Keresés

Részletes keresés

Éhesló Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25716

Kedves istván!

Nem kell ahhoz jobbernek lenni, hogy belegondolj: melyik az a hatalom a térségben, amelyik nem tekinti a CFE-t érvényesnek, és potenciális ellenségként számol a nyugattal, mint ahogyan a nyugat is potenciális ellenségként számol vele.

Minden örök világbékét éneklő szirénhang ellenére.

Nos a potenciális ellenfelemtől vásárolni fegyvert, nem mutat nagy bölcsességre.

Nem is volt rá példa az elmúlt 50 évben.

 

Azt pedig, hogy az oroszok ejrópaji pozicióvesztéséből adódó felszereléskáoszt tartósítsuk, nem tartom jó ötletnek. Nyilván a meglévőket használni kell amíg csak lehet, de új beszerzéseknél (bármennyire is jók) szóba sem jöhetnek az oroszok, ha létezik még stratégiai gondolkodás a vezetőinknél (és nálunk)......

 

Soxor leírtuk, megvitattuk: a BTR80 nem korszerűsíthető, mert alapjában is szar. Ez az egy is elég lenne ahhoz, hogy elégtelen osztályzattal elzavarjam a potenciális vizsgázót, de ő még rá is trompfol.... Szomorú látlelet a vezetés impotenciájáról.

 

Éhesló

Előzmény: Zicherman Istvan (25705)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25715

Meg az altalad felsoroltak kozul is kapasbol ott van

Gorogorszag,

Torokorszag, amik vasarolnak orosz fegyvereket

tovabba ott van az USA, amelyben p.l. a harckocsizoknal, oktatasi celbol van rendszerben orosz haditechnika,

es ott van Nemetorszag, amelynek allomanyaban VOLT szovjet/orosz gyartmanyu eszkoz.

Es miert is ne vennenk figyelembe az VSz es SzU tagallamokat? Vagy ok talan nem NATO-tagok?

Előzmény: Törölt nick (25712)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25714

Udv,

egyaltalan nem gondoltam, csak felteteleztem.

Volt egy kerdes, mennyi egy zaszloalj (mondjuk) haborus letszama. Megprobaltam valaszolni, hogy standard orosz sema - k.b. 800 fo. Egy standard NATO sema relativ fogalom, mivel orszagonkent valtozik, ezert lehet 600 fo, de lehet 900.

Ennyit akartam mondani.

Előzmény: ambasa (25711)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25713
miért nem számolod őket? pont az volt a kérdés, hogy hányan használnak...
Előzmény: Törölt nick (25712)
ambasa Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25711
Szia Laci!

itt nem csak az egyik, hanem az összes az alakulat szervezeti felépítése megtalálható. Amúgy egyetértek veled az állománytábla szerintem sem olyan téma amit itt kellene megvitatni, márcsak az általad felsorolt okok miatt is.

csapatok

István miért gondolod, hogy még mindig a szovjet séma szerint épül fel a Honvédség csapatai? Hogy egy irónikus dolgot mondjak, például az ATSz-t is átnevezték már logisztikának. 8) De azért vannak ennél komolyabb változások is, pl amerikai mintára a helikopter ezred zászlóaljakból áll, a harckocsi századunk (vagy a miniszteri beszámoló után már nem tudom minek is nevezzem) sem 10 hanem 12 kocsi.

TG
Előzmény: Némedi László __ (25709)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25710

egyébként ha olvasol cikkeket pl az árvízi mentésről, ott egyik cikkben volt felsorolás mely zászlóalj hány katonával jött menteni, ebből a minimum kideríthető

 

(István, az már békeidőben is több...)

Előzmény: Némedi László __ (25709)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25709

nagyon nem mennék bele

(1. mert változik, 2. minek kiadni a titkos csillagharcos raj meglétét az ellennek :))

 

2005-ös felépítés

http://vorosmeteor.hu/szakirodalom/03/mh25_88.pdf

 

+

http://hvg.hu/itthon/20051122konnyulovesz.aspx

 

 

 

Előzmény: Zicherman Istvan (25708)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25708

Amugy nehez megmondani. Teljesen valtozo, orszagtol es rendszertol fuggoen.

ha Honvedseg meg a szovjet mintaju rendszert koveti (es iert ne kovetne?), akkor meg tudom mondani a gepesitett lovesz zaszloalj letszamat (onnan tudom, hogy az ejtoernyos taszloalj teljesen ident azt adott rendszerben)

 

Bekeidoben a letszam nem haladja meg a 350 fot, haboru eseten a teljes haborus letszam elerheti a 800 fot.

 

Egy standard szovjet/orosz rendszeru gepesitett lovesz zaszloalj all:

1. Harom gepesitett lovesz szazadbol.

2. Aknavetos utegbol (6db aknaveto).

3. Tankelharito szakasz. (Kezi panceltoro raketak iranyitott PCTR-ek)

4. Granatvetos szakasz (p.l. AGSz-17 automata granatvetok)

5. Muszaki biztosito szakasz.

6. Ellato szakasz.

7. EU szakasz.

 

A pancelos zaszloalj kulonbozhet, az ejtoernyos hadosztalyok allomanyaban all:

1. Harom harckocsizo szazadbol

2. Vezeto es iranyitasi szakasz

3. Muszaki biztosito szakasz

4. Anyagellato szakasz

5. EU szakasz.

 

A NATO orszagokban a haborus letszam, orszagoktol fuggoen, 600 es 900 fo kozott mozog, most nem tudom, hogy Magyarorszag milyen semat kovet (ha kovet valamilyet egyaltalan):(

Előzmény: Törölt nick (25706)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25707
100% alatt a haborus letszamot erted?
Előzmény: Törölt nick (25706)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25706
Üdv!

Meg tudná valaki mondani, hogy nálunk melyik egységnév hány katonát takar? Tehát hányan vannak egy zászlóaljban, egy dandárban, egy században stb. stb. (100%-os feltöltöttség esetén).

Köszi.
Előzmény: Törölt nick (25704)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25705
Gyanítom, hogy a Kremlbe hordanák a pénzt, már ha a NATO hagyja.
....................
Néha vedd már le a jobber idiotizmus szemüvegét, könyörgöm.
Megszámolod magadtól, vagy segítsek, hogy hány NATO országban alkalmaznak orosz gyártású, vagy licenc alapján gyártott fegyvereket (és fognak is, egy jó darab ideig)?
Előzmény: Törölt nick (25704)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25703
Okos dolog, bár az ötlet nem új:
Első ízben a ruhába beépített érszrorítókkal (ott ezt a funkciót zsinórokkal oldották meg) a brit haditengerészet kísérletezett, úgy 1790 magasságában. Később az ötlet visszatért az I.VH lövészárok harcainál: a francia és brit ,,lövészárok söprögetők"(a német rohamosoknak a megfelelői a Nyugati-fronton) alkalmaztak beépített ,,érszorítókat" (szintén madzagokat vagy nyersbőrszíjakat).
Ezzel csak arra próbálok reflektálni, hogy az amerikaiak megint azt hiszik, hogy ők fosták a spanyolviaszt.
Ettől függetlenül, ha sikerült ezt olcsón és valóban jól megoldani(!)- le a kalappal előttük,mert hasznos dolog. (Ráadásul az általam említett történelmi példák nem voltak általánosan elterjedtek (inkább lokális jelenségnek nevezhetők) és nem éppen ipari szinten oldották meg ezeket, illetve saját korukban 100%-ig szükségmegoldások voltak.
Előzmény: monor-21 (25701)
monor-21 Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25702

Kevés határőr igazolt át a rendőrséghez 2007. december 29. , 07:55 FigyelőNet-lapszemle

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetését kellemetlen meglepetésként érte, hogy a vártnál jóval kevesebb határőr fogadta el az összevonás nyomán felkínált beosztást - írja a Magyar Hírlap.

 

Összevonják a rendőrséget a határőrséggel .

A várt ötszáz helyett kétszázzal kevesebb határőr mondott igent a BRFK-nál neki felkínált rendőri beosztásra - olvasható a cikkben, amely megállapításait a határőrség és a rendőrség január elsejével érvényes állománytáblájára alapozza. Azok közül, akik nem vállalták a fővárosi szolgálatot, többen nyugdíjba vonultak vagy a korábbi beosztási helyükhöz közeli, a nyugati és északi határokhoz tartozó megyék rendőrségeinél vállaltak munkát.

Mivel egy miniszteri rendelet szerint a jelentkezőket át kell venni, több határőr úgy maradhatott meg hazai környezetében, hogy az adott kapitányságon létszám felettiként kapott beosztást és fizetést - írta a Magyar Hírlap.

Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya a lapnak nyilatkozva elismerte: meglepetés volt a határőrök döntése, mivel így rövid időn belül biztosan nem tudják felszámolni a fővárosban meglévő létszámhiányt. A tábornok hangsúlyozta, hogy az összevonással a BRFK feladatai is megnövekedtek, és a vártnál kisebb létszámmal a meglévő állomány csak túlórákkal tudja majd ellátni a szolgálatot.

 

 

Ez "a" Tóth fijúú hiába budapesti rendőrkapitány, nagyon keveset tudhat a budapesti rendőrök leterheltségéről ha azt képzelte, hogy a szentgothárdi feleslegessé vált határőr nem inkább létszámfeletti rendőrként szolgál inkább ezentúl Körmenden, hanem inkább ingázik Budapestre, hogy a nyóóckerben szívattassa magát.

monor-21 Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25701

Érszorítókat építenek a katonaruhákba!
2007. december 29. 08:38 | Forrás: MTI

Érszorítóval felszerelt egyenruhát fejlesztett ki egy amerikai vállalat. Tíz százalékkal csökkenne az emberveszteség, ha minden katona ezt hordaná - állítják.

A virginiai BlackHawk fejlesztéséhez Keith Rose volt katonaorvos adta az ötletet. A doktor a Közel-Keleten szolgált, és egyszer végig kellett néznie, ahogy elvérzik egy bajtársa. A konvojt megtámadták, társa megsebesült, neki pedig fedezékben kellett maradnia. "Csak ültem, fogtam az érszorítót és nem tehettem semmit" - mondta Rose. "Nem számít mennyire hatékony az eszköz, ha nem lehet használni időben."

Rose már leszerelt, a BlackHawk érszorítós bevetési ruháját pedig teszteli az amerikai hadsereg. "Az érszorító egyszerű, olcsó és életet menthet" - mondta az ötletgazda. A Warrior Wear néven futó új ruhában nyolc van belőle, végtagonként kettő. A teljes egyenruha 200 dollárba (34 ezer forint) sem kerül és márciusban akár szállítani is tudják az első kollekciót.

A hadsereg szakértői is fontosnak tartják, hogy az eszköz mindig kéznél legyen: "Az érszorítónak köszönhetően sokan vissza tudtak jönni bevetésről, nélküle viszont holtan maradtak volna a harctéren" - mondta Patricia R. Hastings, a houstoni katonaorvosi gyakorlóközpont munkatársa. "Az új ruha nagy előnye az is, hogy némileg tehermentesíti az orvost, aki így jobban tud koncentrálni másra."

A harctér fogalmának átalakulása is a Warrior Wear rendszer bevezetését indokolja. "A háború természete megváltozott. Nincs éles határ a csatatér és a hátország között" - mondta Rose. "A tábori szakácsot is eltalálhatja egy gránát, akár krumplipucolás közben is."

A modern vértezet remekül védi a törzset, de a katonai és rendvédelmi konfliktusokban szerzett sérülések 60 százaléka mégis a végtagokat éri - mondta Terry Naughton. A BlackHawk igazgatója szerint a bevetés közben elesett katonák tíz százaléka azért hal meg, mert egyszerűen elvérzik. "Ezeket az életeket mind meg lehet menteni, amikor majd rendszeresítik az új ruhát."

A vállalatot egyébként 1993-ban alapította Mike Noell, egy volt tengerészgyalogos, aki végigharcolta az első öbölháborút, aztán leszerelt és otthon a garázsban felszereléseket kezdett barkácsolni a harctéren szerzett tapasztalatai alapján. Ma már 250 alkalmazott dolgozik a cégnél és 2500-nál is több eszközt fejlesztettek ki katonai és rendvédelmi célokra, illetve szabadtéri sportágak számára.

"Ez egy igazi amerikai történet" - mondta az igazgató. "Mike szó szerint a garázsban indította a vállalkozást, amely a harcászati felszerelés-fejlesztési iparág egyik legfontosabb szereplőjévé nőtte ki magát."

 STOP

Némedi László __ Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25700
ez nem egybefüggő szöveg, az üres sor utal az elválasztásra, bocs
Előzmény: Némedi László __ (25699)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25699

fele eltűnt, amit bemásoltam :(( na akkor itt van:

 

2009-re szeretnénk létrehozni a Humint-képességet, mert akkor már a felajánlott nemzetközi erők kötelékében Humint-csoportokat is tudunk telepíteni, illetve felderítő támogatást nyújtani a telepített egységek részére. Ugyancsak kialakítjuk a megfelelő hadászati felderítő képességet is, amely a NATO-szabványoknak felel meg.

 

meg kívánjuk újítani a szállító helikopterparkunkat is. Modernizálni kívánjuk továbbra is a BTR-80 és BTR-80A típusú harci járműveket, ezek még jó ideig tudnak szolgálatot teljesíteni, kivonásukra és cseréjükre 2015-2016. után van szükség. Viszont már a tavalyi évben elindítottuk a gépjárművek cseréjét, és ha valaki figyeli az adatokat, 4 év leforgása alatt körülbelül 20 milliárd forintot fogunk a gépjárművek cseréjére fordítani. Ezeket döntően a magyar Rába szállítja a Magyar Honvédségnek.

 

Ehhez beszerzésekre van szükség és új eszközök rendszeresítésére, döntően az egyéni felszerelések közül a modulrendszerű fegyverzet, lézeres célmegvilágítás, nappali videó célzókészülékek, éjjellátó készülékek és egyéb integrált célzó eszközök beszerzésére

 

A 6. fejlesztési irányt az erők megóvása képessége jelenti, amelyhez természetesen hozzátartozik a házilagos készítésű robbanóeszközök elleni tevékenységünk eddigi lépései is. Azt hiszem, látták, hogy megérkezett az új tűzszerészrobot is, és most már használatba van véve, továbbá a CIMIC-képességek bővítése és kialakítása

Előzmény: Némedi László __ (25698)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25698

nem látok reakciókat a Szekeres beszéd témában, ezért néhány érdekességet bemásolok ide:

 

az országvédelem a Magyar Honvédség valamennyi erejének bevonásával, a külföldi műveletekben lévő erők visszarendelésével történik és hogy a honvédség a szövetséges erők beérkezéséig önállóan, azt követően pedig szövetségi kötelékben hajtja végre a honvédelmi műveleteket.

 

A második képességfejlesztési irány a korszerű felderítő képesség kialakítását jelenti, ahol a végcél a telepíthető lövészdandár felderítő képességének kialakítása, de mivel modulrendszerben építkeznénk, arra törekszünk, hogy képes legyen már menet közben a következő tíz évben lépésről lépésre az egyes lövész alegységek műveleti támogatására is jóval azelőtt, mielőtt a dandárkészenlétet elérnénk.

 

A negyedik fő fejlesztési irány a harci hatékonyság növelése, ami döntően a kellő önvédelmi képességű könnyűlövész és közepes erőkre jellemző mozgékony és hatásos tűzerejű harci járművek és korszerű lövészfegyverek biztosítását jelenti. A lövészerők támogatására korszerű tűztámogató és páncéltörő képességet, valamint telepíthető légi irányító képességet fejlesztünk ki.

 

A biztonsági környezet nagyjából egy évtizedre kivetíthető elemzése alapján a Magyar Honvédség csapatainak legvalószínűbb alkalmazása a honi légtérrendészeti feladatok mellett döntően a külföldi válságkezelő műveletekben több nemzeti kötelékben való műveleti részvétel, de a Magyar Honvédségnek a hazai és a nemzetközi feladatokra ugyanazokkal az erőkkel és képességekkel kell rendelkeznie. Természetesen ehhez szükség van jól képzett, angol nyelven kommunikálni képes állományra, arra, hogy a magas készenléti erőket 100 százalékra töltsük fel és arra, hogy az alacsonyabb készenléti erők engedélyezett békehiányait pedig egy önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése révén egészítsük ki és kiképzett tartalékokkal töltsük fel.

Kuruc71 Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25697
"akartam mondani, hogy a Bhuttó ügy túlnövi a kereteit ennek a fórumnak :)"


Miért ? Nem értelek !

Csapatain már a szomszédos országban vannak, és hamarosan lehet hogy az Indiai óceánba fogják megmosni bakancsaikat.

:-))))
Előzmény: Némedi László __ (25696)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25696
akartam mondani, hogy a Bhuttó ügy túlnövi a kereteit ennek a fórumnak :)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.12.29 0 0 25695
Mrs. Bhutto és az orosz ellenzék sorsa között egyébként számos hasonlóság fedezhető fel.
........................
SEMMI az égadta világon. (Vagy te kit tartasz ,,orosz ellenzéknek"?).

...........................
mert ez igen cinikus hozzászólás egy bátor asszonyról, aki a hazájának érdekében a szinte biztos halált is vállalata.
............................
És? Kérte rá az ország, a haza, a nemzet? Mi ez, ha saját feje után megy, mint nem éppen a szuicid politizálás? Én ebben nem látok semmi cinikusat, mindössze tényekről van szó. Gandhi is szuicid politizálást folytatott, de ő VALÓBAN élvezte a nép támogatását, és ezért el is érte a kívánt célt.

...............................
Bhutto már hetekkel ezelőtt segítséget kért három helyről is (brit SIS, Mossad és CIA) a személyi védelméhez
.................................
És ezután azt mondod, hogy ,,saját hazája érdekében cselekszik"? A hívő muzulmánok körében ebből legalább egy olyan ország szervezete, aminek az igáját már hordták a nyakugban, egy olyan országé, amely ,,ősellenségnek" számít, és egy olyan államé, ami a közvetlen szomszédságban katonai agressziót, pardon ,,terrorista-ellenes hadműveletet" hajt végre éppen és amúgy is a fundamentalisták számára maga a ,,földi Sátán".
Ne haragudj, de milyen politikus az, amely saját népére hozza az ellenséget?
Igen Perves Musaraf kissé megalomán és nevetséges; igen - vannak diktatórikus vonásai, de őt saját népe választotta, Bhuttót meg megdöntötték, szinte azonnal, amikor hatalmi babérokra pályázott, és szintén amerikai und brit pénzekből megnyerte anno a választásokat.

No de mindegy. Erre ott van a PoliDili. Ott folytassuk, ha lehet.
Előzmény: Törölt nick (25693)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.12.28 0 0 25692
Némedi László __ Creative Commons License 2007.12.28 0 0 25691
mellesleg van szó a honv miniszterek találkozójáról a vége felé, amit az EI Rt.nek akarnak adni...
Előzmény: Némedi László __ (25690)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.12.28 0 0 25690

Havril válaszai között:

 

"Csampa képviselő úr rákérdezett harckocsikra. Az a 15 harckocsi valójában 58 harckocsi, tehát a zászlóalj állománya továbbra is megvan, az más kérdés, hogy 15 van Tatán, de egyébként 148 darab T-72-es harckocsija van most a Magyar Köztársaságnak. Alapvető célkitűzés az, hogy hibernálunk képességeket, és hogyha az eszkalációs folyamatban Magyarország veszélyeztetettsége növekszik, akkor képesek vagyunk feléleszteni. Tehát ez több fegyvernem-kötelékre is vonatkozik, például tüzérségi eszközökre, műszaki eszközökre. Ezeknek a harckocsiknak a sorsa hosszú távon az, hogy addig, amíg ezeket gazdaságosan tudjuk működtetni, rendszerben tartjuk, persze később, majd a 10 éves erőforrás-tervezésben már szerepelnek olyan gondolatok is, hogy ezeket a harckocsikat modernizálni kell. Kategorikusan nem határolódunk el a harckocsik jövőbeni alkalmazásától, persze ez attól függ, milyen lesz Magyarország veszélyeztetettsége, vagy a világban, a NATO-n belül, az Európai Unión belül a harceljárások hogyan változnak, hogy egyáltalán 10 év múlva milyen szükség lesz a harckocsikra. Ebben a kérdésben tehát azért flexibilisek vagyunk. "

Előzmény: Némedi László __ (25689)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.12.28 0 0 25689

viszont reakció (a C-17-esek ügyében)

 

ELNÖK: Köszönöm szépen. Mielőtt továbbmennénk, Pápa kapcsán - ne essünk abba a hibába, hogy itt a bizottság elnökének túl nagy szerepet tulajdonítunk - szerintem ez kivételesen a mai nehéz politikai viszonyok között, vagy a nem különösen könnyű politikai atmoszférában egy olyan sikeres együttműködés volt, amihez mindenki a lehetőségeihez mérten hozzátette a magáét és a kormány is megtette, amit meg lehetett. Ennek a NATO-val való együttműködésnek nyilván van ára, hiszen Magyarországnak jó szövetséges partnerként kell a következő időszakban is nem kis terheket vállalva helytállnia, ami a jövő évben komoly kihívás lesz.

Előzmény: Némedi László __ (25688)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.12.28 0 0 25688

Lehet kritikákat megfogalmazni :)

 

először bekopiztam a miniszteri beszámolót, de olyan hosszú, hogy nem jól mutat itt. Nézzétek meg inkább az eredeti helyén:

http://www.parlament.hu/biz38/bizjkv38/HOB/0712111.htm

az elején felé kezdődik...

Némedi László __ Creative Commons License 2007.12.28 0 0 25687
nem tudom, mennyire lesz "izgalmasak" az adatok amire az origó kíváncsi, de az állam (különleges esetektők eltekintve) nem titkolózhat, és ez nem különleges eset, erre értettem a helyest!
Előzmény: Törölt nick (25686)
Kavics78 Creative Commons License 2007.12.28 0 0 25685
Jo ez a blog!
Tetszik!
Előzmény: Zicherman Istvan (25677)
pétizennyolc Creative Commons License 2007.12.28 0 0 25684
monor-21 Creative Commons License 2007.12.28 0 0 25683

Most olvastam dr. Morócz Lajos könyvét : ..."..Kiskatonától vezérezredesig.."

 

Hááááát.................?

 

Csak katonáknak mert civil nem értheti, annyira szakmai.

A stílus nem mai.

 

 

kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.12.28 0 0 25682

Biga!

   A legjobb anyag amit ma fellelhetünk, kicsit ködösít, de némi utánszámolással kideríthető a valóság.Pl a vk közvetlen támogató ezredet a csapatok közé sorolja. Elképesztő, milyen képességei vannak egy ilyen támogató ezrednek?

 gyula

Előzmény: Biga Cubensis (25679)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!