Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Szerves trágya a legjobb. És az aszályban öntözni. Én csinálom azt is, hogy ilyenkor érett szerves trágyát vívben oldom és azt öntöm a fák tövéhez. Működik.
(ugye mindig írják, hogy öntözni nem elég a fa tövénél, merthogy nagy a koronája és akkora kb. a gyökérzete is. De én hallgatok egy gyerekkori öreg kertészre, aki azt mondta: fiam, a fa tövéhez szárazságban 1-2 kannával, a fa megtalálja.)
Egy termelő már május 8.-a óta árulja a Rita cseresznyét 800 ft-os kilónkénti áron. Még a fán van a gyümölcs, de azt mondja már szedhető. A leírások szerint május 20.-a körül érik hivatalosan.
Nálunk már két korai gyakorlatilag leérett. Nem vicc. Sok fám van. A későbbieket úgy vettem, de a koraikat úgy oltottam. Ha látok valahol igen korait, arról kérek oltó ágat, vagy csak vágok, ha lehetséges. így van két igazán korai kis fám is - már április végén jól színesedtek. Tavaly csak fotóztam, aztán a rigók mind leették, de idén bezacskóztunk pár ágat, azt mi kóstoltuk meg. Fogalmam sincs, hogy milyen fajták. Egyébként most is van már érésben lévő fám, szintén valahonnan oltottam - 10-n felül vannak az oltott fáim.
Kis érdekesség: a határban - messze minden civilizációtól, réten egy facsoportban van egy-két vadcseresznye. Általában cukorborsó méretűek a termések, de van egy fa, amely vadcseresznye létére már érik, és sok van rajta.
Volt mind a kettő idén. Én nem tudom eldönteni, de felvetek egy egy harmadik lehetőséget. Valahol olvastam, elvileg a linkelt dokumentumban, (bocs ha tévedtem) hogy a megtermékenyülés után is van barnulás.
Akinek van több féle, június második felében érő piros cseresznyéje, mi mindenben különböznek ezek egymástól, ami alapján egy ismeretlen fajtájú fát be lehet azonosítani?
Vas megyében van valakinek a kiskertjében pár ismert ilyen fajtája?
Viszont alapvetően ez egy fajtakört jelent. A Csengődi, Feketicsi és Oblacsinszka meggyet szintén a bosnyák meggy fajtakörből szelektálták. A Csengődit Apostol János szelektálta Csengőd környékén, a Bosnyák meggyet Kiskőrös-Akasztó-Csengőd környékén, a Feketicsit a Vajdaságban, Bácsfeketehegyen, az Oblacsinszkát Jugoszláviában/Szerbiában, Oblacina faluban szelektálták ki.
A kérdésem, hogy a 4 fajta közt mik a különbségek?
Mivel azonos fajtakörből származnak, sok közös tulajdonságuk lehet. Pl. a sötét festő lé és a moníliára való rezisztencia vagy tolerancia. De biztosan vannak különbségek is. Pl. a Csengődiről azt hallottam, hogy nem a legjobb ízű, ellenben a Feketicsi pl. nagyon jó ízű.
Nekem nincs, de ismerek valakit, akinek Linda, Katalin, Margit fákból áll az ültetvénye. Nagyon megbízhatóan, bőven termő fajták, repedésre nem hajlamosak. Gazdaságosan termeszthetőek. Az ízük is finom, ami nem csoda, mert mindhármat a Germersdorfiból nemesítették. Többet sajnos nem tudok.
Ami a kukacosodást illeti, arra mindegyik fajta érzékeny, ami kb. június 8.-a után érik, így a Linda is, ami június 20.-a körül érik. Tehát legalább egyszer meg kell permetezni kukac ellen Mospilannal.
Meg szeretnék tudni minden lényeges dolgot róla. Pl. a virágzási idejét, repedésre hajlamosságot, kukacosodást, monilia ellenállóságát, fán tarthatóság gyümőlcs állagát.