Keresés

Részletes keresés

Stylist Creative Commons License 2008.09.09 0 0 33199
"Talán a legjobban az hiányzik, hogy a vezérkar által meghatározott elveket a csapatoknál nem ellenőrzik kellően. Vagy nem is gondolják komolyan."

Szia John Doe! Írtam már egyszer régebben, de úgy gondolom, passzol a fentiekhez: Amikor 1989-ben a Néphadseregnél is kitört a "rendszerváltás", parancsba adták, hogy a megszólítások megváltoztak, így az eddigi hadnagy elvtárs, őrnagy elvtárs, stb. helyett ezentúl hadnagy bajtárs, őrnagy bajtárs, stb. lesz a hivatalos megszólítás. A parancskihirdetés végén a zászlóaljparancsnok megkérdezte, hogy van-e valakinek kérdése. Erre valaki megkérdezte, hogy miért ez a változás, amikor _hivatalosan_ még állt a szocialista rendszer? Erre a zászlóaljparancsnok azt mondta, hogy azért lett ELVtárs helyett BAJtárs, mert itt ELVEK már nincsenek, itt már csak BAJ van... :-))
Üdv:
Előzmény: J Dagain (33198)
J Dagain Creative Commons License 2008.09.09 0 0 33198
A hivatalos koncepció szerint a Rohamlövészek a csapatukhoz visszatérve, hasonló képzéseket tartanak a parancsnokaik felügyelete alatt, így adva át a megszerzett tudást ami megszerzése nagyon sok pénzbe került. Ehelyett az az általános ,hogy visszatérve tudomást se vesznek róluk és mellőzik őket. Irigység? Félelem ? Ezt nem tudni. De az is bosszantó ,hogy pl .én személyesen Tömböl tábornok úrtól kaptam a felvarrómat azzal a kísérő szöveggel ,hogy:- Viselje mindig büszkén, katona! Ezzel szemben hazatérve már volt rá példa ,hogy levetették velem (JOGOSAN) mert az öltözködési utasítás tiltja a nem engedélyezett felvarrók viselését. Biztosan nagyon komoly munka lehet ezt engedélyeztetni ha 7 év alatt még nem sikerült. Talán a legjobban az hiányzik ,hogy a vezérkar által meghatározott elveket , csapatoknál nem ellenőrzik kellően . Vagy nem is gondolják komolyan.
Előzmény: MagyarországKatonái (33197)
MagyarországKatonái Creative Commons License 2008.09.09 0 0 33197

A helyzet az, hogy a zászlóalj (z.) pk. jogszerűen járt el, mert nem valószínű, hogy szerepel a felvarró az öltözködési szabályzatban.

 

Ez persze nem vigasztalja azt, aki kemény munkával elvégezte a tanfolyamot.

 

Hallgatólagosan pedig többnyire szokták engedélyezni.

Előzmény: T. Mero (33196)
T. Mero Creative Commons License 2008.09.09 0 0 33196

Tiszteletem sgt1981.

 

Régebben ahol szolgáltam az egyik fiatal hdgy. végzett valami spec. tanfolamot az USA-ban,de Ő is kb fél évig várt mire engedélyezték a felvarróját!!

Igyanis a zlj. pk. nemengedte hordani!!!!Azért ez már a dilettalizmus csúcsa(szerintem)

Az MH egyedi módon "szemléli" a dolgokat sokmindenben.

Tisztelettel Mero.

sgt1981 Creative Commons License 2008.09.08 0 0 33195
Szerintem addig hiába szerveznek ilyen tanfolyamokat akkár itthon akkár külföldön amíg az emberek a végzést követően az alakulatuknál nem vesznek részt semmiféle kiképzésben. Több olyan kollégám van vagy volt akik a rohamlövész tanfolyam elvégzését követően egyáltalán nem használták azt az ismeret anyagot amit ott megtanultak. És ugyanez igaz azokra is akik az USA-ban végeztek USMC vagy NCO Infantry tanfolyamokat.
Plieur Creative Commons License 2008.09.08 0 0 33194

Tiszteletem!

Valahogy épp erre lettem volna kiváncsi. Namármost honnan is vettem az összehasonlitást a RECONDO-val: Ed Emmanuel: Soul Patrol, Random House 2003.

A pasas Viet-ben az LRP-ben volt( a rangerek előfutárai), és csak akkor léphetett előre ( patrol leader) ha megvolt az iskolázása. De nemcsak felderitőket iskoláztak be, fordultak ott meg marines, ejék, egyéb nemzeti egységek,stb.

Tehát egy hivatalosan elismert képzés volt, hivatalosan viselhető jelvénnyel,előnyt jelentett előléptetéskor ( enélkül az E-5 rang az LRP-ben álom maradt), szóval nagyon is megérte pedálozni az elvégzésért. Tiszteknek is megérte: egyrészt presztizs kérdés volt hogy ugyanazt a jelvényt viselje mint a beosztottjai, másrészt sokat számitott a századparancsnoki kinevezéskor.

Ha már ugyanazt a szintet megkövetelik az embertől, miért nem kaphatja meg az ezzel járulékos előnyöket is? Rejtély...

Előzmény: MagyarországKatonái (33193)
MagyarországKatonái Creative Commons License 2008.09.08 0 0 33193

Mondhatni ez a magyar(osított) Ranger tanfolyam.

 

Sajnos nálunk ennek nincs hagyománya, nem úgy mint a tengeren túl, ahol pl. egy tiszt bizonyos szintnél nem is kerülhet feljebb enélkül a végzettség nélkül.

(Talán még ki is nézik az olyat bizonyos helyekről, akinek nincs ilyen felvarrója.)

 

További hátrány még a hazai tanfolyammal, hogy az itt szerzett ismereteket döntő többségét szekrénypakolásnál nem nagyon lehet hasznosítani.

 

Előzmény: J Dagain (33192)
J Dagain Creative Commons License 2008.09.08 0 0 33192
A Magyar Honvédség teljes személyi állományából hivatásos és szerződéses katonák akik legalább egy éves szolgálati viszonnyal rendelkeznek.Van szakaszvezető és alezredes is a végzősök közt.Szükség van még a parancsnoki támogatásra, és egy eredményes speciális fizikai felmérő. A képzés igazából harci vezető képzés.Magas fizikai és pszichikai terhelés alatt választódnak ki a jelöltek akik az ötödik hét végére sajátítják el az előírt anyagot. Folyamatosan értékelik a vezetői képességeiket így fordulhat elő ,hogy bár mondjuk 12 fő végez a tanfolyamon csak 10 kap minősítést és viselheti NEM HIVATALOSAN a Rohamlövész felvarrót.
Előzmény: Plieur (33190)
J Dagain Creative Commons License 2008.09.08 0 0 33191
A minőség önmagában nem olyan tényező, hogy meggyőzhető lenne a vezérkar döntésér felelős része. Ők inkább azt nézik ,hogy rengeteg pénz és kevés végzős. Gazdasági szempontok alapján döntenek, talán.
Előzmény: degenerator (33189)
Plieur Creative Commons License 2008.09.08 0 0 33190

Tiszteletem!

Akkor pontosan kik is mehetnek rohamlövész tanfolyamra?

Milyen fegyvernemekből?

 

Előzmény: J Dagain (33188)
degenerator Creative Commons License 2008.09.08 0 0 33189
ez az egyik olyan dolog a seregben, amire még a civil érdeklődök ráfoghatják, hogy valami színvonalt nyújt.
Előzmény: J Dagain (33185)
J Dagain Creative Commons License 2008.09.08 0 0 33188
Szia Zoli! Tényleg azt hiszitek ,hogy a Rohamlövészek alakulatukhoz visszakerülve képzésekben vesznek részt? Ugyan. Ellenkezőleg . Ők mennek alap és szakalapi képzésre.
Előzmény: M.Zoli (33186)
Plieur Creative Commons License 2008.09.08 0 0 33187

Tiszteletem!

Így olvasgatva a rohamlövész képzésről nekem mint hasonlata régi MACV RECONDO iskola jut eszembe. Annak volt egy nagyon pozitív hatása: a végzőseik visszakerültek eredeti alegységeikhez, ott továbbadtak sok mindent abból amit tanultak. Szerintem M.Zoli érve a rajparancsnokokkal helytálló.

OK, én csak egy civíl vagyok:)

Előzmény: J Dagain (33185)
M.Zoli Creative Commons License 2008.09.08 0 0 33186
Udv.

Miert ne lenne ertelme? Valoszinuleg azokbol akik elvegzik kituno kader (keret) anyagot lehetne letrehozni, vagy akar mas celra felhasznalni. Erre a keretre lehetne epiteni nagyobb egyseget, egysegeket, ugyanugy kikepzo allomanyt, ellenseges erot alakitani beloluk. Legalabbis nekem ez jut eszembe. Ha van 50 olyan amberem, akiknek megvannak a vezetoi kepessegei, ugyanakkor, sikeresen elvegezte MO. talan legkemenyebb gyalogos "iskolajat", akkor alajuk teszek mondjuk 50 rajt, es akkor nagyon valoszinunk tartom, hogy annak az otven rajnak a katonai rovid, vagy kozep tavon lahagyja a tobbi mashol szolgallo tarsat.

Udv.
Előzmény: J Dagain (33177)
J Dagain Creative Commons License 2008.09.07 0 0 33185
Szia MKatonái! A seregben szerintem tudják ,hogy mi a rohamlövész tanfolyam. Bár tény és való sok a tévhit és legenda vele kapcsolatban. De ezen nem csodálkozok hiszen nem kap elég figyelmet.Az egyetlen weboldal ami van róluk civil kezdeményezés (mögé van bújtatva ) És abban a mondatodban talán benne is van miért... "Nem hiszem, hogy bárkinek is hiányozna, kivéve azokat persze, akik szívesen részt vennének/vettek benne" A "vevőnek " meg passz,hogy van e vagy nincs. Vajon azért engedték eddig ,hogy mutogathassák a NATO felé, ilyenünk is van. Lehet ,hogy ez már a KMZ megalakulása óta elveszítette jelentőségét? Ez két különböző dolog! Nem pótolhatja az egyik a másikat. Mindkettőre szükség van. Az az illető,ha mindketten egyre gondolunk" K.A" már nincs az SZFP-nél. Így már nem tehet annyit mint előtte.
Előzmény: MagyarországKatonái (33183)
MagyarországKatonái Creative Commons License 2008.09.07 0 0 33184

:)

 

Amire nincs kereslet, azt meglehetősen nehéz eladni.

 

A kérdésed jó, és legelőször ezt kell feltenni: Miért lesz jó (a vevőnek) ha megveszi a termékemet?

 

Ha erre tudsz válaszolni, és ez valódi előnyt jelent az ügyfélnek, akkor már jó úton haladsz, mert azt kell kommunikálnod. (Ingyentipp: A toborzómunkát is így kéne kezdeni, de kétségtelenül egy nem könnyű kérdés, hogy miért jó ma katonának lenni?)

 

Én egyetértek, hogy azok az ismeretek amiket a rohamlövész-tanfolyamon kapnak a katonák, mindenképpen hasznosak, de hasznos egy tanker-gép is, de minek venné meg az MH, talán ahhoz a 14 Gripenhez?

Előzmény: J Dagain (33182)
MagyarországKatonái Creative Commons License 2008.09.07 0 0 33183

Amennyire én tudom, ez a tanfolyam egy ember nevéhez köthető, aki ebben a  témában eléggé autentikus és megkerülhetetlen volt az SZFP-ÖHP-n belül, és szerintem amíg ő kőkeményen lobbizik, illetve szó szerint kiharcolja, addig lesz ilyen tanfolyam.

 

Nem hiszem, hogy bárkinek is hiányozna, kivéve azokat persze, akik szívesen részt vennének/vettek benne.

 

A matekkal kapcsolatban pedig, szerintem Gripen pilótaképzésnél még rosszabb az arány, mégis nyomják ezerrel.

 

Amúgy meg szerintem a fél sereg azt sem tudja mi az a rohamlövész tanfolyam, vagy tévedek?

 

Előzmény: J Dagain (33177)
J Dagain Creative Commons License 2008.09.07 0 0 33182
Ha neked kellene mondjuk ezt "eladni" azoknak akik viszolyognak tőle, és inkább a Skorpió tanfolyam sorsára juttatnák, mit tudnál mondani? Miért éri meg ? Hogy lehet valamit eladni amire nincs kereslet (nem a jelentkezőkre gondolok mert az van ,csak nem engedik el őket) és a boltosoknak sem kell? Van köztetek menedzser?
Előzmény: Zicherman Istvan (33181)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.09.07 0 0 33181
Én sem humorizáltam.
Jó, hasznos, szükséges és nélkülözhetetlen.
Előzmény: J Dagain (33179)
J Dagain Creative Commons License 2008.09.07 0 0 33180
Gyakran arra gondolok ,hogy ha "eladni "kellene a döntéshozóknak akkor kevés a végzős szám. Milliókba kerül és kevesen végzik el. Ha viszont mennyiségi szempontokat vesznek figyelembe a minőségivel szembe akkor felesleges az egész. Csak azért aggódok mert évente 2 szokott lenni. 2006 ban az árvíz miatt egy elmaradt de ez elfogadható. Most azonban nem hallani semmit az ősziről. Nem lesz? Miért?
J Dagain Creative Commons License 2008.09.07 0 0 33179
Szia István! Komolyan kérdezem nem gúnyolódok vagy kötekszek! Hátsó szándék nem vezérel. Van értelme?
Előzmény: Zicherman Istvan (33178)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.09.07 0 0 33178
50 ,,végzős" 7 év alatt nagyon is jó szám.
Van értelme, csak ki kell találni valami iseni harkályt, amely át tudná ütni a helyőrségi ,,tiszt urak" vastag homlokcsontját, hogy eljusson tudatukig a tanfolyam szükségessége.
Előzmény: J Dagain (33177)
J Dagain Creative Commons License 2008.09.07 0 0 33177
Sziasztok!

Szerintetek van e értelme ma a Magyar Honvédségben a Rohamlövész tanfolyamnak? Érdemes e pénzt költeni rá? Ha megszünne ,hiányozna valakinek? Felemelné valaki a hangját ha ilyen történne? Kiváncsi vagyok mi a véleményetek ezzel kapcsolatban. Ez a tanfolyam egy jó kezdeményezés vagy mivel csak kb 50 végzős van a 7 év alatt , döglött ügy?


Plieur Creative Commons License 2008.09.07 0 0 33175
És ki is fizették. :)
Előzmény: Törölt nick (33174)
Plieur Creative Commons License 2008.09.07 0 0 33173

Mi ebben az újdonság?

Sherman-ok is futkosnak még a világban, azaz az alvázaik...

http://www.youtube.com/watch?v=ecsEAXNlfv0

Előzmény: Törölt nick (33168)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.09.07 0 0 33167
Na ja, katonásdi a vízfejeknek.:((((( Aperetiv az esti fröccshöz és gulyáshoz, illetve akadémiai évfolyam-összejövetelekhez. Ahoz is kell némi puskapor. Úgy már komolyabban néz ki a dolog.

Egyetlen, ami jó, hogy legalább a katonák jól érzik magukat. Mozognak és élvezik mindazt, ami eddig kimaradt ,,mivel nem fér bele a költségvetésbe".

Bassza meg, de tele van a faszom azzal, hogy a Honvédséget egyesek saját személyes terepasztaluknak és ,,homokozójuknak" nézik.:((((

Hamburgeréknek pedig:
NYUGODT SZOLGÁLATOT!
Előzmény: Stylist (33166)
Stylist Creative Commons License 2008.09.07 0 0 33166
Sok szerencsét nektek, Hamburger! Úgy hallottam, felvonul "mind a három" harckocsink is. Használd ki az alkalmat, lehet, hogy a "Bevetési Irány '09." abból fog állni, hogy fel és alá meneteltek gyalog a pusztában, miközben magnóról megy az ágyúdörgés és a lánctalp csikorgás, valamint az addigra lejárt rep.idejű Minyóc helikopterek surrogása... :-((
Üdv:
Előzmény: Hamburger2 (33165)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.09.06 0 0 33165

Szervusztok!

 

Mindenféle találgatások megelőzése érdekében: Most egy jó időre el fogok tűnni. Egyszerű, mezei oka van: BI 08!

 

Üdv: Hamburger

Hamburger2 Creative Commons License 2008.09.05 0 0 33163

Még nem eldöntött. Elvileg 10.06-án lett volna, de a nemzeti gyásznap miatt valszeg csúszni fog egy napot. Most 07. látszik valószínűnek, de ez még könnyen változhat!

 

 

Előzmény: miki1962 (33161)
tuzer Creative Commons License 2008.09.05 0 0 33162

messze 1% alatt van azoknak az aranya, akit erdekel, mi van a honvedseggel.

Messzemenőkig nem értek egyet. Bárhol, bármikor egyenruhában jelentem meg (a Lehel piacon is), vagy vadidegenek megtudták, hogy katona vagyok (voltam), csak érdeklődést és jóindulatot tapasztaltam. Csakhogy a zömük azt hiszi, hogy a seregben minden rendben van (honnan tudnák a valót?), és mindenkinek megvan a maga baja.

Az csak mese, önsajnálat és mitoménmi, hogy a társadalom en bloc leszarja a sereget.

 

Majd csak nézd meg a reakciót, miután felvettem a 6-os és 5-ös lottó főnyereményét, kibérelem az összes óriásplakátot, mindegyiken egy lipicai mén lógó f@sszal és ezzel a szöveggel: EZ VAN NEKTEK, NEM HONVÉDELEM!

Előzmény: belic (33160)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!