Keresés

Részletes keresés

M.Zoli Creative Commons License 2009.01.15 0 0 39001

Udv.

 

Szerintem nem az volt a jellemzo, de nyilvan voltak esetek, illetve a nyilas part miliciai reszerol nyilvanvaloan tobb ilyen lehetett, mint a regularis egysegektol.

 

Udv.

Előzmény: Törölt nick (38999)
M.Zoli Creative Commons License 2009.01.15 0 0 39000

Udv.

 

Ami Budapestet illeti, az ervenyes kb. amit Nemedi, meg Zicherman mondott. Gyakorlatilag a csapatoknak csak a toredeke harcolt, a zom kivonta magat a harcok alol. De ne ez alapjan iteld meg a Magyar Honvedseget. A magyarorszagi harcok alatt meglehetosen hullamzo volt a magyar katonak teljesitmenye. Nagyjabol 44 teleig inkabb pozitivan itelnem meg a csapatok moraljat. Gondolj csak pl. a Torda kornyeki harcokra. Pl. Engem meglepett, hogy a Tiszantulon 3-ad rangu magyar csapatok komolyabb eredmenyeket tudtak elerni, mint minosegileg jobb mas magyar csapatok. ( talan a vezetes es a harci szellem miatt ). Szoval nagyon komoly teljesitmenyek voltak, ugyanakkor voltak ertekelhetetlenek is. Budapest vedelme speciel ilyen. Ott egyes csapatokat leszamitva, a magyar sereg gyakorlatilag ellogta a harcokat. Ugyanebben az idoszakban viszont az Ipoly, Garam menten megint mas teljesitmenyt nyujtottak magyar csapatok.

 

Az a legnagyobb problema, hogy ugy alakultak ki sztereotipiak, hogy gyakorlatilag a 2. vh alatti szerepvallalasrol a magyar nepessegnek gyakorlatilag 0 az ismeretszintje. En magam iszonyatosan meglepodtem, hogy mennyire hianyosak es feluletesek voltak az ismereteim, amikor elkezdtem hozzajutni a magyar vonatkozasokrol szolo szakirodalomhoz. ( foleg az ujjabb kutatasok-marmint az en esetemben ). Gyokeresen atalakult a velemenyem az esemenyekrol, de mostanra az egyetlen dolog amit allithatok, hogy muszaly tobbet muvelodnom.

 

Don kanyar temaban elso lepeskent javasolnam neked Szabo Peter - Don kanyar cimu munkajat. Nagyon sok ismeretet lehet belole szerezni, de szolok elore, hogy az a mu inkabb osszefoglalo jellegu, es en pl. szeretnek tovabbi, az esemenyekkel reszletesebben foglalkozo munkakat is olvasni.

 

Ha ezt a konyvet nem sikerulne beszerezned, akkor olcso penzen megveheto Foldi Paltol A Magyar Honvedseg Tortenete cimu konyv is. Nem ajanlanam egyebbkent, de a Don Kanyarral foglalkozo resze ugy tunt nekem, mintha csaknem 100%-ig Szabo Peter munkajabol lett volna atmasolva. :))))) Annal a konyvnel alapbol hanyagold az iro sajat velemenyet, egyebbkent a leirtak minosege attol fugg, hogy honnan masolta, es hogyan vagta meg a szerzo.

 

Amik nagyon korrektek azok Szamveber Norbinak a munkai, o Nagyon sokat foglalkozik a magyarorszagi harcokkal. Nemedi Laci munkaja Ercsirol is tuti jo lesz, remelem, hogy az unokaimnak mar fogok tudni abbol olvasni. :)))))

 

Szoval ha erdekel a tema, akkor javasolnam, hogy kezdjed atfogo jellegu muvekkel,  aztan kezdj el olvasni egyes hadmuveletekkel foglalkozoakat. Ez utobbiakbol sokkal jobb kepet tudsz magadnak festeni, viszont ezeket nem alkalmazhatod altalanos jelleggel. Ha kell neked tanacs, hogy mit vegyel, akkor tedd fel a kerdest a konyvajanlo topicban. A topicra ratalalsz, ha megnezed hova szoktam irni.

 

Udv.

Előzmény: Törölt nick (38997)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.15 0 0 38999

ok, de ez a "civilruhába öltözve fosztogatást és gyilkolászást, zavarosban halászást" nem támasztja alá. Én pedig erre kértem (volna) valamilyen adatot.

Előzmény: Némedi László __ (38998)
Némedi László __ Creative Commons License 2009.01.15 0 0 38998
Ungváry Krisztián: Budapest ostroma (Corvina, ötödik, átdolgozott kiadás 2005) 66-67. oldal

röviden míg a német oldalon ment "Auskaemmung der Trosse" a nem harcoló csapatok átfésülése, hogy nem-harcolók - harcolók arányait megtartsák, addig ez a magyaroknál nem ment, ezért pl a 10. gyaloghadosztály és a 12. tartalékhadosztály teljes harcos létszáma január 14-én 300 fő volt, addig csak a 10.gy.ho.-nak legalább 3500 egyenruhás katonája tartózkodott az ostromgyűrűn belül. A több alakulatnál is azt írja, hogy a harcos létszám 10% körül mozgott az élelmezési létszámhoz képest és ez a magyar hadtest parancsnokságon senkit nem zavart.

Előzmény: Törölt nick (38997)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.15 0 0 38997

Erre forrást is tudsz mondani?

 

Elég érdekes képet kezdesz itt lefesteni Budapest magyar védőiről és ezzel az egész Magyar Királyi Honvédségről. Tehát amíg a németek elszántan védték a magyar fővárost, addig a magyar honvédek vagy elbújkáltak, vagy álruhába öltözve fosztogattak. Biztos volt ilyen is, mint ahogy mindenhol vannak gazemberek, nyilván akkor, ott is voltak, de azért erősen sarkosnak tűnik a dolog. Nem hiszem, hogy ez lett volna az általános kép.

 

De én kérek elnézést.

Előzmény: Kavics78 (38989)
M.Zoli Creative Commons License 2009.01.15 0 0 38996

Udv.

 

Azert vannak ebben arnyalatok. Legalabbis a keleti frontra ertve. A romanok iszonyatosan kitettek magukert Ukrajnaban. Egy ismerosom meselte, hogy amikor Odesszaban tanult valamilyen tengereszeti iskolan, akkor a szalasuk egy roman koncentracios taborban volt. 90-es evek. Ez mellekes, csak erdekesseg. Azonkivul akik "puhak" voltak a keleti fronton, azok a spanyolok, es szlovakok. Lehet azert, mert nem kuldtek megszallo csapatokat, csak harcolo alakulatokat. ( amennyiben nem tevedek ).

 

Off.

 

Gazvita. A szlovak elnok tegnap volt targyalni Tyimosenkoval, meg Putyinnal. A szlovak ajanlat. Az ukran, szlovak hatarhoz kozeli, tarozokbol kezdjek meg az ukranok a szallitast Szlovakianak, kozben a Gazprom ugyanazt a mennyiseget szallitsa le Kelet Ukrajnaba. A cecchet a szlovakok fizetik. Ez pl. azert is jo, mert ezzel a megoldassal megoldodhat Kelet Ukrajna ellatasa, es igy az Europai tranzitvezetekeket nem kellesz ukran belfoldi szallitasra alkalmazni. Egyebbkent Fico mindket helyre ugyanazzal az uzenettel erkezett. A sajat problemajukat oldjak meg targyaloasztal mellett, a szallitasokat Europaba pedig ujitsak fel, eleget teve kotelezettsegeiknek ( allitolag meglehetosen kemeny hangnemben targyalt mindket helyen, - hatarozott fellepessel ). Ukrajnaban meg valamit hozzatett. Ha az ukranok nem fogadjak el a szlovak megoldasi javaslatot, a Gazprom feltetel nelkul rabolintott, az ukranok meg vizsgalni akarjak a technikai megvalosithatosagot ) akkor annak diplomaciai kovetkezmenyei lesznek. Az oroszok allitolag el voltak ragadtatva Ficotol. Egyebbkent az EU tudtaval, es jovahagyasaval, de nem az EU neveben, ment targyalni. Ugy latszik, hogy nagyon jo stabja van a krizisre a szlovak elnoknek. Ha mast nem, kivalloan kommunikalja otthon.

 

Udv.

Előzmény: Törölt nick (38971)
Kavics78 Creative Commons License 2009.01.15 0 0 38995

De nem az!

Nem lo ez ki semmit! Szolokaronak jo lehet esetleg!

"airsoft rpg lehet, az szivacsot lő ki" - Adj egy linket ilyen airsoft-rol!

Előzmény: degenerator (38992)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.01.15 0 0 38994
Apropo, van abból az időből egy érdekes fotóm (helyi, korabeli újságban találtam a könyvtárban), amelyen a Rajnai VH katonái és a freikorpsosok egy transzporens alatt pózolnak, amelyen egymás mellett ott feszít a csillag sarló-kalapáccsal, meg a szvasztika a világháborús rohamosztagosok koponyájával, ,,A szabad Saar vidékért. Munkát, kenyeret, nemzeti egységet" felirattal.:)
Szóval, nagyon furcsán néznek ki a feliratok.:DDD
Előzmény: Zicherman Istvan (38993)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.01.15 0 0 38993
Hát, ,,van benne valami". Az I.VH után is mindössze egy példát ismerünk nagyszabású felkelésre a már szerződéskötés után az országban otttartózkodó csapatok ellen - az is az u.n. ,,Éhes-felkelés" volt a francia megszállási zónában, 1920-as évek legelején! Ami mutatja, hogy mennyire súlyos lehetett a helyzet - a franciák ellen vállvetve harcoltak a tegnapi ősellenségek - a Rajnai Vörös Hadsereg egységei (kopmmunisták és baloldali pártok osztagai) és a Freikorps-ok (ultranacionalisták) különítményei.
Ezt a történetet sem reklámozza agyon senki.
Előzmény: Hamburger2 (38988)
degenerator Creative Commons License 2009.01.15 0 0 38992
airsoft rpg lehet, az szivacsot lő ki.
Előzmény: Kavics78 (38990)
Némedi László __ Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38991
a 24324-nél ott van Lészay Ferenc ezredes 48.gy.e. megállapításai és megfigyelése a már említett bunker kijáratról...
Előzmény: Törölt nick (38987)
Kavics78 Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38990
"Az 56 mp-nél átsuhanó srác vajon mit visz a kezében (meg a háttérben is ilyen cuccal rohan az egyik tag)? RPG-nek tűnik." - Tavolrol , bekotott szemmel! Imitacio.
Előzmény: Törölt nick (38977)
Kavics78 Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38989
"A magyarok mit csináltak addig, amíg a saját fővárosukat támadta az orosz (ukrán)?" - Oltoztek at civilbe, gyilkolgattak, fosztogattak, zavarosban halaszgattak!
Előzmény: Törölt nick (38974)
Hamburger2 Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38988

Szerintem ez is emberfüggő!

 

Franciákhoz: Feleségem nagyapja három nemzet fogolytáborait is megjárta: amerikai - angol - francia. "Kézről kézre adták őket". A franciákat szadistának nevezte. Pedig az öreg nagyon korrekt ember volt és mentes a szélsőségektől!

Előzmény: Törölt nick (38987)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38987
Ezt fájó hallani.

Más: Olvasgatom most a NL által megadott topic (II. vh német vereség okai) doni vonatkozó részeit. Jány kap hideget-meleget is. Ezzel kapcsolatban egy ON kérdés, első sorban a tűzközeliekhez: A mai hadvezetésnek milyen lenne a motivációja hasonló helyztben? Jobb, rosszabb, mint az akkori? Mert a technikai elmaradottságunk egy dolog, de okos vezetéssel és megfelelő motivációval sokminden orvosolható.
Előzmény: Zicherman Istvan (38983)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38986
Nem tudom. Nem csodálkoznék rajta. A szovjet hadseregben 1945 tavaszán hoztak egy sor brutális intézkedést (kivégzés a felsorakozott állomány előtt, a sértettek jelenlétében). Hasonló intézkedéseket hoztak az amerikai zónában, illetve a románoknál. Az angolokól és olaszokról nem tudom (nem foglalkoztam a témával), ezért nem is merem állítani. Viszont azt tudom, hogy a lengyel, jugoszláv és francia csapatokat semmi sem kötötte. Sőt, a franciáknál tömegjelenség volt, hogy a különböző, német civilek ellen elkövetett súlyos bűncselekményekben a tisztek is részt vettek, és ez tömegjelenség volt.
A lengyelek sem nagyon tartották vissza magukat, ami részben érthető is valahol (bár ez nem jelent felmentést), mivel Lengyeország területén anno a németek sem nagyon válogattak az eszközökben. Ráadásul a lengyeleknek a II.VH után még egy brutális háborút kellett vívniuk a litván ,,erdei testvérek" és UPA (ukrán felkelő hadsereg) ellen, amit manapság a ,,demokráciák" (jelenlegi Lengyelország és főleg Ukrajna) igyekeznek ,,elfelejteni".
Előzmény: Atis57 (38985)
Atis57 Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38985
Szia István!
igaz lehet az az urban legend: több francia katona vett részt nemi erőszakban , mint orosz?
Előzmény: Zicherman Istvan (38984)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38984
Bizony. Minden hadsereg kitett magáért a II.VH alatt.:/ Ezalól egyik sem kivétel. Mondjuk brutalitásában a Keleti-fronttal aligha lehet találni olyan hadszínteret, amely felvenné a versenyt (valamikor beszélgettünk erről élőben is, meg a történelmi fórumcsoportban: talán még a Kínai-front volt ilyen, ott aztán tényleg volt minden, beleértve a hullaevést és kanibalizmust is.)
Egyjónéhány nemzet azért közvetlenül a háború után is kitett magáért. Például a franciák. Az egyetlen, 1945 utáni szervezett ellenállásra a példa éppen a francia megszállási zónában volt - 1945-46 telén városi felkelés tört ki Németországban a francia megszállási zónában (máshol ilyen nem történt). Maguk a németek tartják úgy, hogy a legbrutálisabb megszállási politika 45-47 között éppen a francia volt (emeletnyivel túlszárnyalta a szovjet és lengyel megszállási zónákban zajló eseményeket). Valószínűleg a sértett ,,nemzeti büszkeséget" próbálták ezzel ,,orvosolni".
Előzmény: Törölt nick (38971)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38983
Nem. Ültek a kerületekben, amelyek nem kerültek szovjet vagy román kézre, és:
1. Vagy igyekeztek kivonni magukat aharcokból (ez több ezres szám! A németek nem győztek panaszkodni);
2. Vagy próbáltak átállni.
A HD keretein belül hangzott el ennek kapcsán néhány adat, onan emlékszem erre.

Renheteg legenda van még mindig a köztudatban a Budapesti ostrommal kapcsolatban.
Előzmény: Törölt nick (38974)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38982
Lehet. Azokat nem néztem. Ma meg már nem is fogom szerintem. :)
De majd eccer. ;)
Előzmény: Hamburger2 (38980)
Némedi László __ Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38981
gondolom István a városban levő magyar alakulatokra mondta, hogy azok többsége nem vett részt nagy elánnal a harcokban. Erre vagy Hindynek az egyik jelentése az alap, vagy a német parancsnoké, most nem emlékszem, de én is így tudom.

Én a decemberi harcokról tudok többet mondani, akkor már több volt az átállásból való veszteség, mint a véres veszteség magyar csapatok esetén (44 dec Dunántúl), erre majd szedek össze anyagot, de hadd fejezzem be Ercsit :)))
Előzmény: Törölt nick (38974)
Hamburger2 Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38980
A gond az, hogy ez már túlmegy az egyszerű reklámfilm kategóriáján! Főleg, ha megnézed a többi filmüket is.
Előzmény: Törölt nick (38972)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38979
??? :S
Előzmény: Törölt nick (38976)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38978
Jaa, így már értem. ;)
Előzmény: Hamburger2 (38975)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38977
Az 56 mp-nél átsuhanó srác vajon mit visz a kezében (meg a háttérben is ilyen cuccal rohan az egyik tag)? RPG-nek tűnik. Úgy tudom, airsoftban ilyen nincs...
Előzmény: Némedi László __ (38973)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38976
Segítek: hungarofóbia.
Előzmény: Törölt nick (38971)
Hamburger2 Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38975

Szervusz! A nevezett hozzászólásod mintegy megerősítette István azon hsz-t, amely azt állította, hogy a szovjet hk-k zöme könnyű hk. volt. Én azt szerettem volna felvetni, hogy ez nem egészen így van, hiszen a legjobb 40% nem nevezhető zömnek. Abban persze igazad van, hogy nálunk is megvolt a "T-34-es" és "Rata-fóbia", amely gyakran volt alapja típustévedéseknek.  

Előzmény: Törölt nick (38969)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38974
"Budapest ostrománál is a város védelmének oroszlán része a német csapatokon volt, mivel a rendelkezésre álló magyar csapatoknak mindössze töredéke vett részt a harcokban, a többiek igyekeztek kivonni magukat a harcokból."

Erre van valamilyen forrásod? Mert kicsit furcsán hangzik. A magyarok mit csináltak addig, amíg a saját fővárosukat támadta az orosz (ukrán)? Vidéken ultiztak? :)
Előzmény: Zicherman Istvan (38931)
Némedi László __ Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38973
addig nem kell félni tőlük, amíg így viszik a sebesülteket (8. km-nél látható a két elöl levő) :))))
Előzmény: degenerator (38970)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.14 0 0 38972
Reklámfilmnek egész jó volt.
Előzmény: degenerator (38970)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!