Keresés

Részletes keresés

miki1962 Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31102
Ezek az 1989-ben kivont 82 mm-es aknavetők, amelyeket a pusztítóképesség drasztikus csökkenése miatt újra rendszeresítettek. Így a mostani gl. (kl.) z. az 1981-es szervezet előtti szintre süllyedt. Akkor volt a gl. z-nak 9 (kilenc) darab 82 mm-es aknavetője. Utána már volt 120 mm-es is, de a bajaiak balesete után azokat is kivonták talán 1993-ban.
Előzmény: Törölt nick (31093)
miki1962 Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31101

Hidd el, hogy a kontingens komoly felderítő támogatást kap itthonról.

Előzmény: Python24 (31079)
miki1962 Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31100
A szovjet hadsereg az afganisztáni háború tapasztalatai miatt hagyta el a tányérsapkát és a vállszíjat. 1987-től pont ezért szűnt meg a tányérsapka barna zsinórral és a nyakkendő a hadi ruházatban a MN-ben. Egyébként már a 80-as években sem ment volna senki kirívóan a ht-k közül háborúba. Minden megkülönböztetőt leszendtünk volna magunkról. A saját katonáink úgy is ismernek, ha meghal valaki ott a dögcédula.
Előzmény: Stylist (31053)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31099

Eszembe jutott egy történet a kérdésedről. 2001-ben, amikor volt szerencsém fél évig Koszovóban tartózkodni, volt egy gyakorlat az amerikai bázison, Bondsteel-ban. (Arról szólt, hogy különböző nemzetek szállítójárműveit (trélereit) és a különböző harceszközöket, járműveket hogyan lehet szállítani, egyátalán lehet-e pl. a BTR80-t feltenni egy finn teherautóra. De nem is ez a lényeg.)

Tűzött a nap, voltak kisebb-nagyobb szünetek, próbáltunk beszélgetni a helyiekkel. Volt ott eü biztosításként egy amcsi katona egy kis mentővel, és hát próbáltunk ismerkedni, "hú de nagy ez a tábor", "külön buszjáratai vannak", és "hányan laknak itt", kérdeztem. Semmi hátsó szándék nem volt, tényleg érdekelt. Mondja nem tudom. Kérdeztem még valamit, arra is nem tudom.

Naná, hogy tudta, csak hát ki volt okítva, hogy ne nagyon áruljon el semmi "fontosat".

Ennyi.

 

Egyébként milyen szituációban sérül meg a harcoló állomány 50%-a? (Az egész MH-ról van szó, és annak a harcolóiról?)

 

De mielőtt Öreg Csóka rám is rámtámad, a témához szólva kérdezem bele a pusztába, hogy lehet egyátalán felkészíteni 100% biztonsággal tűzszerészt ilyen trükkös bombák elleni feladatokra? Mert azért az nem ugyanaz, mintha a szovjeteknek az ellőtt, de fel nem robbant kütyüjeit kell összeszedni, hatástalanítani. (A válasz persze borítékolható)

 

Amúgy minden tiszteletem a tűzszerészeké, ők itthon is mindennapos veszélynek vannak kitéve egyedüliként a katonák közül. (persze az előterest is leforrázhatja a kávé, és a pk-i sofőr is karambolozhat, de természetesen nem ezekre gondoltam.)

 

Attila

http://www.katonahumor.hu/

 

Előzmény: degenerator (31097)
Python24 Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31098
Python nem a lesállásában figyelgetett,hanem "kifejezetten szakmába vágó" munkát végzett felderítő és tűzszerész kollégáival:szabályozta a forgalmat a főúton.Mert a QRF nem volt annyira gyors reagálású.Nem a srácok hibája,hanem annak az egyenruhás személynek-elnézést,nem tudom katonának nevezni-akinek a parancsot kellett volna kiadni a QRF indulására.

Igaz,az Ő utasítása volt az is,hogy fegyverraktár felszámolásához nem kell tűzszerész....

No comment....
Előzmény: Princ of Carpatia (31087)
degenerator Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31097
egy kérdés: mennyire elfogadható a honvédségen belül az egészségügyi ellátás? képesek lennének megbírkózni esetleg a mai állapotok között egy olyan szituációval, hogy rövid időn belül (mondjuk 1 hét)a harcoló állomány 50%a megsérül? (golyó, repesz, egyéb)
jkoenig Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31096

Sántít a párhuzam 48-al:

 

Akkoriban a katona valóban nem választhatott megy-e külföldre.

Szerintem most választhat.

Az meg hogy magyar kontingens is van kinn, a Nato-tagság  "tartozik"  oldala.

 

"Ezért bárki, akit a politikai elit odaküld, és odamegy: potenciális áldozat egy soha meg nem nyerhető háborúban."

 

Ahol lőnek, ott mindenki potenciális áldozat (oldaltól függetlenül). Ebből a szempontból mindegy hogy hol az adott háború.


Előzmény: Éhesló (31094)
Éhesló Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31095
Nem vett.
Megsemmisíttetett.

Üdv, Éhesló
Előzmény: Törölt nick (31093)
Éhesló Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31094
Ceterum censeo:
Idézet a fporradalom és szabadságharc 12 pontjából:
10. A' katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a' külföldieket vigyék el tőlünk.
Semmi keresnivalónk nincs Afganisztánban.
Aki azt hiszi van, olvasson (had)történelmet és elemezze a területet pacifikálni képtelen hatalmak sorát.
Ezért bárki, akit a politikai elit odaküld, és odamegy: potenciális áldozat egy soha meg nem nyerhető háborúban.
De erről már írtam eleget, csak leszögezni akartam egy meglehetősen elhúzódó vita kapcsán.

Más:
Mint hadmérnök hiszem és vallom, a technika és az alkalmazás technológiája sokat segíthet katonáink egészségének, életének védelmében és az ellenség pusztításában.
De a technika nem mindenek feletti, sajnos számos olyan területe van a harc megvívásának ahol nincsenek bevált és csalhatatlan technikai megoldások.
A tűzszerész hivatás is olyan, ahol a tapasztalat, gyakorlat és az így megszerzett tudás a meghatározó alap, a technikai eszközök csak kiegészítik, segítik a tűzszerészt.
A hazai tűzszerész tudás, tapasztalat, gyakorlat nem IED centrikus. Ráadásul a területet és az itt élesben keményen dolgozó állományt sorozatban érték az elmúlt években olyan csapások, melyek tudásbázisát, személyi hátterét pszichikai állapotát jelentősen gyengítették. Ezért ezek nem jammer, jó vagy rossz, drága vagy olcsó robot kérdések elsősorban.
Az eszközöket be kell vizsgálni, be kell szerezni, embereket kell küldeni tanulni minden helyre ahonnan ezt lehet. A technikai eszközök használatát a velük folytatott tevékenységet évekig kell gyakorolni, ne aggy Isten az alkalmatlannak bizonyuló eszközöket fel kell váltani másokkal. Az éles bevetés csak ezt követően kezdődhet. Valaki mintha mondott volna olyasmi közhelyest, hogy az az izzadság amit a kiképzés során megspórolhatsz, az éles bevetésben vérben kerül behajtásra. Nem spórolhatsz, mert amit nem nyomsz be időben, pénzben, azt vérrel kell megváltani.
Ezek a felkészítési folyamatok elmaradtak, nincsen kellő számú és kidolgozott alkalmazási technikával ellátott eszköz, gyakorlattal, tudással rendelkező ember. Kérdés, vannak-e még olyanok akik nem prospektus szinten tudnak specifikálni egy pármillió eurós robot(rendszert), elbírálni, átvenni, bevizsgálni és alkalmazási technológiákat, eljárásokat kidolgozni hozzá, felkészítést-kiképzést vezetni.
Mivel már tanáraik, mestereik sincsenek, itthon már nem is lesznek kiképezhetők. Azt, hogy tanul-e valaki külföldön nem tudhatom, de tartok tőle, hogy nem. Az is kérdés, hogy egy z. hogyan tart meg majd 5-10 év múlva gyakorlattal, tudással rendelkező tiszteket, mikor nincsen törzs és nincs főtiszti beosztás az előrelépésükhöz.
A fenti problémák nem csak a tűzszerészekre, de az általam valamennyire ismert műszaki és eü. területekre is jellemzők.
Ezért az MH megsemmisülését nem a missziók, hanem a szakterületi tudásbázisok és a tudást őrző szervezetek megsemmisítése jelentette. És ez már megtörtént.

A missziók erőltetése és az elszenvedett kudarcok, veszteségek csak következményei ennek. Ahogyan látom: ezt ma még nem értik sem a fórumlakók, sem politikai "elitünk", sokaknak kell értelmetlenül meghalni, hogy változás jöjjön, már ha jön bármiféle változás.....

Éhesló

Törölt nick Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31093
Állítólag vett MH még 1-2 éve 82 és 60 mm-es aknavetőket. (50 db 82-es)
Tudja valaki, hogy ezek milyenek?
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31092
"Kávéház és étterem a négy döglött patkányhoz. Az úri közönség táncol!"
Előzmény: Törölt nick (31091)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31091
Szerintem itt egy törzsközönség vitatkozik, rendszeresen.
Előzmény: Törölt nick (31090)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31089
Csak azok a hozzászólások valahogy eltűnnek az index moderatúra mélységes kútjában:)
Előzmény: Törölt nick (31088)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31088
"és végre nem mocskolódó hozzászólások születtek,"

Háát, ne legyenek illúzióid, azért mi is oda-oda mondogatunk néha a másiknak, nem kicsit, nagyon...
Előzmény: SKIDROW (31084)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31087

No, spongyát rá! :-D

 

Sajna itt is, mint esetleg másutt is megvan az előnyök mellet az a hátrány is, hogy ha nem is direktbe, hanem átvitt értelemben szétoffolják a topik TÉMA-ját. Vagyis akár több nick is "öszekacsintva" beugrik egy téma közepébe, és egész másról kezd el csacsogást, mint ami épp aktuális. És erre, megfigyelésem szerint a "friss hus"ok akik leginkább beindúlnak. És azok, akik ezt megelőzően már bejárták a zINDEX sok-sok topikját! :-D Endschulding, ha bántana a megállapításom, de .....szóval, Öreg Csóka vagyok. :-)

Nos mengyá a tevehíradó után: Dobtam egy hátast a szegény Kolonics halála okán.

Mégpediglen: Megállapítja NEVES sportszakértő, hogy az élsportolók esetében sokkal komolyabb orvosi vizsgálatokra -pölö szív CT, meg más is- volna szükség, főleg jelzés esetén. Mármint, hogy a Gyuri több esetben volt rosszúl.  Aztán jön NEVESINCS illetékes(et), és asszongya, hogy erre nincs szükség. Meg a fogorvosi vizsgálat is megállapította, hogy egészséges! (?) Értitek? A q..@ anyját! Lehet, hogy fixa ideámmá válik, hogy nálunk minden ez miatt a szemlélet miatt megy tönkre, és szarrá válik még a jótündéri akarat is?

Mint a HM.-ben: Valaki SENKIHÁZI megállapította hogy afgánba nem kell az a zavaró kütyü, mert ha kicsihuszár katonája érzi a szükségességét akkor majd a szövetséges ad, ha már van neki. Addig meg Python üljön türelemmel a seggén a kényelmesen berendezett lesállásában ha kell öt órát, amíg megjön az a zavarókütyü. Meg különben is, az a Python csak ......

 

No, dödörögtem...

 

Öreg Csóka

 

Előzmény: SKIDROW (31084)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31086
Alt Gr + É
Előzmény: Zicherman Istvan (31072)
SKIDROW Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31085

Ígérem,nem fogok irogatni...

Előzmény: Princ of Carpatia (31083)
SKIDROW Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31084

Nem értelek...egy másik topikból jöttem át ide 3 napja és a férjem is így értesült erről a topikról...szégyen,de nem ismerem az index összes  topikját...nem is nagyon tudok bizonyos dolgokhoz hozzászólni.

Csak olvasgattam mit gondoltok a tragédiákról..és végre nem mocskolódó hozzászólások születtek,persze ti itt szakmabeliek vagytok és végső soron egyfajta segítő szándékkal agyaltok...

Remélem nem látom rosszul...

Előzmény: Princ of Carpatia (31081)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31083

Mán csak azért, mert nagyon felmerűlgetett, hogy igencsak élénké vált a tema, a férjura kollegáinak sorsa, meg végülis a haláluk bekövetkezése okán, és hát nem Kiskegyed az első "kopasz" itt a topikban, aki nagyon gyorsan más témában is kavar, persze szakszerűen, csak épp nem a nagyon aktuális témában.

Mán elnézést!

Előzmény: Princ of Carpatia (31081)
stalker2 Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31082
Hi mindenkinek!
A tálibok simán tudják, hogy hol van Magyarország.Afghánok közül voltak Magyarországon képzésen régebben, erről Python24 is írt már azt hiszem előzőekben.Van úgy, hogy olyan dolgokat is tudnak, amire nem is gondolnánk.
Nem szabad őket alábecsülni.Nagyon nem.Üdv.
Előzmény: Törölt nick (31044)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31081

Hopp, hopp....

Kicsinyt gyanakvó vagyok Kiskegyeddel....

Az....Na szóval: Hogyan, mégis a nyolcszázadik hsz. után csak itt apu szakmájának topikjában? Má elnézést a káderezés miatt! :-D

Előzmény: SKIDROW (31080)
SKIDROW Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31080

Sajnos kicsit edzett vagyok a témában,csak nem tudtam most éppen  hol tevékenykedik...sokszor jobb is ez így...

Mellesleg egy országos intézet intenzív osztályán dolgozom...elhiheted,h megéltem már elég sok helyzetet...

Egyébként köszi a szíves fogadtatást:)

Előzmény: Princ of Carpatia (31078)
Python24 Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31079
Szia!!
Hidd el,a magyar felderítés nagyon jól működik odakinnt,annak ellenére,hogy itthonról szinte semmilyen támogatást nem kap!!
Tudnék mesélni...
Csak a felderített majd felszámolt/hatástalanított fegyverraktárak,IED-k,száma is tetemes,a többi,igencsak bizalmas dologról nem is beszélve!!
Más kérdés az információk felhasználása,pontosabban fel nem használása,de ez már nem a felderítők hibája,

Hiszem megelőző akciókat indítani a felderítés MEGERŐSÍTETT információi alapján,-nem feltétlenül csak magyar katonákkal,de mindenképpen azok részvételével,ha már vezető nemzet a tartományban-az "nem demokratikus" ahogy a politikai tanácsadó mondta odakint.

Magyar katonákat felrobbantani az utakon,az roppantmód demokratikus...!!!
Előzmény: dr_kotasz0831 (30923)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31078

HI!

Üdvözlöm az öreg topiklakók nevében kedves Katonafeleség, első hozzászólása alkalmából. Kiskegyed, mint tűzszerészfeleség, hát mit ne monnyak,..... ha innen fog értesülést szerezni kedves féjeura foglakozásáról. Nem ajánlanám! Sok-sok, sokminden, sokszor elhangzik itt! De azé kézcsókom!

Öreg Csóka

 

Előzmény: SKIDROW (31075)
SKIDROW Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31077

Nem jellemző,h vki irígykedne Rám...

elolvastam a cikket..nem kellett volna...

Előzmény: Yoshi (31076)
Yoshi Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31076
nem irigyellek... itt rohangászik el előttem fél BP rendőrautója, még odafelé, egy darabig még azt hiszem, el fog tartani
Előzmény: SKIDROW (31075)
SKIDROW Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31075
Még jó hogy megtudom innen,h mit csinál a férjem...
Előzmény: degenerator (31074)
degenerator Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31074
http://index.hu/politika/bulvar/bmb080716/


tűzszerészeink akcióban.
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31073
Pontosan. Ezért művelik sokan hivatásszerűen a ,,szabadságharcot" és a ,,hit védelmét". Mert rohadtul jó üzlet.

Miből finanszírozzák? Vallási szekták, muzulmán gazdasági érdekeltségek, ,,segélyszervezetek", kormányok (és nem feltétlenül muzulmánok; lásd az USA segítségnyújtása Afganisztánnak 1982-89 között), kábítószer-kereskedelem, fegyverkereskedők, nemzetközi hitelezők, alvilág, stb. stb. stb.
Előzmény: PanaC (31071)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.07.16 0 0 31072
Dollár. Csak lusta vagyok keresni.
Előzmény: belic (31070)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!