Keresés

Részletes keresés

Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.01.17 0 0 39212
Szerintem igen, mert ilyen kényszerhelyzetben elég sok önkéntes és tartalékos jelentkezne, akiket a hadsereg közvetlen irányításának rendelnének alá.
Súlyos zavargáshullám esetén biztosan jelentkeznék ilyen csoportba és még hoznék magammal jópár embert. Mert Ordnungnak lennie kell és vagyon..:)
Előzmény: ==T== (39210)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 39211
Szerintem igen.
Előzmény: ==T== (39210)
==T== Creative Commons License 2009.01.17 0 0 39210

Kérdés:

 

Az MH jelen állapotában képes lenne -e egy több megyére kiterjedő, a pár évvel ezelőti szlovák helyzethet hasonló zavargáshullám lerendezésére, ill. képes lenne-e szükség esetén lefegyverezni a komolyabb hazai biztonsági cégek embereit?

Némedi László __ Creative Commons License 2009.01.17 0 0 39209
keressetek rá a google-n "király béla" "bokor imre" szavakra és ettől több részleteket is olvashattok... ...jó pofa (még a rendszerváltás utáni mozgása is érdekes :)))
Előzmény: Zicherman Istvan (39208)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.01.17 0 0 39208
Bizony.
Előzmény: Némedi László __ (39207)
Némedi László __ Creative Commons License 2009.01.17 0 0 39207
ez érdekes
Előzmény: Hamburger2 (39201)
Némedi László __ Creative Commons License 2009.01.17 0 0 39206
Irak, Afganisztán :))

(még én is azt írtam, hogy mit keresünk ott, ez milyen érzés lehet azoknak, akik kint vannak, voltak)
Előzmény: MagyarországKatonái (39203)
J Dagain Creative Commons License 2009.01.17 0 0 39205
Hozzászólásomat tekintsétek tárgytalannak!
J Dagain Creative Commons License 2009.01.17 0 0 39204
Igazi magyar vezető volt. Nem kell bántani. Nem ő az egyetlen aki hűen szolgálta azokat akik fölötte álltak. És ha azok hetente változtak akkor hetente. Ebben az országba azok a sikeresek akik azonnal tudnak segget váltani.És így történhet meg ,hogy egy volt politikai tiszt ma kbh-s tisztként faggathat arról vajon én veszélyes vagyok e a társadalomra. Így lettek elvtársakból gyárigazgatók és demokrácia mellet elkötelezett politikusok. Így történhet meg ,hogy a nép fiai névtelenül pusztulnak el a Donnál és a felelősök élve maradnak. Utálom a politikát! Undorító és mocskos!Ha tehetném elhagynám ezt az országot.
MagyarországKatonái Creative Commons License 2009.01.17 0 0 39203

Mondanál példát, hogy mikor melyik missziót értékelték negatívan politikai okok miatt vagy anélkül?

Előzmény: Némedi László __ (39196)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 39202
Hmm... elgondolkodtam rajta, hogy ennek bizonyos részei nagyon is illenek a mi kis hazánkra... :S
Előzmény: Zicherman Istvan (39198)
Hamburger2 Creative Commons License 2009.01.17 0 0 39201

Mindenfajta politikai sallang lehántolása után számomra érdekes katonaetikai kérdést taglal ez a tegnap kapott körlevél.

          
    MATT A KIRÁLYNAK!
   

BEVEZETÉS
            Olvasóink  korrekt tájékoztatása céljából szükséges visszatérnünk Király Béla nyugállományú vezérezredessel kapcsolatos események  ismertetésére, mert  vége lett egy  pernek, amelyet Király Béla (mint felperes) indított a Budapesti Fővárosi Bíróságon  dr. Bokor Imre  (mint  I. r. alperes)  és  Mocsári János (mint II. r.  alperes) ellen, mivel  a felperes szerint (nyolc kereseti pontában meghatározva) az alperesek  "súlyos mértékben  megsértették   védett  személyhez fűződő jogát (jó  hírnevét)" (Sic!).
               Király Béla   ügyvédje  (dr. Wagner László) útján kérte a bíróságtól, hogy kötelezze az alpereseket  500.000 Ft nem vagyoni kártérítés és    1.000.000 Ft közérdekű bírság  megtérítésére, a perköltség és az ügyvédi díj (+ÁFA) viselésére.
               Király Béla  magabiztos volt és egy kártyajátékkal szemléltetve eljárását:  19-re  húzott  még egy lapot, abban bízva,  - mint életében nagyon sokszor - , hogy a szerencse most is  melléje  szegődik.
   

EMLÉKEZTETŐ
                Azok számára, akik nem olvasták  az előző cikket, illetve akik nem emlékeznek minden részletre, rövid tájékoztatóban ismertetjük a legfontosabb kérdéseket.
                Dr. Bokor Imre készített egy  alapos tanulmányt Király Béláról, amelyben  rögzítette, hogy  Király Béla  nevezhető a magyarság történelme legnagyobb, legügyesebb,  legszerencsésebb hazudozójának, szélhámosának,  dezertőrének,  politikai kaméleonjának és  árulójának.
                 Király Béla elárulta Horthyt,  Szálasit,  Sólyom Lászlót, Beregfy Károlyt, Pálffy  Györgyöt, Kozma Istvánt,  Czebe Jenőt,  Rákosit, Farkast,   cserben hagyta Batát, Nagy Imrét, Kőszeget védő katonáit, Budapest katonai  alakulatait és (Nagykovácsinál) a   nemzetőreit.
                 Csupán a három utolsó árulásának bármelyikéért   (dezertálásáért) a világ bármely  hadseregének  hadbírósága,  főbelövéssel végrehajtandó halálos ítéletet rótt volna ki a tettéért.
                Király az árulásait - a félvilág hiszékenyei  számára -,  dicső tetté konvertálta, és  a szó szoros értelmében  kosár számra  "gyűjtötte be" a hazai vagy a  külföldi kitüntetések  tömegét: díszpolgárságokat,  rendfokozati  előrehaladást,   okleveleket,  testületi (elnökségi)  címeket,  országgyűlési képviselőséget,  bizottsági tagságot, főtanácsadói titulust, és más  tisztségeket.
               Király meghökkentő és gátlástalan hazugságaival  mindenhol  sikeresen "kápráztatta" el a hallgatóságát,  így például a Mindentudás Egyeteme rendezvényen előadott,-  Münchhausen bárót  "utcahosszal" lepipáló anekdótáit vastapsal jutalmazta a hallgatóság, és három tévé csatornán is  "lepergették"  az előadását.
               Senki sem vette észre, hogy  minden szava valótlanságokat  tartalmaz, sőt  dr. Bokor  Imre   e-mail-en beküldött megjegyzéseit  is  figyelmen kívül hagyták a rendezvény szervezői.  Talán ennek köszönhető, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kültagjának is megválasztották.
              Király Béla évtizedeken át hírdette, hogy ő volt a Nemzetőrség főparancsnoka, Nagykovácsinál megverte a szovjeteket,  1945-ben Köszeget egyetlenegy lövés nélkül átadta a szovjeteknek, 16 ágyúval és 1500-2000 fővel,  számtalan esetben hangoztatta,  hogy  Rákosiék koncepciós perben halálra  ítélték és  közel "öt évet  ült a siralomházban"(!).
    ALPERESI  BEADVÁNYOK
        Dr. Bokor Imre bizonyító erejű okmányokkal  cáfolta meg Király Béla állításait, tehát: a  kereseti pontok mindegyikét!
                 A beadványok tételei:
                   1/ Király Béla nem akadémikus, hanem  az MTA külső tagjává választották;
                   2/ Király Béla nem volt a Nemzetőrség főparancsnoka,   október 31-én  kinevezték Budapest katonai parancsnokává, viszont  a nemzetőri főparancsnoki posztra  nem kapott kinevezést,  nem csupán idő hiányában, hanem azért  sem, mert  Nagy Imre ellene volt ilyen   beosztás létesítésének, csupán abba egyezett bele  október 28-án este, hogy Király legyen a  Nemzetőrség tiszteletbeli elnöke;
                  3/ Köszegnél Király  dezertált az alakulatától, Paraj százados kocsiját (és a benne lévő személyes  dolgait) eltulajdonítva, harmadmagával, fehér zászlót lobogtatva átment a várost  bekerítő szovjet alakulathoz.
                   Kőszeg városát védő zászlóalj semmit sem tudott Király távozásáról, onnan értesültek a dezertálásáról, hogy magyarul jól beszélő ruszin katonák  közelítették meg a  zászlóalj védősávját és  megadásra szólították fel Detre Gyula  főhadnagy katonáit,  azt is  tudatva velük, hogy Király százados ott van  náluk egy tábornok  társaságában,  nem lesz bántódásuk, ha elfogadják a szovjetek ultimátumát.
               A  zászlóalj kemény  védelmi harc során  (többször) kitört a szovjet csapatok gyűrűjéből és Ausztria felé távozott,  összveszteségük 173 fő volt.
                  Hazugság tehát Királynak az az állítása is, hogy ő volt a kőszegi dandár dandárparancsnoka, mert Köszegen nem volt dandár!  A helyőrség parancsnoka  pedig  vitéz Kubicza Kázmér  vezérkari ezredes volt, Király pedig Kubicza mellett segédtiszti tendőket látott el.
                  Király egy  sofőr, valamint  egy  oroszul beszélő katonán kívül senkit sem vitt át a szovjetekhez. Lövegekről szó sem lehetett.
                  Király  állításával ellentétben a várost tüzérséggel, aknavetőkkel és bombázógépekkel (éjjel - nappal) pusztították.
               4/ Nagykovácsinál  mintegy 35-40 fős nemzetőr volt,  az odaérkezett szovjet alakulat mintegy 17 főt fogságba ejtett, és  10-12 fő lelte halálát a szorványos összecsapás során. Király szerint  tüzérséggel  bekerítették őket, de elmondásából kiderült, hogy ő egy  magaslatról figyelte az eseményeket, oda ment tárgyalni egy   Dunántulra menekült  forradalmár csoport vezetőjével, majd az elfogott nemzetőrök vallomása szerint  Ausztria felé elmenekült.  A megkeresésére indult  szovjet  felderítő csoport  nem  érte el Királyt.
               5/ Király állításával ellentétben - tehát - Nagykovácsinál nem volt  "csata",  a szovjetek nem  menekültek el, hanem ő menekült ki Ausztriába, cserben hagyva  nemzetőreit.
               Nagykovácsinál nem volt sem légvédelmi csöves tüzérezred, sem tüzérosztály, hanem egy légvédelmi üteg,  siló sem volt a lőszerek tárolására,  és atomrobbanásra emlékeztető detonáció  is csak a müchhauseni mondavilág termékeként jeletkezett Király  agytekervényében.
              Király katonai ismerete olyan gyatra volt, hogy  azt sem tudta, hogy tüzérséggel nem  kerítenek be senkit, az üteg pedig  nem   osztály vagy ezred, a löveg pedig azonos az üteggel.
               6/ 1945-ben a szovjet fogságból megszökött Király,- Budapesten belépett a  Magyar Kommunista Pártba,  Farkas Mihály honvédelmi miniszter kedvence  lett, és amikor Sólyom László, a  Hadiakadémia parancsnoka (egyben vezérkari főnök) nem vállalta, hogy az 1950. május elsejei  katonai diszszemlén jelentést adjon be az itt lévő szovjet  főtanácsadónak, akkor  Farkas  kineveztette Királyt tábornokká, aki teljesítette miniszterének a kérését.  
            Sólyom László altábornagyot   nem sokkal ezután  letartóztatták,   Király lépett Sólyom altábornagy   akadémiai  parancsnoki helyére (majd Beleznai István vezérőrnagy ágyában tért nyugovóra, mert megkapta annak a lakását), mivel Farkas instrukciójára  (ezt egy levelében is elismerte), megrágalmazta tábornok társait (Sólyom László és Pálffy György  altábornagyokat), akik a tábornoki perekben  szereplő többi tábornokok  (Beleznai István, Porffy György, Révay Kálmán,   Illy Gusztáv)  sorsában osztozva, a  bitón végezték.
               7/  1952-ben Királyt is elkapta a koncepciós perek fogaskereke, halálra ítélték, de Farkas mentőövet dobott számára és  az ítéletet   (három hét  elteltével) a fellebviteli bíróság életfogytiglani börtönre változtatta.
                Király tehát nem volt öt évig a siralomházban, és   szabadulását   (1956. október 14-én) követő  levelében azt írta Bata István honvédelmi miniszternek, hogy börtönéveit "derűs optimizmusban töltötte,  minden időt  általános műveltségének növelésére fordította, a történelem és az angol nyelv  fejlesztésével foglalkozott, és a teljes gyógyulás útján, változatlan lelkesedéssel  kész munkába állni a szocializmus  építésére".
               8/ Két hét elteltével (1956. október  28-án) viszont, a forradalom első fázisának gyözelme után,   elhagyta a kórházat, ahová egy kisebb műtét miatt feküdt be,   Batát "ejtette" és Nagy Imrénél "kopogtatott", ekkor kapta a  Nemzetőrség tiszteletbeli elnökévé történő kinevezését.
               Összegezve: Király Béla kórházban töltötte a forradalom legkritikusabb napjait,  majd a Pesti Srácok (átmeneti)  győzelme után, a szovjet csapatok Budapestről való kivonulásának  kezdetekor  megjelent a nemzetőröknél,   felajánlva szolgálatát  számukra és főparancsnoki  beosztást igényelve  önmaga számára.
               Miután  (október 31-én) kinevezték Budapest katonai parancsnokává,  nem látta biztosítottnak a jövőjét, mert Maléter Pál  kapta meg a honvédelmi tárca vezetését, és  Király emlékezetében frissen élt Maléter  állásfoglalása a koncepciós perének  időszakában, mikoris Maléter  alaposan "eláztatta" őt,- tájékoztatta "szörnyű" bűneiről a halálos ítéleteket futószalagon gyártó bírákat. Nyilvánvaló, hogy sok jót nem várhatott Malétertől, mert mindketten kompromittálták  magukat a koncepciós perekben, tehát egyikőjüknek el kelett tünni a "sülyesztőben", hogy  feledésbe menjen  a régi idők  intermezzója.
    A BÍRÓSÁGI PER LEZAJLÁSA
           Mint szemtanú állíthatom, hogy  dr. WagnerLászló ügyvéd úr  képtelen volt értelmezni a  peranyagot és meg sem kisérelte az alperes által beadott (bizonyított)   állításokat cáfolni.
           Erőfeszítését arra irányította, hogy  dr. Bokor  Imrét próbálja lejáratni a bíróság előtt azzal, hogy az alperes egy  cikkében  a Fűhrert  dicsőítette, tehát jelleme és  ideológiája  rányomta a bélyeget  Királlyal szembeni  munkájára.
          Miután kiderült, hogy  a Führerel kapcsolatos cikket nem  Bokor Imre írta, akkor   (a második tárgyaláson) bocsánatot kért  az alperestől, de egy később készített internetes levelében  (mintha elfelejtette volna a tévedését), ismét visszatért a Führerrel foglalkozó cikkhez, talán az zavarta meg, hogy védence Hitlertől is "begyűjtött" egy kitüntetést.
            Szóba került a bíróságon  Király Béla  sokféle   kitüntetése: (Horthytól, Hirlertől, Mussolinitől,  Szálasitól, Rákositól, Farkastól,  Göncztől, Mádltól, Horntól, Medgyessytől, Gyurcsánytól, Pongrátztól, Borosstól, Jad Vachemtől (AZ "IGAZ EMBER" cím és érme),-     kinevezései: Nagy Imrétől (Bp. katonai paracsnoka), Göncztől (vezérezredesi rendfokozat), SZDSZ -től (katonai szóvivő), USA hat  tagállamának diszpolgári  címe, MTA tagsága, Orbántól (katonai főtanácsadói beosztás), Medgyessytől (katonai tanácsadói beosztás), Keletitől (díszkard), stb., stb.
           A tanácsvezető bíró emlékeztette az alperest Király előrehaladott életkorára, "történelmi- közéleti" személyiségére és kitüntetéseire, amelyre  Bokor Imre azt válaszolta (jegyzőkönyben rögzítve), hogy Brezsnyevnek,  Sztálinnak és Hitlernek is  sok kitüntetése volt, de ő ezt sem, meg az életkorát sem  tudja akceptálni, mert azok akik Király miatt  meghaltak, már 58-63 éve nem élnek...
            Ezt követően  dr. Wagner az javasolta az alpereseknek, hogy  járuljanak hozzá a per  szüneteltetéséhez, és ha féléven belül nem  folytatják tovább, akkor a  felperes keresete automatikusan megszűnik.
              Az alperesek csak úgy járultak hozzá a kéréshez, ha jegyzőkönybe kerül, hogy a felpres indítványozta a szüneteltetést,  és az alperesek a kereseti anyagra beadott válasz-anyagaikban semmilyen módosítást nem eszközölnek.
     EPILÓGUS
           A felperes  által idított per,- a  szüneteltetési  időtartam  leteltével megszünt! A Király mattot kapott, bár pontosabb megfogalmazás  szerint: a közelgő (elkerülhetetlen) matt láttán,  feladta a "mérkőzést". Rossz lapot  húzott, elesett a százezrektől,  nem tudta megvédeni a "védett  személyhez fűződő jogát (jó  hírnevét)",  talán végig-gondolta  azt is, hogy  meggyónja a bűneit és megköveti az elhunytakat, valamint hozzátartozóikat és a közvéleményt.
           Ebben reménykedtek azok is, akik 2008. augusztus 19-én látták a temetőben, a kivégzett tábornokok sírjánál (!) Király Bélát megjelenni (tolókocsiban gurították a helyszínre), de a gyászolók és az emlékezők  tévedtek,-  Király Béla  megmutogatta a  kitüntetéseit,  tábornoki  gúnyáját, kerestette az USA katonai attaséját (beszélni akart vele), de a legcsekélyebb gesztust sem tette, amely  a megbánására utalt volna.
            Talán emlékezett arra a nyilatkozatára, amelyben  Farkas Mihállyal való megbeszélés  tartalmáról értekezett, miszerint: Farkas mandulával kínálta meg, nagyon barátságos volt hozzá, és ő megtette azt amit kért (tábornok társainak bemocskolását),  utólag pedig  kijelentheti, hogy:  "NEM ÉRZETT SEMMILYEN LELKIISMERET FURDALÁST". Erre már csak azt a megjegyzést teheti e sorok írója, hogy: no comment!
                                                                                                  (Lévai Attila sk.)
                                                                                    az MVSZ Justitia Bizottság tagja

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 39200
Részemről elnéztem. ... Csigalom, nyugavér.
Előzmény: Kavics78 (39191)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 39199
Tehát akkor valami olyan harcos nép, mint a szamurájok és a kozákok annakidején, vagy Nepálban a gurkák?
(Tényleg, a kozákokkal milyen viszonyban vannak? Mármint úgy értem, elég közel élnek/éltek egymáshoz. Van köztük rokoni kapcsolat, vagy bármi más? ... Elég világtalan vagyok ezen a téren.)
Előzmény: Zicherman Istvan (39187)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.01.17 0 0 39198
Ismét egy külföldi propaganda-példa:

,,A mi hadseregünk" kezdeményezés toborzó filmje.
(Decembertől Oroszországban egyesítettéka hazafias klubokat és az állami ,,Nasi" (,,Mieink") ifjúsági mozgalmat):

http://www.youtube.com/watch?v=FLnTJ1pgJvg

Szöveg (aki nem bír az angollal):

,,(Felirat) A hajdan volt Vörös Hadsergtől, a hideg háború időszakához mérten, mindössze egy váz maradt: az 1988-as 5,2 millió katona helyett nekik mindössze 1 millió maradt, méghozzá a morális állapotuk szörnyű, a felszerelésük máég annál is rosszabb" Los Angeles Times, 2007. február 14."

Az államok - élő szervezetek. Megszületnek, növekednek, elérik csúcspontjukat, öregszenek és meghalnak. Ebben nagyon hasonlítanak az emberekre. De nem ez az egyetlen hasonlóságunk. Mint egy embernek, bármely államnak tápanyagra van szüksége. Energiára, ami elősegíti az életet és fejlődést. Az állam tápanyaga - a természeti erőforrások és nyersanyag, a tehetséges emberek és azok alkotásai. Ha nem termel forrásokat, ha nem állít elő új sikereket az állam elkezd éhezni, nem növekedik, és meghal.
A továbbiakban senki sem kíván élni egy ilyen államban, senki sem kívánja azt megvédeni. Így pusztult el minden nagy birodalom.
Jelenleg a világ legerősebb állama - az Amerikai Egyesült Államok. Az USA - egy olyan hatalmas dagadék, amely túltáplálta magát és most már képtelen megállni, egyre többet és többet fogyasztva. Az amerikai ,,étel" az egész világban szét van szórav: ez az olaj, gáz, fémek, emberek. Enélkül az USA egyszerűen meghal, és ez rossz számukra. De az amerikai ,,étel" jelentős része jelenleg Oroszországban található. Ez viszont már számunkra rossz.
A tápanyag Oroszországban van...
Az amerikaiak számára mi egy ,,vad falu" lakosai vagyunk, ,,valenki", medvék, alkohol... gen kellemetlen lehet, amikor mindaz, ami nélkül te elpusztulsz olyan ,,bocskoros" eberek tulajdonában van, akik ezt nem akarják neked csak úgy odaadni.
Ekkor választás elé állsz: vagy egyre kevesebbet és kevesebbet fogsz zabálni, és elpusztulsz, vagy elveszed az ,,ételt".
El fognak jönni az ,,ételért". Nem tehetik meg, hogy nem jönnek érte. Nem azért, mert nem szeretnek minket vagy az ellenségeink lennének, nem. Egyszerűen zabálni akarnak, az államuk éhes. És minden egyes amerikai csupán annnyit akar, hogy a kocsija erőteljes legyen, a ruhája divatosabb, a háza tágasabb és a napfény fényesebb.
Ők már igen közel vannak: itt vannak a Baltikumban, Ukrajnában, Grúziában. Ott vannak a támaszpontjaik, és hamarosan megjellenek a rakétáik. Találd ki, hogy kire irányulnak?
Csupán egy esetben nem lesz háborúnk Amerikával - ha biztosak abban, hogy a hadseregünk legalább nem gyengébb,mint az övék. Különben az első adandó alkalommal mindent elkövetnek, hogy meghódítsanak minket.

Tudod, hogy miért nem sikerült nekik ez mindeddig? Azért, mert az országunkban még vannak emberek, akik számára a Haza szó nem pusztán egy hang. Olyan emberek, akik minket védenek. Védik a barátnóinket és anyáinkat. A jövővel ajándékoznak meg minket és gyermekeinket. Az által ajándékozzák, hogy a hadseregben szolgálnak. Amíg van hadseregünk - nem lesz háború Amerikával. De a hadseregben nem akarnak szolgálni, és már nincs messze az a nap, amikor Nekik feldereng a remény. És az vár ránk, ami most Irakban történik.
Csak a hülye gondolhatja azt, hogy az USA azért ment Irakba, hogy ott demokráciát építsen. Ők oda olajért jöttek, az állami ,,eledelért", amelyből nálunk jóval több van...

Hadsereg nélkül nincs jövője Oroszországnak. Mindenki tudja, hogy szolgálnia kell a hadsergeben, de amikor személy szerint Rólad van szó, te furcsa mód azt mondod, hogy ,,Csak engem ne!".
Miért?
Természetesen rengeteg ellenvetésed lesz. Ellenvetések, melyek saját országodban fél-állampolgárrá tesznek téged. Amik arra késztetnek, hogy félj kinyitni a bejárati ajtót 18 és 27 éves korod között, félj igényelni az útleveledet, arra késztetnek, hogy nomád életmódot folytass az érdektelen egyetemről a még érdektelenebb aszpirantúrába. Arra késztetnek, hogy betegségeket szimulálj és ne élj otthon. És mindezt csupán azért teszed - gondolj bele - hogy ne védelmezd a Hazádat! Tudod, ennek nagyon is árulás szaga van...

Soha sem gondolkoztál el azon, hogy te miért tudsz élni, és miért élsz nyugalomban? Hogy országod miért nem gyarmat, mint például Grúzia?
Nagyon egyszerű: amíg te táncoltál az óvodai matinén, amíg te iskolában tanultál, amíg egyetemre jártál, és szöktél a katonaságtól, több ezer olyan, mint te állt harci készenlétben.
Miben különböznek tőled?
Talán abban, hogy becsületesebbek...."

Stb.
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.01.16 0 0 39197
Jó ötlet.
Tudok párhuzamokat hozni más, és nem éppen magyar területről, hogy ezt miképpen élték meg máshol (összehasonlítási alapnak biztosan érdekes - ÉS ÉPÍTŐ - vita alakulna ki belőle).
(Van is kéznél, p.l., egy angol hadsereg számára (középszintű parancsnokok) kiadott kis füzetem, amely a ,,műveleti stresszekkel" foglalkozik (megoldást és gyakorlati útmutatókat persze nem ad, de legalább felsorolja a főbb problémákat (úgymond ,,eseménytüneteket").
Előzmény: Némedi László __ (39196)
Némedi László __ Creative Commons License 2009.01.16 0 0 39196
vigyük át abba a másik fórumba

egyébként viszont ontopiként (ha már mindenki megunta a polidilit), beszélhetnénk a katonák pszichológiai terheléséről pl a missziókban. És még csak nem is a kinti stresszet hoznám fel, hanem azt, ami jellemzően megjelenik majdnem mindig és mindenhol, hogy az adott missziót negatívan értékelik politikai okok miatt.
Előzmény: Zicherman Istvan (39194)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.01.16 0 0 39195
,,Magyarán szólva egy rendkívül fiatal, viszont archaikus és régi történelmi hagyományokkal rendelkező népről van szó..."

Pardon, javítok. Így helyes: ,,rendelkező nemzetről van szó...".
Mert nem mindegy.
Előzmény: Zicherman Istvan (39187)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.01.16 0 0 39194
Fél OFF.

Kaptam egy emilt, amelyben kérdezték a véleményemet - úgy nagy általánosan - a 2. magyar hadsereg kiküldéséről, és sok egyébről.
A jelentősebb részét a Polidiliben megválaszoltam, ami viszont idetartozik.

Igen, hősiességnek tartom a 2. második magyar hadsereg katonáinak és tisztjeinek EGY RÉSZÉNEK kitartását - még ha ez nem is volt jellemző nagy általánosságban - ugyanis embernek maradni és teljesíteni a katonai kötelességet, amikor ,,minden rombadől" igen is hősiesség és példaértékű (még ha acélok, a kivitelezés és az egész ideológiai, irányítási, stb. alapelv bűnösnek vagy - még finoman fogalmazva is - égbekiáltónak nevezhető.
Igen is példaértékű a jövő magyar katonai nemzedékei számára annak a ,,kissebbségnek" a helytállása (még akkor is, ha az nem feltétlenül fegyverrel történt; lásd - munkaszolgálatosok vagy váltólétszám, stb.).
Alkalmazható-e az egész hadseregre a hősies jelző? Szerintem nem (magánvélemény). Én az egész hadsereg létszámát vértanúnak nevezném, mert ez egy hatalmas érvágás volt az országnak, minden tekintetben, és elsősorban, ami a legnehezebben pótolható - a génállomány terén. A hadsereget parasztok, munkások, műszaki értelmiségiek alkották, azaz az állam TERMELŐ GÉNÁLLOMÁNYA, és nem holmi ,,parazita-rétegek" (politikusok, alkotó értelmiség, hivatalnokok, stb.)
Szerintem (tévedhetek) a vértanú lenne a legpontosabb megnevezés.
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 39193
OFF
Szolgálati közelmény: Némedi Lacinak üzenet ment az II. világháborús topikba
ON
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 39192
Sok gyümölcs bevitelével orvosolható... Ajánlom pl. az almát vagy a jóféle szilvát, most kaptam otthonról nagyobb mennyiséget. Bár már kissé megegrjedt, így csak üvegben tudtam elhozni, de talán úgyis jó lesz:)
Előzmény: Zicherman Istvan (39189)
Kavics78 Creative Commons License 2009.01.16 0 0 39191

39085

Es elnezest kerel transceps olvtarstol osszekevertem harpet79-el!

Előzmény: Zicherman Istvan (39189)
Kavics78 Creative Commons License 2009.01.16 0 0 39190

"Valszeg a téli vitaminhiány lesz az oka, mint sokunknál" - Lehetseges!

Előzmény: Zicherman Istvan (39189)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.01.16 0 0 39189
Csatlakozom.
Sem Transcep, sem Éhesló, sem Harpet olvtársakra nem jellemző az oktalan ,,zsidózás" vagy hasonlók.
Viszont nem tudom, hogy mi ütött Kavics olvtársba.
Valszeg a téli vitaminhiány lesz az oka, mint sokunknál (nálam is; kevésbé vagyok toleráns az utóbbi időben).:)
Előzmény: Törölt nick (39188)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.01.16 0 0 39187
Fél OFF.

,,Az osszehasonlitast arnyalja, hogy Csecsenfoldon az oroszok hosszu idot toltottek ellenseges terepen, itt nem..."

Hozzáteszem, van komoly mentalitásbeli különbség is. A grúzoknál elég rég kialakult a ,,nemzeti öntudat" (ha lehet így nevezni, mivel nem egy homogén népről van szó) és ezzel együtt jár egy bizonyos szintű ,,elkényelmesedés" (gyakorlatilag a XVIII. század végétől már nem kellett önállóan megküzdeniük a külső ellenséggel). A csecseneknél a nemzeti öntudat gyakorlatilag a XX. században alakult ki, méghozzá legnagyobb mértékben az 1944-es deportáció hatására (és ez a folyamat a mai napig tart). Magyarán szólva egy rendkívül fiatal, viszont archaikus és régi történelmi hagyományokkal rendelkező népről van szó, amelyben minden férfit gyermekkora óta HARCOSNAK nevelnek. Az iszlám világban nem is tudnék hasonló példát felhozni, talán még a dagokat és pustukat (pastukat). Talán még fel lehetne hozni hasonló párhuzamban a szikheket Indiában (akik teljesen más kulturális örökség részei, saját vallással). Ez meg nem egy elhanyagolható szempont!
Egészen más kategória, amikor a gyerek viszonylag európainak mondható, ,,globalista", multikulturális légkörben nevelkedik, ahol a társadalmi dominanta a jogrendre, oktatásra és karrierépítésre épül, ahol az egyén védve érzi magát a társadalom írott szabélyai által; teljesen más egy olyan környezet, ahol még a rabszolgatartó társadalom hagyományai élnek, az életet mint állandó harcot prezentálják, a társadalom ,,jogrendje" az íratlan szabályokra és klán, nemzetség érdekekre épül és az erőszak und nélkülözés erénynek számit. És ezt maga az élet is indokolja. Nagyon kevés olyan nemzetet vagy nációt tudnál felmutatni a modern korban, amelyben minden generáció harcolt: sok olyan van, amely szövetségesekre vagy ellenségekre tesz szert, viszont a történelem során valószínűleg a csecsen nép volt az egyetlen, amelynek soha sem voltak szövetségesei, és minden szomszédjával állandó háborúban álltak, amióta léteznek.
Ez nem egy leminősítés, hanem ellenkezőleg - sok magyarázatot ad arra, miért a csecsenek az iszlám világ legjobb harcosai. A többi halvány paródia csupán.
Szívósak, igénytelenek, kitartóak, kiválóan képzettek, rendkívül szervezettek és rendkívül fegyelmezettek (ami szintén egyedülálló az arab-iszlám világban), ,,európai" moráltól teljesen mentesek, kizárólag az erőt és személyes teljesítményt tisztelik.
Rendkívül jó harcosok és katonák, még világviszonylatban nézve is.
Előzmény: belic (39181)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 39186
"Akkor miert kezdtel el zsidozni?"
Én? Hol is? Mert ha megmutatod, akkor oké. Egyébként meg bebuktad, mint állat.
Kíváncsian várom, hogy hol is zsidóztalak le téged, vagy másokat. :)))
Előzmény: Kavics78 (39165)
tuzer Creative Commons License 2009.01.16 0 0 39185

Egyetértek.

Ita, missa est.

Előzmény: Zicherman Istvan (39183)
Éhesló Creative Commons License 2009.01.16 0 0 39184
Hali, szerintem nem ilyen eszköz kell az MH-nak, hanem egy rendes gyalogsági harcjármű.
Ahogyan a költségvetés és az államadósság helyzete alakul a ködös jövőbe vész....
Előzmény: Törölt nick (39160)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.01.16 0 0 39183

Udvozletem.

 

En meg rendkivul kifogytam a turelembol.

TOBBSZOR mondva volt, hogy a polidilis musorral keretik eltakarodni a Polidilibe. Te is, en is, es meg joparan ott teljesen mas hangnemben es vehemenciaval vitatkozunk.

Ez meg itt nem a Polidili kirendeltsege ,,Tacsko-muvek" cimszo alatt.

 

Meguntam.

Vagy fogja vissza a nyelvezetet, vagy takarodjon a Polidilibe.

Amen.

Előzmény: Éhesló (39178)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 39182
Ez igaz. De az is, hogy mi még szánalmasabban szerepeltünk volna és még látványosabban omlottunk volna össze. Igaz, Amerika nem is támogatott minket fegyverrel.
Előzmény: Python24 (39172)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!