Keresés

Részletes keresés

GPS Creative Commons License 2016.04.02 0 0 114676

 

A Workzone dremelre rá lehet tekerni a 0-3 mm-es Proxxon-tokmányt - de a Handy-re sajnos nem.

 

Ugyanis a Handy-nek rövid a munkatengelye - ezért a tokmány besúrol mielőtt még zárná a pofákat.

 

Szóval ilyen darabot kell esztergáltatni hozzá - ez saját copyright, de most közkinccsé teszem :-)))

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (114675)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.02 0 0 114675

Az aldis-ra amit 2 éve vettem simán rá lehetett.

Előzmény: GPS (114674)
GPS Creative Commons License 2016.04.02 0 0 114674

 

Vegyél hozzá egy tokmányt a conradnál.

 

Hiába vesz hozzá tokmányt - egyből nem tudja rátenni.

Rövid a gép munkatengelye tokmányhoz - ezért kell rá alkotni egy toldó-darabot, hogy használni tudja.

.

Előzmény: Törölt nick (114672)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.02 0 0 114673

Ezt még én sem tudom. Még nem próbáltam. De ez eléggé fűrészlap függő is. Még nekem is be kell szereznem valami normálisabb fűrészlapokat ehhez a géphez. 

Előzmény: MN 3100 (114668)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114672

Vegyél hozzá egy tokmányt a conradnál.

Előzmény: MN 3100 (114667)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114671

Nagyon köszönöm!

Majd lefotózom és felteszem miért szeretnék ilyesmit, de még nem jött el az ideje, hogy megvegyem.

Előzmény: Törölt nick (114662)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114670

Bocsánat hogy belevau, de hasonló gépem van és nemrég nyúztam meg 4 centis tölggyel + csavart fogazású fűrészlappal pl (itt rögtön odatekerve):

 

https://youtu.be/owRcE7Xku-s?t=344

 

 

A 20 mm vastagság így nem lesz gond, abban biztos vagyok hogy a Parkside is megugorja teljesítményben. Plusz Bari kolléga képtára sem arról tanúskodik, hogy csak5mm-es rétegeltet lehet alátenni (Einhell gépe van, kb egy kategória teljesítményben a PS/Güde párossal)

 

Egyenes/pontos vágás? Ha még sosem dolgoztál ilyennel, lesz meglepi a vonalkövetéssel eleinte :-) De meg lehet vele szépen tanulni (én is tanulom még mindig) egyenesen vágni, azok az OBI-s LUX lapok meg különösen szép vágásfelületet produkálnak. Szóval ha azt megtanultad, akkor a válasz: egyértelmű igen.

Előzmény: MN 3100 (114668)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114669

Hát ... ha ez a link pár héttel hamarabb esik be ide :-)

Még meg is próbálkoztam volna a megcsinálással és nem szo*ok a pillanatszorítókkal.

 

De most már lassan a felső ajtós szekrények "korpusza" jön ... az már nem rejtettcsavaros lesz /közmegelégedésre :-)/

 

Előzmény: Törölt nick (114661)
MN 3100 Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114668

Mi a véleményed, ezzel a géppel

20 mm vastag anyagokat lehet

normálisan vágni?

 

Gondolok itt csapozásra, pontos,

egyenes vágásra, stb.

 

Mennyi lehet az a vastagság, amit

még érdemes ezzel vágni pl. erdei

fenyőnél?

 

Péter

 

 

Előzmény: Törölt nick (114653)
MN 3100 Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114667

Szervusztok!

 

A mai napon megérkezett a

WorkZone mikromotor csiszoló

utódja, a Handy Max.

Csak annyi időm maradt, hogy

kibontsam, a régi gép mellé

rakjam, és egy kicsit megforgassam.

 

Nagyobb súlyúnak tűnik, remélem

ez azt jelenti, hogy nívósabb anyag

van benne.

Azt előnyösebbnek tartom, hogy

nem pisztoly szerű a formája. Így

a géppel - flexi szár nélkül is -

könnyebb dolgozni.

 

A Handyhoz kevesebb csillinget

adtak, mint a WorkZone-hoz, de

a flexi szár például kompatibilis.

 

Nálam az ilyen csiszoló alapgép.

Remélem, sokáig nem lesz baj vele.

 

Péter

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114666

Csatlakozom Vajkhoz, tényleg részletes leírás, nincs több kérdés :-)

 

"Tippelésem szerint az imbusz csavar egy ütköző amivel a fűrészlap függőlegességét lehet beállítani, majd ehhez a csavarhoz kell odaszorítani a lapot a másik csavarral."

 

Esetleg ehhez annyit, hogy szerintem lehet pont fordítva lehet a funkció, ha már különbözőek a csavarok. Mert az imbuszkulccsal jobban tudod szorítani acsavart, mint egy csillagfejű csavarhúzóval. De lehet tökmindegy.

 

Érdekes hogy nem leakasztható a billegő befogófej. Nekem tetszik a Güdén, hogy kiakasztható és kint, a szabadban tudom a fűrészlap végeket befogni. Így elég csak a műanyag asztalbetétet kipattintani, belógatom. beakasztom, mehet is. Különben nálam is gondok adódnának, bár nincs péklapát, de babakezem sem.

 

De minden másban úgy tűnik odaver a Parkside a Güdének. Bár nekem még nem görbül a lemezasztala, de gondolom csak idő kérdése. Azért külön szurkolok neked, hogy a motor kommutátora ne olyan béna konstrukció legyen, mint az enyémen vagy Barién (Einhell). De így messziről nézve a "segge" nem ugyanaz.

 

Porfújást meg szerintem seperc alatt megtuningolod, ez neked ujjgyakorlat. Bár nem tudom a membrán olyan könnyedén hozzáférhető-e mint a Güdén. Ha igen, próbálj alávarázsolni valamit, hogy jobban összenyomódjon (gondolom ezen is a felső fel-lemozgó kar préseli a váznak a membránt), így több levegőt mozgatna meg - az már hátha elég lesz alacsony fordulaton is.

Előzmény: Törölt nick (114662)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114665

Ezek az üzemeltetési besorolások nekem sem nagyon világosak, de sejtésem szerint azért írják ezeket bele a leírásba, hogy el tudják hárítani a felelősséget magukról ha mondjuk leég a motor a túlmelegedés miatt. Csak azt nem tudom, hogyan tudják bizonyítani a túlmelegedést ha szét sem szedik a motort és a burkolata sem olvadt meg. Hasonló szöveget olvastam a dekopir fűrészem leírásában is, azzal volt, hogy több órán keresztül fűrészeltem amikor építkeztem és semmi baja nem lett tőle. Szerintem ez csak a jogi megfogalmazás, hasonló mint az, hogy például a macskát ne szárítsuk a mikrohullámú sütőben. 

Előzmény: halaloszto (114663)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114664

5letes :)

Előzmény: Törölt nick (114661)
halaloszto Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114663

jó kis leírás!

 

az üzemarány témát nem nagyon tudom érteni. egy ilyen gépet pont arra használunk, hogy akár órákat egyfolytában reszeljen. nincs miért megállni. miért nem lehet nagyobb motort tenni bele, elférne simán.

 

a proxxonon nincs fordulatszámszabályozás, viszont mint megtudtam rendes dahlander motor van rajta. nem is kicsi a teljesítményhez képest, de azért nem gondoltam volna.

 

Vajk

Előzmény: Törölt nick (114662)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 2 114662

Pár tapasztalatom már van a géppel, próbálom kitapasztalni. Először a szarul megfogalmazott leírást próbáltam meg értelmezni. Nagyon érződik a fordításon, hogy olyan emberke fordította aki soha nem látott még ilyen gépet még fényképen sem. Rengeteg hiba van a fordításban, még a magyarországi szerviz település nevét sem tudta helyesen leírni. Se telefonszám, se pontos cím nincs, csak egy postafiók. 

 

Csapos fűrészlap van most benne gyárilag. A gép oldalán van egy fűrészlap tartó dobozka, oda elég sok fűrészlap meg az imbuszkulcs is befér. Még 2 további csapos fűrészlapot mellékeltek a géphez.  A befogófej elég érdekesen van megoldva. Mindkét oldalán van van csavar de ez nem csinál semmit a csapos fűrészlapnál. Az egyik egy pici imbusz a másik meg egy félgömbfejű kereszthornyos. A két csavar egy vonalban van a fűrészlap két oldalán. Ezekkel a csavarokkal lehet megfogatni a sima csap nélküli fűrészlapot. A leírás nem terjed ki ezeknek a csavaroknak a mikéntjére, csak azt írja le, hogy ezekkel lehet rögzíteni a lapot. Tippelésem szerint az imbusz csavar egy ütköző amivel a fűrészlap függőlegességét lehet beállítani, majd ehhez a csavarhoz kell odaszorítani a lapot a másik csavarral. Ezzel az asztallapon felül nincs is gond, de egyenlőre nem tudom, hogy az asztallap alatt ezt hogy lehet beszabályozni. Az alsó befogót egy oldalsó lemez burkolat levétele után lehet csak normálisan hozzáférni de akkor is csak a fűrészlap bal oldalához. A lemezlapon van egy hosszanti nyílás, elvileg itt be lehet nyúlni a csavarhúzóval a fűrészlap rögzítéséhez. Ez nagy valószínűséggel jó kis pepecselős munka mert a fűrészlap tartó fej előre hátra billeg, miközben próbáljuk felülről bedugni a fűrészlapot jobb kézzel és bal kézzel meg csavarhúzóval rögzíteni. Nagyon szűk a hely alul, max 2 ujjam fér be. Nincs itthon sima csap nélküli fűrészlapom, így nem tudtam kipróbálni ezt a fajta rögzítést. A sütőlapát kezeimmel nehezen fogok oda beférni, az biztos.

A csapos fűrészlapot viszonylag könnyű cserélni, elvileg még a lemez burkolatot sem kell levenni ehhez, de nekem nem sikerült így mert nem látni hogy hova kell beakasztani a csapokat. Ja és közben az alsó rögzítő előre bukott, így meg semmit sem látni belőle a réseken. Ezért le kellett szerelnem az oldalsó lemez burkolatot a lap cseréhez.  

 

Az asztalbetét könnyen kivehető, három pöcök van rajta ami meghatározza, hogy hogyan tudom visszarakni. Üzem közben nem tud elfordulni az asztalbetét, a pöckök rögzítik elfordulás ellen. Az asztalbetét műanyagból van, óvatosan kell bánni vele, mert nem túl erős. 

 

A levegő fújó része nem sokat ér, csak maximális fordulaton fújja odébb a port, kis forulaton alig érezni hogy fúj valamit.  A cső elég merev, üzem közben nem állítódik el, erővel kell meghajlítani a kívánt pozícióba. Arra még nem jöttem rá, hogy merre kellene állnia a csőnek, hogy felszerelt védő plexi burkolat ne legyen útba a levegőnek amit kifúj a cső. Hátulról ugyan nyitott a plexi burkolat, de ha odaállítom a fújó csövet, akkor az összes fűrészport felém fogja fújni. 

 

A felső plexi védőburkolat eléggé útban van, engem nagyon zavar. A munkadarab leszorítóra van felszerelve egy csavarral elég lazán, így használat közben önálló életet él a plexi, mozog jobbra, balra. Ha meghúzom a rögzítő csavart akkor meg nem lehet felhajtani a burkolatot a törés veszélye nélkül. Valószínűleg nem fogom majd használni ezt a plexi burkolatot. 

 

A munkadarab leszorítója könnyen állítható megfelelő magasságba, teljesen ütközésig rá kell engedni a munkadarabra, hogy ne emelkedjen fel a munkadarab amikor a fűrészlap felfelé mozog. Enélkül elég erősen kell lefogni a munkadarabot az asztalra ami fárasztó. Teljesen leengedett állapotban is jól csúszik alatta a munkadarab, stabilan leszorítja az asztalhoz. 

 

A gép lámpája pont elég fényt ad, jól be lehet állítani, hova világítson. A lámpa csak akkor ég, ha jár a motor. Ez ezért érdekes, mert a lámpának van egy külön kapcsolója is. 

 

Az asztal döntés jól működik, stabilan lehet rögzíteni a beállított szögben. A szögskála mutatóját egy csavarral a nulla fokra lehet állítani ami nagyon jó megoldás. A szögskála az asztallap alatt nehezen látható, nagy árnyékot vet oda az asztallap. Szerencsére arra ritkán lesz szükség, hogy állítgassam az asztallap döntés szögét. 

 

Az asztallap öntött alumíniumból van, köszörült munkafelülettel. Szép sima, jól csúszik rajta a fa. Mivel nem egy gyenge lemezből préselt az asztallap így igen merev, használat közben nem deformálódik a kezem súlyától mint a lemez asztalos gépeknél ez megszokott. 

 

A gép váza öntöttvasból van, ennek megfelelően jó merev és jó súlyos is. Az egész gép súlya 12,7 kg. 

A kinyúló felső kar szabad hossza 406 mm, így nagyobb munkadarabok is jól vághatóak a géppel. 

A vágási magassága a gépnek 90 fokos vágásnál 50 mm, míg 45 fokos vágásnál 22 mm. Szerintem ez bőven elegendő. Vicces de a leírás leírja, hogy ne ezzel a géppel vágjuk a tűzifát :)

 

A fordulatszám szabályzó 500-1700 löket / perc között folyamatosan állítható egy potméterrel, a motor teljesítménye 120 Watt ami keményfa vágásához is elég. Jó kemény 8 mm vastag juhar fával csináltam az első próba vágásokat, gond nélkül vágtam bármely fordulatszámon. A leírás szerint minél puhább anyagot vágunk annál nagyobb fordulatszám kell. A legkisebb fordulaton is szépen lehet vele vágni, nem akad el a fűrészlap, nem lassul be a terhelésre sem. Ez nagyon meglepett, mert dolgoztam olyan 90 W-os gépen aminél ha levettem kis fordulatra akkor alig volt erő a gépben és akadozott a fűrészelés és emiatt könnyen tört a fűrészlap is. 

 

A por elszívására a gép előlapján van az asztallap alatt egy előre kiálló cső, ide lehet csatlakoztatni a porszívót. Egyenlőre porszívó nélkül használtam a gépet, meglepően kevés fűrészpor maradt az asztallapon, alulra lehullik. Mivel teljesen zárt az alsó része a gépnek, így hamar meg fog telni fűrészporral ami a gép meghibásodását fogja okozni ha nem használunk porszívót. 

 

A gép nem folyamatos munkára van méretezve. A leírása szerint S6 30%-os üzemmódban lehet használni. Idézem a leírás ezen részét. " Folyamatos üzem megszakításos megterheléssel (játéktartalom 10 perc). Annak érdekében, hogy az engedélyezetten felül ne melegedjen fel a motor a játéktartam 30 %-át megadott névleges teljesítménnyel szabad üzemeltetni és utána a játéktartam 70 %-át megterhelés nélkül kell tovább futtatni. "  Ez józan paraszti ésszel azt jelenti, hogy 10 perc használatból csak 3 percet szabad fűrészelni a géppel, és 7 percet kell járatni a gépet hogy lehűljön. 

 

Konklúzó : Az eddigi tapasztalataim alapján ez a gép egy nagyon jó gép, szerintem egy örök élet darab, Pár nehézség van vele, például a fűrészlap csere nem könnyű, de ez az olcsóbb lemezből présel gépeknél sem egyszerűbb. A gép használata könnyű, nagyon szépen lehet vele finom íves vágásokat csinálni. Mivel már használtam olcsóbb lemezből préselt hasonló gépet így van összehasonlítási alapom. Olyan az érzésem ezzel a géppel, mint amikor az ember egy trabantból átül egy rolls royce autóba. 

A 28.999 Ft-os vételára és a 3 év garancia nagyon jó. Megérte ezt a gépet megvenni. 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (114657)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114661

Ez egy tök érdekes KREG segédszorító. homemade módon is kivitelezhető, hasonló elven lehet csinálni máshoz is.

http://www.rockler.com/pock-it-hole-clamp-with-quick-release

Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114660

vasárnap már csinálok egy "próbakötést" vele :D Most már kíváncsi vagyok mire jó még. Ha másra nem súlynak a leendő kihívandó konténerbe :D

Van másik zsák mellette, az gyak kő, lehet rajta tesztelni a kis dremelt mire képes :D

Előzmény: Törölt nick (114659)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114659

No de ha morzsolódik víz hatása után is? :D

Előzmény: Törölt nick (114656)
Tschaby Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114658

Nekem van ilyen a garázsban, megpakolva. Jól áll. A legnagyobb terhelése az óvodai papírgyűjtésre tartogatott újság. Telerakva a polc.
A tetejét én rögzítettem a falhoz.


Munkaasztalnak szerintem csak korlátozásokkal alkalmas. Inkább csak állvány.

Előzmény: pitui (114625)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114657

Bánni fogom, hogy  most nem veszem meg, de sajnos ezt már végképp nem tudom hová eldugni. :( és ezzel aprítanának miszlikre amíg kész nincs a lakás. Majd legközelebb, addig kitapasztalod milyen. :)

Előzmény: Törölt nick (114653)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114656

Ha jól összeállt és megkötött akkor nagyon szépen lehet faragni belőle szobrokat :)

Előzmény: Törölt nick (114602)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114655

Azt se felejtsük ki a felsorolásodból, hogy egy vákumos felszerelést egy ember könnyedén el tud szállítani bárhova akár egy ügyfélhez, ott összerakva pár perc múlva vígan lehet vákumozni egy konyha asztalon is.

Egy olyan présgép ami 10 tonna/m2 nyomást ki tud fejteni annak a gépnek a súlya saccolásom szerint legalább 30 tonna. Megfelelő vasbeton talapzat kell neki. Ipari áram kell neki, nem is kis teljesítmény ami kell neki. Egy ilyen méretű gép beüzemelése hetekig tart. És akkor még csak 1 m2-es dolog préselésére van lehetőség.

Na most ezt szorozzuk meg 6-al, ha 6 m2-es felületet akarsz préselni. Vákumozásnál meg maximum 10 kg-al lesz súlyosabb a csomagod amit szállítani kell. 

 

Előzmény: halaloszto (114592)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114654

"Én csak azt akartam mondani, hogy Repcsiépítő ötlete elég macerás."

Csak neked macerás azért mert még nem csináltad soha. Nekem nem macerás, gyorsan le tudok vákumozni több m2-es felületeket is. Az előkészület tart kicsit tovább, míg leszabom a fóliát, és rárakom a vákumzáró szalagot. Ez kb 5 perc. 

Kis felületeknék, ami belefér egy átlátszó szemetes zsákba meg kb 1 perc az előkészület. 

"Ha ahogy te mondod berakom két bútorlap közé akkor erre pakolva egy fél könyvespolcot meg a gyerek súlyzóit már mrg is oldottam az összepréselést."

Na nekem ez a macerás. A büdös életben nem tudod tökéletesen egyenletesen elosztani a súlyt. Van ahova több kerül van ahova kevesebb. A vákumnál ilyen gond nincs.

"Szerintem e vákum ebben az esetben egy kicsit túlbonyolított,és nem biztos, hogy sikeres eljárás."

Teljesen sikeres az eljárás, nincs túlbonyolítva, semmivel sem bonyolultabb mint odacipelni a könyvesboltot meg egy edzőteremnyi súlyzót. A vákumnál a legnehezebb a munkadarab amit meg kell emelni amíg belerakom a vákumfólia alá.

 

Előzmény: fahobby (114585)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 1 114653

Mai szerzemény :)

 

Nagyon meglepett ez a gép, a teljes váza acél öntvény, az asztallapja pedig alu öntvény. Jó súlyos a gép és szép csendben dolgozik. Csak teljes fordulatszámon van erősebb hangja, de még az sem zavaró. Nagyon szépen, finoman lehet a fordulatszámot szabályozni. 

 

BoriBori Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114652

Koszonom.

En is masik anyagbol torteno legyartasra voksolok, ezert szerettem volna latni.

bb

Előzmény: zodes (114620)
fahobby Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114651

Akkor lehetséges :))

Köszi a felvilágosítást !

 

Előzmény: Törölt nick (114645)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114650

Semmi gond, nem vagy te 24/7 ügyfélszolgálat :)

 

Köszi a váladzt, vákumozas az nálam csak elmélet eddig /illetve max. felvágott kicsomagolásánál beszélhetünk gyakorlatról :)/

Előzmény: Törölt nick (114641)
Kamelot Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114649

Ezen az oldalon található egy videó. Én ezt szeretném megcsinálni. Ezen minden állítható és egyszerű. 

Előzmény: Mrteo (114648)
Mrteo Creative Commons License 2016.04.01 0 0 114648

Pont emiatt gondolkozom inkább a maróasztal készítésen, mert ott legfeljebb a sablont kell cserélgetni, ha eltérő marókést használok. Viszont ezeket csak egyszer kell pontosan elkészíteni, utána mindig pontos lesz.

Persze ha egész sűrű fogazást akar az ember akkor a fűrész a megoldás.

Előzmény: 409 (114619)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.01 0 1 114647

Azta ... köszi a részletes korrepetálást! :-)

 

Igen, tényleg nem bonyolult a csajszié, Matthias verziója a cserélhető áttétel miatt szimpatikusabb.

Előzmény: LyPapa (114611)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!