Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39307
Kár, hogy nem lőtte le ezt a paprikajancsit élő adásban. :)))

Amúgy jó nagy hülyeséget mondott, 93-94-ben a D-szláv háborús helyzetben nem volt még a magyar légierőnek ellenség-barát felismerő rendszere meg nem voltak NATo kompatibilisek a gépek. 93-94-ben miért lett volna? :)
Előzmény: Volt tüzér (39304)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39306
Manapság ez Magyarországon olyan trendi dolog.
Előzmény: Törölt nick (39305)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39305
Üdv!

Miért van az, hogy a riporterek többsége megpróbálja lejáratni a honvédséget, vagy gúnyt űz belőle? A katonáknak meg kellene adni a tiszteletet!


Előzmény: Fefe952 (39303)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39304

http://webcast.tv2.hu/mokka/index.php?m=video&video_id=388668

Azért becsülöm érte, hogy fapofával el bírta viselni a kérdéseket.

Előzmény: Fefe952 (39303)
Fefe952 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39303
Reggel a Mokkában volt Tömböl tbk. A következő párbeszéd nem szószerinti idézet:

- Rugalmasnak tartja magát tábornok úr? - kérdezi a riporter
- A helyzetek függvényéban úgy érzem igen.
- Lehet, de akinek 28 éve ugyanaz a felesége, és 17 éve ugyanaz a kocsija, nem tűnik rugalmasnak, nem szereti a változatosságot.

A többit a neten. Egyébként blődliségeket kérdezett még.

Ha hallottátok, akkor elnézést az ismétlésért.
4csíkos Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39302
Köszönöm megjött.
Előzmény: Zicherman Istvan (39252)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39301
Na, itt van Drobovtól:
,,Az osztrákok által megszállt Szerbiában a kis háborút kisebb csoportok (cseták) gyakorolták, amiket különleges bizottságok (komitetek) vezettek. A csoportokhoz öregek, nők, sőt – még gyermekek is csatlakoztak. A lakosságnak szóló egyik felhívásban a bizottságok a következőképpen jelölték ki a kis háború célkitűzéseit: ,,Egyesítenetek kell erőiteket, alkossatok csoportokat, menjetek az utcákra és utakra, hogy rajtaütéseket hajthassatok végre az ellenség alegységei ellen – bárhol is legyenek azok Szerbia területén. A telefonvezetékeket, a távíróállomásokat és a vasútvonalakat romboljátok le, a szállító oszlopokat semmisítsétek meg, minden katonai küldöncöt és postakocsit fogjatok el, vagy tartsatok vissza. Az ellenünk bevetett ellenséges katonákat öljétek meg.”
A komitácsik személyi állományának döntő, jelentős részét a parasztság alkotta, a kézművesek és a munkások száma jelentéktelen volt. A városok – gyakorlatilag – az esetek többségében csak kapcsolattartásra, ügynöki felderítésre, ritkábban raktárak számára szolgáltak. A komitácsik gyakorlatilag a falvakba, tanyákra, erdőkbe és hegyekbe fészkelték be magukat. A megszállók megpróbálták ,,csitítani” az országot, és megtartani a rendet, elsősorban azért, hogy biztosítsák a különböző stratégiai nyersanyagok, mezőgazdasági termékek, kenyér, csapatok és egyéb szállítmányok biztonságos átcsoportosítását, ami nélkülözhetetlen volt a Balkán-front ellátásának szempontjából. Ezért támadták a komitácsik az osztrákok őrszolgálatának katonáit, a kisebb, főbb útvonalak mentén elhelyezett helyőrségeket, vasúti síneket, hidakat robbantottak, állandóan akadályozták és szabotálták a nyersanyag, búza Szerbiából történő elszállítását. Betakarítás alatt őrizték a parasztok munkáját, és ahol a megszállók őrséget állítottak a mezőgazdasági munkák ellenőrzésére – ott támadásokkal, rajtaütésekkel vagy lefegyverezték az osztrák csapatokat, vagy lesállásból lőtték le az ellenőröket.
Hogy kiszélesítsék tömegbázisukat, a komitácsik gyakran léptek kapcsolatba/szövetségre a bulgár parasztokkal, együttes megmozdulásokat, felkeléseket szervezve, főleg akkor – amikor a megszállók aktivizálták tevékenységüket. A fentebb említetteken kívül, a komitácsik keserves és elkeseredett harcot folytattak a földbirtokosok és vazallusaik ellen – mindezek együttműködtek a megszálló hatóságokkal -, illetve az osztrák szolgálatba lépett albánok csapatai ellen.
A mozgalom vezetésére, szervezésére és összetartására az Össz-Szerbiai (,,Narodna Obrana”) tanács, a már Szerbia területéről visszavonult hadsereg tisztjeit küldte a vidékre. A tisztek, természetesen, illegálisan érkeztek a népfelkelőkhöz, néha aeroplánokat használva erre a célra, amik a Theszoloníki környékén tevékenykedő hadsereg állásaiból szállították őket a hegyi és erdei csoportokhoz. Következésképpen, a kis háborút a nem hadra-fogható parasztság alapján szervezték, és nem a reguláris katonai alakulatok kirendelésével, viszont a hadsereg segítségével, a katonai parancsnokság némi hozzájárulásával, és a haderő anyagi támogatásával vívták. A kis háború aktivitása, és a rajtaütések, támadások számának aránya közvetlenül a fronton alakuló helyzettől függött, azzal összhangban zajlott, ami – mellesleg – nem mindig járt sikerrel.
A fegyveres cseták létszáma – a háború teljes ideje alatt – egész Szerbiában sohasem haladta meg a 6000-7000 főt. Az osztrákok, viszont, az ellenük folytatott harcra, és a rend fenntartásának érdekében 70.000 fős hadsereget voltak kénytelenek állomásoztatni állandó jelleggel, néha felduzzasztva ezt a létszámot 90.000 emberre, gyakran egész gyalogsági hadosztályokat, tüzérségi egységeket vonva el a frontról. Mindemellett, a reguláris hadsereg tevékenysége radikális változásokon ment át, alkalmazkodva a helyi felkelőmozgalomhoz, a harcok során állandóan változva mind taktikailag, mind szervezetileg (improvizációk).
Végeredményben, a komitácsikat nem sikerült megtörni, és ezek a háború végéig állandóan zaklatták az osztrákokat támadásaikkal."

Előzmény: Zicherman Istvan (39300)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39300
Inkább a Szerb-front. Ott a K.u.K. hadsereg ,,elévülhetetlen érdemeket" szerzett magának kegyetlenkedés terén.
A ,,ruszin holokauszt"-ban a K.u.K. hatóságok közvetve vétkesek, mivel ők rendelték el a megtorlásokat, és ők állították fel a ruszinok számára fenntartott haláltáborokat (az egyik, leghíresebb, Teresin). A Kárpátalján és Galíciában végrehajtott megtorlásokban a MAGYAR HONVÉDSÉG NEM VETT RÉSZT, a magyar csendőrség és helyi államigazgatási szervek igen. A katonai alakulatok közül a ruszinok elleni ,,írtóhadjűáratban" a galíciai ukránokból felállított légió katonai ,,jeleskedtek". (P.l. elég gyakori ,,megoldás" volt, hogy egy ruszin falu ,,pacifizálása" után a férfiakat felkoncolták vagy elhajtották, a nőket és lányokat pedig a Monarchia tábori kuplerájaiba vitték erőszakkal.)
Szerbiában valóban kitűnt a K.u.K. hadsereg kegyetlenségével, viszont - és ezt nem magyarázatképpen mondom - a harc ott kölcsönösen durva volt: manapság valahogy szinte mindenki megfeledkezett arról, hogy az I.VH alatt a Balkánon nagyon erőteljes partizánháború volt. Voltak a vegyes összetételű csoportok, amelyekben minden féle balkáni náció megtalálható (ezek voltak a komitácsik), ott voltak a szerb népfelkelő partizánok (csetnikek) és ott voltak a horvát inszurgensek is (usztasák; ez sem második világháborús fogalom).
Várj, kikeresem Drobovot...
Előzmény: M.Zoli (39293)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39299
Szerintem nem lennének tömeges önkéntes jelentkezők, sem belső, sem külső "ellenség" ellen. A nagy tömegek nem úgy gondolkodnak, mint te és a barátaid. Nem tennék oda magukat, hanem menekülnének és messziről járna a pofájuk.
Előzmény: Zicherman Istvan (39212)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39298

Olvasd el kérlek újból a hivatkozott hsz-t és idéz azokat a részeket, ahol (akár kimondatlanul is) negatív kontextusban állítottam be a szóban forgó népcsoportot! (A nevét már nem merem leírni). De ha akarod, ezentúl majd nem a saját nevét használom, hanem azt írom/mondom helyette, hogy "pillangók" okés?

 

Téma részemről lezárva.

Előzmény: Kavics78 (39191)
M.Zoli Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39297

Udv.

 

A C-27J gyozott a szlovak konnyu szallitogep tenderen. kb. 2-3 db, osszesen kb. 110 mill USD, amit felteteleznek, mert a targyalasok meg folytatodnak a gyartoval. Egyebbkent a Spartanban erdekelt az Aero Vodochody, ami a PENTA-e. Csak ugy mellekesen. Ennyi friss hir.

 

Python! Ez eppen aktualis a katonain elhangzott hsz.-edhez.

 

Udv.

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39296
Köszi a választ!
Előzmény: swordmanus (39275)
Plieur Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39295

Szia Zoli!

Ahol biztosan működtették ezt a megtorlási rendszert az első vh-ban az a déli front volt, a komitácsik fertőzte vidéken. Érdekes viszont hogy román területen-a régi Regát nincs semmi infó arról hogy a megszálló német-K.u.K egységek bármilyen hasonló módszert alkalmaztak volna.

A törökök más mese...

 

Előzmény: M.Zoli (39293)
Kavics78 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39294

"Már a kéken is azért ment a vonyítás, mert polgári (értsd: vadászati célú) lőszerrel katona nem lőhet!" - Aha!

Cellovo loszerrol hallottal mar? Az nem fragmentalodik vagy expandal!

Előzmény: swordmanus (39292)
M.Zoli Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39293
Ruszin "holokauszt"????
Előzmény: Zicherman Istvan (39271)
swordmanus Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39292
Üdv!
Már a kéken is azért ment a vonyítás, mert polgári (értsd: vadászati célú) lőszerrel katona nem lőhet! Mindenféle egyezmények szerint ugyanis háborús bűncselekmény. Ugyanis a vadászati célú lőszereknél a lőportöltet-lövedék rendszer úgy van kialakítva, hogy minél nagyobbat sebezzen, míg a hadi lőszereknél meg az a cél, hogy a katonaorvosnak azért legyen némi esélye összerakni a delikvenst. (persze vannak lőszerek, ami az egyezmények betűit betartják, de az elvét nem, pl. 5,56x45 illetve 5,45x39)
A sport célú lőszerek elvileg alkalmasak lehetnek a katonák békeidőbeli kiképzésére (hiszen mindkét esetben céltábla a lelövendő cél), de legjobb tudomásom szerint a biztonság végett (nehogy minősített helyzetben a sportlőszer kerüljön a harcolók fegyverébe) mégsem megengedett a sport célú lőszerek használata semmilyen katonai célra a katonaság berkein belül. (ez persze nem jelenti azt, hogy a katona szabadidejében ne mehetne el pl. vadászni, illetve sportegyesület berkein belül sportlövészkedni)
Azt hittem, hogy akkor, ott sikerült letisztázni benned, hogy mi miért és hogyan. remélem így tisztább, illetve ha kell, akkor aktív katonák korrigálják esetleges tévedéseim.
Előzmény: Kavics78 (39280)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39291
Nem kérdezem?
Előzmény: Kavics78 (39289)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39290
;)
Előzmény: Plieur (39288)
Kavics78 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 39289
Most ezt tolem kerdezed????
Előzmény: Törölt nick (39286)
Plieur Creative Commons License 2009.01.18 0 0 39288

Köszi!

Áldott legyen a neved Montezuma csarnokaitól Tripoli partjaiig...:)

Elnéztem egy alsó csíkot...:(

Előzmény: Törölt nick (39285)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.18 0 0 39287
http://www.youtube.com/watch?v=IZZuWiPpwLU

:))
Előzmény: Törölt nick (39285)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.18 0 0 39286
Véletlenül sem?
Előzmény: Kavics78 (39283)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.18 0 0 39285
Pontosítanék, ha szabad:

"Drill Instructor SSgt. Hartman" - GySgt.

;)
Előzmény: Plieur (39284)
Plieur Creative Commons License 2009.01.18 0 0 39284

Szia!

Na ez egy jó poén volt...:))))

Elképzelem a jelenséget Parris Island-on:)

Drill Instructor SSgt. Hartman:

ATTENTION ON DECK!

-Now hear this pussies....

Crawl your asses into these trucks and we'll take you to Uncle Joes'Gun Shop to buy your 600 rounds of 62 grains FULL METAL JACKET for the basic training! Get ready 599 bucks!

Let's ...go...go....go....!!!!!!

 

 

 

 

Előzmény: Kavics78 (39280)
Kavics78 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 39283

Zsir!

Mar azt hittem maradt benned valami szalka!

Előzmény: Törölt nick (39282)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.18 0 0 39282
Az égegyadta világon semmi... :S
Előzmény: Kavics78 (39262)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.18 0 0 39281
7,62X51 van. Legalábbis pár darabot elputtyogtathattunk a tavalyi év első felében. De igen csínján mérték ... a megszokotthoz képest is.
Előzmény: swordmanus (39275)
Kavics78 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 39280

"nem lőszer nélkül küldték.." - Viszont az a katona aki lott ilyen fegyverrel allitolag torvenyt sertett! (ti. allitolag csak rendszeresitett fegyvert es loszert hasznalhatnak a honvedseg tagjai, az 5,56x45 NATO meg nem az)

A keken igen nagy vonyitas volt ebbol, amikor felvetettem hogy ha nincs hozza loszer akkor lehet venni .223 Rem.-t barmelyik fegyverboltban!

Előzmény: Python24 (39273)
4csíkos Creative Commons License 2009.01.18 0 0 39279
Ha lehet én is elkérném.
Előzmény: Zicherman Istvan (39252)
arpapa Creative Commons License 2009.01.18 0 0 39278
Akkor ezt megbeszéltük!
Ma az ítéletek nem a jogszabályok, hanem a bírók szerint születnek! :(((
Pénz és politikai hovatartozás kérdése.
árpapa
Előzmény: Némedi László __ (39277)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!