Keresés

Részletes keresés

szabad paraszt Creative Commons License 30 perce 0 0 232891

Halalosytonak teljesen igaza van. Biztos, hogy van egy rész, amit ha eltávolítasz, akkor szabadon kihúzhatod a nútból/sinből a rolót. Tuti. Másképp nem igazan lehetett volna erdetileg sem összerakni a bútort. Ha meg valamilyen extra varázslással rakták össze, egyszerre (kétlem), akkor keress egy olyan részt, amit ha kivésel/marsz, akkor szabaddá válik a roló elött az út.

Előzmény: Fricu1 (232870)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 45 perce 0 0 232890

"hogy mennyit lehet fogni egy ilyen munkanal. "

Eleinte követtem a kérdésedet, de most nem emlékszem, hogy milyen vastagoló/egyengető most akkor a cél? Emlékszem a dh330-ra mint lehetséges céleszközre. Bár azza kicsit "körülményes" az egyengetés (nem lehetetlen, de nem az igazi). Van egy fórumtárs, mostanság már nemigen vagy csak nagyon ritkán ír ide, de a csatornáján mutat egy módszert amivel lehet kicsit csökkenteni a rövid asztal hátrányait. Nyilván lehet ezt is tuningolni még, de az alapötlet  szerintem jó:

https://www.youtube.com/watch?v=3C_Pj_f0NO8

Aztán olyat is írtál, hogy kellene egyengető jó hosszú asztallal. Az biztos, hogy olyannal lehet jól egyengetni, főleg hosszabb, padlónak való deszkákat. Minél nagyobb a különbség hosszban a deszka és az egyengető etető-fogadó asztala között, annál kevésbé lehet jól egyengetni vele (annál többször és nagyobb anyagvesztéssel lehet csak tényleg síkba hozni egy propelleres deszkát).

Egy ilyennel pl nincs kérdés, egyik fórumtársnak van ilyenje, kicsit foglalkozott vele és lehetett használni. Nem tudom megvan-e még neki, tán volt tolyan terve hogy eladja mert költözés (?) miatt már nemigen volt helye.

Ha ez nem elég egyengetni, akkor semmi. Szerintem érdemes ilyesmi gép után nézni, ha van helyed (meg 3 fázisod. az van?)

https://www.ochmann-maschinen.de/en/listings/4483817-used-surface-planer-kirchner-leipzig

És akkor mehet a vastagolás egy pl DH 330-cal, vagy egy hasonszőrű Maki/DeWalt gyaluval .

"tehat 0.5mm?"

Azt gondolom hogy fél mm-t bármilyen géppel lehet fogni, persze nem mindegy hogy ezt a vastagságot egy 5 centis fenyő tetőlécről akarod levenni, vagy 20 centi széles tölgy deszkáról. Ezt az utóbbit azért meg tudtam fogni a Metabo HC 260 kombigyalummal is, bár ritkán volt rá szükség.

Kések: K**vára nem mindegy, hogy milyen késekkel tud dolgozni egy gyalugép. Ugye a DH 330 és tsai, vagy a belépő szintű barkács kombigyaluk "borotvapengékkel" operálnak, tehát késvastagság ~1mm, és a gyártó szerint is disposable, azaz eldobható kések. Némelyik 2 oldalas-2 élű, tehát: elkopik -> megfordítod -> az az éle is elkopik -> eldobod.

Gyárilag a Metabo HC 260 is ilyen késekkel élezik. Nagy előnye viszont, hogy lehet hozzá venni élezhető késeket. 3mm késvastagság, jó késanyag. Páran megléptük évekkel ezelőtt, hogy külföldről vettünk élezhető késeket, és fontos: ékleceket is (!! ezt le kell mindig csekkolni, hogy a gyári ékszorítók tudnak-e fogadni vastagabb, élezhető késeket. A Metabóé NEM). Ezt ha itthon vesszük meg, egy fórumtárs lecsekkolta, 50e ft felett lett volna (AKKOR ... vagy 8-10 éve), mi megúsztuk fejenként 35e-ből, szállítással együtt. 

Élezhetőség: ugye az eldobhatót azért írják annak, mert a kés az ékléchez viszonyítva fix pozícióban van. Magát az éklecet ugyan emelhelhetnéd (és a késbeállítás miatt ez kell is), de mit érsz vele, ha az él elkopott és csak egy adott magasságig látszik ki az éklécből (így az asztal síkjából is). Ha egy ilyen kés kicsorbul, mert szöget vagy egy keményebb göcsöt kapsz el vele, akkor tényleg kuka. Tehát: nem lehet élezni. Ez azért nem teljesen igaz, mert a Metabóm gyári borotváit azért egyszer megfentem (ez nem igazán élezés), erre egyszer bármelyik ilyen eldobható kés jó. Egyszer. Utáne tényleg új kést veszel. De az élezhető kés nemcsak azért jobb, mert élezhetó, hanem az éltartása is jobb. Sokkal ...

Elszívás: igen, lehet látni videókban hogy elszívás nélkül használnak ilyen gépeket, de azok az elszívócsonkok nagyon nem dísznek vannak. Nemcsak a sepregetést úszod meg, azért el tud tömődni az elszívócsonk is, plusz ami a rosszabb, a forgácstörő és a késtengely közötti rész is. És igen, porszívóval ne nagyon akard elszívni a 100-as  (nagyobbaknál 120) csonkot 40-50-mm -re lecsökkentve. Ezt már rengetegszer kitárgyaltuk itt, keress vissza. Röviden összefoglalva: porszívó: nagy vákum -> kis légszállítás -> nem erre való. Aszinkron motoros elszívó: nagy turbina, porszívóhoz képest kis fordulat (~2800), kis vákum de nagy légszállítás -> erre való. Ezt én pl nemcsak - ahogy kofic fórumtárs, egyben szakember is mondaná: fejben szexeléssel tanultam meg. Gyártottam elszívót meg leválasztót is a gyalugéphez (https://drive.google.com/drive/folders/1GEPpOHr3ks4FUv-FYJDyPN4gVatjvRcg?usp=drive_link az első videó egy balf**sz próbálkozás, a 2. már a jobbik verzió, Thien-Baffle leválaszóval) , de a motorja eccő kondis lett, és amíg javították pont kellett volna gyalulni, így ráműtöttem az amúgy igen jó OBI-s porszívómat a Metabo 100-as csonkjára: hát ... :D Nem sokat tudott hozzátenni az elszíváshoz, így inkább nem is használtam. Jó volt az így is:

https://drive.google.com/drive/folders/1hafNakyyUsUwwmPpLXVfbK1GSM-vb_Q4?usp=drive_link (első videó, elszívás nélküli vastagolás)

Hobbi felhasználásra engem a Metabo teljesen jól kiszolgált. El kellett adnom mert .. el kellett. Egyik gépem amit igen sajnáltam. (mindegyiket, de ezt különösen).

Szerintem neked is jó lenne. Vagy az elődje, az Elekta Beckum HC 260, ezt már nyilván csak használtan tudod megvenni, ebay, jófogás, stb. De sok alkatrésze "csereszabatos" a Metabo-val.

Ha van kedved, itt szétnézhetsz, kb itt van (majdnem) minden amit az elmúlt ~10 évben csináltam, a Metabot 2016-ban vettem (újonnan volt 250 pisztolyorrú Mátyás), ezekből a munkákból sokszor vette ki a részét, nagyon jó szolga volt:

https://drive.google.com/drive/folders/0BxqfhowG4BNbVmJmYlhEQkpVOEk?resourcekey=0-0vGSNOi_-YFR0A0GAPuD5g&usp=drive_link

(elnézést hogy ilyen baszomnagy linkeket szúrok be, de nekem egy ideje nem működik a szöveg linkké alakítása, se Chrome, sem Edge böngészőből)

Nekem ez a volt a kedvencem, eleinte neki se akartam fogni, de aztán beadtam a derekam. Elég sok juhart és tölgyet, meg az első labdánál cseresznyét kellett gyaluljak, ráadásul viszonylag pontosan. Az adott igénynek a Metabo is kiválóan megfelelt:

https://drive.google.com/drive/folders/1R1i9EEd7_u4o7glW1fD7BQ3gdGtD7odB?usp=drive_link

Meg ő, mert itt kockulhattam is, kellett (jó, nem kellett volna feltétlenül, de én használtam) hozá kis PC-s munka, meg CNC.

https://drive.google.com/drive/folders/1nVBwtZqUCT7M7OLbbk9KvloSBrCyJWSu?usp=drive_link

Persze írhattam volna csak ennyit is hogy vegyékombimetabótmerazjó. Meg használj elszívást, mert ... csak. Csak tán jobb így, hogy kifejtem: miért.

Előzmény: sujgojo (232879)
szabad paraszt Creative Commons License 45 perce 0 0 232889

Én lehet nem vennék gyalut a helyedben. Olcsót akarsz és az nem lesz jó. Nekem úgy tünik, hogy csak a leendő padló miatt vennél. Fizess valakinek, hogy gyalulja meg Neked, vagy ha már mindenképp szeretnél gyalut, akkor próbálj egy már használható kombigyalut venni, mint pl.: a Metabp HC260, ráadásul ez még elmegy elszívó nélkül is. Az ennél komolyabbak már nem igazán. (A Bernardo az nem komolyabb.)

Előzmény: sujgojo (232882)
Livio Creative Commons License 1 órája 0 0 232888

Úgy értem itt nem bútorasztalos minőségről van szó. Ezesetben szerintem működhet a vastagoló. Tapasztalatom szerint ha pl építő fűrészárut gyalulva kérek az is csak körbevastagolt (általában valamilyen négyfejes maróval) és véletlen se lesz sík. Meg ugye a bolti lambériák is elég görbék tudnak lenni aztán csak felkerülnek a helyükre. Persze mindenből lehet jobb és gyengébb minőséget is találni. Két dolgot viszont figyelembe vennék:

-Naggyából megegyengetném kézi gyaluval a deszkák egyik oldalát, hogy ne billegjenek csúnyán

-Az éleket fűrésszel vezető mellett tudod elkészíteni.

Előzmény: sujgojo (232884)
BJaca Creative Commons License 2 órája -1 1 232887

Igen, tudom. De azt a módszert nem 40 m2 padló legyártására használjuk :)

Előzmény: Fűrész Elek (232886)
Fűrész Elek Creative Commons License 5 órája 0 1 232886

Vastagolóval lehet egyengetni. Kicsit munkaigényes, de megoldható.

Előzmény: BJaca (232880)
Kamelot Creative Commons License 10 órája 0 0 232885

A forgácsolás nem csak az erőtől függ. Belejátszik az előtolás sebessége is. Ezeknél az asztali vastagolóknál jellemzően elég nagy az előtolási sebesség. 8-9 méter / perc. Létezik két sebességes változat is. Belejátszik a kések száma is. Jellemzően 2 késesek de van 3 késes és spirál is.

A továbbító hengerek emelkedése is korlátozott. Ez is korlátozza a nagyobb fogásvételt.Elég sok mindentől függ a működés.

Házi készítésű kombinált gépemen 250-es. A vastagoló 6-7 mm-es fogásnál kezdett nyögni 4m/perc előtolási sebességnél.

sujgojo Creative Commons License 12 órája 0 0 232884

van 3 fazis. jovo heten megnezek egy gepet. 

eddig 1x vettem reszt gyalulasban. havernak van egy ismeretlen nagyon regi gepe. szalagfureszen felvagtunk 15x15os gerendakat kb. 20-as deszkara. a szalag ment jobbra balra, +-2mm volt a deszkakban. ezutan 1x athuztuk toltuk a vastagolon es 15mm deszka lett belole. teljesen jo lett, en martam bele nutott es lett belole lamberia, amit felszogeltem a tetore.  vastagsaggal gorbeseggel nem volt gond, pedig csak 1x ment at es a kiindulasi anyag, hat eleg gyenge volt. igaz ez fenyo volt nem tolgy. jo  nagy hangja volt a gepnek, de haver nem nagyon kimelte.

Előzmény: BJaca (232883)
BJaca Creative Commons License 12 órája -1 0 232883

Háromfázisod van otthon?  Mert akkor csak erő kell, hogy el tudd cipelni a dögnagy kisipari / házibarkács gyalugépet. Azokban van erő, és ha találsz háromkéses gépet, az külön jó (spiráltengelyest most hagyjuk). 
Arra ne számíts, hogy egy deszkát áttolsz kétszer a gyalugépen, és már jó is neked. 

sujgojo Creative Commons License 13 órája 0 0 232882

ezek megvannak, koszi.

attol tartok kicsit, hogy ebben a gepben nem eleg a power a tolgy gyalulashoz, illetve nagyon sok kis fogassal lehetne csak megcsinalni, de ezt kiprobalni nem tudom, mert senkinek nincs az ismeroseim kozott ilyen.

koszonom a tanacsokat mindenkinek! majd jelentkezem, ha vettem gyalut.

Előzmény: BJaca (232880)
Kamelot Creative Commons License 14 órája 0 0 232881

Én igy gondoltam úgy gondoltam ez a fejben szexelés esete. A valóság nagyon más. Keress valakit akinek vannak ilyen gépei és ki lehet próbálni. Sokkal többet ér mint a 100 YT videó. Akkor ki fog derülni hogy a gondolataid mennyire valósak.

BJaca Creative Commons License 16 órája -1 0 232880

Hja, ha spórolni akarsz, akkor csak drágábban jössz ki. Egyforma vastagságot nem fogsz tudni egyengetővel. Azzal csak az egyik oldalát tudod síkba hozni. A vastagolóval nem tudsz egyengetni, és ha nem egyenes és sík az egyik oldal, akkor a vastagoló a másik oldalt is ugyanolyan hullámosra csinálja. 

Nézz meg alaposan egy deszkát. Tedd le egy igazán sík felületre. Billegni fog, valamelyik sarka le se fog érni, vagy egyik vége se, vagy a közepe. Vastagolóval ugyanilyen görbe marad, csak egyforma vastag lesz. Egyengetővel nem fog billegni, leér mindenhol, csak nem lesz egyforma vastag. És ha rámész egyengetővel a másik oldalára, akkor az a fele is sík lesz, csak az egyik sarkán 20mm, a másikon 23, a harmadikon 18, és a negyediken 21.

sujgojo Creative Commons License 18 órája 0 0 232879

azt tudom, hogy igy szoktak, tehat egyengetes, vastagolas, de gondoltam, megtakaritok egy lepest, azt feltetelezve, hogy egyenes a deszka. tudom, hogy igy nem lesz tokeletes, de majd ezt kozben latom, hogy belefer-e. nem butor lesz, hanem padlo, felnuttal vagy csak siman deszkakent leszegelve, elek fozolva. ugy tippelem, hogy igy 0.5mm szoras belefer, talan kicsit tobb is, es nem latszodik, de majd ezt is meg kell nezni nehany szal utan. a kerdesm igazabol arra vonatkozott, hogy mennyit lehet fogni egy ilyen munkanal. tehat 0.5mm? a 21hez sem ragaszkodom. meg kell talalni a legnagyobb  vastagsagot, amit mindegyik kiadja. vegsosoron az egyengetes sem lenne kizart, ha sikerul vennem egy egyengetot addig.

Előzmény: BJaca (232878)
BJaca Creative Commons License 20 órája -1 0 232878

A vastagoló arra való, hogy az egyik oldalán már legyalult fát áttold rajta, és a két felülete párhuzamos is legyen, ne csak sima. Ha csak egy oldalon akarsz gyalulni, akkor neked egyengető kell. 

Hogy hányszor kell áttolni egy deszkát, az sokmindentől függ, de a fogásmélység meghatározó. Ha 0,5mm, akkor 23-ból 21-et 4 tolásra csinálsz. Túl nagy fogásmélységet nem érdemes választani, hogy ne szakadjon ki a fa. 

Előzmény: sujgojo (232875)
VargaRoland Creative Commons License 20 órája 0 0 232877

Csak egy oldalt szerintem egyengetni szokás, nem vastagolni. Vastagolni akkor tudsz rendesen, ha van egy már kialakított sík felületed.

Amúgy 15-20 cm-es tölgy az már cuki móka. Nekem egyszer tölgy lépcsőlapokat kellett átgyalulni. Azok ugyan kicsit szélesebbek voltak, de csak kicsi (pár tized mm) fogással lehetett a sokfunkciós Robland gépen átküldeni, és még így is sírt, pedig van benne erő :)

Előzmény: sujgojo (232875)
grabmaster Creative Commons License 20 órája 0 0 232876

Itt sűrű szövésű vásznat és kontakt ragasztót használtak erre a célra:

https://www.youtube.com/watch?v=QeASDYZK8GU

sujgojo Creative Commons License 20 órája 0 0 232875

egyik tesztben, ahol beszelnek is, azt mondta urge, hogy 20 perc utan eldugul a forgacs kikopo res, ha elszivo van rajta es ki kell piszkalni. de elszivo nelkul remelem nem dugul el.

a tobbi tesztben csak toljak at ugyan azt a fat 100x, de nem szolnak egy szot sem. igy most nekem nem vilagos. szerintetek atlag 23mm tolgy deszkat, ami mondjuk 15-20cm szeles, hany lepesben lehet egy ilyen metaboval, vagy hasonlo acs vastagoloval 20-21mmre legyalulni? csak egyik oldalt akarom gyalulni.

Előzmény: BJaca (232869)
rferi Creative Commons License 22 órája 0 0 232874

Egyetértek Halálosztóval, a hátán alul, vagy felül van valahol egy rész, ahol ragasztás nélkül van egy alkatrész, amit le lehet venni, és akkor a csúszópályához odaférsz.

Nekem is van hasonló rolós szekrényem, annak is ez a megoldása.

Keresgélj!

Paco155 Creative Commons License 22 órája 0 1 232873

Legyen inkább 6x5 méter....

Előzmény: Nobody1 (232871)
halaloszto Creative Commons License 22 órája 0 0 232872

Ezt kizártnak tartom hogy sikerüljön. 

Meg kell találni rajta a helyet, ahol ki-be lehet csúsztatni. Valahol a hátán kell legyen egy hely, ahol keveset kell szétszedni hogy be tudd tolni.

Nobody1 Creative Commons License 22 órája -1 0 232871

"csak úgy állítsd be, hogy könnyen össze tudd söpörni a forgácsot"

Kint az udvaron leterítek egy kb 3x5 m-es fóliát és kiteszem rá a gyalugépet. Munka után a fólia 4 oldalát megemelve összeterelem középre a forgácsot és a kiürült kenyeres műanyag zacskókba szedem, bekötöm és azokat zsákokba gyűjtöm. Télen az az előre csomagolt gyújtós a kandallóhoz...

Előzmény: BJaca (232869)
Fricu1 Creative Commons License 23 órája 0 0 232870

Ahogy már írtam, nekem a beépítés helyén kell ragasztanom, mert nem tudom-merem szétütni az asztalt.

Rendesen meg van csinálva - szerintem csúnyán sérülne.

Az egész oldalát le kéne ütni-feszegetni, csapolások, a teteje, alja pluszban. Nagyon egyben van.

És persze én nem is értek hozzá, csak barkács szinten művelem.

Kint egyszerűbb lenne nyilván a törögetés miatt.

Ilyen gumis-kontakt ragasztó nem lenne megoldás?

Az nem köt keményre, rugalmas marad valamennyire.

Hamarosan döntenem kell - eleget kerülgettem már a romokat...

Ma megtisztítom a lamellákat, aztán hajrá.

Előzmény: szabad paraszt (232854)
BJaca Creative Commons License 1 napja -1 0 232869

Azért működik a vastagoló elszívás nélkül is. Főleg ha van nagy hely hozzá, ahová szállhat a forgács. Nekem sincs rajt elszívó, és akitől vettem fórumtárstól, ő sem használt elszívót hozzá. És ő nagyban tolta rajta a borovi fenyőt, párszáz négyzetmétert áttolt rajta. Van bennük egy ventilátor, ami kifelé segíti a forgácsot. Ha csak ácsjellegű munkához kell, akkor nem szükséges elszívó, csak úgy állítsd be, hogy könnyen össze tudd söpörni a forgácsot. 

Előzmény: sujgojo (232866)
sujgojo Creative Commons License 1 napja 0 0 232868

na igen, ettol tartottam. egyebkent dereng, hogy neha, amikor beneztem ide, ez volt a tema es nem is ertettem. vagyis hogy ertem, hogy ez fontos es komplex, csak nekem nem fer bele, en inkabb acs "vagyok", mint asztalos. egyebkent ez a metabo 330 is inkabb egy acs gyalunak tunik, amit konnyu ide oda vinni es a legtobb teszt videoban nem is volt elszivo rakotve, mint ahogy az epitkezeseken ez nem lenne eletszeru

Előzmény: Paco155 (232867)
Paco155 Creative Commons License 1 napja 0 0 232867

Ez nem ilyen egyszerű.  A porszívó nagyon jól kiszívja a port mindenből mert szép nagy vákuumot tud csinálni, és még egy körfűrészhez vagy gérvágóhoz is elég, de a nagyobb darabokhoz mint amit a gyalu csinál, nem vákuum kell hanem légszállítás. Anno asszem halálosztó írt ide erről egy nagyon jó összefoglalót,  érdemes visszakeresnek és elolvasnod. 

Előzmény: sujgojo (232866)
sujgojo Creative Commons License 1 napja 0 0 232866

es ha rakotok egy "komuves" porszivot, legolcsobb, 20-30ezres kategoria, az jo valamire? olyanom van. komolyabb elszivasra tobb okbol sem keszultem. az mar olyan "profi asztaloskodasnak" tunik onnan, ahonnan en nezem. nekem meg meg muhelyem sincs, es ha el is keszul 1x a csur, abban sem biztos, hogy lesz hely ilyenekre, meg penzem ra es foleg idom. pedig lattam mostanaban egy metabo elszivot jofogason, tok megfizetheto aron, csak akkor most arrol is ki kellene deriteni, hogy jo-e valamire, vagy pont azert adja el a tulaj, mert nem. mar a gyaluvasarlassal is bajban vagyok, nezem a metabo videokat es a manusz kb. 20-30x tol at egy meteres deszkat a gepen, nem mond semmit. na, hatha ezt most nem a teszt kedveert csinalja, akkor ezzel hogy fogok en 50nm deszkat legyalulni? ha mindet 20x kell attolnom.. szoval csak lassan tudok haldni a gepekkel, de a porszivot rakotom, ha az jo neki. csak talaljak cso adaptert hozza

Előzmény: szabad paraszt (232862)
BJaca Creative Commons License 1 napja -1 0 232865

A CERN csinált valami mágneses elszívót, csak marhasok villanyt zabál :)

Előzmény: Paco155 (232863)
szabad paraszt Creative Commons License 1 napja 0 0 232864

Hat, egyelore nincs :)

Előzmény: Paco155 (232863)
Paco155 Creative Commons License 1 napja 0 0 232863

Ha van megoldásod hogyan tudom elszívni a fémforgácsot szívesen veszem  :P 

Előzmény: szabad paraszt (232862)
szabad paraszt Creative Commons License 1 napja 0 0 232862

Azt hiszem Kamelot egyik legfontosabb mondata ez: "Minden forgácsolásnál az a legjobb ha kevés a forgács."
Minden szempontbol jobb, ha elszivod es gyujtod: nincs utban, nem szall szerteszet, kevesbbe tuzveszelyes es nem megy oda, ahova nem kellene.
ui: ez a femforgacsra hatvanyozottan igaz. Tok jo a vegtermek, csak az a femforgacs ne lenne...

Előzmény: sujgojo (232861)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!