Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126430

Venti lesz mindenképp, utána jöhet a következő lépés, de a fűtést lehet máshogy meg tudom oldani úgy,hogy nem fáj, ezt ezért nem erőltetem. De ehhez a garázsajtó osb lapjaira belülre lehet tolok még kis szigetelést (bár nem tom mennyire kell vagy sem, de hidegnek hidegek), ezután ha minden igaz nyitva hagyhatom a garázst lezáró vasajtót és akkor egy 10 fok környéke tartható lesz folyamatosan, ezért nem foglalkozom a fűtéssel komolyan.

Ill. hátsó bejárat vasajtaját is leszigetelem ahol csak lehet.

 

A spejz, lenti fürdő/wc, fenti fürdőnek van egy közös felfelé menő szellőzője, csak venti nincs benne, ide fog bekerülni egy a fenti fürdő fölé, remélem egy elég lesz hozzá :) és bármely helyen villanyt kapcsolunk azonnal be fog indulni késleltetett leállítással. Ilyen megoldások vannak kiépítve tudatosan, nem kell vésnem hozzá semmit se, csak bekötni.

Előzmény: GPS (126428)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126429

"kötelezővé tenném a lakóépületek valamilyen (lehetőleg gépi) szellőzőberendezéssel való ellátását."

Én meg a kiépített csendes!!! rendszer kötelező üzemelését, s ha valaki ezt a 10.-en nem bírja ésszel felfogni, az költözzön tanyára.

Előzmény: GPS (126428)
GPS Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126428

 

"Első lépésben mindenképp marad egy szellőztető venti, amit Paco javasolt már az elején,"

 

Csak megismétlem: ha kifújod a benti nedves levegőt a szabadba - azt értelemszerűen szintén a szabadból fogod pótolni.

Ha esős időben kint 90+% a páratartalaom - te ugyanazt a 90+%-os levegőt fogod visszatolni a kifújt levegő helyett.

 

(most itt csak a légnedvességről beszélek - nem a kipufogógázról, meg egyebekről)

 

Tehát ha kint (nagyon) magas a páratartalom (és ha nem fűtsz be odabent) akkor nem valószínű hogy ilyenkor csökkenne a benti páratartalmad bármennyit is.

 

 

Egyébként (ha már szóbahoztad a lakást is) részemről nem hogy pártolom, de kötelezővé tenném a lakóépületek valamilyen (lehetőleg gépi) szellőzőberendezéssel való ellátását.
Konkrétan van egy barátom, aki a saját építésű (egyébként remekül megcsinált) többszintes házába az égvilágon semmilyen szellőzést nem tervezett be - nem hogy ventilátorost, de még járatait sem.

Sem a konyhába, sem a fürdőszobába, sem a WC-be - a lakóterekről már nem is beszélve.

Az volt a szlogen, hogy ha büdös lesz a WC-ben, majd kinyitják a kisablakot. Na jahh, télen, a mínusz 5 fokban, remek ötlet.

Most persze talán jó lenne egy konyhai elszívó... na de hova vezetni? Hacsak nem lukat verni a ház oldalába... na de kéremszépen...

.

Előzmény: Törölt nick (126427)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126427

:D :D :D :D :D

 

Nem természetesen :D

 

Max fentről egy-két helyen csepeg a víz, de az egy másik probléma, azt tavasszal megoldjuk, valahol a terasz kövezése alatt megsérült a szigetelés, sejtjük is hogy hol, egyik tartóoszlopnál (ami tartja a terasz feletti keretet a futónövényhez), de ez minimális (itt nem folyik, néha-néha egy-egy csepp), a fal nedvessége inkább izgat.

Első lépésben mindenképp marad egy szellőztető venti, amit Paco javasolt már az elején, ez úgyis kéne a kipufogógáz miatt, s egybekötjük a dolgot a lakásban lévő fürdő szellőztetés kiépítésével, mert oda is kéne egy ilyen venti, ezen már agyaltunk is pár hete, legalább előtérbe hozzuk.

Aztán tavasszal nekilátunk a fal problémájának, eddig is ilyen volt már évek óta, azt a kis időt már kibírja...

 

Cimbinek már írtam is, majd ha látja úgyis keresni fog :)

 

KÖszi

Előzmény: GPS (126423)
Paco155 Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126426

Előzmény: GPS (126423)
Tie Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126425

Az uzolsón érdemes elgondolkozni szerintem. 

Nem egy rettenet nagy helyiségről van szó, egy inverteres fűtős klíma megoldaná szerintem, és az nem is olyan horror költség, elég gazdaságosan is tudnak működni, és két légy egy csapásra. Fűt is, párát is kivonja. 

Előzmény: GPS (126418)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126424

GPS!
Légyszi most ne nagyon olvass, inkább az ígéretednek megfelelően pötyögtesd be az új, befejezett sztoridat az offtopicra.

Előzmény: GPS (126423)
GPS Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126423

 

"Nem a külső páratartalom magas hanem a belső, mert vizes a fal."

 

Olvastam:  "nagy ellenfél lett a pára, ami ömlik a falakból esős időben és több mindenen láttam meg rozsdát :("

 

Ugye, ezt nem úgy kell elképzelni, hogy esős időben (!) átjön az eső a függőleges falon.

 

Hacsak nem háztartási kekszből készült - mert akkor az más.

.

Előzmény: Paco155 (126419)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126422

Szia

 

Igen, jelenleg a gépin gondolkodok, de lehet az említett falra szerelt ventillátoros lesz az első lépés, akkor a szellőzés is adott lenne, most az ajtó teljesen szigetelt, gyak nem jön be kintről semmi se. Kezdetleges megoldással csináltam (avval dolgoztam, ami épp volt otthon), de lényeg, hogy nincs befúvás, viszont ez miatt a kipufogógáz se tud nagyon távozni, ha csukva van az ajtó :) Emiatt orral állok be többször, de az nem a legjobb megoldás, jobb szeretek tolatni lefele, kifele akkor jobb a helyzet.

 

Ez miatt kéne egy ventillátor mindenképp (hátsó ablakot majd ki fogom feszegetni, hogy lehessen használni, gyak össze van rohadva, így ez nem egyszerű, de meg fogom valahogy oldani :)), a venti helyén gondolkodok még mi lenne jobb, de lehet a garázsajtó falára kéne tenni, eső esetén ott kisebb a páratartalom, mint a kert felől.

 

Legalább van megint min agyalni :)

 

Köszi

Előzmény: GPS (126418)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126421

Szia

 

Néztem ezt is már, ill. ilyenekkel kezdtem, de a ventillátor az nekem jobbnak tűnik a szellőztetés végett is.

De kiokoskodjuk még melyik is legyen.

 

KÖszi

Előzmény: Garfield007 (126404)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126420

Szia

 

Bármi lehet, ugyanakkor mindenütt lett letéve szigetelés, nekem az a gyanús, hogy a vizes földből szív oldalról.

Jobban megnéztem és nem csak szomszéd részéről ilyen, hanem a hátsó kerttől is, ugyanakkor utcafrontnál nem láttam gondot, tehát ott nem jön, ill. garázson kívül sehol máshol, ami nekem kicsit kezd gyanús lenni. Gyanús, hogy esetleg a kőműves mester egyszerűen nem rakta mégse oda azt a szigetelést csak rávakolt oszt jónapot.

Erről majd beszélek drága anyósommal, ő is ott lakik velünk :)

 

Egy szellőző mindenképp kéne garázsra, így a ventillátor nem elvetendő ötlet (kipufogógáz miatt, ne maradjon bent meg szivárogjon fel a lakásba, esetleg faport is viheti kifele, azt se bánom (már ami megmarad, most nagyon jó az elszívóm, gyak semmi por nem kerül a hamuszívó tartályába, még egy torkos szívás esetén sem) :D)

 

Cimbivel beszélek hogy tudná kivitelezni, ha már elektromos és jóbarát :)

Előzmény: Pillanatragasz (126397)
Paco155 Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126419

Olvass egy kicsit és értsd is meg amit ír. 

Nem a külső páratartalom magas hanem a belső, mert vizes a fal.

Előzmény: GPS (126418)
GPS Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126418

 

Milyen használható megoldások vannak, amit nem kell állandóan figyelni? (vízelvezetést megoldom)

 

Ehhez elmondanám az én véleményemet is. Tehát szerintem - a te esetedben - olyan, hogy "páraelszsívás", olyan NINCS.

 

Ilyen értelemben pára-elszívásról csak akkor beszélhetünk, ha a helységben van valami extra pára-forrás - pl. egy fazékban víz fő, szárad valami nedves dolog odabent (pl. ruha) stb.

 

De a te esetben erről nincs szó - téged a külső levegő bazinagy páratartalma szomorít - ezért teljesen értelmetlen kifújni bentről a párás levegőt, hisz értelemszerűen ugyanolyan párásat fog beszívni kintről, hisz vákuum nem keletkezhet odabent. Tehát ugyanott vagy, ahol elindultál.

 

Mi marad hát? Az, hogy valahogy kivonod a benti páratartalmat a levegőből és gondoskodsz, hogy friss, párás levegő ne nagyon jusson be (ajtó-ablak-szigetelés, ilyesmik.

3 féle lehetőség van (most így hirtelen) - de egyik drágább, mint a másik.

 

1) Megemeled a helység hőmérsékletét - azaz gyakorlatilag befűtsz. Ezzel csökkented a levegő relatív páratartalmát, megszűnik a kondenzáció.  Nem taglalom, hogy ez pénzbe mibe kerül - hát nem kevésbe.

 

2) Megkötöd a párát. Erre rengeteg vegyi-nyavaját lehet kapni, ezt pl. pont a minap fordítottam: http://globiz.hu/index.php?page=product&product_id=57401A

Jónak jók - de a megkötési kapacitásuk véges, vagyis telítődnek elég hamar és onnantól kampó. Jaa és ezt sem ingyért mérik.

 

3) Gépi páramentesítés. Ez gyakorlatilag egy mobil-klíma, amelyiknek a kimenő-csövét visszavezetik a helységbe. Így nem keletkezik vákuum a helységben (nem szívsz be több nedves levegőt és még az elhasznált energia sem vész kárba, hisz hő formájában bent marad.

A párátlanítás a gép hűtőjén következik be - hisz a fagyos párologtatón azonnal kicsapódik a páratartalom és azt a klíma kondenz-csövén símán csak ki kell vezetni a helységből - de van saját víztartálya is, csak kicsi.

 

Ez valóban hatékony - ám nem olcsó maga a gép sem (árak pl. itt: http://paratlanito.arukereso.hu/) és még áramot is zabálnak.

Igaz, ezért nyújtanak is valamit.

 

Ha így nézzük, talán érdemesebb egy valódi mobil-klímát venni - akár használtan is - mert az még nyáron is jól jöhet.

 

 

(Ez utóbbit gazdaságosan egy pára-kapcsolóval lehet üzemeltetni, pl. én pont most rendeltem egyet, ezt ni: http://www.ebay.com/itm/261564146105  )

.

Előzmény: Törölt nick (126382)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126417

Miért lehetetlen a szomszéd kertje felől megtalálni? Átmész, megnézed.

 

"Igazából ahol föld alatt van szinte körben érződik rajta, hogy párás, anyós meg nem érti, szigetelés van mindenütt... (ő meg építész, ő tervezte végig mit hogy hogyan tegyenek, igaz, nem volt itt, amikor a szaki épp csinálta...)"

 

Akkor ott nincs szigetelés, vagy ami van, AZ nem szigetelés csak odagányolmány. Pince? Valahol áss le az alap aljáig, és nézd meg. A szomszéd kertje felől pont jó lesz, megegyeztek, hogy az extramély szántásért cserébe csinálhatod. 1 méter szélességben.

Előzmény: Törölt nick (126394)
Paco155 Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126416

Persze, ez egyértelmű.   Épp ezért kellene olcsóbbnak lennie, ha közvetlenül tőle veszem, és még érte is megyek :D

Előzmény: halaloszto (126415)
halaloszto Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126415

ugyanezzel a képpel évek óta hirdeti...

 

az azért tény, hogy erdős vidékeken sokkal egyszerűbb olcsón faanyagot szerezni. a kereskedők komoly árréssel dolgoznak, aki boltban akar fát venni, annak meg kell fizetnie a tárolást, szállítást, veszteséget, kereskedő hasznát.

Előzmény: Paco155 (126414)
Paco155 Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126414

A faanyagra.   Nincs hozzá ár írva, viszont a bácsi többi hirdetését megnézve rohadtul el van szállva, hogy miért mennyi a reális.  Szóval nem csak messze van, szerintem drága is lesz.

Előzmény: feketefelhoo (126410)
Paco155 Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126413

"Az eddigi kutakodásaim során azt a véleményt találtam hogy sokkal jobbak a régi stanley gyaluk."

 

És mit írtak Győző, ez miben nyilvánul meg?   Síkabbak? Merőlegesebbek?  Vagy mi?

Előzmény: Hobbiasztalos.blog.hu (126412)
Hobbiasztalos.blog.hu Creative Commons License 2016.11.12 0 0 126412

Ezen már én is megrökönyödtem. Az eddigi kutakodásaim során azt a véleményt találtam hogy sokkal jobbak a régi stanley gyaluk. Sajnos sok esetben jelentős munkát kell ráfordítani ezeknek a felújítására. Így szerintem már nem éri meg.

 

Előzmény: feketefelhoo (126406)
drRamaty Creative Commons License 2016.11.11 0 0 126411

A végén már szinte biztos voltam benne, hogy valami új fajta Viagrát ajánlgatsz itt nekünk:

"kíváncsi vagyok, hogy mit tud az a "12 Actions" - amit még felsorolni is nehéz, nem hogy végigcsinálni "

Aztán megnéztem a gugliban mijafasz az a Somat :-)

Előzmény: GPS (126381)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.11.11 0 0 126410

Ezt sejtettem. Pont ma néztem egyet az angol ebay-n : az utolsó 10 percben 25-ről 33 fontra ment fel a licit, meg még 18 lett volna a posta

 

Kicsit más : keresgéltem a jófogáson, ezeket leltem érdekességképpen :

 

 

http://www.jofogas.hu/bacs_kiskun/Gyalupad_gyaluasztal_loft_satuasztal_satupad_tolgyfa_55571340.htm

 

Faanyag rogyásig, kár hogy a világvégén van

 

http://www.jofogas.hu/somogy/Tolgy_padlo_deszka_padlo_tolgy_fureszaru_gyalu_asztalos_56909721.htm

Előzmény: Paco155 (126408)
rferi Creative Commons License 2016.11.11 0 0 126409

Biztos, nekem nincs fémvödröm vagy 20 éve

Előzmény: Paco155 (126408)
Paco155 Creative Commons License 2016.11.11 0 0 126408

Műanyagvödör legyen mert a horganyzottat megeszi a lé :)

Előzmény: rferi (126405)
Paco155 Creative Commons License 2016.11.11 0 0 126407

Magánvéleményem az, hogy nem.  Ha az a bajod, hogy a nyél műanyag az újon akkor készítesz egyet fából. A többi meg ugyanaz.

Előzmény: feketefelhoo (126406)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.11.11 0 0 126406

Gyalu kérdés következik !

 

Az ebay-n nézegetem az öreg Stanley-ket, egy 5-ös kéne nekem most. Viszont ezeket ( szállítási költséggel együtt ) az itthon új ár közelébe licitálják a drága vevők.

 

Jobbak azok a régiek annyival, hogy megérje rálicitiálni ?

 

 

 

 

rferi Creative Commons License 2016.11.11 0 0 126405

Elsőre próbáld ki a párastop vegyi párátlanítót. Még a készülék se kell hozzá, csak egy vödör, egy farúd, a rúdra felszúrod a tasakot és felfüggeszted a vödör karimájára.

Ha jól gyűjti a vizet, és ettől csökken a gondod, akkor párátlanítót vegyél.

Előzmény: Törölt nick (126394)
Garfield007 Creative Commons License 2016.11.11 0 0 126404
Előzmény: Paco155 (126400)
rferi Creative Commons License 2016.11.11 0 0 126403

Na ezaz. Totál bizonytalan minden, ezért kéne neki legalább egy párátlanító oda.

Előzmény: Paco155 (126400)
72pt Creative Commons License 2016.11.11 0 0 126402

Önts rá egy kis kolát, alufoliaval dörzsöld,gyönyörűen leszedi. Itt ajalották pár hónapja és kiválóan működik.

 

Előzmény: Pgabor79 (126366)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.11.11 0 1 126401

Szia! 

A kémény úgymond 4 téglás, a külső mérete 38 x 38 cm, a belső mérete 14 x 14 cm. A füstcsonk méretére fejből nem emlékszem, de most megnéztem az interneten és azt írják 120 milliméteres a füstcsonk.

Igen, ez a kandalló a forgács eltüzelésére tökéletesen alkalmas! 

Üdv.: Zoli

Előzmény: Pillanatragasz (126399)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!