Hálózati korszerűsítés miatt a héten időszakosan több településen és fővárosi kerületben is szünetelhetnek a Magyar Telekom Nyrt. szolgáltatásai. A társaság a honlapján közölt felsorolásban jelezte: a munkák miatt az otthoni internet-, tv- és telefonszolgáltatásban is lehet kiesés, akár több órán át is – írja az MTI.
Hatvan egyes részein hétfőn 8 órától kedden 18 óráig, Szombathelyen hétfőtől szerdán 16 óráig fordulhat elő időszakos szolgáltatáskiesés (maximum 30 percig). Budapest XVII. kerületében, Penyigén, Kiszomboron és Szegeden hétfőtől egészen szeptember 26-án 17 óráig lehetnek (maximum 180 percig) üzemszünetek a szolgáltatásokban
A patkány azért nem jó, mert ha ott van, akkor lesz máshol is.
Annak idején a nyóckerben ki volt írva mindenhol, hogy "Ha patkányt észlel, jelentse!". Egyszer a ház pincéjében volt egy komoly patkányirtás, itt is, ott is hevertek a patkánydögök, volt szag is... De azután már nem nagyon fordult elő, a bábolnaiak, vagy kik jól, folyamatosan dolgoztak, hogy ne is legyenek.
De ez régen volt, amikor a Práter u. végig régi házakból állt mindkét oldalon, a körúttól az Illés utcáig... a Nagytemplom u. szinte mostanáig kitartott, de azért már néhány éve szorgosan bontották azt is.
Hogy a patkányok hová mentek, amikor a régi házakat lebontották, azt nem tudom.
Ezek itt, Rákosmentén, nyilván nem azoknak az utódai, itt kellett legyenek saját törzsek. Ez más klíma, más környezet. :)
Nemrég, egy hétköznap kora délután megyek át a Főtéren, van ott az a süllyesztett kis étterem, felette a gördeszka-pálya... És ott, a pálya sarkánál látok egy szép patkányt, az aztán gyorsan be is iszkolt a pálya alá, az étterem fölötti részbe.
Gondolkoztam, hogy bemenjek-e, hogy figyelmeztessem a tulajokat, de aztán hagytam a fenébe... valahogy nincs jó tapasztalatom azzal kapcsolatban, hogy az ilyet hogyan fogadják azok, akiknek segíteni akarnék.
Úgy tudom, hogy ha én eladok egy területet, utána semmi közöm nincs hozzá mi lesz a sorsa.
Nem néztem meg, hogy kinek a tulajdonában van az a bizonyos terület a Pesti és a Péceli út között, valamint közigazgatásilag hová tartozik.
Láttam egy videót amelyben Dunai Mónika arról beszél, hogy meg kell védeni azt a területet, és ebben a kerületünk polgármestere is segít neki. Ki kell írni a népszavazást, ahol egyértelművé kell tenni, hogy a területen nem lehet ipari létesítmény, gazdálkodási területnek kell maradnia.
- Ha közigazgatásilag a kerületünkhöz tartozik, a polgármester miért nem intézkedik a területekről szóló új rendelkezések alapján? A képviselőtestület áldását adná rá.
- Ha közigazgatásilag nem a kerülethez tartozik, Dunai Mónika mint a 133 bátor harcos egyike miért nem a kormánynál vagy ahhoz tartozó szerveknél/szervezeteknél veri a tamtamot és intézkedik? Miért a kerületieket hergeli tovább a szövegelésével?
Az önkormányzat honlapján a mai napon (2025.07.21-én) ismét sikerült aktuális, friss hírt feltölteni:
"MÁV Csoport - Sajtóközlemény
Zajjal járó éjszakai munkavégzés a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonalon.
A Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonal egyes állomásain előre tervezett, éjszakai zajjal járó karbantartást végeznek a vasúti pályán.
Rákoshegy állomáson július 9-én 21-től 5 óráig.
A karbantartást végző vasúti munkagépek zajt okozhatnak. A zajterheléssel járó éjszakai munkavégzés miatt a lakosság megértését és türelmét kéri a vasúttársaság."
Az utóbbi időkben nem ez az első ilyen baki. Valaki sportot űz ebből, vagy ennyire tojnak rá, hogy mi jelenik meg a honlapon?!
Én tegnap rápillantottam a kerületi tévére az akárhányas csatornán, néha nem csak statikus képujság megy ott, hát nagy szerencsém volt, beszélgetés Dunai Mónikával... Aki első pontként azt kezdte ecsetelni, milyen fontos is nekünk, hogy szavazzunk az ukrán eu-s tagság ellen stb. stb... Gondolom, ettől lesz Rákosmente világváros.
Úgyhogy fél perc után haladtam is tovább valami jó sportműsorra.
Mondjuk érdekelt volna valami hír a kerülettel kapcsolatban, de azért ne már.
Az önkormányzatunk honlapján a mai napon (2025.06.10) van egy felhívás arra, hogy a kerületben sittgyűjtés lesz. Gondoltam, hogy esetleg ismét. Ezek szerint jó fej a kerület vezetése.
Rákattintottam a részletezésre, abból kiderült, hogy ez 2025.05.24-én(!!!) lesz.
Nekem tanították rosszul a naptár használatát vagy a hivatal informatikusait kellene elzavarni a francba?! Nem az első eset, hogy ekkorát hibáznak.
Akármilyen lieblingek lehetnek, de egy magára valamit is adó vezető nem engedhet meg ekkora blamázst, az őt is minősíti.
"akkor Alexandra sem kaszát ragad, hanem gyomlál vagy kapál"
.
(Utóbbi már nekem is többször eszembe jutott, hogy miért nem inkább...?)
A füvet nyilván le kell kaszálni évente többször, kivéve ott, ahol arra alkalmas a terület, és rovaroknak, méheknek stb. direkt vadon hagyják.
De a parlagfű (és egyéb allergizáló gyomnövények) esetében nem elég a kaszálás, ezeket gyökerestül kell kiszedni... bár nyilván a többszöri, még idejében elvégzett kaszálás is több a semminél.
Amúgy meg az a jó kerület, ahol ez ekkora gondot okoz... Mert ott legalább van sok, jelentős zöldterület.
Az egész város jobban járna, ha sok, nem feltétlenül és elengedhetetlenül szükséges beton/kő felületet feltörnének, és zöldterület lenne a helyén. (A vizet is jobban megtartaná, a föld inná be, nem a csatornába folyna le feleslegesen, és főleg a város mikroklímája is hűvösebb lehetne nyáron, nem tárolná a hőt a kövezet és a beton.)
Állítólag a július/augusztus kutya meleg lehet idén... kivételesen meleg... bár az egyik fő időjárás jelentő szerint ez még nem biztos, talán elkerüljük.
Tudom, hogy ez nem a politikai oldal, de a kerületünket érinti. Polgármesterünk kiposztolt egy fűkaszálást, erre elindult a gyűlöletcunami. Nem a védelmében, de eszembe jutott néhány gondolat:
- Sokan támadják a kerület 6 milliárdos befektetését. Nem tudom mennyi a kerület éves költségvetésének összege. A költségvetésben kb. 20-25 éve az dívik, hogy az év első 3 hónapjára csak az előző évi eredeti/elemi költségvetés 80%-át utalják le. A fennmaradó összeg sorsáról a fenntartó októberben dönt. Ha a fenntartó úgy dönt, hogy megkapja a szervezet, a befektetett összeget kamattal együtt kapja meg. Ha mégsem kapja meg, nem mindegy milyen címen vonják el, veszíti el a szervezet?!
- A törvény lehetővé teszi, hogy a részben állami/önkormányzati támogatásból működő cégeknél a veszteséggel gazdálkodók vezetői/alkalmazottai is vehessenek fel jutalmat, akár több-tízmilliósat. Ha a törvényt visszavonnák vagy módosítanák, és nagyobb veszteség esetén jutalom helyett szankció járna, felelősebb lenne a gazdálkodásuk.
- Ide kapcsolódik a főkert működése. A parkok és útszéli területek gondozása nem kizárólag a fű kaszálásából áll, gyomlálni is kellene. A politikusokat is meg kellene tanítani arra, hogy a kettő között mi a különbség, akkor Alexandra sem kaszát ragad, hanem gyomlál vagy kapál.
- ......sorolhatnám tovább.....
Csak egy kérdésem van: ha a kerület ennyire elégedetlen a vezetéssel, miért lettek újabb 5 évre megválasztva?!
"...a vezetékek alatt meg/levágták a fák koronáit..." - ezt írtam. Amikor meglátják, hogy a fák ágai már a vezetékek között vannak, legjobb esetben csak szó nélkül elmennek és nem küldenek el valahová, mert feleslegesen raboltam az iejüket.
A villanyvezetékek esetében nem kérdéses, hogy a fákat kell ezekhez igazítani.
Az utcai világítás más kérdés, ott jobban figyelembe lehetne venni a fákat is, többféle magasságú, és jól elhelyezett lámpaoszlopokkal, például.
Városban elsődleges szempontnak kellene lennie annak, hogy minél több fa legyen, meg bokrok, és minél kevesebb lekövezett, lebetonozott felület. Nyilván nem azokon az utakon, ahol autók járnak, de például a gyalogosoknak sok helyen elég lehetne a beton és térkő helyett a zúzott kő, kavics, ha nem kifejezetten sok ember által használt, nagy igénybevételű járdákról van szó.
Növényzet kell, meg vízmegtartás. A beton miatt egyre inkább dög meleg lehet a városi környezetben, és az esővíz pocsékba megy, lefolyik a csatornarendszerben.
Láttam, hogy az Oroszvár utca környékén a vezetékek alatt meg/levágták a fák koronáit.
Kb. 1,5 éve a környékünkön csak az alsó ágakat vagdalták meg, de a fák tovább nőttek. Azóta már nem csak a közlekedésben zavarók, hanem bele nőttek a vezetékek közé, és a világítást is elfedik a lombok.
A kerületi városgazdálkodáson azt mondták, hogy nekik ezekhez nem túl sok közük van, forduljunk a fővároshoz, ezen belül a főkerthez, akik a villanyhálózat alatti növényzetet rendezik. Akkor ezt megtettük.
Akkor nem történt semmi. Azóta sem. Aki nem a főút mellett lakik az már nem számít?!
Az előző 2-3 napban vidéken voltunk. A gyógyfürdő közelében béreltünk egy apartmant. Tegnap reggel az apartmanhoz közeli boltban vásároltunk "reggelit".
A kiszolgálópulthoz álltunk sorba, a raktár bejáratához közel, szinte egy lépéssel mellette.
A bejáratban az egyik ember mondta a másiknak: "Hiába fogy jobban a párizsi, helyette áruljatok több debrecenit és virslit, szalonnákat meg szárazkolbászt, azokra nem vonatkozik az árrés...." ...stb.
Az egyikük a polgármester volt, a másik a boltvezető - a polgármester unokatestvére. Mindkettőjüket jól ismerjük, nem először voltunk már ott. A boltvezető a beszélgetésük közben ránk köszönt és sajnálkozott, hogy most csak 2-3 napra tudtunk odamenni. Gondolom, hogy ezért is beszélgettek ennyire nyíltan előttünk....
"A nagy kereskedőláncok így is-úgyis megoldják, mint eddig. " - Igazad van: rosszul fogalmaztam.
Nem a nagyobb kiskereskedelmi-láncokra értettem, hanem a "nagykereskedők"-re, az úgynevezett "elosztókra".
-
Más:
Vidéken van egy "vegyesbolt" - CBA Penny, Coop-csoport tagja. Ott is árulnak tejet, vajat,, sajtot, kenyeret, húst, felvágottat, stb
Rájuk nem vonatkozik az árrésstop, mert nem érik el az 1 milliárdot. Igaz, hogy csak papíron, de a tulaj x-képviselő pereputtya vagy jóbarátja, ezért kit érdekel...?
Szemszárazság, erős távollátás, agyzsibbadás, járványos politichózis tachikardiával és eseti hipertóniával, fej gyakori falba verése "ez nem lehet, ilyen nincs, i-lyen ni-ne-csen!" felkiáltásokkal...
Amúgy a "sújt" pontos "j", nehogy valaki így ("ly"-al) jegyezze meg. :)
Én már évek óta csak olvasáskor tudok helyesen, izé, olvasni, helyesen írni nem tudok már. Szerintem a több évtizedes internet használat eredménye... Szerintem.