Még 90 előtt csináltam magamnak nyilászárókat vörösfenyőből. Nagyon- nagyon válogatott, sűrű , pihentetett, egyenes anyagból . Ennek ellenére hajlamos volt tekeredni, az erkélyajtót soha nem tudtam beállítani, pedig azok a vasalatok nagyobb tűrést engedtek. Az is igaz, hogy a konyha ablaka 2 évet ázott kezeletlenül, nem lett baja, és nem is vetemedett el.
Nem, az egy gyantás rész, nem tapad meg rajta semmi. Maga a fa test is át van itatódva. A tetején lévőt hiába pucolod le - alulról kap utánpótlást. Hamar kipereg kitörik belőle a ragasztó, a műgyanta.
Az ajtókeretnek van terheletlen része is. Sajna be volt fóliázva kettesével, és nem lehetett bontani. Ezt dobta a gép. Ezzel kell dolgozni. Örülök, hogy egyáltalán kaptam valahol vörös fenyőt.
Én valahol a sima rétegelt lemez és a profi lift közötti megoldást keresnék, félúton. Pl. rétegelt lemez asztal, de valami maróspecifikus betéttel. Majd megrágom, nem sürgős.
Igen, ehhez tényleg felesleges egy maró árát beruházni. Akkor ott van Kofic módszere.
Egyszer csináltam egy tesztvideót (csak a csatornámra sosem töltöttem fel, úgy tűnik), hogy ilyen "hirtelen" maróasztalt mennyi idő alatt hozok össze, ~19 perc volt. Egy Bosch POF 1200-at fogattam fel egy 18-as csúszásmentes rétegelt lemezre. Perdsze semmi extra magasságállítás, a gyári, alulról. Asszem fúrtam egy 35-ös forstnerrel egy likat, mondván attól nagyobb átmérőjű marófejet úgyse fognék be. Aztán a műanyag talppal megfúrtam a 4 rögzítő csavarfejet, süllyesztettemn a felső rész felől, és kb ennyi. Vezetőt meg szorítóval, egy egyenes léccel oldottam meg.
Persze minél vastagabb az asztallap, annál:
- merevebb, de ...
- annál többet veszítesz a hasznos max. marómagasságból.
Ehhez mérten érdemes pl alulról besüllyeszteni a marót, és úgy felfogatni. Egy ilyen kis marónál a 10-12mm-nél több "húst", amire ténylegesen felfogatod már indokolatlannak tartanék.
Lady fantasy: "(aprópopó! miért adtad el?)" - így hozta az élet meg a szükség ... nem volt vele semmi bajom, amikor kellett jól szolgált.
Makita DRT50, szóval eleve nem egy erőmű. Főleg kisebb igazításokhoz használnám, pl. ha egy lécből egy adott szélesség kell, és az a méret készen nem kapható. Ezért egy kicsit overkillnek érzem a liftet.
én is a nagy tritont épitettem be műanyag lapba. A maró súly alatt a lap kicsit lehajlott, apróbb alkatrészek marása így nem a legjobb. Nehéz marót csak masszív fém lapra szerelnék.
A masszív lift nem feltétlenül a gerenda ellenében kell. Hanem hogy pontosan emeljen, az is maradjon, OTT is maradjon ahova beállítod, stb.
Nekem anno a nagy Triton (TRA 001)volt, azt - kis túlzással - eleve asztalba építésre tervezték, felülről is állítható emeléssel. Ahhoz én csak egy ilyen lapot vettem, a Tritonhoz előfúrtat:
A nyílászáró elhelyezése adott, mert ablakot nem akarok cserélni (az állapota sem rossz): inkább a külső falsíkhoz közelít, kb. 13-14 cm-re van tőle (lehet, hogy akkor már ez is egy felújítás eredménye?). A spalettát még nem tudom hogy lesz-e, kell-e, azonban a bélelést mielőbb meg akarnám csinálni (többek között azért, hogy szúnyoghálót fel tudjak tenni), ehhez kellett egy kis tanácsadás.
Az IGM is cseh cég, de saját tapasztalat szerint elég megbízhatóak (nekem pl simán kicseréltek egy szalagfűrészt úgy, hogy ők intézték a szállítást és nekem nem került plusz pénzbe)
A Kamody.hu egy Csehországban bejegyzett cég leányvállalata. Székhelye Bp.2.ker Bem J. Utca 9. Itt egy úgynevezett székhelyszolgáltató működik. Személyes ügyintézés nincs. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem megbízhatóak, de mivel fizikai kapcsolatba nem lehet velük kerülni,macerás lehet egy reklamáció. Más áruval kapcsolatban már jártam meg
cseh céggel, ezért nem rendelek sem cseh, sem szlovák webáruháztól.
Nem biztos, hogy teljesen értem mit szeretnél, de a sautershop-nál kapni mindenféle maróasztalt és kiegészítőket. Elképesztően jó minőség, bártan ajánlom (cserébe nem olcsó)