"Debrecenben és Fehérváron nem akarják felfogni, hogy semmi különös nem történt/történik, csak egyszerűen végére értünk a Gyűrűk Urának, az orkok, hobbitok, buzitündék meg a vidéki lakógödrök egyéb torzonborz népeinek az ideje lejárt, és a Király visszatért. " /Nem fog lefeküdni, James/
Ezt némi fenntartással fogadnám: a egyik síita, a másik szunnita területről származik... s köztük akad6nak nézeteltérések. Szerintem, Fáni inkább Traoréval ülne egy asztalhoz - ha már halal...
Szerintem is. Talan az volt a baj, hogy Marquinos helyen nem sok sót evett meg (?).
Ő az egyetlen ebben a listaban, akit nem ertettem, miert nem epitunk be. Talan Keane megtalalja a helyèt.
Kodro leigazolasat teljesen feleslegesnek tartottam, egyelore ez bizonyosodott be, de ha Traore elmegy, Varga-Pesic-Saldanha trio mellett kiprobalhato. Hatha feltamad.
"Bassey, Baráth, Gruber, Kodro, Sevikjan, Owosu, Botka, Pászka "- Atyaisten... ez az amit nehezen emeszt meg az ember. egy fel csapatnyi jatekos. Ezeket ki kell hogy usse egy-egy magyar jatekos, kulonben baj van.
Szerintem ezt ők maguk is tudják, hogy nem igaz. Épp ellenkezőleg, sokat markolunk és bízunk abban, fogunk is valamit. Egy kicsit kéne ebben hatékonyabbnak lenni, néhány befuccsoltról azért lehetett tudni előre is. Ha csak évente 2-3 feleslegest nem igazolnánk le a szokásos 10 újból, már egész jó lenne. És ne feledjük micsoda nevek térhetnek vissza Bassey, Baráth, Gruber, Kodro, Sevikjan, Owosu, Botka, Pászka - egy egész csapat majdnem. Ennyien nem férnek oda még a kispadra sem.
Ezek közül Botka még jól jöhet, hazai kvótának. Sevikjan-t és Kodro-t megnézném még egyszer, legalább bajnokin. Baráth és Gruber nálam lepkefing.
Igen, úgy dolgoznak, de behatárolt keretek között... szerintem ez egy váratlanul előállt helyzet volt, és csak a rendelkezésre állók közül, akik megfordultak a radaron, választhattak - a legkisebb ráfizetés mellett.
A mgmt a körülményeknek megfelelően teszi a dolgát. Ha nem, akkor másképpen alakul az elmúlt 7 szezon. Hibázni meg csak az nem fog, aki semmit sem csinál.
Így van. A 6 meccsre kell erősítenünk nyáron, attól függ minden. Nálam csak a csoportkör az elvárás, a tavasz nem. Ezért az sem zavar, ha BL van és zakók hada. Magyarokkal meglesz a bajnokság is, csak nem mindegy, hol és mit viaskodunk mellette. Jó lenne nem a 2. (3...) körben abbahagyni a BL-t, mint tavaly.
És egy kis érdekességgel hangolnék a jövő heti sorsolásra:
6+8 meccsel 385 nemzetközi meccsünk lesz januárig 1928-tól számolva (talán KL-ben lenne csak 6 meccs, az 383).
A 285. meccs volt Rebrov első nemzetközije - Ludogorets hazai pályán győzelem.
Tehát 6.5 év alatt 101 nemzetközi meccs lesz a lábunkban az ősz/tél végére - ezt hasonlítsuk azokhoz az nb1-es csapatokhoz, akiknek egy selejtezőkör sem jutott évek óta (pl. Diósgyőr).
Emellett pedig statisztikailag kijön, hogy a leendő 101 meccs a leendő 385 meccs 26%-a - azaz majdnem 100 évre visszamenőleg a nemzetközi meccseink negyedét az elmúlt 6 évben játszottuk.
Talán ezzel a statisztikával lehet felmérni, mit vesztett a magyar foci 1995-2010-2018 között.
Nagyon kiváncsi vagyok én is. Kiszorult a mi U15 korosztályunkból, kiszorult az MTK U19-esei közül, szabadon került a Nyírségbe. Ha nézted a Nyír1 meccseit, láthattad. Kb Pászka szint, vagy less.
Sem Ötvös, sem ő nem eszik majd sok sót, akár még bajnokikon sem. De! Meggyőzhető vagyok.
Mennybevitelről szó sincs! Nekem van egy spúrom, hogy van néha olyan szándék tehetségesnek mondott magyar játékosokkal kapcsolatban, hogy leigazoljuk, majd szépen elássuk. Lisztes szindróma generációkon átívelő.
Liverpool Szoboszlait kivéve elég nagy játékostemető volt az utóbbi időkben a Magyar játékosoknak. Csak nehogy Európa legjobb fiatal kapusa is így járjon.... neki folyamatosan védeni kellene. Kicsit korainak érzem, hogy már most eligazolt oda, ahol gyakorlatilag esélye sincs védeni.... Amit kívánok, hogy ne legyen igazam..
Meg lennék lepve -- és szerintem Pécsi számára sem lenne jó hír -- ha Liverpoolba kellene költöznie.
Mert ez vagy azt jelenti, hogy 3. számú kapusként koptatja a padot; vagy azt, hogy az U21/U23-ban játszik.
A fejlődéséhez meg szerintem valami értelmezhető (felnőtt) bajnokságban kellene első számú kapusnak lennie.
Szóval remélem kölcsönadják, mondjuk valami skót vagy belga vagy hasonló középcsapatba.
A Liverpool nem vasat tart a tűzben. Szerintem óriási dolog, hogy megvették, de ez egyelőre annyit jelent -- és ez is nagy dolog, nem győzöm hangsúlyozni! --, hogy látnak benne annyi potenciált, hogy mégsem lesz belőle első/második kapus a Liverpoolban, akkor is jól tudnak majd kiszállni belőle.
Emlélkezzünk, hogy volt egy fiatal ígéretes kapusunk, aki tán 2x védett a Liverpoolban, állandóan kölcsönbe került vagy a tarcsiban védett. Alkonyatkor meg hozzánk került. Hiába, túl sok jobb volt előtte a sorban. Bogdán Ádámnak hívták.
Úgyhogy, én még várnék Pécsi menybevitelével. Aztán, ha teljesít, akkor örülni fogok. Ha nem, akkor vannak a Tóthok...
Ugyan nem én voltam, de azt gondoltam róla, hogy nem elég magas, vagy még növésben van. Ezt viszont kiválóan felejteti el ruganyosságával, tehetségével. Erre most rákerestem, 1,90 a srác. A jövő nagy kapusa lehet.
Jah, hogy a kormány a klubot zsarolja azzal, hogy ha a klub nem felel meg az ötmagyar szabálynak (by MLSZ), akkor ők (a kormány) megvonják az akadémiájuk kiemelt státuszát.
Köszönöm ezt a kiegészítést, magamtól erre tényleg nem gondoltam volna. És ennyire nem néztem utána, elnézésedet kérem.
De ennek a megoldásnak sincs hatása a minőség javulására, csak annyit történt, hogy hatalmi eszközökkel kényszerítik ki egy sportszövetségi szándék beteljesülését.
(Hogy ha a BKK 10 perces megállítása hivatali hatalommal való visszaélés bűncselekményét valósítja meg, akkor ez a zsarolás meg vajon mi, arra van külön topik, ezt csak zárójelben jegyzem meg.)
Az akadémiai képzés minőségére ez semmilyen módon nem hat, ettől nem lesz több, topligába eladható játékosunk.
Annyi lesz a biztos következmény, hogy a klubok mindegyike (legalábbis amelyiknek kiemelt akadémiája van) játszat majd magyart.
És mivel nem egyedül kockáztatja ezzel a kiesést, hanem a vetélytársai is, nem neki egyedül lesz rosszabb, hanem mindenkinek.
Önmagában az, hogy magyaroknak vannak játékpercei az NB1-ben nem emelt semmit a magyar labdarúgás színvonalán.
Ennek igazolásához nem kell újabb 5 év, mert a megelőző 5 évből ez a következtetést már bőven levonható.
De most megint van őt év alibi, lehet megint a változtatásra mutogatni, hogy várjuk meg, amíg kiforrja magát...
Ennél sokkal egyszerűbb lenne azt mondani, hogy ne a magyar (kötelező) játékperceken múljon a finanszírozás ilyen nagyságrendben, hanem az értelmezhető, mondjuk top10 bajnokságban töltött játékpercek után.
Mert oda tényleg akkor kerül be egy játékos, ha jó. És nem azért, mert történetesen itt ejtette le a gólya...
"hát nem is az Mlsz-nek kellett nyilatkozniuk, hanem a minisztériumnak..."
Mármint kinek és miről?
Egy adott akadémiának semmi köze ahhoz, hogy a korábban (vagy most) náluk nevelkedő játékosok hol mennyi játékpercet kapnak.
Az ötmagyar szabály nem rájuk (akadémiákra) vonatkozik, hanem a klubokra. A klub szempontjából meg tökmindegy, hogy melyik akadémiáról jön a játékos, akár fiatal, akár nem.
A klub az ötmagyar szabály alapján az MLSZ-től kap vagy nem kap pénzt, de az akadémia akkor is köszöni szépen jól van, ha általa nevelt játékos semelyik NB1-es klubban sem játszik. Az állami járandósága ettől nem függ.
"Az akadémiák finanszírozása, ami valamelyik minisztériumon keresztül közvetlenül állami forrásból megy, jogszabály (költségvetési tv.) alapján, az mindenképpen megy az akadémiáknak.
Nem függ semmitől."
hát nem is az Mlsz-nek kellett nyilatkozniuk, hanem a minisztériumnak...
szerinte ha több magyar (fiatal) játszik, nagyobb esély lesz azoknak beépülni, akik használhatók és nem lesznek Sigérek, Vargák, akik 28 éves korukban fedeznek fel.
amúgy is elég bőven 6 idegenlégios egy kezdőcsapatban az nb1-ben.
Ez így van. De ahogy a rendszerváltással, a demokrácia utáni egészséges és ésszerű vággyal, úgy az újdonságok, a modern világgal való együttéléssel pont így vagyunk lemaradva.
Mindenki mindent nagyon jól akar csinálni, ezért rengeteg kárt okoznak a szülők a gyerekeknek, amit még nagyobb akarással akarnak újra javítani. Az ehhez való kultúránk sem fejlődött ki.
A nyugattól ebben, a déliektől abban vagyunk lemaradva. És jelenleg nincs meg az igazi út, hogy mi visz előre.
Kosárlabdában 4 akadémia van. Lehet, h ez is sok. A nőknél van egy Csata, ahonnan, aki túléli az up éveket, az garantáltan jó lesz. Pedig nem is akadémia.
A rendszer alakul mindenhol. De amíg a rendszer olyan, mint az ország, addig nem lehet jó. Amint érdekek helyett a célok és eredmények kerülnek előre, azonnal lesz eredmény. Addig nehezen.
Ehhez annyit tennék hozzá, hogy tv, meg kütyük, meg teló, meg xboksz, az nem csak Magyarországon van ám!
Nem csak itthon nem másznak fára a tízéves gyerekek, hanem azokban az, akár környező országokban sem, ahol hasonló társadalmi és gazdasági környezetben, jóval kevesebb állami finanszírozás mellett is sokkal több topligás játékost képesek kinevelni az akadémiáik.
Egyébként azt a kérdését is érdemes feltenni, hogy tényleg szükség van-e tíz kiemelt akadémiára?
Nem lenne-e hatékonyabb, ha csak négy-hat akadémián sűrűsödnének a potenciális játékosok?
"A pénz mindenképpen befolyik az akadémiákra, semmilyen eredménykényszer nincs."
most ha nem teljesíted a feltételeket, nem fog.
Dehogynem fog.
Az akadémiák finanszírozása, ami valamelyik minisztériumon keresztül közvetlenül állami forrásból megy, jogszabály (költségvetési tv.) alapján, az mindenképpen megy az akadémiáknak.
Nem függ semmitől.
Az ötmagyaros szabály nem teljesítése esetén az adott klub esik el az MLSZ-en keresztül egyébként számára elérhető anyagi források egy részétől.
Ez fenntartja az eddigi pénzügyi ösztöntő környezet öt éve tartó abszurd állapotát:
1. Az akadémia semmilyen formában nincs érdekelté téve a minőségi, tehát valós piaci körülmények között is (akár külföldi ligába) eladható játékosok képzésében. Neki így is megvan a fix bevétele, az edzőnek a jó fizetése és a kellemes munkakörülmények.
2. Az egyre nagyobb mennyiségben előírt fiatalpercek csak növelik a minőségre teljesen érzéketlen mennyiségi keresletet az akadémisták irányában.
Nem az a kritérium, hogy jó játékos legyen az a magyar játékos, hanem az, hogy adott életkorú legyen.
3. A kluboknak úgy általában ez csak egy adminisztratív követelmény, amivel számolniuk kell. X ft bevétel múlik rajta, Y Ft-ot el fognak rá költeni (átigazolás díj, fizetés), figyelik hogy meglegyen a játékperc mennyiség, amivel lehívhatják az X ft-ot, 'osztjónapot.
A fiatal játékos kiöregszik az előírt korosztályból, egyébként is csak addig kötnek vele szerződést -- hiszen nem azért van ott, mert annyira jó, hanem mert pénz múlik rajta --, aztán lejár a szerződése és mehet, ha szerencséje van, NB3-ba megye1-be.
Summa summarum: az ötmagyaros szabály semmi olyat nem hoz az eddigi rendszerbe, amitől a képzés minősége javulna az akadémián.
Lesz több magyar játékperc az NB1-ben, de minőség ebből nem lesz.
Itthon sajnos elképzelhetetlen az amerikai gyakorlat, h a gyerekeket nem sportághoz akarják kötni már óvodás korban, hanem kötelezően adják őket egymásnak tovább a sportágak. Ezzel kapnak egy teljes körű testi fejlesztést, és majd 16 évesen a gyerek eldönti, h ő miben akar jó lenni.
Más fórumon már írtam, sehová sem jutunk azzal a hozzáállással sem, hogy up bajnokságokat akarnak edzők nyerni. Kiválogatják a túlfejlett, akcelerált gyerekeket, és az egyébként fizikailag még lemaradt, de valós tehetségeket hagyják elkallódni. Ez nem edzői munka, hanem szar gány meló, amivel a teljes rendszer célját rombolják. Addig nem lesz itt semmi, amíg az edzőknek a célja az adott bajnokság megnyerése, nem pedig a kiváló munkájuk eredménye.
Szerintem ugyanazt gondoljuk, nekem csak egy tipp volt, hogy alsósként kitűnhet egy gyerek, aki még konkrét sportágválasztás előtt áll, de úgy tűnik, ebben tehetséges.
Nem foci volt. Hanem a gyerekek gyakorlatilag saját magukat készitették fel fizikálisan. És természetesen nem csak focival. A mai gyerekek gyakorlatilag rengeteg lemaradással küzdenek. A tv és telefon mentálisan csinálja ki őket, és eközben nem másznak fára sem. Mire a szülők ezt felismerik, és elviszik edzésre, addigra ezek a gyerekek már rég komoly károkat szenvednek.
Tüdő kapacitását és kapillarizációt már igazán nem lehet 10 év felett kialakítani, csak a meglévő lehetőségeket fejleszteni. Nem ugyan az a végeredmény.
14 év feleltt gyakorlatilag a sportolót már csak taktikailag tudod javítani. Abból él, amit addig kapott.
Tehát ilyen szempontból nagyon nincs igazad. Ez nem csak szentimentalizmus.
Igen, maximum a merítés miatt, 7-10 éves kor között lehet toborozni onnan, utána már ennél sokkal komplexebb képzést kell adni. A grund max egy alapot adhat a labdakezelésre, de semmi többre nem lehet jó. Ez a szokásos nosztalgia csak, hogy bezzeg régen amikor kint játszottak a mezőn sötétedésig a gyerekek, volt foci.
Nyilván így van, de ehhez 2 dolog hiányzik, (1) a gyerek, (2) az edző.
viccesnek tartom az MLSZ-től, hogy ezzel a lépéssel feltárják a saját maguk által keltett problémát, de nem oldják meg azt. Azért, mert beraksz egy U21-es kész focistát egy erősebb mennyei csapat kezdőjébe, azzal még nem lesz erősebb az utánpótlás általában.
El kell felejteni a grundfocit, rendes utánpótlás nevelés van helyette már az egész világon. Sok fiatalokkal foglalkozó képzett edző kell (nem kivénhedt alkesz megye 2-es spílerek), központi szakmai felügyelettel (hahó MLSZ). Az akadémiai hálózat csak egy kis részhalmaza az egész rendszernek, a legcsóróbb (és nem a gazdag focistagyerekek) gyerekek elkallódását és idő előtti kiesését kellene a segítségével megakadályozni.
Én a 90es évek végén a Budai XI-ben fociztam, akkor az is a Fradi egyik szatellit klubja volt, pár érzésre maga Nyíl is eljött! Sajnos az edző egy botrányos, alkesz fasz volt, nem is voltam ott sokáig, és nem is emlékszem, hogy bárkiből nagy játékos lett volna később...az ügyesebbek azért fél évente felkerültek a Fradi up-ba.
Azt nem tudom, most hogy van, de akkoriban vagy 30an voltunk egy kis nevelőklub évfolyamán is.
Nem nevezem hápogásnak, amit írsz, hiszen pont azt mondtam, hogy pro és kontra érveim vannak az ügyben olyannyira, hogy magam sem tudom, mi lenne a jó. Az igaz, hogy próbáltam optimistán megközelíteni a témát, de csak azért, hogy jobb kedvem legyen. Nyugati szakemberek már ne jöjjenek, voltak itt éppen elegen, program is volt építve rájuk. Szerintem az akadémiai rendszer társadalomidegen hazánkban, csak jól hangzik, olyan fellengzősen.
Akár. Vagy zavarják szét az eddig utánpótlásban dolgozó, semmit nem bizonyító belterjes szakmát, hozassanak délszláv vagy nyugati szakembereket akik szabad kezet kapnak. Mi fogja a fiatalt motiválni, hogy teljesítsen, hogyha jogszabályra hivatkozva ígyis-úgyis meg fogja kapni a játékperceit és a nem is gyenge fizetést? Nem más ez, mint a már ismert tervgazdálkodás. Persze, lehet ezt hápogásnak nevezni. De, az én véleményem az, hogy ez az elmúlt 3 évtizednyi ismeretségem alapján megalkotott vélemény.
Alig volt olyan játszótér, vagy parkban kialakított "ketrec", ami üres volt! Szinte órára kellett "foglalni". Nyáron pedig a strandokon homokban, gumilabdával rúgtuk a "bőrt". Nem csak technikailag, de erőnléti edzésként sem volt utolsó.
hosszu sort alltam le a 80-as evekben, hogy bejuthassak a Ferencvarosi Vasutas (anno FerVasnak hivtak) probajatekara, csak hogy kozel lehessek a szeretett klubomhoz, es legalabb a nev "Ferencvaros" rajta legyen a mezemen, plusz rajtam kivul volt ott meg 2-300 masik ilyen gyerek. Akkora meritesi lehetosege volt a nevelo kluboknak, amilyen mar soha nem lesz.
Erdekes lenne megtudni, Hollandiaban ezt miert tudjak ennyire maskepp csinalni es miert vonz ott ennyi gyereket a foci. mondjuk, eleve 18 millioan vannak es mas az infrastruktura, de egy joleti tarsadalom, internettel, kutyukkel, stb ami az ittenieket is sajnos teljesen lekoti
Nem is annyira a Kölcseyből lettek válogatottak, hanem a Kölcseybe jártak a BVSC és MTK palánták, de amúgy gazdag volt a felhozatal. Szűcs Misi fradistaként járt oda.
Mint ahogy ma sem, akkor sem volt garantált ez a kimenet. Ahhoz toborzóra kellett volna menni, vagy valaki éles szemű kiszúr és elcipel valamelyik klubba. Ez utóbbira volt példa Varga Zoli is...
De nem is ez volt a lényeg. A "rendszer" előnye az óriási merítési lehetőség volt. De még akkor is elkallódhatott a nemfelfedezett tehetség. Ma, hol van ez a gyerek mennyiség? Méginkább azok, akiket ujjgyakorlatok helyett, jobban vonzana a lábgyakorlat izgalma? Na látod. Itt van a kutya elásva.
Erre jön az adalék. Szülő szeretné fociztatni a gyereket, függetlenül a sarj tehetségpotenciáljától, és hajlandó is fizetni érte. Aztán pár év múlva, mire egy egyeneset tud rúgni a labdába, viszi is egy határral odébb. Közben elfoglalja a szegényebb, de jobban megáldott társától a helyet, aki feltehetően a körülmények miatt nem is tudna nyugatra menni. A többiek maradnak, és mi szapuljuk az UP nevelést ezerrel.
Saját házunk táján maradva, ahogy hallom, az elmúlt pár UPből kiöregedett játékosgárda így is köszöni a lehetőséget, és egy hijján a mennyei különböző szintjén rúgja a bőrt, keresi kenyerét... de az is igaz, hogy az ocsú között egyre nagyobb számban búzaszem is előfordul már. Azt is hallom, hogy külföldről hoznak hozzánk lurkókat. Ez két gondolatot ébreszt bennem: ugyan miért, ha ilyen pocsék az UP nevelésünk? És, hol vannak a magyar gyerekek, akik helyett ők játszhatnak?
"szerintem vissza kéne állítani az utcák-terek bajnokságát. Azaz inkább az iskolai csapatsportok bajnokságait régiónként/országosan." - Ezt kb 20 éve mondtam először.
Az akadémia rendszerben, edzésen vagy meccsen, vajon hányszor találkozik a labdával a gyerek?
Annak idején utcán, téren, iskolaudvaron órákon keresztül játszattunk, a pattogós (gumi)labda kezelés egy beidegződött játékelem volt. Manapság- akár a válogatott szinten is,
"mi lesz akkor, ha beválik a módszer, egyre több tehetséges magyar srác tűnik fel, azonban a gazdagabb európai klubok jönnek majd bevásárolni? Ez részben jó dolog lehet, de egyszer csak kifogyunk az amúgy nem létező utánpótlásunkból."
Ez csak jo hatassal lehet a focinkra - egyreszt a valogatottra (teljesen aggalyos, hogy mi a szar lesz, ha az amugy nem itthon nevelt Szoboszlai-fele generacio kifut), masreszt kikenyszeriti a jobb es hatekonyabb utanpotlas-nevelest.
Ez megint egy jó levezetés. Csak viccesen kérdem: nem kéne most megvenni a komplett MU-t?
Akadémiák helyett, ami egy jól bevált nyugat-európai módszer, de itthon testidegen, szerintem vissza kéne állítani az utcák-terek bajnokságát. Azaz inkább az iskolai csapatsportok bajnokságait régiónként/országosan. Minél nagyobb a halászháló, annál jobb a fogás.
Ténymegállapításoddal tökéletesen egyetértek. Akkor ez maradjon is így, a gyerek tanuljon matekot, hogy valószínűségszámítással kiszámolhassa a következő vb-re jutásunkat?
Részemről egyetértek lépni kellett, mert a rendszer nem működött, hanem működtetve volt és nem jó irányba. Teljesen fölösleges akadémiákat fenntartani, pénzt rákölteni, ha a kikerülő játékos nem tud feljebb lépni, nincs perspektíva. Szülőként eszembe nem jutott volna focizni vinni a gyerekeimet és ebben egyebek mellett a jelenlegi helyzet is belejátszott. Minek adja fel jórészt a gyerekkorát az edzésekért? Az NB2-ért, meg az ott a lelátón az anyját szidó fikagépekért??? Kinek nem inge, mielőtt valaki magára veszi...
A hápogásról, hogy a döntés (rövidtávon) visszaesést fog okozni nemzetközi viszonylatban, azt gondolom fordítva ülnek a hápogók a lovon. Pont az a döntés lényege, hogy végre ne a könnyebb utat válasszák a klubok, hanem rá legyenek kényszerülve a merítés bővítésére, a nevelés minőségi emelésére, mindazt azért, hogy olyan játékosokat neveljenek, akik megütik a nemzetközi szintet! Ez esetben a probléma egyből nem probléma! Ha a szülő látja, hogy létezik egy képzési rendszer, amelyet a gyerek végigjárva tehetség esetén elérheti a célját, akkor az eredmények mindig újra fogják termelni mind a tömeget, mind a minőséget. Nem mellesleg legalább részben önfenntartóvá tehetnék a(z akadémiai) rendszert.
Nem mellesleg a szurkoló is jobban fog kötődni --> nézőszám emelkedés, bevétel generálás
Még valami érintőleges. Azt gondolom, a Ferencváros jelenleg vitt iránnyal a klub hellyel közzel elérte a plafont (BL részvétel, EL csoportgyőzelem és a nyolcaddöntő). A következő szint eléréséhez szükséges játékosok nem fognak ide igazolni, mert nem. Sem perspektíva, sem az anyagi része sincs meg.
Azt gondolom a szintlépés úgy ahogy a saját gyerekek nevelésével léphető meg. Persze semmire sincs garancia.
Életem első válogatott meccse, amin kint voltam szurkolni 1993-ban volt (Magyarország - Görögország 0 : 1). Onnantól kezdve 2016-ig, minden sorozat megkezdésekor ezt a kérdést tettem fel magamnak: mi van ha most sikerül. Megtanultam számolgatni, reménykedni, csalódni, elengedni. Semmi bizonyíték nincs arra, hogy bármilyen értelmes, eredményes utánpótlásépzés folyna ebben az országban. Nem véletlen nagyon kevés olyan magyar játszik külföldi top (vagy másodvonalas) klubbokban, aki a magyar utánpótlásképzést járta végig. Mentális hátrányban vannak a délszláv, balkán, de mostmár talán még örmény kortársaikkal szemben. A nyugati országokéról már nem is beszélek. Sci-fi amit írsz.
Nagyjából összeírtatok mindent, amit pro és kontra én is gondoltam az ötmagyaros szabályról. (Nem is tudtam kitölteni a kérdőívet, mert az egyszerű fekete-fehér válaszok nem voltak elegendőek.)
Egy kérdésre viszont nem tért ki senki: mi lesz akkor, ha beválik a módszer, egyre több tehetséges magyar srác tűnik fel, azonban a gazdagabb európai klubok jönnek majd bevásárolni? Ez részben jó dolog lehet, de egyszer csak kifogyunk az amúgy nem létező utánpótlásunkból.
Nem fog normális idegenlégiós idejönni, ha nem kap játékpercet. Nem fog összeszokni a csapat amelyik a nemzetköziben játszik. A cseh minta meg nem minta, egészen egyszerűen ott normális utánpótlásképzés folyik, versenyhelyzet van. Itt meg a pogácsazabálós, belterjes nagy szak értők.
Ugye, az van, hogy nemzetköziben azt játszatunk akit akarunk, itthon meg kiegészítjük a légiós csapatot magyarokkal. ez szerintem egy teljesen vállaható modell, és ha ne adj'Isten az új magyar igazolás kiszorítja a műbrazilt a nemzetköziben, az úgy még jobb.
Ahogy lentebb írja a kolléga, egy cseh minta ~fele-fele felálással egy nagyon komoly előrelépés lenne. A főnökeink azért aggódnak ennyire, mert
A Fradinak nem lehet gond összeigazolni egy fél, vagy egy akár egy egész magyar csapatot, a történelmünk korábban arról szólt, hogy az átlag feltörekvő fiatal tehetségek a Fradiba kerülhessenek. Ezt az imidzset meg kell erősíteni.
Egy cseh modell nekem tetszene, 6-7 hazai játékos néhány minőségi légióssal kiegészítve. A probléma ott van, hogy a szar hazai utánpótlás nevelés miatt a kevés minőségi magyar játékos eszetlenül túlárazott a képességeikhez képest, tehát egy hasonló játékerejű csapat magyarokkal teletűzdelve aránytalanul többe kerülne.
Szerintem félreérted. Nem félés van. Csak aztán ne legyen hörgés, amikor kizúzunk már a 2-3. selejtező körben a nemzetköziben. Ne legyen hörgés, hogy nincs az eddigi megszokott csoportkör.
ez biztos, mert a mostani szabálynál is az volt, hogy bajnokság végén számolják a tyúkokat. fiatalperceket.
lehet súlyozni, könnyebb mérkőzésekre több magyart feltenni, nehezebbekre kevesebbet. persze ha abbol indulunk ki hogy jobb idegenlégiósokat igazolunk, mint a magyarok, ami gyakran nem jött be.
De az is lehet, hogy egy meccs átlagára gondolnak... De ez így elég faszságnak hangzik, akkor valaki gyakorlatilag egy forduló alatt eleshet az egész éves támogatástól?!
Ez áll az mlsz-es szövegben "... pénzügyi támogatás jelentős részét ahhoz köti, hogy átlagban egy mérkőzésen öt magyar labdarúgó legyen végig a pályán,..."
Ez alapján felállhatunk a dózsa ellen 0 magyarral is. A szezon végén számolják az átlagot, úgy, ahogy a mostani fiatalajánlásos pont/perc rendszernél működött.
Talán az lesz, hogy a cserepadon fog mindig ülni minden posztra egy-egy vészcsere lehetőség...
De ez nem normális így... Szerintem max ugy lenne elfogadható az 5 magyaros szabály, hogy az idény 90%án kellene betartani,és akkor maradna azért kb 300 percnyi lehetőség az ilyen szitukra...
Fradi:UTE Kezdőnkben , es vegig a pályán 5 magyar.
Nekunk semmi sem jön össze, a második félidőben a lilák bemákolnak egy gólt.
59.perc, Barni lesérül. (4 cserénk volt már) A padon van még egy akadémista védő, plusz egy védekező középpályás. Plusz Pesic, meg Saldanha. Logikus, hozzuk be valamelyik magyart...
Nem emlékszem, hogy opcionális kivásárlási záradék szerepelne Keita kölcsön szerződésében. És, ha netán mégis lenne, annyi nekünk egy ilyen korú sztárra nincs... próbálkozzanak a szaudiaknál...
Gróf Dávid 2025 juni 30 Katona Dávid 2025 juni 30 Eldar Civic 2025 juni 30
Remélem velük nem várunk év végig: Owusu Kwabena 2025 dec 31 ,Fortune Bassey 2025 dec 31
Még sok azaz 1 év velük szerintem őket kölcsön adjuk :Kenan Kodro 2026 juni,, Virgil Misidjan 2026 juni 30,,Pászka Lóránt 2026 juni 30,Botka Endre 2026 juni 30,Ismaïl Aaneba 2026juni 30,
Keita vele nem tudom mi legyen az utolsó két meccsen mutatott már valamit. Szerződése 2025 dec 31 ig szól de nem úgy volt fél évig kölcsönben van majd utána lesz döntve róla?
Egyfelől részből Sevikyan, akit érdemes megnézni. Többi lapát. Gróf nem hiszem, hogy kellene, én Botkát és Katonát biztosan megtartanám. Gruber és Pászka mehet. Baráthról nincs fogalmam.
A többiek (22 fő) helye biztosnak látszik, és lesznek az új jövevények.
Szerintem, Sevikyan és Baráth marad a felsoroltakból. Csiripelik, hogy Ötvös (Paks) és Nagy Barna (Nyíregy.) idetart. Ez esetben olyan 27-28-as kerettel kell számolnunk.
Minél többet gondolkodom rajta, annál inkább nekünk hasznos. A Pakson kívül nekünk van meg alapból ehhez a megfelelő keretünk. És a felsorolásból Grubert ki is felejtettem.
Egyetlen alapprobléma létezik. Mégpedig, hogy a rendszer egyetlen résztvevője sem érdekelt, hogy egy játékos válogatott legyen. Nagyon sok mindenben érdekeltek, de hogy megtalálják az igazi tehetségeket, abban nem.
Én egy vizsga szűk keretében Dr Sáfár Sándor akadémiákért felelős NSÜ igazgatónak felvázoltam, mi kell szerintem ahhoz, hogy minden edző, minden nevelő egyesület és minden akadémia egy irányba húzzon, hogyan lehet a pénzt jobban elkölteni.
Egyébként meg hány Tóth Alex lehet még az országban? Hisz ő "csak" egy jó iparos. Fél év alatt lett válogatott, pedig muszájból került be a csapatba.
A mi nyígásunk azért is felesleges, mert van Dibusz, Varga, Szalai. Botka van olyan, mint Szalai. Katona és Tóth a kpra. 1-1 meccsre Pászka is befér. És akkor még Kaján is ott van. És még Baráth is visszarendelve.
Mi simán megvagyunk, és még jó is lesz, h nem lesz mindenki csapágyasra hajtva.
Csakhogy a Paks is mindig kukázott, azért Vargát Gyirmótról vitték el, gondolom nem kapkodtak érte. Ádám is inkább csak lézengett Vasasnál meg hol. Hahn saját nevelésük. Szóval ők gyémántcsiszolásban jók, arról pedig az átlag magyar játékosképzés gondoskodik, hogy mindig legyen kallódó emberek, akiket felfedezve kérdezzük, hogy miért 28 éves, mit csinált az elmúlt 15 évben.
A magyarkvóta / fiatalkvóta azért értelmetlen, mert az alap problémáról nem vesz tudomást.
Az akadémiák a kormány (éppen mittudomén melyik minisztérium) irányítása és finanszírozása alatt vannak, az MLSZ-nek semmilféle beleszólása nincs abba, hogy ott mi zajlik.
És mivel az akadémiák finanszírozása nagyjából zéró összefüggésben áll az eredményességükkel (nemzetközi piacon eladott játékosok), ezért az eredményességük olyan is, amilyen.
A pénz mindenképpen befolyik az akadémiákra, semmilyen eredménykényszer nincs.
Hogy a Fradi saját akadémiája milyen, az is lehet egy releváns kérdés.
De a felnőtt Fradiban játszhatna akár debreceni, szegedi, paksi vagy bármelyik másik akadémiáról kikerült fiatal -- ha elég jó lenne.
Attól, hogy egy-egy évig (NB2-ben U20, NB1-ben U21) korosztályban kényszerűségből pályán tartanak majd megadott számú fiatalt, aztán a szezon végén mehetnek ahova akarnak, mert kell a hely a következő évjárat kvótás fiataljainak, még nem lesz minőségi képzés az akadémiákon.
Sőt, a mostani viszonyok lesznek konzerválva, hiszen még több pénz jön majd a rendszerbe, minőségi elvárás nélkül.
Igaz. De az is érthető, hogy az MLSz azon van, hogy legyen utánpótlás... Mindenkinek érdeke a magyar fociban.
Mondjuk állítólag nem olyan rég még (lehet most is) nagyobb csapat dolgozott a magyar gyökerekkel rendelkező játékosok felkutatásán, mint amekkora csapat az utánpótlásért volt felelős.
Az igaz,hogy semmi nem kötelező,de az valahol röhejes,hogy az esetlegesen,a nemzetköziben való szereplésünk után járó pénzekből járna a többi csapatnak is,miközben minket büntetnének azért,mert nem vállaljuk az mlsz szabályát!
Én arra leszek kíváncsi, hogy vajon még a választások előtt a stadiont átfogja-e adni az állam a Fradinak. Ha a jövőben tervben van egy tulajdonos/befektető keresése, akkor ez egy nagyon fontos lépés lenne.
Kitöltöttem a kérdőívet, de innen is üzenem. Nem kötelező kiemelt akadémiát üzemeltetni, nem kötelező taót felhasználni és nem kötelező 5 magyart játszatni. Ez csak egy ajánlás, amiért elég nagy pénz jár. Lehet nemzetközi csoportkörbe is jutni, játékosokat jól adni és venni, és ennek a pénznek a többszörösét is simán meg lehet keresni.
De jelzem, hogy mindkét vonalhoz kell komoly szakmai hozzáértés, az eddigi zavarosban halászó mentalitás, és ad hoc döntések kevesek lesznek.
Jött az új kérdőív A bmlsz fiatalszabályáról.Tényleg!Nem múlthét péntekig kellett nyilatkozni,hogy vállaljuk-e!?Ha igen,akkor mit válaszoltunk?Vagy esetleg más egyesületek?
Itt kissé off ugyan, de részben van csak igazad! Rossi alapfilozófiája amennyiben jól látom, hogy olyan játékosokat hív be, akik még ha gyengébbek is, mint mások a posztjukon, de végig hajtanak, brusztolnak. Anélkül, hogy név szerint említeném őket, a Kecsó méltatlan szétrablásához hozzájárult, nekem nem jöttek be a kísérletek, egy-két kivétellel (mondjuk pont kettő) éppen kallódnak elfele. MTK-ból sem sikerült senkinek maradandót alkotnia. Azaz a kiegészítő (szerintem roppant fontos!) emberekben van hiány.
Hazajövök. Mi az utánpótlásunkat kritizáljuk némileg jogosan. Azért csak-csak kijött belőle egy Lisztes-Tóth-Kaján trió, szerintem utóbbi is jó lesz, ha Mackre egyszer elmegy. Ez viszont már a teljes hazai UP-ről szól: nem elég az, hogy valaki ért a szakmához, az utánpótlás esetén pedagógiai érzékének is lennie kéne. Ha már az apai nevelés félrecsúszott (szintén nem írok nevet, de mindenki sejtheti), akkor azt lehet egy kissé módosítani és a gyerek nem kallódik el.
-azért vannak jó korban lévő játékosok, kapusokban jól állunk, aztán Szoboszlai, Kerkez, Bolla, Balogh, Sallai, Scháfer, Styles,2 Dárdai,...
-egyetértünk, az irány jó, viszont az 5 lehet hogy sok. de még addig van 1 év, próbáljuk meg először 3-mal
-azért csak a nemzetközire tartogatni valakit luxus, de simán benne van, hogy a kupameccseken inkább külfödiek, az utána lévő bajnokikon több magyar kapjon szerepet.
Az utánpótlásra és a pozitív játékostranszfer egyenlegre gondolok (a kettő összefügg, de lehetne úgy is eladni drágán játékost, hogy olcsón vesszük. Csak akkor a scout tevékenység több lenne, mint most, amikor az ellenfeleink játékosaiból válogatunk...)
Tulajdonos akkor jönne, ha ez stabilan megvan (évekig drágábban adunk el, mint veszünk - erre kellett volna felkészülni). Szponzor pedig jön, ha a tulaj rendben van
Az általam felvetett probléma máshol is felvethető lenne, mivel a válogatotton látszik, hogy véget ért a külföldi "családfakutatás" és Rossi mesternek egyre nehezebb a lassan kiöregedő alapcsapatát szinten tartani, mivel elég gyenge a hazai merítése.
De maradjunk saját csapatunknál. A magam részéről a Bosman szabály óta rühellem az egészet, ugyanis konzumszintre süllyesztettek egy magától is elüzletesedett sportágat. Nem példálódzok külföldiekkel bár van rá elég lehetőség, inkább haza jövök. A magam részéről lépcsőzetesen hoztam volna meg a szabályt, három-négy majd aztán öt magyarral, akik közt igenis legyen fiatal! A csapat felének leváltása nemzetközi szinten lesz probléma, főleg, majd ha a Paks nem szerepel kupákban. Lesz olyan is.
Keane jelezte, hogy valamiféle rendszer cserére (direkt nem írok váltást) szeretné a vezetést rábírni, s ha ez nem játékszerkezeti váltás lesz, akkor simán lehet, hogy két csapatunk lesz jövőre, egy a mennyeire, egy a nemzetközire.
Amúgy nekem pro és kontra érveim is vannak a szabállyal kapcsolatban, magam sem tudom mi lenne a jó!
Egy esetleges pénzelvonásnál meg az történne, mint az első nb2es idényben: bedobni az abszolút fel nem készült fiatalokat és várni a csodát. Láttuk, mire volt ez jó.
Amúgy meg simán fel lehetett volna / fel lehetne készülni egy ilyen helyzetre. Nagyon régóta mondjuk, hogy ez kubi legnagyobb bűne, csak a jelenre és a rövid távú jövőre készül, semmi hosszú távú koncepció. Ahogy egyébként mindenki más is. Ott állnának / ott állnak majd letolt gatyával.
Könnyen előfordulhat ez a forgatókönyv is, mint ahogy ennek egy lightosabb variánsa. Ami változatlan marad, az az UP dilemma: az általad vázolt esetben még valószínűbb, hogy aki már egy kiflit tud rúgni, az is megy külföldre. Még szürkébb lenne a mennyei színvonala, de valamennyi pozitív esetleg mégis történne: alacsonyabb lenne az iTTYY-re végződő nevek száma...
játékoseladás akkor lenne, ha megfelelő lenne az UP nevelés.
Ezt hivatott előmozdítani az 5 magyar (u21) játékos dolga (nyilván nagy kérdés hogy megfelelő eszköz-e és bejön-e a dolog), de nálunk ehhez szemléletváltás kellene. Valódi nevelésre átállni, vagy tehetséges fiatalok szerződtetésére, akit tovább lehet adni, ehhez a paradigmaváltáshoz be kellene kalkulálni 2-3 max KL-s évet, (ott is lehet rengeteg koeffet gyüjteni lsd Bodo, és a meccs is kevesebb) és aztán meglátjuk.
Szerinted a Paksnak betenné a kaput. Az ilyen belenyúlások általában azt eredményezik, hogy a hazai jobb játékosok iránti igény megnő és felveri az árukat. Így pedig sokkal nehezebb lesz nekik jobb játékosokat szerezni.
Az up nem olyan rossz ott, kb. közepes, de a pénzkényszer miatt elég fiatalon eladnak mindenkit, akik aztán vagy beválnak, vagy nem.
Tavaly 20 milliárd volt a költségvetése a zrt-nek. Ez ugyan teljes év és nem idény, de egyébként a 2024/2025 EL-ben 5 Mrd jött ebből a nemzetközi szerepléssel.
Ezen felül van még az NB1 közvetítési pénzek, ami egy kormányváltás esetén lecsökkene a reálisra (ami csapatonként nem nagyon lenne tényező) + a tippmix/szerencsejáték, ami szintén. A szponzorok nagy része (valszeg a Telekom is pl.) eltűnne, vagy lecsökkentené a támogatás mértékét. Nagyjából az első évben 8 Mrd-ot össze lehetne kalapozni, max. 10 Mrd. Ez viszont nem lenne elég a játékosok megtartásához és a következő csoportkörhöz, ahol így elszállna a pénz fele és onnantól beállnánk a Paks szintjére, nemzetközi szinten is.
A piac akkor tudna eltartani, ha legalább 10 Mrd (25 M eur) befolyna ÉVENTE a játékoseladásból. Értelmes tulaj amúgy is csak akkor jönne, ha ilyeneket látna reálisnak.
Fenti idézetből talán kiderülhet, hogy mindenki, aki ehhez hozzászól, a saját "világlátása/világnézete" szerint teszi. Ez amúgy tökéletesen ki is rajzolódott.
Amúgy azt nem értem, hogy a "Politizáljunk, Fradisták" topikban miért is ne kérdezhetnéd meg ezt? Engem ennél jobban foglalkoztat a tényszerűsége annak (szintén van némi politikai felhangja adott esetben), hogy mi lesz az "ötmagyar szabállyal"? Mi fog történni a magyar csapatoknál? Egy dolgot biztosan megjósolhatok :-) Pakson nem lesz változás.
Nem értem, mi a problémád, semmi hátsó szándék meg taposóakna nem volt.
Szarok rá -jelen esetben-, hogy Fidesz, Tisza, MHM, vagy miegymás.
Sosem a Fradi miatt szavaztam, ezután sem így lesz. Ez nem kampány/ellen kampány.
Az érdekel, mi a víziótok egy esetleges kormányváltás esetén. Igyekeznek akár külföldi kézbe adni a csapatokat, vagy egyszerűen mindenki bedobja a gyeplőt, aztán lesz ami lesz? Lepukkanó stadionok, szinte teljes mértékben utánpótlásra támaszkodó egyesületek, bővített első osztály. Semmi értelme itt politizálni, amikor erre számtalan topik van. Ott mégsem kérdezhetem meg, hogy mi lesz veled, magyar foci?! :)
Lehetetlen lenne csak a csoportkörös pénzekből, tv-s jogdíjakból, játékoseladásból megélni? Lehet nem telne szekura, de hamar rájönnének, hogy nem is hiányzik.
Beretvaélen táncoltál témaindításoddal, bár ha tudod, hogy van egy erre létrehozott topik, talán ott kellett volna. Viszont azt kell mondjam, hogy nagy arányban vannak a magasabb intelligenciájú hozzászólók, akik kikerülték taposóaknáidat, ezért nekik is gratulálok!
Lett tőke merős réteg, de éppen most látszik, hogy mennyire elkötelezettek a sport iránt (lásd. Garancsi vagy a metalcomos faszok a kispestnél)
A mi esélyünk az lenne egy ilyen esetben, ha a nemzetközi szereplés (mellé magas koefficiens) miatt egy külföldi csoport látna bennünk szatelitklub lehetőséget.
A másik eshetőség, hogy a szurkolók tartsák fent a klubot, az szerintem Magyarországon nem reális :(
Az oligarcha működés pedig látjuk mire elég, addig tart, amig valakinek van benne egy másmilyen érdeke.
Lehet, hogy Keane-ban is erős még, amit nagy merészséggel hasonlítva a, Fodor menta. Foci jó volt, de aztán az idő múlásával... reméljük Robbie sem vetkezi ezt le sietve.
Vannak még szemügyre veendők: Baráth, Sevikjan... ki tudja? Hátha. Ötvösről nem szólnék, ő 27 évesen már egy kiforrott játékos, a zeniten van, és állandó játéklehetőséggel, jó helyen, a Paksban.
Talán lenne némi esély tulajt találni. Legalábbis ebben bízom. Anno, réges rég Kubatov is nyilatkozta, hogy talpra kell állítani a Fradit, majd kell egy erős, komoly tulaj. Mentségére, után azért elhangzott az is, hogy mégsincs tervben az eladás.
A fehérvári példához hasonlót már 100 számra láttunk a magyar fociban, elmegy a főszponzor/tulaj - jönnek helyette a zavarosban halászó szerencselovagok majd a csőd. Mivel a magyar klubok üzleti bevételei a gazdálkodásban elhanyagolható tételt jelentenek ezért agyaglábakon áll az egész konstrukció.
Ha lesz váltás egyáltalán jövőre akkor akár államférfi jön, akár egy kókler az nehezen elképzelhető, hogy focibuzibb lesz a mostani kedves vezetőnél, szóval a nadrágszíj összehúzásra fel kell majd készülni.
Szerintem... Forrás elvonás miatti nadrágszíj összehúzás (drasztikus szakosztály, versenyző csökkenés), kéztördelés, és lamentálás. Sokkal kisebb lábnyomunk lenne a magyar sportból megmaradt torzóban. A zrt válszeg csődbe menne, mivel nincs érték a labdarúgókon kívül. Azokra meg gyűlne az éji vad.
Aki ezt akarja... hát nem tudom. De, ha már váltásra lenne feltétlenül szükség (?), akkor valami államférfinek kinézőt, és kinyilatkozót, kellene kinevelni az ellenzéki oldalon, mert jelenleg olyan nincs.
szándékosan nem hoztam fel én sem, pedig nem kis dolog ami ott történt.
egy pár éve még Petrjak menekült oda a jobb élet reményében, 2018-ban bajnok lett a Vidi, mára meg kiestek.
onnantől kezdve tart a mélyrepülésük kisebb-nagyobb fellángolásoktól eltekintve. A MOL meg kiugrott, bár nem tudom, miért a lilákat vették a szárnyaik alá, és hogy mégis miben reménykednek velük kapcsolatban.
edzők jöttek-mentek.
eszméletlen károkat okoznak egyesek a magyar focinak
Ne menjünk, de a Fvár esete innen nézve az. Garancsi ránézésre szart az egészre. Csak amíg kitömték a Marketet, addig a fölböl rakott bele. Sajátból, meg egy fillért sem. Gyakorlatilag beintett a Fidesznek ezzel. Akiknek azért most ennél lesznek nagyobb problémái, hál Istennek. Nem bánom, ha az egész bajnokság szinvonala esik 3 osztályt, és mi sem éljük meg az őszt sem a selejtezőkben, csak takarodjanak el a kormányzásból végre.
Nem csak politikai vetülete van. Pusztán annyi érdekel, hogy szerintetek hogyan változnak majd az erőviszonyok, mi lehet majd az egyes klubok, illetve bajnokság jövője, sorsa.
Felőlem mehet politika is, csak alapvetően a topik leírásában is benne van, hogy erre van külön hely. :)
Nagyon érdekes ez a szurkolói lélektan. Ugyanígy vagyok vele én is, a kézis csajok és a kupadöntőnk után csak lézengtem a világban, fájt a fradista lelkem, vérzett, ahogy Keane feje. Most helyrebillentem kicsinyég.
Távol álljon tőlem az összehasonlítgatás! Csupán az időfaktor és a nagyon megváltozott foci is erre int. (Akárhányszor újranézem a 6:3-at, mindig a modern holland foci jut eszembe róla.)
Nem tudom valójában mi az, amit Keane tud, de az biztos, hogy lesajnált és/vagy mellőzött focisták hozták a tavaszt! Pesic, Szalai, Saldanha, Joseph és a korábban talonba tett Tóth Alex. Ez nem biztos, hogy elég lesz nemzetköziben, sőt! De mindig ott van az a DE!
Józsinak minden falábúsága meg van bocsátva, a legjobbkor górta be mindig a kipattanókat (Paks, Győr). Most azt mondom elfér a cserepadon, de időnként kezdjen is, főleg, ha jól helyezkedik... ;-)
Érdekes. Épp nemrég panaszkodtak a moszkvai sportlap szakértők(?), hogy kifelé áll a rúdja, és hogy olyan idegesen (le)kezeli őket... A 4. helyet nagy csalódásként adták elő. Erre tessék.
Lehet, hogy a mi plajbász huszáraink is félre ismerték Pepit?
Gerd Müller azért tudott egy-s-mást csinálni azon kívül is, hogy mindig megtalálta őt a labda a kapu előtt. Flótás azért még nagyon a gerdi út elején van... Pusztai pedig, ugye, szélső volt ÉS tudott is beadni, Flótásnak ez kevéssé megy pláne, hogy most szélsők nélkül játszunk.
Keane muszáj lásson benne valamit, ami engem - legalábbis - elkerül.
BL-selejtező? Azta, ez minden európai bajnoknak alanyi jogon jár. Vagy az a csoda, hogy bajnokok lettünk? Zsinórban hétszer, így annyira nem meglepő, hogy BL(-selejtező...) jön.
Saldanha vajon hova menne? Nem látom a jövőjét máshol. Legdrágább vásárlásunk, szerződése még 3 évig hozzánk köti. Teljesítménye, statja alapján most csak komoly veszteséggel lehet eladni. Kivásárolni nem fogják.
Abu, Barna, Traore sztem viszont megy a komolyabb játékosok közül.