Lengyelországban nincs matrica, vagy ingyenes az út, vagy kapus, de azt nem fogod érinteni (hacsak tovább nem mész az A4-esen Katowice felé).
Szlovákiában a határ és Kassa alsó, illetve Kassa és Eperjes (vagy tovább Poprádig ha arra mentek) között fizetni kell az autópályán, megvehető online is https://eznamka.sk/hu
Krakkóba készülünk jövőhéten a családdal Miskolc érintésével!Autópályamatricát kell vennem a szlovák vagy a lengyel szakaszon?A válaszokat előre is köszönöm!
Közvetlenül a világjárvány kitörése előtt úgy hozta a sors, hogy Lengyelországba keveredtem. Igazából soha sem érdekeltek különösebben a látnivalók Lengyelországban, Varsó városában meg még annyira sem. Egy kósza délután egy baráti sörözés viszont oda vezetett, hogy az egyik őrültebb ötlet követte a másikat. Sokszor úgy érzem, hogy veszélyes dolog a haverokkal leülni sörözni. Legutóbb is ekkor egy olyan pihent agyú gondolat pattant ki a fejünkből, hogy utazzunk el Grúziába. Ezúttal azért kicsit visszább fogtuk magunkat és úgy döntöttünk, hogy egy hosszú hétvégére ugorjunk már el a legolcsóbban elérhető úti célra a környéken. Gyors keresés után meg is találtuk a legolcsóbb útvonalat. Ez pedig nem volt más, mint a Wizz Air varsói járata. A repülőjegy oda-vissza 20,- euróba került és tökéletes időpontban indult a gép: pénteken este oda, vasárnap délután vissza. Így tehát nem kellett még csak szabadságot sem intéznünk a munkahelyünkön a kis kiruccanásunkhoz. A posztban elmesélem, hogy mi minden történt velünk Lengyelországban, hogyan akartak kirabolni, hogyan vélekednek a helyiek a magyarokról és mik azok a látnivalók Varsó városában, amiket mindenképp meg kell néznetek, ha ide utaztok.
Én sokszor járok arra, de mindig csak kissebb útvonalakon, vagy 1-1 hegyet megjárva.
Wroclaw-ból van naponta többször is egy regionális vonat, Szklarska Poreba irányába, ami megáll Jelenia Gora-n is, de Flixbussal is mentem már arra. Karpacz-ot hanyagolnám, oda még sielni se.
Amit még érdemes lenne megnézni, az maga a határ Szklarska Poreba-nál, van egy hegygerinc, amin át lehet menni Csehországba (Harrachov), akár egy helyi vonattal is.
Azon gondolkodtam, hogy ha vége a járványnak, akkor elmennék a Karkanosze Nemzeti Parkba kicsit túrázni, kicsit körbe is néztem... Láttam a lengyel hivatalos oldalt. De érdekelne azoknak a véleménye, akik jártak ott. Amit kinéztem: Jelenia Górából Karpacz könnyen elérhető, onnan lenne a túra Szklarska Porebáig, onnan busszal vissza Jelenia Góra.
Ami érdekelne:
1. Van-e valakinek túratapasztalata, illetve, hogy mennyire nehéz vagy veszélyes egy ilyen túra... nekem azt mondták, kb 33 km 9 óra.
2. Van-e valami olyan túraleírás, amely alapján meg tudom nézni, mi az, amit biztos meg kell nézni, illetve, ami biztos nem hagyható ki?
3. Tudtok-e esetleg olyan lengyel túraoldalról, ahol folyamatosan szerveznek túrákat (nyilván nem baj, ha lengyelül), mert szerintem egy ilyenbe becsatlakozni talán jobb, mint egyedül nekivágni.
Ne haragudj, de ez nem politikai oldal. Ott van, hogy "Utazás" témakör.
Bármit is gondolok a politikáról, az azzal kapcsolatos hírekről nem itt akarok tájékozódni. Itt az utazással, látnivalókkal kapcsolatos információknak van helye.
Igen, én is kinéztem, de sajnos nem jöttem rá, hogy lehet eljutni. Azért néha kicsit zavar, hogy bizonyos helyekre csak autóval lehet eljutni. Persze biztos van más megoldás, bízva az 1500 magántársaságban, csak azoknak nagy részével nem lehet előre tervezni. Ilyenkor azt mondják, taxi.... Arra meg kinek van pénze?
Talán a koronavírus miatt nem időszerű kérdés, de valaki tudja, hogy a Mazuri-tavaknál hol érdemes strandolni? Vannak ott jó szabadstrandok? Olsztynban már voltam, de a tavakat nem tanulmányoztam behatóbban. Mikolajki? Esetleg más város jobb? Csak kíváncsi vagyok. Jövőre is lesz nyár jeligére :)
Köszönöm a választ. Nekem május 22. napra van repjegyem oda és 24-én vissza Budapestre. Egyelőre nem szívesen utaznèk. Azon szurkolok, hogy törölje a wizz a járatot. Remélem, hogy így lesz...
Tudomásom szerint ez ugyanakkor fog megtörténni, mikortól a többi lengyel reptér is fog tudni nemzetközi járatokat fogadni...
a trollkodást félretéve jelenleg külföldiként nem léphetsz be Lengyelországba, csak, ha itt él rokonod vagy dolgozol, de akkor is 2 hét ellenőrzött karanténért cserébe.
Nincs hir arról, hogy mikor fogják a határokat vagy a reptereket megnyitni, egyelőre csak a nagyobb boltokat, parkokat nyitják ki
Igen. A Ksiaz-nál, meg a Czocha várában egy-egy éjszakát is sikerült eltöltenem. Azóta ez szívem két csücske. Bár őszintén szólva talán nekem még ezeknél is jobban bejött a Krasziczyn vára. Talán nálam az vitte a prímet, de nehéz dönteni. Mosznát is szerettem, de ott nagyon esős idő volt. Malbork tényleg egy csoda... Nagyon kíváncsi vagyok a Krzystopórra is.