Kajszi sebkezelés, mivel és hogyan? Most pihennek a fák, mikor nagyobb a veszélye a betegségeknek, ha most metszi az ember, vagy ha a nedvkeringés beindult?
Még nem metszek, egyelőre a felásás és a trágyázás van tervben. Reméljük most nem esik egész hétvégén az eső, mint múlt héten.
Már az őszibarackot metsszük de az az oka , hogy a hónap végére kész legyünk vele mert március elején a kajszinak kell nekiállnunk . Ha nincs sok fa akkor felesleges ilyenkor metszeni de ha valaki nem bír már magával akkor csinálja , sebkezeljen és semmi baja nem lesz a fáknak ha februárban vannak metszve . Lényeg hogy jól legyenek metszve .
Ha egyenletes növekedést és formát szeretnél elérni akkor a lényeg az lenne , hogy a mostani metszés után egyformán nézzenek ki a fák ... tehát az idei növekedés előtt a kiindulási állapot azonos legyen . Valóban azt látni a fotókon , hogy elég nagy szórást mutat az alakjuk , tehát egy formát kell kitalálni ami mindegyik fából kialakítható . pl. 80 cm -es törzs rajta 3 elágazás ami 3 szemre vissza van vágva . A vesszők felezése nem jó mert nem mindegy , hogy egy 20 cm es vesszőt felezel vagy egy 80 cm -est . És természetesen biztosítani az erős növekedéshez a tápanyagokat .... lásd lejjebb .
Mindenképp erős visszavágásban gondolkodj ezek még csemeték , nem szabad még koronát alakítani a törzs erősödjön és a vázágak alapjai.
Ali-bá', tudsz nekem segíteni pár mondattal!? Ott az albumban a képek a fákról, mit és hogyan csináljak? Én azt csinálnám, hogy ami szépen növöget és fa kinézete van, visszavágnám az ágakat kb 2/3-ig, ami meg úgy néz ki, mint egy bokor azt megritkítanám és megpróbálnám fa kinézetűre nevelni, ez működhet szerinted?
Azért nem ajánlott minusz 5°C alatt metszeni, mert alacsonyabb hőmérsékleten a metszőolló nem vág, hanem roncsolja a növény megfagyott (jégkristályos?) szöveteit. Ezt a roncsolt sebet később a növény sokkal nehezebben gyógyulja be.
Nyilván ahol az erőforrás korlátozott, ott időben el kell kezdeni a munkát. Itt csak azt jeleztem, hogy nem gondolja ezt feltétlenül mindenki így mint Ali-bá.
ahol 100 fánál több , vagy több száz fa van, ott nem lehet várni a megfelelő dátumot, nem úgy van mint 40 évvel ezelőtt a téeszben, hogy márciusban beállították az összes kapást a gyümölcsösökbe metszeni...
Almát, körtét, birset, naspolyát és szőlőt minusz 5°C felett lehet metszeni. A többit (csonthéjasok), nem ajánlott csak a rügyfakadás környékén. Véletlenül se a kajszit, őszit, nektarint.
Végre megint haza tudok menni a Birs fáimhoz, és a múltkor(december vége-január eleje) írtátok, hogy nyugodtan meg lehet őket metszeni ebben az időszakban. Most eljött az én időm :D Tudnátok segíteni pár mondattal mit hogyan vágjak le?
TartalomLeírás Az ARS technológia nagy különbséget tesz: - Rendkívül könnyű a csöves alumínium karnak köszönhetően. - A pengék élesek és tartósak, köszönhetően az ARS fejlett penge technológiának.
- A kemény krómozás a késeken rozsdát és korróziót eredményez.
- Kényelmes fogantyú biztosítja a fáradtságmentes használatot. - A forgó karelemek lehetővé teszik, hogy a préselőlapátok bármilyen irányba orientálódjanak a fogantyú mozgatása nélkül. - A fogazott fogaskerék megragadja az értékes gyümölcsöket és megakadályozva ezzel, hogy leessenek.
Nem kerülne semmibe ha az aláhúzott mondatot kicsit átvariálnák . Arra is kíváncsi lennék , hogy ki az aki kitesz egy ilyen leírást és előtte nem olvassa át ??? ...ha ezt egy kínában nyomtatott használati útmutatóban olvasom , semmi gond de egy magyar bolt magyar honlapján odafigyelhetnének erre .
( és akkor a " préselőlapátok orientációjáról " egy szót sem szólok ) : )
A 2 napos februári tavaszra való tekintettel elkezdtem a téli, télvégi metszést. Egy Granny Smith almafa koronaalakításával kezdtem (pontosabban a koronaforma korrigálásával, hiszen ez már egy kb. 12 éves, termőkorú fa).
Mint láthatjátok, egy nyitott, vázakoronával próbálkozom. Ez a zöldalma egy hosszú tenyészidejű, meleg- és fénykedvelő zöldalma (egyébként nagyon finom, jó gyümölcsminőségi jellemzőkkel bíró fajta).
A sudarat még az előző kerttulajdonos eltávolította, én mégis egy zártabb koronával próbálkoztam, mindhiába. Túl sok volt a vázág is, a térállás is szűknek bizonyult (környező fák szorításában), túl sűrű volt a teljese korona és a fa szinte minden energiáját az egymással konkuráló vesszők, gallyak növekedésébe fecsérelte.
Ennek akarok most véget vetni, 4 vázágat hagytam meg, a jobboldali, túlsó ág sajnos le van maradva a többihez képest és a vázágak alsó része eléggé fel van kopaszodva. Remélem, ezekből nem lesz probléma és abból sem, hogy elég sok koronarész lejött most a fáról (kb. 35-40%). A finomhangolást (termőgallyazat, termőfelület ritkítása, visszametszése) később, tavaszra tervezem.
Azért kezdtem el a durva metszést ilyen korán, mert azt olvastam valahol, hogy az almafák metszésének optimális ideje február, március és ökoban/bioban a fák amúgy is gyengébb kondícióját nem érdemes egy késői metszéssel tovább rontani (a nagyobb koronarészek késői eltávolításával sok tápanyagot is elpocsékolunk ugyanis).
Mi a véleményetek, jó lesz ez a korona? Sikerülni fog a növekedést végre átvinni termőerőbe ezzel a koronaformával?