Keresés

Részletes keresés

moonwalkr Creative Commons License 2025.08.17 0 1 119320

A Grand Makadi-é tökéletes volt, igaz 2022-ben

Előzmény: heavi (119319)
heavi Creative Commons License 2025.08.14 0 1 119319

https://maps.app.goo.gl/sj1BW3pTosyP21d79

ez elég jó, a Sunrise-ból mentünk át

Előzmény: cabernet-franc (119318)
cabernet-franc Creative Commons License 2025.08.11 0 0 119318

Sziasztok, érdekelne, hogy van-e valakinek aktuális (1-2 éves) információja olyan szállodáról, melynek közvetlen hozzáférése van viszonylag épp, egészséges korallzátonyhoz, ahol lehet sznorkelezni?

Sahl és Makadi környéke érdekelne leginkább, de más környék is szóba jöhet. Köszönöm.

moonwalkr Creative Commons License 2025.05.25 0 0 119317

Nem azt mondtam, hogy az Egyenlítőtől délre nincs ilyen, sőt...

Szerencsére már sokszor láttam én is "fejjel lefelé állni a Holdat":)

Előzmény: Holló József (119316)
Holló József Creative Commons License 2025.05.23 0 0 119316

Bejártam mindet. A déli féltekén csak Kenyában voltam.

Előzmény: moonwalkr (119310)
martinaxe7 Creative Commons License 2025.03.27 0 0 119315

Annak idején láttam a csillogó hirdetéseit

https://www.atv.hu/kulfold/20250327/egyiptom-tengeralattjaro-hurghada/

:((

rebecha Creative Commons License 2025.03.23 -2 0 119314

Tudtok ajánlani megbízható szervezőt ill taxist 1 napos Luxorhoz??

Merszia73 Creative Commons License 2025.03.23 0 0 119313

Köszönöm!🙂

Előzmény: saválló (119312)
saválló Creative Commons License 2025.03.23 0 0 119312

Dollár célszerűbb, de euroval is mindenhol fizethetsz, fakultatívokra nyugodtan euróval is fizethetsz, pl. baksisra inkább jobb a papír 1$- os.

Euroból csak 5-ös van papírból, fémpénzt is elfogadnak baksisnak természetesen, de nekik nehézkes a beváltása ezért szoktak utcán, strandon gazsulálni, hogy mister beváltaná......a marék euros fémpénzüket.

Hotelban szoba takarítónak a strandfiúknak vagy akinek akarsz adni az 1 $-os a célszerűbb.

Én anno szoktam váltani itthon csak baksisnak 30-40$-t csak 1-5- ös címletekben a többi meg euro.

Ja, a reptéren a vízumot is célszerű $-ban fizetni, mert euróban többet kérnek érte.

Előzmény: Merszia73 (119311)
Merszia73 Creative Commons License 2025.03.23 0 0 119311

Sziasztok.

Kérdezném,hogy milyen valutát érdemes vinni?Dollár v euro esetleg váltani saját pénzüket?

Csak a fakuktatívokra és néhány suvenírre tervezek költeni.Köszi

moonwalkr Creative Commons License 2025.02.28 0 0 119310

Inkább a Ráktérítő lesz az, amitől délre:):):):)

Maldiv, Dominika, Kuba, egyik sincs az Egyenlítőtől délre:):):)

De azért megvan annak a varázsa, amikor az ember az itthoni hidegből elmegy a nyárba. Igaz abban teljesen igazad van, hogy hazajönni viszont elég rossz (időjárásilag persze...)

Valamikor több mint tíz éve teljesült egyszer az az álmom, hogy itthon nagy hóból indulni, kinn meg gyönyörű nyár és csak tényleg 9-10 óra van közte. Ahhoz hogy kimenjek a reptérre, reggel még havat kellett lapátolnom a kocsibejáróról:)

Azóta viszont szinte nem volt tél itthon, már egy kis hó is csodaszámba megy, a hólapátolás meg különösen :(

Előzmény: Utazó HUN (119309)
Utazó HUN Creative Commons License 2025.02.28 0 0 119309

A "télből a nyárba" opció nagyon csábító viszont ahhoz az egyenlítőtől délre kell utazni. Maldív, Seychelles, Madagaszkar, Ausztrália, Dominika, Kuba stb....  Ezek azért már bőven 10 óra feletti repülési utazást jelentenek. Ezek az utazások magasabb árfekvésűek és 1-2 hét után sajnos jössz vissza az itthoni hidegbe. Én akkor vágnák bele ha pár hónapig ott tudnák lenni de a jelenlegi munkám ide köt sajnos.

Előzmény: rebecha (119308)
rebecha Creative Commons License 2025.02.28 0 0 119308

Köszi a tájekoztatást. nem lettem boldogabb. A szállásunkon csak 1 medence van mett ez egy magánapartman. Évekig jàrtunk a Kanári szigetekre igaz szeptember októberben, akkor volt,hogy 26 fokos volt a víz. De aztán tele lett migránsokkal. Tavaly úgy döntöttünk,hogy ezentúl télből a nyárba megyünk.a Maldívon voltunk.Na ott jó meleg volt a víz. Sajnos idén nem jött össze a mutatvány ezért lett Egyiptom.Ott is először Sharm  volt csak törölték a járatunkat.Így lett Hurgada. De jövőre niztos,hogy újra a Maldív lesz....

Előzmény: Utazó HUN (119307)
Utazó HUN Creative Commons License 2025.02.28 0 0 119307

Ezt érdemes még nézegetni:

https://www.seatemperature.org/

Mi először, Hurgadába pár éve április közepén utaztunk. Pont egy hidegfront volt és 2 napig pulcsiba közlekedtünk. Két hétre mentünk így ez a két nap nem volt fájó. Elmúlt a hidegfront és tényleg szépen melegedett az idő napról napra. A tenger viszont délelőtt hideg volt + mindig fújt a szél. A tengerpartunk (Titanic Palace) sekély volt. A víz szintje általában (apály/dagály függően) a semmi víztől egészen a combig érő víz szintig váltakozott naponta. Délutánonként ez a sekély víz ha nem volt apály akkor szépen fel tudott melegedni 28/30 fokosra! A mély víz hőmérséklete áprilisban még hűvös! A medencék vize 22/24 fok körüli volt (vittem akvárium hőmérőt) de az nekünk hideg főleg úgy hogy heti 5 napon, fúj a szél. Volt viszont fűtött medence 30 fokos ami nagyon klassz. A csúszdák időszakosan működtek ami kielégítő. Összességében tavaszi utakhoz ami maximum 5 órás repülés távolságban van, talán Egyiptom a legjobb választás. Kanári sziget óceánja minden évszakban 18/21 fok körüli ami nekünk hatalmas csalódás volt. Török, Görög, Ciprus stb. szintén hűvös tavasszal, inkább kirándulós jellegű mintsem tengerben fürdőzős. Nekünk 28-foktól ideális a szabadtéri vízhőmérséklet.

Előzmény: rebecha (119301)
saválló Creative Commons License 2025.02.28 0 0 119306

28-30 fokos tengervíz áprilisban nem elvárható hőmérséklet, inkább július-augusztusi.

Nálam mindig volt vízhőmérő szoktam mérni, sekélyebb strandrészeknél volt mikor 30-31 fokos volt a víz, na az már olyan meleg volt, mint a p.si, szinte forró.

Előzmény: rebecha (119305)
rebecha Creative Commons License 2025.02.28 0 0 119305

Én nem vagyok optimális, nekem a 26 fok is hideg.28-30 az már döfi. Egy hónap alatt még melegedhet.Legalább is ebben reménykedek.

Előzmény: saválló (119304)
saválló Creative Commons License 2025.02.28 0 0 119304

Én ezt olvastam most frissen:

"Ma Hurghadában a víz hőmérséklete 21.2°C. Ez a víz hűvös és élénkítő, de sok ember számára már elég kényelmes az úszáshoz. "

"A víz hőmérsékletére vonatkozó korábbi adatok elemzése Hurghadában áprilisban#minimális21.0°C#átlagos23.1°C#maximális26.0°C

átlaghőmérséklet a Vörös-tengerben Hurghadában áprilisban van 23.1°C. Ez a legkényelmesebb fürdővíz minden víztömegben, különösen egy forró napon. Ezt a hőmérsékleti tartományt ismerik el a legoptimálisabbnak a hosszabb fürdőzéshez."

Én legkorábban május utólsó két hetében voltam Hurghadán, akkor már nagyon meleg volt igazi nyári idő, a víz 26-27 fokos volt.

Kisfőnököm legutóbb november közepén volt Hurghadán, elmondása szerint jó volt még a vízhőfok, március közepe felé megint megy, ő azt mondja, hogy akkor is jó a vízhőfok.

Persze kinek mi a jó?

Nekem a kellemes vízhőfok 26-tól kezdődik.....

moonwalkr Creative Commons License 2025.02.28 0 0 119303

A Meteoblu szerintem hülyeséget beszél.

A Vörös-tenger sosem megy 20 fok alá (na jó, lehet a jégkorszakban 30-40 ezer évvel ezelőtt utoljára) és a téli átlaghőmérséklete is 23° C körül van. 

rebecha Creative Commons License 2025.02.28 0 0 119302

Természetesen napozni....

rebecha Creative Commons License 2025.02.28 0 0 119301

Meteo blue szerint masszívan 16 fokos a víz, úgy érzem én ebben áprilisban nem fogokhalacskákat nézegetni.Hacsak nem veszek egy fűthető overált. Talán azért naloznj lehet majd egy kicsit..😂😥😅

t.pal Creative Commons License 2025.02.24 0 0 119300

Nem tudom szerkeszteni az előző hsz-t, így ide rakom be, miről is van szó:

t.pal Creative Commons License 2025.02.24 0 0 119299

Sziasztok!

Olvasgatom itt az utolsó x hsz-t és látom, hogy nem érdemes már este sétàlgatni, mondjuk nem is akartunk, de mi a Pickalbatros Jungle Aqua park Neverland -be készülünk és a nejem figyelmét felkeltette, hogy a szállodátol nem messze lévő Senzo Mall bevásárlóközpontban "potom" pénzért van 50-60 perces masszázs meg pedikűr-manikűr. A bevásárlóközponton belül a hely neve: Al Capitain spa&beauty center. Gondolom ez biztonságosabb mint az esti bazározás? Valaki ismeri esetleg?

Köszi!

Pierr_Kardán Creative Commons License 2025.02.18 0 0 119298

Akkor most sajnálhatjátok, hogy nem AI ellátásra mentek (az AI most nem a mesterséges intelligenciát jelenti, hanem az all inclusive-et :-)), mert a szállodákban az AI keretében korlátlanul ehettetek volna mindenféle csemegét. Adnak két-háromféle datolyát (kicsit szárítottat, erősen megaszaltat, mézben főzöttet), meg többféle fügét (nyersen piros bélűt, barna bélűt, aszaltat, mézben főzöttet, kompótnak, lekvárnak), olajbogyót is számtalan elkészítési mód szerint. Gyümölcs, édesség, halva, baklava pedig tényleg annyiféle van, hogy a felét se lehet végigkóstolni. 

Imádom én is a datolyát, de az ilyen nyaralásokról mindig úgy jövök haza, hogy fél évig rá sem tudok nézni.

Előzmény: rebecha (119295)
saválló Creative Commons License 2025.02.18 0 0 119297

Szerintem mindenképpen hozzátartozik egy adott országban eltöltött nyaraláshoz, üdüléshez a "shoppingolás" vagyis inkább nevezném a régióra jellemző ajándéktárgyak beszerzése, a sok lim lom amit a hölgyek össze-vissza vásárolnak, mert ugye nekik ez "szükséges" ( shoppingmánia ).:)

Legyen az akár európai tengerpart vagy afrikai mindenhol megvannak az adott országra jellemző ajándéktárgyak, a történelmi emlékekre utaló tárgyak, és még sorolhatnám....így Egyiptomból is megvan amit onnan lehet hozni, és kitenni az annak megfelelő helyére, és ha az ember ránéz évek múlva is egyből eszébe jut, hogy hol járt mi kapcsolódik az adott tárgyhoz.

Én vettem Kairóban, Luxorban többek között a Hatsepszut templomnál is ajándéktárgyat, még mindig eszembe jut ha ránézek, hogy iszonyat hőség volt, majd megfőttünk a saját levünkben, csak tűző nap sehol egy árnyék, de csodás volt, és az emlékek ettől függetlenül szépek még mindig, ugyanez volt a piramisoknál, az élmény ugye egyedülálló, kihagyhatatlan, igaz  kisűlt a zsírom is, de csak arra emlékszem, hogy az egy csodás élmény volt.:)

De az már gondolom tiszta lett, hogy el itt kell felejteni az európai üdülőhelyeken megszokott esti bazározást, hosszú sétákat, ide vagy oda beülünk, és csak nézzük a szép esti tájat vagy éppen a tenger nyugodt vizét ezt+azt kortyolgatva.

Régebben, ahogy már írtam, ez működött, de ez az időszak már sajnos elmúlt, itt elsősorban ki kell élvezni a Vörös-tenger által nyújtott lehetőségeket, menni kell kirándulni, hajókázni stb.

Előzmény: rebecha (119296)
rebecha Creative Commons License 2025.02.18 0 0 119296

Mielőtt megköveznétek, nem a bazározás miatt esett a választásunk Egyiptomra.

Előzmény: rebecha (119295)
rebecha Creative Commons License 2025.02.17 0 0 119295

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a részletes tájékoztatást. Ami minket még nagyon érdkel az az aszalt datolya és füge. Nincs az a mennyiség amit a férjemnek elég lenne.tavaly Abu Dzabiban sikerült óriási méretűt és vajpuhát venni. Nálunk az a minőség olyan áron nem is kapható.

Sajnos nem hoztátok meg a kedvemet a bazározáshoz, sőt el is szomorodtam, hogy lehet mégicsak máshová kellett volna utazni? A Vörös tenger majd kárpótol.remélem sikerül halacskàkat is látni,bár parázok nagyon, hogy hideg lesz a víz.

Köszönet mindenkinek: Rebecha

Előzmény: Utazó HUN (119294)
Utazó HUN Creative Commons License 2025.02.17 0 0 119294

Szia! Mi nem vagyunk nagy piások de Tunéziából és Egyiptomból hoztunk datolya likőrt. Na az valami kulináris finomság volt. Két éve még kimentünk bazározni Egyiptomban és nehezen de kaptunk jó árban minőségi Nike, Adidas és Tommy Hilfiger fürdőnadrágot. Imádom. A fiam nike hátizsákot a lányom Michael Kors táskát kért. A nejem strandruhát. Én még találtam BMW-s bőr övet automata kioldósat. Ezek általában 6 és 15 Euro/db áron voltak!!! Tavaly pedig már semmi jó cuccot nem találtunk a bazárokban pedig ugyanabba a szállodába mentünk! Erőszakosak voltak és jöttek a kéregető kisgyerekek. Adtunk nekik 1, 2 eurót azután egyre többen jöttek. A lányomról alig tudtuk fizikailag levakarni őket! Visszamentünk a szállodába és többet nem mentünk ki az utcára pedig nem egy elhagyatott környéken voltunk! Amióta van Aliexpress és társai már nem nagyon vesznek az emberek lézert, öngyújtót, egyéb kacatokat. Ez nagyon érződik már a Török bazárokon is. Sok éves poros kifakult portékát árulnak az árusok és ez megy évről évre! Bőrönd sem kell (pedig 10 éve kint vettünk bazárba) mert tavaly vettem az Aliexpressen olyan eloxált színezésű alumínium bőröndöket hogy a samsonite is megirigyelné. Régen bőrkabátokat is nagyon jó árba lehetett venni de az is már a múlt. Amit mindig veszünk az fűszer keverék variáció anyósomnak, had kutyuljon belőle. Apósom majd megeszi. Saját részre olyan édesség ami valamiképpen más mint az itthoniak és minden alkalommal Törökből magvas méz. Olyan zöld címkés, amiben rengeteg pisztácia van. Napszemüveget is betáraztunk és fejenként legalább 2db-ot viszünk. Ha eltörik / elveszik egy van még másik. A bazárokba már nem nagyon kapsz 5 euró körül inkább 20 euró az induló ár amit ők is Kínából rendelnek 2 euró/db áron.

Előzmény: rebecha (119290)
moonwalkr Creative Commons License 2025.02.17 0 0 119293

Tulajdonképpen alább leírták: semmit.

Vagyis a papíruszképet már megvetted a falra, a hűtőmágneseket is kiraktad, esetleg Nofertiti fejet a szekrényre, bár ha az öregek ölelkezős delfines nippjeire gondolok a tévé tetejéről, akkor ezt biztosan nem, vagy esetleg próbának parfümöt (de végül az is tucat, nem egy unikális csoda). Talán-talán vizipipát. Ezek mind megvannak otthon az előző utazásaidról. Nem kell már másik, legfeljebb, ha leesett a mágnes a hűtőajtótól és eltört.

Vagy ha esetleg tényleg teát, fűszereket akar az ember pótolni, de azt is minek. Ott van a www.culinaris.hu, ami ott nincs, az nem is létezik. Oké, Egyiptomban olcsóbb. De mennyit takarítasz meg 5.000-t? Tea sincs olyan Egyiptomban, ami itthon ne lenne beszerezhető.

Szóval miért megy oda az ember? Az életérzésért.

A Vörös-tengerért, vagy a hieroglifákért. És oké, igen, ebbe beletartozott, hogy bemész a langyos estéken a városban, nézelődni, esetleg vásárolni is valamit, de talán nem a vásárlásért, hanem az életérzésért. Mondjuk akkor ez utóbbinak most fuccs...Azért maradt még ott csoda így is.

saválló Creative Commons License 2025.02.17 0 0 119292

Mit érdemes?

Mindenkinek mások az igényei ha souvenierről van szó, mi a klasszikus tárgyakat részesítettük mindig is előnyben....

Egyiptomi mintás (mondjuk fáraós-szfinxes ) nagy törülközők, vizipipa (dísznek), de nem dohányzunk, igazi bőr dísz teve, rengeteg kisebb különböző anyagú dísztárgyak, gyönyörű bőrkötésű fényképalbumok, papíruszképek, de van egyiptomi zászlónk is, és a jó ég tudja még mi...van rengeteg itthon, szekrényen, polcon, falon, stb....stb....

Párom a kollégáinak is szokott mindig venni egyiptomi mintás, feliratos, ábrás golyóstollakat, könyvjelzőket, apró csecsebecséket sokszor 100 eurós tételben a reptéren....

Duti Free-ből ajándékba cigarettát ( nem dohányzunk ) piát nem szoktunk venni ( nem iszunk )...még mindig van fiókban, szekrényben sosem használt, nem elővett souvenir.

Ezek jutottak hirtelen eszembe, mindenki másra vágyik, mást igényel.

Pierr_Kardán Creative Commons License 2025.02.17 0 0 119291

A szokásos üveggyöngyökön (pléh piramis, plüss teve, sorozatgyártott papírusz) kívül szerintem semmit. Korallt, kagylót, köveket szigorúan tilos kivinni az országból, ezt nagyon szigorúan veszik!

Van aki hoz szépségápolási termékeket, állítólag hatékonyak, de ismerős hölgynek allergiás kiütései lettek az ottani arckrémtől. Fűszerek közül egyedül a harissára tudnám azt mondani, hogy a magyar gyomor beveszi.

Hagyjál 25 dollárt az út végére, hazafelé a hurghadai repülőtéren vásárolj össze-vissza bármit :-))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!