Keresés

Részletes keresés

pali923 Creative Commons License 2016.10.15 0 0 124240
Előzmény: Törölt nick (124239)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.15 0 0 124239

nemtom mennyire egyezményes, de én anno ezzel mértem az elszívó/porszívó hangerejét:

 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.soundmeter.app

 

Előzmény: halaloszto (124238)
halaloszto Creative Commons License 2016.10.15 0 0 124238

amit felsorolsz az mind kézi gép. a kezed meg nem bírja órákig megállás nélkül. sem a fúró, sem a körfűrész, sem a turmixgép. a sokat használt porszívók viszont ha nem csapágyba halnak bele, akkor kefébe. a lombfűrészelés viszont pont az a műfaj, ahol leülsz egy valag kirajzolt biszbasszal, és órákig tolod.

 

volt itt valami egyezményes hangerőmérő app, amivel hasonlítgattunk gépeket. ha valaki emlékszik mi az, csinálnék pár mérést poénból.

 

Vajk

 

 

Előzmény: GPS (124237)
GPS Creative Commons License 2016.10.15 0 0 124237

 

"Mindkettőn az van hogy leválnak a kommutátorról a kis rézvezetékek és elkezd köhögni..."

 

Hát ez pech. Én valahogy ezt megúsztam az én gépeimmel - pedig alapvetően minden gépem kefés (fúrógép, flex, szalagcsiszoló dremel, körfűrész, stb. - mind-mind kefés).

 

Sőt, a háztartási gépeim is (A veterán RG28-as robottól-a keverő-dagasztó gépig, a kenyérszeletelőtől-a botmixerig min kefés. Talán csak a konyhai elszívómban és a hűtőszekrényemben van aszinkron.)

 

De porszívóm is volt vagy 6 féle az évtizedek alatt - de egyik sem motorhiba miatt ment nyugdíjba - pedig ott aztán van "kefélési-aktivitás" rendesen :-))

.

Előzmény: Törölt nick (124236)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.15 0 0 124236

"itt a fórumon többek szívnak a motorral a kefés motoros lombfűrészükön."

 

Jelen! (Güde GDS 16). Meg Bari is jelen! (Einhell xxx lombfűrész). Mindkettőn az van hogy leválnak a kommutátorról a kis rézvezetékek és elkezd köhögni, főleg terhelés alatt. De ha bemelegedett akkor üresjáratban is. Ezt tavaly raktam föl ide, Bari ezután segített rajtam egy gyors forrasztással:

 

 

Ami egy ideig jó volt aztán megint elkezdte (mondta is a Mester hogy a házi forrasztás nem lesz hosszúéletű).

Így most már én is vágyok egy aszinkron mocis gépre.... Bari meg azt mondta, hogy inkább épít egyet (ha lesz egy másik párhuzamos élete).

 

Hegnerre volt már nyálcsorgatás. Proxxonra is. Proxxonnál mi a kehes a lapbefogásnál?

 

Előzmény: halaloszto (124234)
GPS Creative Commons License 2016.10.15 0 0 124235

 

Oké, ez a te véleményed - tiszteletben is tartom.

 

Ami a kefés motort illeti, háát abban talán más a meglátásom, mert egy fasza kis kefésnek van némi hangja ugyan, de messze nem akkora, ami elnyomná a gép saját működési zaját. Lásd varrógép, de gondolom a lombfűrésznek is van saját zaja, csakúgy mint minden más gépnek.

Vagyis nem a kefésmotor a fő zajkeltője ezeknek.

 

Sőt, a kefe-csere dolog is kérdéses, mert bár részemről igen sok kefés-motoros gépem van, de én még életemben nem cseréltem kefét egyikben sem. Mert nem kellett.

 

Pedig a fúrógépem vagy a flexem (főleg az első) az hihetetlen hány üzemórát ment a 10 év alatt, amióta megvan - és köszöni rendben vannak a keféi még ma is.

 

De ha egy sok évig üzemelő porszívót veszünk alapul, amelyik forog vagy 15 ezret, néha órák hosszán át is - azok sem arról híresek, hogy évente kellene "kefézni".

(konkrétan a Penny-s bödönösöm immár vagy 6 éves, a kempinget porszívózom minden nyáron, aztán meg a lakást télen ...de "kefélni" még azt se kellett)

 

Ehhez képest, a fentieket extrapolálva, egy ilyen kis lombfűrész gépben a motorkefe élettartama (szerintem) kb. 20+ év - ha túlhajszolják a gépet :-)))

 

A dönthető asztalért elnézést - de a linkelt honlap (a sok önfényező blabla helyett) talán beírhatta volna ezt a cseppet sem elhanyagolható fícsőrt is.

 

Az extra flexiszárt meg csak harmadiknak említettem - afféle "jó ha ez is van" kategóriaként - nem perdöntő elemként. 

.

Előzmény: halaloszto (124234)
halaloszto Creative Commons License 2016.10.15 0 0 124234

ez a tipikus háziasszony hozzáállás, már ne haragudj. a featureöket többre értékeled a minőségnél. pedig a feature lehet nem is kell, meg meg lehet venni utólag, a minőség viszont mindenképpen szükséges, és nem lehet utólag megvenni.

 

1a) a kefés motor hangos, tartós üzemben túlmelegszik, és a kefe meg a kommutátor fogyó alkatrész. itt a fórumon többek szívnak a motorral a kefés motoros lombfűrészükön.

 

1b) az aszinkron motor sokkal drágább mint a kefés, mert sokkal több anyag kell bele. nem véletlen hogy kínai asztali gépekben elvétve sem látsz aszinkron motort, míg a normális asztali gépekben mindben az van, hiszen a súly nem probléma.

 

2b) szerintem és valószínűleg alapján döntést hozni igazi háziasszony dolog. ha nem tudunk valamit, akkor utánnajárunk. (vagy nem adunk benne tanácsot) a hegnernek is dönthető az asztala. http://www.hegner.co.uk/hegner-multicut-1-scrollsaw-230v-100w.html

 

3) extrák. a gagyi fő jellemzője, hogy az alapfunkciót nem tudják rendesre megcsinálni, de teleaggatják extrákkal. amik vagy használhatóak vagy sem. a pénzedért kapsz egy csomó extrát, az alapfunkcióra annyival is kevesebbet költött a gyártó. pedig azért te alapvetően fűrészért mentél a boltba, majd ha szükséged lesz egy flexitengelyes csiszolóra, akkor veszel egyet külön. a blekkendekker dekopíron is van lézer, meg szerszámnélküli lapcsere, meg sokwattos címke meg gumírozott markolat, csak éppen egyenesen nem tud vele vágni szinte senki aki megveszi.

 

 

Lombfűrészben a linkelt hegner egy alapkivitelű merci, a dedra egy homasitából felcicomázott lada. a proxxon amit ajánlottam, az egy opel vagy egy ford. és habár ez szerintem, de amit leírtam az mind elsőkézből vagy másodkézből tapasztalat, nem agymenés.

 

Vajk

Előzmény: GPS (124232)
gergem Creative Commons License 2016.10.15 0 0 124233

Ok, köszönöm! Közben megnéztem, a három deszka körül az egyik 20-22%-os (attól függően, hol mérem), a többinél a legtöbb helyen 15% körüli, vagy az alatti. A 18% az elsőnél jött ki, ha a végén mérem (ahol nem lett gyalulva). Várok akkor még vele, ameddig bírom :))

Előzmény: Hobbiasztalos.blog.hu (124228)
GPS Creative Commons License 2016.10.15 0 0 124232

 

Én egy Dedra gépet néztem ki ami nem olcsó, de nem is a legdrágább.

http://dedra.pl/hu/products/info/590/lombfureszgep-hajlekony-hengerrel.html

 

A következő kategória mér igen drága 146 ezer

http://www.gelko.hu/hegner/lombfureszgepek/hegner-multicut-1-lombfureszgep.html

HEGNER MULTICUT-1

 

 

Én ránézésre gondolkodás nélkül a felső (Dedra) gépet választanám.

És nem csak azért, mert a második egy durván túlárazott gép - amit nehéz a paramétereivel megmagyarázni.

 

INDOKLÁS

 

1) Kezdve a motorral-meghajtással.

 

a) A Dedrában egy vélhetően kefés, 200 W-os, 1200 -4500 ford. között változtatható fordulatszámú motor van  - ami különböző anyagok megmunkálásánal igen hasznos állítási lehetőség (a tartozék flexi-szár használatánál meg pláne)

 

b) A drága gépben egy síma, 100 W-os aszinkron forog, semmi extra - a lehető legolcsóbb, legegyszerűbb megoldás.

 

2) Asztal

 

a) A Dedra asztala nyilvánvalóan dönthető 45 fokig - fogaskoszorúval finoman állítható, valamint karral rögzíthető

 

b) A drága gép vélhetően NEM tudja ezt - mert ez sem a fotóból, sem a leírásból nem derül ki.

Szerintem NEM dönthető az asztala - tehát még egy lehetőség mínusz.

 

3) Extrák:

 

a) A Dedrához jár egy flexi-szár is (amit humorosan hajlékony henger-nek fordított a vicces fordító) - de meg egy kis sorjázó-segédasztal is van a gép végében - amit a 4500-as fordulatig állíthatóság is támogat.

Ez a ficsőr (persze nem drótkefével használva) még igen hasznos is lehet a munka eldolgozásánál.

 

b) A drága géphez természetesen semmi ilyesmi NEM jár (csak a vaskos árcédula).

 

Hát így látom én, legalábbis.

.

Előzmény: Karger (124216)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.10.15 0 0 124231

Szia!

Itt helyben van egy idős asztalos mester hozzá szoktam vinni a gyalukést és a szalagfűrészlapot ha életlen, nagyon ügyesen megélezi. Majd elviszem hozzá ezt a hosszlyukfúró kést hátha megtudja élezni. Ez egyébként Kínai kés nem tudom érdemes-e éleztetni? 

A készletben valóban van több méret is, de nekem ez a 10 milliméteres kés a szimpatikus, és a felhasznált deszkákhoz szerintem ez a legoptimálisabb méret! 

Igazából ezért kellene nekem a 10 milliméteres hosszlyukfúró kés.

Üdv.: Zoli

 

Előzmény: Kamelot (124223)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.10.15 0 0 124230

Szia! 

Sajnos a legtöbb hosszlyukfúrógép a meghajtást közvetlenül a villanymotoról kapja, mindenféle áttételezés nélkül, ezért a fordulat nagyon kicsi. Most pontosan nem emlékszem, de vagy 1.400 vagy 2.800 a villanymotor fordulata, de a 8.000 fordulatot még csak meg sem közelíti!

Jó hogy ezt a fordulatot szóba hoztad, mert így legalább megvilágosodtam, hogy nekem nem spirálmaró kell, hanem csak sima kétélű hosszlyukfúrókés, extra ként esetleg olyan, aminek a végében még keresztélű kés is van, hogy könnyebben bele lehessen tolni a fába.

Üdv.: Zoli

 

Előzmény: halaloszto (124222)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.10.15 0 0 124229

Szia! 

Köszönöm, őket is megkérdezem!

Üdv.: Zoli

Előzmény: Barnamedvébb (124220)
Hobbiasztalos.blog.hu Creative Commons License 2016.10.15 0 0 124228

Szerintem várjál. Én 15% körüli fát szeretem megmunkálni, kevésbé ég rá a fűrészlapra a fa ilyen szárazon. 

 

Előzmény: gergem (124226)
Hobbiasztalos.blog.hu Creative Commons License 2016.10.15 0 0 124227

Szia!

 

Nekem egy einhell gépem van, még nem sokat használtam időhiány miatt, de amit eddig tapasztaltam az alapján nekem tökéletesen megfelel. Jóval olcsóbb mint az általad linkeltek. Ha nekem kellene választanom a két belinkelt gép között akkor én az elsőt választanám. Nagyon jó és hasznos rajta a kézi csiszoló/maró, ezzel a fűrészelés utáni sorjákat lehet eltüntetni. A teljesítménye is jóval nagyobb a másik gépnél. 

 

 

Előzmény: Karger (124216)
gergem Creative Commons License 2016.10.15 0 0 124226

Köszi. A felületen mértem, igen, de amikor megvettem (1-2 hete), akkor gyalulták nekem a telepen. Ez változtat, vagy inkább várjak, az a biztos? 

Előzmény: Hobbiasztalos.blog.hu (124215)
gergem Creative Commons License 2016.10.15 0 0 124225

Ez lemaradt, garázsban van, szóval fedett helyen. Ott maradhat is akár tavaszig. Viszont nincs fűtve a garázs.

Előzmény: halaloszto (124211)
409 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 124224

"Mivel fémhez tervezték - ha el nem töröd - majdnem örökélet."

 

Az megeshet, hogy örök élet, mert az első próba után bedobja a sarokba. Fához ezek nem alkalmasak, csak nagy füstöt csinálnak.

Előzmény: Tschaby (124164)
Kamelot Creative Commons License 2016.10.14 0 0 124223

Van még több lehetőség is. Ha életlen lesz a szerszám nem szokták kidobni. Feltalálták már az élezést is. A készletben gondolom van több méret is. A bútor nem fog megsértődni ha másik mérettel készíted a csapot.

Előzmény: arvaiz69 (124219)
halaloszto Creative Commons License 2016.10.14 0 0 124222

halgass Kamelotra. a te géped max 8000et forog, az nem maró hanem fúró. a magyar iparos szlengben hosszlyukfúrónak hívják. nem marószerszám kell bele. 

Előzmény: arvaiz69 (124219)
kofic Creative Commons License 2016.10.14 0 0 124221
Előzmény: drRamaty (124159)
Barnamedvébb Creative Commons License 2016.10.14 0 0 124220

hello

 

Szerker-ben is van spirálmaró, őket a Freud lapok kapcsán szoktuk itt emlegetni.

Előzmény: arvaiz69 (124214)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 124219

Szia! 

Éppen azon gondolkodtam, ha ezeken a hosszlyukfúrón olyan sok a spirál, akkor lehet a forgács nem tud belőle kijönni és előbb utóbb eltömődik.

Köszi, hogy belinkelted ezt a lehetőséget is. Utána nézek.  Először Boronkaihoz telefonálok majd. 

Üdv.: Zoli

Előzmény: Kamelot (124217)
halaloszto Creative Commons License 2016.10.14 0 0 124218

https://www.amazon.de/PROXXON-28092-Proxxon-2-Gang-Dekupiers%C3%A4ge-DSH/dp/B0017V817A/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1476475955&sr=8-1&keywords=proxxon+dekupiers%C3%A4ge

 

nekem ilyen van. a lapbefogatásával nem vagyok teljesen elégedett, de egyébként hozza amit a proxxontól vársz.


Vajk

Előzmény: Karger (124216)
Kamelot Creative Commons License 2016.10.14 0 0 124217

Nem akarlak elkeseríteni de ezek fémipari marók. Fára nem lesz jó. Én inkább ezt javaslom. Van egy olyan emlékem mintha neked balos fúró kéne. Lehet hogy tévedek.

Előzmény: arvaiz69 (124214)
Karger Creative Commons License 2016.10.14 0 0 124216

Sziasztok srácol!

 

Elég rég posztoltam itt, de nem sok hobbi asztalos tevékenységet csináltam mostanság.

Viszont most vannak ötleteim, amihez jó lenne egy lombfűrészgép. Van valakinek itt ilyen gépe, és ha igen milyen márka, mennyire elégedet?

Én egy Dedra gépet néztem ki ami nem olcsó, de nem is a legdrágább.

http://dedra.pl/hu/products/info/590/lombfureszgep-hajlekony-hengerrel.html

A következő kategória mér igen drága 146 ezer

http://www.gelko.hu/hegner/lombfureszgepek/hegner-multicut-1-lombfureszgep.html

HEGNER MULTICUT-1 

Hobbiasztalos.blog.hu Creative Commons License 2016.10.14 0 0 124215

Gondolom a felületen mértéd a nedvességet. Lehet, ha kicsit meggyalulod akkor jóval többet fogsz mérni, ilyenkor még nem szabad felhasználni a fát. Ez gyors száradásra utal ami nem előnyös.
Ha mélyebb rétegekben is 18 % akkor szép lassan száradt ki a fa, ilyennél kisebb a veszéj hogy meg fog repedni. Én a heyedben várnék még tavaszig, addig had száradjon.

 

Előzmény: gergem (124210)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 124214

Szia!

Nagyon jók ezek is köszönöm. Na most már lehet válogatni!  A kobaltos kés jobb szerszámminőség mint a HSS kések? Azt hittem a HSS-nél nincs jobb minőség! És mit jelent a ZPS kobaltos jelzés? Árban majdnem duplája mint a sima kobaltos kés.

Azt hiszem innen is rendelek majd!

Üdv.: Zoli

 

Előzmény: Tschaby (124164)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.14 0 0 124213

Használjátok a svéd viaszra kültéri munkáknál, írtam párszór, hogy príma. Ecsetelni kell. Az első réteg ilyesztően csúnya, de a második helyrehozza. Még a gyalult anyagra is elmegy, de arra 3 réteg kell.

Az egyik srác kitalálta, hogy felhígítja 2o% vízzel és fújni is lehet, ami sokkal gyorsabban megy.

Beissza a fa, mert vizes alapú. Luccfenyőre és borovira nagyon jó használható.

Készítettünk egy faburkolatos házat vagy 4 éve, 3 réteg svéd viaszt kapott, picit sárgásra pigmentálva, síma luckfenyő.

Olyan mintha a tegnap csináltuk volna. Semmi színeltérés nincs a déli és az északi oldalhoz képest. 

Most az idén már vagy 12oonm kezeltünk le vele. 

Bekeveri a Tikurillát forgalmazó üzlet bármilyen színre. Élénk színeket nem lehet belőle kikeverni.

Fajlagosan olcsó, mert nagyon kiadós. 1oonm lambériára elég volt 2 rétegben 12.5 kiló. 

Pigrol a neve. 

Előzmény: Törölt nick (124207)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 124212

Szia! 

Köszönöm, hétfőn felhívom őket és rákérdezek!

Üdv.: Zoli

 

Előzmény: kuperta (124163)
halaloszto Creative Commons License 2016.10.14 0 0 124211

ebben az időben nem fog 18%alá száradni kint. viszont akár lekezeled most, akár nem, jövő nyáron sokat fog összemenni. ha tudod fűtött helyen tárolni kicsit, ott feldolgozni,  kezelni, és utánna kivinni, akkor szerintem ok. ha mostantól kint lesz, ázik, akkor a nyáron lehet hogy lehet újrafesteni.

 

Vajk

Előzmény: gergem (124210)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!