Keresés

Részletes keresés

Éhesló Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32406
Hali,
az első bekezdés rendben van.
Rakétát itthon próbáltak gyártani, anno a NIKE volt erre kijelölve és felépült hozzá az üzem is. Nem jött össze. Azóta sem próbálkoztak vele itthon.
Tehát ezeket venni kellene.
De a kiindulással egyetértek: rendes 4 évszakra megfelelő személyi felszerelés, és fegyverzet.

Üdv, Éhesló
Előzmény: internal server terror (32358)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32405
Az utolsó mondatoddal én is egyetértek. Én talán egy kicsit több pozitívumot látok a dologban, de nem vagyunk egyformák. Szerintem pl. határozottan előnyös, hogy az NSIP beruházások kb. 70-80%-ban NATO pénzből készültek el,(tudom, hogy ez a C17-től független) a további beruházások is a repülőtér értékét növelik majd. Magyarország úgy tudom, hogy a biztonsági beruházások nagy részét vállalta magára(itt már nem érvényes a 2%-os részesedés...) ami, valljuk be, szerintem evidens...
Ha az összes tagország meggondolja magát, és kilép, ill. más helyre telepíti az ezredet(HAW- Heavy Airlift Wing) az épületek, stb... itt maradnak.
Ha érdekelnek a részletek, nézd meg a Közlönyben, valamelyik korm. rendelet, vagy ogy. határozat tárgyalja az ingatlanok rendezését erre az esetre.(mindenre felkészültünk...)
Előzmény: Python24 (32401)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32404
Több BMP toronykorszerűsítési változat is készült. Mindegyik ki volt állítva a Currus standján az aktuális C+D-n.
Előzmény: Nr.121212 (32339)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32403
Hali,
OFF
A termőföld sorsát most rendezik el nagyjából 5 párti egyetértéssel:
- a vidéki létformák felszámolásával, mikor is eltűnik a tömegközlekedés, az orvos, az óvoda, az iskola és bármilyen közszolgáltatás az elöregedő, lerobbant cigányteleppé változtatott falvakból,
- az életjáradék programokkal, amikor az öregedő falvak birtokosai járadékra cserélik birtokaikat, és a járadékot az állami földalap, vagy nagybankok biztosítják földjeik, ingatlanjaik fejében;
- az állami földalapok értékesítésével, ahol a vásárlók többsége immár a földvásárlásra feljogosított, szabadon adható-vehető gazdasági társaságok közül kerül ki,
- a jelzáloghitel intézményével, ahol a lecsúszó, "megélhetési bűnözők" által fosztogatott falvakban élő birtokosok tönkremennek és ingatlanfedezetük bankok tulajdonába kerül.

Felszíni vizeink határon túlról erednek, és védelmükre sem az akaratunk, sem képességeink nincsenek meg. Erről korábban is írtam (Duna elterelés, a Rába, a Tisza és mellékfolyói szennycsatornaként történő használata).
A felszín alatti vízkészleteink márkás és védendő termelőhelyei külföldi multinacionális társaságok birtokában vannak (a hangzatos magyar márkanevek ellenére is csak a Szentkirályi van magyar tulajdonban még). A fokozott kitermelés miatt a kitermelési mélység nő, a kitermelt mennyiséggel együtt, pedig ez sem kimeríthetetlen forrás.

A világgazdasági folyamatokat és az ország eladósítottságát is ideszámítva, nem gondolom hogy lesz még olyan nemzeti érték, vagyon, ami magyarnak számít, 10-20 év múlva.
Ahogyan az ipari termelőkapacitások és a kereskedelem nincs ma magyar tulajdonban, úgy nem lesz abban sem a termőföld, sem a jelenleg még állami szolgáltató szektor még állami kézben található maradéka sem ( egészségügy, oktatás, nyugdíj és eü. pénztári alapok stb.)
ON

A rendőrségi feladatok privatizációja már jelentős részben megtörtént, szerintem - usa példa lapján - megkezdődik az MH privatizációja is.

Üdv, Éhesló
Előzmény: KatonaHumor (32334)
Alhadnagy Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32402
Üdv mindenkinek!

Bocs, hogy kicsit OFF-olom a topicot, de segítségre lenne szükségem.

Alakulatunknál lehetett belépőt igényelni az augusztus 20.-i Tisztavatásra és mivel még sohasem voltam ilyen eseményen, ezért kértem. Sajnos semmi információm nincs - a kezdési időpontot és a programot kivéve - és a belépőt is csak aznap reggel kapom meg.
Tudnátok-e segíteni abban, hogy hol lehet majd személyautóval parkolni a közelben, hol lehet majd bejutni - gondolom, ha belépő van, akkor le lesz zárva a környék.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Alhadnagy
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32401
Szia!!

"Nem tudom, hogy ki a "mi"... Általában véve nem tudom, hogy mennyi eje-ugrás van Ancsából, nem szégyen bevallani ha valamit nem tud az ember, (inkább, mint vitatkozzak róla, úgy, hogy nincs is rálátásom) látni láttam már, ez tény. Mindenesetre nem érzem ellentmondásnak, amit Te írtál, és amit én: én azt írtam:"...vagy eje-ugrásra lehetett volna használni."; feltételes módban, ezt Neked kell belátnod.(ha nem repültünk volna külföldre, több repidő maradt volna..."

A Mi az afelderítőkre vonatkozik,plusz a légierő ejéseire,és a KMZ-re,mivel bekötött rendszerű ugrást tilos végrehajtani AN-26-ból Magyarországon.

Egyre kevesebben vagyunk,akinek van szabadeső képesítése,és ugorhat AN-26-ból..

De ha nem repked az Ancs Irakba,akkor kihúzna még vagy 2 évvel többet a rendszerben,ebben egyetértünk.

"A 44 tonnából nem tudom, hogy mennyi volt magyar, de ha van itt kaposvári, talán utána tud járni.(engem különösen nem érdekel, már csak az előbb említett költségmegosztás miatt...(persze ez csak szerintem van így)"
Pontosan én sem tudom,mennyi volt,de nem túl sok.Az én cuccom is közte volt,mivel akkor mentem Afganisztánba..
Vagyis nem nagy kegy a jenkiktől,hogy fizetik a saját holmijuk kiszállítását.

Egyébként én nem a gépek Magyarországra telepítése ellen vagyok.Engem az zavar,hogy úgy adják el a médiában ezt az egészet,mintha lenne a magyar légierőnek 3 új nagy teherbírású szállítógépe-hiszem magyar felségjelzés van/lesz rajtuk-,és ezzel minden légi szállítási problémánk megoldódott!!


Előzmény: Törölt nick (32391)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32400
"Arra a tákolmányra épül az ország. Mindaddig, amíg nincs jobb, ez van. Érvényben van. Ha ez neked nem érv, akkor az is hülye, aki bármi másról vitatkozik veled."

A jog nem szentség. Az Alkotmány 70/H. § (1) pedig nem ellenérv erre:

"a katonai szolgálat az állam polgárainak önvédelmi eszköze-e vagy az államé (tágabb értelemben a polgárok alkotnak-e államot vagy az állam polgárokat)."

Vagy szerinted igen?
Előzmény: tuzer (32394)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32399
"Az USA fegyveres erőinél jelenleg _sok tízezer_ betöltetlen státusz van, (...) az amerikai szerinted nem is "rendes" hadsereg?"

Két eltérő szervezet hasonló problémájának ugyanolyan könnyen lehet eltérő mint hasonló oka.

A Magyar Honvédség megsemmisült, a United States Armed Forces meg nem.
Előzmény: Stylist (32389)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32398

Udv.

 

Persze, hogy nem segitett volna. Ha lett volna 10-szer annyi, akkor az oroszok is megfelelo erot fejlesztettek volna fel hozza. Nyilvanvalo, hogy ki volt a hunyo. Csak az a kerdes, hogy honnan vette Saakasvili a batorsagot, amikor megbizhato feherhazi forras ugy nyilatkozott nem hivatalosan, hogy megprobaltak Misat lebeszelni errol az orultsegrol, de o nem hallgatott. Mit mondjak errol?

 

Azert ez a kis adalek eleg jol ravilagit arra, hogy amit Z.I. is megirt mar itt orosz forrasokra hivatkozva, hogy Gruziat kemenyen fegyvereztek nyugatrol. Es ez nem is propaganda, figyelembe veve azt, hogy pl. Magyarorszag anyagilag nem igazan tudna bevallalni meg ennyi ( amennyit lejjebb emlitettem ) fegyver vasarlasat, es a hozzavalo kezeloszemelyzet, hatter finanszirozasat sem. Gondoljunk tovabbra a 2000 gruz katonara Irakban. Magyarorszag kb. 1000 fos misszios letszammal bir meg boldogulni, de mar csak oriasi erofeszitessel, mas dolgok karara. Na most egy gazdasagilag nem eppen izmos Gruzia, hogy a fenebe gyozte penzzel, katonaval?

 

Udv.

Előzmény: Stylist (32390)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32397
Ha rám (is) gondoltál: nem fitymálom a kényszersorozással előállított haderőt -nagy ostobaság lenne-, hanem elvi alapon ellenzem.
Előzmény: tuzer (32369)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32396
Ez most félreértés miatti ellenvetés vagy támogató hozzászólás? Nem tudom eldönteni.

"Ahogy észreveszem, egyből egy nagyarányú szervezetben gondolkoztok."

Részemről nem, de jobban esik a célt kijelölni mint a rajtot :)

"Önkéntes alapon MH egységhez csapni 1 db. kísérleti századot, ezek erdeményeit kiértékelni."

Problematikus.
A MH kísérleti századába ki válogatna? Ki adná a kiképzési tervet? Ki határozná meg a követelményeket? Ki nevezné ki a parancsnokot? Ki lenne az? Ki alkotná meg a kiértékelési protokollt? Ki ellenőrzné az eredményt? Ki vetné össze a kettőt? Ki vonná le a hivatalos következtetést?

A válasz netán: MH...?
Szerelemféltésből elkövetett megfojtás lehet a vége :)
Előzmény: Plieur (32381)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32395
"Harci helikoptereket küldünk Afganisztánba A volt szocialista országok; így mi is azzal a ténnyel állunk szemben, hogy a rendkívül jó teljesítményű és kihasználható MI17-es szállító és MI24 harci helikoptereket fel kell újítsuk, vagy lecseréljük. Ezért javasoltam azt - mondta a tárca vezetője -, hogy fogjunk össze, hozzunk létre egy közös pénzügyi alapot, amelyből ezek az országok finanszírozni tudják a rekonstrukciót, mert a típuscserét a vezérkar sem látja indokoltnak. Ezért cserébe mi, magyarok például négy helikoptert küldenénk Afganisztánba, szállító és járőröző feladatok ellátására - hangsúlyozta Szekeres Imre. A miniszter elmondása szerint ezt az alapot Magyarország használhatja majd először. Anglia és Franciaország részt vállal, utóbbi a legénység kiképzését finanszírozza majd, az angolok pedig 5,3 millió fontot szánnak a projektre. - Jelenleg a NATO védelmi miniszterei számára dolgozzuk ki azt az útvonaltervet, amelyen szolgálatot teljesíthetnek majd magyarok Afganisztánban. A,végleges döntés a jövő év közepén várható, de Szekeres miniszter reményei szerint akár egy éven belül útnak indulhatnak a helikopterek. (Napi Ász 2. old)"
tuzer Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32394

"Akkor nézd meg először,mi van a Magyar Köztársaság alkotmányában, a haza védelméről.Azt a részt,hogy ez mindenkinek kötelessége.Nem csak azoknak,akik akarják!!"

A papír mindent elbír. Nehogy már egy lassan két évtizede ideiglenes tákolmányt vess be ellenérvként

 

Arra a tákolmányra épül az ország. Mindaddig, amíg nincs jobb, ez van. Érvényben van. Ha ez neked nem érv, akkor az is hülye, aki bármi másról vitatkozik veled.

Előzmény: internal server terror (32379)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32392
Khm. Van itt egy kis gond.

Ha önmagában számolunk az modelleddel, egy gyakorlott hivatásost adott pillanatban tíz sorozott/önkéntes vált ki (5 már kiképzett, 5 éppen kiképzett). Ez így elég durva, bármennyire is csökkentik a tíz sorozott/önkéntes miatt kieső termelést az adott korban jellemző magatartások.

Viszont, ha hozzászámítunk 25 év távlatot és a leszereltek szintentartását: lesz egy hivatásos nyugdíjasunk vagy rengeteg tartalékosunk vagy mégsem kell azonos összesített harcértékhez adott pillanatban tízszer annyi sorozott/önkéntes (vagyis a termeléskiesés is töredék lesz).

Válassz! ;)
Előzmény: belic (32368)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32391
A javításnak nincs köze ahoz, hogy a berakodás a bizottság érkezésének napjára lett időzítve... (az indulást nem tudták csak erre az időpontra időzíteni....)

"50 óra.Az sem elég,talán ezt Te is belátod.."
Az 50 óra szerintem is kevés, de az én véleményem szerint(persze ez nem biztos!) egy repült óra teljes töltést, azaz kb. 76 tonnát jelent. Ismerve a magyar leleményességet, nem lesz ritka, hogy szlovén-lengyel-svéd-stb... rakomány lesz a fedélzeten, aminek max. 10%-a lesz magyar. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy ilyen rakomány esetén minden szállíttató ország kifizetné azt a kb. 5-6 órát. Ha csak magunkat veszem,(de persze a résztvevő országok közül vehetjük a 8-10 újonnan csatlakozott kelet-európai NATO-tagot) szerintem hevesen tiltakoznánk ez ellen.(mindenki pénzből él...)

"A 44 tonna cuccból mennyi is volt magyar???"
A 44 tonnából nem tudom, hogy mennyi volt magyar, de ha van itt kaposvári, talán utána tud járni.(engem különösen nem érdekel, már csak az előbb említett költségmegosztás miatt...(persze ez csak szerintem van így))

"Szerinted elég a 45-50 óra az összes afganisztáni szállításra??"
Az 50 órára még mindig nem tudom, hogy mire elég...

"Amúgy az AN-26-ot sajnos már elég ritkán használjuk eje ugráshoz..."
Nem tudom, hogy ki a "mi"... Általában véve nem tudom, hogy mennyi eje-ugrás van Ancsából, nem szégyen bevallani ha valamit nem tud az ember, (inkább, mint vitatkozzak róla, úgy, hogy nincs is rálátásom) látni láttam már, ez tény. Mindenesetre nem érzem ellentmondásnak, amit Te írtál, és amit én: én azt írtam:"...vagy eje-ugrásra lehetett volna használni."; feltételes módban, ezt Neked kell belátnod.(ha nem repültünk volna külföldre, több repidő maradt volna...

"Gazdaságos dolog az,hogy közösen a töbiekkel légibázist és szállítógépeket tartunk fenn 2Mrd-ért,és emellett légi szállítási kapacitást kell bérelnünk hatalmas összegekért?
Nem lett volna célszerűbb a Herculeseket beszerezni,és valódi,saját légi szállítási kapacitást megteremteni??"
A légibázist ígyis-úgyis fent kellett volna tartani, gondolj csak rá, hogy NATO-nak felajánlott repülőtér '97 óta (nem 2001 óta, ahogy mostanában elterjedt...); egyetlen dunántúli katonai repülőtér 2005 óta(Taszár); a nyugat-magyarországi légi kutató-mentő szolgálat miatt... Szerintem normális dolog fenntartani egy kitérő repteret a NATO-n belül. A repülőtér fenntartása 2001-ben is 1 milliárd forint lett volna, amikor bezárták.(abban az évben csak a tüzijáték került annyiba...) Mennyivel volt értelmesebb bezárni egy NATO-nak felajánlott repülőteret, utána pedig kuncsorogni, próbálgatni kicserélni Taszárra, fenntartani Szentkirályszabadját(a szar aszfaltos kifutójával együtt...) felújítani egy olyan repülőteret, amely (szigorúan csak szerintem) nem lett volna képes egy nagyobb gép(Il-76; C-17) fogadására? Én megkockáztatom, hogy ez az egyik legolcsóbb megoldás. Kár lenne rajta vitatkozni, túl sokat kellene számolgatni hozzá...
Stylist Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32390
"Nem hivatalosan lehet ez tobb is..."

Akármennyi volt is, mára a 90%-a vagy füstölgő ócskavas, vagy hadizsákmányként mutogatják őket a bambanépnek az oroszok. Olyan megkérdőjelezhetetlen volt ott az orosz dominancia, hogy a grúzokon tízszer ennyi rozsdás T-55, meg szubszonikus SZU-25 sem segíthetett volna...
Üdv:
Előzmény: M.Zoli (32383)
Stylist Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32389
""Pl most is van pár ezer betöltetlen beosztás a seregben."
Csodálod? Talán egy rendes hadseregben nem így lenne."

Az USA fegyveres erőinél jelenleg _sok tízezer_ betöltetlen státusz van, pont erről panaszkodott Gates védelmi miniszter a hétvégén egy CNN interjúban. Pedig ők aztán toboroznak éjjel-nappal! Vagy az amerikai szerinted nem is "rendes" hadsereg?
Üdv:
Előzmény: internal server terror (32379)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32388

Udv.

 

Ja, es a feleslegbol ment, mint azt a hivatalos hirforras megemlitette. :)))

 

Udv.

Előzmény: M.Zoli (32387)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32387

Udv.

 

Tudsz csehul? :)))

 

Udv.

 

U.I. szerintem azert meg tavolrol sem teljes a lista, csak azt tartalmazza amiket hivatalosan kozvetlenul adtak el Gruzianak ( kozvetito magancegeken keresztul ), es csak a nagyvasak vannak benne.

Előzmény: Plieur (32385)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32386
Üdv!!
Ha jól látom,ez valamivel több,mint ami nekünk van...:(
Előzmény: Plieur (32385)
Plieur Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32385

Szia Zoli!

csak segítségképpen:

10 db. T55 tank

50db. T72 tank

42 db. D-30 122mm-es tarack

22 db. M77 Dana önjáró tarack

12 db. Su-25 repülőgép

6 db. gépesített 122mm M70 Grad rakéta sorozatvető

:)

Előzmény: M.Zoli (32383)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32384
Szia!!
"Nem tudom, hogy ki találta ki a 20 órás repidőt, mindenesetre már legelőször is 45-ről volt szó, a szlovákok kilépése után emeltük fel 50 órára."

Oké,rosszul emlékeztem, legyen 50 óra.Az sem elég,talán ezt Te is belátod..

"Senki sem támogatja,főleg az nem,aki tapasztalta ezeket az "expedíciókat.."
Szerencsére nem vezették be,hogy Afganisztánba is kireptetik az AN-26-ot,pedig nagyon szorgalmazták katonai vezetőink..
Amúgy az AN-26-ot sajnos már elég ritkán használjuk eje ugráshoz...

"A fanyalgóknak: a tavalyi szállítást pl. az USA állta, és jól jött az éppen Pápán tartózkodó döntőbizottságnál is, hogy ott álldogált egy C17 a betonon..."

..Mert éppen javították,és 3 napot késett Afganisztánból.Csak hogy teljes legyen a kép,ezt se felejtsük el.
Igaz,az űrhajók is elromlanak néha..
A 44 tonna cuccból mennyi is volt magyar???

Akkor inkább kérdeznék:
Szerinted elég a 45-50 óra az összes afganisztáni szállításra??(szabadság,utánpótlás,váltás,stb)

Gazdaságos dolog az,hogy közösen a töbiekkel légibázist és szállítógépeket tartunk fenn 2Mrd-ért,és emellett légi szállítási kapacitást kell bérelnünk hatalmas összegekért?

Nem lett volna célszerűbb a Herculeseket beszerezni,és valódi,saját légi szállítási kapacitást megteremteni??
Előzmény: Törölt nick (32380)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32383

Udv.

 

Egy kis adalek a gruz haboruhoz. A csehek altal hivatalosan nyilvanossagra hozott adatok a 2000-2007 kozotti Gruzianak eladott fegyverekrol.

 

Kolik zbraní Česko prodalo Gruzii v letech 2000 až 2007:

10 tanků T-55
50 tanků T-72
42 houfnic 122mm D 30-A
22 samohybných houfnic 152mm vz. 77 DANA
12 letounů Su-25
6 mobilních raketometů 122mm vz.70 GRAD

Zdroj: Ministerstvo obrany, http://disarmament.un.org/UN_REGISTER.nsf

 

Gondolom a lenyeg lejon forditas nelkul is.

 

Nem hivatalosan lehet ez tobb is, hogyha tobb orszagon keresztul erkeztek a fegyverek, amit a csehek nem zarnak ki. ( vajon miert nem zarjak ki? :))) ).

 

Udv.

Zozo*HC* Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32382
Hali mindekinek,

Abban a hatalmas szerencsében (vagy pechben:P) van részem hogy felvettek ZMNE re Kat. Vez. re és most szeptembertől 3 hónap alapkiképzésben lessz részem. Van esetleg valami amit ezzel kapcsolatban meg tudtok osztani velem?? tapasztalatok benyomások, jótanácsok...stb.

Előre is köszi

Üdv

Zozo
Plieur Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32381

Tiszteletem!

nem akartam belefolyni ebbe a vitába, de azért van pár érdekesség amely nem hagy nyugodni.

Említve volt ugyebár hogy a tartalékos meghalhat. Ez az egyetlen biztos dolog ebben a világban, csak az a kérdés hogy mikor és hogyan:)

Figyelembe véve mekkora divat lett az etnikai tisztogatás a konfliktusokban, kérem megkérdezni, szigorúan OVB jóváhagyás alapján, a leendő "faluszéli milicistáktól"

-egyetért-e ön azzal hogy fegyvert kap, egy legalább alapfokú kiképzést és megpróbálhatja megvédeni a szeretteit, hazáját. Ehhez sajnos kell áldozzon az idejéből, talán még anyagi kár is éri. Nem tudunk garantálni modern fegyverzetet, testpáncélt.

-egyetért-e Ön azzal hogy egy etnikai tisztogatás alkalmával Önt és cdaládtagjait lelövik mint a veszett kutyát és még esélye sincs védekezni, mert nem adták meg a lehetőséget, nincs mivel

-egyetért-e ön azzal hogy Ön és a következő 2-3 generáció egy menekülttáborban kuksoljon, várva hogy a békefenntartók biztosítsák a visszatérését, természetesen othonában már más lakik, köszöni szépen jól van.

Ha sziveskedtek hülyének vagy provónak nézni, kérem átgondolni az 1990-99 évek eseményeit tőlünk délre.

Ahogy észreveszem, egyből egy nagyarányú szervezetben gondolkoztok. Másként kezdeném, ha már nincs ellenség képünk és időmilliomosok vagyunk.

Önkéntes alapon MH egységhez csapni  1 db. kísérleti századot, ezek erdeményeit kiértékelni. Utána nagyban. Mert ezek eredményei alapján:

-fel lehetne állítani a bekerülési követelményeket

-az alapfokú gyalogsági kiképzés során ki lehetne választani a leendő kiképzőket

És folytathatnám. A kommunikációs hálózat mindenképpen kompatibilis kell legyen az MH hálózattal. Ki üzemelteti, jaj ki ért hozzá? Kérek választ a következőkre: hol van több mérnöki képzettségű ember: az MH-ben vagy a civíl szférában?

Miért is kellene lépni? Mert egy konfliktus esetén igenis alakulnának politikai, egyéb kötődésű csapatok, nagyon vegyes fegyverzettel és még vegyesebb parancsnoki karral. És nem mindegyik rendelkezne egy harcedzett, hozzáértő parancsnokkal, ez le is mérhető pld. ahorvát akciók sikereiben és veszteségeiben.

Előzmény: internal server terror (32374)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32380
Pár adalék a C17 dologhoz...
Nem tudom, hogy ki találta ki a 20 órás repidőt, mindenesetre már legelőször is 45-ről volt szó, a szlovákok kilépése után emeltük fel 50 órára. Akik a magyar AN-26-osok iraki és afgán útját támogatja, az nem gondol bele, hogy mennyi értékes repidőnk ment el így, amit például hazai kiképzési repülésre, vagy eje-ugrásra lehetett volna használni. A C17 előnye többek között, hogy nem kell leszállnia Afganisztánig, és kb. 80 tonnát tud szállítani. Szóval, az AN-26 a maga 5 tonnás teherbírásával hány fordulót kellene csináljon, nem beszélve a többszöri leszállásról, stb... Tavaly augusztusban pl. 44 tonna cuccot küldtünk egy C17-essel Pápáról Afganisztánba: számoljuk ki, hogy mennyi AN-26 kellett volna hozzá?(+ a C17 egy repült órája kb. 8,5 millió Ft, az AN-26-nak pedig kb. 800 000 Ft.; a C17(állítólag) 5-6 óra alatt van Afganisztánban, az Ancsáról nincs adatom, mindenesetre biztos, hogy jóval több...(kb. 30 óra, ráadásul 2 nap alatt) A fanyalgóknak: a tavalyi szállítást pl. az USA állta, és jól jött az éppen Pápán tartózkodó döntőbizottságnál is, hogy ott álldogált egy C17 a betonon.(gondolom a németek és a románok be akarták bizonyítani, hogy Pápa alkalmatlan a gép fogadására)
A fenti dolgok mindenki számára elérhetőek a neten, csak keresgélni kell.
Akit jobban érdekel a téma, javaslom olvassa el a „93/2008. (IV. 23.) Korm. Rendelet a Stratégiai Légiszállítási Képességről szóló többoldalú Egyetértési Megállapodás kihirdetéséről”-t (Magyar Közlöny 64. szám)...
Ugye senki nem akar butaságokat írni olyan dolgokról, aminek nem járt utána?(ráadásul a repidőket a korm. rendelet utolsó táblázatai szabályozzák... persze, ez nem jelenti azt, hogy nem változhat!)

Üdv: dralcx
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32379
"Akkor nézd meg először,mi van a Magyar Köztársaság alkotmányában, a haza védelméről.Azt a részt,hogy ez mindenkinek kötelessége.Nem csak azoknak,akik akarják!!"

A papír mindent elbír. Nehogy már egy lassan két évtizede ideiglenes tákolmányt vess be ellenérvként (és a kapcsolódási pontokat sem láton azon kívül hogy valamit írni akartál ide).

"De még mindíg jobb,mintha alapkiképzés nélkül kellene 2 hét felkészülés után harcba indulni..A mozgósítás sem csak azokat érintené,akiknek kedve van bevonulni.."

Talán nem kellene sem tíz éve muszájból lenyomott három hónapos, sem kéthetes gyorstalpaló "kiképzéssel" harcba INDÍTANI senkit. Az ilyen irracionális politika alól minden egyén számára ésszerű kivonni egzisztenciáját.

"Nem,aki jól muzsikál az alapképzésen,az maradjon bent a seregben,és vállaljon 5-10 év szolgálatot,mert alkalmas rá!"

Maradjon felőlem, ha akar. De ez a minden rinyálásod ellenében erős kaszttudatot mutató hozzáállás -ti. hogy a civil masszát jól besorozzuk és meghajtjuk, aztán aki megfelel az igényeinknek azt hajlandók vagyunk igazi katonává fogadni- számomra undorító. És természetesen ellenállásra késztet.

"Igen,a németeknél működik ez a fajta sorkatonai szolgálat,és nem kellene visszalustulni a népeknek,hanem tartalékosként be lehetne hívni őket pl évente 2-szer."

Igen, Németországban valóban besorozzák a köteles kort elérő férfiak egytizedét.

"Észre kell venni,hogy a tartalékos egységek sohasem lesznek olyan harcértékűek,mint a tényleges alakulatok.."

Ez nyilvánvaló. Viszont a megsemmisült Magyar Honvédségnél lényegesen nagyobb harcértékű lenne egy félmilliós Nemzetőrség. Az, hogy Afganisztánban megállják helyüket hazánk szövetségesi kötelezettségét teljesítő munkavállalóink, itt nem jelent semmit. Ettől még nem tudnák megvédeni az országot.

"Mondjuk azért,mert túl kevesen vannak,és háború esetén ez kevés."

Akkor azt a háborút elveszítjük. Végül is ez már-már hagyomány.

"Pl most is van pár ezer betöltetlen beosztás a seregben.."

Csodálod? Talán egy rendes hadseregben nem így lenne. Talán ha a civil élete mellett lehetne valaki tartalékos. Talán ha lenne valami haszna belőle.

"A hadseregben is így van,úgy hívják,hogy parancs.Ha így látod,akkor ha én kiadom a parancsom,akkor úgy vannak a dolgok,ahogy én akarom,és le van szarva,hogy a beosztottaim mit akarnak!!"

Rendben. De akkor egy általános mozgósítás esetén sose fordíts hátat és aludj nyitott szemmel!
Előzmény: Python24 (32367)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32378
Szia!!
Egyrészt örülök,hogy végre elfogadtunk valamit,ami jó!
Azért kíváncsi lennék,hogy ki,hol,hogyan végzi a szervizelést,stb,pl
milyen fegyver lesz a Humwee-ken.Remélem,a PKM mellett lesz valami nehezebb cucc is!!

Azért eszembe jut,hogy amikor Irakban felajánlották a Humwee-ket a jenkik,akkor azzal az indoklással utasították vissza,hogy össze fognak keverni minket a helyiek az amerikaiakkal..

Vagy Macedóniában,amikor az olaszok hozzánk vágtak 11 páncélozott Iveco-t,akkor az volt az indok,hogy nincs rá típusvizsgánk...

De remélem,elkezdődött egy folyamat,hogy amit adnak,azt elfogadjuk!

Azért kíváncsi lennék arra a húdespeciális kiképzésre,amit a katonák pár hét alatt kaptak....

Az UAV pedig lassan már a legenda kategóriába tartozik..
Előzmény: swordmanus (32372)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32377

Tizenéves középiskolás koromban jöttek be a géprongyként behozatott ruhákat árusító akkor még igazi turkálók (halmokban állt a ruha bálabontás után), nos akkor ha kitúrtunk egy egyébként használt de jó minőségű Adidas vagy Nike pólót, pulóvert, azt nagyon büszkén tudtuk hordani.

 

Újra ugyanis nem volt pénzünk.

 

Ui:

A GM szabadulna a HUMMER-től:

 

„A Hummer túl drága a kínai hadseregnek, és a civil vásárlói kör nem elég nagy ahhoz, hogy ésszerű döntés legyen a márka felvásárlása, különösen a rekord magas olajárak mellett”

 

"A rekordokat döntögető üzemanyagárak miatt a hatalmas fogyasztású autók iránti kereslet az Egyesült Államokban is lezuhant, és továbbra is rohamosan csökken"

 

Ui2:

Azoknak a katonáknak a véleménye lenne igazán mérvadó, akik használják majd a gépeket Afg-ban illetve volt, van összehasonlítási alapjuk.

Előzmény: swordmanus (32372)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32376

Nem egészen értem, mi lenne egy ilyen milíciaközpontú sereg feladata. Az, hogy beengedje az ellenséget, majd hazai terepen, partizánszerűen zaklassa? Mert annyi milicistánk úgysem lenne, hogy az egész határunkat védje, mire pedig egy körzetbe összpontosítanánk őket, addigra pl. a román vagy szlovák tankok bent vannak az országban. Ha pedig járművel szállítjuk őket, akkor nincs mi megvédje a konvojt. Szerintem akármilyen rakétavetői is vannak egy egységnek, rejtőzve, városban sokáig helytállhat, de egy páncélos-gépesített éket nem tud megállítani.

Előzmény: internal server terror (32374)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!