Ha minimálisan is, de én is inkább visszavettem az arcomból, mikor jöttem az első hozzászólásaimmal :), mert elég hamar hasonló fogadtatásban volt részem, mint neked.
A helyzet az, hogy itt is akkor működik olajozottan a párbeszéd, ha kölcsönös adás van.
Olvass sokat, próbálgasd a részletes keresőt itt bal oldalon, és maradj, mert rengeteget tanulhatsz.
A lombfűrészpiacot azt hiszem felmérted: kb. Hegner a top, aztán Proxxon, aztán az öntvényasztalos belépő klónhadsereg, végül a lemezasztalos belépő klónhadsereg.
Csapos lapból én úgy láttam kisebb a választék a piacon, mint a simából, nekem ez fontos szempont lett így utólag a választásban.
Itt is igaz, ami általában máshol az ár növekedése kb. egyenesen arányos a kompromisszumok csökkenésével. Én befürödtem egy kicsit a Parkside-dal, más meg nem. Most elvileg, szervíz után, rendben van. Még egyszer nem venném meg, hanem gyűjtenék a jobb minőségre.
Hmm, szerintem "a hiba az ön készülékében van." Én is új vagyok ebben a topikban, már több mindent kérdeztem, és mindig csak hasznos válaszokat kaptam. Kedvesen, normálisan és nem kioktatóan segítettek. Szóval az "az ma ebben az országban már nem divat" megjegyzésed , hmm... csacsiság. Ha rossz tapasztalatod van, akkor talán önmagadban kell először keresni a hibát. (Segítek: a stílus környékén keresgélj..) Kérlek, ezt ne kioktatásnak tekintsd, hanem segítségnek :) A lombfűrészgépekhez pedig sajnos nem értek.
halaloszto: köszi, akkor a lapcsere miatt nem kell aggódnom, lehet, hogy a proxxon lesz a befutó rferi: Ne haragudj, tanácsot kértem, mert nem értek hozzá. Azt gondoltam ez egy fa megmunálásával foglalkozó topik, ahol Emberek adnak egymásnak tanácsokat, mivel van akinek több a tudása, van akinek kevesebb. Segítséget kértem, de az ma ebben az országban már nem divat, egyre inkább ezt látom. Senki nem várta el, hogy hipp-hopp a rendelkezésemre álljon, tanácsot kértem olyanoktól akiknek van ilyen gépük, hogy osszák meg a tapasztalataikat. Pont mint ahogy halaloszto tette, mégegyszer köszönet érte.Nem gondoltam, hogy ez a topik nem erről szól. Tény, hogy nem olvastam vissza a 12x ezer hozzászólást.Nem értem a felháborodásodat, de azt látom, hogy nem szenvedsz az értő olvasás terhétől. Ugyanis: -nem szólítottam fel senkit semmire -részemről szó sem esett három típusról Azért gondold már el , mekkora önteltség kell a hozzászólásodhoz, aminek fele sem igaz. Menj el politikusnak
Ebben a témában sok hozzászólás van itt, én is kérdeztem hasonló ügyben, arra is sok válasz jött. Nem is olyan régen elég részletes leírás született a Parkside gépről pl.
Itt van bal oldalon a kereső, érdemes használni kérdezés előtt. Utána már többet lehet tudni.
Inkább azon kéne elgondolkodnod, hogy ez itt vajon egy ingyenes Tesztmagazin szerkesztősége, esetleg tesztlaborja, ami csak hipp-hopp a rendelkezésedre áll, ha úgy kéred?
Azért gondold már el, mekkora arrogancia van abban, hogy felszólítod a közönséget, hogy helyetted ajánljon fel három tipust, ami neked jó kell legyen!
a gyors lapcseréhez csapos lapok kellenek és kész. minden gépre fel lehet tenni a csapos lapot. ezek kicsit drágábbak, és általában szélesebbek.
vannak utólagos gyorsszorítós megoldások, lehet hogy 100ezer feletti gépeken gyárilag is van ilyen, nincs tapasztalatom.
a zárt alakhoz fűrész befűzéshez elég ha a felső vége kiszabadítható a lapnak, az alsót csak akkor kell kioldd ha elszakadt a lap.
nekem a nagyobbik proxxon van, a kétsebességes. dahlander motor van benne, ez annyit jelent hogy örökélet. aminek folyamatosan lehet szabályozni a fordulatát, az általában mind szénkefés, szoktak vele gondok lenni.
döntsd el mennyit szánsz rá, és vedd meg a legdrágábbat ami belefér. ha kinövöd majd lecseréled. az autóversenyzés iránt érdeklődők sem azt csinálják hogy megkérdezik a bajnokság élmezőnyét hogy milyen autót javasolnak.
Ez a három kritérium csak akkor derül ki, ha használtad is az adott gépet. Mégis mi alapján válasszak három gépet, elmondanád? Szín alapján?
Csak, hogy Te is megértsd, olyan válaszokat várok, hogy pl:
"Az én Einhellem egy évig bírta, ne vedd meg" vagy " "A Proxxonban nehézkes volt a lapcsere, nem szerettem, de az új Hegner, az minden szempontból csúcs, azt ajánlom" vagy "A Güde lombfűrészgépe pontatlan, viszont a Józsi barátom Parside ja minden igényét kielégíti, kb hetente egyszer használja, kipróbáltam, és zökkenőmentes a munka vele"
A kérdés az, hogy melyek azok a gépek, amelyek ennek a három kritériumnak megfelelnek. Ezek közül vsz az árat is figyelembe véve vásárolnám meg vmelyiket.
Hello! Új vagyok itt, és szeretném a tanácsotokat kérni. Szeretnék beruházni egy lombfűrészgépbe, mert azzal nagyon precíz munkát lehet végezni. (Ahogy látom youtube os videókon) Először csak kisebb fa játékokat, modelleket készítenék. Később, ha belejövök, akár kipróbálnám magam alap intarzia készítésben, majd meglátjuk mennyire leszek ügyes.
Szóval az a baj, hogy soha még csak közelében sem voltam ilyen gépnek, ezért várom olyanok tanácsát, akiknek van tapasztalatuk ebben.
Az elvárásom csupán annyi, hogy:
-Szép , pontos munkát lehessen vele végezni (most dekopírt fejre állítva készítettem fa állatkákat, és annyira ferdül néha a penge, hogy az állatkát a két oldaláról nézve nagyon különböző képet látunk; na ezt szeretném mindenképpen elkerülni.)
-Gyorsan (lehetőleg nem imbuszkulcs használatával, mert azokat a csavarokat sokszor "elnyírom") lehessen lapot cserélni (Aprólékos munkáknál majd rengetegszer kell ki-be fűzögetnem az előre megfúrt lyukakon keresztül)
-S persze strapabíró legyen. Nem fogom minden nap, és 8 órában használni, de azért nem lehelje ki a lelkét pár év alatt.
Ereje éppen elég lenne, de kiegészítő fejrész nélkül a tengelye tűnik rövidnek ahhoz hogy közvetlenül rárakj egy tárcsát. Legalább 18mm-es rétegelt lemez/bútorlap lenne a tárcsa, de amögé minimum még egy kisebb 18mm-es kisebb tárcsát is fel kellene fogatnod különben hamar elnyírhatja a stift a tárcsa nútját (amit ki kell alakítanod a tárcsán a stiftnek, különben elforog a tárcsa).
Szóval ha nem ékszíj és plusz tengellyel akarod megoldani, kis kitétellel de jó lehet: ha csináltatsz egy ilyesmi tárcsát fémből, olyan hosszú legyen a csonkja mint a tengely. Plusz kérdés meg van-e a motor tengelyének a vége fúrva (elforgás ellen a stift, leesés ellen a csavar védene)
Vagy: ékszíjtárcsa a motorra és plusz tengelyen hajtod meg a tárcsát. A plusz tengelyt pedig a korong végén elég hosszúra hagyod, hogy felférjen rá a tárcsa, és 1-2 réteg mögé merevítésnek. Én kb. így tervezem a tárcsát kialakítani, 18-as rétegekből (ha jól emlékszem Bari kollégánál láttam ezt):
Mivel nekem is folyamatban van a dolog ez még csak elmélet. De itt építettek már páran ilyet, lehet megcáfolják majd hogy rövid a 30mm-es tengely a közvetlen felfogatáshoz. Vagy adnak más tippet a tárcsa felfogatásra.
Ilyen hüvelyt már én is kerestem, azt a javaslatot kaptam, hogy esztergályossal csináltassak. Ezt nem tettem meg, vettem 10 mm-es kemény rézcsövet 1 mm-es fala van, igy a belső átmérője pont 8 mm. Nem az igazi, jobb volna az esztergályos által készítendő acélhüvely, de használható volt. A lyukakat nem érdemes sűrűre csinálni, mert nehezebb lesz összerakni. Attól is függ, milyen széles a bútorlap.
Mivel ez babrás volt nekem, inkább áttértem a lamellóra, sokkal könnyebb vele a munka.
Ott van a skillem, annak ez a része tök jól megy, csak éppen gyenge az asztala. Kézben használva elmegy, de asztalba berakva a saját súlya lengeti xd
Ott a budget gépem, imbuszos, hosszadalmas, de cserélhető lenne a penge, ha éppen a normál méret beletehető lenne :D Mert abba bíz be nem teszel szokványos méretűt, ami 1.2mm széles, max 1.1-es befogóméretű megy bele :D Amit bánok nagyon, mert erős gép, van lézer is rajta, ami richtig máshová mutat, mint vág :D, de van :D, jól használható, de ez a késprobléma... Miért szúrják így el a gyártók? Nem is értem.
Van 3 dekopír hirtelen otthon, ebből egyik sem százas :D
mindig mondom hogy barkácsban csak a szopás van a szerszámnélküli pengecserével. ez egy olyan feature, aminek csak hátránya van. az imbuszkulcsos csavaros makitámmal sosem lesz ilyen bajom.
Most nyomtam bele olyan trutyit, amivel a kaput, s minden mást kenek (nem wd40, annál sokkal tartósabb, gyak kapumat azóta se kentem és teszi a dolgát :D)
De mozgott az normálisan, csak épp úgy kell bepasszírozni a kést beléje, apámnál meg alig volt használva, szinte újkora óta ilyen szutyok :)
A tengely 20mm-es. Amire rá kell cuppannia a csiszolóhengereknek. Ez a legkisebb (35-ös kivágó, így a pogik ~32mm külső átmérőjűek), ettől majd lesz még 2 nagyobb méret, utána már jön a szalagcsiszoló fixen forgó 100-as hengere.
Szóval cipőtalp. Meg reklámszatyor. Észben tartom :)
Köszi neked is meg Paconak is!
Közben Bari kolléga is rámírt hogy anno 3 éve vett ilyen radírt, és még alig van elkopva, szóval hobbifelhasználásnál lehet hogy örökélet + 2 nap. Az már jó tartósság :) Én azt hittem, hogy 3x odatartom és eltűnik a fele a cuccnak.
Jó bőven meglocsolni WD40-nel? Féktisztítóval? Lehet sok por ragadt bele.
Olyan "vékony szívószálas" célzócsővel befújni, elhúzni a kart, megint befújni, elhúzni ... hátha könnyebben csúszna az a kis prücök. Lehet hogy csak az ragad be.
Fenéshez egyébként lehet kapni fenőbőrt fodrászkellékesnél, mivel a régi borotvakést azzal fenték.
Annál jobbat nem találsz.
Nekem a nagyapámtól van, és ha azt nézem, akkor ehhez olyan marhabőr kell, ami natúr (festetlen), és teljesbőr (nem hasították több rétegre), és egy kicsit merev (hogy ne gyűrődjön)
A bőr aljaoldalán volt egy vele azonos szélességű heveder, ami megakadályozta, hogy a bőr kinyúljon (nincs ráragasztva/varrva), és a durva fenést azon lehetett végezni.
Még az én gyerekkoromban is ilyennel fenték a borbélynál a borotvát. A pulton volt egy kallantyú, abba beakasztották a szíjat, és már fenték is.
No van is képem a befogás mikéntjéről a dekopíron:
Tegnap végül sikerült befognom vele egy bosch lapot, de keserves a befogás és kivétel is sajnos. Nagyon nehezen megy be mindenféle forgatás, hajlítás meg csodák után.
És ha már csiszolás, meg csiszoló(korong/szalag/stb) tisztítása.
Az ilyen "csiszolóradírnak" van valami jó alternatívája? Gondolom drótkefét nem kéne erőltetni, sima ecset túl puha lehet. Még nem használtam ilyen radírt, egyszer tuti megveszem a kérdés mennyire kopik, mert fogyóeszköznek éppen nem olcsó, ahogy az árakat látom. De ha csak ő a jó, hát majd őt használom. Eddig megkocogtattam, meg a tenyerenhez, fadarabhoz csapkodtam a korongot/szalagot de ez nem túl hatékony megoldás.
Én most csináltam jópár 35x18-as rétegelt pogit a szalagcsiszolóm extra hengercsiszoló csonkjára, de ezekhez sem használhattam a megvezető hegyet.
A PBD 40-ről ugye korábban írtam, hogy nem egy mázsás állat és a vázmerevsége sem kiemelkedő, de ha óvatosan tolom neki azért használható:
Először egy 20-as forstnerrel kapott átmenő furatot, majd a darab elmozdítása nélkül (hogy nagyjából központos maradjon és ne kelljen sok mm anyagot lecsiszolni) kivágtam a körkivágóval.
Sokféle paszta van. Nekem olyanok vannak, amik kemények. Ezeket meglágyítja a rongykorong állítólag. Bőrre kenve még nem próbáltam. Könnyű lemosni őket a bőrről, vagy az már olyan marad?
én központfúró nélkül akartam körkivágó fűrésszel nemlukas korongokat vágni deszkából. ehhez ugye pláne merev fúrógép kell. nekem is kínai 500w 16mm kicsit nagyobb fúróm van. annak a csavarnak a lukát felfúrtam m8-ra. nagyon vékony az öntvény, fúrni nem is kellett, ment bele a metsző símán. utánna tettem bele egy mezei M8 csavart kicsit kúposra köszörült véggel, meg egy 8as anyát ellenanyának. nem tekerhetem teljesen passzosra, mert akkor az út egy részén megszorul, de a célra alkalmas lett.
Lehet, hogy épp azért lötyögött, mert hiányzik az a bizonyos anya. És ezen még csak meg sem lepődnék. Ellenben azon sem, ha a közönséges, nálunk járatos anya nem megy rá a ki tudja milyen menetre.
A nyíllal jelzett helyen van ( ha van ) egy kontra anyával ellátott csavar.
Ahogy mondtad, azzal a különbséggel, hogy nincs rajta ellenanya.(én is néztem azt az anyát, de nem mertem meghúzni.
Most akkor van kontra anya vagy nincs? Mert ugye ott van egy hernyó csavar amivel beállítod "lötyögést" és egy anya amivel fixálod a hernyócsavar helyzetét.
Egy keveset lehet csalni - bár nem lakkal. (Esetleg azzal is, de nem merem tutira venni)
Az auro olajhoz létezik szinezék. Fehér is amit kifejezetten a sárgulás ellen ajánlanak, én is azt használtam a kőrishez. Attól még a fa sárgul, csak a fehér színezék egy kicsit optikailag halványítja.
...de nem mertem meghúzni, hátha valami nyomot hagyok, aztán ugrik a garancia.)
Szerintem nem kell annyira parázni a gari miatt. Valójában csak a motor korai leégése okozhat némi fejfájást - de valljuk be: ez elég ritka eset ennél a motorfajtánál.
Ha meg tényleg elfüstölne a motor (mondom, elenyésző a valószínűsége) - gariban akkor sem fognak végignézni nagyítóval minden anyát, hogy vajon ráhúzott-e a tulaj egy negyed kört.... avagy úgy hagyta-e, ahogy a gyárban összehányták.
Különben is, az az anya+kontra az egy beállító-elem - ugyan miért ne lenne joga a tulajnak azt megfelelően beállítani?
Ahogy mondtad, azzal a különbséggel, hogy nincs rajta ellenanya. Meghúztam, már nem lötyög (pontosabban kézzel még tudom mozgatni oldalra, de bekapcsolva nem remeg be, és a hang is megszűnt. Még egy kicsit játszok vele, aztán meglátom, mi lesz. Nagyon köszönöm a tippet (én is néztem azt az anyát, de nem mertem meghúzni, hátha valami nyomot hagyok, aztán ugrik a garancia.)
Érdeklődnék, hogy milyen anyaggal lehetne kezelni a beltéri lambériát, hogy megmaradjon a világos fa színe, és nem barnulna be idővel? Valami spéci átlátszó lakk, vagy lazúr?
Egy dolgot megpróbálhatsz, bár nem az igazi. A nyíllal jelzett helyen van ( ha van ) egy kontra anyával ellátott csavar. Ennek a belső fele illeszkedik az orsó hornyába. Ezzel egy picit szorosabbra lehet állítani. Nekem Lidl-s fúróm van, azon tudtam így javítani. Amúgy meg nem hibás a géped, hanem sajnos ilyen.
Kicsit régebben vett innen valaki egy Einhell kombigyalut, annak az egyik asztala lógott pár centit. Ha kalapácsot gyártanának, annak valószínű lötyögne a feje és beleállna a szög :)
Egy csomó videón látom, hogy a szaki mielőtt rákeni a ragasztót a fára, előtte valami spray-t spriccel a ragasztó alá. Az pontosan mi, és mire való? Gondolom nem izzadásgátló...
Végső fenéshez/polírozáshoz inkább vegyél egy 10 cm X 20 cm-es bőrdarabot 500 Ft-ért, ragaszd rá egy fadarabra és kenj rá polírpasztát. Egy 10 évre elegendő adag 5 dollár, szállítással.
"Ahogy úgy láttam, nem nagy itt az Einhell márka iránti rajongás, és most már kezdem érteni az okát."
Ha arról az oszloposról van szó, amiből a fűszeresek is n klón-verziót árulnak - akkor ott nem az Einhellel van a baj (mint olyan).
Ha ebből a típusból véletlenül olyan jönne ki, amelyiknek nem lötyög az orsója (még nem volt rá példa, de ki tudja) - akkor azt a szériát rögtön visszahívják a boltokból, a gyár főmérnökét meg azonnali hatállyal kirúgják. Végkielégítés nélkül!
Azért egy kis pozitív hozzáállás jól esne :) Amúgy mint szerszám, tetszik, egész más fúrni vele, mint kézivel (illetve volt egy állványom a kézihez, de azt inkább felejtsük el... Még szerencse, hogy ingyen kaptam). Szóval gondolom, ha egyben van, akkor használható (amíg el nem romlik.)
Köszönöm. Ahogy úgy láttam, nem nagy itt az Einhell márka iránti rajongás, és most már kezdem érteni az okát. Ezt persze rendbe hozatom/kicseréltetem, de a továbbiakban inkább nagy ívben elkerülöm az Einhellt. Basszus, ilyet kiengedni a gyárból... :(
Végül is némi töprengés után rendeltem egy Einhell oszlopos fúrót. Sosem dolgoztam még ilyen szerszámmal, de... ugye az nem normális, hogy ha leengedem a tokmányt, a tokmány és az egész tengelye kézzel jobbra-balra mozgatható, illetve forgás közben beremeg. A befogott 8-as fúró hegye kb 2 mm-nyit mozog el a két szélső kitérése között. Gondolom nem így kéne lennie. Magától amúgy központosan forog, de pl. az anyagból való kihúzáskor már jelentkezik a beremegés. És járul hozzá valami kotyogó hang is. :( Csak meg kellene húznom valamit, vagy irány vissza a boltba?
Egy klímákat is árusító műszaki boltban mesélte a tulaj, hogy neki azt mondta a kínai, hogy ha rendel legalább egy kis (!) konténer klímát - akkor olyan márkával cimkézik fel neki végig ( még a kartondobozokat, prospektust stb.-t is) - felár nélkül amilyet - amilyet csak akar.
Ha küldi a kész dizájnt, logót stb., akkor azzal, ha nem, akkor írja le milyen nevet-szöveget akar és ők majd megrajzolják. Gondolom a műszaki tablicát is nyájas vevő igénye szerint írják meg (W-ot, BTU-t, szb.)
Azért egy kis-konténerbe nem fér olyan veszett-sok klíma, mert jó nagy darabok egyenként - és lám, már ennyi is elég, hogy pl. "GipszJ." márkájú készülékek kerüljenek a boltokba :-))).
Annak idején egy nagyker cégnél dolgoztam, ami a méltán híres :) török Vestel cég termékeit forgalmazta. Szállítottunk tv-t a Metroba, Tescoba és egyéb boltokba. Aztán valamelyik nagy megsértődött, hogy miért adjuk ugyanazt a tv-t a másiknak is, esetleg más áron. A megoldás az lett, hogy mindenféle márkaneveket találtunk ki, és ezután ugyanazt a tv-t kicsit más külsővel, esetleg kicsit más színárnyalatban, de mindenféle vad fantázianeveken adtuk a különböző boltoknak.
Most valami hasonlót csinálhatnak a kínai gyárban, de elég kétféle név és szín. :)
Úgy tervezem, hogy készítek néhány táblásító szorítót magamnak. A neten nézegettem videókat, arra jutottam, hogy rétegelt lemezből készül majd a szára, most 15 vagy 18-as vastagságúhoz jutok hozzá, elképzelésem szerint ragasztanám őket, hogy dupla vastagságút kapjak a terhelhetőség miatt. Elég ragasztani (D3 vagy D4), vagy össze is csavarozzam, illetve egyáltalán kell két réteg? hossza max 80 centi lenne.
Eredetilrg ez köszörű a csiszolófeltétet később találták ki hozzá. Nagyon régen opció volt és ha akartad felszerelted a kő helyére. Egy modelezőnek talán megfelel.
A kedvencem, otthonra vettem kocka ledes lámpákat.
Egyiket sikerült kinyírnom (saját hiba), áh, veszek ugyanolyan ledszalagot, be is rendeltem kicsiny országból. Végeredmény siralmas, fele annyira világít, mint a gyári.
Minden ugyanaz, meghajtás túltervezve (nem current alapú lett), 3 olyan lámpát is elvinne, de nem világít úgy.
Ránéztem, a kínai a lámpába samsung eredeti ledeket használt, míg én megvettem az olcsóbb ugyanolyan típusú, elvileg ugyanúgy világító ledeket :D
És kínai lámpa.
De mondhatom az összes autós telefontartót és egyebeket, amiket kintről rendeltem, mind tök jók, amik itthon kaphatóak meg esnek ripityára pár hónap után.
Túl sok ilyen tapasztalat van és ez nagyon kiábrándító :)
Ez nagyon fasza kis gép lenne - de szerinten ultra-karcsú az a 240 W erre a feladatra (főleg a szalagos részre).
Nekem van ilyen jellegű kézi szalagcsiszolóm szintén ettől a világmárkától - de abban valami 750 W-os moci van - kefés ráadásul. És még azt is le lehet lassítani, ha úgy adódik.
Ehhez képest, egy 240W-os aszinkron már lepkefing kategóriának tűnik - szerintem.
nem kínaiakon múlik, a vásárlón, hogy mit vesz meg xd Gyak az itthoni kereskedők olcsót veszik, drágán adják xd
Pontosan így van.
Erre volt egy hozzászólásom egy másik topikban, ahol a magyarországi (daliás) LED-es utcai világításról volt szó, hogy kb. hogyan vásárolták be a hozzávalókat a magyar befektetők és/vagy generál-kivitelezők.
Apámnál a bosch csavarozók akkujai mennek egy év után tönkre :) pedig nem a 20.000 forintos kivitelek (40)
A maktec maróm és csavarozó is bevált. Igaz, amit ismerősöm lefúrt és lerögzített a metabo iparival, azt nem tudta kicsavarni a maktec, meg se moccant :D
Most idegesítselek, hogy a 20 éves favédőt használom mai napig minden gond nélkül
trabant zománcfestékek is tökéletesek, ill. van 20 éves fehér falfesték, azt is felkevertük és kifestettük a spejzt vele :D
Igaz, nem kutyultunk semmit se hozzájuk.
Jah, 20 éves lakkal csináltam apám ajándékát, tökéletes volt az is, mint gipsz is, ami még volt lent.
Persze van egy-kettő, ami nem volt tökéletesen ledugózva, az használhatatlan, ecsetből meg sose elég, de vízbeáztatás (és gumikesztyűben kis átmosása) eddig bejött, kivéve ha ezt elfelejtettem megtenni.
Ami jó azt szépen kiválogattam és ott van felhasználást várják :)
Van még trabipiros zománcom is, ha jól emlékszem vagy fekete. Ill. fekete tutira van, használtam is nemrég :)
Ne tudd meg a fogtechnikán hogyan kellett volna köszörülni-polírozni. Szabályosan hülyének néztek amikor odaálltam pormaszkban, köszörűsszemüveggel és még a világítást is beállítottam. Mai napig nem értem hogy nem esett bele senki a szeparálókorongba... Ott is hagytam őket.
azt értem hogy ez egy valós kockázat. de hogy egy műhely ahol rendesen dolgoznak, termelnek biztonsága azon múljon hogy a melós nem felejti el kinyitni az ajtót?????
Ez egyelőre így nagy falat nekem. Vésőket, gyalukést, konyhai kést finiselnék, tartanék karban vele.
Megpróbálkozom előbb valamilyen fúróba fogható verzióval (vannak 10-es szárral 100mm átmérőjű korongok), hogy érezzem a korlátait, aztán megyek tovább, ha nagyon nem akar menni.
Részemről rferi kolléga intelmeit megtoldanám még egy dörgedelemmel - és mégpedig
A VÉDŐMASZK HASZNÁLATA KÖTELEZŐ !!! - CSISZOLÁSKOR
Ez nem vicc, ez alap. És nem ám ilyen-olyan védőszemüvegekről beszélek, hanem erről:
A hegesztő-művész barátomnál történt meg, ahol szintén van egy lábon álló, kb. 400 mm-es gép - hogy a szakképzett dolgozónak (aki viselte a maszkot) kiugrott a darab a kezéből (pont ahogy rferi mondta) és puskagolyó erővel nekivágódott a maszknak, kb. a szem-alatti tájékon.
A darab átszakította a maszkot úgy, hogy a sarka már érte a dolgozó arcát - de nem tudott áthatolni a plexin.
Na most tudni kell, hogy ott nem a lengyelpiacon veszik a maszkokat (és pláne nem a csere-plexit bele) - hanem szerszám vagy munkavédelmi boltban, az EN minősítésűt - és nem is pont a legolcsóbbat.
Ha akkor nincs rajta a maszk (amit egyébként minden flexeléshez, vagy köszörüléshez is használnak) -akkor az a dolgozó MOST ÍGY NÉZNE KI.
hasznos beszámoló volt, sok tapasztalat van minden mondatában, azt hiszem, hamarabb fogok új típusú ejtőernyőket típusvizsgára berepülni, mint fémcsiszolót építeni :)
Egy 300-as koronghoz egy egyfázisú 750W-os aszinkron motor (1450 rpm, 1:1 áttétellel) bőven elég. Gyáriak is ilyennel szaladnak, a legtöbb.
Én egyelőre a szalagcsiszoló motorjával fogom tesztelni (az pont ilyen). De Bari kolléga is ilyen motorból csinálta, ő közvetlenül a tengelyre rakta.
Én azért ékszíjazok, mert kéttárcsást építek. Így egyszerre használhatok majd pl egy 80/120-as korongpárat.
És nagyon nem drágítja meg a konfigot - plusz egy tengely, plusz 2 porvédett csapágy, plusz egy ékszíj(és tárcsa), plusz egy 30 centis korongra a tépőzár. Ez a plusz felár cuzámmen (így hogy veszem az ékszíjtárcsát és nem csinálom) úgy néz ki, hogy:
- 2 KBS porvédett csapágy: 700 Ft (csapágyházat én alakítom ki, ez lehet még plusz költség. Illetve egy jobb pl Koyo csapágy darabja 100 Ft környéke, én egyelőre tesztelem az oilcsóbb csapágyat a szalagcsiszolón, hogy hogy bírja )
- ~40cm 20 mm-es tengely (lináris tengely métere 4700 Ft) 1880 Ft (valszeg ezt csak méterre adják)
- 80-as 1 ékpályás ékszíjtárcsa a hozzávaló kúpos szorítóval 2163 Ft (1177+986)
- 600mm-es ékszíj 1342 Ft
- tépőzár (19 centi széles, méterára 3800 Ft, ebből ~60 centit használsz el) 2280 Ft
- a motor tengelyére a 2 ékpályás ékszíjtárcsa felára: 242 Ft
Ez a plusz faanyag nélkül 8607 Ft. De ha csak egytárcsásat építesz, lejönnek a csapágy/tengely/ékszíj(tárcsa) árak, mert rakhatod közvetlenül a motor tengelyére a korongot.
Ha olcsóbb 18-as rétegeltből dolgozol, számolj nagyon durván 1 táblával az egészre, az 8800 Ft. De ha a fenolfilmes-csúszásgátlós-vízálló 18-as rétegelttel számolsz az 2Xe/tábla.
Egy új 750W-os motor szállítással együtt 40 ropi, mondjuk itt. Én megvettem a szalagcsiszolómhoz, és megveszem majd a korongcsiszolóhoz is. Ezzel nem akarok szívni. De nyilván használtan töredékéért meg lehet venni. Akármelyik faanyaggal számolsz is, bőven a legolcsóbb, egytárcsás unis ára (87e plusz nyilván k. drága szállítás) alatt vagy. És nem számolom az építés/alkotás örömét :) Meg hogy ismered minden porcikáját a gépnek.
Nos, ha egy 25-30 centis rongykorongot akarsz dolgoztatni, ahhoz elég a kb 3500-as fordulat, és én egy 750wattos, kalickás, IMI egyfázisúval hajtottam, azzal még éppen el lehetett vele dolgozni.
Persze azt is lelassította rendesen, de ez valószínűleg azért volt, mert én láttam apámat munka közben, és láttam, hogy mennyire oda kell nyomni az anyagot a rongyra. Nem féltem tőle.
Ha te még nem csináltál ilyet, neked egy ilyen összeállítás biztosan nem fogja majd meg a motort, mert félni fogsz tőle! :) Ezért a csiszolás sokkal tovább fog tartani majd, és jobban is kopik majd a korong a simogatástól.
És elmondom, hogy JOGOSAN félsz!
A rongykorong képes a lapjai közé kapni a munkadarabokat, és kikapva azt a kezedből jól odavágni valahova!
Ezért kérek mindenkit, aki házi rongykorongos csiszolót épít, hogy legyen szíves valami durung vasrudat/szögvasat/zártszelvényt felszerelni a korong mögé keresztben, közel a koronghoz, de úgy, hogy az ne érintse! Ez a vas az ilyen elkapott dolgokat jól leveri a korongról, és legfeljebb összetörnek a földön.
De emiatt a korong nem hozza vissza felülre, ami így aztán szétveri a kezedet, vagy beleáll a fejedbe!!!
Ehhez volt akár mindkét oldalra felszerelhetően hosszabbító szár, mint a képen ez egyik oldalán is látható.
Az volt a szokás, hogy arra a szárra szerelték fel a rongykorongot, mert így a géptesttől távolabb nagyobb és bonyolultabb alakzatokat lehetett jól kicsiszolni.
Na ennél a megoldásnál mindig oda kell a gépet tolni valami durung vasrúd elé, vagy a vasrudat kell odarakni mögé.
Tehát én azt mondom, hogy a saját tapasztalatom alapján én szerettem a 25-30 centis induló méretű koronggal dolgozni, ehhez javallanék minimum 750w-1,5kw motort, 3500 körüli fordulatot. Tehát egy 2800-as motorra egy enyhén gyorsító áttétel kéne. De nincs túl nagy motor!
A kicsi, 10-15 centis korongokat nem szerettem, mert nagyon kéne pörgetni, hamar lekopik róla a paszta, hamar kopik a korong is, ezek csak akkor hasznosak, ha kis méretű belső részeket kell csiszolni. De azokat meg a kezdőknek nem ajánlom, mert azokat kapja ki kézből a legkönnyebben a korong.
Aztán még pár tanács: csiszoláskor pillanatok alatt mindent beborít egy fekete szösz, ami zsíros, tehát ragad is mindenhez. Ez a korongból jön, fekete a csiszolástól és zsíros a pasztából való faggyútól. Ezért célszerű az egész miskulanciát kitenni valami másik helyiségbe, vagy esetleg elszívót használni, bár ez utóbbit nem tudom mennyire lehet, még sosem láttam sehol.
Érdemes maszkot, sapkát, teljesen zárt ruhát használni, mert még az alsógatyád is fekete lesz fél óra csiszatolás után! :))))
"és akadt pár használható infó, pl: 5000/perc fordulat felett érdemes fémeket fényesíteni"
Ez azért erősen átmérő-függő is. 5000 fordulatnál egy jobbérzésű rongykorong cérnáira bomlik - aki ilyet tanácsolt, az nemigen járt ilyen gép közelében.
Vagy lehet, hogy a Dremel-re gondolt, ki tudja?
Egy 300...350 mm-es koronggal dolgozó direkte erre a célra való célgépnek a fordulata kb. 1500, nem több annál.
Ráadásul - ha már fémeket akarunk glancolni - akkor a filckorong is bejátszik ám, aminek végképp nem kell akkora fordulat, viszont nyomaték annál inkább.
Köszi. Pár csepp lett használva belőle és kinyomtam belőle a levegőt. Még teljesen folyékony, ezért bízom benne, hogy használható. Na akkor próba... :)
Közben még túrtam a netet az okosságokért, és akadt pár használható infó, pl: 5000/perc fordulat felett érdemes fémeket fényesíteni és a linkelt köszörűk egyike sem pörög még a környéken sem.
Erre valószínűleg valami bivalyabb motor kell, s nem az édibédik. Talán egy komoly fúrógép is megteszi.
Azért szólnék, hogy a rongyibongyizás nem ugyanakkora terhelés ám, mint a fúró-köszörülés. Sokkal nagyobb annál.
Ezek a kis édibédi 150...250 W-os kis köszörűcskék nem rajonganak ám a rongyozásért - mert az valahogy kívül esik a komfortzónájukból :-)))
Ha rendesen odanyom az ember annak a rongynak, (pasztával, ahogy kell, hogy látszata is legyen a melónak) - az nem csak lelassítja a kis gépet, hanem le is állítja.
A sűrű varrású rongy inkább sík felületekre hatékony, a ritka varrású az inkább az alakos, 3D-s darabokra, mert azokat körbe tudják fogni a rongylapok, szemben a sűrű-varrásúval, amelyiknek csak minimálisat nyílnak a lapjai.
(ha jól emlékszem talán rferi kolléga papája dolgozott ebben a szakmában - ő biztos bővebbet tud erről)
Na szóval , mivel ő volt a falu legnagyobb munkáltatója - ami egy 700 fős településen nem feltétlen jelent nagyüzemet - de akkor is most kb 7 család megélhetése veszélybe kerül.
Nem is tudom hogy hívják ezt a viselkedést... Vajon mennyit spórolt a biztosításon? Kiadja az újjáépítést?
Egyébként a nincs biztosítása kijelentés is érdekes ... 50milliónyi értékkel, amivel elvileg pénzt termeltek ... valószínűleg nem is egy család fenntartására ...
A névre kattints, majd ott a Hozzászólások részre, látszik, hogy az illető melyik témában hányszor szólt hozzá és ott a sor végén a számra kell kattintani, akkor felhozza elvileg az illető hsz-ait.
A bal oldali menüben belépsz az Adatlap-ra, ott pedig a Hozzászólások menüpontra. Ekkor kilistázza, hogy melyik topikban hány hozzászólásod volt. A Találat oszlopban lévő számra klikkelve pedig megnyitja a hozzászólásaidat időrendben.
én ilyenben paranoid vagyok, de az emberek nem egyformák. jártam már olyan műhelyben ahol az volt a policy hogy ha elszívót indítasz akkor ki kell nyitni az ajtót, különben kihúzza a tüzet a csukott kályhaajtón...
Anno az eltörött tengelyűt méregettem és arra jutottam, hogy ~0.4-0.5mm-rel nagyobb volt a tengelytávolság a két fogaskerék között a megfelelőnél. Akkora fogaskeréknél, mint ami a motor tengelyére van munkálva, ez nagyon sok, nem legördül a két fog egymáson, hanem "pattog", amikor kicsit megfeszül. Ezt megelőzendően akarom megnézni a mostanit, bár nem tudom még, hogy mit lehet vele kezdeni, ha ilyen. Nagyon keveset használom, csak akkor, ha nem fér az anyag az asztalira. Most, hogy tetőt építettem, viszont nagyon jól jött.
Jó áron szereztem korábban, igaz használtan egy dewalt dw62-t. Ebbe 185-ös lap megy, amivel hivatalosan 60mm a vágásmélység, gyak mérőszalaggal nézve pedig 65.
De sok függ a kialakítástól.
Hasonló áron lévő gép ez is (40 környékén lehetett anno venni), ill volt, már nem kapható, én dewaltot is megnézném, ha kell ilyen gép.
az enyémnek is van egy darálós hangja, meg egy bádogbili hangja is. nem tetszik. újkorában kicseréltem benne a csapágyakat normálisra, meg a zsírt is, de nem lett jobb hangja.
Hangsúlyozom, egyik gépet sem használtam, még csak nem is fogtam a kezemben. Ezzel együtt így látatlanban is a Maktecet venném meg. Ha nincs, akkor a Hitachit, és csak a legvégén az Einhellt, akármilyen színű.
A kedvenc szerszámboltomban (ahol szervizelnek is) azt állítják, hogy a Maktec gépek 90%-ban ugyanazokat az alkatrészeket tartalmazzák, mint a Makiták. Esetleg már kifutott szériából valók, vagy más miatt olcsóbbak. Nem olyan, mint a Makita, de nem is gagyi gépek.
Az Einhell meg alulról indult, és onnan próbál bekerülni a jobb gépek közé. Legalábbis én így látom.
Köszi a tesztelést! :) Lehet, hogy csak én voltam gyáva a múltkor, minden estere teszek most egy kört még egyszer én is. Muszáj lesz, mert kell valami épkézláb faforrás a környékről, más meg nem látszik a horizonton.
Van azért egy kis hiányérzetem máris: még múlt csütörtökön regisztráltam a webshopba, természetesen cégként, adószámmal, ahogy kell. Már csak kíváncsiságból is. Azt írták a végén, hogy felveszik velem a kapcsolatot, mert vásárláshoz kód kell, azt meg majd adnak. A kapcsolatfelvételt és a kódot azóta is várom...
Holnap csinálok arról is, de félek semmit nem lehet majd látni rajta.
Egy kart kell elhúzni 180 fokban, akkor belül egy kis rögzítő tengely elhúzódik. No de hiába húz el, nem eléggé, hogy lehessen be és kivenni kést. Próbáltam kicsit forgatni közben a kést, hát ha úgy megy be (skillem pl ilyen), de nincs siker.
"Vagy mondok egy érdekességet: Parkside. Lidl. 3 év garit adnak rá olyan árban, hogy nemigen van párja. Nem ismerem a kézi körfűrészüket. De ha épp kapni, talán nem lősz mellé nagyon mert általában véve a Parkside szerszámok jó minőségűnek számítanak a maguk kategóriájában."
Mostan használtam az enyémet huzamosabban, OSB lapokat szabtam vele. Kicsit hangos. Nem annyira a vágás hangja amiről beszélek, hanem maga a mechanika ad egy olyan rosszul kapcsolódó fogaskerekek hangot. Volt egy névtelen gépem valamikor, annak is hasonló hangja volt, el is törött a motor tengelye a fogazás tövében. Szét fogom szedni és megnézem, mert amúgy jó masina. Használtam egy darabig egy kölcsön Hilti-t, annak semmi ilyen hangja nem volt. Persze távolról sem azonos kategória.
Kellene nekem egy kis segítség :) (mint mindig :D)
Adott egy expert márkájú dekopír, apámé. Képtelenség benne pengét cserélni. Van valami ötlet, hogy mi lehet a titka?
Elvileg el kell forgatni alul a kis reteszt, betenni, s vágni. No ez nem megy, ha sikerül is beerőltetni, akkor kivenni nem lehet max kitépni fogóval (már ha nem lövi ki első bekapcsolásnál :D)
Marha erős kis masina, kár lenne veszni hagyni.
Hogy találok én erre a típusra rá neten? (kerestem, de full más kinézetű masinák jönnek szembe)
Köszönöm
Holnap meg visszaolvasom a fórumot, sajnos 3 napig nem voltam gépközelben (mondjuk legalább kirándultunk egy jót, esőben, ezt így kell nem? :D Ill. asztal is elkészült a körfűrészhez, már csak párhuzamvezetőt kell csinálnom, az majd 2 hét múlva lévő program lesz, addig majd egyhuzamban melózok :()
Nagyonköszönöm! Tök profi lett a videó, köszönöm, hogy megcsináltad a kérdésem kedvéért!
Ha végül megveszem a körfűrészt (ugye a felvetés szerint részben csak álmodozás egyelőre), tervezek venni hozzá egy jobb fajta fűrészlapot is rögtön az elején.
Ime a teszt. Sajna nem 10 hanem 11,5centis volt a gerenda, ezért ugye az 55mm-es kapcitás nem volt elég ... de igazából az ereje volt első körben a kérdés. Szerintem elég. Ez a lap még nem volt sokat sokat használtva, pár tábla 18-as rétegeltet osztottam fel vele. Plusz ritka fogú: ezek együtt sokat segítenek abban hogy könnyedén vág teljes mélységben is.
Marad a vágáskapacitás kérdése. Szerintem fenyőre bőven elég a Maktec 1050 wattja is, 68mm, ezt ha beépíted egy 15-ös rétegeltbe még mindig elég marad egy 10 centis gerendához, amihez szintén használni akarod. Hangsúlyozom: JÓ és ÉLES lappal :-)
Én a Powerbelt-re gondoltam. Hozzánk az van közelebb és sokkal nagyobb az árukészletük.
A MIBIM-el egyszer voltam kapcsolatban. Rendeltem tőlük valamit, ami elvileg készleten volt. Maguktól nem írták meg, hogy nincs készleten. Majd amikor két hét múlva rákérdeztem, akkor folyamatosan hitegettek. Nem volt sürgős a dolog, de fél év múlva meguntam, beszereztem máshonnan.
Mindig találhatunk olcsóbbat, csak nem biztos hogy jobban járunk vele.
Felhívod az ügyfélszolgot és megkérdezed, van-é és mennyiért elfekvő. Ha van elviszik neked oda ahová kéred, és szólsz a boltban, hogy van egy cuccod, adják oda.
Én az egészhez, mint laikus csak annyit tennék hozzá, amit a múlt héten láttam.
Olaszországból hoztam haza bútort egy pici kis családi manufaktúrából. Bizony a szemem is felakadt a hatalmas géppark láttán. Sorban a sok sok milliós gépek, gyalutól az élfóliázóig minden.
Én most jön a pláne: Volt ott Prkside-os körfűrész, felsőmaró, miegymás.
Szerintem ha egy Olasz kicsi cég is a Parkside gépekkel dolgozik, akkor az annyira nem lehet szar.
Én régebben próbáltam egy lemeztalpas B&D-t, kézben egész jól vágott, de hanyatt nem volt olyan stabil. Persze tűzifának nem gond :) de szerettem volna, ha a lap stabilan tartja 90 fokot az asztallal, és ezzel nem ment.
Igen, pontosan így gondolkodom és ezt szűrtem le én is. Nincs nagy igazság, kb ugyanazt tudja egyik, mint a másik (ill. az egyik emiatt, a másik amiatt gyengébb, mint egy profi). Számítottam is rá, logikus is, de egy kérdést megért. Megköszönöm, ha leteszteled a Bosch-t és megírod, mit tapasztaltál. Aldi (Workzone) és Lidl eszközökről nem tudtam, hogy egész jók (elsőre azt gondoltam Tesco gazdaságos szint), de most mondtatok jókat róluk, ezentúl nézem majd azt is, hátha lesz valami ígéretes.
Én értem (vagy csak sejtem) mire gondolsz. Van X összeged és szeretnéd az esetleges csalódás esélyét a minimálisra csökkenteni.
Jól van ez így, de egy bizonyos árkategórián belül úgysem fogsz olyat találni, amit mindenki egyöntetűen ajánl. Nekem pl zöld Bosch-szal semmi gondom, több dolgom is van tőlük (felsőmaró, rezgő- és excentercsiszoló, a rezgő majdnem az első szerszámom még 2010-ből, kézi körfűrész, fúrókalapács és pl. volt asztali körfűrészem is, de az idővel bekékült). De van pl. aki "elvből" nem vesz zöld Bosch-t (vagy mert 1x megszívta, vagy sokan túlárazottnak tartják, stb). 30e ért 1200W, 55mm vágáskapacitás, jó porelszívás (már ha használsz hozzá :-)
Namost igazodj el és tégy igazságot :) Nem tudsz. Én azt mondom jó, más azt mondja sz*r - pici kockázat mindig lesz benne.
Vagy mondok egy érdekességet: Parkside. Lidl. 3 év garit adnak rá olyan árban, hogy nemigen van párja. Nem ismerem a kézi körfűrészüket. De ha épp kapni, talán nem lősz mellé nagyon mert általában véve a Parkside szerszámok jó minőségűnek számítanak a maguk kategóriájában. Nekem akkus csavarozóm van és élezőállomásom van tőlük. Az akkus egy nagyon masszív cucc.
Este beszámolok mit bír a pks teljes vágásmagasságban, úgy még úgysem teszteltem :)
Ha mindenképpen asztalba akarsz beépíteni egy kézi körfűrészt, akkor célszerű olyat venni amin van hasítóék és nem lemez a talpa, hogy kevésbé billegjen.
A másik lehetőség, hogy nem talpnál fogva rögzíted (pl a M. Wandel féle homeade tablesaw sorozat), de akkor meg a szög és magasság állítás egy kissé macerás.
A jó az öntvény talp eléggé megemeli az árat, egy használt profi géppel lehet jobban járnál ilyen célra.
Nagyon köszönöm! A hsz-aimból azt hiszem más jött le, mint ahogy gondolkodtam, csak játszok a gondolatokkal és szeretek kérdezni. Szinte mindegyikteknek jóval nagyobb tapasztalata van itt, mint nekem bármely kapcsolódó témában és azt vallom, nem szégyen tanulni a tapasztaltabbaktól. De vettem a lapot (sértődés nélkül), igyekszem kicsit csendesebben tanulni :)).
ööö, én azért nem nagyon szóltam ehhez hozzá mert kaptál már elég tanácsot, meg .. mert szerintem is túlparázod ezt :-)
Nem fog megállni az 1000W-os körfűrész sem a vastag anyagban, max lassabban tolod. Sokkal jobban függ a JÓ és ÉLES fűrészlaptól.
Dr. Ramatynak igaza van, vegyél egyet 30-ért ahogy tervezted. Maktec vagy Hitachi sztem kb mindegy. Nekem zöld Bosch van (Bosch PKS 55A) ilyen árkategóriában (~30e most a webes árlisták szerint), 1200W. Megy. Vág. Sztem asztalba építve is azt tenné. Meg van egy CMI-s (OBI "sajátmárka"), kb tizenXE Ft-ért vettem anno, 1400 W, és ilyen szuper asztalba építettem be. Viszont kib. nagy lórúgással indul és iszonyat hangja van. Nem biztos hogy őt ajánlom.
Nem feltétlen követendő példaként raktam be, csak hogy ha nagy hirtelen össze akarsz ütni egyet, első fűrészasztalként "fillérekből" össze tudsz. Ennek a vezetője egy odaszorítózott egyenes deszka volt, az asztallap 12mm-es rétegelt lemez, lábak meg hulladék akáclábak (ex-kerítésoszlopok). Az asztallap azért kicsit vékony, inkább 15 vagy 18-asban gondolkodnék. VAGY: csináltass fémlapos betétet neki, és ahhoz fogasd fel, abból sztem elég a 8 vagy 10mm-es is: így nem veszítesz annyit a vágásmagasságból de mégis stabil felfogatásod van. Felfogatást próbáld úgy megtervezni hogy a fúrésztalpat ne kelljen megfúrnod (garancia). Hasonló mint amit a képen látsz neked is működhet.
Ha jól emlékszem van otthon egy 10x10cmes repedt fenyőgerenda, ha gondolod kipróbálom a PKS 55A-t hogy szembevágva megbirkózik-e vele, ez kihasználja gyak. a PKS 55A teljes vágáskapacitását. Ha gond nélkül megugporja, akkor sztem "mindenre" jó lesz neked amire szeretnéd.
Ok, befogtam. Azt hiszem igazad van, én is erre jutottam (mindegy melyik). Igazából már csak igyekszem a hullámokat csendesíteni, de akkor most stop. Köszönöm mindenkinek az eddigi válaszokat, bocs, ha túlbuzgó voltam :).
Könyörgöm, vegyél már bármilyen kézi körfűrészt :-) Senki nem fog tudni tuti tippet adni itt úgyse. Mindenki másra, máshogy, más intenzitással használja. De ha kezdő vagy, ne csábítson a brutális teljesítmény. Mocskos munkát tud végezni egy megszoruló, hátra vágódó nagy teljesítményű kézi körfűrész. Vegyél bármilyet, és ha komolyan neki állsz hobbizni, úgy is veszel asztalit. Általában ez az evolúciója, de ki is hagyhatod a kézit, jobban jársz.
Ez (Maktec = Makita leszuperált termékek) valóban nem igaz. Egyszerűen a Maktecnél nem olyan szigorúak a minőségellenőrzési szabályok, ill. ezek Kínában készülnek. Igaz, azóta láttam, hogy az "igazi" Makita is Kínában készül legtöbbször. A Maktec-et egyébként direkt hobbistáknak ajánlják. Nem tudom, hogy ez mekkora különbséget jelent a gyakorlatban.
De voltaképpen leírtátok, hogy a háromból három vacak, különféle okok miatt :). Mivel nem sokszázezer Ft-ot szánok rá, tudom, hogy nem tökéletesen biztos a választás, ezért is töprengek, hogy melyiknél mi lehet a gond (amire nem gondolok).
Te komolyan azt hiszed, hogy egy ilyen cég mint a makita úgy dolgozik, hogy a futószalagról lepotyogó valami oknál fogva selejtnek nyilvánított alkatrészeket szétválogatva, egy új (piros) házban összerakja, majd értékesíti???+ a visszavitt rossz gépekkel ugyanezt megcsinálja?
Valóban, jól mondjátok, felvett teljesítmény, nem fogyasztás, rosszul írtam. Arra céloztam, ami a lentiben is szerepel, hogy ebből a leadott ki tudja mennyi, ezért mondtam inkább fogyasztásnak. Tény, hogy ez nem volt szerencsés.
A kínai watt.. értem mire gondolsz...de sajnos nem tudom, hogy ez annak számít-e :)
A Hitacsi egy szépen csengő név a multból. Ma már nem fénylik. A Maktecet a Makita azért hozta létre, hogy a nem százas gépeket olcsóbban eladja javítás helyett. Lehet köztük jobb is rosszabb is. Sajna utólag derül ki. Aki pénzért dolgozik annak lényeges a profi gép, hogy ne csússzon a munkával. Egy hobbista ha az olcsóbból elfogyaszt az évek alatt háromat még mindég nincs a profi áránál.
Elkezdtem összevadászni a következő gépépítések - korongcsiszoló, oszcilláló henger(vagy orsó?? ->spindle)csiszoló - alkatrészeit. Megfogadtam JCsapo kolléga tanácsát és most nem szenvedek az ékszíjtárcsákkal. De nem is én szenvedtem vele ... kicsit kócos lett a csomag.
De legalább az ékszíjak/tengely stimmelt... Jó hosszú volt a hétvége úgy látom :D
Az Einhell termékek az utóbbi években komoly külső és belső változásokon, fejlődésen mentek keresztül. Az Einhell gépek fejlesztési központja a németországi Landauban található ahol a jővő Einhell termékeit fejlesztik.
A cég termékeit 3 szinten pozíciónálja. Ma is kaphatók a citromsárga színű Bavaria termékek, amelyek a barkács kategória kedvezőbb árú szintjén helyezkednek el. A következő lépcsőfokot a kék színű, formatervezett és magasabb minősgű gépeik jelentik.
Az Einhell létrehozott egy felső kategóriás gépcsaládot is. Továbbra is a barkács kategórián belül, ezeket a piros színű burkolat különbözteti meg a többitől (red line) A piros vonal gépeire kiemelkedő minőség és tartósság jellemző, melyek magas minőségbiztosítás mellett készülnek. Bár ezeket a gépeket is inkább otthoni, nem folyamatos üzemre, hanem alkalmi használatra ajánlják.
Én ezt találtam róla. Tudom, hogy a színek eltérő minőséget képviselnek és a színkód gyártónként más. Igazából azt nem tudom, hogy az egyik nem olyan jó nevű hobby felső kategóriája mondjuk van-e olyan jó, mint a másik hobby közép, vagy alsó kategóriája :).
De valószínűleg a kérdésem nem tettem fel jól, nem biztos, hogy abban a formában van értelme. Másképpen feltéve: az Einhell (piros) körfűrészben, másfélszeres fogyasztással jobb választás lehet-e, mint egy Maktec, vagy Hitachi.
Nem csak mi szopunk a Kínai vackokkal. Mindenki szív aki vásárol.
Viszont, ők is tudnak minőséget produkálni, ha van rá igény, és van felettük ellenőrzés.
Lásd pl: Az én Fuxtec nevezetű Német fűrészem is Kínában gyártódik, de Német minőség ellenőri felügyelet mellett. Ez a fűrész immáron már 2 éves, és még kutya baja.
Szóval a Kínaiak is tudnának minőséget produkálni, de nem érdekük, mert az a cél, hogy fogyasztói társadalomban vedd,használd, dobd ki és végy újat. ha meg minőségi kell, akkor azt meg fizesse meg becsületesen a végfelhasználó. Na ez van.
"Minőségi fejlődésen ment keresztül az Einhell márka, amit a belső tartalom változásán túl a színek is jelképeznek. A korábbi sárga, majd a következő lépcsőfokot jelentő kék színű gépek mellet mára megjelentek a barkács kategória tetején lévő piros színű gépek."
Ez a színkavalkád igaz a többi márkra is. Na meg a garanciaidő. Gyatra termékre nem adnak 2-3 év garit.
De a szinek minden gyártónál másképp alakulnak. Szintén a barkács felsőbe tartozik az Extol Prémium márka. Ezek is Kínába készülnek! De a neves gyártók megkövetelik a minőséget. A túl olcsó ár ami nagyon kilóg a sorból kerülendő. Ha csak nem egyszer használatosra vágysz.
Szerintem nagyon tanulságos történet, számodra is. De (ugye) a legfontosabb dolgokat úgy tanuljuk meg, ha valamit elrontunk. Mert akkor tanuljuk meg a mozgásterünk határait. Aki csak jól csinálja a dolgokat, változó körülmények között nem lehet magabiztos, mert nem tudja mi lesz ha kicsit másként csinálja.
A H100 (lakkbenzin avagy szintetikus), a H200 (aromás) és a H400 (észter) hígítók közül tartok otthon egy-egy palackkal, kb lefelé kompatibilisek (amire a lakkbenzin jó, arra jók a nagyobb számúak). Akril és nitro hígítóm nincs, de festékem se.
Érdekesség: a nitrohígító egy időben olcsóbb volt mint a benzin. Régebbi autóknál lehetett keverni a benzinnel (évente egyszer egy liter nitrohígító + egy tank benzin), kimosott sok lerakódást. A mai szuper csodákba én már nem merném bele tölteni, túl sok drága dolog mehet tönkre (lambdaszonda, katalizátor stb).
Ok, köszi. A gépeket nem nagyon fogom 3 óránál többet használni egy nap (egyszerűen nincs annyi szabadidőm barkácsolni). A legtöbb gépnél az 1 órás napi limitet sem lépem át (talán a csiszoló a kivétel).
Az olcsó hobbi az Einhell, a közép a Makita, Hitachi, a profi a Dewalt, AEG kb? A Maktex is olcsó hobbi, de annak a teteje, jól gondolom? Nyilván mindegyik gyártó igyekszik profi gépeket is készíteni. De azok egyelőre magasan az én árszintem felett vannak.
Igazából a márkákkal vagy gondban, nem tudom melyik mennyivel megbízhatóbb a másiknál. De erre írtátok korábban, hogy az Einhell sem rossz, most a Workzone-ról derült ki hasonló. Gondolom a jó nevű cégeknél meg vannak vacakabb termékek (pl. régen a Bosch és a Black&Decker nekem jónak tűnt, ma már fenntartásokkal). Más szerszámoknál nagyon belefutottam abba, hogy a (gyakorlatliag) noname kínai gyártó remeke egyszerűen megkeserítette a bármilyen munkavégzést, ahelyette, hogy segítette volna. Ezt szeretném elkerülni.
maktec akkus fúrógépem mechanikus fordulatkapcsolója szarakodik -- ha gyorsabbra kapcsolom, néha nem kapcsol át, hanem ugyanolyan lassan forog, csak közben daráló hangja van. pár hónapos, úgyhogy garanciális, de nem vagyok heppi, erősen. amikor először jelentkezett (kb egy hete) azt hittem, csak nem kapcsoltam át rendesen, de azóta hangsúlyosan odafigyelek, és néha mégis. akkor oda-vissza kapcsolom és utána már jó (többnyire).
Gépvásárlásnál figyelembe kell venni, hogy az olcsó hobbi kategórie napi használati idelye max 1 órahossz. 1-3 óra között középkategóriás, azt meghaladóan professzionális (ipari) gépet célszerű vásárolni. Az olcsó gépek olcsó anyagból épülnek fel éa hamar túlmelegszenek, kopnak. Kínai termékeknél járatos. Ami nem felelt meg mert kotyog, pontatlan azt olcsón eladjuk mint hobbi kategória. Kerülendő vásárlás.
Ezt a technikát a megmunkáló központoknál már régrn használják. Igaz nem ecset, erre gyártott valami sörték vannak felfogatva ezért nem is olcsók. Ez legalább olcsó is. Mivel körkeresztmetszet a tisztítandó felület célszerű lenne az ecsetet is kicsit ívesre igazítani és kissebb felfekvéssel használni. Fúró folyamatos kenésére is láttam már hasonló megoldást. Csöpögtt a sörtére a kenőanyag.
Köszönöm! Viszont ha a használtaknál nézelődöm, akkor kéziből lehetne még magasabb kategóriát, nem? Mármint olyat, ami biztosan megbízható, mondjuk Dewalt. Ennek ellenére meggondolom.
Esetleg másnak van tapasztalata, véleménye a 1050W Maktec vs 1050W Hitachi vs 1500W Einhell kézi körfűrész ajánlás témakörben?
Én a Workzone asztalit használtam sokáig, pár évig, meg tudtam vele csinálni azokat az egyszerű dolgokat, amiket barkácsoltam. Ha nézed Árvai Zoli videóit, aki meghatározó hobbiasztalos körünkben, évek óta ezt a típust használja, és nem hallatszik, hogy le akarná cserélni. Jó minőségű lapot kell rátenni, és megoldható vele sokminden. Én, az enyémet használtan vettem 25 ezer ft-ért, és ugyanennyiért adtam el, néhány év után. De biztos van más típus is, amelyek megfelelőek, másoknak is lehet jó tapasztalata egyszerübb árfekvésű gépekkel. Mondjuk 12x12 cm-es gerendát inkább szalagfűrésszel gondolom hatékonyan feldolgozni, de az nincs ennyi pénzért.
Sok minden más mellett az ilyen finomságok miatt is érdekes ez a link. Odacsavarozott ecsetfej, osztjónapot. Egyszerű és hatékonynak tűnő módszer a vezetősín tisztán tartására:
Le is töltöm az egészet amíg meg nem szűnik a megosztás.
Ha nem is teljes doksi de sok érdekesség van benne, pl hogy honnan indult az átépítés, mert ahogy olvasom egy doksiban maga az eredeti fűrész is már egy házilag épített cucc volt, "amcsi stílus" és ezt alakította át "európai" formára.
Köszi! Tudsz mondani olyan asztalit az árkategóriában, ami megbízható jó eséllyel? (Pontos, amennyire lehet, nem esik szét, stb.)
Először a teraszunk korlátját tervezem felújítani. Ezt még többnyire meg tudom oldani a sima kézi fűrésszel is, csak elég melós (pl. a 12x12cmes gerendát szépen egyenesen, derékszögben végigvágni). Később még nem tudom, mit szeretnék. Ház körüli dolgokat, úgy hiszem (egyszerűbb bútorok, gyerekeknek játékhoz kellékek, stb.). Aztán meglátjuk, merre megy tovább a dolog. Valószínűleg szeretnék idővel keményebb fákkal is dolgozni, egyelőre csak fenyővel.
Asztali fűrészben azért nem gondolkodtam eddig, mert amit láttam és megbízhatónak tűnt, jóval drágább volt. Jobb megoldásnak tűnik venni egy kézit, amihez aztán, később (pár hónappal, vagy évvel) építek asztalt is (pontosabban beépítem egy normális munkaasztalba, ami tudom, hogy nem kis meló, de a munkától kevésbé félek, mint a kidobott pénztől).
Mire szeretnéd használni? Mit terveztél előszőr elkészíteni? Ehhez kellene igazítani a gondolataidat.
Ennyi pénzből már asztali körfűrészt tudsz venni, amivel könnyebben tudsz egyenesen is vágni, meg szögben is. A vágási mélység ne tartson vissza, szerintem nem olyan lényeges, ha egy-két centivel kisebbet vág egy-egy típus, mert asztalin meg lehet fordítani a fát, és két részletben vághatsz jó mélyet. Egyébként is az asztalik általában 250 mm-es korongokkal mennek, amelyek nagyobbak, mint a kéziek. Valószínű, hogy ebbe a pénzbe nem fér bele egy jó minőségű korong, de ez a kéziekre is jellemző.
Én Extol Premium gyalugépre ruháztam be. Húszezer pénz alatt volt az ára. Szerintem a maximális fogásmélységet teljes gyalulási szélességben még a fenyőben sem bírja. De amúgy ok a masina - a talpát azért vásárlás előtt nem árt megnézni súrlófényben, hogy síkot fed-e be, vagy nem, ellenkező esetben sok gond adódhat - azaz használhatatlan. Hobbi szinten elmegy. 3 év garit adtak rá.
Ez jó! De az az előre kihagyott szellőzőréses nem tetszik annyira. Tuti el lesz .aszva a kimérés és pont egy lyuk helyére kellene majd szegelni :)
Én inkább fullba tenném, viszont a léceken függőlegesen átfúrkálnék pár helyen, így szegelni is lehet, meg szellőzni is tud. Másik verzió, hogy fullba végigrakni, és felrakáskor kivágni ott ahol nem kell szegelni, mondjuk egy feinvágóval (lidlis verzió tökre jó ide) vagy egy kis kézi körfűrésszel.
Én lentről felfelé haladva tenném, csappal felfelé. Szerintem könnyebb így szerelni, mert csak ráteszed a következőt az alatta lévőre. Fentről lefelé haladva valahogy meg kell(ene) tartani a következőt, amíg rögzítem hogy ne essen le. Van egész pici bútorlap csavar is. Esetleg a szögelés ?
Jó ötlet Paplanfa biztonsági szelep ötlete. Mivel az én hamuporszívóm motorjának a hűtése a légáramtól függ a leégés megelőzhető egy olyan szeleppel.Lesz idő lekapcsolni még mielőtt baj történne.
Hát van készen is elvileg ilyen biztonsági szelep.
Én ilyen porszívót használok konyhák beépítésénél, mivel nagyon kicsi a hely, de kicsi a porzsák és biztonsági szelep védi a motort.
Álmodoztam kicsit... ha lenne mondjuk 30e Ft-om, milyen körfűrészt vennék témában. Olyat szeretnék, ami beépíthető később asztalba, megbízható, de nem kell túl sok csili-vili extra hozzá.
A Maktec ugye Makita light, ami nem rossz márka, a Hitachi is megbízhatónak tűnik, de ez a kettő csak 1050Wattot, az Einhell ellenben jóval nagyobb. Vajon a két kisebb is tudja a hivatalos vágási mélységet (68 ill. 57mm)? Eredetileg az MT582 felé hajlottam, de az Einhell ereje elbizonytalanított. A MAktec-et láttam 5e-rel olcsóbban is, mint a másik kettőt.
Nem vagyok profi, nem is leszek egyhamar. De nem akarom 1-2 év múlva lecserélni, amit vettem és szeretném, ha egyenesen, vagy merőlegesen, esetleg 45 fokan vágna, amikor azzal bízom meg. Jöhet más típus is, de maradjunk a max 32e Ft-os kategóriában, annak az álmodozásnak még van realitása.
Elkapta a kéztörlő rönyomat és vége is volt a játéknak.
Jó ötlet Paplanfa biztonsági szelep ötlete. Mivel az én hamuporszívóm motorjának a hűtése a légáramtól függ a leégés megelőzhető egy olyan szeleppel. Lessz idő lekapcsolni még mielőtt baj történne. Valami jó hangszigetelő dobozt kellene szerkeszteni mert nagyon hangos.
Az eta bödönömnek is műanyag a tokja. Simán összenyomható kézzel, de van benne egy kis trükk!
A motor alatt leledzik egy kis pohárka, amit úszónak hívnak. Na ezt szokta nekem felkapni időnként és olyankor zárja a tartály felől a kört. A motornak semmi baja nem lesz, hisz külön hűtésű és befogás pillanatától nem végez munkát se. Leégethetetlen, ha mégis felszívná a habot, az folyik orrán száján keresztül, de kifelé, nem a motorhoz.
Matyi épp most alkotott egy témábavágót.
4:35-nél ajánlom figyelembe a motor, impeller, impellerház skubizását.
Ha zsaluztatok vele, akkor gyalulás előtt érdemes egy flexre fogott fíbertárcsával, 40-60-assal végigszaladni rajta, hogy az esetleg belenyomódott, rajta maradt betonmaradványokat ledolgozzad, illetve felderítsd!
A beton, meg a kis kavicsok eléggé hamar eleszik a gyalukés élét!
Az árképzést alapos piackutatás előzte meg. Pont úgy mint a 3db-os fúrószár-ütközőt, ami csapoláshoz kell, és direkt nincs 2db 8-as párban, hanem vedd meg a 6-8-10 sorozatból duplán, de mindenki tudja, hogy ebből csak a 8-as kell neked, a többi tképpen levélnehezék lesz.
Ha végképp csak műanyaghordó van, egy biztiszelepet érdemes rátenni. Nem egy nagy durranás, csak egy rugó, szeleptányér, csavar (menetesszár) kell hozzá, és szabályozható a munkapontja. Olyasmi mint a lefolyócsövekhez illesztett vákuumszelep, csak erősebb kivitelben.
A sütőt tartó szekrény két élére egy-egy hővédőt illik felcsavarozni a kész élzárt felületre. Ez megvédi a mellett levő szekrények/fiókok élét az ilyen balesetektől. Ha találok ilyet elfekvőben majd lefényképezem és felteszem.
Újabb kérdés: a padlásunkon elég sok kb. 25 éves fenyődeszka van, amik még az építkezés idejéből maradtak meg. Érdemes azokkal valamit kezdeni? Elsősorban zsaludeszkák voltak, nyilván a minőségük is olyan volt. Szóval a tapasztalatok szerint érdemes ezeket meggyalulni? Ha nem is kifejezetten szép dolgokra, de pl. munkaasztal készítéséhez még felhasználhatóak? (Arra gondoltam, hogy ragasztott stafnikat készítenék belőlük, a munkaasztal szerkezeti elemeinek azok is jók lehetnek. Vagy rosszul gondoltam?)
Ja, és ha már gyalulás: úgy 25 (max 30) ezer Ft-ig milyen gépet lenne érdemes venni?
"Ne aggódj nekem is egy ilyesmi hordóm volt csak kék,az sem akart behorpadni akármit csináltam vele."
Azért ezt árnyaljuk egy picinykét: ha a hordó szívó oldalán szabad a bejárás, jók a keresztmetszetek, nincs dugulás, ilyesmi - akkor olyan baromi-nagy vákuum nem tud felépülni a hordóban.
Ha viszont pl. egy dugulás miatt nem áramlik be rendesen (vagy teljesen megszűnik) a beszívható levegő - akkor a porszívó csak fokozza a vákuumot odabent - és az már nagyon nem "üzemi vákuum", hanem sokkal nagyobb a normálisnál.
Ez megfigyelhető némely "bödönös" porszívónál (főleg a lemeztetejűeknél) hogy normál körülmények között sík-egyenes a tetejük.
Ám ha befogjuk a porszívó csövét...pár másodpercen belül azt vesszük észre, hogy (amellett, hogy felmegy a motor fordulata) még a tető is kezd horpadni befelé - néha akár 2-3 centit is.
Mert az már nem üzemi vákuum a szerencsétlennek - és onnantól bármi előfordulhat.
Persze, a gyártók ezt tudják, ezért olyanra tervezik a bödönt meg a tetejét is, hogy amikor Frau Müller felszívja a gyerekzoknit, (amelyik megakad a kanyarban és azzal a csőben porszívóz még fél órát a hölgy) - akkor se rogyjon össze a porszívó bödönje.
No meg a motor se égjen le a nagy "levegőtlenségtől".
Elnézést hogy beletapostam lelkivilágodba. Nem volt szándékomban mint hogy az sem hogy hülyének nézzelek. Azért abban a hozzászólásban ott a cipősszekrény amire reagáltál. Ezt félrewértettem mert még nem találkoztam olyan végzáróval amit a sütőhöz kéne felcsavarozni. Ez az én felkészületlenségem.
Mégegyszer bocsánat. Azt is hidd el hogy nem vagyok kényszeres reagáló.
porszívója válogatja... van egy régi electroluxom, kipróbáltam, fel tudja e szívni a vizet másfél méterről, hát fel tudta, bele is ment a motorba, kihúztam rögtön, azóta szárad, remélem nem ment tönkre nagyon.
Ne aggódj nekem is egy ilyesmi hordóm volt csak kék,az sem akart behorpadni akármit csináltam vele.
Parkside porszívóval.Talán 3000.-ft volt a hordó a 3. ker -ben csatos fedővel együtt ,annyiért nem érdemes csinálni tartályt!Csak azért adtam el a leválasztót a porszívóval együtt mert tudtam venni egy Hilti 40 literes porszívót az meg lerázza a szűrőről a port.
Na jó, ennyi egybehangzó vélemény után most már kezdek aggódni. Mindenesetre figyelni fogok rá, hogy ne záródjon el a szívócső, és elkezdek gondolkozni valami más megoldáson. De tényleg nem hittem volna... :(
Elhiszem neked... de azért remélem, még nem most lesz :) Egyelőre még nem tudnék olyan menő fa "dézsát" építeni. Bár gondolom, egy négyszögletes rétegelt lemez doboz ugyanúgy megfelel (jó anyagból, jó kialakítással). No majd ha odakerülök, akkor gondolkozom rajta.
Ki lehet próbálni egy PET-palackkal, amit lábbal laposra tapostak.
Kis belefújásra - szájjal... csoda történik: a palack visszanyeri a formáját, holott abból ember nem hitte volna, hogy valaha még palack-formája is lehet.
De ugyanez szívásra is előadható - mert azon a felületen még az enyhének hitt szívóerő is komoly erőket ébreszt a tartály falára.
Fújj fel a száddal, egy papírzacskót, majd csapj rá, mint annak idején az iskolában, amikor a többieket ijesztgettük. Most nézd meg, hogy néz ki a zacskó. Kb. a "masszív" hordód is így fog kinézni, ha eltömíted a szívócsövet.
Nekem úgy összehorpadt a vastag falú műanyag hordóm, hogy alig tudtam kinyomni kézzel a horpadásokat. A nyoma a mai napig látszik a hordón mert ott ahol megtört a műanyag ott sokkal fehérebb lett. Elég volt hozzá, hogy egy pillanatra lenyomjam a szívócső végét a földre és akkor már nem tudott szívni, ezért a hordót roppantotta a vákum.
Igen. Közbe rájöttem már én is. Ráadásul a korábban épített szalagfűrésze került a fekvő vázra. Pár videón láttam, autókerekek vannak a tárcsák helyett. Van nekem két 22" kerekem. Az egyikbe egy 300W-os 48 voltos brushless motor a hozzátartozó vezérlővel. Ha lenne lakatosfelszerelésem lehet, csinálnék egy masinát még egy 48 V 20Ah Lifepo4 pakk is akadna hozzá. Igaz az már csak kb 90%-os. A cucc egy Arizona Raptor maradványa. Elég erős kis gép volt. A vezérlő 22 Amperos három sebességes.
Pár hete linkelte be valaki (elnézést, most nem találom), úgyhogy gyorsan meg is rendeltem. Kb. két hét alatt jött meg. Egy 30 literes műanyag hordó épp volt itthon, arra szereltem fel (mondjuk elég ingatag, hiszen fejnehéz, meg a csövek is elhúzzák, valamit még ki kell találnom, hogy stabilan álljon). Mivel a porszívómban félig tele porzsák volt, azt nem tudom megmondani, milyen a leválasztás hatásfoka, de a hordó már a negyedéig megtelt, a gép meg még szív, mint a kisangyal, szóval nem lehet rossz :) SZóval nagy-nagy köszönet annak, aki eredetileg belinkelte :)
Köszönöm a választ! Különösen a festéses tippet! Gondolkodom én is nedveségmérőn, csak annyi mindent kellene még venni, hogy az asszonynak már nem is merem mondani :)) (olaj, reszelő, körfűrész (majd), normális faragasztó, köszörű kövek a vésőkhöz, stb. ). Szóval emiatt ez a kütyü bár hasznos, de most nem elől van a listán.
Az lehet egyébként, hogy a friss gyalulás miatt volt ilyen a tapintása a fának? A fatelepen ott, előttem gyalulták le a deszkát, ezért gondolom, hogy hátha emiatt. Sajnos nem vagyok benne biztos, hogy ez előző napi nagy zuhét tető alatt töltötte az anyag. Több dolgot is vettem és csak az egyikre igaz ez a nedvesség-érzet, sajnos a rutin hiányában arra a három deszkára nem figyeltem a választásnál (rájuk bíztam, jó indulatúak volta, válogattak is, de lehet az összes ilyen volt). Tanulópénz. Szerencsére nem sürgős, amit kitaláltam, csak ugye a lelkes amatőr nekilátna minél előbb dolgozni a fával, ha egyszer megvan... :)
:)) A cipősszekrény a laminált lapnál volt a példám, de aljas vagyok és a laminált lap feljött című kérdést már a konyhaszekrény kapcsán írtam (ahogy te írtad is). Elnézést a sok kérdésért, ill. ha félreérthető voltam valahol!
Köszi a beszámolót, nekem is ez a leválasztóm van, már vagy 3-4 hónapja felszereltem a műanyag hordóra és egy 2-3 perces tesztet csináltam vele, de azóta sem volt időm a műhelyben semmit sem csinálni a lakás felújítás miatt.
Ha valaki arra adná a fejét, hogy kedvenc rönkjeiből SK. készít deszkát és nem akarja nagyon pocsékolni az anyagot láncfűrésszel, építsen magának Gattert/fekvő szalagfűrészt: http://woodgears.ca/bandmill/plans/preview.html
tetszik a tárcsák gimírozásának megoldása. Kerékpárbelsőt feszít rá! Nekem Mathias Wendel stílusú megoldásnak tűnik a masina. Őtletes a szelet vastagság beállítása is.
Nem tudom van-e olcsó házilagos módszer a felgyorsítára, iparilag a bérszárítás lehet a megoldás. Csak nem biztos hogy olyan mennyiségnél ami neked van, szóba állnak veled. Meg kell kérdezni, az is lehet hogy keveset is bepakolnak ha éppen még befér egy adott turnusnál, és épp olyan fát szárítanak ami neked is van. Hátha.
Általánosságban: itt páran írták, és most pénteken én is láttam élőben egy fakereskedésben hogy a deszkák/pallók bütüjét befestik, mert onnan indul a repedés. Kb mindegy mivel csak ne beszívódó festék legyen. Pl olajfesték. Árvai Zolinál olvastam hogy ragasztóval kente be. Gondolom mindegy csak onnan ne tudjon levegőt/nedvességet felvenni.
Pest környéki fatelepeket nemigen ismerem, de én ettől függetlenül azért vennék egy nedvességmérőt, nem nagy összeg és csak odatartod: nagyjából tisztában leszel hogy megvan az a ~ 12-15% aminél már dolgozhatsz vele. És az is lehet hogy "csal" a kezed, nem? :-) Emiatt is jó beruházás lehet egy ilyen kütyü. Tapogatásra elég nehéz lehet megállapítani mennyire nedves egy fa.
már bocs arról volt szó hogy a sütő mellett feljött az élfólia. A cipősszekrény mióta van a sütő mellett? Elhiszem hogy kényszer minddenre reagálni de ne néz hűlyének köszi
Sikerült tapintásra nyirkos fát vennem (nedvességmérőm sajnos nincs). Tudom, hogy meg kell(ene) várnom, amíg kiszárad, ami néhány hónap is lehet (5x10-es pallóról van szó). Van-e házilag valami jó módszer felgyorsítani a folyamatot, ill. mire figyeljek, ha szeretném elkerülni, hogy berepedjen a fa száradás közben?
Egyébként tudtok ajánlani olyan fűrésztelepet Bp déli környékén, ahol (garantáltan) száraz fát kapni? Nem baj, ha kicsivel drágább, de ne legyen dupla árban.
Időről-időre előkerül a téma, hogy ez vagy az a ciklonos leválasztó mennyire hatékony, megéri-e beleinvesztálni, stb. Kis tapasztalatot osztanék meg az elmúlt 2 hónapról. Most hogy épp műhelyt takarítok megosztanám a tapasztalatomat.
Anno őt vettem meg az aliexpressről (akkor még 27.90$-ért) és itt számoltam be az építéséről. Utoljára nagyjából aug. végén még kitakarítottam a porszívót is, szűrőjét is meg persze a forgácstároló vödröt is.
Azóta kisebb munkákhoz használtam, de jó vegyes szerszámokhoz: kézi-, gérvágó- és asztali körfűrészhez, excentercsiszolóhoz, asztali és kézi marógéphez, elektromos kézi gyaluhoz ... szóval majdnem mindenhez amihez általában szokás elszívást használni. Plusz még párszor felszippantottam vele jó adag forstnerfúró által generált durvább forgácsot. Nos így néz ki ~1.5 hónap után a dolog:
Ahogy nézem még egy gumicsíkot is sikerült múlt héten felszippantanom vele. A forgácstároló ~félig van tele.
Ami még érdekesség de várható volt: az építős videó végén látható hogy porosabb lett a porszívó oldala mint most, a jóval több forgács és por elszívása után. Ez szerintem kb. úgy lehetséges, hogy a teszten akármennyire is óvatosan szívtam fel a port, jóval intenzívebben szívta fel mint üzemszerű használat közben. A porszívó szűrőjét érdemes valamilyen külön papírzsákkal védeni, ezt itt mondták már nekem is többen de még lusta desznyó voltam beszerezni.
Szóval akik most gondolkoznak ilyen beszerzésén: 27$ plusz a forgácstároló ára. Saját készítésnél ez utóbbi nekem ~4500 Ft-ra jött ki, 60L-es. (nagy előnye hogy nem horpasztja össze a vákum a ragasztott rétegelt csíkok miatt), Szerintem nem érdemes ennyiért a motort meg a szűrőt szétnyúzni.
Ha hosszú távra kell és sokat használnád mindenképp edzett anyag szükséges. Rövid távra keményva, fémcső is megteszi de ezek egy idő után kikopnak. Viszont olcsón pótolhatók.
Házilag szeretnék tiplizőt készíteni, amihez úgy gondoltam, hogy használnék fúrószár megvezetést is, valami persely félét, vagy hasonlót. Találtam is egyet a neten, de nekem ez nagyon drágának tűnik, vagy esetleg ez nem is az, amire gondoltam?
Bocsánat, hazudtam. Nem kontaktragasztó van ráírva hanem ...
De volt ott mellette a polcon kontaktragasztós felirattal is. Mindegy, a többi stimmel. Vékonyan a 2 felületet, pincében kb 20 fok volt, 10 perc után odanyomtam és ottmaradt (gumi a fához). Azért előtte végezz próbaragasztást.
Én csak azt szeretném, hogy a 26éves futóm nézzen is ki valahogyan ha már a felújítás mellett döntöttem. Ráadásul műszakira is kell vinnem, ezért nem sajnálom rá az anyagot. Nagyon megfelel nekem ez a Nyírfa rétegelt anyag is. Nem parasztos (deszka platós) futót akarok.
"Szinte bakellit sűrűségű, barna színű, a tetején vékony, éles csúszásgátló bordázattal. Rohadt nehéz, a két végétől, 2...2,5 méterre feltámasztva egy ember súlya alatt sem görbül... de állítólag 30+ év az élete - kültéren, napsütésben-fagyban-esőben-télen-nyáron."
Bangkirai teraszburkolat. Ilyenből (is) hozott nekem N.o.-ból haverom, bontásból származót. Tényleg szinte üveg keménységű a fa. Azért gondolom nem 2m-ként támasztják alá, de keménynek az biztos hogy az :-) És valóban drága, bár ahonnan hozta ott ki akarták dobni (vmi kastélyt újítottak fel, tulaj ezért a m2 árért le se hajol)
Szinte bakellit sűrűségű, barna színű, a tetején vékony, éles csúszásgátló bordázattal. Rohadt nehéz, a két végétől, 2...2,5 méterre feltámasztva egy ember súlya alatt sem görbül... de állítólag 30+ év az élete - kültéren, napsütésben-fagyban-esőben-télen-nyáron.
Ennek az áráról csak legendák keringenek, de jólértesültek szerint, potom 12-14-ezerből már kijön ....négyzetmétere.
Én palmatexet vettem az obiban, meglepő módon az volt ráírva h kontaktragasztó :-) Fémdobozos.
Ha kivárod a megfelelő előszáradást, nagyon nem kell sokat tökölni a szorítással. Én most a szalagcsiszolóm rétegelt lemez hengerét borítottam be biciklibelső gumival. Mindkét felületet vékonyan és EGYENLETESEN bekentem, kb 10 perc múlva elkezdtem feltekerni a gumicsíkot szép lassan, amit odanyomtam az egyszerűen ottmaradt. Nincs visszaút illetve csak úgy hogy vakarhatod le a ragasztóréteget is. Kb ennyi.
A felesleg levágásához még: Stanley (meg lehet más is) csinál még ilyen cuccot:
A palmatex is az. Ami mindkét oldal beken vár száradás összeilleszt nagy erővel összenyom. Az ABS élzárásnál a gumikalapáccsal végigkalapálod verzió is megfelel.
Én ezekbe a horror-árakba a kempingben futottam bele, ahol az emberek (mármint az egész-szezonosok, mint én is) különféle dobogókat gyártanak az elősátraik alá- és elé - amit ugye valamivel burkolni kell.
Alapvetően 12+ mm-es OSB-t használnak - de vannak akik a deluxe mellett döntenek és eszméletlen anyagokkal jelennek meg.
A plató-anyag még viszonylag a moderált kategória - de van pár kolléga, aki cca. 20 centi széles és n méter hosszú, kb 3 centi vastag pallókat rakott egymás mellé de olyan anyagból, amit még leírni is nehéz.
Szinte bakellit sűrűségű, barna színű, a tetején vékony, éles csúszásgátló bordázattal. Rohadt nehéz, a két végétől, 2...2,5 méterre feltámasztva egy ember súlya alatt sem görbül... de állítólag 30+ év az élete - kültéren, napsütésben-fagyban-esőben-télen-nyáron.
Ennek az áráról csak legendák keringenek, de jólértesültek szerint, potom 12-14-ezerből már kijön ....négyzetmétere.
Sajnos igen. Mert mint látható a jelenleg kapható legelterjedtebb méret 1250. De ha ezt veszem akkor kimarad 3cm ami miatt már 2 darabból kell megoldani a borítást. Vagy ragaszkodom az eredeti 1300 - as méretben kapható táblamérethez, (ez esetben elég 1 tábla) amely már nagyságrendekkel drágább.
Kontakt ragasztóval a ragasztás simán megoldható. Az élek R2 csapágyas lekerekítő a végméret pedig egyenes csapágyas (tisztító maró) megoldható. Persze nem több száz méteren mert nem igazán termelékeny megoldás.
Nekem van kb 42mmX2mm-es élzáró felragasztva kontakt ragasztóval, a széle meg kézi maróval lett lemunkálva.
De nem én csináltam, hanem asztalos. kb 3 éve van fent, egyelőre nincs vele gond, igaz nincs igénybevétel sem, mert csak szegélytakaró szerepe van egy beépített szekrényen. Mondjuk hogy ABS vagy PVC arra nem esküdnék meg, de úgy emlékszem ABS.
Már kb 1 hónapja vadászom a futómra való 1280x2480 méretű anyagot, de a komplett tábla 20ezer alatt sehol sincs. Max 19 körül találtam az Alföld fa cégnél Szolnokon.
De fontos 1 táblából elkészíteni, hogy ne tudjon sérülni a plató.
Ok, köszönöm a választ. Tegnap kerestem még a fóliát, de az ABS, mint kulcsszó ismerete nélkül nem nagyon találtam sehol sem.
A cipősszekrényt példának szántam csak, hogy nagyságrendileg milyen bonyolultságú dolgokra gondoltam (konkrétan cipsszekrényünk van is). Ha jól körbe nézek itthon a fabútorok ~80-90%-a ilyen technikával készült, ezért ha egyszer bútort készítek majd, nem árt tudni a trükköket, amit a nagyban gyártók alkalmaznak. Nekik gondolom azért éri meg, mert a normál fa sokkal drágább, a laminálás meg nekik nem nagy kunszt.
Más, kicsit kapcsolódik. A sütő melletti szekrényen is ilyen laminált fólia van (gyári). A melegtől viszont az évek során ott feljött, eláll. Van olyan technika, amivel ez kiküszöbölhető? Vagy szedjem le a fóliát, csiszoljam meg egy kicsit és fessem le, hátha úgy stimmelni fog? :o Le tudom szedni ezt a fóliát vajon úgy, hogy ne hagyjon nyomot?
Szerintem ennek a négyzetméter-árát senki ne merje megkérdezni - mert az a "nyugalom megzavarására" alkalmas lehet. Sőt, még közerkölcsbe is ütközhet :-)))
Valóban 24 óra a teljes kötés, én azt tapasztaltam, hogy kb. fél óra után sem lehet roncsolás nélkül szétszedni. A lényeg, hogy az elején kell nagy erővel összeszorítani.
Újabb kezdő kérdés: D3 faragasztó használata esetén tényleg ki kell várni a 24 óra kötési időt, vagy ha nem, akkor mennyi idő után lehet dolgozni a ragasztott elemekkel? (Most konkrétan két rétegelt lemezt szeretnék összeragasztani, aztán a rétegek közé befúrni és csavarozni.)
Élzárásnak nevezik amire gondolsz, és ezt is megcsinálják lapszabászatban csak kérni kell. (meg kifizetni)
A bútorlap (laminált faforgács-lap) gyártók nagyrészt biztosítják a lapjaikhoz a szinazonos élzárókat, ezek az esetek nagy többségében ABS műanyag, 0,4-->2mm vastagságban. Létezik egy vékonyabb, vasalható anyag is, de az ABS-t is lehet ragasztani otthon is. De szerintem kár kínlódni vele, annyira nem drága.
A laminált bútolap nem igényel felületkezelést.
Lehet venni rétegelt lemezt is méretre vágatva, ez valódi fa erezettel rendelkezik, több fafajból is gyártanak, ezt felület kezelve is érhetsz el fa hatást. izlés kérdése, hogy ez megfelel-e cipős szekrénynek.
Vehetsz furnérozott rétegelt vagy MDF stb. táblát is, ez már kimondottan igényes fa mintás felületet ad, de felületet kezelni kell. Ezekhez szintén kapsz élfurnért is.
Ugye Pali írta korábban, hogy az ajtóra kiírva látta hogy magánszemélyeket nem. Én erre meg a webshopos infóra alapozva rontottam be hozzájuk. De még az árukiadó is igen kedves volt (" -Megnézhetem a fűrészárukat? - Parancsolj, tiéd a fél raktár! ")
"Nagykereskedő lévén az Online Shop-hoz csak viszonteladóink, céges ügyfeleink számára van lehetőségünk hozzáférést biztosítani, így adatai mellett bejegyzett, céges adószámára is szükségünk van."
Ezekszerint ez nem vonatkozik a személyes vásárlásra?
Ha valami ilyesmi cipősdobozra gondoltál, akkor ez sima, OBI-s laminált anyagból van - a fehér 2 ezerért, a bükk-mintás az tán 3300-ért - négyzetmétere!
Fogantyú azért nincs rajta, mert push-open a sín, vagyis egy kis megnyomásra "kiköpi" magától a fiókot (ez 2500 párja - de ez nem kötelező extra)
Hmmm... Annyira nem is tűnik nehéznek a youtube (https://www.youtube.com/watch?v=V5k08Vf7rF0) alapján. Gondolom azért ennél több nehézség van vele a valóságban. Mondjuk ettől még szimpatikusabb tényleg hagyományos módon fából dolgozni, de alternatívaként azért jól jön.
:) Igazából az érdekelt, hogy a "nagyok" hogy csinálják. Nem tudtam, hogy ezt is laminálásnak hívják pl. :).
Vehetnék fából táblát (igen, tudom, hogy ha nem is olcsó, azért nem megfizethetetlen), ill. táblásíthatnék is (kézifűrész, szorító, csiszoló már van, körfűrész, gyalu nincs), de az érdekelt, hogy a bútoroknál hogyan dolgoznak. Én is jobban szeretem az igazi fát, nem véletlenül vagyok itt :), csak jó tudni, mik a lehetőségek, technikák egyébként.
A mintás bútorlap is opció, de ott, ha vágnak, akkor az éleket azért le kell utána még laminálnom, nem? Mármint a felület akkor szép, de az élek a vágás miatt megmutatják mi van belül.
Jó közben leesett .... már emlékszem hogy most kezdesz szerszámokat gyűjtögetni, lehet hogy táblásítani nem akarsz (tudsz) még, meg fűrészed sincs még talán, gyalulni, stb nehéz lenne még.
Akkor marad az hogy olyan mintás bútorlap ami tetszik, és azt leszabatod megfelelő méretűre lapszabászaton. Továbbra is azt mondom hogy a házi (szép) laminálás nem biztos hogy kezdőknek való projekt.
Hát amennyire tudom ez a laminálás nem otthoni sufnituning. Írd be youtube-on hogy "laminating mdf" pölö :-)
De bennem meg az merült fel: ha már famintás cipősszekrényt szeretnél: miért nem fából? Vajk pár napja posztolt egy kis szekrénykét, milyen szép már fából. Vagy pl Árvai Zoli szekrénye. Ésatöbbi.
Elnézést, ha konyhanyelven fogalmazom meg: a legtöbb mai (tucat) bútor úgy épül fel, hogy van egy MDF, vagy pozdorjalap, vagy más hasonló anyag, de ezt nem látjuk, mert el van takarva a felületekre ragasztott, famintás, vagy akár egyszínű "fóliával". Így olyan, mintha az egész tényleg szép fából lenne.
Kérdés: pontosan hogyan erősítik fel ezt a "fóliát"? Ragasztják, vasalják, préselik, vagy hogyan? A másik kérdés, hogy ezt a "fóliát" lehet-e külön kapni valahol és ha igen, milyen néven találom meg?
(Felmerült bennem, hogy mondjuk cipősszekrényt én is tudnék csinálni olyat, mint a bolti, ilyesmi célra keresem a választ.)
Mutasd meg neki a képeket :-) Csak úgy én se hinném hogy ilyen súlyt elbír ilyen szerkezet. De úgy néz ki igen.
Falikarok távolsága nagyjából saccolható: 5m-es pallók, ezek alapján kb 5x6-os falakkal, a hosszabb falakon ránézésre 80-100 centinként lehetnek, a rövid falon meg ~110-120 centinként. De Zolee majd megmondja.
Motor: 2,2kW (3hp), 2800rpm Blade dia. is 10" (25,4cm), 5/8" arbor hole. Tilts 45° to the right Twin V-belts and Pulleys turn the Blade at 3500 rpm Rip capacity: 860mm Crosscut capacity: 570mm (using the small Fence on the Sliding Table with blade full up) Crosscut capacity: 1040mm (using the large Fence on the Outrigger Table with blade full up) Max depth of cut a 90º: 70mm Overall size: L 1000mm x W 1300mm x H 950mm (without the Outrigger Table) Overall size: L 1000mm x W 1910mm x H 950mm (with the Outrigger Table) Integral Dust Collection (with Thien Separator and vacuum cleaner motor) Retractable Wheels Length of Sliding Table: 1000mm Sliding Table travel: 1040mm
A different kind of shop-built machine which mimics the style and most features of last-generation tablesaws designed and built in Europe.
The design we present here has a simple and efficient type of construction evolved from past experience. Except for a couple of parts, only standard tools and readily available materials are required to build it. There are three items that set this saw apart:
1. A true Sliding Table. Easy to build, it works quite well and has all the necessary adjustments incorporated.
2. The Saw Blade travels vertically using an innovative mechanism The main advantage, as compared with basculating mechanisms, is the extremely simple addition of a true Riving Knife.
3. An integral Dust Collecting System based on a Thien Separator. It has a line-up of blast gates to control five pick-up points. It uses a shop vac motor and has a generous sized easily accesible dust bin.
An Outrigger Table supported by a Telescopic Arm can be included increasing the crosscut capabilities for handling large panels.
Stay tuned for plans and future videos with more construction and feature details.
No ígértem hogy letesztelem őket (Jaf Holz), már az előtérbe is megérte bemenni: igen csinos pultosok fogadtak, mosolygós, szép arcú lányok. Persze az öreg Árvai is kedves velük szemben, nadehát ... :D
De a lényeg: csak néztek nagyot hogy "állítólag magánszemélyeknek fityisz van". Ennek örömére vettem egy tábla filmbevonatos 18-as rétegeltet. Aztán bekéredzkedtem a raktárba nézelődni...
"és van-e választék a fenyőn kívül másból is? "
Hogy van-e ... a kérdés hogy mi nincs :-) Csak szédelegtem a fűrészáruknál, persze szabad alatt semmi nincs tárolva (ahogy láttam), minden bent a nagy hangárban, polcokon, tárolva . Számomra érdekesség volt, hogy nem minden fafajnak festették meg a bütüjét. A klasszik borovi fenyő, tölgy, bükk, gőzölt bükk mellett igen szép választék van egyéb fafajtákból, a szibériai vörösfenyőtől az amerikai dión át a kőrisig, juhar, éger ... szélezett, szélezetlen, ilyen vastag, olyan vastag. OBIn nevelkedett lelkem csak csorgatta a nyálát :) És mondom: van kistételes kiszolgálás is, semmi vállakozói adószám meg cégbejegyzés meg semmi nem kell. Nem tudo mikor jártál náluk utoljára de szerintem nézz be újra.
Árlistával sajnos nem jöttem el, azt meg tudom mondani én menniyért vettem a 18-as laminált rétegeltet: 24.105 Ft (1250x2500-as tábla). De ez egy jó indok hogy még egyszer visszanézzek hozzájuk, hátha adnak vmi listát akkor is, ha nem sétálok ki 2m3 faanyaggal.
Feltöltöttem fával a műhelyem! Most olyan szélezetlen borovi deszkákat kaptam, ami 5 méter hosszú. Még szerencse, hogy a műhely 6 méter hosszú. Mivel nagyon szép faanyag ezért jól bevásároltam belőle. Természetesen szárított faanyag mindegyik. Pár kép a fáról.
Meglepődnél milyen gépparkkal mit lehet csinálni :-)
Ha jobban megnézed, részeiben: nem kell ehhez űrtechnika. Bari kolléga épít át egy Hyundai körfűrészt, de gyak csak a motort használja fel belőle, teljesen kibelezi. Új váz, új emelés, új asztal. Igen fasza lesz, nagyon hasonlít a szerkezete ehhez de csúszkaasztalt nem tesz hozzá. De ... teljesen átlagos szerszámparkja van. Hülye Picasa-megszűnés miatt nem tudom az albumát linkelni.
Nyilván van olyan rész amit esetleg szakműlyeben végeztetsz el (pl nagy felületű fémborítás méretre vágása, szépen), de ebbe akárki belevághatna.
Szerintem nem kell feltétlen sok eszköz, viszont nagyon pontos, fegyelmezett munka kell és igen alapos tervezés. Magyarul én nem csinálnám meg most így hirtelen, ahhoz még kevéske vagyok, de nagyon :)
Ezt nem lehetett egyszerű már eleve megtervezni sem, nem hogy kivitelezni :)
Olyan tolókát akarok én is, de asszem egy darabig még nem lesz :(
Polcot szeretnék készíteni. Vannak deszkáim, ezeket ragasztanám össze hozzá.
Milyen ragasztót ajánlotok, ha nagyobb terhelést kellene elbírnia, ill. milyet ha nem valószínű terhelés?
A boltban egy Soudal 49a-t adtak, olcsó volt, de nem tudom ez jó lesz-e. Univerzális szerelőragasztóként hirdetik, de direkt fára is jó. Az univerzálistól általában a hideg kiráz, itt is ez a gondom. Mi lehet ennek a hátránya egy "normál" faragasztóhoz képest? Vagy ez teljesen jó?
Gondolom a magaságyáshoz unortodox használni. Mert nemtom mivel kezelik a talpfákat, de én mindig olyan "szurkosnak" láttam őket (már amennyit vasúti taplfákat láttam :D) .. de ha éppen nem érződik a cuccokon, akkor miért ne.
Szerintem érdemes rendesen gatyába rázni, ha már úgyis foglalkozol vele. Asszem Vajk mondta, hogy ha oldalra fekteted, akkor pl tudsz derékszöget gyalulni lécekre, stb. Szóval van annak a derékszögű oldalnak is funkciója, akkor meg miért ne élnél vele? Még az is lehet, hogy egyszer nagyon jól fog jönni.
Tévedtem. A derékszög, amivel mértem a gyalu talp és oldalak szögét, nem derékszögű. Megnéztem most egy pontos élderékszöggel, azzal nem az látszik, hogy trapéz a keresztmetszet, hanem hogy a gyalu oldalai nem síkban vannak, hanem van bennük egy enyhe domborulat.
Érdemes az oldalakat is síkba-merőlegesbe hozni?
Ha megcsinálnám ezt a pepecsnek tűnő beavatkozást, utána lelakkoznám, mert most is lakkozott.
Egyedileg méretre készítik, de akár saját feliratot is kérhet rá, aki hajlandó fizetni. A Concept Eyewear műhelyében néztük meg, hogyan készül egy keret. Tovább »
A forgással nincs gond, mert üresjáratban is pörög mint a barom. Csak terhelésnél megy le kb. a 1/2-re.
Most eszmélek, a géped nem konstans elektronikával készült, így teljesítmény szabályozó van rajta, így a fordulatszámot nem befolyásoló eszköz 1/3 teljesítményen a terheléstől függően magasabb illetve alacsonyabb fordulaton üzemel 1/3 teljesítménnyel.
Az alábbi levelet kaptam, hogy továbbítsam Nektek:
"Kedves hobbiasztalosok csip-csip!
Lassan beköszönt a tél, és mi, kismadárkák, a hideg éjszakákat szívesen töltjük odúkban, melyekben azután tavasszal fészket rakunk. Segíts nekünk, hogy legyen odúnk, cserébe mi tavasszal sok rovart gyűjtünk, így kevesebb kukacos gyümölcsöd lesz, és nem kapsz annyi szúnyogcsípést. Ha meg is etetsz télen, jót mozizhatsz rajtunk.
Ha nem csak fából tudod elképzelni, akkor javaslom a zsalukövet, földdel kitöltve. Bele is lehet vetni ezt+azt, roncsolásmentesen bontható, ráadásul jó pár évet kibír. Fából én is az akác mellett tenném le a voksomat - de beáztatnám vízüvegbe. Kerítésoszlopnál mukodott, tizensok éve van lerakva, de még a földfelszínnél sem látszik nyoma az időnek (beszürkült, de sehol sem korhad) - bár nem volt olcsó a buli.
A vörösfenyő vízben megkövesedik. Ezért építették annak idején Velencét is ilyen oszlopokra. Tehát elvileg jó kültérre. Viszont volt már szó arról itt (keressen rá, akit érdekel), hogy amikor nincs vízben, csak úgy ímmel-ámmal, akkor nem az igazi. Szemben az akáccal.
Egy biztos: a kerítésünk vörösfenyőből van, ablakfestékkel spéci módon lefújva. Bírja is az időjárást úgy 10-11 éve, kivéve a kisajtónkon 2 deszka. Ezeknek az alja valahogy szabályosan szétrohadt, cserélni kell. Ott valamiért nem sikerült a felületkezelés, vagy rossz felé szivárog a víz.
Én 6 db 40x40-es karót vertem le, és erre csavaroztam deszkákat. Mindezt akácból. A mienk 2x1m, és 50 cm magas kb. Bekentem némi lazúrral is természetesen. Mindez idén tavasszal történt, egyelőre működik. Faanyagot meg a szomszéd faluban találtam, egy jófogásos hirdetés alapján.
de ez az, ami egy félrevezető rizsa. kurvára nem multi. magyar tulajdonosa van, és csak itthon vannak üzletei. a magyar praktiker nem multinacionális vállalat, hanem egy magyar cég, aki vett magának egy bevezetett nevet. pont olyan mint amikor a nestlé megvette a bocit, csak fordítva.
Úgy gondolom keményfából készítsd, mert a fenyőfa ha vizes földdel érintkezik két-három év alatt szétkorhad. A keményfa pl. tölgy az jóval tovább fog tartani.
Igen, értem, és szerinted/szerintetek milyen fa anyagot lehet Budapesten viszonylag száraz állapotban lécként beszerezni, ami jó is lehet, és mondjuk nem mahagóni árban van? A táblásítás itthon történne.
én akár csekkolni is szoktam használni derékszögnek a gyalut ami pont a kezemben van. meg van az a technika, hogy az oldalán fekvő gyalu vezető mellett a léc végét derékre vagy 45-re vágja, ahhoz is az kell hogy az oldala merőleges legyen.
Kb 70 cm magas, 50x50 cm alapterületű szekrényt, állványt szeretnék készíteni egy akváriumnak, de még nem tudom, hogy milyen fából. A fenyőn gondolkodtam eddig, de lehet, hogy valami nemesebb fából készíteném végül, mit ajánlotok? A terhelés max 200 kg, de inkább csak 150. Ami fontos számomra az a természetes fa erezetének kiemelése, amit végül lakkal védenék.
Mr. Gabson: nos igen, amit én néztem ki az is nagyon ruhaiparinak tűnik. Ezért megnéztem a Bari kolléga által ajánlott Híd Bt-s, jó széles (19cm) tépőzárat. Semmi különlegeset nem láttam rajta, elég széles, lehet pontosan centire is vágni/venni. Ez se a nagyon olcsó kategória (3800 Ft/m), viszont összehasonlítva a Kamelot által linkelt gyári 300-as tépőzárral, egy 300-as korongot harmadáron borítok be vele. Szóval azt hiszem emellett maradok, már csak azért is mert Bari is pontosan erre használta és bevált neki.
Ne told át egyengetőn, jól mondja Vajk. Nagy az esély rá, hogy ki fogja szakítani a résnél, még kis fogással is. Én már megszoptam eggyel, lusta voltam tologatni a smirglin :-)
semmiképp nem tenném egyengetőre. nem tudni előre hogy mi történik. belekap, megbillen, mittomén. a síklapra tett csiszolópapíron tologatás a vas gyalukkal is műkszik, egy fával pláne.
és csekkolni a derékszöget az oldalához, néha jól jön ha rendesen merőleges az alja az oldalára.
A fúrógépes játékeszterga. A fúrókoronás menesztő nagyon szuperül műkszik. Azért írtam hogy reszeltem, mert sokat elszórakoztam vele, szinte a rönköt tettem fel az elején :) . Meg tartottam szüneteket hogy száradjon. (meg nem értem rá)
Kb. egy éve a csehektől rendeltem, már nem emlékszem pontosan, hogy mennyibe fájt, de szállítással együtt kb 10 rugó körül (valamivel alatta asszem) rémlik. Valami 3-4 nap alatt meg is jött.
Tegnap kipróbáltam a Makforce, 18 fogú fűrészlapot. Hosszvágáshoz ritka fogú lap kell! Tudom mindenki ezt mondja, de most én is megtapasztaltam. A 40 fogúval, a 20 mm-es fenyőben óvatosan haladtam mert lefogta a motort. A 17 fogúval a 40 mm-es fenyő nem ellenfél, nem tudom elég gyorsan tolni. A felület nem olyan szép, némileg látszanak a fog nyomok. hagytam rajta 1 mm-t, és áttolom a vastagolón, de egy picit több csiszolással is eltűnik.
Kezdem érteni a hobbi, és a profi közti különbséget. :) Karácsonyra 10 db kicsi kecskelábú asztalt csinálok ajándékba. Minden lépés sokáig tart, figyelni kell a gépek terhelésére, nagyobb pontosság kell, állandóan sablont, ütközőt vezetőt készítek, 1:1-ben rajzolok, szóval más világ.
Szívesen. Mondasz valamit :) A mai életmód mellett az alsó háti szakasz tönkremegy - ezen tud segíteni pl. a kézi gyalulás. Ha megfelelő technikával csinálod, sorozatos kisebb terhelés mellett vissza tud erősödni a hátad.
Valóban ez való a Triton felsőmaróba, de csak az újabb kiadásokba (ha jól emlékszem 3-5 éve ilyen). A régebbiekbe TRA013-as típusszámmal másmilyen kialakítású volt. Jellemző módon a készülék robbantott rajzán csak a régebbi típusszám szerepelt. Így, ha valakinek ilyenre van szüksége, mindenképpen nézze meg, hogy az övé milyen.
Hát Én nem vagyok szakértő elektronikababán, az tudom, ha kell vennem valamilyen okból akkor az enyémhez akkor ETS 150/3 géphez 10700.-Ft kell le tennem az asztalra. Ha szerencséd van, akkor cserealkatrészt kapsz, de lehet a gép árával egyen-értékű és akkor mérlegelni kell.
Az enyém pro-gép és csak 310 W 150mm-es csiszológép-koronggal. szvsz túlértékelt a géped. Elektronika nehéz eset.
Az elektromos gyaluval szépen le tudod a nagyja egyenetlenségeket tisztítani, a kézi gyaluval is, de hosszabb a munka és fárasztóbb. A kézi gyaluval a finom felületmegmunklálást is el tudod végezni, gépivel nem feltétlenül. Nekem nagyon tetszett az elektromos meghajtású, vettem is egy Einhell-t, de nagyon keveset használtam.
Nagy valószínűséggel csapágy gond, de elektronikus szabályzó is lehet a bűnös. Mekkora a gép teljesítménye gyártmánya, használsz elszívót /porszívót a géphez?
Attól függetlenül, hogy öntapadós Én kontak-ragasztóval raktam fel lukakat meg sablon alapján ütöttel ki. Jelenleg multitalp van a gépen így Festool 9 luk és Bosch 6 lukas ra készítem.
Ezt én is megtaláltam de a kompatibilitásnál nincs felsorolva az adott tipus, bár attól még jó lehet. Talán jó lesz alapon kicsit drága. Az esztergályos olcsóbb.
ebay olcsóbb mint USA. Néha itthon is kilehet fogni olyan tipust ami incs és metrikus patronokat is tartalmaz. a 12mm és 1/2" már nem annyira hobbi kategória azok a gépek drágábbak is alapból. Jobban megéri patront beszerezni mert az több bithez is jó és csak egyszer kell érte fizetni.
1/4"-ost általában adnak a gépekhez, emlékeim szerint a Bosch-hoz is. A 1/2"-os a kritikus méret, Európában nem nagyon forgalmaznak ilyet, Ha mégis, az ára 10eft fölött van többnyire. Tengeren túlról meg a szállítási költség lesz sok. 12mm-est megköszörültetni nem lehet egy ökör ára, az USA-ból szállításnál biztosan sokkal olcsóbb.
Tritonnál, vagy Boschnál sem romlik el, mégis van külön minden, nem csak a szervizes/alkatrészes oldalakon, hanem szerszámos kereskedésben is akár.
Bár nem kell értsem a Makita marketing stratégiáját, de ez az info némi csalódás számomra. Az pedig egy percig sem volt kérdéses, hogy kis hazánkban mindenre van megoldás :-)
Nagyon nehéz dolog. A Makita nem foglalkozik a dologgal. Külföldi oldalakon sem találtam. Ott ezzel adják. Nem egy elromló alkatrész, akkor minek? Szerintem egy jó esztergályos képes megcsinálni. Megboldogult Expert felsőmarómhoz is esztergályos csinálta a 12,7-es patront.
Gépdepónál néztem. A 210 mm-es CMT lap ami 1,8 mm-el futott az is 2,4 mm-t vágott a felirata szerint. Jó, hogy szóltál! Nekem úgy tűnik, a fog vastagság tényleg 1,8 mm, de a fogak felváltva a tárcsa jobb ill. bal oldala felé eltoltak, így jön ki a szélesebb vágás. Ilyen lap van a gérvágomban.
A konkrét gépre vetítve nem tudom, hogy mi a helyzet, de amit a tengerentúlon is forgalmaznak, ahhoz szokott lenni collos méretezésű patron is. Tehát, ha az európai verzió tud 12 mm-t, akkor jó eséllyel lehet kapni hozzá félcollos patront is. Igaz, ez külön költség lesz, mérlegelni kell, hogy mennyire éri meg. Szerintem elenyésző plusz ahhoz képest, hogy milyen lehetőségeket nyújt hosszabb távon.
De ha még olcsón is akar vásárolni akkor 1/4" és 1/2" van az ebay-en. 8 mm to 1/4"-hoz kapható átalakító. Nagyobbat nem néztem de az 1/2" nagyobb 12mm-nél így azt köszörülni kéne. Akkor meg már nem is olcsóbb!
Végig kellene gondolnod, hogy mit is akarsz azokból az anyagokból, és ehhez milyen maróbit fog kelleni. Lehetséges, hogy belefutsz olyanba, hogy amilyen profil kellene neked, az csak 12-es vagy 1/2 hüvelykes szárral szerezhető be, és akkor hiányozni fog a nagyobb gép.
Most néztem a CMT vékony körfűrészlapot, fólián át vékonynak tűnt, de a vágásszélesség 2,8 mm, a felirata alapján. Végül egy Makforce 230 Z18-as lapot vettem ami 2,6 mm szélesen vág, és fél áron volt. Este próba.
Az 5 óra utáni nyitvatartás és a szombat-vasárnap sokat jelent. Ha meg egy köpésre van gyalog, és nem kint a picsába, akkor főleg. Végig lehet tapizni mindent, olvasgatni, agyalni. Eközben tuti senki nem fog telefonon zavarni, mert leárnyékol mindent a bádogbódé :)))
- nincs neki készlete. mindig annyi anyagot vesz, ami a melóhoz kell, maradékot otthagyja.
- nincs telephelye, ahol a készletet tárolná, a boltból az ügyfélhez viszi direkt.
A fentiek miatt reggel macerás lenne neki szaküzletben bevásárolni, mert két-három boltba kellene menjen. A barkácsboltban egyszerre megveheti az összes cuccot, a csemperagasztót, fugát, fugakeresztet, glettvasat, szivacsot, élvédőt, padlopont, de ha egy konnektort is arrébb kell tenni, akkor a dobozt-vezetéket, gipszet is.
No közben kaptam jó tippet (miért is nem őt kérdeztem először) Bari topiktársuntól, aki végülis pont ilyen gépet épített nemrég: lehet Miskolcon is kapni jó széleset (>15cm), rendelésre hozzák és lehet centire is kapni.
(akit érdekel: Híd Bt, Miskolc, Görgey A. u. 5, volt Technika Háza aljában)
Tépőzár téma ... ki mit használ - ha használ - pl. csiszolókorong rögzítésre? A szalagcsiszoló után lassan beindul a következő gépépítő projekt (korongcsiszoló), a csiszolókorong már úton van, most nézelődök tépőzár (a horgos oldal) után.
De itt gazdagon meg kellene a kosaramat pakolni, 25 méternyi tépőzárat meg talán mégsem :-) Nyilván az se lenne rossz ha minél szélesebb lenne az anyag, hogy minél kevesebb csíkot kelljen felragasztani a korongra. 30 centisről nem is álmodok, de 10 ... 15 centi ... hirtelen ezt találtam:
Ez ugyan komplett szett de 10 cm széles, és 1m anyagból pont kijönne a borítás (3 csík a 300-as korongra).
Van valakinek jobb ötlete? Ragasztani nem szeretném a csiszolókorongot, szerintem a tépőzárnak (ha jó) is kell bírnia annyit, ameddig egy csiszoló el nem használódik. Úgy sejtem hogy a horgos rész a kulcs.
Tizensokéve, amikor építkeztünk, azt mondta a csőszerelő, aki a házunkban mindenfélét szerelt, hogy a barkácsáruházak egyre jók: szombaton asszonypajtással kézenfogva el lehet oda menni sétálgatni, nézelődni, aztán hazamenni. Sajnos igaza van.
A legszomorúbb meg az, hogy a koncepció alapvetően jó, és meg is tudják valósítani jól mondjuk az amcsik. Sőt: még Ausztiában, Németországban is láttam jó barkácsáruházat, ahol mindent meg lehet venni. De azt nem Obinak vagy Praktikernek hívják.
Azt hiszem, itt többünknek is van ilyen és nem rossz gép. Kellően erős, nem kotyog, lágyindít, világít, ja és mar. :) A 6 db-os marószár szett is korrekt minőségű szerintem.
Ha alapvetően sík a talp, csak sérült, akkor azért mehet az egyengetővel is szerintem, csak nem szabad az egyengető vezetőjének támasztani az oldalát. És csak egészen kis fogásmélységgel.
De ha csak apró sérülések vannak a talpon, akkor elég lehet egy csiszolás is, de ahhoz én akkora sík felületre tenném a csiszolóanyagot, hogy betakarja a gyalut egészen. Tulajdonképpen, ha nem teljesen sík a gyalu talpa, de dudor nincs, csak mélyedés (ezt most rém szakszerűen sikerült megfogalmazni) akkor szerintem a gyalult felületre ez nem lesz hatással, mert akkor is szépen fel fog feküdni, nem? Szóval, lehet, hogy nem is kéne bántani?
Sokféle anyaghoz sokféle kés kell. A gép szerintem kevésbé kritikus ebből a szempontból. Ebből a keretből a gépre (Bosch, B&D, Sparky) biztosan futja, a kések meg ennek a többszörösét is felemésztik majd idővel úgyis.
Ha késből kicsit szélesebb választékra vágysz, akkor érdemes a collos befogóval (is) rendelkező gépek felé is körülnézni, mert ahol nagyobb a választék, ott gyakran nem méterben mérnek, viszont meglepően olcsók (vagy kevésbé drágák - ez nézőpont kérdése).
Régi szép idők, mikor a termék árát még "belegyártották" a cuccba... :-))
Én a kissé megviselten* kapott fatokos gyalum talpát nemes egyszerűséggel úgy tettem rendbe, hogy nekimentem finoman egy kézi gyalugéppel. De azt is csak azért, mert akkor még nem volt egyengetőm...
*A talp konkrétan ferde volt, az oldalakkal messze nem derékszögben állt. Viszont a kés meg párhuzamos volt az oldalaival, így aztán szépen féloldalasan "csíkozott".
Elnézést, hogy csak kérdezni jövök :) De gondolom itt van már összegyűlt tapasztalat.
Felsőmarót szeretnék venni, de akkora a választék, hogy nehezen igazodok ki.
Otthoni barkács célra kell, tehát mindenféle anyghoz. MDF, forgácslap, esetleg plexi.
Kb. 50E forint a rászánt összeg, megoldható-e ennyiből a dolog, és van e valami "jó vétel" mostanában? Kések tekintetében ugyanilyen tanácstalan vagyok :)
Nézd meg egy amerikai barkácsáruház hogyan néz ki!
Ezer köbméterekben áll az anyag, és mellesleg van egy ezer négyzetméteres teület, ahol megveheted a gépeket. De a lényeg az anyag, abból van tízszer annyi, mint masinából.
Az obi mindent akar, és semmi sincs.
Akarjál pl csempét venni!
Nem tudsz majd, mert ott a kiállított darab, és van egy doboz az egyik szinéből a családnak.
Akarjál kádat venni!
Nem tudsz, mert ki van állítva húsz féle, de csak a 14 ezres szétnyakló akril van készleten.
Akarjál monoblokkos vécét venni!
Nem tudsz, mert vagy csak a kagyló van, vagy csak az öblítőtartály!
Hátja. Az OBI és tsai annak vannak elsőkörben, akiknek nincs idejük 80 boltból a legolcsóbbat összevadászni, hanem az asszony mondta h "kéne ide egy polc Józsikám", és ahhoz egy helyen megkapni mindent. És ott van a teszkó/ósan mellett, pont belefér a hétvégi nagybevásár után még pár stafnit is a tetőre vágni.
Vagy a lusta embreknek is, mint időnként nekem.
Vajk, amúgy van gyalulandó cucc is az OBI-ban. A miskolci legalábbis mindig tele van "szőrös" stafnikkal. Tudom nem egészen erre gondolsz de a nyers fát leszámítva én azt mondom nem is olyan vészes az OBI "faellátottsága".
Nem tudok bemenni ilyen boltba, hogy legalább egyel ne találkozzak. Mondjuk jellemzően az ytong-csemperagasztó-padlopon-gipsz vonalon szoktak bóklászni...
Mondjuk nem tudom, melyik az a hülye kis- vagy építőiparos, aki barkácsáruházban veszi meg a dolgokat 1,5-2x annyiért, amikor neki van lehetősége eljutni a 'rendes' boltokba nyitvatartási időben. Ha hétvégén vagy este kell valami, akkor jól jön, de ennyi. Szerintem a barkácsáruház inkább az egységsugarú otthonfelújító user piaca, akinek a fejében nem létezik más barkácsbolt (lásd még bútor--> IKEA) az obin kívül.