A tavaly eladott Kirchner vagy hogy hívták, német öntvény 400-as négy késes egyengető gyalum esetén teljesen biztos, hogy gyári motor volt rajta, mert az öntvény házzal együtt, közvetlenül a késtengelyre szerelt motorja volt, amit nem lehetett helyettesíteni idegen motorral. Rajta volt az adattáblája is. 1,5 kW-os háromfázisú motor volt rajta.
Nézd, hozzáértő kezekben a flex, akármit is fogsz bele, nem veszélyesebb mint egy asztali körfűrész. NEM hozzáértő kezekben flexkoronggal/turbómaróval/akármivel felszerelve lehet életveszély is. Unokatesón egyszer nagyflexelt valamit, combikába is vágott, kicsit az ütőér mellé. Azóta nem flexel. Nem azért mert nem élte túl, szerencsére jó egészségnek örvend. De a hangjától is rosszul lesz.
Senkitől ne várd, hogy azt mondja majd olyan biztonságos mint sakkozni a parkban :-)
Ha belefogsz, először a sima tárcsásat, aztán ha az üzembiztosan megy, szerintem ilyen hosszításon csak utána gondolkozz.
Az én ex-Metabo HC 260 gyalumhoz, annak a 26 centi széles, 2 db késéhez egy aszinkron, 2.2 kW-os egy fázisú motort szereltek. Nem nagyon volt fulladozás, persze nyilván nem a max 3mm-t vettem le soha, 26 centi szélességben.
Szerintem ennyi neked is elég kell hogy legyen, ha nem ipari felhasználás a cél.
Na érdekes, de az előttem szólóhoz kicsit kapcsolódva, egy eladó 3 fázisoskombigyalu(de lehet tanknak is becézni), szerintem 550e-ért "ajándék" egy ilyen gép. Persze meg kell nézni.
A hirdetetés (ebben a csoportban: Minden ami Faipari - Gép + Asztalos Adok-Veszek, és mindig nem jó az a bánat szöveg linkesítése, ezért: https://www.facebook.com/groups/477733572899806/) , linkkel (5 órája került fel, de szerintem rohadt gyorsan rá fognak csapni. Helyileg Hernád, Pest megye.):
Innen rendeltem a faház borításához szibériai vörösfenyőt. A cég szlovák, de ingyenes a szállytás ide. Szombat-vasárnap is nyitva vannak, azt hiszem reggel 7-től. A mobilszámuk magyar, hívd fel őket, magyarul beszélnek, és nagyon rendesek, segítőkészek. https://www.lemonfa.hu/retegragasztott-gerenda-gyalult-deszka-ab/
Én fizetném a magasabb árat, de nekem A minőségben kellene. Teraszajtó lesz belőle, nem akarok szenvedni.
Az a gond, hogy a szibériai az nincs, az európai a ZATIK-ban majd 600000Ft/m3, a padoukot meg 1079000Ft-ért mérik, ráadásul nem is egyszerű vele dolgozni a keménysége miatt. Más anyagfajta meg nem igazán jó kültérre,
Ha gyalult 45x140x4000mm-es palló akkor abból három szál, plusz ha 20x140x4000 méretű a deszka, abból is három szál. Sajna a fatelepeken nincs. Az az infó, hogy mindenütt rendelés alatt van, de az orosz fél nem küldi a kamionokat.
Tud valaki Budapesten vagy környékén olyan fatelepet, ahol vállalnak ultra kis volumenű bérvágást? Egy 10x20-as gerendát kéne lapjában három felé vágni (kb három méter hosszban).