlitette ugy a csecseneket globale, mint primitiv, eroszakos hegyibarmok. Ezert irtam azt, hogy ne adj masok szajaba olyat, amit nem mondtak.

 

Egyebbkent hsz.-eid, hozzaallasod, es a stilusod csak teged minositenek, akiket te szeretnel minositeni azokat nem. Javaslom fejezd be azt az utcai stilust amit eddig folytattal, es add meg az embereknek azt a tiszteletet amit te is elvarsz masoktol. Mind azoknak akikrol irsz, mind azoknak akiknek irsz. Ha nem tunt volna fel ez a topic eddig mentes volt a vulgaritastol. Mindannak ellennere, hogy parazs vitak is mennek itt, attol meg az ide irok szinvonalasan vitatkoznak.

 

Udv.

Előzmény: Konvergencia (21662)
Konvergencia Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21662

"Jo lenne, ha nem adnal mas szajaba olyanokat, amiket nem mondott."

 

Nocsak! Tudnád esetleg idézni, hogy mire gondolsz?

Előzmény: M.Zoli (21647)
monor-21 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21661

a gazdagabb országok az ilyen feladatokat ellátó katónáik életének meghagyása fejében fejpénzt fizettek, fizetnek a helyi haduraknak.

 

Ezt lehet pénzben, lehet iskola építéssel leróni, lehet kútfúrással.

 

Addig élnek ezek a katonák amíg a helyi hadúr meg nem unja.

 

Tudni kell azt is, hogy Afganisztán hadurai már mind harcoltak egymással szövetségben a másik három hadúr ellen és fordítva is.

 

Náluk az árulás nem etikai kérdés, sokszor harc közben állnak át a másik oldalra.

Már mindenki harcolt mindenki ellenn, és mindenki volt már egyszer szövetségese az elműlt húsz évben annak aki ellen később harcolt.

 

A MH szerencséjének köszönheti, hogy eddig megúszta halottak nélkül.

Amennyiben egyik nap lesz 10-20 halottunk, nem illik se felháborodni, se meglepődni.

Pláne nem illik akkor anyázni.

 

Be van kódolva a súlyos veszteség, csak még az időpontját nem ismerjük.

 

 

Előzmény: Törölt nick (21658)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21660

mondjuk ha a PRT célját elolvasod, abból látszódik, hogy nem cél a megszállás a totális kontrol, és nem cél a harc. Tehát itt nem megszállásról beszélünk, hanem egy együttműködésről a helyiekkel a tartományépítés érdekében. A fegyver csak a külföldi civil oldal védelmére lenne, tehát nem a CIMIC tollaknak kellene a tartományépítést jelentenie, hanem civil humanitárius segítségnek.

(Hamburger kijavít, ha tévednék)

 

ezért is mondtuk, hogy most nem kell nagyon durvának látszódnunk. Ha meg ha kell, akkor baj van, mert nem tudunk elrettentési szintet váltani (nincs mivel). De ha lenne is, akkor sem szabad akkor ott maradnunk, mert nem erre mentünk ki. Az megint más, hogy akkor az önvédelemünknek kicsit nagyobbnak kellene lennie... (de akkor is távoznunk kellene, de főleg politikai okok miatt).

 

Kis bandák leküzdése más dolog, mert a helyiek is segítenek benne, de nagyobb támadás leküzdése nem a PRT feladata. szvsz

Előzmény: Törölt nick (21658)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21659
Alapvetően nem értelek. Nem orvosokat vagy mezőgazdasági munkásokat küldött oda a magyar kormány, hanem katonákat. Sajnos mindig benne van a pakliban, hogy munkájuk teljesítése közben meghalnak. Ha valami nagyobb malőr történik ott, azonnal vissza kell őket hozni, az egyértelmű.
Előzmény: Törölt nick (21658)
M.Zoli Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21657

Udv.

 

En is tettem be oda linkeket, egy masik cseh akciorol, ha erdekel a tema nezd meg.

 

Udv.

Előzmény: Maz (21650)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21656
(küldtem mailt, hogy ne offoljunk itt)
Előzmény: Maz (21650)
monor-21 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21655

Az ördög már nem is játsziiiik......???........................:-)))))

 

 

Előzmény: Big-B (21654)
Big-B Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21654
Ha Isten velünk, ki ellenünk?
Előzmény: monor-21 (21653)
monor-21 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21653

 ......Én ugyanis a kétkedőkkel ellentétben, hiszek a Nyugati ( na jó, amerikai ) techológiai fölényben, és a keresztény erkölcsi fölényben.

 

 

 

1. /

Hinni a templomban, akarni a WC-n, szeretni az ágyban, tudni az iskolában kell.

 

 

2./

az elmúlt 1000 évben túl sokan haltak már meg hitért, a hit nevében, más hite ellenében, hittel megszentelve.

 

Előzmény: Konvergencia (21640)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21652
mellesleg csak vétség, ami csak pénzbüntetéssel büntethető, tehát nagyon nem kell félni a hagyományőrzőknek...
Előzmény: Némedi László __ (21651)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21651
csak segíteni akartam. Ez a tiltott önkényuralmi jelképek törvény engem nagyon zavar, mert nem világos azok az esetek, amikor mégis lehet használni, ráadásul én a szólásszabadságot fontosabbnak tartom. Ráadásul kibújni is elég könnyű egy hasonló jelképpel, tehát felesleges is...
Előzmény: Maz (21650)
Maz Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21650
Kedves László!

Azt a linket én tettem be, az én honlapomra vezet. És én a járműveket szoktam fényképezni, a hadijátékot soha és embereket is ritkán. Hidd el, bőven volt ott minden. Különösen a berendezett szovjet és német táborokban.
Előzmény: Némedi László __ (21387)
recon Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21649

"vagy általában ott tartunk, mi francnak nektek robbanóanyag, nem szerepel a "basic load"-otokban?"

 

Ez lehet a megfelelo valasz. Sajnos nem jellemzo a MH-re az "erre is szukseg lehet, vigyetek ezt is" gondolkodasmod. Meg ugye a MH szabalyzoi szerint csak tuzszeresz beosztasu katona mentesithet, nem szamit, hogy ki van ra kikepezve. Ugyanaz a hulye helyzet, mint az elsosegely nyujtasnal az infuzio beadasa :-(( Mi azert szerencses helyzetben vagyunk, mind tamogatottsag, mind kepzettseg szempontjabol, mert amit logisztikailag nem kaptunk meg otthonrol, azt itt megkapjuk az amerikai kollegaktol, a kikepzettsegunk pedig szeles koru, lefed minden teruletet, amire szukseg van. Ugyhogy en nem is panaszkodom, nalunk viszonylag olajozottan mukodik minden.

Előzmény: kovacsgyula44 (21645)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21648

"Én ugyanis a kétkedőkkel ellentétben. hiszek a Nyugati ( na jó, amerikai ) techológiai fölényben, és a keresztény erkölcsi fölényben."

 

az a baj, hogy már csak hinni lehet lassan benne...

 

Márpedig a tanulság az, hogy erőszakkal nem lehet többezer éves gondolkozásmódot megváltoztatni. Szerintem az egyetlen lehetőség, hogy valahogy el kell oszlatni ezen államok félelmét (félelem->agresszió), határozott erővel de nem erőszakkal kell fellépni, hogy ne szaladjon el velük a ló, de meg kell tenni mindent, hogy a változás magától meginduljon. Kedvező jelek vannak Líbiában, ahol Kadhafi fia felvetette, hogy bizonyos demokratikus változások elkeződhetnek. Nyilván apuci is tud erről. Az abszolút vezetésnek megvannak a hátrányai, és előnyei is.

 

Egyébként tényleg elég sok fura dolgot írsz, például miért baj, ha mezítláb járnak az emberek? Ha tehetném, nyáron én is mezítláb lennék (csak sajnos sok a modern bitumen, ami iszonyú forró tud lenni...)

Előzmény: Konvergencia (21640)
M.Zoli Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21647

Udv.

 

Jo lenne, ha nem adnal mas szajaba olyanokat, amiket nem mondott. :(((

 

Amugy a velemenyed nagyon egysiku. Az hogy te a nyugati kulturat tartod egyedul udvozitonek, az a te esetedben rendben is, van, mert annak vagy a tagja. De mibol gondolod azt, hogy ez a kultura masoknak is olyan jo lenne? Amit leirtal, mint kovetendo utat, az a legrovidebb ut ahhoz, hogy Irak, Afganisztan egysegesen forduljon szembe a NATO-val.

 

Udv.

Előzmény: Konvergencia (21601)
M.Zoli Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21646

Udv.

 

Ha lenne, jo lenne.:(((

 

De nincs. Remeljuk lesz. Korabban mar irtam, hogy remelem 5-10 even belul meglesz az altalad emlitett 1 hadosztalyhoz valo felszereles. De nem vagyok biztos benn, hogy az 1 hadosztaly lenne a kovetendo pelda. Szerintem ( laikus ) a dandar szintu szervezes lenne a jobb, ami kereten belul a tamogato kepessegeket lehet meg prezentalni, illetve lehet varialni a kepessegeket.

 

Nem nagyon szeretnek ujfent a Szlovak hadsereggel peldalozni, de ott 3 dandar, 1 kulonleges rendeltetesu - gyakorlatilag konnyu gyalogos, 2 gl. dandar, egyikben egy pancelos zaszloaljjal, es dandaronkent tuzersegi tamogato reszleg ( asszem osztaly meretu - onjaro es vontatott is, illetve onjaro raketa tuzerseg ), illetve dandaronkent muszaki zaszloalj. 

 

Udv.

Előzmény: kovacsgyula44 (21577)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21645

"nincs nálunk saját robbanóanyag" !!

    Azért nincs, mert a nemzeti harci kiszolgáló támogató nem biztosít, vagy azért mert a multinacionális harci kiszolgálóhoz vagytok utalva ebben az ellátási osztályban és tőle nem igényeltétek, vagy igényeltétek de nem ad, vagy általában ott tartunk, mi francnak nektek robbanóanyag, nem szerepel a "basic load"-otokban?

 gyula 

Előzmény: recon (21644)
recon Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21644

"Ha pedig ne adj Isten egy magyar kötelék elleni heves támadással egyidőben a támogatásra kijelölt nemzet fiait is veszély fenyegeti, akkor bizony nem sok esélyed van arra, hogy A-10-esek, vagy AC-130-asok vonjanak föléd védőernyőt!"

 

Pontosan igy van. A sorrend: amerikai erok, koalicios harcolo erok, NATO (vagy ahogy ok hivjak, No Action Talking Only).

 

"Ha valakinek mások a személyes tapasztalatai, akkor kérem, javítson az általam felvázolt sötét képen!"

 

Nekem ugyanez a tapasztalatom az en oldalamrol. Ha csak rank hullik az aknagranat es raketa, akkor altalaban nem tortenik semmi. Amint megsurusodik a becsapodasok es serultek szama az amerikai oldalon, azonnal  megjelennek az Apache-ok es a Kiowa-k es fossa lonek minden gyanusat. Olyankor egy rovid ideig nyugi van. Aztan kezdodik elolrol az egesz. Ettol szorosabb egyuttmukodes van koztunk es az amerikai EOD team kozott, akik sokat segitenek, ha UXO, vagy IED problemank van. Ezt viszont egyszerubb koordinalni, meg egyebkent is rajuk vagyunk szoritkozva, mert nincs nalunk sajat robbanoanyag :-(((

Előzmény: Hamburger2 (21642)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21643

Szervusz Laci!

 

Teljesen egyetértek Veled. Egy ilyen szituációban a PRT-nak már nem sok keresnivalója lenne itt. Akkor már harcoló alakulatok kellenek ide a megfelelő felszereléssel és megfelelő saját (!!!) támogató képességekkel.

 

Hamburger

Előzmény: Némedi László __ (21641)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21642

Szervusz!

 

"Vagy te pl. sok egyetemet végzett native afghan bányamérnökkel találkoztál?"  Ráhibáztál! :) És nem csak bányamérnökökkel! :)

 

Már meg ne haragudj, de ez a fajta lenézése az afgánoknak már-már idegesítő. Nem akarom elhinni, hogy valaki - akinek ráadásul saját bevallása szerint - semmi tapasztalata az itteni viszonyokal és emberekkel, ennyire negatívan álljon hozzá a témához.

 

Mint ahogy az amerikai segítségbe vetett hited is meglepően naív. Ez a fajta naivitás már sok-sok magyar katona életébe került történelmünk során. Ha biztosra akarsz menni, akkor jobban teszed, ha csak a saját képességeiddel számolsz! Lehetnek akármilyen kedvesek az amerikai kollégák és ígérhetnének bármit, akármilyen biztosra - szerencsére nem ígérnek, mert azért ők is reálisan látják a lehetőségeket - akkor sem hagyatkozhatsz arra, hogy ők majd megoldják a kérdést. Ez nagyfokú felelőtlenség lenne tőlünk. Lehet, hogy megteszik, lehet hogy nem!

 

Mindenfajta tévhitet eloszlatva: A szövetséges segítségnyújtásra csak akkor van esélyed, ha ugyanabban az időben ők éppen ráérnek és van kedvük nekünk segíteni. Ez most nem vicc! El se hinnéd, hogy milyen gyarló az ember! A lovagiasság és önfeláldozás kora régen leáldozott! Farkastörvények uralkodnak még szövetségeken belül is. És ez nem új jelenség!

 

Ha pedig ne adj Isten egy magyar kötelék elleni heves támadással egyidőben a támogatásra kijelölt nemzet fiait is veszély fenyegeti, akkor bizony nem sok esélyed van arra, hogy A-10-esek, vagy AC-130-asok vonjanak föléd védőernyőt! Ezt tudomásul kell venni és így kell számvetni! De a valóságban vonatkoztassunk el a típusoktól és a nemzetektől! Ezt akár általános szabályként is értelmezhetjük. Ha valakinek mások a személyes tapasztalatai, akkor kérem, javítson az általam felvázolt sötét képen!

 

Hamburger

Előzmény: Konvergencia (21640)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21641
hát szerintem, ha ilyen helyzet állna elő, hogy szükséges lenne az amcsi segítség, akkor azonnal húznunk kellene onnan. Nincsenek elégséges képességeink, kevesen vagyunk kint, azt jelentené, hogy a cél, amiért odamentünk elérhetetlenné vált, politikailag megmagyarázhatatlan lenne, hogy miért gyilkolászunk afgánokat (ugyanis mi kicsi ország vagyunk és a Nato sem erre alakult), és miért halnak meg magyarok...  ...a békefentartás még OK, de békekikényszerítés, vagy megszállás nem
Előzmény: Konvergencia (21640)
Konvergencia Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21640

Szia Hamburger2!

Csak azt mondhatom, hogy ha a jópofizás nem válik be, akkor majd az USA segít rajtatok. Én ugyanis a kétkedőkkel ellentétben. hiszek a Nyugati ( na jó, amerikai ) techológiai fölényben, és a keresztény erkölcsi fölényben. Úgyhogy biztos lehetsz benne, hogy előbb fogynak el a rosszfiúk, mint a muníció a Spectre vagy az A-10 Warthogok fegyvereiből! Collateral damage: hát ez sajnálatos, de ahogy a franciák mondják, c'est la guerre! Rosszkor voltak rossz helyen, ennyi. Ami pedig az afgán nyersanyag kincseket illeti, én nem bánom, ha az amerikai és európai multi cégek termelik ki őket. Jobb helyen lesz náluk, mint a rongyokba csavart ősembereknél. Vagy te pl. sok egyetemet végzett native afghan bányamérnökkel találkoztál?   

Előzmény: Hamburger2 (21632)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21639

én csak röviden a fejlettségi szintekről értekeznék, de jó szándékkal, mert már anyáztunk is a topikban :))))

 

csak annyit, hogy a fejlettségi szint különbség korántsem érdekes. A nyugati rohanó életmód (ami a fejlettséggel együttjár), egy alacsonyabb fejlettségi szintű számára inkább riasztó, mint vonzó. Ezt még itt Mo-n is érzem, amikor hazamegyek a falumba, és ott sem igazán irigyelnek a napi rohanásomért. A nyugalmas lassú életmód néha jobbnak látszik, mint a mi"fejlett" önkizsákmányolásunk.

Egy kecskepásztor megőrülne, ha hirtelen hatékonnyá tennénk (kecskék videó megfigyelése, második állás, este tv, az asszony meg moziba és színházba akarna menni, a gyerekek komputer előtt ülnének, stb... :))))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!