Keresés

Részletes keresés

Macska Bonifác Creative Commons License 2017.09.12 0 0 69815

"Egyértelmű, igen -nem választ kérnék tőled, hogy az árnyék önálló objektív (fizikai) objektum, vagy nem?"

A torony n méter magas, és k méter hosszú az árnyéka, mennyi az idõ.

Ebben a feladatban az árnyék önálló fizikai objektumnak szàmít? Mint a dugattyú, a csiga meg a kiskocsi?

Előzmény: Tuarego (69771)
Senki ID Creative Commons License 2017.09.12 -1 0 69814

"Ez specrel, a téridő tágulása nem játszik."

mondom én, képzelegsz és ezt a képzelt képet valóságként próbálod tükrözni.

"Ja, és a fénynek nincs sajátideje."

monnyuk a fénynek az a saját ideje, amikor ülsz a rakétádban és méred a veled együtt induló, de már melletted haladó, ... fény sebességét. (tegyük fel képes vagy létrehozni egy olyan fénycsomagot, amely egyetlen pontként képes egyenletes egyenesirányú mozgásra.) ez esetben a fény sajátideje a keletkezésétől a "kisüléséig" (elsötétüléséig) eltelt idő. a Te saját időd pedig együtt mozog nálad lévő óráddal amely mutatja saját, múló idődet. (és nem hat rá semmilyen +g, hiszen a Földön lévő állandó gyorsulás is kb. 1g.)

namost a fény az universumban olyan lassan halad, hogy nem képes legyőzni a tér tágulását sem. na jó, ez speciálisan távolsághoz kötött.

Előzmény: Törölt nick (69804)
Mungo Creative Commons License 2017.09.12 0 1 69813

- Az emberek a legképtelenebb dolgokat is elhiszik. 

Tudományos szempontból mennyire mértékadó, hogy te mit hiszel el?

A természettudomány a tapasztalatokra épít nem pedig az elhiszem, nem hiszem érvekre.

A hittudományok az egy másik operett, itt nem foglalkozunk ilyesmivel.

Előzmény: kitadimanta (69811)
Mungo Creative Commons License 2017.09.12 0 1 69812

Valójában az a tragikus, ha a hülyeség szorgalommal meg grafomániával párosul. Egyik másik szellemi toprongy idővel kifejezetten idegesítő tud lenni.

Előzmény: galaxi46 (69809)
kitadimanta Creative Commons License 2017.09.12 0 0 69811

"Ha lenne egy hajónk, ami 1g gyorsulásra vagy lassulásra képes folyamatosan (pl. atomenergia meghajtású és pille könnyű), akkor egy emberőltő alatt el tudnánk utazni a világegyetem végéig és visszajönni- ami 92 milliár fényév."

- Az emberek a legképtelenebb dolgokat is elhiszik. Te elhiszed? Mert én hamarabb hiszem el, hogy a Biblia Isten szava, mint azt, hogy ami a fénynek (ami tömeg nélküli és mégy gyorsulnia sem kell) 92 milliárd évbe telik, azt ennél lassabban haladva sok nagyságrenddel rövidebb idő alatt meg lehet tenni.

- Mi alapján számították ezt ki?

Előzmény: Törölt nick (69736)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.12 0 0 69810

Óigne! Vérge hirdgonéfgyi, aki énvagyok, ismét írt!

Hé tuarego énsi nagytudásu vagok mint te!

galaxi46 Creative Commons License 2017.09.12 0 0 69809

Elég nagy baj neki, hogy diszgráfiája grafomániával párosul.

Előzmény: Mungo (69807)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.12 0 1 69808

Igazából csak véletlenül néztem pont be errefelé, mert egyébként unalmassá vált az egész topik. De azért tessék:

"Kedves Fagyi te mit mondasz, az árnyék és a vetület az objektív anyagi objektum, vagy csak képzeletbeli dolog?"

Erre a válasz azért függ mindenképpen a definícióktól, mert a "képzeletbeli dolog" és az "objektív anyagi objektum" fogalmakat sem ismeri a fizika.

Filozófiában persze szerepelnek ilyenek, több eltérő definícióval.

Ennek ellenére értem hogy Tuarego miért gondolja azt amit gondol, lényegében a 19. századi természetfilozófia kérdéseit boncolgatja.

A lyukat illetően többé-kevésbé elfogadható állításokat lehet tenni, hiszen itt alapvetően a térfogat (önkényes, de néha praktikus) különböző részekre bontásáról van szó.

Az esetek többségében a határvonalat a lyuk és a "test" között az eltérő anyagok makroszkopikus határaihoz rendeljük.

Mekkora  a test átlagos sűrűsége? Természetesen a külső körülményektől és a test anyagi minőségtől függ, de a kérdés megválaszolható.

Mekkora a lyuk átlagos sűrűsége? Természetesen a külső körülményektől és a közeg anyagi minőségtől függ, de a kérdés megválaszolható.

A közeg sokszor gáznemű.

Kérdés, hogy nem vehetnénk-e a nyugvó gáz adott részét (mondjuk egy gyűrű alakú részét) "testnek"? Természetesen igen, ekkor a közepén lévő szilárd rúd lenne a "lyuk".

Kérdés lehet, hogy vehetjük-e a vákuumot "objektum"-nak. A bennelévő mezőket feltétlenül igen, de a klasszikus természetfilozófiában még nem volt meg ezeknek az ismerete, így a válasz nemleges volt.

EZÉRT lesz a kérdés inkább definíciós/filozófiai.

Árnyék/vetület: Itt bonyolultabb a kérdés, hiszen a vetület energiasűrűségéhez vastagság is rendelhető, a felület pedig még makroszkopikusan sem mindig jól definiált, például porózus anyagok esetén.

Mivel makroszkopikusan az árnyékot/vetületet mindig felületekhez kötjük, ezért ez a fogalom már klasszikusan sem lesz problémamentes.

Mungo Creative Commons License 2017.09.12 0 1 69807

Ez így nekem a:

"Kiszera méra bávatag..."

Előzmény: kitadimanta (69805)
Mungo Creative Commons License 2017.09.12 0 0 69806

Bízom benne, hogy legalább te érted amit leírtál, mert nekem így ebben a formában értelmezhetetlen. Próbáld meg újra, kicsit figyelmesebben, ha kell szájbarágósan, hátha megértem. (Vagy valaki.)

Előzmény: kitadimanta (69805)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!