Keresés

Részletes keresés

prwhrqkt Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74855

picit hosszabb ,mint gondoltam, de nagyon ide kívánkozik, ill. egy picit távolabbra is mutat.

persze az adott korhoz az analógiákat meg kell találni. 

 

 

"Szun-ce mondotta:

Minden háborús vállalkozásnak törvénye, hogy ha van ezer könnyű harci kocsink és ezer nehéz hadiszekerünk, valamint százezer pajzsos emberünk, de számukra az élelmet ezer mérföldről kell szállítani, akkor a belső és külső kiadásokra, vendégek és látogatók fogadására, lakkra és enyvre [5], kocsikra és fegyverekre naponta el kell költeni ezer kin pénzt, mert csak így állíthatunk ki egy százezer főnyi hadsereget.

Ha úgy vezetjük a háborút, hogy a győzelem sokáig várat magára, akkor eltompítjuk fegyvereinket, letörjük a hegyüket; fallal körülvett városokat ostromolva erőnk megtörik; ha seregünket sokáig tartjuk távol (a fővárostól), az ország nem bírja majd el a költségeket.

Ha pedig eltompítottuk fegyvereinket, letörtük a hegyüket, megroppantottuk erőnket és kimerítettük a javakat, akkor a különböző fejedelmek kapva kapnak ezen s fellázadnak ellenünk, és hiába minden bölcsesség, nem tudjuk többé jóra fordítani azt, ami következik.

Ezért olyan háborúról, amelyet ügyetlenül bár, de gyorsan vezettek, még csak hallhatunk, olyat azonban, amelyet ügyesen vezettek volna, csak éppen lassan, sohasem láthatunk.

Még sohasem fordult elő, hogy egy háború, amely sokáig húzódott volna, valaha is hasznára vált volna az országnak. Aki tehát nem érti meg teljesen a hadviselés okozta károkat, az nem képes teljesen megérteni a hadviselésből fakadó előnyöket sem.

Aki ért [7] a hadvezetéshez, az katonákat nem soroztat másodszor, élelmet pedig nem szállíttat harmadszor. Ha a hadifelszerelést saját országunktól kapjuk, de élelmünket az ellenségtől szerezzük, akkor a hadseregnek mindig lesz elegendő élelme.

Az ország elszegényedik, ha a seregnek messzire kell (élelmet) szállítani; a messzire való szállítás: a nép szegénysége.

(Másrészt) a sereg közelében található emberek drágán adják el (portékájukat), s ha drágán adják azt, a nép javai megint csak kimerülnek, és ha (népünk) javai kimerülnek, nehézzé válik az adók beszolgáltatása.

Ha pedig erőnk megtört, és a javak kimerültek, akkor a középső síkságon belül üressé lesznek a házak, s a nép kiadásra fordítható (javai) hét tizeddel csökkennek, a fejedelmi ház vagyonából pedig tönkremennek a kocsik, elfogynak a lovak, s a páncélok és sisakok, íjak és nyilak, lándzsák és kisebb vagy nagyobb pajzsok, ökrök és nagy szekerek állománya hat tizeddel megcsappan.

Ezért a bölcs hadvezérnek gondja van rá, hogy élelmet az ellenségtől szerezzen. Egy csung [8] élelem, amit az ellenségtől veszünk el, húsz csung-nak felel meg a sajátunkból. Egy si takarmány az ellenségtől, megfelel húsz si-nek a sajátunkból.

Ezért az ellenséget megölni: dühöngés; ám az ellenségtől elvenni: javaink gyarapítása. "

 

(Szun-ce: A hadviselés törvényei
(Szun-ce ping-fa)
Fordította:Tőkei Ferenc )

 

Előzmény: Némedi László __ (74841)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74854

Egyetertve vad-al ,bizony azert en is emlekszem ,hogy volt nehany  "erdekes" ,hozzaszolasod "azemutnyocev"-ben!

Csak valahogy most fulkeforradalom ota lettel ilyen erzekeny a kormanyt (ill. vegso soron az orszag sorsat erinto (amiben kis szeletet a honvedelem is kitesz)) erinto "kritikakra"! XD Take it easy! Torpicsek marad tuzon vizen aaaaat.... XD!

Ez engem igazandibol nem zavar mert te "kulturaltan" toltad es szvsz. nem sertoen, szoval engem nem erdekelt!

 

Udv.!

 

 

 

Előzmény: Éhesló (74850)
Plieur Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74853

Bocs, STOL= Short Take-Off and Landing.

Ez a kategória:

http://en.wikipedia.org/wiki/Antonov_An-28

Előzmény: Plieur (74852)
Plieur Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74852

Engedelmeddel egyszerre válaszolok a kettőre, csak idekivánkozik pár pontosítás.

1. Egy modern, gépesített haderőről van szó, amelynek megvannak a maga szabványai, igényei üzemanyagokra, kenőanyagokra, meg még sok apróság:), Éhesló sokat tudna mesélni ezekről, a lényeg hogy helyileg szinte kizárt a beszerzés, kötelező szállítási tétel.

2. Hasonló elgondolást már emlegettünk régebben a JJ-en, ott éppen helyben elkészíthető/elvégezhető páncélozás volt a téma, na nem saját szabvány eszközökre, hanem éppen a helyileg "besorozott" járműveknél. Hasonló helyzet erődítési témában ( van pár lecke a multból ami el lett felejtve:)).

3. A helis szállítás nem kizárólagos megoldás, volt már szó itt is a régi brit elvről, azaz légierő utászcsapatai +könnyű szállító gépek( STOL képességek). Gazdaságosabb mint a helik.

4. Ami szóba jöhet az a távolabbi, nehezebben megközelíthető állomáshelyek bizonyos fokú energiahordozó függetlensége, nem megoldhatatlan feladat, de kell némi befektetés. És mot itt nem amcsiékra gondolok.

Előzmény: Némedi László __ (74845)
vad05 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74851

OFF - Azért még ezek után sem fog senki "mártírnak" tekinteni! :) Azért akadt pár kirohanásod az elmúlt "időszakban" is, ami átlépte a polidili határát! Azt meg jobb, ha tudomásul veszed, hogy a partvonalon kívülről sokkal könnyedébben kiabálnak be a bírónak, mint a pályán küzdő játékosok! - ON

Előzmény: Éhesló (74850)
Éhesló Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74850

Tévedsz,nem is első alkalommal.

Szerencsére mára ő és más sem jobban a főnököm, mint neked.

Semmilyen értelemben.

 

Egyszerűen unom a gyűlölethullámokat, miközben 8 évig tartottam a pofámat ezen a topikon az offolástól, holott lett és lenne rá okom bővem.

De ha kell lemegyek kutyába és felvesem a bilentyűzetet, mert az egyoldalóan deformált poliikai mocskot nem gondolom, hogy válasz nálkül kellne hagynom bárhol is, ülönösen nem, ha a fórumlakók a minimális önmérsékletre is képtelenk másfél éve.

 

Azér enyire nem lehet/ ne kell météket veszíteni, mikor több mint 10 éve beszélgetünk itt - viszonylag - kultúrált keretek között.

 

Nem is értem mért és hogyan  tűri ezt a yűlölethullámot egy zaktopikon a polidilin kívül a modera  (bár sejtem, mert ellenkező esetben sokkal durvábban torolt meg bármilye offot az évek során).

 

Előzmény: Kavics78 (74847)
vad05 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74849

Ezt a cikket nem a vezetők írták, de még csak nem is ők iratták! Arról ad hírt, hogy magyar katonák ismét helytálltak éles helyzetben. Nem firtatja a célokat és a hasznosságot, aminek megítélése elég szubjektív lehet és a nem a katona dolga. Viszont a katonák tették a saját dolgukat. Sokat és jól. Ennyi. Lehet fikázni vagy lehet utánuk csinálni!

Előzmény: zsitvica (74840)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74848

Btw.! Eddig a napig tartott nalam a fegyveres szervek kornegedmenyes nyugdijanak a tamogatasa!

Előzmény: Kavics78 (74847)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74847

Most mit izelsz? XD

 

A fonokod be van betonozva 2/3-al! Nem kell felned! Marad a törpicsek!

Vagy elvitetsz a rendorokkel???? (Ja , azt most eppen velunk nem tudod megcsinalni!! XD )

 

Mostanaban feletek ugyis ez a szokas!

Előzmény: Éhesló (74836)
Némedi László __ Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74846

ja és a heli mostani problémája, hogy sok üzemanyag kell, amit valahonnan szállítani kell, ami lehet heli, de akkor piszok sok kell belőle, és sok baleset lesz :)

Előzmény: Plieur (74844)
Némedi László __ Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74845

nem feltétlenül a helyiektől elvevést javasoltam volna, hanem olyan eszközök készítését, amely kevés utánpótlást igényel, olyan eszközöket, amelyek helyi természeti erőforrásokkal üzemeltethető (nap, szél, víz, stb...), egyébként, ha felére csökkented a kiszolgálók számát, akkor fele annyi kaja kell rögtön, tehát már ez is számít...

 

Egyébként, ha a helyieknek üzlet az ottlevő katona (pl pénzt kap a kajáért cserébe, amit utána jól fel tud használni a távolabbi üzleti piacokon, akkor még talán szeretnék is a katonákat), akkor ez sem tűnik nagy problémának. Persze éhező afrikaiak esetén nehéz ezt megcsinálni, de nem lehetetlen kitalálni dolgokat, csak akarni kell...

 

Az amcsik néha azért is unszimpatikusak, mert nem nagyon érdekli őket a környezetük, mert mindent megkapnak/megvehetnek a táborukban, amit távolról hoznak, így a helyieknek nem sok esélyük van bekapcsolódni a "business"-be...

Előzmény: Plieur (74844)
Plieur Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74844

Szia

Engedelmeddel idézek:

Két lehetőséget látok:

-jelentősen megerősíteni a kiszolgálók védelmét, védelmi képességét (bár ennek vannak korlátai, és egyébként még jelentősebb terhet rak a logisztikára

-vagy arra törekedni, hogy a csapatoknak jóval kevesebb távolról szállított dologra legyen szükségük (önellátóak legyenek).

 

A különleges erők sem a semmiből élnek meg, amit még elbír a katona az kb egy 1 hetes bevetésnek felel meg ( lőszer, stb-stb). A helyben megélés éppen a csapatok egy részét vonná el a feladatuktól, nem beszélve a lakosság helyzetéről ( nem lennének valami népszerűek a helyben megélők:)) illetve a helyi gazdaságra gyakorolt hatásról ( évszázados /évezredes tapasztalatok, épp én emlegettem a magyar lovassereg 3 éves elzászi tartózkodását, feléltek mindent:)).

Arról nem beszélve hogy inkább a világ szegényebb, közmű és eü mentes vidékén kell tevékenykedni, a helyi ellátás rizikós.

A kiszolgálók védelmére volna egy megoldás, csak éppen drágább: a légiszállítás fejlesztése.

Előzmény: Némedi László __ (74841)
Némedi László __ Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74843

http://www.brookings.edu/foreign-policy/afghanistan-index.aspx

 

érdemes megnézni (van Irak index is itt...)

Plieur Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74842

Én egyszerűen nem erre gondoltam, hanem arra hogy folytatjuk az expedíciós vonalat, olyan helyekre és olyanok ellen akikről nincs sem tapasztalat, sem a megfelelő felszerelés/technika arra a feladatra, innen jön a régi bölcsesség: addig jár a kútra...:(

Az általad felvázoltakra nagyon kevés esélyt látok, vannak akik keményebben állnak neki ennek a Brüsszel témának ( írek, svédek), és mégsem szakad rájuk az ég:)

 

 

Előzmény: Kuruc71 (74831)
Némedi László __ Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74841

egy gondolat:

 

"hagyományos" háborúknál mondhatjuk tendenciának, hogy a kiszolgálók aránya folyamatosan emelkedik a harcosokhoz képest. Ennek van is értelme, hiszen ezek növelik a harcosok hatékonyságát, kényelmét, és megmentik őket.

 

Viszont az asszimetrikus háborúban ezek hirtelen a legsebezhetőbb pontjává válnak a csapatoknak, mert harctér az ő területükre kerül át.

 

Két lehetőséget látok:

-jelentősen megerősíteni a kiszolgálók védelmét, védelmi képességét (bár ennek vannak korlátai, és egyébként még jelentősebb terhet rak a logisztikára

-vagy arra törekedni, hogy a csapatoknak jóval kevesebb távolról szállított dologra legyen szükségük (önellátóak legyenek).

 

Ez utóbbi tűnik reálisabb célkitűzésnek. Persze ennek extrém változata a különleges erők, akik a semmiből is képesek napokig/hetekig ellenni, de persze nem az a kellene a cél lenni, hogy az átlag katona is Rambó legyen.

Technológiailag nem lehetetlen a feladat, csak kiemelt prioritást kellene neki adni, hogy a fejlesztéseknél ezt jobban figyelembe vegyék.

 

Érdekes, hogy ez miért nem került elő (persze tudom, hogy a Halliburtonnak így többet lehet fizetni, de akkor is...).

 

Gondoljátok el, hogy pl, ha az autókonvojok számát negyedére lehetne csökkenteni, akkor már megvédeni is könnyebb, és persze célpontként is kevesebb lehetőség IED robbantásra.

Vagy a kevesebb kiszolgáló miatt a táboroknak sem kellene túl nagynak lennie, stb...

zsitvica Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74840

Amiről megint nem sokat lehetett itthon hallani:

http://www.bocskaidandar.hu/misszios-hirek/omlt/85-omlt-hirek/1032-a-qhatosq-magasra-helyezte-a-mercet

 

-----------------------

 

Nem bizony.

 

1./

ugyanis vitatható célokért sokat és valószínűleg jól dolgoztak.

 

(ásatok veled egy 1x1x1 méteres gödröt. Kiásod. Betemettetem veled. Betemeted. Újból kiásatom veled. Kiásod. Betemettetem veled. Betemeted. Kiásatom veled, Kiásod................ezt megismételjük még 14-szer)

 

Te jól és sokat dolgoztál, ugyanakkor a kinduló helyzethez képest semmi sem változott.

 

 

 

2./

Ők a topic címben írt Magyar Honvédség kb. 1%-a. Van 1% ?

A vezetés - mindegy milyen szervezetről van szó - igen szeret dicsekedni, fotózkodni a mindenkori 1%-kal.

De nem szereti őket.

Ők eszközök ahhoz, hogy a vezetés önnön fontosságát, önfentartása jogosságát igazolni tudja.

 

 

 

 

Előzmény: vad05 (74838)
swordmanus Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74839

Azt gondolnám, hogy amennyi vasáru van a nagyvizen túl civil kézen, nem olyan egyszerű az a menet. Szép dolog, hogy elkezdik begyűjtögetni... egy darabig ez megy, a jámborabbjával. De ha átlépnek egy tűréshatárt, akkor rápacsálnak. Gondolom én, innen.

Idehaza ugyanez sokkalta egyszerűbb: nagyságrendekkel kevesebb a cucc, nagyságrendekkel jobban adminisztrálva (és rendelkezni fognak a regisztrált tulajdonosok pszichó teszteredményeivel is). Értsd: kb annyi rendőr van (de több, mint a fele, attól függ, hogy kiket számolunk még a rendőrökhöz) mint sportlövész+vadász. Tehát cirka fél nap alatt begyűjthető az összes.

Előzmény: Túlélőblog (74829)
vad05 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74838
vad05 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74837

Kivételesen egyet értek!

Előzmény: Éhesló (74836)
Éhesló Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74836

Egyszerűen nem értem meg mi a fa--t keres ez itt ezen a fórumon?

Hol mertem venni a bátorásgot, hogy megyó vagy böszme mocskát zúdítsam ide a nyakatokba 8 éven át.

 

Gyűlölöm a cenzúrát, de végre önszántatokból erőt vehetnétek magatokon az állandó politikai offolással.

 

Komolyan mondom beszállok én is ugyan ebben a stílusban és abban nem lesz köszönet semmilyenn vonatkozásban sem.

 

 

Szedjátek már végre össze magatokat!

Kérlek!

 

Előzmény: Kuruc71 (74831)
vad05 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74835

Én is azt kívánom! Tény, hogy elég sz.r itthon a helyzet. De ezt a rossz hangulatot nem kell szítani. Éppen ezekben az időkben kell józanul gondolkozni ahhoz, hogy elkerüljünk egy újabb tragédiát!

Előzmény: Kuruc71 (74831)
vad05 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74834

Abban igazad van, hogy FR esetének voltak pozitív következményei (is!).

Előzmény: vad05 (74833)
vad05 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74833

Én szétválasztanám FR esetét JD-étól. Más-más okokból távoztak/nak. Abban se vagyok biztos, hogy ilyen végzettséggel előbb, vagy utóbb JD sem külföldön fog kikötni. :( Az említett jelenséget soha se tagadtam. Sőt! És abban is biztos vagyok, hogy egyre több különbözó szintű parancsnok érzi magát tehetetlennek nem csak ezzel a jelenséggel szemben. :( A tehetetlenség pedig újabb érzelmeket szülhet.

Előzmény: kószák egyike (74816)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74832

Nem, nem ,nem ,nem!!!!

Mar megint rosszul magyarazod itt a valot, te liberalbolsevizmussal megfertozott cionista Voroskenguru! (ezt itten a vicc akar lenni) :-D

 

Mi lett mondva?

 

"Az elrugaszkodas eve!" - Na ugye!

Elrugaszkodunk az uniotol!

 

Latod, latod? Nincs itt hiba!

 

:-D

Előzmény: Kuruc71 (74831)
Kuruc71 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74831

Orbán elutasító választ küldött Barrosónak

A miniszterelnök szerint azok a törvények, amelyeket Brüsszel kifogásolt, megfelel az európai jogrendnek. Tovább »

forrás: Index.hu

 

Moszio !

 

 

A helyzet az hogy az ev elejen kozepen ha nem is lelkes de hatarozott szandek volt az EU es mas szervezetek ( pl IMF ) reszerol. Cca ket honapja ez a magyar vezetok "aldasos" tevekenysege miatt atment passziv hozzaallasba. A fenti level utan nem kell nagy profetanak lenni hogy az ember kiokoskodja hogy innentol nem csak leveszik a kezuket rolunk de peldat fognak statualni magyarorszaggal. Eleg nagyok vagyunk hogy mindenki felkapja a fejet rank, es eleg kicsik is hogy gyakorlati hatassal ne legyunk pl az EU ra ha BARMELY melysegbe is zuhan az orszag.

 

Az az innen kovetkezik a nagy szar es megnezik meddig birjuk levego nelkul odalent. Azonban amikor fel akarunk majd jonni akkor bizony sorba fognak allni hogy a fejunkre lepjenek.

Es sajna ez amit tenni fognak nem szep de jogos lesz.  Jelenlegi vezetonk pedig egy dologra keptelen. Azt mondani hogy "tevedtem" meg erre a helyzetre is inkabb rahiv majd egy lapot es olyat lathat majd Europa de legfokeppen magyarorszag lakossaga amit mar regen vagy egyaltalan meg nem.

 

 

Es termeszetesen kivanom hogy ne legyen igazam.

Előzmény: Plieur (74819)
Plieur Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74830

Ősi tapasztalatok:)

1. Mindent meg lehet csinálni, csak óvatosan és fokozatosan kell adagolni:)

2. John Smith sem kivétel, ameddig megvan a bbq -ja a hátsó udvaron és a TV-set napi bambulásra, tehát ezeket okosabb meghagyni neki.

3. A trendy és political correct conformism még azt is megeteti vele amit amúgy nem :)

 

Előzmény: Túlélőblog (74829)
Túlélőblog Creative Commons License 2011.12.23 0 0 74829

Ebben igazad van.

 

De majd akkor vesz majd érdekes fordulatot a dolog, ha majd nem lesz tévé és hamburger.

Előzmény: Plieur (74828)
Plieur Creative Commons License 2011.12.22 0 0 74828

Ha az átlag amcsi polgár hajlandó ezt lenyelni, nincs mit tenni.

Előzmény: Túlélőblog (74826)
Plieur Creative Commons License 2011.12.22 0 0 74827

Sajnos nem:)

 

Előzmény: tuzer (74825)
Túlélőblog Creative Commons License 2011.12.22 0 0 74826

Ők is kapatak valakitől parancsot. A Nemzeti Gárda meg inkább a hadsereghez tartozik. Inkább úgy nézett az ki, mint egy nagy ötlet tesztelése. Sikeresen le is zajlott a dolog, pár öregasszony akadékoskodott, azokat megverték.

 

Az új törvény viszont sokkal komolyabb dolgokra ad hatáskört, amire az felhatalmaz ahhoz képest a New Orleans-i akció említésre se méltó. :-(

Előzmény: Plieur (74824)
tuzer Creative Commons License 2011.12.22 0 0 74825

Ki hal meg, vazze, a küldő?

Előzmény: Plieur (74823)
Plieur Creative Commons License 2011.12.22 0 0 74824

Jó, ez igaz, de New Orleans a hatósági hülyeség egyik mintaesete volt. :)

Előzmény: Túlélőblog (74821)
Plieur Creative Commons License 2011.12.22 0 0 74823

Ugyanabba a ......kétszer belelépni, azok után amik történtek?

Előzmény: tuzer (74822)
tuzer Creative Commons License 2011.12.22 0 0 74822

A te hadtörténeti ismereteid fényében?

Előzmény: Plieur (74819)
Túlélőblog Creative Commons License 2011.12.22 0 0 74821

Tüntetőknek? :-( Az Államokban most hoztak egy olyan törvényt, hogy a katonaság letartóztathat bárkit, bizonyítékok, ügyvéd és eljárás nélkül, bármennyi ideig, bárhová elviehetik. Ha ez meg történik Amerikában, akkor miért pont Magyarországon ne törtéhnetne meg? Vagy gondolj New Orleansra, ahol a Nemzeti Gárdát és a rendőrséget arra vetették be, hogy lefegyverezzék a törvénytisztelő embereket, hogy ne védhessék meg magukat a fosztogatók ellen.

Előzmény: Plieur (74819)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.22 0 0 74820

Plieur Creative Commons License 2011.12.22 0 0 74819

Ugyan már minek/kinek lehetne "nekihajtani" egy olyan sereget amelyknél hk/tüzérség minimális ( PC fogalmaztam...:)), légierő épp hogy?

Előzmény: Kuruc71 (74815)
kószák egyike Creative Commons License 2011.12.22 0 0 74818

Hű de sötét vízió! Remélem nem lesz igazad! Én optimista vagyok...

Előzmény: Kuruc71 (74815)
kószák egyike Creative Commons License 2011.12.22 0 0 74817

Meg gondolom az is kurvára zavaró mikor az embernek nem saját zsebből kell kiegészítenie a felszerelést...

 

Mert azt tapasztalom mostanában, hogy kezd egységes lenni a felszerelés... egyes szűk körökben, de csak azért mert a srácok vagy összebeszélnek és egy helyen veszik, vagy igyekszik az ember olyat venni amilyen a többieknek már van, saját zsebből.

Előzmény: Python24 (74813)
kószák egyike Creative Commons License 2011.12.22 0 0 74816

J Dagain

 

Ideje volt, hogy a tanfolyam végre kapjon egy kis sajtó nyilvánosságot! Hogy tudják az emberek van ilyen!

 

Sajnálom, hogy leszerelsz! Viszont megértelek és nem csodálkozom rajta.

 

A civil tanfolyam jó ötlet, sok sikert hozzá!!

 

Vad05

 

Látod itt az élő példa, igaz nem külföldre megy, de a cégtől el. Vesztünk vele, jó szakember, kevesebbek leszünk.

Előzmény: J Dagain (74802)
Kuruc71 Creative Commons License 2011.12.22 0 0 74815

"Lesz még gondja ebből a hazai fegyveres testületeknek és akkor más területről nem is beszélek.

Félek, hogy drágán megfizetjük a szakember kiáramlás árát..."

 

 

Ahoz ami ratok var ahoz nem kell szakember ! AZ arat viszont valoban meg kell majd fizetnetek. Nem a politikai vezetoiteknek hanem nektek. A lerongyolodot es erkolcsileg technikailag is leamortizalodott "honvedseget" bizony neki fogjak hajtani "valaminek" Mar csak azert mert ugye baj az mindig volt es lesz. A vezetes viszont alibire mentsegre fog hajtani es igy a " XXI szazadnak megfelelo korszeru honvedseget" kenytelen lesz bevetni.

 

Sajna az "eredmeny" garantalt. A tulelok viszont majd hallhatjak azt ahogy a politikusaink majd mossak kezeiket hogy ok mindent megtettek de minden maskeppen lett volna ha a honvedek becsulettel harcoltak volna es nem ugy mit ahogyan tettek.

 

 

Viszont kerdeznem ( bar tudom koltoi a kerdes ) hogy azoknak csaladjaival mi lesz kiket majd a falhoz csapnak ( mert hogy talan ez irja le legjobban azt ahogy majd es akik ellen kizavarjak oket ) ???

 

 

 

Elnezest a borongos soraimert de kivulallokent talan kicsit objektivebben vagy csak maskent latva mint onnan belulrol az latszik hogy durva dolgok vannak mar a kuszobon es feszitik az ajtot rendesen.

 

Vigyazzatok magatokra es egymasra.

 

 

 

 

Előzmény: kószák egyike (74814)
kószák egyike Creative Commons License 2011.12.22 0 0 74814

vad05

 

"Nem ítélem el FR-ot, de nem is magasztalnám túl."

 

Én az elítéléstől nagyon messze vagyok! Magasztalni sem magasztalom, de vitathatalan, hogy az utána jövők sokat köszönhetnek neki.

 

Nem is hoztam volna szóba, bár a berakott cikk kapcsán beugrott a neve, Gyula bátyánk említette.

 

"Az én értékrendemben sokszor ugyanakkora - vagy nagyobb - bátorság kell maradni, mint menni."

 

Ez nem kétséges, hogy így van. 

 

A cikket a jelenség miatt raktam be, sajnos ez most komoly hullám. Lesz még gondja ebből a hazai fegyveres testületeknek és akkor más területről nem is beszélek.

Félek, hogy drágán megfizetjük a szakember kiáramlás árát...

 

 

 

 

Előzmény: vad05 (74779)
Python24 Creative Commons License 2011.12.22 0 0 74813

Milyen zavaró is az,ha a katonák egységes,jó minőségű felszerelést viselnek!!:(

 

Bezzeg a magyar honvvédek,ott aztán van sokszínűség!!

Előzmény: zsitvica (74812)
zsitvica Creative Commons License 2011.12.22 0 0 74812
J Dagain Creative Commons License 2011.12.21 0 0 74811

A stúdióban Orosz Zoltán vezérőrnagy, a honvédség helyettes vezérkari főnöke.

 

http://mno.hu/rajatszas/a-pokol-ot-hete-1039055

HPéter27 Creative Commons License 2011.12.21 0 0 74810
Előzmény: Big-B (74808)
Big-B Creative Commons License 2011.12.21 0 0 74809

Költői volt a kérdés, még szép hogy nem.

Big-B Creative Commons License 2011.12.21 0 0 74808

Csak hogy tisztában legyek a dologgal: az 5. dandár nem az ex-tapolcai 5. dandárt jelöli ugye?

Előzmény: J Dagain (74805)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.21 0 0 74807

Az ,,Elite Challenge"-t rendkivul jo otletnek tartom. Mar kommunikaltam az adott temakorben. Ha nyaron is lesz, akkor mindenkeppen indulok rajta. Ha masert nem - felmerem jelenlegi allapotomat es kapacitasomat.

Nagyszeru lehetoseg, szerintem, es ,,militans orult" barataim kozott is terjeszteni fogom hiret!

Plieur Creative Commons License 2011.12.21 0 0 74806

A Recondo iskola sem egyik napról a másikra szerezte meg a presztizsét, a Ranger sem, tehát ez el fog tartani egy ideig.

Előzmény: J Dagain (74805)
J Dagain Creative Commons License 2011.12.21 0 0 74805

 "Ha a  jelentkezők különböző fegyvernemekből jönnek, különféle szolgálati helyekről, stb ( és más-más lehetőségek vannak időben és helyi adottságokban a fizikai fejlesztésre/szinten tartásra),  lehetne beprogramozni 1 plusz hetet szintrehozásra, kiképzési hely megismerésére, akadály leküzdés begyakorlására?"

 

 Van olyan dandárparancsnok aki ennek a jelentőségét megértette. Mind Sándor tábornok úr a 25. dandár és Bőröndi tábornok úr is tartatott 0. heti felkészítést az alakulatuknál. Az 5. Dandárnál először történt ilyen. Hamburger sokat segített abban ,hogy ez le legyen vezetve. A 0. hétre 17 fő jelentkezett a hét végén 6 embert engedtünk tovább a rohamlövészre. Ebből négyen végig csinálták, egy pedig meg is kapta a felvarrót! A létjogosultsága beigazolódott az előválogatásnak és felkészítésnek. Kérdés ,hogy a jövőben mire mennek vele.

 

http://www.haon.hu/hajduhadhaz/rohamlovesz-felkeszito-tanfolyam-hajduhadhazon/1786349

 

 

Előzmény: Plieur (74804)
Plieur Creative Commons License 2011.12.21 0 0 74804

Nos, vannak akik tudják értékelni és értik mit is jelent amit látnak, van akik nem, ez mindíg is igy volt és mindíg is így lesz, ezért szerintem kár volt letiltani. A szenvedésről csak annyit hogy ilyen esetekben már nem is annyira a fizikai képességek győznek, hanem a szellemiek ( lehet nevezni makacsságnak, stb-stb, izlés szerint:)).

Viszont ami tetszett: megvolt az adagolás, azaz a levezetőknek megvolt az érzékük mit és hogyan, mennyit.  Pontosítva: nem valami nagy szám egy embert gyorsan kikészíteni folytonos fizikai és mentális stresszel, az igazi hozzáértés azt a tempót és mennyiséget bevinni ami épp odaillik, ami azt hozza ki ami kell az alanyból. Tudták úgy adagolni hogy teljesítve legyen egy nagyon magas követelmény szint.

Még valami. Ha a  jelentkezők különböző fegyvernemekből jönnek, különféle szolgálati helyekről, stb ( és más-más lehetőségek vannak időben és helyi adottságokban a fizikai fejlesztésre/szinten tartásra),  lehetne beprogramozni 1 plusz hetet szintrehozásra, kiképzési hely megismerésére, akadály leküzdés begyakorlására?

Előzmény: J Dagain (74802)
Python24 Creative Commons License 2011.12.21 0 0 74803

Szia!!

 

Gratulálok a filmhez,volt egy-két ismerős arc az instruktorok és a résztvevők között is.

 

Küldj légyszi valamilyen elérhetőséget,a mail-em publikus.

 

Üdv!

Előzmény: J Dagain (74802)
J Dagain Creative Commons License 2011.12.21 0 0 74802

Üdv Fórumozók!

 

 A teljes film elérhető már a rohamlövész oldalon!

 

A hozzászólások nem engedélyezése pedig érthető egy olyan országban ahol a lelátóról mindenki okosabb mint a pályán. Valahogy soha nem a focisták fikázzák a focistákat, hanem dagadt, sőrvedelő, űvöltöző senkik a pálya széléről. Ezek a katonák pedig nem érdemlik azt ,hogy az internet sötét bugyraiból fikázzák őket névtelenül. 

A film sajnos nem tudja vissza adni a lényeget. Több mint 550 óra kiképzést nem lehet belesüríteni 50 percbe. Nem adja vissza a film a szenvedést sem. Csak a számok beszélnek önmagukért. 10 tanfolyam 57 végzős. Anno amikor itt tudósítottam arról ,hogy elvégeztem még nem is sejtettem ,hogy egy nap visszakerülhetek instruktorként. Egészen más élmény volt a másik oldalról. Ahogy mondtam ,leszerelek. Civilben pedig a tanfolyam atyjával megcsináljuk ennek a tanfolyamnak az első hetét. Elite Challenge a neve.

 

http://elite-challenge.rohamlovesz.hu/

 

Üdv!

 

John Doe, J Dagain voltam. Most már tényleg utoljára!

Előzmény: Plieur (74797)
Plieur Creative Commons License 2011.12.21 0 0 74801

Végre egy pozitív jel:)

Ugyanis nézegetve a videót akadt pár ismerős elem:), de ilyen adagban ömlesztve nem volt szerencsém hozzá :)

 

Előzmény: vad05 (74800)
vad05 Creative Commons License 2011.12.21 0 0 74800

Utánakérdeztem a kérdésednek. A vélemények többsége szerint a RL-kbe a tanfolyam során nem csak a kisalegységek vezetéséhez szükséges alapismereteket "égetik bele" "kicsit" alaposabban, mint mondjuk egy tiszthelyettes, vagy tisztképző intézményben, de a megpróbéltatások és próbák során olyan pozitív tartást kapnak, amely végigkíséri őket egész pályafutásuk során. Több parancsnok is megerősítette, hogy ezek a katonák mindig keresik a kihívást, minden helyzetben lehet rájuk számolni. Kiválóan helytállnak a minden misszióban, főleg olyankor, amikor éles helyzetek adódnak. Sajnos még a MH-n belüli megbecsülésük sem az igazi, bár a fiatalabb generáció körében azért van reputációjuk. Úgy gondolom, hogy a RL - tanfolyam a magyar katonai nevelés (!) egyik csúcspontja jelenleg.

Előzmény: Plieur (74795)
Plieur Creative Commons License 2011.12.20 0 0 74799

Kár lenne, mert aki ezt meg tudja csinálni, arra vigyázni kellene.

Előzmény: HPéter27 (74798)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.20 0 0 74798

:-DDDD

Bocs . Nem vagyok katona ezért nem tudom mivel jár a tanfolyam elvégzése. Gondolom mivel abszurdisztánban vagyunk ezért semmivel sem.

Előzmény: Plieur (74797)
Plieur Creative Commons License 2011.12.20 0 0 74797

Köszönöm ( "Hoszzászólás kikapcsolva":)).

Elegáns megoldás, mindíg tanul az ember.

 

Előzmény: HPéter27 (74796)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.20 0 0 74796

Üdv!

 

Kérdésedet tedd fel a http://rohamlovesz.hu/  -n.

Előzmény: Plieur (74795)
Plieur Creative Commons License 2011.12.20 0 0 74795

Tiszteletem

lenne egy kérdésem, miután természetesen emelem tányérsapekomat a tanfolyamot elvégzők előtt. Volt ennek a tanfolyamnak valami utóhatása kint a csapatoknál?

Előzmény: HPéter27 (74792)
Bodega Gazsi Creative Commons License 2011.12.20 0 0 74794

Szép a ruhád, szép a lovad, stb. És azon kívül? De tanulnak majd jegyzősködést, meg álligot, meg mittudomén. Hogy átjárhassanak.

Előzmény: kovacsgyula44 (74787)
Bodega Gazsi Creative Commons License 2011.12.20 0 0 74793

Ja! Rükvercbe.

A lehető legjobbkor történt az alakítás. Úgyis most kell néhány ezer ÖTR-est betoborozni. A szakemberek hírmondója most ment el nyugdíjba. Hogy azután rögtön regisztráltassa magát, hogy ő biza tartalékos lészen. Képzelem, hogy mily hatalmas értéket fog képviselni monnyuk a ÖTR nyá alez zlj.

Előzmény: kovacsgyula44 (74788)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.20 0 0 74792

Rohamlövész ízelítő:

A teljes adás : http://mno.hu/hirtv/rohamlovesz-a-pokol-ot-hete-1037500

swordmanus Creative Commons License 2011.12.20 0 0 74791

Karácsonyi családfakutatáshoz alapmű és kordokumentum:

http://www.kalasnyikov.hu/dokumentumok/vitezek_albuma.pdf

 

Vitézek albuma, 1939.

 

Nyilván az előszó meg miegymás át van hatva a kor szellemével rendesen, de nézzünk csak  a könyv kivitelezésének minőségére!!! Könyvesboltban 5 számjegyű összegbe kerülő könyveken se láttam olyat, mint ez volt fénykorában, pedig azóta mennyit fejlődött a technika... Megadták a módját, na!

Én a nejem déd/ükapját leltem fel benne, szóval érdemes végigmazsolázni (a végén vannak azok, akik pótlólag kerültek bele, szóval az abc-renden túl a végét is meg kell nézni!)

vad05 Creative Commons License 2011.12.20 0 0 74790
Előzmény: Bodega Gazsi (74786)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.20 0 0 74789

Nagyapám ilyenekkel ment a Don kanyarba. Nagyon hazafiasak voltak abban hiba nem volt, kártyáztak, párbajoztak, lovagoltak, kurváztak hibátlanul, harctevékenységet irányítani történetesen nem tudtak...

Előzmény: kovacsgyula44 (74787)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.20 0 0 74788

KIAKolbólintották az alkalmatlanokat, a katonai igazgatás is sebességet vált.

Előzmény: Bodega Gazsi (74786)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.20 0 0 74787

Nemá!

Neked a Ludovika zászlóalj léte nem garancia a tisztképzés hazaffyas jellegű megújitására?

Előzmény: Bodega Gazsi (74786)
Bodega Gazsi Creative Commons License 2011.12.20 0 0 74786

Nevezetes ez az év. Mint olvasom a hírekben is:

203 év után megszűnt a tisztképzés hazánkban (mert szerintem ami következik az már nem az)

100 év után megszűnt a hadkiegésztés rendszere (1912-ben vált önállóvá)

Biztosan van még más évforduló is, talán tud valaki.

Galahed_ Creative Commons License 2011.12.20 0 0 74785

"Az oroszokról. Akik a rokonságból, idős ismerősök közül ott voltak, általában szerencsétlen orosz kiskatonákról beszéltek. Főleg akik méteresre összeégtek úgy, hogy azt sem tudták hol a p...ba vannak. (Apám sem szidta őket, pedig őt hasbalőtték a ruszkik.)

 

Azoknak fröcsög a nyála, akik a közelében sem voltak a balhénak."

 

Maximalisan egyetertek.

Idosebb rokonaim elmondasa szerint sok esetben az oroszok vedtek meg a fegyvertelen tomeget amikor lattak, hogy a pufajkasok AVH-sok, belelonek a tomegbe, vagy fegyvertelen civileket lonek agyon (lasd radio ostroma). Az elso idokben a szovjetek nem is tudtak ki ellen vezenyeltek oket ki az utcara, igy olyanokra lottek akkik fegyvert hasznaltak ellenuk, vagy a civileket bantottak. Lottek ok az AVH-t, es a fegyveres felkeloket is akik rajuk tamadtak. Valszeg kulonbseget sem tudtak tenni koztuk. 

Elofordult olyan is hogy a hoszabb ideje itt allomasozo /elo szovjet katonak nyíltan barátkoztak a felkelőkkel, akik gyakran meggyőzték őket a forradalom tisztaságáról.  -  mondja a Wikipedia is.  

Szoval a helyzet messze nem volt kristalytiszta -fekete -feher abban az idoben, a szovjetek segitettek is, artottak is. - most nem a vegkimenetelerol beszelek a forradalomnak/ellenforradalomnak, hanem az egyeni sorsokrol, vannak akik aldjak az szovjet katonakat mert nekik koszonhetik eletuket az AVH ellen es vannak akik szidjak...  ki holt volt- mikor milyen idoben - mondjak idosebb rokonaim akik megeltek 56-ot.

 

Előzmény: M.I. (74784)
M.I. Creative Commons License 2011.12.19 0 0 74784

 

A negatív általánosítás legalább olyan káros mint a pozitív.

 

 

56os dolgokról személyes tapasztalatot nem tudok neked mondani, csak amit apámtól és anyámtól hallottam. Ök eléggé benne voltak a dolgokban. Apámat (geci magyar ember miatt) lecsukták, anyámat (nagyon rendes magyar emberek miatt) nem. (Pedig néhány nagyon geci magyar ember erősen próbálkozott.)

 

Az általad említett becsületkasszáról kérdeztem anyámat. Azt mondta az első 1-2 napban úgy volt. Utána nem.

 

Az oroszokról. Akik a rokonságból, idős ismerősök közül ott voltak, általában szerencsétlen orosz kiskatonákról beszéltek. Főleg akik méteresre összeégtek úgy, hogy azt sem tudták hol a p...ba vannak. (Apám sem szidta őket, pedig őt hasbalőtték a ruszkik.)

 

Azoknak fröcsög a nyála, akik a közelében sem voltak a balhénak.

 

A választott vezetőkről. (Ez lehet, h nem neked szól Éhesló.)

Amilyen a nép olyanok a választott vezetőik. Amíg az átlagpolgár meg tudja magyarázni minden olyan cselekedetét amiért másra köpködne, ne várd azt, h a választott vezetők különbek lesznek.

Egy ismerősöm kint élt egy darabig gyerekestől Norvégiában. Találtak a homokozóban egy aranyláncot. Kiakasztották a homokozó kerítésére és az ott volt majd 2 hétig, míg a gazdája meg nem találta. Vagy arra nem ment egy nem teljesen skandináv, tanuk nélkül.

 

Nemrégen hallottam egy felmérésről amely szerint a magyarok az amcsikkal, angolokkal és hollandokkal kb egyszinten a világ legindividualistább népe. Ezt, hogy számolták ki nem tudom, de nekem hihetőnek tűnik. Ettől még nem szar emberek, csak ne várj tőlük olyat amit összetartóbb mentalitású népektől.

 

És a világ nem fekete-fehér.

 

Előzmény: Éhesló (74748)
Kuruc71 Creative Commons License 2011.12.19 0 0 74783

"Már csak azért sem, mert ahhoz is kell nem kis kurázsi. Ahogy maradni is!"

 

Ez utobbihoz kategoriakkal tobb "kurazsira " van szukseg. KATEGORIAKKAL TOBB !!!

 

 

"És ezt mi sem bizonyít ékesebben, mint a te kasszandrai látomásaid Mo vonatkozásában (is)! :)"

 

 

Semmi "latomas" szimpla "egy meg egy" csak vigyazni kell hogy az embert ne a vagyai hanem a szurke tenyek vezessek. Mint a "babakocsi gyarban" dolgozo ifju hazasparnal akik nem kaptak engedelyt egy babakocsi vasarlasara. Ekkor talaltak ki hogy alkatreszenkent kilopjak es majd otthon osszeszerelik es igy leszen babakocsi a csopp lurkonak. Apuci az egyik hetvegen neki is allt az "ugyesbe" beszerzett alkatreszek osszerakasanak, es az asszony ebedeleshez surgeto szavara csak azt tutta valaszolni hogy " Anyjuk nem tudom mi a baj, de akar hogy rakom ossze ezt a babakocsit mindig csak geppuska lesz belole"

 

Az az nem kell latomas csak latni kell a dolgokat es ertekelni. Jooooo paraszti esszel. ( sajna a szarosveder meg csak telik, es meg csak nem is lotyogtetik. A java hatra van. Ott is itt is . Akcios profeciak most felaron csak neked :-))

 

 

"És azt se hagyd figyelmen kívül, hogy nem mindenkinek "jön be" a kitelepülés!"

 

Ez is teljesen igy van. Ez fugg a szemelytol a csaladtol es nagyban a fogado orszagtol. Ebben a kerdesben talan a legserencsesebb  vagyok. Itt a visszatelepulok alig erik el a1-3% ot ! De van akinek ranezesre nem javasolt a dolog mert vagy el sem tud itt indulni vagy megcsocsalja az orszag es visszakopi.

 

 

"És hogy miért nem lelkesedek teljes szívemmel a kivándorlás gondolatáért? Mert gyengébbek maradnak azok, akik itthon maradnak. Én pedig mnden nehézség ellenére itt képezelem el a saját és családom életét."

 

A gondolat szep es nemes. Az en ( hangsulyozom az EN ) problemam ezzel az hogy csak nagy "segitseggel" tartom magam alkalmasnak arra hogy a csaladomert felelosseget vallajak es az o kicsiny hajojukat kormanyozni tudjam az elet oly viharos tengeren. Valoban vannak meg masok, tobbiek, raadasul sokan kozzuluk akik meg fontosak is ilyen olyan okbol. Viszont az o eletukre igazan hatni egyedul nem tudok ahoz egy csapat egy kozosseg egy tarsadalom kellene es nem egy "hideg polgarhaboru"

 

En ugy gondolom hogy valasztanom kelett hogy van az en kozvetlen csaladom is megy a lekvarba de akkor mindenkivel egyutt tudunk sirni, vagy pedig a tobbiekrol lemondva ( no azert nem teljesen :-)  megmentem azt ami nekem a legfontosabb.

 

 

 

Barati udvozlettel : Kuruc71

 

 

Előzmény: vad05 (74782)
vad05 Creative Commons License 2011.12.19 0 0 74782

Hidd el, tisztában vagyok vele, hogy a legénység helyzete sokkal nehezebb, mint a ht-k többségéé. FR esetében viszont egy ht-ről volt szó, ezért a kiemelés. És ahogy mondtam: nem ítélem el azokat, akik elmentek, elmennek. Már csak azért sem, mert ahhoz is kell nem kis kurázsi. Ahogy maradni is! És ezt mi sem bizonyít ékesebben, mint a te kasszandrai látomásaid Mo vonatkozásában (is)! :) És azt se hagyd figyelmen kívül, hogy nem mindenkinek "jön be" a kitelepülés! Mint említettem volt: minden eset más és más. És hogy miért nem lelkesedek teljes szívemmel a kivándorlás gondolatáért? Mert gyengébbek maradnak azok, akik itthon maradnak. Én pedig mnden nehézség ellenére itt képezelem el a saját és családom életét.

Előzmény: Kuruc71 (74781)
Kuruc71 Creative Commons License 2011.12.19 0 0 74781

"Noha vannak gyors és fényes karrierek - főleg mostanában! - de nem ez a természetes. Sok ht. mellékvágányok és kényszerű pihenők után jutott feljebb, esetenként egészen a tábornoki rendfokozatig."

 

 

Tisztelt Vad05

 

 

 

Itt nem csak a HT rol van szo hanem az egesz rendszerrol honvedsegrol. Nem kell HT nak lenned hogy tapasztalt az alapveto tisztelet megbecsules hianyat sot az inkorrektseg a kihasznalas sot sokszor az aljassag magasiskolajat. Egyszeru honvedkent is erzi az ember ahogy a maradek ereje utolcso csepjeig kiakarjak facsarni majd rohogve eldobni mint egy taknyos papirzsebkendot. Az eseteket lehene sorolni regrol es befelyezve tegnappal de ertelmetlen mert hat koztudott.

 

Ezzel csak azt akartam mondani hogy itt nem a HT-k magas szama a problema mert "harcolokbol, "   "nyulakbol" eppen hogy kevesebb van mint kellene es megis tortent, tortenik veluk ami.

 

Persze a sajat "munderomat" vedem mikor azt mondomhogy FR jol tette amit tett. Az indokom pedig ket pilleren nyugszik. Az elso az hogy van egy csaladom akikert felelosseggel tartozom es mint csaladapa alapvetoen es elsonek O ertuk tartozom felelosseggel. Ezt egy normal atlagos orszagban nem ertenek ( mar a kijelentest )mert annyirea evidens hogy a csalad az alapja a tarsadalomnak. A csaladom tisztesseges EMBERI eletet pedig probaltam , de ( tudom az en hibam ) nem tudam biztositani Magyarorszagon. Csak adofizeto rabszolgasagot tudtam volna biztositan nekik. Ennel pedig ha valaki csaladapakent tud jobbat adni a gyermekeinek akkor kutya kotelessege mert kulonben egy szemet onzo , vagy lusta egyen es nem csaladapa.

 

 A masodik indokom pedig hogy minden tovabbi nelkul , mondhatni magatol erthetodo az hogy az ember a szereteiert harcol ha kell barki ellen. Ez alol a "barki ellen" egy kivetel van aki ellen nem akarok es nem is fogok harcolni ez pedig a MAGYAROK. Ugyanis ( Eheslo ragadja kovet  sot rendelj egy Kaamazzal ) odahaz jelenleg mi MAGYAROK ( es nem a zsidok ciganyok bankosok pirezek akarki ) a fo ellenseg. Marjuk egymast pusztitjuk.

 

Koszonom ebbol nem csak en de minden normalisan gondolkodo ember szeretne kimaradni.

 

Ott tartunk mint a XIX-XX. szazad fordulojan mikor a Magyar a Magyartol menekult es 1.5 millio ember hagyta el az orszagot. Ma csak azert nem hagyja el 3 millio "holnap" mert nincs befogado orszag. Pedig megtenne, mert csak arra vagyik hogy egy atalagos kis unalmas de NORMALIS elete legyen.

 

 

Előzmény: vad05 (74779)
Kuruc71 Creative Commons License 2011.12.19 0 0 74780

"Azt hiszem szíve szerint ő ezt az országot szolgálta volna továbbra is, ha megkapta volna azt a megbecsülést amit most ott kap és nem az történt volna ami. "

 

 

 

AAAAAACSIIIIIIIIIIII !

 

 

"azt a megbecsulest" !!!???   A fele negyede eleg lett volna vagy mar az is ha csak nem tesznek keresztbe ha hagynak "passzivan" elni alkotni haladni elore.

 

Ennyi nem telett, sot sajna lehetne sorolni a dolgokat napestig. De eleg csak a szazados ur anno megirt jelenteset vegiolvasni es latni hogy itt sosem a baj a baj hanem ha valaki kimeri mondani.

Előzmény: kószák egyike (74776)
vad05 Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74779

Egy országot sok féle képpen lehet szolgálni! Nemrég olvashattunk itt egy olyan életútról, ahol a főszereplőt nem törte meg jóval nagyobb pofon sem! Nem ítélem el FR-ot, de nem is magasztalnám túl. Az, hogy elment, az a saját döntése volt. Ha csak egy kicsit is indulatoktól mentesen nézzük az ügyét, akkor  nem kell túl mélyre ásni ahhoz, hogy  megállapítsuk, nem csinálta túl okosan azt, ami révén ismerté vált a neve. Noha vannak gyors és fényes karrierek - főleg mostanában! - de nem ez a természetes. Sok ht. mellékvágányok és kényszerű pihenők után jutott feljebb, esetenként egészen a tábornoki rendfokozatig.  Az én értékrendemben sokszor ugyanakkora - vagy nagyobb - bátorság kell maradni, mint menni. Persze minden eset más és más.

Előzmény: kószák egyike (74776)
vad05 Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74778

Sajnos nem ő volt az utolsó.  Félő, hogy a közeljövőben több követője is lesz! :(

Előzmény: kószák egyike (74775)
Éhesló Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74777

Nem bánnám, ha forrásokkal folytatnánk.

Ennek sok értelme így nincs.

Itt van egy meglehetősen sajátos gyűjtemény:

http://www.anarcom.byethost2.com/barikad/brosurak/1956.htm

 

 

Előzmény: zsitvica (74761)
kószák egyike Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74776

Azt hiszem szíve szerint ő ezt az országot szolgálta volna továbbra is, ha megkapta volna azt a megbecsülést amit most ott kap és nem az történt volna ami. 

 

Sokat veszítünk az ilyen emberek hiányával.

Előzmény: vad05 (74774)
kószák egyike Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74775

Nekem is ő ugrott be, és még sokan mások...

 

A baj az, hogy sok jó embert kell nékülöznünk.

Előzmény: kovacsgyula44 (74773)
vad05 Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74774

Ha ő nem sajnálja, akkor te se tedd! Valszeg jól érzi magát odakint, azt meg nem szabad sajnálni! :)

Előzmény: kovacsgyula44 (74773)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74773

Sajnálom, hogy nélkülöznünk kell Farkas Rolandot.

Előzmény: kószák egyike (74772)
kószák egyike Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74772

Gondolkodtam, hogy egyáltalán bedobjam e linkeket és ne mcsak azért mert némilge off a téma, hanem azért is mert lesz némi vita körülötte, de sebaj! :)

 

Talán azért nem annyira off mert sajnos egyre több fiatal katona szájából hallom ha lejár a szerződés el innen egy olyan ország fegyveres testületébe ahol jobban megbecsülik...

 

Egy srác írása aki az usa partiőrségében szolgál:

 

http://hataratkelo.postr.hu/ez-itt-egy-teljesen-kulonbozo-orszag

 

 

És ugyanerről a blogról, kiáltvány a politikusokhoz, bár kétlem, hogy érdekelné őket...

 

http://hataratkelo.postr.hu/kialtvany-a-magyar-politikusokhoz

tuzer Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74771

Minden esetre semmi okunk sem az öngyűlöletre, sem a kisebbrendűségre senkivel szemben: nemzetként nem vagyunk alávalóbbak senkinél.

 

Szó sincs öngyűlöletről, soha nem is volt. Szeretem annyira a hazámat és a népemet, mint bárki. Nem jobban, de annyira igen.

És éppen ezért van tele a tököm azzal a sötétlelkű és ostoba nézetvilággal, miszerint mi vagyunk az isten kiválasztott népe, és már a galaxist is meghódítottuk volna pusztán magyar voltunk okán, ha a gaz (korábban) kelet, (most) a méggazabb nyugat, állandóan a déli métely lefele a törökökig bezárólag, északon pedig  magyarlengyelkétjóbarát kivételével az eszkimókig bezárólag 2000 éve a zsidóság vezetésével mind a kárpát medence vizére, búzájára, olajára, gyémántjára stb. ácsingózik.

Kéne tán végre egy egy tárgyilagos helyzetmegítélés, elsősorban arra nézvést, hogy MI mit tehetünk önmagunkért. Úgy látszik ugyanis, hogy a sült kacsát a környező országok légvédelme leszállásra kényszerítette.

 

Másrészt:

- valmiféle "háttéripar" kora leghatékonyabb fegyvereivel szerelte fel évszázadokig, legyen akár szó íjról, fokosról, szablyáról, kopjáról, ruházatról, (könnyű és nehéz)páncélzatról, lóról, lószerszámról, gyógyszerről, kötszerről, állatgyógyszerről, szekérről, tárolóeszközökről, javítóanyagokról, élelmiszerről, takarmányról, tartós élelmiszerről amelyhez az alapanyagokat hosszú és távoli hadjáratokra képes volt biztosítani, beszerezni előálltani akár itthon a Kárpát medencében, akár Európa kies tájain.

 

egy frászt. Egy nomád nép ott él meg, ahol lakik. A sztyeppékhez képest meg Nyugat Európa maga lehetett a Kánaán.

- valamiféle "egészségügyi ellátás" korabeli szinten képes volt megelőzni, megakadályozni a járványok kitörését a seregekben a mérgezett kutak és koszhadt emberi ürülékben és patkányokban fürdő "európai" városok ellenére is,

 

Na ja. Már csak az önmagában egészségesebb élet volt, hogy nem a koszfészek városokban, hanem szabad ég alatt saját táboraikban, a gyógynövényeket jobban ismerve éltek.

- a saját politikai és technikai bázisukon követett harceljárásaik, taktikájuk, kiképzettségük, harci moráljuk sokáig magasabb szinten állt és eredményes volt a korabeli európai hatalmakkal szemben.

Márcsak azért is, mert ezt a harceljárást Európa néhány száz évvel ezelőtt kinőtte. Elfelejtették. Így jártak.

 

Évszázadok, a tatár és törökdúlás kellettek ahhoz, hogy a magát felsőbbrendűnek hirdető "nyugat" elpusztíthassa és megszállhassa ezt a hatalmas emberi és gazdasági erőt képviselő népet, mely még további évszázadokig vívott ellene véres és kegyetlen szabadságharcokat vissza próbálva szerezni régi szabadságát.

 

Nameg az, hogy mindezek alatt mi magunk is szépen résztvettünk egymás irtásában. Meg az a mentalitás, hogy a gyilkos nyugat addig jó, amíg kiűzi a törököket Budáról (nem az összefogott, közös vezetés alatt álló, általad felsorolt gyönyörű tulajdonságokkal rendelkező magyar seregek dolga lett volna?), de eztán tőlük tanulni bármit is büdös volt, meg megszállók, meg rosseb?!

"Nem írok, nem olvasok.

Én magyar nemes vagyok!"

 

Sajnos, máig érvényes szavak ezek, barátom. Lehet, hogy nem vagyok mégse magyargyűlölő. Csak egy cseppet tárgyilagosabb, mint Te.

Előzmény: Éhesló (74756)
zsitvica Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74770

elköltöttek 3000 miliárd dollárt 7 690 000 000 000 000 forintot.

 

fedvény:

 

elköltöttek 3000 miliárd dollárt = 690 000 000 000 000 forintot.

Előzmény: zsitvica (74769)
zsitvica Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74769

Mi is részesei voltunk:

 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20111218-kivonult-az-utolso-amerikai-egyseg-veger-ert-az-iraki-haboru.html

 

8 év.

 

-------------------

 

Meghalt majd 5000 külföldi katona, elköltöttek 3000 miliárd dollárt 7 690 000 000 000 000 forintot.

 

Meghalt kb. 100-150.000 iraki.

 

Maguk után hagynak egy lerombolt országot és egy kezelhetetlen, szélsőségekre hajlamos, vallási fanatikusok uralta rezsimet.

 

Fel sem kell tenni a megérte / nem érte meg kérdést.

Nem érte meg.

 

Nincs olyan diktátor mellyel nehezebb lenne kijönni mint egy kiszámíthatatlan, bizonytalan hatalommal.

 

 

Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74768

Egyetértek.

 

És szerintem itt abba is hagyhatnánk az offolást.

Előzmény: zsitvica (74766)
Plieur Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74767

Tiszteletem

Tulajdonképpen leírtad a lényeget, csak annyit tennék hozzá hogy nem csak annyi hogy elmentek a célpontig , de vissza is jöttek zsákmányostól, szükség esetén képesek voltak évekig állomásozni, áttelelni + harcolni ellenséges területen, elvágva a hazai bázistól, utánpótlás nélkül. Na ez az utóbbi  amit a történészek nem magyaráztak még meg:), pld hogyan sikerült szinten tartani a lóállományt.

 

 

 

Előzmény: Éhesló (74756)
zsitvica Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74766

Mai mércével mérve I.István vagy Árpád és a többi akkori hadfink, tömeggyilkos, háborús bűnös, diktátor, satöbbi.

 

De NEM mai mércével kell őket megítélni hanem abban a korban amikor ők éltek ez volt a természetes hadviselési forma, vagy államvezetési eljárás.

 

Nem különböztek koruk más nem nemzetiségű vezetőitől.

Nem is különbözhettek mert a kor értékrendje akkor olyan volt.

 

 

Előzmény: Schaumari Gyüttment (74765)
Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74765

OFF

 

A kedvencem az, amikor saját őseink 1000-1200 évvel ezelőtti tetteit a XXI. század lehetőleg leg-PC-bb és legliberálisabb mércéjét használva ítéljük meg, ugyanakkor más népek nem is túl régi rémtetteit elnéző mosollyal, megértően kezeljük, mindig találva rájuk felmentést vagy legalábbis magyarázatot.

 

Nem vagyok pszichológus, de ez meglehetősen beteg elmére vall.

 

ON

Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74764

Epedve vártam, pedig.

Előzmény: prwhrqkt (74751)
prwhrqkt Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74763

anyám nagybátyja meg rétságon volt hk szd pk ekkoriban.

a sajnálatos események hozták úgy , hogy akkoriban szerelt le. / még aktív időszakában volt , hogy Mindszenty hercegprímás őrzésekor őrparancsnok volt / 

szóval budapesten keresztül költözött haza , 1 vasúti vagonban szállítva az ingóságaikat.a helyzet miatt ott vesztegeltek pár napot.

mivel a neje épp állapotos volt , anyám segített neki hurcolkodni, 15 éves kamaszlyányként.

a szétlőtt budapest , a fákra felhúzgált és megcsonkított ávós kiskatonák sora , és a forradalmi tömeg garázdálkodása volt amiről beszámoltak.

nagylelkűség , forradalmi hangulat, ihaly-tsuhaly kebelemre!annyira nem került említésre.

 

Előzmény: Éhesló (74759)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74762

Éhesló!

 

Ha meg akarod tudni milyen a magyar társadalom, nem ártana  elvegyülni közöttük.Javasolnám a cocializmusban felnőtt szakmunkás réteget.Ott ahol én dolgozom a szakik rendszeresen a tanárok fizetésén és munkáján köszörülik a nylevüket . Kinek ismerős az a szólás ,hogy " Éetében nem dolgozott egy napot sem" ? Nem elfedni kell az igazságot hanem önkritikát gyakorolni.

Előzmény: Éhesló (74748)
zsitvica Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74761

bankokat sem fosztották ki anno,

 

---------------------

Bankokat is kifosztottak anno.

 

Közérteket is kifosztottak anno.

 

Élelmiszeraktárakat is kifosztottak anno.

 

Lakásokat is elfoglaltak anno.

 

Lakásokat is kifiosztottak anno.

 

Üzleteket is kifosztottak anno.

 

Még bútőrraktárat is kifosztottak anno. Ez utóbbi kicsi bátorságra vall mert több oldalú kereszttűzben loptak és vitték haza kordén a "szerzett" bútort több kilométerre.

 

 

Plieur Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74760

Indoklás: 915-ben Együgyű Károly megpróbálja visszaverni a magyar expedíciót, de a csatlósai nem jelennek meg a harcba hívásra, csak a reimsi püspök hoz csapatokat ( 1200 katona), a csatlósok inkább bezárkóznak az erődítéseikbe vagy elmenekülnek. Eredmény: a francia királyi sereg nem mer kimozdúlni/eltávolodni a Laon hegyi  táborából, nincs több mint összesen 2000 francia katona+udvariak. A magyarok 3 évig maradnak , gyakorlatilag uralják a területet, ezalatt szépen kényelmesen egyenként felszámolják az ellenálló  kisebb erődítéseket, lerombolnak mindent amit lehet.

Egy ilyen  hadjárathoz egy több ezer fős lovas csapat kellett.

Előzmény: Plieur (74750)
Éhesló Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74759

Szerintem erre még annyi forrás sincs, mint a becsületkasszára és a betört de ki nem fosztott kirakatokról bemutatott fényképekre, filmfevételek esetén.

Mivel nem vagyok a kor kutatója, az általam olvasottak, látottak és a családi legendáriumból kapott információk alapján azt gondolom, ahogyan a sajátjuknak tekintett üzemeket, szövetkezeteket, iskolákat, kórházakat, könyvtárakat, múzeumokat, bankokat sem fosztották ki anno, úgy a városukat sem. Ellenben a városiak és vidékiek vért adtak, sebesülteket ápoltak, menekülőket bújtattak és halottakat temettek. (Szemben mondjuk az USA és barátai iraki "demokráciahozó" bulijával.)

A péknél, tejesnél sorállás volt és nem fegyveres fosztogatás és a sorbanállókra nem a magyarok lőttek, hanem a ruszkik és a csatlósaik, legalábbis apámék és nagyapámék szerint.

Előzmény: zsitvica (74753)
zsitvica Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74758

 (gyakran hazai, akadémiai) történetírás által oly előszeretettel barbár rablóbandaként, fosztogatóként bemutatott korabeli magyarságot:

 

---------------------

 

Egy adott kor hadseregei - ritka kivitéltől eltekintve - azonos módon harcolnak.

A kor technikai, társadalmi színvonalán.

 

Volt kor amikor az ellent és annak polgári oldalát mind egy szálig le kellett vágni mert ez volt a köz elfogadott.

 

Mi magyarok 896-1000 közöti 100 évünkben ugyanolyan barbárok és fosztogatók voltunk mint a többi nép, többi hadsereg.

 

Később se változott ez meg.

 

Előfordulhat, hogy valamely hasereget megfertőz egy ideológia, vallás vagy hitvilág és amiatt vmi különleges eljárást is alkalmatnak tagjai (skalpolás, nemi szerv levágása, stb.) de általános a kor határozza meg a seregek rabló, pusztító, vagy öldöklő hajlamát, tetteik barbarizmusának mértékét.

 

 

prwhrqkt Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74757

úgy látszik nincs új a nap alatt :

1x tojás nevű barátunk fogadott zebuval  / a battyányi téri abc későbbi kocsitologatója, ha vki így ismerné :-) /egy kólában , hogy zebu kivédi a hetest , amit tojás rúg. / esős szemét idő , a bőrfoci teljesen elázva , dög nehéz/ 

zebu boldogan áll a kapuban. tojás  lő. zebut fejbe trafálja, a labda pedig kipattan . 

zebu tök heppi, hiszen kivédte , nyert egy kólát . 

tojás úriember módjára fizet: wwelll! whesztettem! 

Zebu feje egy hétig vörös, de a kis ember boldog: hisz kivédte , és nyert.

 

tojás pedig a másik oldalon zsebeli be a  nyereményét: másokkal arra fogadott,/ 3 kólában /  hogy az átázott , marha nehéz bőrfocival fejbe bikázza zebut .

 

 

Előzmény: Plieur (74754)
Éhesló Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74756

"Hadmérnöki" szempontból is érdekes korszaka ez a magyar hadtörténelemnek.

A (gyakran hazai, akadémiai) történetírás által oly előszeretettel barbár rablóbandaként, fosztogatóként bemutatott korabeli magyarságot:

- valmiféle "háttéripar" kora leghatékonyabb fegyvereivel szerelte fel évszázadokig, legyen akár szó íjról, fokosról, szablyáról, kopjáról, ruházatról, (könnyű és nehéz)páncélzatról, lóról, lószerszámról, gyógyszerről, kötszerről, állatgyógyszerről, szekérről, tárolóeszközökről, javítóanyagokról, élelmiszerről, takarmányról, tartós élelmiszerről amelyhez az alapanyagokat hosszú és távoli hadjáratokra képes volt biztosítani, beszerezni előálltani akár itthon a Kárpát medencében, akár Európa kies tájain.

- valamiféle "egészségügyi ellátás" korabeli szinten képes volt megelőzni, megakadályozni a járványok kitörését a seregekben a mérgezett kutak és koszhadt emberi ürülékben és patkányokban fürdő "európai" városok ellenére is,

- a felderítés és kommunikáció korabeli módszereivel képesek voltak hihetetlen földrajzi távolságokon át is eredményesen küzdeni,

- a saját politikai és technikai bázisukon követett harceljárásaik, taktikájuk, kiképzettségük, harci moráljuk sokáig magasabb szinten állt és eredményes volt a korabeli európai hatalmakkal szemben.

Off

Évszázadok, a tatár és törökdúlás kellettek ahhoz, hogy a magát felsőbbrendűnek hirdető "nyugat" elpusztíthassa és megszállhassa ezt a hatalmas emberi és gazdasági erőt képviselő népet, mely még további évszázadokig vívott ellene véres és kegyetlen szabadságharcokat vissza próbálva szerezni régi szabadságát.

 

Kevés az ehhez fogható történelmi teljesítmény errefelé, még akkor is, ha mára demográfiailag, szociológiailag is megtört, lejtmenetbe csúszott népként létezünk.

Azért ez már minimum 1300 év kemény szociál és történelmi darwinizmust jelent,

ami Babilon, Asszíria, Mükéné, Kréta, Athén, Spárta, a Perzsa birodalom, Makedónia, Róma, Bizánc, a Német Római Császárság, Habsburgok, franciák, angolok, oroszok,  törökök mellett sem kevés.

 

Minden esetre semmi okunk sem az öngyűlöletre, sem a kisebbrendűségre senkivel szemben: nemzetként nem vagyunk alávalóbbak senkinél.

On

 

 

 

Előzmény: Plieur (74742)
prwhrqkt Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74755

nem tudom, hogy melyik falura gondolsz, vagy melyik munkahelyre.

gondolom nem faluban élsz / nem telkire , vagy pátyra , vagy nagykovácsira gondolok ,mint falu:-)) /, és nem hinném, hogy sok munkahelyen fordulsz meg manapság:

én polgári munkahelyen sajnos csak olyat láttam még , ahol 1 kanál vízben megfojtanák a másikat !

előmenetel , zsozsó, és egyáltalán a munkahely megtartása...!/ mint a való világ . ott is mindenqi mennyire imádja 1mást! /

pl. nyögdíjba ment az egyik techniqs tiszt kolléga / hadmérnök ? / . elment melózni egy autó kereskedésbe .  1szerűen nem értette , hogy hogy van ez : a kiegen , ha meló volt akkor mindenki nekiugrott, csinálták, nem számított , hogy ki , meg hogy. lényeg , hogy kész legyen. 

itt meg , - aszongya- dugdossák az infót , nem adják át , mószerolják 1mást, aláb**nak 1 másnak.

erre csak azt tudtam neki mondani, hogy sajnos ez van , ez semmi különös, ez a "normális" . :-(

 

 

nagyvállalkozó - azóta fejreállt /először szó szerint , utána képletesen is/ ismerős szerint-: az alkalmazottam a fizetett ellenségem.

/ akkoriban több száz ember dolgozott neki/

 

szóval: légy oly' bátyám : kicsit tájékozódj ebbe az irányba is!

 

a többi meg megint 1 másik történet.

 

 

Előzmény: Éhesló (74748)
Plieur Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74754

Ez így zajlott le. A normann összehasonlítás nem véletlen, ugyanis voltak fényes példák a normann mentalitásra.

853: egy normann flotta felhajózik a Loire-on, kifosztja Nantes-t, majd bázist állít fel Biesse szigetén. Egy második normann flotta is érkezik Sydroc vezetésével , amely felfedezi hogy a város kifosztva, a konkurencia befészkelve a szigeten. Sydroc megegyezik Erispoe-val ( Bretagne akkori ura) hogy némi:) rút anyagiak ellenében kikergeti a szigetről az első normann csapatot. Megtámadja a szigetet, visszaverik, ezután megegyezik az ostromlottakkal hogy átengedik neki a zsákmány egy részét, feltétel hogy ezután Sydroc elhajózik, hadd boldoguljanak egymással tovább az első brigád és a bretonok. :)

 860-ban  Tar Károly francia király felbéreli  Björn ellen ( a Szajna vidéki vikingek) a Somme mentieket , Wieland vezetése alatt.Pár csata után kiegyeztek:)

 

 

Előzmény: Dobri (74747)
zsitvica Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74753

56-ban a becsületkasszák, boltok érintetlenek maradtak a polgárháborús káűsz ellenére is, mert az emberek többsége nem állat módjára viselkedett.

 

---------------

 

Urban legend.

 

Van egy fénykép mely közkézen forog. Valahol Budapesten egy üzlet betört kirakatában van egy kosárka amibe az emberek papírpénzeket tesznek az elesettek megsegítésére.

A kép aláírása valami olyasmi : ...becsületkassza és nem vitte el senki......

 

Valószínúleg így volt kb. fél napig.

Ez lehet az alapja a legendának.

 

---------------------

 

A valóság az, hogy mint minden harcos helyzetben az üzletek, raktárak többségét, a vagonokat,  a környékbeliek kifosztották.

 

Ez természetes folyamat amikor nem tudhatni, hogy lesz e pénz két hét múlva, az a pénz érvényes lesz vagy sem, lesz e ellátás, fűtőanyag, élelem, stb.

 

 

 

 

Éhesló Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74752

Off

A (választott) vezetőinkkel, politikai "elittel" nem csak 2010 tavasza óta van (komoly)gond.

Ezek kapcsán sem helyes az általánosítás, bár ebben - talán a tapasztalataim egyoldalúsága okán - inkább egyetértenék veled.

 

Ennek ellenére 2010 óta csúszott a topik egyre mélyebbre az aktuálpolitizálásba.

Ez nem szerencsés, még akkor sem, ha korábban gyakran került sor - jogosan - a rendreutasításomra, amikor katonai kérdések kapcsán próbáltam azok politikai meghatározottságáról és az aktuális politikai vezetés közvetlen felelősségére rámutatni.

 

A mérce tehát amit kifogásolsz a fórumon, a fórumozóknál, a moderátoroknál, a sajtóban, a nemzetközi szervezetekben sem egyforma.

Nem csak a regnáló ámokfutók kezében.

On

 

 

Előzmény: kovacsgyula44 (74725)
prwhrqkt Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74751

hosszú hszemet benyelte a  rohatt index !

tökjó volt , de nem írom újra !

akinek inge az vegye magára!!

Előzmény: Schaumari Gyüttment (74741)
Plieur Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74750

Nem.

Előzmény: Kuruc71 (74746)
Plieur Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74749

Kalandozás:)

Nem tudom ki találta ki a megnevezést, de érdekes logikája volt. Mindenesetre nem volt ott semmi romantika, de nem is volt semmi különös a kora középkori hadviselés szokásaihoz képest.

Előzmény: tuzer (74745)
Éhesló Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74748

Off

Ez megint egy negatív általánosítás a nemzetünkről.

Gentben, Ravennában és más európai egyetemi központokban évszázadokon át tanultak diákjaink, egymást segítve, támogatva, sok esetben itthoni mecénások, kicsiny és szegény vallási közösségek támogatásával.

A bécsi testőrségben és a bécsújhelyi tisztiiskolában sem egymát ölték a nemesifjak.

Tengerészek, különböző zászlók alatt harcoló katonák, emigránsok közöt is egydőben volt jelen a belső rivalizálás és egymás támogatása, segélyezése, amiről az évszázadok során idegenbe menekült magyarok és befogadók százai számoltak be önélet- és történetírásaikban.

56-ban a becsületkasszák, boltok érintetlenek maradtak a polgárháborús káűosz ellenére is, mert az emberek többsége nem állat módjára viselkedett.

A 2006 őszi zavargások során sem fosztogatott boltokat, üzleteket senki az oly szeretettel "csőcseléknek" titulált tüntetők közül.

 

Ma is minden közadakozásban jelen van a (pór)nép - saját nyomora ellnére is - támogatva az elesetteket, bajba kerüllteket, legyen szó árvízről, tűzvészről, vörösiszapról. A faluközösségek többsége is gondoskodik a sajátjaikról, legyen az gyerek, vagy magányos elesett öreg.

Még az elidegenedett népekkel zsúfolt városokban is jelen van a szomszéd, ismerős, barát, osztálytárs, munkahelyi kolléga iránti segítőkészség.

Sok sok munkahelyen, közösségben nem az anyagi elismerés, a kivagyiság, hanem a (szakma-, hivatás-, ember-, gyerek-) szeretet vezeti emberek százezreit napról napra az egyre mélyebb válságba zuhanó társadalomban.

Itt a fórumon is  - minden vitánk és ellnetétünk ellenére - inkább segítünk egymásnak, mint ártuni próbálunk.

 

Sokkal inkább és gyakrabban történik ez tehát, mint a negatív általánosításod alapjául szolgáló irigység és gonosz cselekvés.

 

Ezért még határozottabban fenntartom, hogy a negatív általánosítás egyetlen nemzetre nem helyes és különösen visszás ha saját magunkról, saját népünkről ítélkezünk ilyen buta és a tényleges esetek többségét, az évszázados történéseket, tapasztalatokat figyelmen kívül hagyó módon.

On

Előzmény: tuzer (74726)
Dobri Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74747

"... Itt jegyezném meg, jelenlegi történészeink – nagyon megalapozottan – azt állítják, hogy a kalandozó hadjáratok egyike sem volt teljesen ötletszerűen indított zsákmányszerző vállalkozás. Minden esetben – vagy szinte minden esetben – valakinek a hívására, valakinek a szövetségeseként vonultak fel. A korabeli Európában akkoriban fennálló állapotok – a feudális anarchia – miatt katonai fellépésük iránt mindig akkora volt a kereslet, hogy nem is voltak képesek az összes igényt kielégíteni.

 

Legalább egyszer megesett, hogy mindkét fél a magyarokat hívta segítségül; de nem ugyanazon törzset vagy nemzetséget. Csupán a csatamezőn derült ki, hogy magyarok állnak szemben magyarokkal. Testvérharcra nem került sor; ellentétben a normannok szokásaival, akik több alkalommal is véres küzdelmet vívtak egymással hasonló esetben...."

 

Ibéria, a magyarok hazája - I.

Íródott NagyTeve ötlete és javaslata alapján!! 899. szeptember 24-én a Brenta folyó mellett ötezer magyar megsemmisítő vereséget mért Berengár itáliai király seregére.                 A brentai csata makettje. Forrás:[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

 

Kuruc71 Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74746

Egy masik blogon olvastam egy illeto velemenyet aki szerint ezek a kalandozasok ( micsoda eufemizmus ) max par szaz fos seregekkel tortentek anno. Letezhet ez hogy egy 500 fos sereg befenyiti Europat ?

 

Előzmény: Plieur (74742)
tuzer Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74745

Na és ezt nevezzük mi kalandozásoknak.

Előzmény: Plieur (74742)
vad05 Creative Commons License 2011.12.18 0 0 74744

A dec.10.-i és 17-i MN-ben megjelent egy cikksorozat első két része Mo afg-i szerepvállalásáról. A kinti feladatok emberi oldalát is megmutatja.

vad05 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74743
Plieur Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74742

Naná.

Csak senkinek sem tünik fel hogy kb 45 év alatt ( 910-954, 10 hadjárat ) francia sereg sosem  győzött le magyarokat, miközben ősék szép sorban porig rombolták  Elzászt, Lotaringiát, Franche-Comtét, Flandriát, Hainaut, Burgundiát, Champagne-t és Languedoc-ot:), csak 3 sikertelen ostrom volt: Reims, Lyon, Metz.

Ilyen sorozatot nem hoztak össze sem a vikingek, sem a a szaracénok:)

Szóval volt annak az imának alapja:)

 

 

 

 

Előzmény: Schaumari Gyüttment (74741)
Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74741

Vagy említhetnénk a spanyol-portugál kultúrmissziót Dél-Amerikában, jó 500 évvel később, esetleg az észak-amerikai indiánok barátságos meglátogatását, egyre nyugatabbra, úgy 1750-től folyamatosan. Vagy a belgák bulizását Kongóban, és még folytathatnám.

 

Az öngyűlölet úgy látszik, magyar specialitás, legalábbis érdekes önértékeléssel bíró polgártársaink körében.

Előzmény: Plieur (74729)
TheZen Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74740

1995 óta... A Szakszolgálat kivételével minden "cég" információgyűjtő és kormányzati tájékoztató feladatot is ellát - van amelyik civil szférában és van amelyik katonaiban, és van amelyik külföldön és van amelyik belföldön.

Előzmény: Törölt nick (74715)
giap Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74739

Csatlakozom, küldöm! Üdv. G.

Előzmény: a karaván halad... (74737)
Plieur Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74738

Imaszöveg is volt:)

Des flèches des Hongrois, délivrez-nous Seigneur:)

 

a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74737

OFF

 

Egész nap ezt küldözgetem a hálóm. Sajnálom, de eljutottam idáig, mert nekem nem mindegy:

 

Ez egy baráti körüzenet.
A jelenlegi Magyarországi helyzetre való tekintettel add tovább, minél több ismerősödnek:
KÖZTÁRSASÁGOT!
RES PUBLICA!

 

Másolandó, és tovább küldendő bármilyen formában.

Nem tudom ki hogyan, de én köztársaságban akarok élni, és nem pedi megalomán őrült vagy nácik diktatúrájában.

Sajnálom, ez van.

 

ON

a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74736

Előbb a normanok hajóit. Holnap kikeresem. ;)

Előzmény: hiryu2,0 (74735)
hiryu2,0 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74735

Egy pillanatra beléltem magam egy átlag NATOország helyébe... De ha jól emléxem, a normannok dühét említették együtt a nyilakkal.

Előzmény: a karaván halad... (74733)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74734

Ugy am!

 

Mindennapos privat tapasztalataim is ezt mutatjak!

 

(talan meg a szlovakok ilyen balfaszok, de hat ok meg felig magyarok)

 

 

Előzmény: tuzer (74726)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74733

Eredetileg a szöveg a normanokkal kezdődött.

Kikeressem az eredeti freskófeliratot?

Előzmény: hiryu2,0 (74731)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74732
hiryu2,0 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74731

Én úgy tudtam eredetileg ez volt a szöveg: " Magyarok szövetségététől ments meg Uram, minket...."

Előzmény: a karaván halad... (74730)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74730

Van egy kis ósdi, híres farncia, tengerparti templmocska, amelynek garfittiét csak félben ismerik Magyarországon, és ami eredetiben úgy hangzik, hogy: ,,A normannnok hajóitól és a magyarok nyilaitól óvj meg minket, Istenünk!"

Előzmény: Plieur (74729)
Plieur Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74729

Kalandozás/fosztogatás?:)

Azok a kortárs skandináv kultúrnépek netán természetfotózásért utazták be végig az ír/brit/francia/stb-stb partokat a drakkar típusú  vizi túristabuszokkal?:)

 

Előzmény: tuzer (74726)
hiryu2,0 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74728
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74727

....mondjuk úgy úgy próbáljuk meg saját fényünket erősíteni hogy közben a másikét tompítjuk. http://hetkoznapihonvedelem.wordpress.com/2010/10/22/fegyvernemi-sovinizmus/

Előzmény: tuzer (74726)
tuzer Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74726

off

Márpedig történelmi tapasztalat, hogy egy magyar bárhova kerül a világon, megállja helyét és akár Nobel díjas lesz belőle.

 

Feltéve, hogy nincs a környéken egy másik magyar, mert akkor energiája tzöme ennek tönkretételében merül ki.

on

Esetleg 1 háborút említenél a kalandozásoknak  (hehe) nevezett fosztogatások óta, ahol csak az egyik o,ldalon voltak magyarok?

Előzmény: Éhesló (74721)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74725

Én István offját nem tartom inkorrektnek a magyar nép szempontjából. Jelenleg nem a magyar "néplélek"-kel vannak a gondok, hanem választott vezetőinkkel. Választott vezetőnk  ma saját colstokjával hadonászik, és váltig állítja, hogy a colstokkal megmérte a Sevresben őrzött platina rudat és az csak 97 mm, ezért sziveskedjen mindenki aki a franciáktól kapott ilyen rudat, meg a franciák is, átcserélni egy 3 mm-el hosszabbra.

Előzmény: Éhesló (74721)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74724

Szögletes? Hm...

Az angolok DRON-ja szögletes beömlőnyílású.

(Nem érdekelt komolyabbana téma, így nem merültem el benne.)

Keress rá az angol DRON programra.

Előzmény: Törölt nick (74723)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74722

Ebben, tisztelt olvtársam, egyetértünk, bárki bármit is mond. :)

Viszont mivel én OFF-oltam, így meaculpázom. ;)

Előzmény: Éhesló (74721)
Éhesló Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74721

Off

Már megbocsáss, de sem a magyar sem a zsidó, sem a piréz nem irigyebb, vagy kevésbé szolidáris mint a másik, ha az életkörülményei és a társadalmi környezete közel egyező.

 

Amenniyben igaz (márpedig a PC antirasszista oktatás, tudomány és közbeszéfd szerint az), a népek jellmezői mind genetikaillag, mind a tanult szociológiai minták szerint egy mintát mutatnak.

Ezért nem PC és nm is ténnyszerű a magyarokat ilyen általánosított negítv tulajdonságok alapján fikázni.

Nem melleselg, ha más népekkel, csoportokkal teszi meg ezt bárki, azt ezért a odi kivágja.

 

Fejezzük be tehát ezt mielőbb, mert sem incs köze amegsemisült MH-hoz, sem nem igz a negatív általánosítás.

On

 

Előzmény: tuzer (74718)
Plieur Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74720

Itt tévedsz, tüzér már nagy vonalakban felvázolta:)

Előzmény: a karaván halad... (74714)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74719

Ebben biza egyetertunk!

2014-ben olyan vigan ujravalasztjak a fideszt mint a pinty!

Előzmény: tuzer (74718)
tuzer Creative Commons License 2011.12.17 0 0 74718

majd a nep (es ez mar nincs messze) elkezd todulni az utcakra

 

Negatív. A nép akkor sem tódult az utcára, mikor a saját nyugdíjpénzét einstandolták. Egyrészt. Másrészt a magyarból genetikailag hiányzik a szolidaritás, viszont igen irigy. Ha tehát a szomszéd rosszabb helyzetben van, akkor boldogan megül otthon.

 

Itt mindenki olyan szentéletű, hogy hozzá képest egy Grál-lovag ócska zsebes, az összes szomszédja adócsaló tróger, aki miatt őneki napi 26 órát kell szakadnia. Namost amelyik szomszédjára a vezérürü rámutat, az lesz az oka minden szarnak az életben. Eszibe nem jut, hogy a szomszédja nézőpontjából ő is szomszéd.

Előzmény: a karaván halad... (74714)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74717

Erdekes, hogy CIA gep ugyeben a Pentagon cafolgat es nevez hamisitvanynak barmit is. >)

Es mi van, ha a gep izraeli?

Előzmény: Törölt nick (74716)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74714

Semmi kulonos. Fideszeknel elkezdodott a panik, mivel rendkivul buktara allnak. Most jon a vagdalkozas jobbra-balra. Igy hullanak a fejek. Csak azt nem veszik eszre, hogy ezzel meg jobban maguk ellen hangoljak a ,,testuleteket". En p.l. egyaltalan nem vagyok biztos benne, hogy amikor majd a nep (es ez mar nincs messze) elkezd todulni az utcakra, illetve a rendorseg es hadsereg nem lesz hajlando teljesiteni az agresszivebbnel ostobabb parancsokat, - szoval, nem vagyok biztos abban, hogy a TEK tartani fogja a hatat viktor miatt.

Előzmény: hiryu2,0 (74713)
hiryu2,0 Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74713

Itt valami izgalmas történt.

"Felmentette tisztségéből Orbán Viktor miniszterelnök Balajti László altábornagyot, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, december 15-ei hatállyal - derül ki a Magyar Közlöny pénteki számából."

 

"Az Alkotmányvédelmi Hivatal kiemelt feladata, hogy a magyar kormány számára biztosítsa a döntéshozatalhoz szükséges máshonnan be nem szerezhető információkat."

 

Mit (nem) követett el?

vad05 Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74712

Ez megint kettős mérce? Van olyan volt vkf is, akit jelenleg főállásban alkalmaznak és ő sem egyetlen ingatlanhoz jutott kedvezményesen. Arról miért kell hallgatni? ....

Előzmény: kószák egyike (74711)
kószák egyike Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74711

"Így jutott érdékes ingatlanhoz Havril András volt vezérkari főnök, aki már 1994-ben is féláron vásárolhatott meg egy honvédségi rendelkezésű önkormányzati ingatlant, így nem lett volna jogosult újabb kedvezményes lakásvásárlásra.

 

Havril lakásvásárlását Juhász engedélyezte, Budai szerint jogtalanul."

 

Emlékeim szerint Havrilt mintha alkalmazná a mostani vezetés valami kis "apróért/hó" mint tanácsadót...Vagy rosszul tudom?

Előzmény: kószák egyike (74710)
kószák egyike Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74710

Kikérte Juhász Ferenc mentelmi jogát az ügyészség

A szocialista politikus a gyanú szerint honvédelmi miniszterként követett el hivatali visszaélést. Tovább »

forrás: Index.hu

Plieur Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74709

Megoldható, pénz kérdése:)

Előzmény: M.Zoli (74708)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74708

Ott? :))

 

 

Előzmény: Plieur (74664)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74707
hiryu2,0 Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74706

Afganisztán és Pakisztán kiegyezése nélkül nincs esély a tartós megbékélésre a térségben - mondta tegnap a Magyar Külügyi Intézet rendezvényén Sztáray Péter helyettes külügyi államtitkár, a Külügyminisztérium politikai igazgatója, Afganisztán-Pakisztán koordinátor. A diplomata rövid távon nem számít áttörésre, s aggasztó jelnek tartja, hogy Pakisztán képviselője nem volt jelen a közelmúltban Bonnban tartott konferencián.

 

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=501441

 

 

Yoshi Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74705

azért, mert csak megzavar minket :)

 

(és hol van akkor még az ördög csipás szeme :) )

Előzmény: blue-dragonfly (74704)
blue-dragonfly Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74704

Hali,

 

Miert ne szerepelt volna? Kevés kivételtől eltekintve, ezeket a transzfereket kötelező a kongresszusnak megmondani. Ha a kongresszus bármelyik részének nem tetszik a dolog, akkor jogában áll beszámoltatni, vizsgálódni, uram atyám a transzfert megtiltani. Tudom, hogy nem mindenkire és mindenre vonatkozik, de a rutin gatya ügyeket nem lehet eltitkolni. 30 darab helikopter átadása nem hiszem, hogy a szigorúan titkos/nemzetbiztonságot közvetlenül érintő témának minősülne. 

 

A VAD olvtárs által linkelt HM közlemény meg elég jól eltalálta a tényállást :) A zördög soem alszik (ezért olyan csipás a szem!) és a részletekben rejtőzik...

 

üdv

 

dragonfly

 

Előzmény: Yoshi (74703)
Yoshi Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74703

a linkelt niylatkozat alapján inkább ne is szereplet volna az összeg, mert lehet, hogy az angolom nem az igazi (sőt, nagyon is valószínű), mert mondtak egy számot, ami a mi szempontunkból lehet kaviár is

Előzmény: blue-dragonfly (74653)
swordmanus Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74702
Előzmény: swordmanus (74701)
swordmanus Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74701

félOFF

Tábori lelkész témához. Mivel van pap jóismerősöm, aki nyugdíjas, és elsírta magát nekem, hogy milyen jelképes a nyugdíja (tényleg nagyon minimál), azért megvigasztaltam:

- ha plébániát vezet, akkor a "cég" állja a kaja-pia-szállás-rezsi-ruha-miegymást

- a rendszeres alkoholfogyasztást a munkahelye biztosítja, munkaköri leírásában benne foglaltatik

- nőkre nem kell költenie, gyerekeire se

:-D

Tehát amit kap, kb. zsebpénz. Ne feledjük, a világ legnagyobb szervezetéről beszélünk, ahonnan egy-két kivételtől eltekintve sírig tart a tagság, ezzel a gondoskodás is.

ON

Előzmény: kovacsgyula44 (74696)
vad05 Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74700
Némedi László __ Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74699

http://hvg.hu/vilag/20111216_iran_usa_dron#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_12_16

 

Irán a CIA "lopakodó" drónját annak navigációs gyengeségeit kihasználva tudta sértetlenül földre kényszeríteni - közölte csütörtökön a Christian Science Monitor (CSM) című amerikai lap egy iráni hadmérnökre hivatkozva, aki az Iszlám Köztársaság által elfogott, pilóta nélküli amerikai repülőgépek elektronikájának vizsgálatával foglalkozik.

 

...

FOMA Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74698

"mi lesz a külföldi munkavállalóval, aki kint szerzett jövedelméért ott adózik?"

 

Ők az egyetlenek, akik megússzák, a külföldön keresőkre és adózókra nem vonatkozik a korlátozás.

Előzmény: kovacsgyula44 (74696)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.16 0 0 74697

Próbálom lezárni a témát. Lesznek olyanok, akiket Svájcból abszolut nem fog érdekelni, hogy hazai nyugdíjából (járadékából) 18 vagy 20 százalékot vonnak, de ő a tartalékos erőlködésen is csak szánakozva fog mosolyogni. Lesz viszont olyan, aki a fizetésre és a nyugdíjra alapozva vett hitelből házat, most megcsonkítják nyugdíját, korlátozzák jövedelemszerző tevékenységét, így vélhetően elbukja a házat, miért gondolják hogy vele fog bővülni a tartalékosok tábora?

Előzmény: kovacsgyula44 (74696)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74696

Még mindíg le vagyok ragadva ilyeneknél: mi lesz a panzió tulajdonossal, hogy könyveli jövedelmét a minimálbér 18-szorosa alá, mi lesz a nyá tábori lelkésszel, aki most is plébániát vezet, mi lesz a külföldi munkavállalóval, aki kint szerzett jövedelméért ott adózik? stb

Előzmény: FOMA (74689)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74695

A városi bíróság vagy az itélőtábla őrzése "meghagyásos" munkahely lesz?

Előzmény: FOMA (74689)
Plieur Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74694

Majd jönnek a szakértők és elmondják/lebontják/megsemmisítik és számításokkal alátámasztják hogy most mekkora hülyeséget írok le ( amúgy is a mondanivalóm 99%-a az szokott lenni:)), de azért ha már belekezdtem:

1. Hány miliárdba került volna havonta egyszer beindítani a hajtóműveket

2. Mi lett volna ha a nyílásokat lezárják, illetve alkalmazzák a ponyvának nevezett szerkezetet

3. Ha már hajtóműhöz nyúlnak, akkor elvégezni egy hidraulika próbát is

4. Mivel nem lánctalpas , egy kicsit megmozgatni a gépeket ( húzni vagy tolni, tetszés szerint, jó büntinek is:))

meg pár ilyen hatalmas eljárás, amelyeket le sem merek írni:(

.

Előzmény: kovacsgyula44 (74691)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74693

Ebben az esetben volt kollégáimnak 2012 októbertől már nem kell őrködniük, s ha nem, akkor 2013 januárjáig őrzi valaki a helyüket?

Előzmény: FOMA (74689)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74692

Azt gondolom, hogy az altiszti (gyakoroljátok ezt a kifejezést!) és tiszti állomány önkéntessége így valamennyire kierőszakolható, mármint az SZJA-val. Hogyan fogják önkéntességre kényszeríteni a szerződéses állományt? Lehet hogy a szerdzsó nem is kell tartalékosnak, a tartalékosoknál lényegtelenek az állományarányok? Normál viszonyok közt a szerződésesekből kellene keletkezni a legtöbb tartalékosnak.

Előzmény: FOMA (74689)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74691

Ilyen felelőtlenül 29-est a világon sehol sem üzemeltettek: az ország egyetlen reptere volt Kecskemét, ahol csak szabadtéren lehetett tárolni a gépeket, kanibalizálás normál helyeken csak háborús körülmények között engedélyezett, a rakétákat kitűnő ukrán hullámpala védte összesen, a bevizsgáláson valami miatt hibásnak bizonyuló rakétákat nem javíttatták, külön sarangban tárolták, a jeget söprűnyéllel verték le, A technikai kiszolgálásra beküldött gépben a befészkelt, majd ott költött madarak csiripeltek stb. Amikor felvetődött a nagyjavítás, modernizálás kérdése, már nem volt mit nagyjavítani, modernizálni, ugyanez vonatkozik az értékesítés ötletére is.

Előzmény: piratvitorla (74690)
piratvitorla Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74690

Ezt Aranysas nélkül is megmondtam volna...

 

Egyébként csak mi vagyunk olyan gazdagok, hogy kb. félidősen kidobunk egy vadásztípust; senki se vált 29-est Gripennel/F-16-tal... Mindenki megtartja ( lengyel, szlovák) vagy már korábban kivonta más ok miatt (német, román, cseh)...

üdv

Előzmény: Big-B (74687)
FOMA Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74689

"Azt még nem nagyon látom, ha "védelmi tartalékos" vagy, akkor a járulékod mellett mely jövedelemhatárig őrizheted meg az őrhelyedet."

 

A minimálbér 18-szorosa vonatkozik mindenkire, a különbség, hogy az önkéntes tartalékostól nem vonják a 16 %-nak hívott 20 % adót, amig kapja a járadékot, tehát az nem képezi majd a per tárgyát az ő esetükben.

 

Lehet, hogy kipróbálom, mit lép az MH, ha jelentkezek. Valszeg elhajtanak majd.

Előzmény: kovacsgyula44 (74688)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74688

Embrek!

Ha valaki itt a csapatból nem annyira elaggott, hogy már csak obulusok gyűjtésével bíbelődik, hanem vidám terveket fóral előrehozott nyugdíjas éveire, nem árt ha rákattint a nyfi.hu honlapjára. A kezdőlapon talál három tájékoztatót, a harmadik szól a szolgálati nyugdíj megszüntetéséről. Ott hivatkozás van a 23 oldalas törvényre, a maximalisták így azt is átnyálazhatják. Nem fog örömükre szolgálni. Ebben lelhető, hogy aki önyként tartalékosnak jelentkezik, annak a járadékából nem fogják levonni a SZJA-t. A volt hivatásosok így "önként" tartalékosnak kényszeríthetők, mint a volt őrző védők azzal, hogy jelentkezel, vagy elveszted az őrhelyedet. Van benne szó a járadékos munkavállalási lehetőségeiről is, az sem fog örömet okozni. Azt még nem nagyon látom, ha "védelmi tartalékos" vagy, akkor a járulékod mellett mely jövedelemhatárig őrizheted meg az őrhelyedet.

Big-B Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74687

Aranysas hónapok óta taglalja a Gripen beszerzést, illetve hogy 21, 29-cel émi képességnövelés után ugyanezt a feladatot el lehetett volna látni.

Előzmény: piratvitorla (74685)
tuzer Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74686

Amennyiben Te is vasutas vagy, a Felházi Sanyi kollegád. (Nem várt fordulat, mi?)

 

A konferencia érdeklődés (és/vagy pénz) hiányában elmarad.

Előzmény: kovacsgyula44 (74683)
piratvitorla Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74685

Ilyen alapon bármelyik projekt elszállhat pl. gépkarabély modernizáció...

A Gripennel részben az a baj, hogy úgy emelkedett a költség, hogy olyan képességeket kaptunk volna amit soha nem tudunk kihasználni...

Az UH-1 viszont a realitások talaján áll minden tekintetben (legalábbis ami részletet megtudtam).

És nem csak a sereg gondjain segítene. A honvédséggel az egyik legnagyobb gond, hogy az állampolgárok szükségtelennek tartják ill. nem látják csak pár évente árvíznél.

Ha például katonai mentőhelit lát a híradóban az többet ér bármelyik buzi toborzó roadshownál. Valamelyik csatornán pont megy egy német sorozat amiben légierős UH-1D-vel mentőnek- mint a valóságban.

Mielőtt valaki a költségeket firtatná: ha már nullára kijönnénk már megérte: a személyzetet nem kell annyit kiképzőrepültetni (nem mintha most rengeteg lenne).

Szerintetek hány milliárdért berünk most civil mentőheliket?

Szerintetek tűzeseteknél a katasztrófavédelem mennyiért bérel civil gépeket "bambizni"? (Ezt például nyaranta még külföldre is el lehetne adni)

 

stb. stb.

 

A Gripennel nem lettünk előrebb, erre még a 21-es is alkalmas volt (persze pár technikai paramétert leszámítva).

 

Szép estét

Zoli

Előzmény: kovacsgyula44 (74681)
vad05 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74684
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74683

Tüzér!

Ha már vagy, megkérdezem. Felházy kolléga nyárelőn azzal fenyegetett bennünket, hogy St. Barbara környékén  monstre konferenciát fog rendezni a MHTT tüzér szankciója. Lezajlott titokban, vagy volt méltányolható oka az elmaradásának?

Előzmény: tuzer (74675)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74682

:-))  vagy inkább ;-(        a hadkötelezetséges válaszom mennyire fedi a valóságot?

Előzmény: kovacsgyula44 (74680)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74681

A Gripen is "csak" 100 Md-os projektnek indult, oszt a szocik megirigyelték azt a pénzt, amit Szabóék kinyertek belőle, tettek rá még egy százast, hogy nekik is csurranjon, csöppenjen valami.

Előzmény: piratvitorla (74672)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74680

Off

Teccik tudni, mink 2010-ben azok szavazataival győztünk, akik szerint Isten 6 nap alatt teremtette a világot. A respublika meg azon rendbontók találmánya, akik szerint evolúció eredménye napjaink világa. Ezért nekünk nem szimpatikus a respublika, hétfőn benyújtunk egy törvényjavaslatot, és sebtiben el is fogadtatjuk 2/3 birtokában, hogy a Republik nevű banda is köteles nevét Genezisre magyarosítani .

on

gyulla

Előzmény: HPéter27 (74678)
vad05 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74679

Meglehetősen nagy felelőtlenség ebben az időszakban több milliárdot kidobni az ablakon ilyen "fontos" dolgokra!

Előzmény: HPéter27 (74678)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74678

Lehet hogy offolok egy kicsit ,de ez mire jó?

 

Ukrajnából már Magyarországra jövünk

Záhonynál már lecserélték a Magyar Köztársaság feliratú táblákat. Tovább »

forrás: Index.hu

HPéter27 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74677

Ennyi erővel minek bukósisak a motoron ,minek biztiöv a kocsiban?

Előzmény: Törölt nick (74668)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74676

Üdv!

 

kovacsgyula44 majd megerősíti amit mondok,de a hadkötelesek összírása semmit nem jelent mivel minden évben összeírják a 17-18 éves korosztályt. Ez csa a Szende úr veri nagy dobra hogy addig is legyen miről spekulálni.

 

 

Előzmény: Törölt nick (74667)
tuzer Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74675

A Gripenre nem volt semmi szükség, az UH-1 egy tűzoltás középtávra ami szerintem nagymértékű minőségi és mennyiségi fejlődés...

 

Feltéve, hogy ezek a gépek és a rendszer bírja a 10 éves állást a betonon, a kannibalizációt, a szerelő és pilótaállomány fluktuációját. Meg igencsak érdekes lesz majd a TÉNYLEGES repült óraszám is.

 

 

Előzmény: piratvitorla (74672)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74674

Na ja! De az nem is dobja el a kanalat ha 3000m feletti magassagokban kell repulni!

 

Ezek a gepek meg min. egyidosek velem!!!!!!!!!!

 

Dubajinyaralo meg audiszaga van ennek a dolognak nagyon!

Előzmény: Big-B (74671)
piratvitorla Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74673

Vajon a brazilok miért nem azt vették meg az egyidőben megrendelt Mi-35 mellé??? Cougart vettek és én is azt vagy Blackhawkot vettem volna...

A környékünkön aki 171-est vett mindenki csak azért, hogy letudja a ruszki államadósságot (csehek, horvátok).

 

üdv

Zoli

Előzmény: Big-B (74671)
piratvitorla Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74672

Ez így van, csakhogy a helikopter program leginkább a szárazföld miatt van...

 

Ha ügyesen csinálnák ezzel a képességgel be lehet szállni mentőzni, a rendőrökhöz, akatasztrófavédelembe stb. Csak ez jelentkezzen is a költségek elosztásánál!

 

A Gripen programot és az UH-1N-ét szerintem nem is lehet egy lapon emlegetni. A Gripenre nem volt semmi szükség, az UH-1 egy tűzoltás középtávra ami szerintem nagymértékű minőségi és mennyiségi fejlődés...

 

Egyébként még senki se tudja mennyit is kéne fizetni: ez csak a csomag értéke

üdv

Zoli

Előzmény: kovacsgyula44 (74666)
Big-B Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74671

Most néztem, egy új Mil Mi-171 16 millió dollár, és ez csak a vas.

Előzmény: Törölt nick (74667)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74670

Ja. Mondják, hogy az öreg indián tapasztalatát bizonyos fontos helyekre egy istennek se lehet bedugni.

Előzmény: tuzer (74669)
tuzer Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74669

Na ja. Erre mondják:

Indiánnak van tapasztalat.

 

 

Előzmény: kovacsgyula44 (74666)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74668

Van nekünk ellenségünk? Én 1977-ben sorkatonaként azt találtam mondani, hogy minket nem azért nem támad meg senki mert olyan erős a hadseregünk hanem mert a kutyának sem kellünk. Maradtam is 2 évig hv. :-)

Előzmény: Törölt nick (74667)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74667

Csak halkan kérdezem meg:

 

Mire kell ez nekünk?

Összefügg ez a hadkötelesek összeírásával, a katasztrófavédelmi gyakorlatokkal?

Miért a vacak amerikait vesszük meg, miért nem az oroszt (olcsóbb, megbízhatóbb és még amerika is azt veszi)?

Ebben az erőforrásszegény időszakban mi kényszerít arra, hogy ennyi rengeteg pénzt költsünk haditechnikára?

Ki ellen és ki érdekében történik mindez? /erre talán válasz lehet az elhelyezkedésünk, az EU az egyik oldal és ??? a másik oldal/ CSAK NEM?!

Előzmény: HPéter27 (74643)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 74666

Korrekt a jetfly összefoglalója. Nekem az a gondom, hogy megismétlődni látszik a Gripen szindróma. Egy olyan ország, amelynek a 2012-es költségvetésébe 4.473 Md forint - a költségvetés 2%-a - van tervezve összesen fejlesztésekre, megint évtizedekre leköti teljes fejlesztési kapacitását, de inkább annak többszörösét a légierőre, közben folyamatosan szárazföldi feladatai vannak, a szárazföldiek modernizálására így továbbra sem jut semmi.

Előzmény: blue-dragonfly (74658)
Plieur Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74665
Előzmény: Plieur (74664)
Plieur Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74664

Akkor majd legközelebb nem az 5 csillagosba mennek hanem a 4 csillagosba, reptérre meg van egyéb módszer, a szögesdrót/üvegcserép megfelel fémgyűjtők ellen:)

Az emlegetett felhozatal egy része inkább pszichó jellegű, megnyugtatóan hat?:)

 

Előzmény: M.Zoli (74663)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74663

Udv.

 

11/26 Mumbay Taj Mahal hotel.

 

5 csillagos hotelokban mai napig szokvanyos dolog ( kovetkezmenykent ) a bombakereses, femdetektorok, fegyveres ( gepkarabely ) jarorok, geppuskafeszek ( homokzsak, alcahalo ). Ugyanez reptereken. Szogesdrot, nyarsak, bebetonozott uvegcserep - eleve altalanos felszerelesnek szamit. A fekvorendoroket ( forgalomlassitok ) nem igazan erdemes emliteni, az a helyi soforoket kulonosebben nem hatja meg, ezert rakjak sok helyre tizesevel.

 

Udv.

Előzmény: Plieur (74625)
piratvitorla Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74662

Szia

Valamelyik "okos könyv" azt írta:

 

Igaz, hogy M.o. nem tengerparton van, de csapataink térnyerése következtében előfordulhat a helikopter alegységeink tengermelléki alkalmazása.  :)

 

(próbáltam többé-kevésbe szó szerint idézni)

 

Zoli

Előzmény: Törölt nick (74661)
piratvitorla Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74659

Szia

A 2 milla/óra kb stimmel...

a kezdő pilótáknak kb a fele jön az NFTC-ről, a többi jelenleg pl. fedélzeti technikusból lett másod.

 

Az UH-1-es cikkehez egy adalék: az afganisztáni terepet az UH-1 nem nagyon bírja (a Blackhawk se), a 17-es viszont igen.

Ennek oka szerintem leginkább a nagyobb teljesítménytartalék ami a hegyvidéken és a melegben kiemelten fontos...

Tehát ezért se repkednek UH-1-gyel az afgánok. Az irakiak viszont kaptak - ha jól tudom egyhajtóműves D-ket vagy H-kat...

 

üdv

Zoli

Előzmény: blue-dragonfly (74658)
blue-dragonfly Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74658

Hali,


Ezzel nem tudok mit kedeni, mert nem tudom, hogy most, hogy mukodik a teljesen kezdo pilota kikepzese a Magyar Honvedsegen belul, azaz csak azt tudom, hogy reszt veszunk az NFTC programban, de ott a sugarhajtasu felkeszites a cel. Nem tudom, hogy mennyire valos az itt leirt szam a koltsegekre, bar a helikopter fogyasztasanak nyilvanos adatait ismerve es azt egy repult orara kivetitve nekem a 4 millio forint per kikepzes nekem nagyon alacsonynak tunik... talan ket ora meg egy kicsi kijo belole, de valoszinuleg tevedek.

 

Itt volt egy ket matekolas a MI17esekkel kapcsolatban:

 

http://htka.hu/2011/01/14/2-3-magyar-mi-17-kerulhet-modernizalasra-afganisztani-feladatokra/

 

Itt pedig egy eleg korrekt osszefoglalo az UH1es dologgal kapcsolatban:

 

http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/tipusok/haztuznezoben/

 

Udv

 

dragonfly

Előzmény: piratvitorla (74657)
piratvitorla Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74657

Szia 

 

"Egy teljesen kezdő pilóta kiképzése magyar viszonyok közt kb. 3 hónapig tart és 4.000.000.- Ft-ba kerül, mely összegnek a tetemes részét a képzés során felhasznált üzemanyag adja. "

 

Jó lesz az 3 évnek és kb 40 millió forintnak is! Egy csökkentett kiképzésű másodpilótának (a gépparancsnoki kiképzés ennek többszöröse).

 

És a nagyobbik részét a gép repidejének költsége adja. Ha pl. 500 millió egy nagyjavítás ami 1000 órát ad egy gépnek akkor 500 ezer Ft csak nagyjavításból leosztott költség repült óranként! És ez csak a nagyjavítás! (a Mi-24 még drágább és ezek csak kb. adatok, hogy a nagyságrendet érzékeltessem)

 

üdv

Zoli

 

 

Előzmény: HPéter27 (74637)
blue-dragonfly Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74656

Hali,


A HPeti altal berakott blog bejegyzesben levo DSCA-s press release. http://www.dsca.osd.mil/PressReleases/36-b/2011/Hungary_11-43.pdf 

 

Udv

 

dragonfly

Előzmény: Yoshi (74654)
blue-dragonfly Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74655

Hali,

 

vannak orszagok (nem sok) ahhonnet be lehet lepni a seregbe es a honositas is felgyorsul, ha katonakent szolgalsz. Europabol nem tudok olyan orszagrol, ahonnet egyenesen az ami seregbe lephetne be egy kulfoldi. Abban az esetben ha mar van egy zoldkartyad, akkor az onkent vallalt katonai szolgalat (Pl. NG) nagyon sokat jelent az allampolgarsagi kerelmed elbiralasbana. Ne felejtsuk el, hogy a zoldkartya meg nem jelent allampolgarsagot, azaz az elbiralas soran akar ki is utasithatnak es akkor mehetsz a levesbe.

 

udv

 

dragonfly

Előzmény: vad05 (74517)
Yoshi Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74654

melyik linkelt hírt? :)

Előzmény: blue-dragonfly (74653)
blue-dragonfly Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74653

Hali,

 

En megneznem, hogy mire kell a kongresszusi ertesitest csinalni es hogy az mit jelent. Minden mas csak s**r kavaras. Lehet felhozni arakat meg modelleket, de celszeru mindent a maga kategoriajaban kezelni. Ami irasoka a Magyar sajtoban lattam, az inkabb csak a... csak a malnaszor keveresi celokat szolgalta. Pihi, kellemes unnepeket mindenkinek, terjunk vissza ra majd a jovoevben. Ha csak ezt a linkelt hirt elolvassa valaki, akkor mar tisztabban lat:) persze ugy meg nem annyira izgalmas a dolog...

 

udv

 

dragonfly

Előzmény: Yoshi (74647)
Yoshi Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74652

vegyük sorba:

megbízó esetén megéri egy fasisztoid európa? mert ha nem kell locsolni a megbízót hetente, akkor tudja, hogy ha valami, az nem...

 

megbízó nélkül pedig én tartom azt az álláspontot, hogy végül normalizálódik a helyzet (az odáig vezető út kicsit kevésbé lesz sima a mérföldkövek miatt, persze)

Előzmény: a karaván halad... (74650)
Yoshi Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74651

na, mondom megint, ennél te cinikusabb vagy....

 

(egy pillantig is felmerült, hogy nem lesz zsebrepacsi? naaaa :))

 

 

(tényleg, ki is írta a  szerb magyrverést németeknél? lett valami fejlemény, folyomány?)

Előzmény: a karaván halad... (74649)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74650

Ahhoz, hogy radikalizálódni fog az ellenoldal is. Előbb feljön a széljobb (lásd, Olaszországban már lelőtt egy neonáci pár bevándorlót). Végeredményben pedig a társadalom lesz kénytelen meglépni és retorziókat alkalmazni.

Ez valamivel több, mint az elrontott munkamorálú emberek.

Szerintem...

Előzmény: Yoshi (74648)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74649

,,minden izélgetés nélkül, te más miatt durcáskodtál :)"

 

Igazad van, én a típuson durcáskodtam, mert félrenéztem. Sőt, örültem az ,,ajándéknak".

De ahogy most nézem, ez egy újabb zsebrejáték lesz. :/

Előzmény: Yoshi (74647)
Yoshi Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74648

oké, szaporodni fog a számuk, meg pofátlanabbak lesznek

 

egyén szintjén ez nagyon szar lesz, deeee....

 

mit is érnek el vele a "megbízók" vagy ha csak l'art megy a dolgo, akkor az aktuális és jövőbeli elkövetők? azon túl, hogy sok lesz az aggódó és rosszkedvű jómunkásember?

Előzmény: a karaván halad... (74620)
Yoshi Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74647

minden izélgetés nélkül, te más miatt durcáskodtál :)

 

 

én se pro, se kontra nem merek véleményt nyílvánítani az ügyben, egy dolgot mernék csak állítani: igazán önthetne valaki tiszta vizet a bilibe, mert ami adat van, az bizonytalan, félrevezető, hiányos, ráadásul erősen az érződik, hogy baromira nincs átgondolva az egész - persze, lehet, hogy nem úgy van, csak a nagyközönség orrára nem kötik, mert mi köze ahhoz a publikumnak, hogy mire kívánják használni a gépeket, milyen feltöltöttségű szervezetben, stbstbstb)

 

Előzmény: a karaván halad... (74646)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74646

Mégis csak nekem volt igazam amikor annó itt durcáskodtam az UH-k miatt...

Előzmény: HPéter27 (74643)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.14 0 0 74645

Itt tényleg már csak egy kérdés marad, hányasa van matekból Hendének és államtitkárainak együtt.A nyuggereknek rendezett termékbemutatókon sem ennyire nyilvánvaló az átverés.

Előzmény: Törölt nick (74644)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74643

ezzel talán nem kockáztatok

Leselejtezett katonai helikopterek ingyen - illetve 426 millió dollárért

A Honvédelmi Minisztérium szeptember 19-én közölte, hogy 30 UH-1N-es helikoptert kap hamarosan a magyar honvédség az Egyesült Államok hadseregétől. Tájékoztatásuk szerint az amerikai haderő összesen 89 helikoptert von ki a hadrendjéből, ezeket ingyen vagy kedvezményes áron[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Előzmény: indiscriminating power (74640)
Plieur Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74642

Légimozkékony? Mivel és mekkora század?

Előzmény: indiscriminating power (74639)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74641

nem linkeltem be az oldalt a témához is kapcsolódott. ennyi ha ránézel a forrásra ott van hende hivatalos levele.

Előzmény: indiscriminating power (74640)
indiscriminating power Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74640

Ennyi hülyeség kedvéért kár volt a nickedet kockáztatnod.

Előzmény: HPéter27 (74637)
indiscriminating power Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74639

Kibaszott drága. Ha levonom az ajándékozott részt (állítólag 5m$x32), még mindig marad 260, ami éjjelátókért, flir-ért, alkatrészekért, kiképzésért, szimulátorokért és supportért kicsit soknak tűnik. Meg minek kértünk mi ilyeneket? Nem szokásunk (Flir? SzimulátorOK?). Amit el tudok képzelni, az az "írjátok rá amire vágytok, megpróbáljuk kisírni, aztán amit nem sikerül lehúzzuk". És ha tőlem akarnák mindezt ingyen megszerezni, asszem egy légimozgékony (mi a magyar terminológia?) század későbbi felajánlását kérném érte.

Előzmény: Törölt nick (74636)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74637

Várhatóan még karácsony előtt dönt az Egyesült Államok kongresszusa az UH-1N típusú helikopterek átadására vonatkozó engedélyről és a pontos "ajánlati csomagról" - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden. A közlemény szerint az amerikai kormány haditechnikai kereskedelemért felelős kormányügynöksége, az US Defence Security Cooperation Agency (DSCA) december 6-án beterjesztette a kongresszusnak az UH-1N típusú helikopterek átadására vonatkozó kérést. A kedvező döntés után kaphatja kézhez a HM az amerikai kormányzat részletesen kidolgozott javaslatát arról, hogy milyen konkrét feltételek mellett juthatnak a helikopterekhez, az alkatrészekhez és az azokhoz tartozó kiképzési és üzemeltetési csomaghoz. Az illetékes amerikai ügynökség (DSCA) 426 millió dollárban állapította meg a "csomag" értékét, ez a felső határt jelöli, a teljes és végleges árat 7-10 év alatt kell kifizetnie a honvédelmi tárcának; a kongresszusi jóváhagyás esetén 2012 januárjában magyar szakemberek utaznak az amerikai partnerhez, hogy a részletes ajánlatról és a tényleges árról tárgyaljanak. A HM a januári tárgyalásokat követően kaphatja meg az amerikai kormány módosított javaslatát, amelynek elfogadására a magyar kormánynak 60 nap áll majd rendelkezésére - áll a közleményben. A tárca szeptember 19-én közölte, hogy 30 UH-1N-es helikoptert kap hamarosan a magyar honvédség az Egyesült Államok hadseregétől. Tájékoztatásuk szerint az amerikai haderő összesen 89 helikoptert von ki a hadrendjéből, ezeket ingyen vagy kedvezményes áron ajánlotta fel a partnerországoknak. Magyarország "a legmegbízhatóbb partnerek közé számít" (ezért kell "csak" 426 milliót fizetni - a szerk.), ezért ingyen - csak a helikopterek átadása térítésmentes, a kiképzési, szállítási, rendszerbe állítási költségeket az átvevő félnek kell megfizetnie - juthat a darabonként 5 millió dollárt érő gépekhez - ismertették. A Bell UH-1 Iroquois amerikai fejlesztésű és gyártású katonai szállító helikopter. Beceneve: Huey (a hivatalos Iroquois megnevezést a gyakorlatban nem használták). A UH-1-et az UH-60 Black Hawk váltotta az 1980-as évek elejétől kezdve, így napjainkra már csak néhány Huey teljesít szolgálatot. A tengerészgyalogság viszont ma is nagy számban alkalmazza a korszerűsített (ikerturbinás) N és Y típusú változatokat. (MTI) Frissítés #1: Az egész felkínált csomag a legnagyobb jóindulattal sem ér többet 40 millió dollárnál. Olvasónk írja: Adjon az Isten, kedves Kurucok! Néhány információt szeretnék megosztani veletek a 426 millió dollárért ingyen kapott 32 db BELL UH-1 helikopterhez. Először is: 426 millió dollár mai árfolyamon (231 Ft/USD) számolva több, mint 98 milliárd forint.
Egészen pontosan 98.406.000.000 Ft. Nézzük, mit kapunk tehát ezért az összegért: -32 db ősrégi, leselejtezett, ámde felújított helikoptert. Ezek piaci értéke 200.000 és 700.000 USD között mozog pillanatnyilag. Itt van egy hasonló, ára mindössze 195.000 USD.
(Maga a helikopter már 1956-ban repült, azóta kisebb-nagyobb mértékben modernizálgattak rajta.
Az amerikai hadsereg már a vietnami háborúban is komoly mértékben használta, 1980-tól kezdve pedig folyamatosan kivonták a hadrendből őket, tehát nem a csúcstechnikát képviselik. Nagyjából olyan ez, mintha a mostani korszerű katonai gépkocsik helyett használt, ámde felújított II. világháborús Willys Jeep-eket vásárolnánk.)
Vegyük tehát a gépek felső értékhatárát felújított állapotban 700.000 USD-nek. 32 gép ára tehát 22 millió 400 ezer USD. A pilóták kiképzése: Egy teljesen kezdő pilóta kiképzése magyar viszonyok közt kb. 3 hónapig tart és 4.000.000.- Ft-ba kerül, mely összegnek a tetemes részét a képzés során felhasznált üzemanyag adja. Az olcsóbb üzemanyag és a korszerűbb képzési technikák (pl. szimulátorok) miatt az Egyesült Államokban ez a képzés idejét tekintve 1 hónap, árát tekintve pedig kb. a felébe, azaz 2.000.000-ba kerül. Ez fejenként kb. 8700 USD.
Itt egy példa.
Ez a teljesen kezdő pilóta képzése. Szakszolgálati engedéllyel rendelkező, eddig más típussal repülő helikopterpilótáknak csak néhány napos képzésre (úgynevezett típusátképzésre) van szükségük, ehhez elegendő néhány lerepült óra.
Ez lényegesen olcsóbb még a fenti árnál is, de maradjunk a 8700 USD/fő árnál, feltételezve, hogy a Honvédelmi tárca teljesen kezdőket kíván Huey pilótává képezni. Ez 32 fő esetén 278.400 USD. Felszámítva az előkészítő tárgyalásokat, kiutaztatások, kint tartózkodások költségeit, kerekítsük fel az összeget 600.000 USD-re. Ezért a pénzért fejedelmi ellátásban részesülnek a kinttartózkodás idejére a magyar tábornokok és pilóták. A többi csecsebecse: Tartalék hajtóművek, dokumentációk, szimulátor stb. - ezek gyakorlatilag összesen nem képviselnek akkora értéket, mint a 32 db jármű, hiszen gyakorlatilag leselejtezett technikáról beszélünk, de legyen az értéke közel a 32 felújított gépéhez, mondjuk összesen 17 millió USD. A fenti összegeket összeadva látható tehát, hogy az egész felkínált csomag a legnagyobb jóindulattal sem ér többet 40 millió USD-nél, szemben a vételárként megajánlott 426 millió USD-vel. A kérdés tehát az, ki, hová és miért szeretne eltüntetni közel 90 milliárd forintnyi közpénzt? (Pilóta olvasónktól) Frissítés #2: Íme a jobbikos Németh Zsolt kérdésére írt miniszteri válasz, hogy mennyi idősek is lesznek a helikopterek:

forrás qrucpontyinfo

indiscriminating power Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74635

Elnézést a késésért.

 

Megtaláltam az Unesco dokumentumtárában, hogy az Oecd-nél kellene keresnem. Az adatok alapján állításod erősen túlzó: a szám az első és a második kompetenciacsoport összege, holott a másodikba semmiképpen sem kerülhettek funkcionális analfabéták, mert ahhoz feltétlenül szükséges információt nyerni a szövegből, az elsőben sem mindenki az, mert bár lefelé nyitott, (csekélyebb) követelmény ehhez is tartozik; és regionális összehasonlításként Lengyelország és Szlovénia eredményei hasonlók.

Természetesen ezzel nem a szövegértési képesség fontosságát akarom bagatellizálni.

Előzmény: HG4I (73122)
indiscriminating power Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74634

Nem vagy elég paranoiás: kinek nem jó? Brüsszelnek igen, az iszlámistáknak igen, a posztmodern (nemnáci) szélsőjobbnak igen, a szélsőbalnak igen, az oroszoknak igen, az usákoknak igen, még Izraelnek is igen :)

 

(a jelek szerint ámokfutó volt)

Előzmény: Némedi László __ (74631)
indiscriminating power Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74633

A közönség attól retteg, hogy lelőhetik / felrobbanthatják bármikor bárhol egy random csődületben, nem pedig hogy az elkövetők nem elsősorban a halálát kívánják, hanem pont a rettegését. Azért, de nem attól.

Előzmény: Némedi László __ (74631)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74632
Némedi László __ Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74631

a terror cselekmények egyik jellemzője, hogy nem is a méretével rettent meg, hanem a "nyilvánosságra törekvésével".

 

Egyébként mindig legyünk paranoiásak is, tehát az államnak is jó, ha van terror cselekmény, mert akkor sok mindent megtehet, nagy felhatalmazással, és persze addig sem foglalkozik senki pl. a gazdasági helyzettel. Ami most Európában inkább a nagyobb probléma...

Előzmény: indiscriminating power (74629)
Némedi László __ Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74630
Előzmény: a karaván halad... (74628)
indiscriminating power Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74629

Abban szerintem teljesen igaza van Yoshi olvtársnak, hogy az ilyen akciók közvetlen hatása kifejezetten alacsony, hiszen ha minden hétköznap elkövetnének egy hasonlót Magyarországon, akkor lenne halálos áldozatok száma szempontjából a jelenség pariban a közúti balesetekkel, tehát a valóságos fizikai fenyegetés kisebb az érzékeltnél. Sokkal veszélyesebb a miatta jelentkező tartós (aránytalanul nagy) félelem, és a jelenségre adott válasz hosszú távú önálló hatásai, pl. hogy az állandó (az újabb, rájuk irányuló  támadások egyre inkább) megerősített rendvédelmi jelenlét fokozza a félelmet stb.

Előzmény: a karaván halad... (74620)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74628

Kösz, Laci.

Ez már valami.

Előzmény: Némedi László __ (74627)
Némedi László __ Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74627

Priuszos támadó

Estére azután kiderült, hogy csupán egy támadó volt, a 32 esztendős Nordine Amrani, akit kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítottak, ezért kellett volna kedden reggel megjelennie a rendőrségen. Amraninak volt már dolga a rendőrséggel, a Le Soir értesülései szerint három éve 58 hónap börtönre ítélték engedély nélküli fegyvertartásért. Akkor a lakásán 2800 tő cannabis növényt is találtak.

A rendőrség szerint kedden egy Kalasnyikovot és három gránátot vitt magával otthonról, és egy tetőről kezdett lövöldözni a Saint Lambert térre, ahol minden évben karácsonyi vásárt tartanak, amelyre évente mintegy másfélmillió ember látogat el.

Az ügyészség egyébként úgy vélte, semmiképpen sem terrortámadásról van szó. A belga király és felesége már kedden este Liege-be érkezett. Kedd estére visszaengedték a forgalmat is Liege központjába, és helyszíni beszámolók szerint visszatértek a járókelők is.

 

 

sztem is

Előzmény: Plieur (74625)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74626

Haat a klasszikus pontloveszet az ugye 1 kez!

De van ahol megengedik a "nagy"-kalibereknel a ketkezes fogast.

Ahogy erzed!

Előzmény: a karaván halad... (74607)
Plieur Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74625

Te ez csak egy sima ámokfutás volt-szerintem. Ott amikor több csoport időben összehangoltan, kiképezve 2-3 fős csopotban működésre ( nem szóródnak szét, fedezik egymást, stb-stb), na még pár ismertetővel amelyknek nincs itt a helye, na akkor lesz baj.

Előzmény: a karaván halad... (74620)
Plieur Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74624

Akkor kérem indúlhat a karaoke:)

 

Brucia la luna in cielo ed io, brucio damore
Fuoco che si consuma come il mio cuore
L'anima piange addolorata
Non si da pace, ma che brutta nottata
Il tempo passa ma non diventa giorno
Non c'è mai Sole se lei non torna
Brucia la terra mia e brucia il mio cuore
Che sete d' acqua lei,
ed io, sete d'amore !
A chi la canto questa canzone
Se non c'è nessuno che si affaccia al balcone ?

 

 

 

Előzmény: M.Zoli (74619)
prwhrqkt Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74623

hát a 2700 db

 

Előzmény: M.Zoli (74622)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74622

Udv.

 

Szerintem ez a semmi kulonos kategoria. 2700 kulonbozo tgk. Raadasul regebbi tipusok levaltasara. Mi ebben a nagyon kulonos?

Előzmény: prwhrqkt (74621)
prwhrqkt Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74621

 

kurucz egyáltalán tud erről? :

 

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/pancelosok/ausztralia_tobb_ezer_katonai_jarmuvet_vasarol/

 

több ezer - ilyen számok is léteznek? 

a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74620

Azért, mert csak szaporodni fog a számuk (már most fokozatosan nő az ilyen támadások száma), és egyre pofátlanabbak lesznek az akciók.

Előzmény: Yoshi (74618)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74619

Udv.

 

Meneztem az Indexes cikket, meg a kepeket.

 

Az igaz, hogy 4 eve, pont ott ahol a tamadas tortent, ettem a sultpityokat, meg beszelgettem a kobanyaszas rejtelmeirol magaval Bartok Belaval, de szerintem sem merfoldko. :)

 

Varjuk ki mi lesz a vizsgalatok vege. Hatha tisztan csak egy koztorvenyes akciorol van szo. Mer' akko' Palermo csupa merfoldkobol epult az elmult evszazadokban.

 

Udv. 

Előzmény: Yoshi (74618)
Yoshi Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74618

liege mitől mérföldkő? mitől új? mitől mutatja meg a jövőt?

 

 

nem akarok iylen szőrszálhasogató parasztnak tűnni, de ez a "városi partizán" dolog szigorúan szerintem nem a jövő

(volt is, lesz is, itt is, de ott is - csúnya meg félelmetes meg amit csaka akarsz, de nagyjából ennyi)

Előzmény: a karaván halad... (74609)
Plieur Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74617

Igen. Nyomtak annak idején térképeket is ilyen stílusban.

Előzmény: a karaván halad... (74615)
Plieur Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74616
Előzmény: a karaván halad... (74613)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74615

Ezekre gondoltál te is? :)

Előzmény: Plieur (74614)
Plieur Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74614

Keszkenő ( tudom miről van szó:))  nem volt, volt ellenben 2 modern kori tanácstalan illető meg kb 1 óra komoly fejtörés:)

Közben meg filóztak hogy milyen is lehetett annak idején a katonaság ha:

 

A Román Hadügyminisztérium MO205/1860 sz. napiparancsa: 
Szabályzat és utasitások amelyek alapján kell végezni a sorsolásos sorozást:
A képességi és testi megfelelőségi feltételek amelyek szerint a jövőben kizárólag ki kell válsztani az alsó rangogat a különböző fegyvernemekhez, a következők szerint szabályoztatik:
-Tüzérség: -Lovasság: Lehetóség szerint tudjon lovagolni vagy fogatot hajtani
-Utászok: Lehetőség szerint kovácsok, lakatosok, ácsok, hordókészitők, bőrmegmunkálók.
Ellátók:
Lehetőségek szerint értsen a fém, fa, bőr feldolgozásához, legyen hozzászokva a lóápoláshoz, lovagláshoz vagy fogathajtáshoz.
-Műhely: Amennyire lehet szabók, suszterek, ácsok, bádogosok, fémforgácsolók, szijgyártók
Tűzoltók: Lehetőség szerint az IRNI-OLVASNI tudó tetőfedők, ácsok, kovácsok vagy hasonló mesterségbeliek
-Vadászcsapatok: Lehetőleg legyenek jó kötésúek, könnyed mozgásúak, lehetőleg hozzászokva a lőfegyverekhez és a vadászathoz. Előnyben részesiteni a hegyvidékieket.
Tengerészet: Lehetőleg famegmunkálók, akik jól hozzászoktak a vizhez,előnyben részesiteni a tavas megyékből származókat
GYALOGSÁG: A MARADÉK ÁLLOMÁNY

Előzmény: a karaván halad... (74612)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74613

Alig másfél órája gránátot dobáltak meg lődöztek.

Előzmény: Plieur (74611)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74612

Vót ám a fődtúró anál fa béták számára puskás keszkenő, amelyen szép ábrákkal illusztráták, vagy tudom is én mit csinátak, hogy hogy néz ki az a buska, mily álkát részekbű áll, meg hogy hogyan kell a puskával szalutálni, eg vállon hordani. :)

(Mutassak kapásból párat? :))

Előzmény: Plieur (74610)
Plieur Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74611

Miért, mi van ott?

Előzmény: a karaván halad... (74609)
Plieur Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74610

A módszer ismerős nekem is sajna, viszont ha igazi fejvakargatást akarsz, a régieknél az igazi.

Elvileg a XIX-ik században a sorkatonaságot/kiképzési elveket a félanalfabéta /analfabéta paraszti tömegekre szabták, na aki ezt mondta ajánlom neki a net előtti időkben szétszedni egy 1879-es Henry-Martinit...:)

Előzmény: Kavics78 (74588)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74609

Na, alig pár hete beszéltem, hogy már javában átjárja Európát a Nagy Háború szele, illetve arról, hogy a jövő háborúja a városokban vívott terror-háború lesz (vagy ,,városi partizánháború", kinek hogy tetszik).

Íme a következő ,,mérföldkő" - Liege.

belic Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74608

Szia,

 

Valoszinuleg nem tudok neked ujat mondani, de en ezt ajanlom a kezdo dinamikus (IPSC/IDPA) lovoknek.

 

Bel

 

Előzmény: a karaván halad... (74593)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74607

Rendben, legyen 20-20-20.

Egy kéz? Vagy jobb-bal?

Előzmény: Kavics78 (74606)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74606

"Hogy mennyit lövök 25 m-re 8a-ra megmindom majd vasárnap, lőtér után. Majd lövök hármat-hármat .22, 9 mm MAK, 9 mm Par, aztán összeszámoljuk." - AAaaaa! Nem kell mindegyik kaliberbol 3-3 sorozatot kiloni (180 loves az talan tulzas lenne)! Eleg ha mindegyikbol kilovod a 20-20-20db-ot! Az mar mutat majd valamit!

Előzmény: a karaván halad... (74604)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74605

Sajnalom ,hogy nem tudtam segiteni!

 

En nem tudok olyan sokmindent a loveszetrol csak a netto-fegyverbuzik szamat gyarapitom meg ha hozzajutok lyuggatom a lolapot.

Engem zeneiskolaba jarattak es nem lovoldozni meg sielni!

Viszont eddig szinte minden spotloveszeti ag tetszett!

 

Előzmény: a karaván halad... (74604)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74604

Az a lőtér a világ legnagyobb fedett helyzetlövész (taktikai lövész) lőtér.

Viszont Moszkvában van és kurva drága!

A mi lőtereink (Togliatti, Szamara, + szabadtériek) jóval szerényebbek.

A hivatkozásokat köszönöm, de ezeket már ismerem, és szoktam olvasni.

 

Hogy mennyit lövök 25 m-re 8a-ra megmindom majd vasárnap, lőtér után. Majd lövök hármat-hármat .22, 9 mm MAK, 9 mm Par, aztán összeszámoljuk.

 

Mint mondottam elég sokat tudok a lövészetről, mivel 12 éves koromtól biatlonoztam, méghozzá nem rossz eredménnyel (regionális ötödik hely juniorban), utána meg ugye katonai mesterlövész szakma. De a pisztollyal gondjaim vannak.

Előzmény: Kavics78 (74603)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74603

Namost, allitolag a jo dinamikus lovesz az az aki mar eleve kivalo statikus lovesz! Tulajdonkeppen mennyi koregyseget losz 25m-re 8a lolapra 20 lovesbol pontloveszkent?

A kek forumon (nethirlap.hu) levo ISPC/IPDA topicban szerintem adnanak tippeket!

 

Na de minek nektek tipp amikor ilyen loteretek van?

http://theobject.ru/

 

 

De van egy csomo magyar honlap ami ezzel foglalkozik! Pl.:

http://www.extrememedia.hu/

 

Csoman ur aki rendorsegi lokikepzo es ert is a dologhoz:

http://fegyvervideo.hu/articles.php?article_id=1019

http://fegyvervideo.hu/articles.php?article_id=1025

http://fegyvervideo.hu/articles.php?article_id=1038

http://fegyvervideo.hu/articles.php?article_id=1049

http://fegyvervideo.hu/articles.php?article_id=1055 ez egy kicsit kilog de tanulsagos

http://fegyvervideo.hu/articles.php?article_id=1063

http://fegyvervideo.hu/articles.php?article_id=1066  laikuskent azt mondom ,hogy itten kene figyelni

http://fegyvervideo.hu/articles.php?article_id=1076

 

 

 

Előzmény: a karaván halad... (74601)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74602
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74601

,,statikus pontloveszetet?"

 

Igen.

 

,,Ez szituacios vagy dinamikus loveszet akar lenni?"

 

Igen.

 

 

Előzmény: Kavics78 (74600)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74600

Ertem, ill. nem ertem!

 

Mit ertesz az alatt ,hogy: "stabil allasbol" ? Netalantan statikus pontloveszetet?

Mit ertesz az alatt ,hogy: "helyzetloveszet" ? Ez szituacios vagy dinamikus loveszet akar lenni?

Mifele fegyverrel/milyen kaliberrel losz?

 

"Ha korul kene irni a helyzetet"

Halistennek en ilyet fegyverrel meg nem tapasztaltam! (autoval mar igen sajna)

Bar en elsosorban eloltoltos krumplihajigalokkal pontloveszkedek (bar inkabb csak probalkozok) 25-meterre!

Előzmény: a karaván halad... (74593)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 74599

Ahogy erzi Tisztelt Uram!

 

Arra azert felhivnam a kegyes figyelmet ,hogy az utobbi 110 evben a haborukat mindig a tartalekosok nyertek meg es nem a tiszthalgatok/posztgradualisan kepzett tisztek.

 

Mert engem hiaba erdekel pl. a FN-SCAR tolatyujanakabasszantyujanakabizgentyuje ha az egyetlen ember aki mo.-on tudna rola valamit mondani epp kifele fut az orszagbol szazezerrel!

 

(na azert ennyire nem vagyok elanyatlanodva)

Előzmény: zsitvica (74595)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74598

A VDV-nel nincs tiszti szakacs (ezek civilek), es kerteszrol sem hallottam. Mindenki koteles ugrani, a tabornokokat belertve.

Előzmény: zsitvica (74597)
zsitvica Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74597

Nálatok a tiszti étkezde szakácsa vagy a kertészet vezetője mennyit ugrik ernyővel ?

 

(nálunk semmit)

 

 

Előzmény: a karaván halad... (74596)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74596

Felenk sem volt sok a rambo, de valoban mas volt az oktatas es szinvonala, mint - mondjuk - egy ejtoernyos rohamzaszloaljnal. Nekik p.l. a 3 eje ugras kotelezo volt es ezzel vege.

Előzmény: zsitvica (74595)
zsitvica Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74595

Volt erre alkalmas oktató a lövésztanszéken is!" - Minden sorkatonaval? Na neeeeeeeeee!!! (csak merthogy ugy lett volna ertelme)

 

-----------------

 

Egy tanszékvezető vagy tanszéki munkatárs csak akkor találkozik sorkatonával ga a teniszpálya csíkozót várja.

 

Tanszéken ha oktatnak akkor ott vagy tiszthallgatóról beszélünk vagy posztgraduális képzés esetén több éve végzett tisztről.

 

Sorkatonát tisztes, vagy tiszthelyettes oktat.

 

Itt ismét visszatérünk a rambo vs átlagkatona beszélgetéshez (lásd augusztus vége)

 

A speciális alakulatokban szolgáló katonák, sorkatonák fegyverismerete messze más lehet, mint egy sereg átlagos (sor)katonájáé.

 

A speciális alakulatokban szolgáló rambók sokat tudhatnak a marok és egyéb fgyverekről, míg a külügyi osztály szakácsa viszonylag keveset.

 

Pedig mindketen ugyanannak a hadseregnek a tizedesei.

 

 

 

 

Előzmény: Kavics78 (74590)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74594

Beszerzem majd a konyvet, mert erdekel. De igy is halmokban all a szkirodalom.

Előzmény: Kavics78 (74592)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74593

Nekem az elsodleges problemam az, hogy nem erzem a pisztolyt. Igen, celozni tudok, igen, tudom, hogy kell helyesen tartani, igen, el tudom sutni szabalyosan, igen, stabil allasbol megy a tuzeles (nem is rossz a szoraskep). De amint helyzetloveszetrol van szo, azonnal romlik az egesz. Nem tudom, hogy miert, engem elsosorban az zavar, hogy nekem tul rovid a celzosik(celzovonal, talan, magyarul?), igy nem erzem azt, hogy a pisztoly ,,a kezem folytatasa" vagy ,,ahova mutatok - oda lovok" lenne. Ha korul kene irni a helyzetet olyan, mint amikor a gepkocsivezeto nem erzi a jarmu mereteit es nem tud vele manoverezni az utcan, beparkolni, kiallni, hasonlok.

Beszeltem itt tobb looktatoval. Kerdeztek, hogy nem-e vagyok atszoktatott balkezes. Nem. Szuletett ambidexter vagyok. Mondtak, hogy lehet, hogy ez az oka, igy nem tudnak mast mondani - probaljak kezet valtani helyzetloveszetnel. Most kezdtem, de egyelore rosszul megy (hozzaszoktam a jobbkezes tartashoz).

Eddig megoldast a problemamra nem talaltam.

Előzmény: Kavics78 (74592)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74592

Mondjuk nem artana ha vazolna a problemajanak termeszetet a maroklofegyver loveszetnel a t. kozakmuforditografikusejtoernyosstb. urasag!

Mert igy aztan nem nagyon tudjuk segelyezni!

Svordmanus oldalan mostanaban bukkant fel egy pisztoly sportloveszeti kezikonyv de ugye a konyv magyarorszagon fellelheto szamaraban meg nem.

 

Imhol ni:

 

Előzmény: HPéter27 (74591)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74591

(*Ha valaki tud valami megbízható módszert a maroklőfegyverek gyorsabb és ésszerűbb elsajátítására - azt megköszönöm. Igen, tudom - ,,gyakorolni és gyakorolni". De egyszerűen nem érzem a pisztolyokat! :( Kéne valami más módszer. Puska, gépkarabély - semmi gond, bárkinek furt adok ezekben. De a ,,kis vasak" egyszerűen nem az én kezembe valók! :(((("

 

Gondolom nem ilyenre gondoltál :-)

 

Előzmény: a karaván halad... (74570)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74590

 "Volt erre alkalmas oktató a lövésztanszéken is!" - Minden sorkatonaval? Na neeeeeeeeee!!! (csak merthogy ugy lett volna ertelme)

Meg a sajat fegyverzetuket sem ismerik, nem am az "ellenseget"! A rendorok fegyverismeretet meg inkabb hagyjuk is.....

Előzmény: Törölt nick (74589)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74589

Ez a fegyver fejlődéstörténet + ismeretlen típus szerelgetése + harcászat-technikai adatok megfejtése nem csak az oroszoknál történt meg! Volt erre alkalmas oktató a lövésztanszéken is! Persze csak hallomásból, de volt! Volt ilyen foglalkozás is!

Kavics78 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74588

Mivel mind az arabok mind a kinaiak elsosorban VSZ ill. szoc.tomb. fegyvereket masoltak ezert akkora kunszt nem lehet kitalalni mi mire valo!

 

Persze biztos van olyan amire csak vakargatnam a fejem! De az alant leirt feloras+oktatos modszer jonak tunik!

Előzmény: Plieur (74579)
Plieur Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74587

Hát épp ez az. Egy tüzér időjárásjelző állomást lehet hurcolni, kitelepíteni, arrébb vonúlni, stb-stb, ahogy a helyzet megköveteli ( gondolom én aki nem tüzér:)).

Viszont az Iván ha beásta magát a leshelyére, lőállásba, ott nem fog tudni manőverezgetni ( kimegy megnézni a szélmérőt?), azaz nincs meg a folytonos adatfrissítés, max azok alapján tud számolgatni amiket kapott mikor "beásta magát". És ez lehetett hosszú órákkal mielőtt egyáltalán lőni tud.

 

 

Előzmény: tuzer (74586)
tuzer Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74586

Kanalas szélmérő, aneroid légnyomásmérő, tájoló együtt zsebben hordható időjelző állomás.

 

Más kérdés a páratartalom, szerintem azzal szigorúan csak a légvédelmi tüzérek számoltak (lehet, hogy tévedek, mert ahhoz sem értek).

Előzmény: Plieur (74585)
Plieur Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74585

Akkor tüzéréktől függtek?:)

Előzmény: a karaván halad... (74582)
tuzer Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74584

Általában hőmérséklet, páratartalom, illete ezek ingadozsától stb. függő, de lényegében, ideális esetben, mondjuk 1 torr földfelszín feletti légnyomásnál, +20 foknál egy 150 méteres folyó esetében (szélcsendben) egy Moszin M1938-as karabélyból kilőtt M1930-as lövedék az 500 métere táv végén 15-20 cm-et süllyed a szóráskép közepe. :/

 

Oké. Mihez képest? (Mellesleg ismereteim szerint Ivánék ragaszkodnak a higanymilliméterhez - legalábbis a lőtáblázatokban, ahol az alap a 750 Hgmm.)

Előzmény: a karaván halad... (74577)
Plieur Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74583

Jól van na, menjél:)

Sosem voltam eje felderítő, ergo nem is láttam ilyen lőszersablont:( ( csendes könnyek...)

 

 

Előzmény: a karaván halad... (74581)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74582

Nem külön a mesterlövészeknek. A talaj menti szélre nem csak nekik van szükségük. Kész. Elmentem.

Előzmény: Plieur (74580)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74581

Tényleg mennem kell!

De gyorsan odabiggyesztem.

Ha marker nélküli fegyver kerül a kezedbe, akkor mindig van a zsebedben (ha már ejtőernyős felderítőnek képeztek ki) egy ,,lőszersablon (ami egy ék alakú fémlap, amit ha bedugsz a fegyvercsőbe, megadja a k.b. űrméretet. Egyik oldalán pedig van  egy kis kapó és utána vonalzó. Ezt beteszed a fegyver tárába, é megkapod a lőszer hosszúságát, szintén k.b.

De van még egyszerűbb megoldás: egy karika, amelyre fel van fűzve 10-12 leelterjedtebb fegyverlőszer (hatástalanítva), amit lefűzhetsz a gyűrűről, és kísérletezhetsz a fegyverrel, hogy befér-e, vagy sem. Ha egyik sem jó beléje - dobd a francba, vagy ásd el.

Na, majd folytatjuk.

(Ha kikeresem az éksablon otthon, akkor majd beteszem ide a fotóját, hogy miről is van szó).

Előzmény: Plieur (74579)
Plieur Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74580

Háborúban? Meteorológiai szolgálat felállítva külön a mesterlövészeknek?

Mert békeidőben meghallgatja a rádiót:) pld ( Omszk, -20 fok, nyugati szél 30 km/h, páratartalom 70%, a helyi Komszomol szabadtéri munkaértekezletet tart:), modern időkben van net is, de teszem azt 43 januárjában Rzsev alatt...:)

Előzmény: a karaván halad... (74578)
Plieur Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74579

Nem rossz, ismerős, de az első pontodnál mit kezdtek ha arab vagy kínai jelzések voltak?:)

Engedték az illetőt kísérletezgetni? Ugyanis ha nem ismeri a fegyót és a jelzéseket, azt sem tudja melyk a sorozat és melyk az egyes, nézegetheti az elsütőszerkezetet:)

Előzmény: a karaván halad... (74569)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74578

Ezek 1938-asok.

Igen, hőmérő és barométer kötelező volt, mint ahogyan a meteorológusoktól begyűjtötték a talajmenti szelek adatait is.

Előzmény: Plieur (74576)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74577

Általában hőmérséklet, páratartalom, illete ezek ingadozsától stb. függő, de lényegében, ideális esetben, mondjuk 1 torr földfelszín feletti légnyomásnál, +20 foknál egy 150 méteres folyó esetében (szélcsendben) egy Moszin M1938-as karabélyból kilőtt M1930-as lövedék az 500 métere táv végén 15-20 cm-et süllyed a szóráskép közepe. :/

Ha érdekes a téma, akkor kikeresem a táblázatokat mondjuk SzVD-re és - mondjuk - AK-74-re (kétféle lőszer és lövedék).

 

Bocs, de mennem kell! Majd értekezünk!

Előzmény: tuzer (74575)
Plieur Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74576

A primitív cirillbetűs ismereteimmel a következőkre jöttem rá:

a) a szélirány és szélsebesség -légnyomás nem, hőmérséklet nem-ez volt az első

b)a második centiméterben adja meg az eltérést, de elég xarul látszik a szöveg:(

c) a harmadikat kézbe kellene venni, szintén alig látszik:(

Amit most feltettél a bal felső repgépre lövés szemből, a többit még nagyítózom.

Viszont volna egy kérdésem: vitt magával Iván Sznajperov hőmérőt és barométert? Mikoriak ezek a táblázatok?

Előzmény: a karaván halad... (74568)
tuzer Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74575

Mégis, van valami adatod, hogy pl.500 m-es távon 150 m-es folyón átlőve x centit süllyed a szóráskép közepe?

 

Tüzéreknél vízre egy adat van: 10 fok becsapódószög ÉS min. 200m/s végsebességig késleltető gyújtóval a gránátok min. 50%-a felpattan, és a víz felett 10-20 m magasan robban.

 

Hogy a csónakok is tudjanak valaminek örülni.

Előzmény: a karaván halad... (74556)
prwhrqkt Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74574

régen úgy mondtuk - ha valaki zavarában, vagy akármiért véletlenül - sapka nélkül tisztelgett, hogy " sapka nélkül bal kézzel!"           / esetleg B****a meg kotona! macsósítással kiegészítve / .

meg , hogy a huszárok tisztelegnek bal kézzel. 

igaziból meg az alaki szabályzat gondolom ma is leírja az egyéni és a kötelékben történő tiszteletadási módokat.

 

akkoriban - amikor még nem semmisült meg a Magyar Honvédség - egyénileg lehetett főhajtással, fővetéssel tiszteletadást teljesíteni.

meg persze elsődlegesen tisztelgéssel.

meg ilyenek.

Előzmény: a karaván halad... (74532)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74573

Egyébként az oktatás célja az volt, hogy megtanulj lőni a kezedbe került ismeretlen fegyverekkel.

A többi extrákat (esetünkben az említett puskagránátok) - az már az oktató dolga, hogy korrigálja.

Előzmény: Dobri (74571)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74572

Nézd, a lengyel AK-klónok után (puskagránát kilövésére alkalmasak és ugyan az az elv) nem lett volna nehéz. ;P

Egyébként igen, a FA MAS puskagránátkilövési technikája megérdemel egy misét :D

Előzmény: Dobri (74571)
Dobri Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74571

Akkor szerencséjük volt a tanfolyamon részt vevőknek,hogy nem kérték számon a FAMAS puskagránát kilövésének módjait és a csövön lévő gyűrű-számozás kombó használatának megértését,mert ott éjszakáztak volna!:))

Előzmény: a karaván halad... (74569)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74570

Rendben, iagzad van. Valószínűleg velem is elment a táltos paripa, amikor kifejtettem ,,véleményemet" (hétvégén voltam lőtéren és pisztollyal szokásomhoz híven xarul lőttem; hiába - nem érzem a pisztolyt! :((( Innen a xar életkedv*. :/ ). Civileknek biztosan ennyi is elég. Egyszerűen maximalista vagyok szakmai kérdésekben, és valószínűleg ezért mondok néha ökörségeket - igyekszem kísérleti és tapasztalati úton kikövetkeztetni a dolgokat, így elkerülhetetlenek a hibák. Ebbő fakad, hogy ugyan ezt átvetítem másokra is, ami nem mindig gyümölcsöző.

Sorry.

 

Igazad van, a hazai civil társadalomnak még ilyen szinten sem magyarázta el senki, hogy ,,miért vagyunk ott, miért vagyunk katonák áés egyáltalán honnan ezek a miértek".

 

(*Ha valaki tud valami megbízható módszert a maroklőfegyverek gyorsabb és ésszerűbb elsajátítására - azt megköszönöm. Igen, tudom - ,,gyakorolni és gyakorolni". De egyszerűen nem érzem a pisztolyokat! :( Kéne valami más módszer. Puska, gépkarabély - semmi gond, bárkinek furt adok ezekben. De a ,,kis vasak" egyszerűen nem az én kezembe valók! :((((

Előzmény: HPéter27 (74559)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74569

A másik meg az LG-1, fegyverek belövésére, beállítására, lőkép-ellenőrzésére szoláló univerzális vonalzó (közvetlen őse a Filatov-féle géppuskás-vonalzó volt, amit a német hadseregben is használtak).

Röviden ennyi.

Egyébként igen érdekes ilyen kütyükkel megismerkedni, illetve hagyni, ogy az ember magától jöjjön rá, hogy mi ez és miképpen működik.

 

(Anno a ruszkiknál úgy oktatták a felderítőknek az idegen-fegyver ismereteket, hogy letettek az ember elé egy-egy fegyvert (mondjuk egy FN FAL-t agy M-16-ost) és adtak  neki 30 percet, hogy igyekezzen minél többet megállapítani a fegyverről. A sorrend, ahogyan oktatták, k.b. a következő volt:

1. Megállapítani az alkalmazott lőszer típusát, illetve minél többet a fegyver típusnevéről (a gyártó markerjei és jegyzetei a fegyvertokon, p.l.). Megállapítani, hogyan kell kioldani a tárat és hogyan lehet azt tölteni, mennyi lőszer fér bele;

2. A fegyver bebiztosítása, kibiztosítása; a fegyver lőkész állapotba hozatala, illetve ürítése és bebiztosítása;

3. A célzó berendezések (a célzólécek/diopterek állítása, stb.

4. Meg lehet próbálni a fegyver részleges szét és összeszerelését; igyekezni minél töbet megtudni belső szerkezetéről.

Gyakorlatilag a 30 perc után jön az oktató, és elmagyarázol mindent, amit sikerült megállapítanod. Az oktató ezután kijavítja a hibáidat és megmutatja/elmondja, hogy miképpen megy mindez valójában. Illetve még egyéb dolgokat, amiket a fegyverről tudnod kell. Rendkívül hatékony módszer! Ha eleinte még úgyahogy akadozva megy a ,,felismerés", utána már egyre gyorsabban. Végül, bármilyen (úgy 80%-ban) új fegyver kerül a kezedbe - képes vagy viszonylag rövid időn belül megismerni azt, méghozzá külső segítség nélkül. Közben, persze, megy a fegyvertípusok evolúciójának rövid előadás-története, ahol gyakorlatilag a szerkezeti fejlődést és sajátosságokat kezded megismerni.

Előzmény: a karaván halad... (74568)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74568

Azt hiszem, hogy nem ugratsz.

A felső, zsebtáblázat úgy működik,hogy van egy tok, melyben mozgatni lehet a betétkartonokat. A tok, az összes fontosabb adattal az M1930 és M1908 lőszerre vonatkozik. Vannak kis ablakok, amelyekben megjelennek a betétlapon megjelenő számok. Oldalt tudod állítani (széliránytól és szélsebességtől, légnyomástól, hőmérséáklettől függően a számokat (egyszerű húzogatással), ennek köszönhetően az összes többi ablakban megkapod a keresett számértékeket.

A betétlapok külön-külön vannak megadva minden egyes, adott lőszert alkalmazó fgyvertípushoz (hadipuskák, automata/félautomata puskák, géppuskák).

 

Ez az úgynevezett Alekszejev-Vosztrouhov-táblázat. (A két tiszt lőoktató és mesterlövész oktató volt a ,,Visztrel" kurzusokon és a Vörös Hadsereg (majd Szovjet Hadsereg) Lövész-harcászati bizottság iskoláiban (mesterlövész iskolák).

 

Alább: az egyik betétlap két oldala.

 

Előzmény: Plieur (74565)
Plieur Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74567

Tulajdonképpen: Igen:)

Ugyanis rövid tanulmányozás után rájöttem hogyan működik:)

 

Előzmény: a karaván halad... (74566)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.12 0 0 74566

Hm... Te most ugye ugratsz?

Előzmény: Plieur (74565)
Plieur Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74565

Aha.:)

És hogy is működnek ezek?

Előzmény: a karaván halad... (74562)
gencsydani Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74564

A videó előtti bejegyzésben van még egy lényeges info: a tábornok fia IED-támadásban elesett Afganisztánban...

Előzmény: Törölt nick (74547)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74563

Ez az ami itthon sincs meg .

Előzmény: a karaván halad... (74561)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74562

,,Lőtáblázatok?"

 

Az egyik lovesz-sablon (azaz univerzalis zsebtablazat), a masik loveszvonalzo...

Előzmény: Plieur (74558)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74561

,,A Support Our Troops lényegével azért egyetértesz?"

 

Termeszetesen.

Előzmény: HPéter27 (74559)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74559

A közönségben ülőknek bőven elég ennyi ,az itthoniaknak is elég lenne. A Support Our Troops lényegével azért egyetértesz?

Előzmény: a karaván halad... (74554)
Plieur Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74558

Az apróság annyi hogy vízfelszin felett a levegő sűrűbb, párás, ergo nagyobb a légellenállás és kissé aláhord a fegyó. Lőtáblázatok?

Előzmény: a karaván halad... (74556)
Plieur Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74557

nem is neked készült:) hanem helyi fogyasztásra:)

Előzmény: a karaván halad... (74554)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74556

Hat, van neki egy modja. ;) Egyszeruen van ,,egy kis aprosag" amikor meleg idoszakban a lovedek vizfelszin felett repul (tuzersegnel nem tudom, hogy befolyasolja-e egyaltalan a lokepet ilyen tavolsagokban).

 

Egyebkent anno nagyon sok hasznos aprosaggal lattak el a loveszeket.

P.l. megtudja-e mondani valaki, hogy mik ezek? :D

 

Előzmény: tuzer (74550)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74554

Oszinten szolva egyaltalan nem fogott meg a szoveg, sot... Kifejezetten demagog, semmitmondo szovegnek tartom, sajatos nyogvenyelos kiserlet elmagyarazni a megmagyarazhatatlant. Meghozza ordenare okorsegekkel (mint p.l. alkotmanyt es alkotmanyos rend teremtese Afganisztanban: magyaran, szokasos vak ostobasag, nyugati kulturfogalmakkal nekimenni a helyi tradicioknak. Erdemes lenne mar vegre megerteni, hogy a ,,demokratikus jogallam" (sic!) az afganok szamara ugyan olyan vadidegen dolog, mint amennyire vadidegen volt szamukra a ,,proletar-internacionalizmus".

Előzmény: HPéter27 (74553)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74553

Örülök hogy megfogott a mély mondanivaló:-) Mutass egy olyan magyar vezetőt aki ugyanígy el tudná magyarázni .

Előzmény: a karaván halad... (74549)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74552

Tiszteletem!

 

Köszönöm a fordítást. Ami kimaradt belőle az a katonahölgy tisztelgése:-)

Előzmény: Törölt nick (74547)
Plieur Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74551

Most egy tanmesét elemezünk? Én arra volnék kiváncsi hogy miért nem korrigált amikor látta hogy a fegyó kissé lefelé hord:)

Előzmény: a karaván halad... (74549)
tuzer Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74550

Hanem hogy?

Előzmény: a karaván halad... (74549)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74549

,,Aztán jöttek a nácik, hogy elfoglalják a hazaját. Az apja egy folyópartról célbavett egy nácit, rálőtt - semmi. Aztán egy másikat, rálőtt - semmi. Az apja rájött, hogy olyan régi, ócska fegyvert kapott, ami még a folyó túlpartjára sem hordott át."

 

Nem a puskával volt gond, hanem egyszerűen szarul kiképzett lövész volt! Azért nem találta el a folyó túlpartján lévő katonákat, mert a vízfelszín felett leadott lövéseknél (azaz két parti objektum, közte vízfelszínnel) módosítani kell a lőtáblázatot!!! Nem úgy kell lőni, egy 600 méteres szakaszon át, hogy mondjuk van rajta 50-100-15 m vízfelszín, mint egy ugyan olyan szakaszon, csak vízfelszín nélkül! Ezt a katonák 90%-a nem tudja!!!

Egybként a mesterlövészképző kurzusokon ezt állandóan eljátszák a kezdő mesterlövész-palántákkal: folyón át lövetnek velük célpontokat és a hülyegyerekek az istenért nem bírják megérteni, hogy miért nem találnak!!! Mindenki a fegyverre fogja ekkor, és csak ezután magyarázzák el nekik, hogy hol is tévedtek és miért.:)

Előzmény: Törölt nick (74547)
Plieur Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74548

Mármint a Bellamy köszönés:)

 

Előzmény: Plieur (74546)
Plieur Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74546
Előzmény: a karaván halad... (74541)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74545

Nem baj. Ugyan már: kit érdekel egy halott nyominger? A vezetés jóval fontosabb dolgokkal foglalkozik! Összevonja a szuperzsernyákokat az überelhárítósokkal, meg lesz országzászló, meg Koronaünnep, nyomtatunk egy valagnyi új tákolmányt (alkotmányt) extraronda izékkel (,,festmények"), meg lesz majd egy rakás mézeskalács huszárunk, akik majd őrködnek a palotában (akartam írni - Parlamentben).

 

(Ez most keserű szarkazmus volt részemről).

Előzmény: fekvőrendőr (74543)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74544

Kár, hogy útközben nincs arrafelé valami bermuda-háromszög.

Mondom én, hogy rossz helyre hozott minket Árpád!

Isten bizony - szívesebben élnék most valami Karib-tengeri banándiktatúrában, mint a jelenlegi Kárpát-medencei ,,demokrációban".

Előzmény: FOMA (74542)
fekvőrendőr Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74543

A rebdőrségről csak annyit,hogy tegnap hívott egy ex kolléga, hogy most kell a vitézség!

Meghalt egy öreg kolléga, egykori detektív. Már több mint tíz éve volt nyugdíjban, Ő tartotta el a családot, mert a felesége és a gyereke is munkanélküli.

Szóval a családnak mincs pénze eltemetni...

Bement a feleség a BRFK-ra pénzt kérni, és elküldték, hogy az idei évre tervezett temetési hozzájárulás elfogott, jöjjenek február elején, akkor már látható, hogy mekkora keret lesz 2012-re.

 

Mivel van egy egyesületünk, most tarháljuk a tagjainkat, hogy békében nyugodhasson az öreg obsitos detektív.

 

Szégyen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: FOMA (74527)
FOMA Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74542

Félig. Ott boldogok, hogy hazajött, itt meg sajnálják, hogy nem maradt még egy kicsit.:-))

Előzmény: Törölt nick (74540)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74541

A francokat ,,elég régi". Az USA-ban igen (már a II.VH-ban is ,,divatban volt").

Alig tizenöt évvel ezelőtt rajtuk kívül senki sem tisztelgett fedetlen fővel.

Lehet, hogy maradi vagyok, de ezt nem fogom átvenni. Ellenkező esetben bevezetek én is egy új katonai üdvözési szokást: az ülve biccentést elöljáró érkezésekor. Elvégre őartizánnak ezt szabad.

Törölt nick Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74540

Háleluja!

Miniszter Úr hazatért kis csipet csapatával a műveleti területről!

Akkor most mindenki boldog, nem?!?!?!

giap Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74539

Kár.

Előzmény: vad05 (74538)
vad05 Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74538

"Fedetlen fővel fővetés, vagy főhajtás."   Volt!

Előzmény: giap (74537)
giap Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74537

Fedetlen fővel fővetés, vagy főhajtás. A Svejk- hasonlat telitalálat.

Plieur Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74536

Mondom én hogy lemaradt:)

 

Előzmény: vad05 (74535)
vad05 Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74535

És nem csak keleten, de nyugaton is több helyen így "szokás". Még hozzá nem is új keletű a dolog.

Előzmény: Plieur (74534)
Plieur Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74534

Nem akarlak megijeszteni, de a fedetlen fővel tisztelgés erősen terjedőben van máshol is ( RG5/2009 Regulamentul instructiei de front art34 (2)). Nem lehetséges hogy ott bent azon a vidéken ahol a medvék balalajkázva bicikliznek kissé lemaradtál a modern korról?:)

 

Előzmény: a karaván halad... (74529)
Miocsó Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74533

Kezeld úgy, mint fejvakarás imitálást!

 

 Ezzel jelzi, elgondolkodott, most vajon melyik változatot válaszoljam, hogy ne kerüljek csávába ha kérdeznek, vagy jelentenem kell. :-))))

Előzmény: a karaván halad... (74532)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74532

,,Már évek óta lehet így tisztelegni."

 

Köszönöm, nem tudtam.

Azt hiszem nem fogom soha megszokni, ugyanis kizárólag az amerikai seregben tisztelegnek fedetlen fővel, ami eleve ellent mond a tisztelgés tradícióinak és kialakulásának fejlődéstörténetének.

 

 

Előzmény: vad05 (74530)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74531

Mindig eléri.

Előzmény: prwhrqkt (74525)
vad05 Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74530

A cikket nem kötelező kommentálni. :) Válaszok:

1. Fogalmam sincs. Több képen is így hordják, mivel eleve álló nyakúra lett tervezve a kabát. Gondolom, hogy az egységesség miatt így célszerű hűvös időben. Nem tudom, hogy az öltözködési utasításban szerepel-e már ez a kabát. (?)

2. Már évek óta lehet így tisztelegni.

3. Az elöljáró is köteles tisztelegni - feltéve, hogy katona!

 

Előzmény: a karaván halad... (74529)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74529

Két érdésem lene a cikkhez mellékelt fotók kapcsán (a cikk nem tartalmazott semmi lényegeset ahhoz, hogy azt kommentálni lehessen).

1. A viharkabát hősiesen feltűrt gallérja kötelező?

2. Újabban fedetlen fővel is lehet tisztelegni (a'la ámerikáiul)?

3. Amikor valaki tiszteleg jelentéstételnél, a jelentést fogadónak nem illik viszonozni a tisztelgést?

(Egyébként Hendén az egyenruha úgy áll, mint Svejken, a derék katonán).

Előzmény: vad05 (74523)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74528

Support Our Troops holland módra

 

FOMA Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74527

És az sem valószínű, hogy a HM tárt karokkal fogja várni a szolgálati nyugdíjasokat. A rendőrség is sorra hajtja el azokat, akik elhitték, hogy ismét szükség van rájuk.

Előzmény: kovacsgyula44 (74524)
FOMA Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74526

Tisztelt Ezredes úr, Kedves  Laci!

 

Fogadd őszinte részvétem, büszke lehetsz édesapádra.

Előzmény: zsitvica (74468)
prwhrqkt Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74525

és jó buli volt ?

mármint a foglalkozás elérte a célját? :-)

Előzmény: kovacsgyula44 (74524)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74524

Pécsett, mint minden évben 1985 óta, tegnap tartottuk a szokásos Szent Borbála bált. Beszélgettünk arról, mi várható a korengedményes nyugdíjasok vonatkozásában. Nem nagyon éreztem a kollégákon, hogy nagyon özönölni akarnának önkényes tartalékosnak.

vad05 Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74523
vad05 Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74522
Előzmény: vad05 (74521)
vad05 Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74521

Úgy látom, hogy karácsonykor a tengerészek nem bírnak magukkal! :)

 

 

Előzmény: Kuruc71 (74520)
Kuruc71 Creative Commons License 2011.12.11 0 0 74520

Kellemes de legfokeppen BEKES es NYUGODT unnepeket kivanok minden forumtarsamnak. Kulonosen azoknak akik szolgalatban voltak vannak lesznek.

 

See you soon !

 

 

 

HPéter27 Creative Commons License 2011.12.10 0 0 74519

http://www.70sbig.com/blog/2011/12/general-peter-van-uhm/ 

 

Aki jól tud angolul összefoglalhatná mit mondott.

HPéter27 Creative Commons License 2011.12.10 0 0 74518

Igazad van.

Előzmény: vad05 (74516)
vad05 Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74517

Halottam egy olyan mondást a tengeren túlról (biztosan van benne túlzás!), hogy akinek megvan a két keze, a két lába és a két szeme, az nyugodtan meghalhat az amerikai lobogóért bárhol a Földön és még csak feltétlenül amerikai  állampolgárnak sem kell lennie.  (Lehetőség a bevándorlóknak az állampolgárság megszerzésére.) Dragonfly majd pontosít. :)

Előzmény: vad05 (74516)
vad05 Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74516

Biztos vagyok, hogy van, akinek igen. Nekem sokkal szimpatikusabb a Dragonfly által felvázolt verzió, ahol ha valaki alkalmas katonának, az alkalmas arra is, hogy külföldön szolgálja a hazája érdekét. Extrém igénybevételek esetén lenne csak külön alkalmassági. Az viszont nem jön be, hogy itthon alkalmas valaki akár még lövésznek is, de ahhoz, hogy kimenjen - bárhová, egy magasabb szintű alkalmasságit kell teljesítenie.

Előzmény: HPéter27 (74515)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74515

....avagy:"a jelenlegi állománynak csak töredéke lenne alkalmas katonának! :(" és ez probléma?

Előzmény: HPéter27 (74514)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74514

Üdv!

 

"Túlzott óvatosságból túl magas a követelmény a missziós alkalmassághoz, amit ha alapnak tekintenek, akkor a jelenlegi állománynak csak töredéke lenne alkalmas katonának! :("

 

Ne az legyen az alap, hanem a "ha már épp erre jársz megvizsgálunk arra is " alapon már akkor tudni lehetne hgy kit kell küldeni egy lépést megspórolva.

Mondjuk az sem világos hogy pl Koszovóhoz minek kell külön alkalmassági, amikor ide mennek a szomszédba.

Előzmény: vad05 (74484)
bananarepublica Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74513

Erdekes - mozgasban es teherviselesben segito  USA fejlesztesu labgep.

 

 

http://www.dofiga.net/?image=182638

 

Plieur Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74512

Naná, ahol nincs hatalom amely megakadályozná  a lehalászást:)

http://www.mareeg.com/fidsan.php?sid=8987&tirsan=3

Előzmény: Kuruc71 (74494)
Plieur Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74511

Robbanásszerűen? És a fedélzeti rendszerek kipróbálása/bejáratása, állomány helyi kiképzése (  nincs 2 teljesen egyforma hajó, módosítások, stb), próbautak, mindez időbe telik.

Előzmény: Kuruc71 (74506)
Plieur Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74510

Attól hogy villamossal jársz munkába még nem vagy sem villamosvezető, sem kalauz, sem tengelykenő. Kérjük a légideszant állományt viselkedjen megfelelően a gép fedélzetén mert különben  repülés  közben kidobjuk:)

 

Előzmény: a karaván halad... (74480)
Biga Cubensis Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74509

bocs titeket kihagytalak, mint az Indiai/Csendes-óceán déli védőbástyáját ;)

 

Előzmény: Biga Cubensis (74508)
Biga Cubensis Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74508

igen. bár ahogy én olvasom, egyelőre a hajógyárakat leköti a kísérő hajók és a nagyobb csapatszállító és flottaellátó hajók építése. 

 

egyébként én még mindig amellett vagyok, hogy nem lesz háború.

 

viszont valószínűleg új hidegháború lesz, USA+Európa maradéka vs Oroszok+Kína+arabok egy része..

Előzmény: Kuruc71 (74506)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74507

És tedd hozzá, hogy képzett emberállománnyal is fog rendelkezni az a flotta, mivel a stabil létszámhoz hozzá lehet adni azokat, akik tíz éven belül leszereltek, illetve akik még 2016-ig le fognak szerelni...

Előzmény: Kuruc71 (74506)
Kuruc71 Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74506

Foldi kikepzo repteruk mar van. Raadasul mar van egy uszo platformjuk is. Szerintem nem lesz problema kikepezni ket vagy akar tobb winget 2015-16 ra. Raadasul a hordozo fedelzeti gepuk mar repult. Lehet nem lesz olyan tartos mint egy F-18 as de alkalmas lesz bevetesre.

 

Hajogyarakkal kapcsolatban a kapacitasa a FLOTTANAK ( nem a civil hajoiparnak ) hatalmas. Csak Sanghajban van 10 !!! uzemuk szarazdokkokal. Kulonbozo meretuek de mindben mehet az osszeszereles es akkor tovabbi uzemek meg epithetnek nekik blokkokat. Es akkor ott van meg Dalian is ami hasonlo nagysagrendet kepvisel. Raadasul a radartol a fegyverzetig mindent gyartanak igy nem kell importra varniuk. Ha ugy adodik akkor robbanas szeruen tudnak flottakat letrehozni es a kepzest is megoldjak.

 

Minosegben nem lesznek pariban de annyian lesznek mint a kinaiak. 

Előzmény: Biga Cubensis (74502)
Biga Cubensis Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74505

oké, köszi, félreértettem.

Előzmény: Yoshi (74504)
Yoshi Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74504

a szárazdokk 90%-os

Előzmény: Biga Cubensis (74502)
Biga Cubensis Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74503

Ez az általam ismert legjobb kínai flottával foglalkozó honlap, de itt sem írnak második kínai hordozóról.

 

http://www.jeffhead.com/redseadragon/

Előzmény: Kuruc71 (74499)
Biga Cubensis Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74502

" Most epitenek egyet Sanghajban is cca 90 % san all. "

 

Erre van valami konkrét infó? Sehol nem olvastam róla. Tudtommal csak a Shi-Lang működőképes, de egy bevethető repülőwinget sem egy hónap létrehozni/kiképezni (igaz arról halottam, hogy kínaiak többször voltak tanulmányúton a Kuznyecovon).

Hát saját hordozót építeni sem egy év.  Még az USÁ-nak is eltart egy darabig, pedig ott van már jócskán tapasztalat és infrastruktúra.

Az oroszokon csodálkozom.. bár egy orosz-kínai paktum mindig is valószínű volt, de bíztam benne, hogy végül rájönnek, hogy Európához tartoznak. 

Előzmény: Kuruc71 (74499)
Kuruc71 Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74501

Folyamatosan hirszerzesi es feldritesi adatokkal latja el irant

 

Olyan technikat biztosit szamara amivel veszteseget tud okozni.

 

A mozdithato nuki technologianak es tudasbazisnak menedeket ad az ujrakezdesig.

 

Mashol o tesz be a nyugatnak. Del Korea Tajvan pl

 

 

Előzmény: Biga Cubensis (74496)
Biga Cubensis Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74500

Láttam, de én még nem vagyok 100%-osan meggyőzve. Egy karcolás sem volt rajta, nekem kicsit hihetetlen, hogy akár a kínaiaknak meglenne a szaktudásuk, hogy lehozzanak épségben egy amerikai drónt.

Nekem valószínűbb, hogy az amerikai elkúrtak valamit, lehozták még valahogy, az irániak-akár kínai segítséggel meg begyűjtötték. Az persze nem kizárt, hogy a "baleset" kínai vagy orosz eredetű zavarás műve. Az artofwar-on meg is nevezik, de ők orosz technológiára tippelnek.

 

Nos, de még ha így ivan, ez egy pofon az amerikaiknak. De ettől még nem lesz csapásmérő kínai offenzív képesség, az, hogy felderítő drónokat leszednek, az még nem elég.

 

Egyébként voltak már erre utaló jelek hónapokkal-évvel korábbról, amikor felderítő drónok videóját letöltötték Afganisztánban a tálibok. Erre gyorsan lépni kellett volna, ezt elkúrták, de rendesen.

Előzmény: M.Zoli (74498)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74498

Lattad azt az RQ 170-est amit az iraniak bemutattak? Nem volt osszetorve. Par eve pedig arrol olvashattunk, hogy cyberkalozok feltortek a Pentagon vedelmet, es adatokat loptak lopakodo gepekrol. Ja, es valszeg a tamadast Kina inditotta. Erre most meg az iraniak atveszik az iranyitast egy amerikai lopakodo dron felett.

 

Hm. veletlen lenne?

Előzmény: Biga Cubensis (74496)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74497

Udv.

 

Erdekes amit irsz. Nemregiben volt egy eset, ami nagy felhaborodast valtott ki Kinaban. A Mekongon "kalozok" kinyirtak 10 kinai halaszt. Kina erre valaszul meg fogja erositeni a folyamon a vedelmet a "kalozok" ellen. Mar nem emlekszem pontosan utanna kellenne nezni ujsagcikkek kozott, de ugy remlik, mintha a "kalozok" trukkosen egy szomszedos orszag ( melyik? nem emlekszem ) hatarorsegenek az egyenruhajat hasznalta volna.

Előzmény: Kuruc71 (74494)
Biga Cubensis Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74496

Mit tud tenni Irán védelmében hatékonyan 2011-2012-ben Kína? Atomháborún kívül persze ?

 

Előzmény: M.Zoli (74493)
Biga Cubensis Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74495

és ha felgyorsítják, akkor hamarosan bevethető lesz a most próbaúton lévő 1db hordozó tákolmány?

 

Kuruc, legfeljebb jó célpont lesz a Collins-oknak...

Előzmény: M.Zoli (74491)
Kuruc71 Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74494

Persze hogy egy adag szinhaz, illetve diplomaciai "e-mail" is van a dologban. Azonban szamomra egyszerubb a keplet. Kina mar onerobol nem kepes maganak eleg elelmet termelni. Vasarolnia kell, es nem kis mennyiseget. a termoteruleteit csokkenti az iparosodas ( ez igen lelassulni latszik ) es a meglevo ipar altal termelt kornyezetszennyezes ( ez meg gozerovel tombol es meg fog is jo par evtizedig )

Jelenleg meg konyeden megtudja venni a szukseges elelmiszer mennyiseget, de mar most is a halaszflottai rendszeresen mennek at a szomszedos orszagok vizeire "rabolni". Itt 50-70-100 hajos flottakra kell gondolni. Erdekes modon mindig van egy kinai jarorohajo a kozelben ha esetleg a tuloldalrol valaki akadekoskodna. Viszont sem ez a rablohalaszat sem pedig a vasarlas nem megoldas, mert ha osszeomlik a gazdasag es leertekelodik az Euro illetve a USD akkor szarban lesznek es nem is kicsit. Arrol nem is beszelve hogy a termeszetet meg kihagytuk a dologbol mert johet ket harom aszalyosabb ev vagy uj betegsegek amikor senki nem akar majd eladni mert orul ha maganak eleg lesz. Ebben az esetben kina de inkabb a kina vezetes rezsim komoly kenyszerhelyzetben lesz. Ezt persze nem csak en latom, latjak ezt a kina etasak is es ezert megy gozerovel a fejlesztes, es epitik ki mar most a tamaszpont halozatukat.

 

Addig nincs gond amig Hajnanrol indulnak mert van ido felallni a bunyohoz, de ha civil hajokrol kezdik el a csapasokat es kozben meg mar Indozneziaban vannak eppen egy gyakorlaton vagy egyszeruen egy sajat bazison akkor konyen szar kerulhet a ventillatorba.

 

 

 

Előzmény: M.Zoli (74493)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74493

Amugy az is lehet, hogy az elszollas az USA-nak es Izraelnek volt szanva, hogy ne nagyon akarjak Irant megtamadni.

 

Ugyebar azzal tisztaban voltak, hogy az uzenet pontosan ki fog jutni, az utolagos magyarazkodas pedig csak a kotelezo diplomaciai korok, csak az etikett vegett.

Előzmény: Kuruc71 (74492)
Kuruc71 Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74492

"Amugy a kinaiak elegge ki voltak akadva, hogy az USA tengereszgyalogosokat telepitett Ausztraliaba."

 

 

Kapja be ! Mi koze neki Ausztraliahoz ? Egy tole 6000 km re levo vele nem is hataros ( hala Istennek senkivel sem hataros ) szuveren orszag dontesehez ? Semmi !!!

Az persze elofordulhat hogy a dolog keresztezi a terveket mert egy szin Au sereget konyebb megtamadni de ha mar van ott egy ket bornyaku ugye az haborut jelent az USA val is.

 

 

2014-15 re erkeznek meg az uj nagy hajoegysegeink. Csak addig kitartson a beke. No meg szerintem hamarosan bejelentik tovabbi F-18 E/F vasarlasat is.

 

Semmi gondom nincs Kinaval ha ott marad ahol van es tovabbra is szorgalmasan vasarolja az asvanykincseket. De ha elkezd mocorogni "tanacsot adni" indoneziaban meg esetleg bazist is nyit, berel, vesz, stb, akkor mar ideges vagyok.

 

 

 

Előzmény: M.Zoli (74491)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74491

A kinai elnok beszedet intezett a flottajukhoz, hogy minden fejlesztest fel kell gyorsitani, es keszuljenek a haborura. Ez olyan piecenik-es nem? :) Amugy a kinaiak elegge ki voltak akadva, hogy az USA tengereszgyalogosokat telepitett Ausztraliaba.

 

Egyebbkent forgatokonyv letezik nehany.

 

Spratly szigetek miatt a filippinok, es vietnamiak ellen, vagy esetleg nem akar kimaradni a bulibol, ha Iranra ratamad Izrael es az USA, Tajvan meg mindig is teriteken volt, Kurucz pedig nem veletlenul gyakorlatozik ott a kengurulandon.

Előzmény: Yoshi (74490)
Yoshi Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74490

őőő.. ebből kimaradtam.. mit sikerült a kínaiaknak alkotniuk megint?

Előzmény: a karaván halad... (74475)
Yoshi Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74489

részvétem

Előzmény: zsitvica (74462)
Yoshi Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74488

az, hogy mi miért, annyira nem meglepő, ha jobban belegondolsz - a vége az egésznek az, hogy jönne egy EU-s (német...) ellenőr és ellenjegyezne (vagy inkább nem) minden döntést

 

de rá fogunk nagyon baszni :(

 

 

Előzmény: M.Zoli (74485)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74487

Részvétem.

Előzmény: zsitvica (74462)
zsitvica Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74486

Anno az átkosban képeztünk évi 30-60 szállító szakaszparancsnokot.

Ok.

 

A képzés két éves volt, őrmesterként végeztek.

Ok.

 

A második év közepén mentek jogsi előtti orvosira.

Akkor derült ki, hogy 10-15%-uk (néha több) nem alkalmas gépkocsivezetőnek.

 

Úgy képzünk később járművezető oktatót, hogy Ő maga nem is vezethet járművet.

Úgy lesz 30 gépkocsivezető parancsnoka, hogy Ő maga nem vezethet.

 

Egyszer egy országos gyűlésen elmondtam ezt 6-7 mondatot.

Nagy botrány lett belőle.

Majdnem megfenyítetek.

 

Nem abból lett botrány, hogy így van évtizede, az nem zavat senkit.

Úgy is maradt.

 

Abból lett botrány, hogy ennyi-meg-ennyi tábornok előtt hogyan lehet ilyet nyilvánosan elmondani?

a tábornok etásak eddig úgy hitték, hogy.................erre maga őrnagy itt partizánkodik................

 

A tábornok etásak tehát nem tudták, hanem úgy hitték.

Meg voltak győződve, hogy egy szállító szakaszpaancsnok A,B,C,D, E, F, (különleges) jogsival + oktatói bizonyítvánnyal + vizsgabiztosi + ..........................+...................papírokkal és tudással kerül ki.

 

Mikor megtudták, hogy a kikerülő szállító szakaszparancsnokok kb. egyharmada szerez síma, mezei C kategóriát (teherautó), kb, 40-50% csak B (személyautó) kategóriát, a többi meg semmit, teljesen lelombozódtak.

 

Mikor megtudták, hogy egyetlen szállító parancsnok sem kerül ki oktatói vagy magasabb képesítéssel teljesen maguk alatt voltak.

 

(szállító tiszt képzésben hasonló volt az arány)

 

A végére egy morbid történet is.

A nagyok (ezredesek) azon tanácskoztak, hogy megfenyítsenek vagy ne a hozzászólásomért amikor odajött egy mitugrász kinyalt segédtiszt és hangosan azt mondta :

 

......".... Őrnagy bajtárs !

Nagyon mérges vagyok magára.

Igen elrontoota a tábornok bajtársak kedvét, hangulatát.

Délutánra vonzó szabadidős programot szerveztem számukra és most sorra mondják le, pedig mi munkám van benne.........."

 

Délutánra "kocsiztatást" szervezett a seg.ti ami azt jelentette, hogy bejött Kenesére 4-5 kettes fogat és egy négyes fogat.

Ezek vitték volna a környező dombok közé a tábornok bajtársakat egy kis kocsikázásra, amatőr fogathajtásra.

 

------------------------

 

Javaslatomat, hogy a gkv.-i eü. alkalmasságit a képzés beindulása ELŐTT végeztessék el, és csak azt vegyék fel aki alkalmas, természetesen elutasították.

 

 

 

 

 

 

M.Zoli Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74485

Nagy Britannia es Magyarorszag nem ertett egyet a Liszaboni szerzodes modositasaval.

 

Szoval elkezdett bomlani az EU. Az hogy Nagy Britannia inkabb kulon utat valaszt, az szinte boritekolhato volt. Hogy Magyarorszag miert?

 

A svedek es a csehek szinten nem adtak beleegyezesuket, de azzal, hogy a dontest ok nem hozhatjak meg, otthon kell megtargyalniuk.

vad05 Creative Commons License 2011.12.09 0 0 74484

"Azt nem értem ha valaki jelentkezik katonának mért nem vizsgálják egyből a missziós alkalmasságot is?"

 

Ezt még sokan nem értjük. Egyébkén a legnagyobb gond, hogy náunk nagy különbséget tesznek a hazai és missziós alkalmasság között. Túlzott óvatosságból túl magas a követelmény a missziós alkalmassághoz, amit ha alapnak tekintenek, akkor a jelenlegi állománynak csak töredéke lenne alkalmas katonának! :(

Előzmény: HPéter27 (74479)
Biga Cubensis Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74483

Részvétem.

Előzmény: zsitvica (74462)
swordmanus Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74482

Részvétem.

Előzmény: zsitvica (74462)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74481

"Fölfele ne érdeklődjünk" ?

Előzmény: a karaván halad... (74480)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74480

,,Azt nem értem ha valaki jelentkezik katonának mért nem vizsgálják egyből a missziós alkalmasságot is?"

 

A kopter nem attól kopter, mert hogy hülye, hanem attól, hogy még nem ismeri a játékszabályokat. (C) harmadidőszakos állomány bölcsessége.

Előzmény: HPéter27 (74479)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74479

Üdv dragonfly !

 

Kösz a linket. Ehhez már csak azt kéne tudni milyen az itthoni eje alk. ? :-)

+ Azt nem értem ha valaki jelentkezik katonának mért nem vizsgálják egyből a missziós alkalmasságot is?

Előzmény: blue-dragonfly (74471)
prwhrqkt Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74477

nyugodjon békében!

Előzmény: zsitvica (74462)
Plieur Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74476

Öszinte részvétem.

Előzmény: zsitvica (74462)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74475

Kuruc!

Tudom én nagyon jól, hogy a mostani kínai ,,szövegelés" már csak magyarázkodás. :/

Előzmény: Kuruc71 (74472)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74474

Ja!

 

Ma beszelgettem kotetlenul a kollegaimmal sokmindenrol, szegenyseg, gazdagsag, fejlodes, Dalai Lama, stb. Mondtam, hogy gyorsan fejlodnek, stb., mint regebben Japan, Del-Korea, Tajvan. :) Latnod kellett volna az arcokat! :) Mint amikor ebed kozben nemet kollegaval mondtuk nekik, hogy milyen finom a nyulhus! :) Az se segitett, hogy mondta a deutsche kollega, hogy nincs benne semmi kulonos, kepzeljek azt, hogy patkany, csak nagyobb! :D Ezt mar azert nem kontraztam. :) Szoval elmagyaraztak, hogy azt a szot a szotarbol, hogy Tajvan belepeskor kint kell hagyni a hataron kivul, mert very sensitive topic. :) Na jo, most mar ezt is tudjuk. :)

 

Na mentem.

Előzmény: Kuruc71 (74472)
vad05 Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74473

Akkor jól "sejtettem"! :)

Előzmény: blue-dragonfly (74471)
Kuruc71 Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74472

"Az orosz külügy kérdésére az volt a kínai válasz, hogy ,,Nyugaton rosszul fordították a honvédelmi miniszter nyomtatásban megjelent szavait, mert valószínűleg nem volt alkalmas, kínaiul értő ember"

 

 

Uhum!

 

 

Pl a BBC kinai szuletesu es anyanyelvu tudositoja is ilyen ertetlenke.

 

 

Meg aztan a szavuk melett a cselekedeteik is mind mind bekes jovore utalnak.

Előzmény: a karaván halad... (74469)
blue-dragonfly Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74471

Hali,


Nem találkoztam még olyannal, hogy valaki alkalmas volt katonának, akkor ne lett volna alkalmas arra, hogy külföldön szolgáljon. Ne felejtsd el, hogy nekik teljesen normális, hogy Németországba vagy más tengerentúli támaszpontra vezénylik őket! Akkor amikor aláírja a szerződését/leteszi esküjét, akkor beleegyezik, hogy a külföldi melókat is megcsinálja. 

Az eü vonalon azt láttam, hogy vannak olyan területek, ahol szigorúbban megnézik az emberke eredményeit és lehet, hogy nem mehet búvárnak, de ettől függetlenül tovább szolgálhat. Számtalan szemüveges vadászpilótát láttam és ha elolvasod a szabályzatot, akkor akár két ujj elvesztése sem jelent kizáró okot. Amikor magyarázom a missziós orvosit, akkor ltalában nem értik, hogy miről beszélek. Megjegyzem az eje orvosi követelményein is csak üveges szemmel néznek :)

 

üdv 

 

dragonfly

Előzmény: vad05 (74460)
blue-dragonfly Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74470

Részvétem.

Előzmény: zsitvica (74462)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74469

Hallottuk. Az orosz külügy kérdésére az volt a kínai válasz, hogy ,,Nyugaton rosszul fordították a honvédelmi miniszter nyomtatásban megjelent szavait, mert valószínűleg nem volt alkalmas, kínaiul értő ember".

Előzmény: M.Zoli (74467)
zsitvica Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74468

Édesapám szerencsés volt.

Ő mondta magáról.

 

Korosztályának egyik fele, akit kivittek a háborúba egy fő kivételével elesett.

A másik fele, aki a wagongyárban dolgozott (repülőgép üzem) egy fő kivételével megélte a háború végét.

 

Őt Augsburg melé vitték ki, hogy majd ott folytatják a repülőgép szerelést.

De a felszerelést nem oda viték.

Ezért a németek kiadták parasztgazdákhoz dolgozni.

1944 nyár végét, és az őszt betakarítással töltötték egy német parasztnál.

 

Majd elvitték őket egy belga bányába ahol közben már felszerelték a győri gyár 1944 nyári bombázása után megmaradt gépeket.

A német precizitásra jellemző, hogy a győri gyalugépére a német még Győrben a törmelékek alatt ráiratta a nevét és a belga bánya mélyén a volt saját gyalugépe mellé állította újból munkába.

 

1949-ben a gyorstalpalós tiszti vizsgán - Kossuth Akadémia -  jól teljesít az egri gyakorlótéren. Zászlóalj parancsnoki szerepet húzott a vizsgán. Az akkori Kiképzési Csoportfőnök megtekinti a záróvizsgát, megdícséri és jutalmul felajánlja neki választhat hová akar kerülni:

 - Apám válasza : Ahol tanulni lehet, szeretne leérettségizni.

 

Megviseli, hogy szépen ívelő karrieerje 1953-ban derékba törik, mert kiderítik róla, hogy volt "nyugatos".

Ugyan nagy ki-deríteni való nem volt a dolgon mert benne volt minden életrajzában (félévente kell akkoriban egy tisztnek életrajzot írnia).

Leváltják és egy lapát századdal építi Anna völgyet és Dobogókőt.

 

1954 szenteste (én 2 éves vagyok akkor) épp ÜTI Dobogókön.

Őrzi a sóderhalmokat meg a lapátokat.

 

A HM I. ügyeletes tisztje ellenőrzi őt, 1954. szenteste 22.00 után.

 Ok.

Az ellenőrzés végén megkérdi tőle az egyik malteros gödör mellett :

 - Volna kedve elvállalni a Zrinyi Akadémia parancsnoka mellett a segédtiszti beosztást?

 

Mai szemmel kicsit szürreális.

 

Volt. Elvállalta.

 

1955-1957 Zrinyi PK, segédtisztje.

Ott éli át 1956-ot.

Élesben.

Kicsit máshogy meséli el a pufajkások létrejöttének körülményeit (mert részese) mint ahogy azt ma tanítják.

 

1957-től tartalékos továbbképzési alosztályvezető a HM I. Szü.FCSF-ségen.

Akkoriban a Magyarországnak vannak tartalékosai (úgy 300.000 fő) és vannak továbbképzések, ritkábban átképzések.

Vannak tartaléksoknak gyakorlatok, tehát munka van bőven.

 

1963-tól a tiszti továbbképző alosztály vezetője.

Ez nem más mint a másoddiplomás képzések rendje illetve a külföldi katonai akadémiákra való beiskolázások ügyintézésének helyszíne.

Sok-sok orvos szakvizsga, jogász- térképész- meteorológus- építész- mérnök- és más képzés tartozik oda.

 

1969-től olyan területtel akarják megbízni ami neki nagyon nem tetszik.

Konfliktusai lesznek emiatt elöljáróival.

Ez is hozzájárul ahhoz, hogy 1972-ben a súlyos betegsége után inkább elmegy nyugdíjba.

 

11 napig nyugdíjas amikor bekövetkezim a Palatínus baleset.

(a SzüFcCsfség) három vezetője meghal.

 

Első hívó szóra visszamegy és még 20 vig dolgozik.

 

Sok - sok aktív vagy már nyugállományú tiszt kezében lehet olyan értesítő, melyen az Ő aláírásával az szerepel, hogy az értesítettet felvették valamelyik egyetemre, akadémiára.

 

M.Zoli Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74467

Hallottad mit uzent a kinai elnok a haditengereszeiknek?

 

Amugy nemsokara indulok a repterre.

Előzmény: Kuruc71 (74464)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74466

Reszvetem!

Előzmény: zsitvica (74462)
vad05 Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74465

R.I.P.  Fogadd őszinte részvétemet! Vígasztaljon, hogy nagyon szép kort élt meg és hogy láthatta miként követi nyomdokait a fia!

Előzmény: zsitvica (74462)
Kuruc71 Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74464

Respect EDESAPADNAK !

 

Es fogadd egyutterzesem.

 

R.I.P.

Előzmény: zsitvica (74462)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74463

.

(Őszinte részvétem.)

Előzmény: zsitvica (74462)
zsitvica Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74462

Tegnap eltemettünk egy nyugállományú alezredest.

1924-ben született.

Megúszta a háborút mert Győrben a repülőgép gyárban dolgozott, ami akkor hadiüzem volt.

A gyár 1944 nyári lebombázása miatt nyugatra vitték mint a többi munkást.

(ennek később lesz fontossága)

 

1947-ben behívták katonának.

Határvadásznak sorozták be (akkoriban a magyar hadsereg döntő többsége határvadász vol) Tornanádaskára.

Hová máshová a egy bőnyi gyereket, bizonyára már akkor sem volt közelebb hely..........:-))

 

1948-ban beiskolázták a Kossurth akadémiára, 1949-ben avatták alhadnaggyá.

Pécs-Szeged -Kiskunfélegyháza volt a szolgálati helyek sora két év alatt.

1951-ben már kiskunfélegyházán Helyőrségparancsnok.

1952- Zrinyi Akadémia.

1953-ban mint "volt nyugatost" megbízhatatlanak nyilvánították és egy munkásszázad élén találta magát (korai lapát századok) és építette az Anna völgyi későbbi tábornoki üdülőt, majd a Dobogóköi üdülőt.

1955-ben a Zrinyi parancsnok segédtisztje.

1957-től Szü.Fcsfség, tanulmányi osztály beosztott tisztje, majd főtisztje.

1962-1966 között elvégezte a Zrinyit, jeles eredménnyel ez örök fájdalma maradt, mert a harmincvalahány vizsgájából volt 1=egy négyese és nem lehetett kíváló.

1967- től beíratkozott az ELTE-re, ott már kítűnő eredménnyel végzett.

Sok-sok tiszt beiskolázási / felvételi papírján volt ott az aláírása.

1972-ben egy súlyos betegség után nyugdíjazták.

11 napig volt nyugdíjas.

Visszahívták.

Még 20 évet ráhúzott.

1992-ben végleg ott hagyta a HM-et.

 

-----------------------

 

Ő volt az édesapám.

 

 

vad05 Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74461

Ismereteim szerinit ettől azért elég messze!

Előzmény: kovacsgyula44 (74458)
vad05 Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74460

Gondolom, hogy aki alkalmas katonának az USA honi területén, az alkalmas szolgálni a hazáját Irakban, Afganisztánban, stb. is?

Előzmény: blue-dragonfly (74459)
blue-dragonfly Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74459

Hali,

 

itt az usák szabályzó: http://www.apd.army.mil/pdffiles/r40_501.pdf 

 

Alapvetően úgy tudom megfoglamazni, hogy ha alkalmas vagy katonának, akkor alkalmas vagy az Airborne tanfolyam elvégzésére, ami semmi másra nem jogosít fel, minthogy bekötött ugrást hajtsál végre. A szabadeső meg egyéb móka kacagásos dolgokhoz értelemszerűen magasabb szintű orvosi kell. 

 

üdv

 

dragonfly

Előzmény: HPéter27 (74437)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74458

Már a csörlőházi aknavető balesetnél is felvetődött, hogy a HM-nek bizonyos fokozott veszéllyel járó munkakörök esetén olyan haláleseti biztosítást kellene kötni, hogy a hátramaradottaknál életük végéig föl se merülhessenek anyagi gondok. Nem tudom hogy van ez most a misszióban.

Előzmény: vad05 (74454)
prwhrqkt Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74457

és ebből attól tartok, hogy mi megint ki fogunk maradni!

tehát mi ez ? :-)

Előzmény: kovacsgyula44 (74450)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74456

Nem hiszem hogy GD eppen romaniat, azt a csudaorszagot vette volna almai foldjenek!

Es igen! Magyarorszaghoz kepest biza majdnem kolbaszbol van mashol a kerites (itt elsosorban Ny-Europat ertem)!

Magyarorszaghoz kepest szlovakia pl. fegyverjogialag eorom-ebodotaa!!!

Es ez eleg szomoru!

Előzmény: harpet79b (74446)
vad05 Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74455
vad05 Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74454

A "munkáltató" is tesz valamit (amit a törvény meghatároz), de az  nem mindig elég!

Előzmény: kovacsgyula44 (74452)
vad05 Creative Commons License 2011.12.08 0 0 74453

Lehet, hogy aki ezt leírta, annak is az volt a szándéka, hogy elgondolkoztasson a párhuzmokon?

Előzmény: Törölt nick (74451)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.07 0 0 74452

Szomorú, hogy ez nem a "munkáltató" haderő kötelezettsége. A honlaphoz gratulálok. 

Előzmény: vad05 (74440)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.07 0 0 74451

Vannak érdekességek a linkelt oldalon:

 

http://www.hkho.eoldal.hu/cikkek/magyar-pancelosok-a-masodik-vilaghaboru-utan.html

 

Idézet következik!

"1955—56-ban további csökkentés következett be, melynek eredményeként a haderő összlétszáma 100 000 fő alá csökkent. A végrehajtás mikéntje és egyéb politikai hibák lazították a hadsereg fegyelmét, a kiképzés színvonalát és a vezetésbe vetett hitet."

 

...

 

hmmmm

 

...

 

elgondolkodtató!

Előzmény: vad05 (74440)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.07 0 0 74450

kiszervezik

Előzmény: kovacsgyula44 (74449)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.07 0 0 74449

El nem tudtam képzelni, hogy egy intézetnek a saját laborját "kiszevezik".

Előzmény: HG4I (74441)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.07 0 0 74448

Szerintem való igaz amit felvetsz. A VSZ-en belül egyedül nekünk sikerült elérni, hogy a haderő megbecsülése minuszba menjen. Voltam bolgárokkal, románokkal közös lövészeten még a rendszerváltás előtt. Érzékeltem a társadalmi támogatottságukat, a megbecsülésüket. 94 -ben voltam a lengyeleknél, 96-ban a cseheknél. mindkét helyen érzékelhettem a haderő presztízsét, a társadalmi szolidaritást a haderőért. Szerintem csak nálunk fattyú a haderő.

Előzmény: gencsydani (74447)
gencsydani Creative Commons License 2011.12.07 0 0 74447

Elég sokat találkozom szlovák és szlovákiai magyar sporttársakkal, nem úgy látom rajtuk hogy ott ugyanaz lenne a helyzet mint nálunk...semmilyen tekintetben...

Előzmény: harpet79b (74446)
harpet79b Creative Commons License 2011.12.07 0 0 74446

Keletebbre jobb lenne? Akkor nem sok fogalmad van a romániai szürke hétköznapokról... Északabbra meg kb. ugyanaz. Legfeljebb mostanában kicsit jobbak a trendjeik, de ki tudja meddig. Máshol sincs kolbászból a kerítés...

Előzmény: gencsydani (74445)
gencsydani Creative Commons License 2011.12.07 0 0 74445

Lehet, de akár keletebbre, akár nyugatabbra, akár északabbra születek 1-200 km-rel, sokkal könnyebb lenne az életem...

Előzmény: M.Zoli (74444)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.07 0 0 74444

:)

 

Azert lattam mar szarabb kornyekeket is. :)

Előzmény: gencsydani (74443)
gencsydani Creative Commons License 2011.12.07 0 0 74443

Akkor megint kitehetem a "rossz helyre születtem" feliratú táblát...

Előzmény: a karaván halad... (74439)
HG4I Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74442

Megyeri út.

Minden komolyabb (vér)vizsgálati panelt (infektológia, szereológia, immun- és autoimmun vizsgálatok)  ott végeznek (az ország összes mintájából!!!!), mert csak ott van rá eszköz, módszer és reagens.

A komolyabb panelek fizetősek.

Előzmény: a karaván halad... (74432)
HG4I Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74441

.... és legfőképpen abban az esetben, ha a kórházé lenne, nem pedig egy külső Kft. tulajdonolná ...

Előzmény: zsitvica (74423)
vad05 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74440
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74439

Háááát... Ha mán vótá katona, pravoszláv vagy, beszélsz oroszul és legfőképp vannak kozákok a rokonságban - akkor velkám . :D

Tudom, diszkriminatív rendszer, de már jópár évszászada igen sikeresen működik. :D

Előzmény: gencsydani (74438)
gencsydani Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74438

Lehet oda felvételizni külsősként is?:)

Előzmény: a karaván halad... (74426)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74437

Üdv!

 

Arra vártam volna a választ csak lehet hogy rosszul tettem föl a kérdést,hogy pl amerikban is olyan szigorú az Ejtőernyős alkalmassági vizsgálat R(OB) mint itthon ?

 

" Standard vizsgálatok vannak: labor, szemészet, fül/orr/gége, fogászat, sebészet, ideggyógy, belgyógy és természetesen egy valag kérdőív, meg hülye feladat a pszichológián.

Az eje orvosi hasonló, de kiegészül mellkas röntgennel, terheléses EKG-val (korosztálynak megfelelően), hasi ultrahanggal és első vizsgálatnál gerinc röntgennel. Na ez a legnagyobb szóró, mert ha aktívan sportoltál fiatalon, akkor általában problémás lehet. Nem akarok hazudni, de itt elbukik a jelentkezők több, mint a fele. Most mondja a kollégám, hogy a 25/88-tól nemrég vittek 100 bakát, akikből 20 ment át.  

Ezen felül érdemes az allergiát is letagadni, illetve az olyan korábbi sebészeti beavatkozást, esetleg csont törést, ami nem látszik. Ez mind a bekerüléshez fontos, ha már egyszer bent vagy, akkor valamivel rugalmasabb a helyzet."

Előzmény: Törölt nick (74436)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74436

Az egészségügyi és fizikai felmérés rendszeréről szubjektíven!

 

Szerintem Mo.-n sem nehezebb a eü+fizikai követelmény, mint másutt! Nem is itt a baj!

 

Egy: nem mindegy a fasz melyik végén állunk. Az EVI, vagy AVI felmérő szemszögéből: vannak akik átmennek, meg akik nem! De mivel tovább árnyalhatjuk Magyarországon ezeket. Vannak akik átmennek, mert jó a fizikumuk (adottság, vagy folyamatos szinten tartás), vannak akik átmennek, mert jók a kapcsolataik (ilyen is akad bőven), pl.: eü-st AVI-ban futni kevesen láttak! Vannak a szenvedők, akik csinálják, készülnek, akarnak, de jön a felmérő szubjektuma: benézem az utolsó két-három fekvőtámaszt, vagy rideg kősziklaként rámondom, hogy "szabálytalan". Mert ugye ilyen is van! Ez legyen az Ő dolga, de akkor egyformán!

 

Kettő: a vizsgázó, vagy felmérendő! Még mindig sokan nem kényszerülnek rá, hogy évente legalább egyszer megmérettessenek! Az alakulatoknál lefolytatott fizikai felmérés - diplomatikusan - alakulatfüggő! Az EVI(AVI) fizikai felmérésén évente egy jól behatárolható kör vesz részt! Egyszerű kiszámolni! 1000 fő van egyszerre kint (open sources)! Az egy évben 2000, tehát ugyanennyi is készül fel adott periódusban! Plusz néhány spec eset: ht áll vétel, rep eü., stb-stb! Legyen egy évben 2500!!! De ha még 3000el is számolunk, akkor is van egy adott évben 18-20 000 akinek felmérése - diplomatikusan - kétséges!

 

Az egészségügyi, azon is belül a pszichológiai alkalmasság pedig szerintem nem korszerű módszerekkel van mérve! Évtizedek óta ugyanaz a tesztsor van használatban! Nem hiszem, hogy az orvostudomány pszichológiai ága nem fejlődött!

Előzmény: HPéter27 (74434)
Schaumari Gyüttment Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74435

Mindezektől függetlenül ideje lenne rendet tenni ott (is), etnikai alapon.

 

Koszovó nagy része elveszett a szerbek számára, bármennyire fájdalmas. Mint ahogy Kolozsvár, Pozsony és Kassa is a mi számunkra.

 

De még mindig van esély arra, hogy  etnikai alapon, népszavazással módosítsák a határokat. Észak-Koszovó nyilván szerb, és Szerbiához tartozik.

Előzmény: harpet79b (74413)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74434

Egy olan kérdésem lenne még az eje eü alkalmasságiról,hogy máshol is ilyen szigorúak a követelmények vagy csak itt?

Előzmény: kovacsgyula44 (74421)
vad05 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74433

Nem akarve elvenni Gyulla kenyerét, csak a terminológia helyesség miatt: tűzszakasz!

Előzmény: a karaván halad... (74430)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74432

A lejobb laborok, tudtomal, a Baleseti Kórházban és a Déli pályaudvarnál lévő onkológiain. Tudtommal, persze.

Előzmény: kovacsgyula44 (74431)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74431

A pécsi Honvéd Kórház laborjával volt tapasztalatom. reggel 7-kor levették a mintákat, körbementem a soron, mire az összegző belgyógyászhoz kerültem 11-kor, on line nála volt az eredmény. A háziorvosokat ma Pécsett két labor szolgálja ki. Odamégy mondjuk 6,45-re. 22-es sorszámot kapsz. 7-kor kezdenek. A 22-es sorszámmal 7,10-kor behívnak, 7,20-kor már a kocsiban ülsz. Délután a rendelésen már ott van on line a háziorvosnál az eredmény. Érett férfiak évente járnak az urológiára PSA (prosztata specifikus androgén) vizsgálatra. ott bizony előfordul, hogy egy hónapot is várni kell az eredményre, mert nincs reagens anyag. Én azt hittem a híradások alapján, hogy a Honvéd Kórházban az ország legjobban felszerelt, legjobban ellátott, legjobban szervezett laborja van.

Előzmény: zsitvica (74423)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74430

Hm... Tüzérszakasz.

Furcsán hangzik, no de mindegy.

Előzmény: kovacsgyula44 (74429)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74429

Az amiknál régóta 8 löveg az üteg, 4 a szakasz, talákozhatunk 3 löveges szakasszal is, akkor 9 löveg az üteg.

Előzmény: a karaván halad... (74424)
vad05 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74428

A US ARMY nem a MH! :)

Előzmény: a karaván halad... (74424)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74427

Nincs penzuk hozza!

Előzmény: harpet79b (74418)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74426

Másik példa.

Tavasszal kimentem innen keletebbre. Mondjuk akad bőven ismerősöm meg egyéb. Elkezdtem tanítani a kölköket abban az ifjúsági klubban, ahol annó magam is edzettem, vagy 15-20 évvel ezelőtt. Beszéltem az egyik edzővel (kozákoknál szolgál). Kérdezte, nem-e akarok náluk is dolgozni? Miért ne.

Nyáron visszamentem, vittem a papírjaimat. Fizikai alkalamssági, orvosi, pszichoturkász, stb. Négy napon belül szolgálati könyv és ,,este kezdheted" felszólítás. Rákérdeztek, vannak-e valami terveim és akarok-e tovább tanulni? Mondtam, hogy érdekelne az extrém EÜ anfolyam, de kurva drága. Nem baj, mondták, ők állják és majd EÜ ügyeletben ledolgozom az árát. Eredmény, oktatok, tanulok, szolgálatot látok el. Ellenben: állják a tanulmányaimat, teljes szoccsomag (EÜ biztosítás, utazási, tkezési, stb. kiegészítések), edzőterem, szauna, lőtér ingyen, évente egy kéthetes beutaló családi pihenésre helyi szanatóriumba, szolgálati karrier-lehetőség (a rendfokozatokat szakmai vizsga után elismerik a haderőnél, katasztrófaelhárításnál vagy belügynél is). Vannak még apróságok.

Előzmény: kovacsgyula44 (74422)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74425

Jómagam, négy hónapja vagyok felregisztrálva, és egyre inkább kezdem feladni a reményt, hogy valamikor kiértesítsenek. Bár ezzel a négy hónappal ugye befoghatom a számat, mivel sorra kerülnek elő a -közeli ismeretségi körömből is- olyan emberek akik már több éve (!) várakoznak.

Előzmény: kovacsgyula44 (74422)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74424

,,Mire felocsudott, Vietnámban találta magát egy négy löveges szakasz parancsnokaként."

 

Az nem üteg?

Előzmény: kovacsgyula44 (74422)
zsitvica Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74423

 Be kellene vinni a HK-ba, hogy az ott lévő labor és diagnosztikai kapacitásokat ki tudja használni.

 

-----------------------

 

A Honvéd Kórház laboratóriumra akkor testáljanak újabb feladat ha nem 10-12 nap múlva ad időpontot egy rutinlaborra hanem 1 óra múlva.

Egyelőre a napi munkáját se tudja ellátni.

 

 

nagyon úgy néz ki, hogy az irodából tett intézkedők úgy járnak majd mint az egyszeri cigány gyereke:

.................Akkorát akart fingani mint az apja, 'oszt beszart.................

kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74422

Magyar származású amerikai ismerősöm mesélte, hogy elvégezte az egyetemet, nem talált munkát geológusként. Látott egy hirdetést az ARMY-tól. Godolta átmenetileg az is egy lehetőség, néhány évet lenyom, azzal is javulnak majdani elhelyezkedési lehetőségei. Jelentkezett a helyi toborzó irodában.Az aláírást követő harmadik napon már Fort Sillben ordított a pofájába a kiképző őrmester. Nálunk hány nap telik a toborzótól Szentendréig? Egy év E2 után megkérdezték akarsz-e tiszt lenni a diplomáddal. Igent mondott, újra 6 hónap Fort Sill a döntést követő néhány napon belül. Mire felocsudott, Vietnámban találta magát egy négy löveges szakasz parancsnokaként.

Előzmény: HPéter27 (74416)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74421

Egy folyamatos betegellátást (sürgősségi is) végző szervezetnek púp a hátán az alkalmassági vizsgálat, jól teszi ha azt valamilyen módon elkülöníti, arra speciális részleget hoz létre, de nem annyira, hogy az másik telephelyen van. A Petőfiben kialakított intézmény szerintem alkalmatlan a feladatára, Be kellene vinni a HK-ba, hogy az ott lévő labor és diagnosztikai kapacitásokat ki tudja használni.

Előzmény: HPéter27 (74416)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74420

Az összevonásnak még csak az elején vagyunk, ez megy izomból, az adott szerveknek végre kell hajtani a parancsot. Közben folynak az érdekérvényesítési harcok, ez általában nem használ a szervezet egészének.Abban reménykedem, hogy Dr. Svéd az összes résztvevővel van olyan nexusban, hogy képes beverni őket a sorba. Az érintettek közül a legfiatalabb szervezet az EVI. Megalakulása környékén volt szerencsénk az éves parancsnoki szűrést ott abszolválni, azonnal panaszt is tettünk a tapasztalt kupleráj miatt. A panaszra hivatalosan nem reagáltak. Erről az intézményről azóta is csak azt hallom, hogy a toborzást követő felvételi folyamatot nem alázattal segíti, hanem parciális érdekből akadályozza.

 A kórház "hadrendbe" állítása valami abszurdum, még jól integrált HM-VK esetén is kérdéses.

Előzmény: HPéter27 (74416)
Túlélőblog Creative Commons License 2011.12.06 0 0 74419

Összeírják, de én gyanítom, hogy nem azért, hogy egy esetleges támadás esetén megvédjék az országot. Figyelitek, hogy mit szavaztak meg most egy Egyesült Államokban a katonaságról? Milyen jogokkal ruházták fel őket? El tudnék képzelni pár hasonló lépést a magyar kormány részéről is.

Előzmény: harpet79b (74412)
harpet79b Creative Commons License 2011.12.05 0 0 74418

Nem tudom. De ezt a szerbek is megtehetnék éppen...

Előzmény: a karaván halad... (74417)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.05 0 0 74417

Szerinted hany EU parlamenti kepviselot kent meg az alban szervezett bunozes, hogy lobbit alakitson ki Albania szamara az EU csatlakozas teren? Most meg legalabb vannak bizonyos hatarok es ellenorzes, de amint Albania be lesz engedve a kulturaltabb europai allamok koze, es megszunnek a hatarok - itt komoly gondok fognak kezdodni.

Előzmény: harpet79b (74413)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.05 0 0 74416

 " válasz | megnéz | könyvjelző 2009.12.16 00:08:35 © (29218) Ne próbálj logikát keresni benne, mert kusza az egész. A felvételi alkalmasságit és a missziós orvosit (és fizikait) a Petőfi laktanyában csinálják. Ezt nálunk mindenki EVI-nek hívja. A beiskolázási orvosit (IMET amerikai, vagy más külföldi tanfolyamok) Kecskeméten csinálják a ROB korházban, de a pályaalkalmasság vizsgálóban. Az eje és búvár orvosit szintén Kecskeméten, de a ROB égisze alatt. Sokszor egyik szerv nem fogadja el a másik vizsgálatát, így velemi is többször előfordult, hogy egy évben esetleg 3 orvosit és fizikai felmérést is csináltam (mert természetesen a fizikait, amit csapatnál évente kötelezően csinálsz azt sehol nem fogadják el), annak ellenére, hogy mindegyik jó egy évig. Ez mind pénzkidobás és több szervezet is ezzel indokolja az amúgy teljesen indokolatlan létjogosultságát."

 

Tiszteletem Gyulla!

 

Az összevonások minőségi javulást is eredményeznek?

 

Előzmény: kovacsgyula44 (74405)
harpet79b Creative Commons License 2011.12.05 0 0 74415

Nem az ő dolga! Csapatösszevonások lennének modjuk a Magyar határ közelében, az igenis a mi dolgunk is lenne!

Előzmény: a karaván halad... (74398)
harpet79b Creative Commons License 2011.12.05 0 0 74414

Én akkor is megsértődnék.

Előzmény: gencsydani (74396)
harpet79b Creative Commons License 2011.12.05 0 0 74413

Tegnap én is hallottam a hírekben. A forgatókönyv ua., mint a jugó balhék idején. A helyzetet tetézheti, hogy a "nagyok" nem kérnek Szerbiából az EU-ban. Pedig mindenkinek jobb lenne. Én Albániát nagyobb problémának tartom, mégis őket támogatja az EU. Tény, hogy É-Koszovó szerb többségű. Nem értem, miért követi el ugyanazt a hibát a tisztelt NY újból és újból. Nem tanul a sajét hibáiból. Mindemellett szerintem Szerbia nincs olyan állapotban, hogy háborút vívjon akárkivel. Sem a gazdasága, sem a hadserege nem bírná ezt most el.

Előzmény: Törölt nick (74392)
harpet79b Creative Commons License 2011.12.05 0 0 74412

Összeírják a hadköteleseket:

 

http://www.parlament.hu/irom39/04991/04991.pdf

 

Végre.

Kavics78 Creative Commons License 2011.12.05 0 0 74411

XD

Előzmény: prwhrqkt (74407)
JETfly Creative Commons License 2011.12.05 0 0 74410
Előzmény: Biga Cubensis (74409)
Biga Cubensis Creative Commons License 2011.12.05 0 0 74409

Elfogtak egy finn gépet a magyar légtérben

A Falcon 50-es magánrepülőnek volt engedélye, de elfelejtett bejelentkezni. Tovább »

forrás: Index.hu

kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.05 0 0 74408

Ha Sedivire gondolsz, némi hányattatások után, most már civilként, igen.

Előzmény: zsitvica (74406)
prwhrqkt Creative Commons License 2011.12.05 0 0 74407

az a legnagyobb alkoholtartalmú zöldség ! :-))

Előzmény: Kavics78 (74394)
zsitvica Creative Commons License 2011.12.05 0 0 74406

Laci még az igazgató ?

 

 

Előzmény: kovacsgyula44 (74405)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2011.12.05 0 0 74405

A Honvédkórház Állami Egészségügyi Központ költségvetése 2011-ben 16.725 Md volt, 2950 fős költségvetési létszámmal. 2012-re a Radó beolvasztásával megnövekszik a létszám 3493 főre, a költségvetés 20.994 Md-ra. Ebből a HM-nek 4.609 Md-ot kell állnia, a többi OEP finanszírozás. A tárcalétszámba (25427 fő) beletartozik a HK is.

 Én a cég hosszúnevű hévizi fióküzemét veszem igénybe évtizedek óta, hosszútávon folyamatos javulást érzek.

Előzmény: HG4I (74404)
HG4I Creative Commons License 2011.12.05 0 0 74404

Nem lesznek orvostüntetések.

Az elbocsájtások már megtörténtek..... van, akit visszamenőleges hatállyal bocsájtottak el! (sic!!!! Hogy mik vannak? Egyáltalán, technikailag hogyan valósítható ez meg?)

Mindenesetre a honvédelmi vezetés koncepcióját jól jellemzi, hogy az évtizedek óta sikeres, még valamennyo műveleti képességgel is rendelkező önálló vezető katonaegészségügyi szervet megszűntetik (mindegy minek nevezik: eücsf-ség, eü. pság., vagy eü.központ) és beolvasztják a logisztikai szervezetbe....

Tucatjával (másfél év távlatában: százával) küldték el a páratlan felkészültségű, sok esetben méltán nemzetközi tekintélynek örvendő gyógyítókat és munkatársaikat.

 

Ismét létre hozták a Honvéd Kórházat, de evvel az alap probléma nem szűnik meg.

Igaz, hogy az új szervezeti elemet a HM tudja finanszírozni, azonban a továbbra is a kezelésében maradó (de a HM/MH létszámát nem terhelő, külön szervezeti elem) ÁEK-t az EP továbbra is messze alul fogja finanszírozni.... vagyis a normál alapműködés fenntartásához is a HM költségvetésből kell elvonni!!!! Megegyezés évek óta nincsen.

 

/Évek óta nem tudják rendezni a klíringet, a vészes alulfinanszírozás miatt egy idő után (már több éve) a kizárólag "civil" sürgősségi/ügyeleti központot (SBO) anyagilag (részben erkölcsileg is) kényszerűen "magára hagyta" a katonaegészségügyi vezetés.

Meg lehet nézni a működését, az ott uralkodó állapotokat.

Élő családi példa, bárki (ismétlem: BÁRKI) előtt névvel vállalom és okmányokkal bizonyítani tudom: akut vakbélgyulladásos beteg 11:57-kor érkezik hétfői napon az SBO-ra saját lábon és 10, azaz tíz órával a felvétele után látja először szakorvos!!!!!!

Azt hiszem, egyetértünk: tűrhetetlen.

Viszont ez egyáltalán nem az ott dolgozók, vagy a HM vezetésének hibája!

A sok száz milliárdos pazarlás mellett így spórol az EP./

 

 

 

Előzmény: M.Zoli (74379)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74403

OFF Jajj ne legyel mar ilyen kis mufurc! ON

Előzmény: vad05 (74402)
vad05 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74402

OFF - Légy vele boldog! :) - ON

Előzmény: Kavics78 (74401)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74401

eheheheheeeee Ezt a labdat mar lecsaptam!!! XD

Előzmény: vad05 (74400)
vad05 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74400

OFF - Tanuld még ezt az idegen nyelvet Uhu-kám! :) - ON

Előzmény: Kavics78 (74399)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74399

Haat, valahogy ugy! Csipcsirip! XD

Előzmény: vad05 (74397)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74398

Önkéntes és zsoldostoborzás már legalább másfél hete folytatódik Európában, csak hát ez nem ,,populáris infó".

Hogy mivé fog fajulni a dolog - még kérdéses.

Hgy Szerbia mit csinál csapataival - az az ő dolga, míg át nem lépi a megengedett határokat.

Előzmény: Törölt nick (74392)
vad05 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74397

Bagoly mondja verébnek? :)

Előzmény: Kavics78 (74394)
gencsydani Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74396

"Valószínűleg nagyon megsértődne hazánk népe ha egy koaliciós erő képviseletében kb. 20.000 soknemzetiségű katonai kontingens részeként letáborozna mondjuk 700 afgán Dombóváron."

 

 

Ha annyi iskolát, kórházat, utat, hidat, akármit építenének, meg annyi dollárt, eurót, jent, fontot, stb. hordanának ide is - aligha sértődne itt meg bárki.

Előzmény: zsitvica (74383)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74395
Előzmény: vad05 (74391)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74394

Mint falra a borsot....

Előzmény: vad05 (74391)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74393

Honnan veszed ezt?

En mar nem hiszek el semmit!

 

Ez a hivatalos szerb-magyar media:

 

http://www.glassrbije.org/M/

 

Itt semmi ilyesmi nincs! Meg mashol sem talaltam semmit amirol irsz!

 

A gruz-oszet konfliktus elott mar ket honappal lehetett latni, hogy az agresszor keszulodik (ill. hogy az oroszok figyelmezteto hadgyakorlatokat tartottak a tuloldalon).

 

Most csak az alban-KFOR vonal izmozik!

 

Velemenyem szerint lesz egy ujjabb "oluja" hadmuvelet ,kisoprik szerbeket, cserebe kapnak igeretet ,hogy beveszik szerbiat az EU-ba (ami doglodik eppen). Az albanok mindent nyernek a szerbek mindent vesztenek. Szokas szerint.

Előzmény: Törölt nick (74392)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74392

Szerbia állítólag mozgósít, bár csak nagyon "apróbetűsen" beszél a média!

Gondolom a hadsereget nem fogják a sajátjaik ellen fordítani!?!?!?

Vagy mégis?

Tud valaki valamit?

vad05 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74391

Ifjú padavanom! Nézz utána a dolgoknak! Utána lehet "marhaság"-ozni! Afganisztánban alapvetően nem az iszlámon belüli irányzatok és különbségek képviselői lövik egymást, mint Irak esetében. Még azonos törzsek fiai is előfordulnak mindkét oldalon. Mestered :)

Előzmény: Kavics78 (74390)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74390

"Azonos hittel mindkét oldalon"- Mar ne is haragudj, de honnet veszed ezt a marhasagot? Meg a talibanon belul is vannak kulonbozo vallasi frakciok! Egy tobb mint 13 nemzetisegu orszagrol van szo! Az "iszlamon" (aminek isten tudja hanyfele variacioja van arrafele a 2 mainstream vonalon belul) kivul van vagy meg min. 4 kulonbozo vallas animizmustol a samaizmusig,stb.!

zsitvica Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74389

Egy polgárháborús helyzetben (nem polgárháborúban mert az jogi kategória) amikor azonos nemzet, vagy nem azonos nemzet de azonos nép fiai lövik egymást, a kivülről beavatkozó megítélése a beavatkozó oldaláról mindíg pozitív, míg a beavatkozást elszenvedők oldaláról attól függ melyikük győzött.

 

 

Előzmény: vad05 (74388)
vad05 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74388

Egy dolgot ne feledj! Afganisztánban a harc jelentős részét afgánok vívják afgánok ellen. Azonos hittel mindkét oldalon. Sőt ellenállók is nyírják egymást. A helyzet közel sem olyan egyértelmű, mint lefested. Ráadásul az ISAF oldalán is vannak muzulmán katonák, nem is kevesen.

 

Azzal meg végképp nem értek egyet, hogy előre nem lehetet erre gondolni. Én gondoltam és nem véletlenül szavaztam a NATO és EU-tagságunk ellen. Nem biztos, hogy nekem volt igazam, mert ahogy írtad is: Amióta a világ világ, a kis országok csapódnak a nagyok mellé, mert ettől remélik a védelmet és a jobb létet. Nem mindig jön be. Az idő majd eldönti, hogy a mostani döntésünk jó volt-e. Addig viszont elfogadom, hogy a többség döntött és ennek megfelelően tettem és teszem a dolgomat. Elvégre a ük-, déd- és nagyapáim is valamilyen szövetség oldalán mentek háborúba idegen földekre. Nekik se volt bajuk azokkal az emberekkel, de az ország vezetése oda küldte őket. És talán egy kicsit még többet is "lövöldöztek", mint mostani katonáink Afganisztánban!

Előzmény: zsitvica (74387)
zsitvica Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74387

Ez mennyire igaz a tálibokra? ők is hithű szabadságharcosok?

 

 

--------------------------

 

Igen.

 

Van egy hitük.

A hitük olyan amilyen, az övék.

 

Ők a saját hitük szerint a saját hazájuk szabadságáért harcolnak a betolakodó megszállók ellen.

 

-----------------------

 

A világon sok helyen harcolnak -izmusok nevében.

 

A mai afgán belháború felfogható vallásháborúnak is.

Felfogható ideológiák háborújának is.

Felfogható gazdasági háborúként is.

 

Egy biztos semmi keresnivalónk nincs ott.

Mint minden nagy hatalom mellett a csatlós kis szövetséges megy hűbérura háborújába amióta a világ a világ.

 

Most is.

 

Mostani hűbérurunk odaparancsolt bennünket.

Nem látok benne semmi kivetni valót.

 

Mi nyalakodtuk, nyalakodjuk magunkat a nagy testvér mellé, közelébe.

Ennek ára, hogy elmenjünk vele az Ő hobby háborújába.

 

Az már a saját hungarikumunk, hogy ezt próbáljuk a legkisebb áldozattal megúszni.

Amolyan ott vagyunk de mégse nagyon ott vagyunk alapon.

Olyan ungarische módon.

 

De ha egy afgán reggel 7,10-kor felrobbantná a metro egyik kocsiját Budapesten, sokakkal ellentétben én nem nem lennék felháborodva.

Úgy fognám fel ez az ára annak, hogy évek óta ott vagyunk, lövöldözünk rájuk.

 

parasztosan : ez is benne van a pakliban.

 

 

---------------------------

 

Nem szeretem a :........De hát erre akkor nem gondoltunk............felvezetéseket.

 

Az ember attól ember, hogy ELŐTTE gondolkodjon, ne utólag hitetlenkedjen, hogy neki ez nem jutott eszébe.

 

Ha előtte nem jutott eszébe akkor nem oda való, mert ahhoz a szerephez = buta.

 

 

vad05 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74386

Ahogy mondod: minden nézőpont kérdése.

Előzmény: zsitvica (74383)
vad05 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74385

Saját elképzelésük szerint ők az igazi hithű mudzsahedek!

Előzmény: HPéter27 (74384)
HPéter27 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74384

"Egy afgán felkelő, mely hite szerint a hazája szabadságáért harcol a hazáját megszállók ellen nagy valószínűséggel joggal érzi/hívja magát partizánnak. "

 

Ez mennyire igaz a tálibokra? ők is hithű szabadságharcosok?

 

 

Előzmény: zsitvica (74383)
zsitvica Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74383

Ne feledd, hogy az afgán ellenállók többsége nem a "mai világban" él!

Az ő értékrendjük szerint igenis szabadságharcosokról van szó.

Nagyívben tesznek arra, hogy mit ír a nemzetközi hadijog.

 

------------------------

 

Eleve a hadijog általában egy UTÓLAGOS reakció.

 

Történik valami valahol, majd ha ez végetér akkor jönnek az ideologizálók és kitalálnak rá defíniciókat, jogszabályokat.

 

Egy afgán felkelő, mely hite szerint a hazája szabadságáért harcol a hazáját megszállók ellen nagy valószínűséggel joggal érzi/hívja magát partizánnak.

 

S valószínűleg igaza is van.

 

Az már egy másik kérdés, hogy korunk bevezette a jó megszálló fogalmát.

 

Mi most saját magunkat is besoroljuk a jó megszálló kategóriájába, távol hazánktól játszuk a mi jót akarunk nektek ha beledöglötök is szerepét.

 

Valószínűleg nagyon megsértődne hazánk népe ha egy koaliciós erő képviseletében kb. 20.000 soknemzetiségű katonai kontingens részeként letáborozna mondjuk 700 afgán Dombóváron.

 

Ki-ki járnának lövöldözni a somogy-tolnai dombságba és néha át-át kutatnának déldunántúli falvakat.

 

Lenne felháborodás?

Hogyne.

 

Azért, hogy mi most ezt tesszük pár ezer kilométerre amiatt van felháborodás?

Nincs.

 

Mi most jó megszállók vagyunk.

Ok.

Csak akkor miért nem tetszett amikor a ruszkik - saját szemszögükből - jó megszállót játszottak itt nálunk 40 évig ?

Előzmény: vad05 (74373)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74382

Hoppa!

 

http://finweb.hnonline.sk/c3-53960720-kP0000_d-cina-sa-pripravuje-na-uder-krizy

 

Kina keszul a valsag hatasara valoszinuleg feleresodo "szocialis elegedetlenseg"  ellen.

 

Na hogy ez mit jelent?

vad05 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74381

A "terrorista" kifejezéssel Afganisztán kapcsán egyre kevesebbszer lehet találkozni a hivatalos ISAF nyelvezetben. Megfigyeltem, hogy kimondottan akkor veszik elő, ha az ellenállók akciójának civil áldozatai is vannak. Ugyanígy a demokrácia emlegetése is kezd visszaszorulni.

Előzmény: a karaván halad... (74374)
Kavics78 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74380
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74379

Hende vagy csak szepeket akart mondani, vagy komolyan is gondolja? Ha utobbi, akkor keszuljetek a hasonlo orvossztrajkra, mint ami most volt Szlovakiaban, Csehorszagban. Persze szigoruan csak a betegek erdekeben. :)

Előzmény: hiryu2,0 (74370)
Plieur Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74378

Az. Így jutottak el a marosvásárhelyi 51-sek épp 18-ban St Mihiel-hez, amcsik ellen:)

 

Előzmény: a karaván halad... (74376)
hiryu2,0 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74377

Tudom... de épp azért tettem ide, a megemlékezés miatt..

 

más Ajjajj..Szerbek-Merkel

 

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=497413

Előzmény: a karaván halad... (74376)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.04 0 0 74376

...Mint ahogyan más magyar önkéntesek (német és osztrák táraikkal) éppen az orosz oldalon harcoltak Napóleon ellen, majd 1849-ben, Világosnál találkoztak bajtársaikkal (egyesek).

Szép dolog a történelem.

Előzmény: Plieur (74375)
Plieur Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74375

Mi ebben a meglepő?

A magyar ezredek végigharcolták a napóleoni háborúkat, a legmeglepőbb helyekre,jó  messze jutottak, pld a 2,16,32,34 sz cs és kir gyalogezredek részt vettek az 1812-es oroszországi hadjáratban is.

 

 

 

Előzmény: hiryu2,0 (74361)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74374

Tudom. Sajnos...

Ezért beszélek én hatalmas különbségekről!

Elég őket ,,fegyeres ellenzéknek" vagy ,,törvényen kívüli fegyveres csoportoknak" nevezni, és máris más a leányzó fekvése, még tárgyalási alapnak is!

No de nekünk kell a mítikus ,,demokrácia" meg ,,terroristák". :/

Előzmény: vad05 (74373)
vad05 Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74373

Ne feledd, hogy az afgán ellenállók többsége nem a "mai világban" él! Az ő értékrendjük szerint igenis szabadságharcosokról van szó. Nagyívben tesznek arra, hogy mit ír a nemzetközi hadijog.

Előzmény: a karaván halad... (74351)
vad05 Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74372

Fél OFF - Veszen én ezt, csak egy kicsit egyszerűbb lenne, ha ezek az eltérések egyértelműek lennének. Eddig a magyar könnyűlovasság kapcsán még nem találkoztam a "partizán" megfogalmazással. (Ami mutatja témában való járatlanságomat!) - ON

Előzmény: giap (74343)
hiryu2,0 Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74371
hiryu2,0 Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74370

„A jövőben véget vetnek annak a gyakorlatnak, hogy egyes dolgozók az intézményben lássák el magánbetegeiket is. Aki ezt nem hajlandó elfogadni, attól elválunk” – mondta tegnap Hende Csaba a honvédkórház alakuló állománygyűlésén. A honvédelmi miniszter szerint a legfontosabb cél, hogy munkával töltsék meg azokat a kapacitásokat, amelyek jelenleg részben kihasználatlanok, és mindehhez a megfelelő finanszírozást is biztosítsák. Ehhez viszont kellően takarékos gazdálkodásra van szükség. „Ezért arra kérem önöket, hogy keressék meg, milyen módon lehetséges a szakmai színvonal süllyedése nélkül csökkenteni a költségeket, ugyanis csak így lesz lehetséges a kórház fenntartható működése, az örökölt adósság csökkentése” – hangoztatta Hende Csaba. A miniszter egyben jelezte, a feladatok ugyan nőni fognak, de ezzel együtt több eszköz és jelentős fejlesztések is várhatók. Schandl László, az intézmény parancsnoka arról beszélt, a kórház vezetése mindent megtesz, hogy az átszervezés nehézségei ne terheljék a folyamatos betegellátást. A Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ és a Radó György Honvéd Egészségügyi Központ integrációja meghatározó eleme a HM, valamint az irányítása alá tartozó egységek szervezeti és létszám-racionalizálásának.

HG4I Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74369

Már régóta Duna palota a neve, de nonprofit kft-ként ma is működik (az étterem is) és még szerencsére most is fenn tudja tartani a Duna Művészegyüttest is.

 

http://www.dunapalota.hu/

 

http://www.dunaart.fw.hu/

 

http://www.dunatancegyuttes.hu/

 

http://www.dunatancegyuttes.hu/hu/kapcsolat.html

 

 

Előzmény: prwhrqkt (74356)
HG4I Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74368

Semmi baj, mi köszönjük...

Előzmény: a karaván halad... (74353)
Dobri Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74367
Dobri Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74366

Előzmény: hiryu2,0 (74365)
hiryu2,0 Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74365

Index címoldalán van egy video az afganisztáni alakulatról..linkelni nem tudom. nem engedia fórummotor, ld lent.

hiryu2,0 Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74364

Plieur Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74363

OK

Előzmény: a karaván halad... (74360)
Plieur Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74362

Van mit bepótolnunk. Az andalúzok voltak talán a legrégebbi csapat, már Cervantes idejében is szépen működtek ( és Don Miguel is megjárta a hadak útját, nagyon ismerte a környéket) és meglepően sokáig kihúzták.

Hozzad csak:)

 

Előzmény: a karaván halad... (74359)
hiryu2,0 Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74361
Előzmény: a karaván halad... (74360)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74360

Plieur olvtárs! (és többi ,,partizángyanús" :D) enjünk át a Katonaiba!

Mert szennyesre offoljuk a honvédségi topikot!

Előzmény: a karaván halad... (74359)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74359

Tugok (angolosan thugi, vagy thug9, igen, más vidék, de ugyan abban a történelmi intervallumban ugyan az a mocskos szokás.

Amúgy kurvára megleptél. mert p.l. az andalúzokról eddig magándumálás alatt nem ejtettünk szót!

(Apropo, ha már beszélgetések: kiadtak egy nagyon jó könyvet a románok az oroszokkal!!! a címe ,,A kommunista és nemzeti ellenállás története Romániában, Dobrudzsában, Észak-Bukovinán és Moldvában (Moldáviában), 1934-1948" doktgyüjtemény!!!!!!!!!!!!!

Ha legközelebb elhozom, majd csemegézhetünk!

Előzmény: Plieur (74358)
Plieur Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74358

Olé!

Az "Andalúz Szentek", aki sosem rabolták el az áldozat teljes vagyonát, nem támadtak meg egyházi tulajdont és mindíg udvariasak voltak ( aki könnyű egy rumcáiszgewehr:) ) mögül:) illetve adakoztak is :)

Na és a thugik és a dakoitok?:) Igaz az más vidék, más szokások.:)

 

 

 

Előzmény: a karaván halad... (74357)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74357

BIZONY!

És nem csak a banditizmus és klánleszámolások, illetve ,,titkos társaságok" és ,,Krisztus rendjei" ellen (misztikus banditizmusnak lehetne nevezni? vagy titkos ítélőszékeknek?), hanem a katalán és baszk radikálisok ellen, illetve a spanyol földre tévedt ,,szénégetők" és ,,vízbefolytók" ellen (nemzetközi tolvajszövetség).

Bár ez már külön téma.

Előzmény: Plieur (74355)
prwhrqkt Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74356

így van ! 

én is pusztán esztétikailag emlékeztem.

ez olyan régen volt, hogy szinte már történelem - úgyhogy szinte a te szakterületed! :-)

gondolom már a bm klub is a múlté.

most ugrott be a foto láttán , de hogy mi lehet vele, arról gőzöm sincs!

Előzmény: a karaván halad... (74337)
Plieur Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74355

:)

A "Guardia Civil"-t a közhiedelemmel ellentétben nem Franco alapította( mint azt pár helyen leírták) hanem még a XIX század közepén állították fel épp a banditizmus ellen, a francia csendőrség mintájára:)

Előzmény: M.Zoli (74344)
giap Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74354

Egyébként amikor sorkatona voltam és a vigyázzmenetben nem volt elég hangos a földhöz csapott surranónk zaja, akkor azt üvöltötték kiképzőink, hogy, mik maguk, partizánok?

a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74353

Köszönöm, elnéztem.

Egyébként hosszas levelezést folytatott Sir Scottal, és igen sok adalékot és részletet szolgált annak Napóleoni háborúkról szóló munkájához! Sőt, Walter Scott kastélymúzeumában őrzik Gyenyisz Davidov huszárszablyéját, amit ő elküldött neki ajándékba! :)

Ugye, mennyire kicsi a világ. ;)

Előzmény: HG4I (74348)
giap Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74352

korrekt.

Előzmény: a karaván halad... (74350)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74351

Amióta van nemzetközi hadijog, az afgán insurgensek az esetek többségében se nem kombatánsok, se nem népfelkelők, se nem partizánok, mivel nem felelnek meg egyik, nemzetközi hadijog szerint előírt előírásoknak. Egy részük maximum a tiltott kombatáns kategóriába tartozhat (p.l. a nemzetközi önkéntes vagy zsoldos kategória, amelyről szintén értekezik a nemzetközi hadijog), de ez egyáltalán nem jellemző.

Ha a XIX. század első negyedének fogalmai szerint élnénk most is, akkor bizony partizánok vagy népfelkelők lennének.

Csak hát változott a világ.

Előzmény: zsitvica (74346)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74350

Pontosan. A XIX. század elejéig még elkülönült a partizánháború és az úgynevezett ,,kis háború" (guerrilla) amit másutt ,,népi háborúnak" is neveztek.

Abban az időben a partizánok leginkább vagy szabadcsapatokat takartak, vagy pedig a hadseregtől portyákra, rajtaütésekre, hátországi rombolásra, csatákban pedig mélységi felderítésre, károkozásra, futárok és trének elfogására kirendelt reguláris és irreguláris könnyűlovassági alakulatokat. Ami jelenleg a special force feladatköre.

Ráadásul 1742-ben igen kevés volt a reguláris huszár bandérium, a huszár alakulatok többsége irreguláris vagy félreguláris volt.

1809-ben (Spanyolország, Tirol), 1812-ben (Oroszországban) és 1813 (Poroszország, Nassau, Szászország) a partizánok már nem voltak hagyományos értelemben vett csak kirendelt lovassági alakulatok, ugyanis az összes esetben ötvözték az addigi nemkonvencionális hadviselést és a népi háborút (és ez volt újdonság).

Majd beteszek a ,,Katonai" topikba egy fejezetet a német partizán hagyományokról.

Előzmény: giap (74343)
Dobri Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74349

 Egy kis észak-koreai hadgyakorlat.

HG4I Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74348

Sir Walter Scott

 

h nélkül.

Előzmény: a karaván halad... (74334)
giap Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74347

Kik az afgán honvédők?

Előzmény: zsitvica (74346)
zsitvica Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74346

a partizán a megszállt területek lakosságából alakult, mai szóhasználattal terrorista banda, itt nem konvencionális hadviselést vívó, kis, vagy gerilla hadviselést alkalmazó kommandó féle alakulat.

 

_________________________

 

Ok.

 

Afganisztánban az afgán honvédők partizánok ?

Előzmény: giap (74343)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74345

Udv.

 

Spanyolorszagban az sem volt ritka alkalom, hogy 5-10-15 000 fos spanyol partizan csapatok ( hadtestek - hadseregek ) nyilt utkozetet vallaltak a franciakkal mas angol, spanyol, portugal regularis seregek oldalan, vagy akar onmagukban. Vagy akar erodot ostromoltak ( vettek be ), vagy erodot vedtek.

 

Udv.

Előzmény: giap (74343)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74344

Udv.

 

Csatlakozva Giap velemenyehez, a partizan meg az elso VH-ban is mas tartalommal birt, benne volt a regularis csapatok rajdolasai is, amennyiben nem tevedek. :)

 

Raadasul mint irtam lejjebb a spanyol guerilla hadviselesrol Napoleon ellen, azok a gerillak nagyon sok esetben abszolut mertekben konvencionalis hadviselest folytattak, es amit mai partizan hadviselesnek tudunk be, az akkor inkabb banditizmusnak szamitott, ami akkoriban abszolut ismert volt Spanyolorszagban, es nagy nagy mereteket oltott eleve meg bekeidoben is.

 

Udv.

Előzmény: vad05 (74342)
giap Creative Commons License 2011.12.03 0 0 74343

Más jelentése van esetünkben a kifejezésnek, a magyarban a partizán a megszállt területek lakosságából alakult, mai szóhasználattal terrorista banda, itt nem konvencionális hadviselést vívó, kis, vagy gerilla hadviselést alkalmazó kommandó féle alakulat. Szerintem... Üdv.G.

Előzmény: vad05 (74342)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!