Keresés

Részletes keresés

Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.24 0 0 654
Tamerlán el sem jutott a Ruszra.
Előzmény: Törölt nick (653)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.24 0 0 652
Gondoltam egyet. A frászt fogom berakni az egészet. Majd vagy magánúton átküldöm, vagy akit érdekel a téma - keressen utánna maga.:/
Nem rakok be többet sem forrásokat, sem saját cikkeket, sem fordításokat a fórumra.:(
Előzmény: Zicherman Istvan (651)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.24 0 0 651
Az Arany Horda gonosz szellemei.
......................................................

Batu kán inváziója után az orosz fejedelmek elismerték a Horda kánjainak hatalmát, készségesen fizették az adót, és a legelső erélyes hangvételre beletörődtek sorsukba és a nomád birodalomba utaztak, hogy viseljék tettük következményeit. A XVI. század lengyel krónikása, Michał Litwin írta: ,,Korábban a moszkóviaiak oly rabságban voltak a Volgán-túli tatároknál, hogy hercegeik, háznépükkel együtt, a tatár császár bármely küldötte, illetve a Moszkóviába évente ellátogató adó- és dézsmaszedők elé siettek, a városfalakon túlra, itt megfogták amazok lovának kantárszárát és gyalog vezették be udvarukra. A követ ült a herceg trónjára, az meg térdet hajtva hallgatta a küldötteket."/1/
A pravoszláv egyház ,,isten büntetésének" kiáltotta ki a tatárokat/2/, amit isten az orosz emberek bűneiért küldött a fejedelemségekre. Az sem véletlen, hogy éppen ezért volt rendkívül jó a kapcsolat a Horda és a pravoszláv egyház között: hiszen lehet-e küzdeni a tatárok ellen, ha azt a vallási hierarchák is isten büntetésének tartják? A pravoszláv egyház a meghagyott autonómiát azzal hálálta meg, hogy imákat mondot, és a hívőktől is megkövetelte ezt, melyek a ,,tatárok cárjának hosszú életéért, jólétéért és egészségéért" szóltak/3/.
A XIV. századi Rusz klasszikus jellemzésévé váltak V.O.Kljucsevszkij történész szavai: ,,...minden orosz hétköznapokban még a fájdalomig ismerős volt annak az iszonyatnak az érzése, amit ez az össznépi csapás jelentett [mongol-tatár invázió], és amit az állandó rendszerességgel végrehajtott tatár rajtaütések megújítottak, ébren tartottak az emberekben. Ez egyike volt azoknak, az egész népet súlytó sorscsapásnak, amely nem csak gazdasági, hanem erkölcsi pusztulást okoz, hosszú időre halotti dermedtségbe taszítva az embereket. Az emberek magatehetetlenül leengedték karjukat, az elmék elveszítették minden éberségüket és rugalmasságukat, majd reménytelenül szomorú helyeztükbe mélyültek el, nem találtak, de már nem is kerestek kiutat. Ami még rosszabb, a vihart túlélt apák félelme megfertőzte a gyermekeiket is, akik viszont már a vihar után születtek. Az anyák a vad, gonosz tatárokkal ijesztgették a nyughatatlan gyerekeket; meghallva ezt a gonosz szót a felnőttek igyekeztek zavartan menekülni, de maguk sem tudták, hogy merre. A külső véletlen balsors azzal fenyegetett, hogy belső, krónikus ragállyá válik; az egyik generáció páni rettegése az egész nép bizonytalan jellemvonásává válhatott, elkorcsosíthatta a nemzeti karaktert."/4/
...A XIV. század 60-as éveinek elején - a korabeli feljegyzések szerint /5/, - az orosz falvakban és városokban egyre gyakrabban kezdtek megjeleni őszhajú, fiatal, megtört, megfáradt stb. messziről jött emberek. Ezekben az emberek csodálkozva felismerték szomszédaikat, akiket elhajtottak a tatárok, és akiket már rég megsírattak a rokonok, illetve elbúcsúztattak a papok. Csudálatos dolgokat meséltek a vándorok, akiknek száma évről évre csak nőtt. Úgy mint, ,,...vitéz ifjak ütöttek rajta a tatárokon, a pravoszláv raboknál leverték a kalodák zárait, a fogságba esett pogányokat pedig könyörület nélkül megölték: élve temették el azokat mondván - ,,A földünket akartátok, hát egyétek!" -, vagy vízbe folytották azokat mondván - ,,A folyóink vizét akartátok, hát igyátok!" -, vagy tűzbe vetették azokat elevenen mondván - ,,A mi otthonainkra vetettetek lobot, hát melegedjetek!" /6/.
Volt aki jót nevetett ezeken a meséken, de voltak olyanok, akik ,,Mihály Arkangyal mennyei seregeiről beszéltek, hisz ki más kelhetett volna birokra a tatárokkal?"/7/.
Viszon egyre gyakrabban és egyre több helyen kezdtek megjelenni ,,ifjú deli legények", akik pár évvel korábban elmentek északra a novgorodiakkal, távoli útra, vagy elmenekültek a tatárok rajtaütésétől az erdőkbe, esetleg eltemetve rokonaikat világgá mentek. Most viszon szép lovakon jöttek titkon haza, perzsa páncélban, damaszkuszi és ,,normann" kardokkal oldalukon, díszes sztyeppei fegyverekkel, és vastag erszényekkel, melyek színültig voltak dirhemekkel. Néha keleti kifestett lányokat is hoztak magukkal, vékony, paraszti munkához nem szokott ujjakkal. A muzsikok ezeket megbámulták, az asszonyok meg szidták a pogány, ,,baszurmán" menyecskéket, ahogy csak a torkukon kifért.
,,Honnan ez a sok jó? - kérdezték a délceg legényeket. - Tán sok prémre tettetek szert az Éjféli Tájon (északi vidéken)? - Ugyan nem, - nevettek a legények, - mi a tatárokat verjük. - Hogyhogy a tatárokat? Hiszen ők Isten büntetése! - Ugyan, bácsik, nincs benne ördöngőség. Van aki mókust lő, van aki cobolyt, mi meg, uskujnyikok, tatárt verünk. Értsétek meg, bácsik, ez a mi szakmánk."/8/ (A párbeszédnek létezik egy másik verziója is, az egyik volhovi, XVI. századdal datált népdalban /9/.
Valóban, az uskujnyikok vad szabadcsapatai hamarosan egyik csapást a másik után mérték a Hordára.

Folyt.köv. (Ha kell majd hivatkozás-jegyzék, mellékelem.)
Előzmény: Zicherman Istvan (650)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.24 0 0 650
A film nekem annyiban volt hasznos, hogy megemlít jónéhány olyan forrást (hansa, svéd), amit eddig nem ismertem.
Jópár éve rakosgatom össze a könyvemet a kozákság történelméről, és a kozákság ,,intézményének" előfutárai között végeztem kutatást az ,,uskujnyikokról" (,,hlinoviakról"). Ha kikeresem az idevonatkozó fejezet-vázlatot (külön cikk-ként pár éve feltettem már az orosz történelmi fórumra) berakom az éjszaka folyamán, úgy sincs mit csinálnom. Ha persze nem Budapesten hagytam a kéziratot.
Előzmény: Törölt nick (648)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.24 0 0 649
Valószínűleg soha sem hallottál - mint Magyarországon mások sem nagyon - egy olyan szót, hogy ,,uskujnyiki", egyes számban ,,uskujnyik" (ушкуйники). Vagy ismert még egy elnevezésük ,,hlinovci".

Folyami kallózok az Észak-Orosz folyókon, és a kallóz ,,köztársaságuk" - Hlinov városa.
Végigpusztították az Arany Horda és az orosz fejedelemségek összes, Káma, Volga, Volhov folyók menti városokat. Fél évszázadon kersztül az egyetlen olyan erő voltak, amely ujjat mert húzni az Arany Hordával, még az olyan városokat is kifosztották, mint Kazany és Szeraj (Szeraj Batu).

Nyomuk megmaradt a XIV. századi (és Novgorod kapcsán még korábbi) orosz, svéd, hansa, arab és perzsa krónikákban. Gyakorlatilag mostanában kezdték el újra felfedezni ezt a jelenséget a régészek.

Uskujnyikok elpusztítanak egy várost.

Ha valamiről nem hallottál még nem jelenti, hogy nincs.:)))
Előzmény: Törölt nick (648)
mbm Creative Commons License 2008.04.23 0 0 647
Ezek marha érdekes címek, kár hogy nem tudok oroszul:)
Egy apró megjegyzés: Stonehenge
Előzmény: Zicherman Istvan (638)
Gorcsev Iván8 Creative Commons License 2008.04.23 0 0 646

Jövő hét szombaton (május 3) lesz a Duna TV-n 21.55-től

Én is készülök megnézni.

Előzmény: _midnite (644)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.23 0 0 645
Nagyon jó film. Egy-két filmes hatásvadász fogáson kívül rendkívül jó! Külön meglepett a filmben az orosz színészek szereplése.
Mindenkinek ajánlom.
Előzmény: _midnite (644)
_midnite Creative Commons License 2008.04.23 0 0 644

 

 

Megnéztem a 'Katyn'-t.

 

Én ajánlanám, szerintem jó film. Tartottam tőle, hogy túl szélsőséges lesz, de a rendező szerintem végig korrekt maradt, a filmnek nincs túlzott 'fújoroszok' hangulata, de rendesen átjön a mondanivaló.

 

Egy 8/10 szerintem.

Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.23 0 0 643
Dokumentum film sorozat.(Orosznyelvűek előnyben).
,,Kutatók" (Történelem titkai).
...................................

46. film ,,A jakut ördög"(Labinkir tó, vízi szörny. Az 1953-as és 1999-es expedíciók története. Párszáz éves furcsa jelenségek Jakutiában.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/796.html

47. film ,,A láthatatlan város" (Szevasztopol 1942-es elestének valódi története. A hatalmas robbanás, ami megsemmisítette a földalatti erődvárost a Sampani-hegyekben. Mi történt ott?)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/798.html

48. film ,,Tamara királynő utolsó szálláshelye" (A híres grúz királynő hét arany koporsója, és sírjának kutatása. Grúzia egyetlen királynője és szentje. A királynő legendája. Mítoszok és történelmi tények.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/799.html

49. film ,,A nagy ostrom szemtanúja" (A Balti-flotta különleges diverzánsai a II.VH-ban. Prihvatyilov és emberei - a RON. Több, mint 200 kommandós akció. Az általuk felrobbantott olasz gyorsnaszádok, harc a Decima MAS ellen, és egyéb akciók. Először szerepelnek szovjet és német dokumentumok a Sztrelnyai akcióról, és megszólaltatják a RON veteránjait.
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/800.html

50. film ,,Kutuzov hadvezér pokoli masinája" (Orosz katonai léghajók a napoleoni háborúkban. Oknyomozat.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/801.html

51. film ,,Az eltűnt milliárd" (A Fehér Önkéntes Hadsereg jekatyerinodari bankjának aranytartalékának eltünése.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/802.html

52. film ,,A legendás erőd" (Sztálingrád. A ,,Pavlov-ház" védelme. Mítoszok, valóság. Hány Pavlov-ház volt, és hol voltak ezek? Ki vezette valójában a ház védelmét?)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/803.html

53. film ,,Rettegett Iván ,,könyvférge"" (Két befalazott csontváz Lemberg Anufrij-kolostorában. Iván Fjodorov és az orosz könyvnyomtatás kezdete. Hogyan kerülhetett Lembergbe? Honnan a kardvágás nyomai a csontjain? Detektív nyomozás némi misztikummal.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/805.html

54. film ,,Vadászat egy élő mamutra" (Mamut-temető a Wrangel-szigeten. 3.700 éves matuttetemek....)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/806.html

55. film ,,Az Arany Horda félelme és remegése" (Az eltűnt szellemhadsereg. 1366. Egy ismeretlen orosz hadsereg Arany Horda fővárosa, Szeraj elleni támadása. A város lerombolása és kifosztása. A történelmi feljegyzések nyomában.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/752.html

56. film ,,Borisz és Gleb hercegek meggyilkolása" (történelmi detektív. Nyomozás.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/815.html

57. film ,,A csodálatos ikonosztáz" (A Kaszliban acélból öntött aranyozott ikonosztáz és eltünése.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/814.html

58. film ,,Batu kán arany nyílvesszője" (Penza melletti archeológiai feltárások. A Zolotarjov-erőd. Batu kincse.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/929.html

59. film ,,A boldogság országa" (Belovogyje, a pogány szláv földi menyország legendája és a kutatások.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/1109.html
Előzmény: Zicherman Istvan (641)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.23 0 0 642
Köszönöm szépen!
Majd átnézem, amint időm engedi.
Előzmény: Plieur (640)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.23 0 0 641
Dokumentum film sorozat.(Orosznyelvűek előnyben).
,,Kutatók" (Történelem titkai).

....................................
31. film. ,,A Templomosok kincse" (Lion, 1853. A városházának archívumában találnak egy okiratot...)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/781.html

32. film. ,,A Borostyán szoba titka" (A Jekatyerinyinszkij palota Borostyán-termének története és eltünése a II.VH alatt, illetve a körülötte zajló nyomozások és kutatások története.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/782.html

33. film ,,Az emberiség új hazája" (1982-es expedíció története. Jakutia. Az emberiség új származási helye?... 3.000.000 év...)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/783.html

34. film ,,Erőd a Csernaja(Fekete)-folyón" (Valóban-e üres, lakatlan területen épült-e Szentpétervár? Az ismeretlen települések története a Néva torkolatában és a történelmi falszifikáció Nagy Péter korában...)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/784.html

35. film ,,A rózsa és kereszt lovagjai-2" (Rózsakeresztesek Oroszországban és egy furcsa levél Sztálinnak. mítosz vagy valóság?)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/785.html

36. film ,,Titkos alagút" (1941 szeptemberében a német csapatok bevonultak Kijevbe. Két héttel rá sorozatos, öt napon át tartó robbanások döntötték romba Kijev egész központját...)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/786.html

37. film ,,I. Nagy Péter gyilkosa" (saját halál vagy összeeskűvés?)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/787.html

38. film ,,Oroszország ismeretlen császára" (Egy ismeretlen uralkodó a Romanov házból - VI. Iván... Oknyomozás, miért nem tudni róla semmit?)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/788.html

39. film ,,Az aranybőrönd kalandjai" (A gót királynő sírjának kincsei, amiket 1925-ben találtak Kercsben, és annak eltünése a II.VH-ban...)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/789.html

40. ,,I.Sándor. A lemondás története." (A titokzatos szibériai szent öreg, Fjodor Kuzmics Tomszkij, illetve miért üres a cár sírhelye...)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/790.html

41. film ,,Nagy Katalin gyémántja" (Bezborodko herceg befalazott gyémántja. Életének története, illetve a kő kalandjai.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/791.html

42. film ,,Robbanás Pszkov alatt" (1933... Február 23, a Szovjet Hadsereg napja. Mítoszok és valóság az ünnep körül, hogyan is volt valójában...)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/792.html

43. film ,,Ki ostromolta a Téli palotát" (A palota ,,ostromának" mítoszai és a valóság. Finn vadászok a német hadseregben, és mit kerestek az amerikai anarchisták a Balti-flotta forradalmi hajóin? John Reed könyvének ,,elveszett fejezete"...)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/793.html

44. film ,,Az elveszett bunker" (Az erődvonalak története az I.VH után. ,,Sztálin vonal". Titkos földalatti építkezések a Kijevi Erődrendszerben...
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/794.html

45. film ,,Sztolipin meggyilkolása" (Forradalmi merénylők, Szavinkov, Azef, japán és angol pénzek az orosz forradalmi terrorizmusban...)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/795.html

Folyt. köv.
Előzmény: Zicherman Istvan (639)
Plieur Creative Commons License 2008.04.23 0 0 640

Szia István!

Egy site sok olvasnivalóval, akad közte bőven történelmi téma is, csak bogarászni kell: www.fullbooks.com

Jó szórakozást!

Előzmény: Zicherman Istvan (639)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.23 0 0 639
Dokumentum film sorozat.(Orosznyelvűek előnyben).
,,Kutatók" (Történelem titkai).

................
16. film ,,A Kígyó-hegy aranya" (1826-ban a Szentpétervári egyetem 26000 rubelt ad át egy kutatónak. Milyen kutatásra? Egy titokzatos egyszemélyes expedíció és annak naplójának története... Ipari kémkedés vagy illegális aranybányák?)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/764.html

17. film ,,Dzsingizkán nagy tiltása" (Dzsingiz sírjának keresése)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/765.html

18. film ,,Armenia (,,Örményország")"(több, mint 6000 ember pusztulása a kórházhajón, 1941. november 7-én)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/766.html

19. film ,,Andrej Bogoljubszkij" (1174-es herceggyilkosság története. Ki volt a megrendelő és a motiváció?)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/767.html

20. film ,,Anomálzóna" (Hitler furcsa parancsa egy különleges deszantról. Rosenberg kommandója, az eltűnt Muromi-kódex. Ahnenerbe és okulthivatal kutatásai az Oka-folyónál.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/768.html

21. film ,,Arany kút" (Krím-félsziget. A Fehér Herceg legendája. Új feltárások Csufut-Kalénál, a sziklavárosnál.
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/769.html

22. film ,,Nagy Péter varázslója" (Jakov Brjusz (Jacobus Bruce) mechanikus gépei és titokzatos kísérletei. Brjusz ,,fekete könyve" és az oroszországi templomosok.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/770.html

23. film ,,A ,,Santa-Fe" gőzös" (A német hajó pusztulása, és miért érintette oly fájdalmasan a németeket. Mire kellett ekkora kíséret egy hajónak, illetve a D-4 tengeralattjáró titka...)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/772.html

24. film ,,A Zűrzavaros időszak szellemei" (Dmitrij cárevics halála és a lengyel invázió története)"
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/773.html

25. film ,,A Nyizsnyij Novgorodi szentség eltűnése" (Minyin sírjának kifosztása és kálváriája.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/774.html

26. film ,,Orosz múmia" (Kutuzov apjának sírja. Temetkezés és balzsamozási technikák és titkok az orosz nemesség körében. Az orosz szabadkőművesek.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/775.html

27. film ,,A császár favoritja" (Matilda Ksczetinska, az utolsó cár szeretőjének története és Szentpéterváron 1917-ben elrejtett kincsei. )
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/776.html

28. film ,,A havasi ember keresése" (A pamíri és orosz ,,big-foot" nyomában. Expedíciók, a 100 év kutatásainak története.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/777.html

29. film ,,Az akszái vám kísértetei"(Azov kincseinek legendája és a valóság. Hová tűnt el nyomtalanul a doni kozák sereg?
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/779.html

30. film ,,A Zavaros idők ereklyéje" (1612. A Kreml visszavívása a polákoktól. Az események krónikája és titkai. Nyomozás.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/780.html

Folyt. köv.
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.23 0 0 638
Dokumentum film sorozat.(Orosznyelvűek előnyben).
,,Kutatók" (Történelem titkai).
1. film ,,Sláv piramisok" (u.n. ,,Kígyó-falak", vagy ,,Trojan-falak", prehisztórikus hatalmas földsáncok rendszere, ami többszáz kilométerre húzódik).
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/507.html

2.film ,,Szláv Trója" (Szlovenszk - az első mítikus szláv város körüli kutatások).
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/508.html

3. film ,,Rjazanyi Stounhange" (A 2006-os archeológiai expedíció feltárásai; a brit Stounhange fából és kőből készület,,ikertestvére" Szpasszkaja Lukában.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/509.html

4. film ,,Vlagyimir keresztelője" (Hol is volt Vlagyimir fejedelem keresztelésének valódi helye, illetve a Rusz keresztelése körüli mítoszok.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/510.html

5. film ,,Ilja Muromec" (A mondai hős történetének nyomában. Monda vagy valóság?)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/511.html

6. film ,,Kityezs. Az elveszett város nyomában." (A vízalá elmerült város története, amely évszázadonként egyszer előbukkan. A Vinetta-legenda szláv szála.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/512.html

7. film ,,Jégmezei csata" (A mítoszok és valóság, illetve az ütközet helyszínének kutatása.)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/513.html

8. film ,,Az ,,Imperatrica Marija" csatahajó pusztulásának titka". (Az I.VH egyik legtitokzatosabb pusztulásának története. Baleset vagy diverzió?)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/756.html

9. film ,,Arany-konvoj" (A Vjazma alatti erdők. 6000000 arany rubel értékben eltűnt arany körüli kutatás, ami a II.VH alatt eltűnt, 1941 őszén(
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/757.html

10. film ,,Bolygó Hollandi" (A II.VH alatt eltűnt svéd hajók a Balti-tengeren. Ki süllyesztette el a svéd hajókat?)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/758.html

11. film ,,A foldalatti Ermitázs" (őskori falfestmények és barlangrajzok. Urál, Kapovaja-barlang (első felvételek). Párhuzamosan a barlangrajzok története világszerte: valódiak és a falszifikációk).
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/759.html

12. film ,,Az SzSzKSz kincset érő térképe" (Az 1937-es párizsi világkiállítás szenzációjának drágakövekből készült térképének története és titokzatos eltünése. Hogyan készült és hol lehet? Miért nincs róla felvétel?)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/760.html

13. film ,,Vlagyimir Arany-kapuja" (A kapu keresése és miért akarták a japánok 1964-ben ingyen ktisztítani a Kljazma-folyót).
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/761.html

14. film ,,A Pestis-erőd" (milyen ampullát talált a búvár 2004-ben, az egyik kronstadti erődben? Biológiai fegyverek és vakcina-kísérletek a cári Oroszországban az I.Sándor sziget-erődben?)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/762.html

15. film ,,Elveszett szabadság"(Robbanás 1941. április 22-én Moszkvában - a Szabadság szobor (a Szovjet Alkotmány emlékműve) története. Miért kellett megsemmisíteni és hogyan nézett ki?)
http://video.mail.ru/mail/makuz/755/763.html

Folyt. köv.
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.17 0 0 637
Yes! Köszi!
Előzmény: rjd2 (636)
rjd2 Creative Commons License 2008.04.17 0 0 636
Talvisota
a teljes film:
http://www.youtube.com/view_play_list?p=8047335C8DB28324
Plieur Creative Commons License 2008.04.16 0 0 635

Szia!

Voltak bizony gyilkos poénok: a skót berug mint az állat a vészhelyzetre magával vitt hazai főzettől, tévedésből hazarepül, az angol lord igyekszik eltakarítani a konkurenciát a fair play szabályoktól messze eső módszerekkel...

Előzmény: Epstein dr. (630)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.15 0 0 634
És még egy!

,,Vörös Báró"!!!

http://www.youtube.com/watch?v=j72SpqpgIgg&NR=1
Angolnyelvű:
http://www.youtube.com/watch?v=LoVUU3b3S7M&feature=related
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.15 0 0 633
Még egy történelmi kalandfilm várható idén az oroszoktól:

,,Tiszt urak: mentsék meg a Császárt!"

A bolsevik VCsK kontra a fehér hadsereg hírszerzése és kémelhárítása:
http://www.youtube.com/watch?v=X_gmdOXd6Ho&feature=related
leotile Creative Commons License 2008.04.15 0 0 632
Ehhez képest érdekes megnézni Észak és Közép+Dél Amerika indián népességét manapság.
Mintha az angolszász terület lenne az, ahol gyakorlatilag kiirtották az őslakosságot.
Előzmény: jamaica2 (238)
Epstein dr. Creative Commons License 2008.04.15 0 0 631

Ha már itt vagyunk: a Derszu Uzalához nincs valakinek magyar felirata? (Bár még csak az egyik részét töltöttem le...)

 

 

Viszont könyvben fenn van az OSZK honlapján:

 

 

Vlagyimir Klavgyijevics Arszenyev

 

Derszu Uzala

 

Gondolat, Bp., 1976

 

(Világjárók sorozat 106.)

 

 

PDF

 

 

 

 

Vlagyimir Klavgyijevics Arszenyev

 

A Távol-Kelet őserdeiben

 

Gondolat, Bp., 1956

 

(Világjárók sorozat 2.)

 

 

Ezt még a film elkészülte (1975) előtt jelentették meg... tudomásom szerint nálunk ez az '56-os volt a 2. kiadás

Előzmény: Zicherman Istvan (625)
Epstein dr. Creative Commons License 2008.04.15 0 0 630
Jelenet a filmből :)
Előzmény: Plieur (627)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.15 0 0 629
Ez az, amelyben a francia pilóta állandóan csajozott:
,,-Mondja, kisaszony, nem találkoztunk mi már valahol? Engem úgy hívnak, hogy Dejavu."
:)
Előzmény: Epstein dr. (628)
Epstein dr. Creative Commons License 2008.04.15 0 0 628
Az nem az a film, ahol a német birodalmi sisakdísz kiszúrja a léghajó ballonját? :))
Előzmény: Plieur (627)
Plieur Creative Commons License 2008.04.15 0 0 627

Szia !

Az a Hruscsov-szerű figura a Goldfinger-ben valójában Gert Froebe német szinész, aki németéknél vígjátékokban  futott be...

Emlékszel az "Azok a csodálatos férfiak " 60-as évek beli amcsi-angol filmre? A Párizs-London repülőversennyel? Volt benne egy őrületes rész amikor a szerencsétlen német Holstein ezredest a porosz villámhárítós sisakjában beültetik a gépbe egy ismertetővel, aztán elindítják a versenyben jaj...a Csatorna felett elveszíti a füzetet, akkor kezdődnek a bajok...na az Gert Froebe volt.

Előzmény: Epstein dr. (611)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.15 0 0 626
Szintén most jelent meg. Zsidó prtizánok, II.VH.
,,Defiance".

http://www.youtube.com/watch?v=-J4mN-W-p0A&feature=related
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.15 0 0 625
Szintén most jött ki (orosz-finn-svéd koprodukció):
,,Alexandr. A névai csata."

http://www.youtube.com/watch?v=PdyZKx57sNc
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.15 0 0 624
Még egy film, amelynek ősszel lesz a premierje.

,,Kolcsak admirális"(orosz-amerikai koprodukció):
http://www.youtube.com/watch?v=q2AdV2LX-6M&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=IESTueKuCDk&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=BJ2ybRDZUwo&NR=1
Don Quixote Creative Commons License 2008.04.14 0 0 623

A conquista egy kevésbé ismert epizódját, Pedro de Ursúa és Lope de Aguirre 1560-1561-es amazóniai expedícióját ábrázolja a spanyol-costa ricai Vér és arany c. film.

Costa Ricában forgatták, nekem bejött.

Láttad már?

Előzmény: Törölt nick (622)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!