Keresés

Részletes keresés

arpapa Creative Commons License 2007.09.09 0 0 22354

ő az utolsón vett részt, 88-ban!

 

tévedtem, egyazon lövészeten vettünk részt 86-ban!

árpapa

Előzmény: arpapa (22353)
arpapa Creative Commons License 2007.09.09 0 0 22353

A hazautazásról, és "kocsmaszintű" beszélgetésről!

 

a hazautazással eltöltött idő a legnehezebb, abból is az utolsó pár óra, mikor már otthon vagy, de még le kell adni a fegyvered, a technikát a helyére tenni, és még sok egyéb.

1986. július 5-én délelőtt értem haza, elötte 28-án szálltam vonatra Kapusztyin -Jar-ban.

Hét nap vonatozás, egy hónap távollét!

Feleségem éppen mosott a tárcsásgéppel és a kádba rakodta a ruhákat, aztán a nyakamba ugrott, és azt az ölelést sohasem felejtem el.

Érezzetek hasonlót fiúk!  Higgyétek el, ilyen pillanatokért megéri!

 

Záhonynál 04-én fogadni kellett bennünk, debreceni alakulat volt kijelölve fogadásunkra, fűrdősátrak (FMG), teritett asztalok bőséges reggelivel.

Volt ott egy főtörzs, büfét működtetett, italokat is mért, szemét volt, négy- ötszörös áron adta a piát.

Itthon a laktanyában lévő katonák voltak kirendelve a fogadásunkra a rámpán, a hozzátartozók a közelünkbe sem jöhettek.

Megkönnyeztem, mikor megláttam a lakótelepet.

 

Kocsmaszintről:

a neten találtam még tavaly az alábbi bejegyzést, egy volt katona írta, nem ismerem, de két év eltéréssel hasonló, gyakorlaton voltunk, ő az utolsón vett részt, 88-ban! / fosatós lövészetnek vonult be a legendáriumba, dolgozott a székelykáposzta /

Különösebben nem akarom kommentálni, önmagáért beszél, 48 órás gyakorlaton 72 órát nem aludt, részeg díszőrök a Mamajev- Kurgánon, felrobbant román rakéta ( hülyeség, a csavaros rögzítő a rakétát rögzítette menetek alatt, a keretet nem lehetett volna elemelni ha bennt marad, hasonló hiba mintha a repülő úgy szállna fel, hogy nem veszik róla le a ponyvát )

viszont sok alapigazsága van, a fiatalember valami oknál fogva mai szemmel utálja az akkori történéseket, megaztán még egy topicban is nagy dolog az, ha úgy kezdem: ... gyöjjön a SCUD!

árpapa

 

   

 

"2005. márc. 3., csütörtök - 13:08 Na jó. Akkor gyöjjön a SCUD. 

 

A vetyerinár sivatagi harcos mint én, 86-ban kapta a kiképzést a Karakumban, a csernobili tüzijáték után egy hónappal zúdul végig Ukrajnán.
kb. egy hónap rövidített gulág: bevagoníroznak, mint a barmot. Egy hétig utaztatnak, víz nincs, tisztálkodás lehetetlen, ha van még a "zsoldodból" vehetsz üditőt.
Hajnali háromkor megérkezés, kivagonírozás, pakolás hurcolkodás, üvöltözés ezerrel, körletrend, szemle, reggel fél hatkor takarodó, hatkor ébresztő. Öt nap vékonyfosás valami fertőzéstől, muzulmánná válás. Hadgyakorlat indul. 48 óra a sivatagban egyedül forgalomszabályozóként 2 liter vízzel, aludni nem mersz, mert vipera skorpió pók. 5 óra alvás. 78 óra nem alvás, az agy LSD-szerű vegyületeket választ ki, szeretnél már végre aludni, nemlehet, nem hagynak.
Szovjet-Magyar baráti összejövetel: - csak a meghívott tisztek- másnap eltakaríthatod utánuk a mocskot, szívderítő csendélet üres pezsgős, vodkás, junájkumos üvegekkel, folyami rákpáncél maradványokkal, pikánsan rejtőzködő sunyi hányadéktócsákkal. Később megszámolod a pénzedet, és bevásárolsz szárított sivatagi tevesz@rból (vagy hasonlóból) sodort Asztra nevezetű cigarettából. Már csak erre futja.
Kultúrális műsor: kirándulás Sztálingrádba, Irina Mihajlovna 42 Aranyfoga Nyikorogna a szovjet idegenvezető 6 órán keresztül mesél a Nagy Honvédő Háborúról, Pavlov őrmesterről, megtekinted a partizánok, úttörők, komszomolisták, katonák, tengerészek, párttagok őrségváltásait minden emlékműnél, felvonszolnak a Mamajev Kurgánra hogy megtekinstd a Ragyina Mattyot. (Itt is őrségváltás, a bakák egyébként részegek, alig bírnak járni.) A kutyát se érdekli, hogy éhes vagy, szomjas vagy, fáradt vagy, és unod az egészet.
Uccsó hét: bevagonírozás és a többi marhaság. Víz ismételten nincs. Ergó szomjazol. Örségben ülsz a robogó vonat valamelyik pőrekocsiján. Elfogy a cigarettád. Teljesen törvénytelenül végig kúszol a kocsikon, kapcsoló vasakon (akciófilm a la szocialista relizma) bagót kunyerálsz. Amikor a Kárpátokon keresztül mentek, kezdesz reménykedni. A Balaton déli partján robog végig a vonat, egy hónapja nem láttál nőt, csini fürdőruhás szőkék/barnák/vörösek integetnek neked, egy utolsó leharcolt büdös mocskos szőrös magyar bakának. Visszafojtod a sírást. Áll a vonat. A közeli sörözőből egy házaspár egy korsó sört hoz neked. Visszautasítod - bár majd megdöglesz érte - mert a tisztek figyelnek téged, miközben nagyokat kortyolnak a pálinkás/boros/sörös üvegeikből. Három állomással odébb a vasutasok jelbeszéd után felcsempesznek egy üveg sört vagonod sarkba. Kigördül a vonat, eszement módon odakúszol a sörhöz, a fogaddal felnyitod és iszol. 5 percig boldognak érzed magad.
Visszaérkezel a magyar laktanyába, kivagonírozol, cuccolsz, pakolsz, hajnali ötkor elmész lefürödni az ezredfürdőbe, ötödszörre már tiszta víz jön rólad. Megborotválkozol, és reggel hatig alszol fél órát. Reggel nyolckor hadbírósággal fenyegetnek. Visszatért az élet a "rendes kerékvágásba".

 

Egyébként '86-ban ottan tönkrement egy gép. 

Történt ugyanis, hogy a románok is SCUD lövészeten voltak. Na most aztán. Az állványon bizonyos csavarok rögzítik a SCUDot. A románok kilövési pozícióba állították az rakettát, oszt rögzítőcsavarokat meg bennhagyták. A SCUD meg letépte az állvány felét, aztán kb. 500 méterrel odébb elkezdett földet túrni.
A román elvtársak kaptak ezért még egy hónapos vendégszereplést jutalmul Kapusztyin Jarban (Kara-Kum sivatag, a volt SzU Állami rakétalőtere)."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sgt. Elias Creative Commons License 2007.09.09 0 0 22352
Én azt hiszem, mennék!
Előzmény: Némedi László __ (22350)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.09.09 0 0 22351
Otthon lettem volna - mindenképpen lemennék!!!
Na ott leszel - a legőszintébb jókívánságaimat!!!
Nagyon sajnálom, hogy nem mehetek le.:(((
Előzmény: Némedi László __ (22350)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.09.09 0 0 22350

na ne offoljunk, jün valaki Tatára Hamburgeréket visszafogadni? :))

Ha leszünk többen akkor lemegyek én is.

Stylist Creative Commons License 2007.09.09 0 0 22349
"Mondjuk mind a két félnek leesett az álla, amikor kiderült, hogy a nép nem a kommunistákra és nem a contras képviselő-jelöltjeire szavazott, hanem egy független képviselőnőre."

Lehet, hogy lassan mi is ott fogunk tartani, hogy a Kelemen Annát, vagy bármely másik díszkurvát megválasztana inkább mini.elnöknek a jónép, csak nehogy a két főbohóc valamelyike jöjjön újabb 4 évig... :-((
Üdv:
Előzmény: Zicherman Istvan (22348)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.09.09 0 0 22348
De, de akkor nekik egy sor szabotázs-akcióval és tömeges, kismértékű szabotázzsal, ami emberi életet nem követelt, sikerült kicsikarni a szabad választásokat.

Mondjuk mind a két félnek leesett az álla, amikor kiderült, hogy a nép nem a kommunistákra és nem a contras képviselő-jelöltjeire szavazott, hanem egy független képviselőnőre.:))))
Előzmény: Stylist (22346)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.09.09 0 0 22347
Tudom.
Csak szemléltetni próbálom, hogy az egész egy kabaré-forrongás meg vihar a biliben.
Senki sem gondolja komolyan, amit csinál, de azért megpróbálja eladni, hogy de pedig mennyire elszántan gondolja amit gondol.
Frászt.
Mindössze azért nem csinál senki semmit, mert az mindenkinek tökéletesen megfelel. Persze némi műbalhé körítéssel fűszerezve. Így lesz ám valami szaftosabb, ,,hihetőbb".

Magánvélemény.
Előzmény: Némedi László __ (22345)
Stylist Creative Commons License 2007.09.09 0 0 22346
"...a nikaraguai kommunista-ellenes gerillák könyveit/tapasztalatait kevesen olvasták.:) Utóbbi esetben három hónap alatt elérték azt, amire a contras-ok nem voltak képesek öt év alatt..."

Lehet hogy elérték, de a jelenlegi Nicaraguai elnököt nem úgy hívják véletlenül, hogy Daniel Ortega? :-)) Erről mindig szegény Hofi jut eszembe, amikor a '80-as években egy miniszter meglátogatja a falun élő anyját. A mamzer meglátja a csillogó-villogó új fekete Mercedest, és összecsapja a kezét: kisfiam, nem lesz ebből baj, ha majd visszajönnek a kommunisták? :-))
Üdv:
Előzmény: Zicherman Istvan (22344)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.09.09 0 0 22345

töröltem amit írtam, István csak annyit: annak sem lenne értelme és hatása, mert ez nem az a helyzet.

Előzmény: Zicherman Istvan (22344)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.09.09 0 0 22344
Nem kell fegyver ahhoz, hogy megbénítsanak egy országot vagy kormányt. Elég néhány szabotázs-szakértő és k.b. 500, mindenre elszánt, megfelelően kiképzett ember. Ráadásul még vérnek sem kell folynia.
Gondolom Malaparte-e, Trockijt, Marighellat és a nikaraguai kommunista-ellenes gerillák könyveit/tapasztalatait kevesen olvasták.:) Utóbbi esetben három hónap alatt elérték azt, amire a contras-ok nem voltak képesek öt év alatt...
Na, hagyjuk.
Előzmény: AMBalage (22343)
AMBalage Creative Commons License 2007.09.09 0 0 22343

Két kérdés:

 

1. Ki döntené meg?

2. Mivel? (Lassan már a konyhakéshez és az íjhoz is engedély kell...)

 

Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám, a hatalmi elitünk (oldaltól függetlenül!) azért verte szét a hadsereget, hogy egy fegyveres hatalomváltásnak elvi esélye se legyen. De nem vagyok az, ezért nem is mondom.

Előzmény: Némedi László __ (22342)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.09.09 0 0 22342
nem kell ilyentől félned, esélye se lenne egy ilyen hatalomátvételnek.
Előzmény: arpapa (22341)
arpapa Creative Commons License 2007.09.09 0 0 22341

" (Tudod, egy híres beszéd a magyar történelemből: "...csapataink harcban állnak, a kormány a helyén..." - pedig egyik sem volt igaz.)"

 

 

"végig olvastam több hozzászólásod:

komolyan gondolod, hogy a regnáló hatalmat akár fegyveresen is  meg kell dönteni?

 

komolyan gondolod! 

 

árpapa"

 

Tudod részemről egy eléggé egyértelmű állítás fogalmazódott meg, és máskor oly vehemensen reagáló olvtársunk nevében válaszoltál.

Továbbra is érdekel az Ő véleménye, erre nagyon egyszerű válaszolni, mellébeszélni felesleges, valóban több hozzászólását olvastam el, és azokból bátorkodtam a következtetést levonni.

árpapa   

Előzmény: AMBalage (22303)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.09.08 0 0 22340
Szervusztok!

 

Nekünk még van hová hazamennünk! Egyelőre! De valóban vannak közöttünk jó néhányan, akik már nem a régi helyőrségeikbe térnek vissza. Igaz, hogy a mi esetünkben csak alig több, mint a kontingens fele tatai, de így is mi vagyunk a legtöbben. Éppen ezért a visszafogadónk Tatán lesz 17-én 1000-tól. Talán meglepő, de a főtéren. Lehet, hogy valaki olvassa a topicot? J Nem hiszem, hogy előzetesen nagy beharangozás lenne!

 

Sajnos nem tudok senkinek sem meghívót küldeni, mert nem az én hatásköröm. Viszont jelen esetben talán nem is szükséges. Ha van kedvetek, gyertek el. Így láthatjátok, hogy mekkora is a közérdeklődés a „hős” fiaink iránt! Vagy éppen azt, hogy mennyire érdektelen a téma! L

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: 1805 (22339)
1805 Creative Commons License 2007.09.08 0 0 22339

Jó, akkor folytathatjuk nyugodt stílusban. Javaslom ne ragadjunk ki részleteket egymás hozzászólásából, vagy a ha igen, akkor ne félmondatokat, mert az nem azt jelenti, mint a teljes szöveg.

Akkor folytatom ! A magyar társadalom tényleg nem mutat érdeklődést a hadsereg iránt. Kivéve ha jön az árvíz, vagy ha olyasféle gond gyötri mint a déli határon kialakult helyzet. Mivel volt szerencsém éppen a déli határon is időzni mindkét alkalommal, így számomra jól sikerült a témaválasztás.

Hidd el, hogy a térségbe vezényelt szárazföldi alakulatok katonáinak egy picivel nehezebb volt a sora a pilótákénál és talán örültek volna, ha a lakosság- mivel már úgyis tapsoltak- akkor őket megtapsolják. Feltéve persze ha tudták, hogy ott vannak, de ez a PR része.

 

Komoly kockázatot és kihívást jelentő missziók körülbelül 2003-tól folynak az első iraki misszióval kezdődően. Legfeljebb ezeket nem megfelelően kommunikálták. Emlékezz mit írtam a HM kommunikációról.

 

Szóval e missziókban már eddig is komplett alakulatok, továbbá katonák százai bizonyítottak. Nyivánvalóan mindenkinek bizonyítani kell a saját területén az elkövetkezőkben is, de ha eddig nem történt meg, akkor nem hiszem, hogy még most kezdődik, illetve a társadalom elismerésének a kivívása. 

 

A szomszédok megítélésénél továbbra is a saját tapasztalataimra hagyatkozom.

Egyébként a megjegyzésem csak arról szól, hogy a haderő leépítése ellen  tiltakozni ott sem vonul az utcára senki. Náluk is volt haderő leépítés, bár közel sem ilyen ostobán csinálták mint nálunk, ami szerintem elsősorban a normális honvédelmi politka eredménye.

Én láttam-mert kellett, hogy lássak- több nyilvános missziós búcsúztatót és visszafogadót, valamint más rendezvényeket is. Az olyan volt amiről írsz, tömeg, taps, folyamatos érdeklődés, hogy mi van velük.

Igaz, itt az ünnepség is emlékezetett arra, hogy most egy katonai kötelék búcsúzik, vagy éppen visszatér. Ezt azért jegyzem meg, mert láttam olyat is, amiről ez nem mondható el.

 

Csak hát az egyik missziós búcsúztató után nem volt hová hazatérni. Úgyhogy megint volt egy "sikeres" reformlépés!

 

Tisztelettel:1805

 

 

 

 

 

Előzmény: Konvergencia (22318)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.09.08 0 0 22338
„És pillanatok alatt gyártásra érett a Toldi-I is .tényleg, nem emlékszem...az is svéd licensz volt ugye? aztán a Turán volt önálló fejlesztés?”

 

A Toldi alapját képező Landswerk L60-as valóban svéd eredetű harckocsi. Viszont a Nimródnak is megvolt a svéd alapja (Landswerk L62). Az viszont tény, hogy a két svéd harcjármű is „rokonok” voltak. A Turán I-es alapját valóban egy Skoda harckocsi képezte. (T-21)

Előzmény: -Survivor (22308)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.09.08 0 0 22337
Üdv!

 

A magam részéről úgy gondolom, hogy mióta a "sorkatonaságot megszüntették", azóta a társadalom érdeklődése a sereg irányába nagy mértékben csökkent. Ez teljesen érthető, hiszen korábban - elvileg - minden család érintett volt a honvédelemben apák, fiúk, testvérek, barátok révén. A mai létszámviszonyok mellett sokkal kevesebben érintettek a sereg dolgaiban. Mivel nincs vészhelyzet, ezért a napi gondok mellett a hétköznapi embert nem érdeklik a honvédelem egyébként békeidőben is költséges és semmi hasznot nem hozó ügyei.

 

Sajnos a honvédelmet népszerűsítő kampányok még mindig tévúton járnak. Csak a szépet és a jót mutatják be és arra a régi illúzióra építenek, miszerint „szép élet a katonaélet”. Meggyőződésem, hogy a valós helyzet bemutatása sokkal hatékonyabb lenne. Meg kell mutatni a lakosságnak a honvédelem szép és kevésbé szép oldalát is. A reális kép mindig hasznosabb, mint egy fals, megszépített kép. Ezért lehet, hogy sokan döbbenten néznek rátok, amikor egy kicsit reálisabb képet akartok festeni a seregről az ismerőseiteknek.

 

Hamburger

Hamburger2 Creative Commons License 2007.09.08 0 0 22336
Határőrök? Ugató kutyáknak csontot! :)
Előzmény: Kuruc71 (22328)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.09.08 0 0 22335

Szervusztok!

Mivel mostanában elég sok itt a meló, csak most tudtam pár napra visszamenően elolvasni a hozzászólásokat. Érdekes vélemények. Némelyiknél nagyokat kellett nyelnem, mert katonaként nekem sem tetszik, ha mindenkit lealkoholistáznak, stb. De......   Egyszer az egyik, civil közgazdaságtant tanító tanárnőm azt mondta, amikor a tananyagtól eltérve az MN (!!) társadalmi megítéléséről beszélgettünk (és mi voltunk akik bíráltak!!!!!!) éppen a "Kiskirályok mundérban" megjelenése apropóján: A hadsereg hű tükre a mindenkori társadalomnak. Úgy gondolom, hogy ez egy helytálló megállapítás. Én akkoriban ugyanannyi alkoholistát láttam „bent”, mint „kint” és a civil életben sem láttam kevesebb hatalmával visszaélő vezetőt, mint a seregben. Nem volt érezhető különbség!

Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a 90-es években a seregben egy „erkölcsi” tisztulás ment végbe. Ez nem azt jelenti, hogy most minden katona szent és fedhetetlen, de úgy látom, hogy jelenleg a társadalom negatív jelenségei kisebb mértékben vannak jelen a laktanyakapukon belül, mint azokon kívül. Ismétlem, a jelenlegi állapottal sem lehetünk elégedettek.

Üdv: Hamburger

Némedi László __ Creative Commons License 2007.09.08 0 0 22334
inkább úgy mondanám elsőre ennyit tudtak összeszedni, persze bármennyit tudtak volna egy hosszabb időn belül, illetve a románok lelkesen jöttek volna :)
Előzmény: Stylist (22333)
Stylist Creative Commons License 2007.09.08 0 0 22333
"mellesleg a szovjet csapatok kb 58-60000 lehettek."

No igen, mert úgy ítélték meg, - helyesen - hogy ekkora harcoló létszám elég lehet a felkelők ellen, tekintettel a nehézfegyverzetben mutatkozó nyomasztó túlerőre. De ne legyenek kétségeid arról, hogy ha az ő szempontjukból nehezebbre fordult volna a helyzet, akkor küldtek volna utánpótlást, akár 10x annyit is, mert nagyon el voltak rá szánva, hogy nem engedik át a Magyarország feletti ellenőrzést az "imperialistáknak".
Üdv:
Előzmény: Némedi László __ (22330)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.09.08 0 0 22332

az amerikai nézet a szovjet erőről kb ebben az időben:

http://www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB14/05-01.htm

Előzmény: Némedi László __ (22331)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.09.08 0 0 22331
Előzmény: Némedi László __ (22330)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.09.08 0 0 22330
mellesleg a szovjet csapatok kb 58-60000 lehettek.
Előzmény: Némedi László __ (22329)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.09.08 0 0 22329
apám bár hazament a civilért, de a forradalom leverése után még egy évet ráhúzattak vele (sorállományú volt, két év helyett hármat kellett szolgálnia)
Előzmény: Kuruc71 (22327)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.09.08 0 0 22328
Légierő ???? Őőőőőőőőő !
Infravörös répa !
Előzmény: Stylist (22326)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.09.08 0 0 22327
Szia Laci !

Nekem olyan hihetetlennek tűnik, hogy akkor mikor az egész komunista M.o készült a nagy háborúra akkor voltak olyan szivesek a honvédség sorállomány váltását úgy megoldani, hogy egy ekkora létszámlyuk jöjjön létre. Emlékszem apám mesélte, hogy a Kubai válság idelyén az új állomány harckészségéig inkább továbbszolgáltatták majd az egész laktanyát ( Vorosilov laktanya Nyíregyháza ). Így cca fél évet húztak rá míg leszerelhettek. Anno 1962.
Előzmény: Némedi László __ (22323)
Stylist Creative Commons License 2007.09.08 0 0 22326
"A "gépesített nyulak" ??? - Olajos répát !
A harckocsizók, pedig répakonzervet.
A vegyvédelmisek - biorépát ."

És mi van a légierősökkel? Bár én még láttam gyerekkoromban repülő nyulat, minden hétköznap délután volt a TV-ben a "Kockásfülű Nyúl" rajzfilmsorozatban...
Üdv:
Előzmény: Kuruc71 (22322)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.09.08 0 0 22325
A ,,nyulak" ,,hörcsögoket" esznek vacsorára.:))

Amúgy ez a ragadványnév rgasztgatás divat volt mindenhol.
Az oroszoknál is. Volt baráti ragadványnév a ,,rokon-alakulatokra" és volt a fitymáló.
P.l.:
csapatnem ,,baráti" ragadvány.
ejtőernyősök ,,szöcskék" nincs
tengerészgyalogság ,,ördögök" nincs
szpecnáz ,,a profik" ,,baglyok, denevérek".
tengeralattjárósok ,,halak" ,,konzervek"
harckocsizók ,,medvék" ,,tömegsírok" (a BM - boevaja mashina=harcjármű/harckocsi névből a BM, mint ,,Bratszkaja Mogila" - tömegsír.
gyalogság ,,mahorka" ,,szartaposók".
gépesített gyalogság ,,kerekes mahorka" ,,gépesített szartaposók".
Stb.
mindre már nem emlékszem

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!