Vezetősínes vágásokhoz kellene valami összecsukható munkaasztal, amihez hozzá lehetne szorítózni dógokat. Néztem a Festoolt, de még a tartozékok nélküli meztelen változatnak az ára is egy jobb fűrészével vetekszik, sírógörcsöt kapnék ha belemarna a merülő:
Gondoltam, a viszonylag kis műhelyben hasznos lenne, ha tologatni tudnám a 100 kilós gyalupadomat. Rendeltem a Temuról egy ilyen kerék csomagot. Kb másfél hónap alatt meg is érkezett, ez még nem lenne baj.
A baj az, hogy gyakorlatilag használhatatlan. A mellékelt képen jól látszik, hogy a kereket tartó lemez nagyon nincs közel a vízszinteshez, így a kerék nem fordul, lényegében egyenesen lehet tolni. Vagyis lehetne, mert a túlsó lábon levő viszont ki akar törni amiatt, hogy nem tud fordulni, de kellene neki.
Most, hogy mondod ez valóban egy rátett borítás, ami cserélhető. Valószínűleg ez lesz a megoldás.
Most nem vagyok a helyszínen, majd megnézem élőben, hogy van e ennek akadálya. Ekkor persze nyitott ablaknál látszani fog az elnyílás, de talán ez a kisebbik baj.
Köszi a véleményeket. Ha esetleg a képen látható bevéső pánt beszerzési forrására van valakinek információja, azt szívesen venném.
Gondolom olyan pallótokos ablakról van szó, ahol a borítás adja meg a falcot. Azért az látni kellene, hogy mekkora ez a torzulás. Bizonyára van középen egy függőleges tokosztó, a külső szárnyaidban meg 1-2 vízszintes osztó. A függőleges tokosztón a borítást tudod cserélni, az szinte biztos, hogy csak szögelve van. Én mindenképpen a vajk által javasolt irányba mennék el, túlméretes- de derékszögű - szárnyakat készítenék. Ebben az esetben a végeredményben majd az lesz furcsa, hogy a két szárny különboző magasságokban záródik, nem fut a tetejük.
De lehet azt is, hogy egy párkánygyaluval igazítasz a toknak a falcain IS, hogy kevésbé legyenek paralelogrammák. És ehhez a korrigált tokhoz csalod hozzá az új szárnyakat. Ebben az esetben a baksi pántok sem maradhatnak a régi helyükön.
De leginkább ott a helyszínen lehet ezekre választ adni. Ha mázlid van, akkor azok régi beütős pántjaid vannak, a bevésőssel már nehezebb dolgod lesz.
Én sem vagyok szakember, de sok dolgot csináltam már, ehhez hasonlót is. Sajnos a kérdés így látatlanban, még ha jól le is van írva, akkor is csak elméleti. Okoskodni tudunk csak, elnézést kérek ezért. Szóval egyrészt nincs olyan, hogy fa eléri a végleges formáját - amíg hamu nem lesz. Hasonló kérdést úgy oldottam meg régen, hogy befordítottam a tokról egy keretet a falra fektetve. Profánul fogalmazva egy deszkát (látni ilyent amúgy is régi ablakokon) Annak a keretnek a belső élei már kiadhatták a derékszögeket és nagyjából a síkot is. Ehhez már elfogadhatóan "normális" ablakot lehetett készíteni. A rosszhoz rosszal passzolni sztem olyan út, amiről idővel kiderül majd, hogy mégsem az igazi.
Én sem vagyok szakember, de azt gondolom hogy elég ha az egyik alkatrész van elbonyolítva. Szóval ha már új keretet csinálok, akkor azt csinálnám fura alakúra. Az üveg legyen normális, a keret meg annyival több hús, hogy le lehessen gyalulni a szükséges trapéz vagy paralelogramma alakra a falcot.
Elkezdtem olvasni a topikot, még az elején tartok. Nem vagyok szakember, csak amatőr famunkás.
Most csak egy elvi kérdésem lenne.
Egy régi vályogház ablakainak kifelé nyíló szárnyát szeretném újra gyártani, úgy hogy a tok megmarad. Az elmúlt száz év alatt a fal és benne az ablaktok megtalálta végleges helyét és formáját, ami azt jelenti, hogy a tok egy kissé el van torzulva nem merőleges. A dilemmám az, hogy megcsináljam a szárnyat a tokhoz illesztve ferdére, vagy inkább próbáljam meg a tok falcát kiigazítani, mondjuk egy hosszirányba ékalakú lécbetéttel, és a szárnyat csináljam merőlegesre. Egy szakember ezt hogy csinálná?
80x100 cm es ablak, a függőleges méreten kb. 1,5 cm az eltérés a függőlegestől.
5 éves a gép. De tartok tőle, ez nem természetes kopás volt. Amúgy nem nehéz kivenni, áramtalanítás után csak egy nagy lapos csavarhúzóval kitekered a motoron a kupakot. Nekem kb 5mm hosszú maradt belőle.
Ha a kefe csere után volt benne erő és dolgozott rendesen, akkor ott valami kötés kilazult, amit a babrálás átmenetileg megjavított. Nézd át a komplett vezetékezést.
Ma reggel kedveskedett nekem a Dewalt körfűrészem. Az utóbbi alkalmakkor fura volt, hogy nem fékezett lekapcsoláskor. Aztán ma egyszercsak nem akart elindulni. Szerencsére egy szénkefe-csere megoldotta.
Ez ránézésre pont ugyanaz mint ami nekem van. Ha tényleg ugyanaz és nem kezdik el hamisítani már a hamisított kínait is, akkor ez kurvajó vétel ennyiért.
A chatgpt-vel nem tudtam megértetni, hogy a sima U alakú horony helyett keressen bele olyan hornyot, amibe belemegy. Pedig csak egy T alakú hosszú lyuk kellene :)
A te linked azt írja, hogy utóvétes a szállítás, persze még akkor is először ki kell fizetned mielőtt felbontod. Mondanám azt hogy tesztből megveszem, de sajnos az én Bosch fűrészemnek nem szabványos a nútja, tehát nem tudnék kezdeni vele semmit.