Keresés

Részletes keresés

evangeline Creative Commons License 2001.05.14 0 0 14
Kedves Stoner!

Soha nem gondoltam, hogy ami rám igaz, az mindenki másra is.Viszont ebből - számomra - az is következik, hogy ami másnak jó, az nem biztos, hogy nekem is...
Azt írod (ha tegeződhetünk?), hogy a férjem csak látszólag egészséges.Miután egyrészt rendszeres véradó, minden ilyen alkalommal megvizsgáltatja magát minden olyan módon, amire lehetőség nyílik.Másrészt, mivel abban a korban van, amikor "szoktak történni váratlan dolgok", minden évben maximálisan kihasználja a munkaegészségügyi rendelés nyújtotta lehetőséget, és szintén végigmegy egy általános kivizsgáláson.Még nem volt problémája.Ennyit róla.
A beszerzésről:
a bio-termékről - sajnos - csak akkor hiszem el, hogy az, ha én termeszteném, vagy olyasvalaki, aki ellenőrizhető.Ezt az üzletben, piacon nem tudom megtenni.Tudom, van a bio-dolgot termelők és árusítók között aki becsületes - sőt, remélem a többség az! -, de nálunk jelenleg bőven akad a másik oldalon álló is (aki a pénz reményében árul bio-ként dolgokat).Árukat nem említem, nem közalkalmazottaknak árusítanak, maradjunk ennyiben.
A piacon nálunk (Sopron) az osztrákokra alapoznak, az árakkal legalábbis. :-((((
Az üzletek zöldség-gyümölcs felhozatalát pedig nem igazán szeretném minősíteni.Tudja úgyis mindenki, miről beszélek.
Ugyan családi házban lakunk, a kertünkben mégsem lehet termelni:olyan agyagos, köves a föld, hogy aki a szomszédságban megpróbálkozott vele, az csak kb 20-30 cm termőföld ráhordatásával tudott némi eredményt elérni - azóta ő is feladta.Gyümölcsfáink vannak, már a fene tudja hányadik fajta és nemzedék, mert a többség pár év után feladta és elpusztult.Nem a hozzá nem értés miatt.
Ezek után: a bio-termesztés ugye kilőve, a vásárlás drága és bonyolult -és nem biztos, hogy azt kapok, amire vágyom, elkészíteni, magammal hozni időigényes, kétfélét főzni otthon drága és időigényes, és folytathatnám.
Vagyis: átvenni valamit változtatás nélkül egy teljesen más életmódot folytató, más élelmiszereket fogyasztó, másképpen szocializált társadalomtól, nem biztos (sőt!), hogy szerencsés dolog!Van aki ezt előbb átlátja, van aki később - én ez utóbbiak közé tartozom.
Mindazonáltal vannak konkrét kérdéseim is:
1.aki napi 8 órát dolgozik, a munkahelyén nincs lehetőség csak a menzakajára, az hogyan oldja meg a táplálkozást az előbbiek figyelembevételével?
2.akinek nincsen pénze és elég ideje a beszerzésre, otthon -a fentebb említettek miatt -a kétféle háztartásvezetésre az hogyan táplálkozzon a könyv elveinek megfelelően?
3.miután - mint említettem volt - minden ilyen jellegű írás azt állítja magáról, hogy ez az egyedül üdvözítő az egészséges táplálkozás, sőt ennek következtében a túlsúly-leadás sokféle módszere között, honnan lehetek én ebben biztos?(Nem attól, hogy a könyvben hoz példát rá, hogy aszongya K.Imréné 45 éves Göcsecsicsárpuszta:"Már az első héten 8 kilót fogytam....", mert ezekben már nem hiszek!)
Ha orvosok, táplálkozástudományi szakemberek, sok éves tapasztalattal, konkrét, ellenőrizhető példákkal, dokumentálják, akkor talán.Addig?....
Üdvözlettel:evangeline

Előzmény: Stoner (10)
E-ditke Creative Commons License 2001.05.13 0 0 13
Kedves Stoner!
Egyrészt nem hiszem el, hogy az átlagmagyar megengedheti magának a zöldség-gyümölcsre korlátozódott táplálkozást. (De erről már Mulan és Evangeline is írt.)
Másrészt szó esett itt a műizékről. Azt írod (ha nem baj, hogy ifjonc létemre tiszteletlenül letegezlek - könnyebb így, de ha zavar, szólj nyugodtan), hogy milyen károsak a mesterséges adalék- és egyéb anyagok. Ezt aláírom. Ugyanakkor azt is írod: zöldséget, gyümölcsöt bárhol lehet venni. Gondolom, azok pedig génmanipuláltak, műtenyésztettek meg minden... Állítólag a bionak titulált növényekben sem bízhat már az ember - sok biokereskedő (tisztelet a kivételnek!) biztosan csak "ráfogja", hogy bio, hiszen így drágábban lehet adni. (Lám, előkerült a pénzkérdés is.) Szerencsés dolog, ha az ember magának tud annyit termelni, amit megeszik, kár, hogy erre nincs mindenkinek módja. (meg kedve, de ez nem ide tartozik.)
Harmadrészt: nagyapám 92 évet élt. Egészségesen. Nagymamám 87-et. Életének utolsó 2 évében volt csak beteg, addig kórházba csak látogatni járt. A másik nagymamám is megérte a 77-et. Étrendjük? SűBizony sokszor előfordult benne a szalonna kenyérrel, hagymával, töltött káposzta kenyérrel, pörkölt tésztával vagy krumplival, disznótoros lakomák... nem is folytatom. Nem azt mondom, hogy ez egészséges, az én gyomrom ezt nem is bírná. Igaz, Ők fizikai munkát végeztek... Apropó... el tudod képzelni, hogy pl. egy kőműves vagy egy útépítő szervezete megelégszik azzal, hogy KIZÁRÓLAGOSAN növényi eredetű táplálékot kap? Én nemigen.
Stoner Creative Commons License 2001.05.12 0 0 12
Kedves Mulan!
Én pedig elhatároztam, hogy tudatlan és demagóg levelezőknek nem válaszolok. 1:1.
Ezután: Amit mondasz, az nem igaz. Nem én találtam ki. Kompjúteres vizsgállattal megállapították, hogy az az ősünk, akinek az emésztőrendszerünket köszönhetjük, csak növényeket evett. A bonobói majom hasonlít a legjobban a Lucy nevű első leletre. Ő köztudottan békés növényevő. Természetesen a kényszer többször is rávitte ősünket a húsevésre de ez nem jelent semmit. Ha olyan könyveket olvasnál, amiben erről az oldalról nézik az embert, akkor nem volna kétség. Ez nem térítés. Ez egyébként a leglehetetlenebb feltételezés. Mesterséges szerekkel és manipulációkkal soha nem jutunk előbbre.
Itt ne állj meg!
Üdv.: Stoner
Mulan Creative Commons License 2001.05.10 0 0 11
Ezerszer megfogadtam, hogy térítős táplálkozási topicba többet nem szólok bele, de amíg az ember nevű emlősnek mindenevő fogazata és emésztőrendszere van, addig kifejezetten káros demagógiának fogom tartani a kizárólagos növényi táplálkozásnak, mint egyedül természetesnek a propagálását.
Stoner Creative Commons License 2001.05.10 0 0 10
Kedves Evangeline!
Ezek azok a gondok, amelyeket az ember csak addig érez, amíg kívül van a természet valóságos világán. A mesterséges életben jelentkeznek ezek a problémák és az ember nem tudja őket azzal a gondolkodással megoldani, amely a problémákat létrehozta. A gondolkodásunk rögvest megváltozik, mikor komolyan vesszük azokat a törvényeket, melyeket a természet ránk kiszabott. Látszólag minden úgy van ahogyan leírja. Azonban én igen sokirányú tevékenységeim mellett kitűnően elvagyok... Az ennivaló beszerzése és ára sem okoz gondot, hiszen mást nem veszek csak ami tényleg kell. A családot nem kell ebbe bevonni. Ők úgyis azt eszik, amit a mama - főz. Amint látják, hogy szakadnak le a kilók. Ők is elgondolkodnak. A férje pedig csak látszólag egészséges. Ezek az egészséges férfiak szoktak hirtelen összeroppanni.és rossz véget érni. Aki viszont látszatra is egészségtelen, annak nincs más lehetősége, mint a valóban egyedül egészséges növényi táplálkozás. Ma 55 évesen, 167 cm-el tartom a 59 kilót. Vérnyomásom 110/70. Az orvostudomány mai állása szerint egészséges vagyok. Nem csak én fogyok le, hanem mindenki, aki ezt szépen, következetesen csinálja. Minden egyéb módszer csak rövid ideig használ valamicskét. vagy semmit. Ha ezt kipróbálja már tudni fogja, hogy miről beszélek. A vércsoportos könyvnek csak a növényi részét szabad komolyan venni, de azt nagyon. Van még egy csomó szabály, amit különböző könyvekből, amiket már felsoroltam, lehet megtanulni. Azt érzem, hogy nem bízik semmiben és ezt is csak egy újabb macerának tartja. Higgye el, hogy bármit tesz is, mindig ide fog kilyukadni.
A tanácsaim, már hogyha komolyan kérdezte, nem csak állította ezeket, hogy meg lehet osztani a terheket. Nálunk én szerzem be a zöldségeket, egy részüket már termesztem, Amikor én érek rá, én főzök, a kenyeret én sütöm. Ha a feleségem nap közben mást is akar enni, reggel megfőzi és elviszi. Zöldségeket és gyümölcsöket bárhol lehet venni. Több öröm van a válogatásban, emberekkel való találkozásban, mint mikor az ember az előfőzött, fagyasztott, vagy bomló állati származékokat vásárolja. Ugyanannyi vagy több időbe telik minden más bevásárlása, mint a piac és biobolt heti kétszeri meglátogatása. Kertes házban hűtőszekrény sem kell, úgyis csak a betegséget terjeszti a sok állati táptalaj. Olyasmik miatt aggódik, ami egyáltalán nem létezik a valóságban. Tegyen föl konkrét kérdéseket!
Üdv. Stoner
evangeline Creative Commons License 2001.05.03 0 0 9
Kedves Stoner!

Én már életemben annyi, de annyi fogyókúrás, egészséges táplálkozásos könyvet olvastam, hogy még.Sajnos, hajlamos vagyok a hízásra, a fogyásra viszont nem annyira.
Az egyik legutolsó könyv e témában a vércsoportos diétáról szóló volt.Természetesen ez is állította, hogy ez az egyedül üdvözítő - csakúgy, mint az előtte olvasott x darab.
A hosszú évek alatt, mióta evvel a problémával küzdök - több-kevesebb sikerrel -, két dologra jöttem rá:
1. csak az nem hizlal (engem), amit nem eszek meg,
2. akik ezeket a könyveket megírják és a recepteket beleteszik, azok életükben nem vezettek még munka mellett háztartást.

Szóval: az a problémám, hogy napi 8 óra munka és család rendbentartása mellett nekem nincsen időm sem ezeket az alapanyagokat beszerezgetni, sem ezeket - a normál főzés mellett elkészíteni(és akkor az árakról még nem is beszéltem).
Én sok zöldséget, kicsit kevesebb gyümölcsöt eszem, kenyeret csak barnát, magosat, sokat iszom (ásványvizet), hús szinte semmi, vagy csak szárnyas, édesség ritkán (pedig szeretem a túrórudit...), mégis hízom!
Az egész családot "átszoktatni" egy effajta táplálkozásra, háááát...lehet, hogy drasztikus módszereket alkalmazva sikerül(het)ne, de nem vagyok benne biztos (nem szeretném kitenni magam mindkét nagymama haragjának, ha az unokájuk elmesélné, mit kell ennie otthon...)
A férjem - aki mindenevő:hús, tejtermék, zöldség, gyümölcs, édesség, tea, sör, kenyér, tészta, stb. - 20 éve tartja a súlyát, sokkal többet és sokkal "egészségtelenebbet" eszik, mint én - a vércsoportunk viszont azonos... (nincsen eü.problémája!)
Akkor hogy is van ez?
(Mindezek ellenére szívesen olvasok minden olyan dologról, amely az egészséges táplákozásról, életmódról szól, tanulni új dolgokat sosem késő, még ha kicsit kételkedem is...:-)))
Üdv:evangeline

Stoner Creative Commons License 2001.05.03 0 0 8
Kedves Lini!
Megint itt vagyok. Most kicsit jobban ráérek. A táplálkozás a mai túlbonyolított, manipulált, mesterséges világban már csak tudományos alapossággal vizsgálható. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne mit felfedezni vagy kipróbálni. Azonban, aki nem elég tájákozott, az könnyen esik csapdába. Csodálkozhat, ha mégse ér el eredményt. A max. eredmény - az egészség. Még azt sem tudják sokan, hogy az mi. Általában túl fárasztó ilyesmivel foglalkozni. HA azonban valaki érdeklődő és kiváncsi, akkor talál magának való érdekességeket, még hogyha nem is egyeznek a tapsztalatai a médiák által nyomatott ártalmas butaságokkal.
Önmagában az ételtársítás is csak egy elv, amit tartalommal kell megtölteni. A testkontroll könyvek a fogyást helyezték a középpontba azon a biológiai tapasztalaton okulva, hogy a fehérjék és a szénhidrátok együtt nem emésztődnek tökéletesen. Viszont tökéletesen csak a megfelelő friss gyümölcs és ettől külön, éhgyomorra, a nyers zöldség emésztődik. Kicsit nehezebben az olajos mag, nem mindegy, hogy kinek melyik. A magok csírái általában nyersen is tökéletesen emésztődnek, néha a hüvelyeseket rövid ideig hőnek kell kitenni, ellenben a főzés hatására már nem lesz tökéletes az emésztés és felszívódás. Kérdezted, hogy hoygan lehet elkerülni a főzés károsító hatásait. Csupán úgy, hogy magát a főzést kerüljük el. A méregdrága bödönök és csilogó csodák csak a gyártónak hoznak hasznot. Az ízeket részben megőrzik, azonban a 43 C fokot meghaladó főzés tönkreteszi az enzimeket. Ez vezet a sómérgezéshez, elhízáshoz, cukorbetegséghez stb. A nyers növényi ételek minden szervünket, minden sejtünket felébresztik, megújítják. Megindul a lerakódott salak eltávozása. Rengeteget ehetünk, mégse hízunk meg. Mindig jólesően étkezünk, mert nem kínoz a lefolytott lelkiismeretfurdalás az állatok megölése miatt. De nem ez a döntő szempont. Mindenkinek kötelessége a testét mindig a legjobb formában tartani. Ez csak akkor lehetséges, hogyha elkerülünk minden, a sejtjeinket veszélyeztető hatást. Ez eleinte szokatlan de olyan érzések kárpótolják az embert, amelyeket sehogyan nem lehet előidézni, csak a természet szerint való étkezéssel és ez vezet vissza minket a természet tiszteletéhez és ezzel megtaláljuk valós helyünket az élőlények rendszerében.
Stoner Creative Commons License 2001.05.02 0 0 7
Kedves Lini!
Jófelé kapisgálsz! Címek: Testkontrol-II, Ferencsik István könyvei, Élő ételek az egészségért (Mndala-Véda). Egyelőre ennyit. Majd még írok.
Üdv.
Lini Creative Commons License 2001.04.27 0 0 6
teltarsitassal kapcsolatban szeretnek bovebb infot talalni... Merre lehet fellelni?

A kemenyito/feherje tarsitas mellozesevel 2 het alatt 3 kilot fogytam, azonban erdekelne, hogy adott etelek mivel tarsithatok, illetve a megfelelo sorrend, illetve taplalek idozites is fontos lenne.
Eves utan tilos a gyumolcs (erjedni fog), 3 oraig nem szabad inni, mert nem hatekony az emesztes es csak pang a taplalek...

Ilyenekre gondolok.

Ha konyv, vagy URL-t tudnatok, annak orulnek!!!!
Hasonlo tema az etelek kozel nullveszteseges elkeszitese, illetve az egyes (fozes, sutes, stb) elkeszitesi modok mennyiben modositjak, esetleg rontjak az osszetevoket (nem csak a vitaminokat)?

Stoner Creative Commons License 2001.04.26 0 0 5
Kedves Mulan!
Otthon én vagyok a háziasszony (55)- hímnemű létemre. Mindamellett a feleségem is főz, mikor van ötlete és ideje. Amint írtad, azt az "egészséges" étkezést folytattam mintegy 42 éve, mikor elkezdett csöngetni a vészcsengő. Tudom, hogy BSE és a többiek ide vagy oda, Magyarországon átlagosan ezt tekintik egészséges étkezésnek. Ehhez törvényszerűen és elfogadottan hozzátartozik az orvoshozjárás, gyógyszerfogyasztás, mindezek miatti felháborodás stb. Nem kezdtem volna írni a könyve(im)met, cikkeimet ha ebbe egyszerűen bele tudnék törődni.
Ugyanakkor tanácsadásaimon egyre többen igénylik a tapasztalataimat és választják a lehető legjobb megoldást, ami nem drágább csak más. Ki kell zökkenni a megszokott kerékvágásból és a továbbiakban értelmesen kell foglalkozni magammal és a rámbízottakkal. A napokban volt munkaorvosi vizsgálat, amin vérnyomás 110/70, szívverés 76, erős, szabályos. Ellentétben a 14 év előtti infarktusgyanús 145/80-as vérnyomással, tachikadrdiális aritmiával, izületi, anyagcsere stb. bajokkal.
A legkevesebb az, hogy egy felnőtt embernek napi fél kiló (WHO ajánlás) de jobban összesen napi egy kiló gyümölcsöt, nyers zöldséget, olajos magot meg kell enni. Emellé már nehezen férne el az a sok finomság, amit felsoroltál... Ha ezek HELYETT veszed az egészséges ételeket, akkor nyugodtan aludhatsz, mert mindent megtettél, ami tőled telhető és elvárható.
Mulan Creative Commons License 2001.04.25 0 0 4
Valmit még hozzáteszek, bár lehet, hogy ezt nem fogod úriasszonyosnak találni:

Minden étkezést olyan salátával kezdeni, amit a topicnyitóban leírtál - finom, jó és egésséges, nem arról van szó - de tudod, nem mindenki teheti meg, hogy főfoglakozásban egészségesen táplálkozzék.

Előzmény: Mulan (3)
Mulan Creative Commons License 2001.04.25 0 0 3
Úriember/úriasszony: néni (48)
Én azt értem egészséges alatt, hogy kiegyensúlyozott: van benne hús és tej és zöldségnemű, van benne nyers, főtt, párolt és sült... zsír, liszt és cukor és só is van benne szükség szerint (kinek-kinek a saját szüksége szerint - az egyéni sószükségletről pl. érdekeseket lehetne beszélgetni)

Lehetőleg nincs benne műizé... De óhatatlanul van azért, és, ha a csemetkém valamikor déltájban meleg ételt szeretne enni, eszik a menzán, amit lehet, mert nincs rá lehetősége, hogy házit egyék.

Ha recepteket írsz, előfordulhat, hogy érdekel valakit:-)))

Előzmény: Stoner (2)
Stoner Creative Commons License 2001.04.25 0 0 2
Kedves Mulan!
Rendes Tőled, hogy minden ellenvetésed (hátha történik valami)dacára írtál valamit. Ez mindenestre úriemberre-úriasszonyra vall. Legfeljebb az történhet (ez a Konyhaasztal), hogy újabb recepteket fogok írni de csak akkor, ha azt valaki igényli.
A praxszisomból tudom, hogy mi az minálunk, hogy "egészségesen étkezünk". Ha erről írnál, esetleg megvitathatjuk...?
Üdv.
Mulan Creative Commons License 2001.04.24 0 0 1
Én elolvastam (figyelem a fórumot, amennyire tudom), a kedvencekbe is felvettem, hátha történik valami - de bevallom neked, csak annyiban érdekel, hogy ezt is elolvasom, ha időm engedi. Alig van olyan baj, ami a tágabb családban még nem fordult elő, kitanult "diétás nővér" vagyok.

Ha jól nem is élünk, nem éhezünk. Még soha nem fogyóztam, és ez a családomnak sem gondja. Úgy gondolom, egészségesen étkezünk, és, ha az aktívak mégsem egészen, az a kissé zsúfolt, és nem magunk által meghatározott időbeosztásunkon múlik - a következetes rendszerességet nem tudjuk igazán megoldani, de ezen semmi elv nem segít.

Ráadásul az az érzésem eltévesztetted a fórumot: egy csomó ilyesmi témájú topic prosperál - a Törzsasztalon.

Előzmény: Stoner (0)
Stoner Creative Commons License 2001.04.23 0 0 0
Remélem valaki elolvasta, amit írtam, ha már a titkaimat elárultam. Gondolom itt is az működik, hogy rápillantunk a topic végénél levő számra. Ha nulla, akkor mi sem olvassuk. Nem túl népszerű ez a téma, mert mindenki térítésnek, erőszakos nyomulásnak veszi. Sokan mondták már, hogy mi a fenének kell ilyeneket enni? Ráérek, majd, ha öreg leszek. Nem hiszitek el, milyen jó érzés egészségesnek lenni. Most úgy érzitek, az az egészség, amiben vagytok. Pedig az csupán egy folyamat pillanata. Annyi momentum volt már benne, ami lassan változtatta meg a születés kori optimumot. Ha egyáltalán optimumnak nevezhető egy mai gyerek világrajövetele és felcseperedése. Már most is találnátok olyan anomáliákat, amelyeket szívesen helyrehoznátok, de mindig valamilyen gyors és egyszerű megoldást kerestek...
Ha kéritek a folytatást, válaszoljatok! Vitatkozzatok, kérdezzetek!
Stoner Creative Commons License 2001.04.19 0 0 topiknyitó
Kedves éhezők!
Ellövöm a legjobb receptjeimet ha nem adjátok ki a nevetek alatt. Viszont vállalok bemutatót, miegymás. Ez volt a reklám helye.
Azt tudjátok meg, hogy ide csak igen bátor és már minden fogyókúrás kudarcot átélt, mindkétnembeli polgárt várok. Amit itt látni fogtok, annak bátran hihettek, ugyanis tudományos igénnyel tálalom számotokra. 14 éves gyakorlatom van benne.
Mottó: a világ egyik fele ehető, a másikat pedig esszük és betegek leszünk tőle. Ami ehető, attól egészségesek is leszünk mellesleg. Úgy tudhatjuk meg mi az ehető (olvasunk-olvasunk),hogy abból bármennyit is eszünk, sose hízunk el tőle és csömörünk vagy gyomorrontásunk se lehet.
Mindenki úgy hiszi, hogy mindent meg kell főzni, mert a nyers ételek emészthetetlenek. Ez pont fordítva igaz. A főzött-sütött ételeket is nagyon gondosan kell elkészíteni, hogy maradjon bennük még valami. A nyers ételek legalább a napi mennyiség 60-80%-át kell, hogy kitegyék. Rövidebb-hosszabb nyers időszakokat is beiktathatunk.
Ezután már nem kell többet koplalni, csak enni azt, ami a legjobb nekünk. Azt még tudni kell, hogy a nyers-főtt ételek közül sem ehetünk mindent, mert a másoknak kedvező ételektől hosszú távon szervi bajaink is lehetnek. (vércsoportos táplálkozás).
Kezdetnek egy salátát és egy főtt tésztareceptet írok.
Az étkezést mindig salátával kezdem (0 vércsoportos): uborkát és retket karikákra szelek, ezután (tetszés szerinti sorrendben de lehet naponta változtatni) fehérrépát, sárgarépát, zellert, céklát, kevés tormát (változó mennyiségben) ráreszelek. Hozzá adok többféle hagymát (póré, szárastól, jól megmosva; lila, új, fokhagyma, medvehagyma) és még a dresszingolajomban is van pár felvágott fokhagyma. Ezért nem muszáj mindig friss fokhagymát használni. Összevágok egy csokor friss petrezselymet, kaprot vagy édesköménylevelet. A bio-retek levelét is megeszem. A fásnak tűnő szárát meghámozom és kiváló íze lesz. Ugyanezt teszem a brokkoli szárával is. A spárga is jöhet ünnepnapokon. Fejessaláta, galambbegy-saláta (folsav-király) , apróra vágott kelkáposzta pedig hozzá ropogtatva. Ezt leöntöm pár kávéskanál nyers napraforgó vagy olivaolajjal, rászórok édespaprikát, sőt eszem is hozzá piros színű paprikát, majd ha olcsóbb lesz. Csicsóka szeletek is jöhetnek, amikor vannak. Akkora kupac lesz belőle, hogy lefordul a tányéromról. Ha ráérek bíbelődni vele, csírákat is szórok rá (napraforgó, pár szem azuki bab stb). Ha nem eszem mást, akkor őrölt Wakame vagy Nori algát is hintek rá. A Wakame sósabb. Favillával fogyasztom.
Nem teszek rá: ecetet, sót, citromlevet, paradicsomot sem semmi mást. "A" vércsoportosak paprika nélkül de avokádóval karfiollal, kelbimbóval ehetik ugyanezt. Ehetnek lencsecsírát is. A B-s és AB-sek káposztával, kínai kellel de retek nélkül. A B-sek ehetik a paprikát, az AB-sek pedig ehelyett a paradicsomot de csak gyümölcsként, üres gyomorra. A B-sek megehetik a gombát is (nyersen!), az AB-sek csak a termesztett gombákat. Olajat viszont csak szóját és olivát önhetnek rá, mert nekik a napraforgó kifejezetten káros.
Jó étvágyat, eredményes fogyást, csökkenő vérnyomást kivánok.
A tészta: tönkölytészta (fehér vagy barna)
forróvízbe tesszük és addig főzzük, míg a tészta megpuhul vagy a víz tejszerűvé válik. 5-15 perc.
A tésztát leszűrjük. Ha pívizzel főztük, megihatjuk a levét ha hihült. Fűszerezve jó ebéd előtti levecske. Utána 1/2-1 óra pihenő a gyomornak. Közben és a gyomor kiürüléséig nem iszunk-eszünk mást. A tésztát ha akarjuk leöblíthetjük. A nehezebb megoldás: oliva vagy napraforgó (0 és A) olajat melegítünk és megforgatva óvatosan megpirítjuk a tésztát. Vigyázva, hogy ne égjen meg az olaj. A jobbik megoldás: Sütőpapíron, tepsiben, a tetején szezámmaggal közepes tűzön pár percig pirítjuk, azután jénaiban lefedve tartjuk míg kihül. Algával, olajjal, fűszerekkel ízesítjük. Nyers zöldekhez csak kis mennyiségben. Különben magában vagy malacságokkal ronda kövérek leszünk tőle is. Én is az voltam.
Bátorság, siker!
Üdv. egy napról-napra egészségesebb vegan.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!