Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
A Harckocsis topicban adtam előrejelzést (civil szemmel) a lövészet várható eredményére:
(13417) Este nekiülök, és adok egy elméleti előrejelzést, hogy mi megy át rajtuk, és mi nem... ... kíváncsi vagyok bejön-e. :) ------------------ T-72M1 célanyag elméleti páncélvédettsége kumulatív gránátokkal szemben.
Torony szemből: 490-500mm felül: 30-60mm 0-30° oldalt: 120-140mm 70-85°
Test szemben felül: 490-500mm szemben alul: 100mm 30° oldalt: 70mm 90° hátul: 15-45mm alul: 20mm felül: 15-20mm ------------------- A résztvevő kumulatív hatású páncéltörő eszközök elméleti átlagos páncélátütése: Falanga 500mm Sturm 650mm T-72 kumulatív gránát 3BK-14M 450mm D-20 kumulatív gránát BP-540 250mm Fagot 9K111 460mm Konkursz 9K113 600mm Metisz 9K115 460mm PRG-7 300mm --------------------- Az elméleti átütési értékeket +/-10% hibával kell figyelembe venni!!!
Ezek alapján véleményem szerint a D-20 -asnak, az RPG-nek nem lenne szabad szemből átütnie a T-72 -est, kivéve ha a gránát a testpáncél aljára érkezik. Oldalról, hátulról át kell égetniük a páncélt.
A Sturm, és a Konkursz rakétáknak minden esetben át "kell" ütniük a célt, (alighanem kimeneti nyílással a túloldalán).
A Falanga rakétának, mivel föntről, szögből érkezik, szintén le kell tudnia kűzdeni a célt.
A Fagot, Metisz, 3BK-14M esetében szemből csak annyit állíthatok, hogy az esetek nagyobb részében a páncélnak hárítania kellene a találatot. Oldalról, hátulról át kell égetniük azt.
Ez persze csak elmélet, kíváncsi leszek a gyakorlatra :)
(mindig eshet szerencsés találat a periszkópnál, illetve egyéb, a páncél gyengébb pontjain)
Szerintem a D-20 nagyon elavult. Ha csak a fegyvert nezzuk, akkor jo otlet lenne lejmolni M109-et (155-os onjaro loveg), de azzal ott a hatalmas gond, hogy draga a loszer (venni is, megsemmisiteni is). Abban az esetben, ha van mukodove teheto Akacija-nk, akkor szerintem arra kellene (vissza) valtani, ha nincs, akkor Gvozgyilkara.
Ez csak megerősít abban, hogy vonják ki a T-72-est.
:-(
Engem meg abban, hogy modernizaljak.
Ugyanis nem artana nehany olyan kep melle, hogy a magyar gyartmanyu reaktiv pancellal ugyanezek a talalatok hogy neznenek ki. (a tippem: konkursz, 3VBK-7 szembol, RPG oldalrol eselytelen, gepagyu es D-20 hatasa nem valtozik jelentosen)
A 72-sek kivonása addig ameddig nincs valamilyen váltótípus (még a láthatáron sem) gyakorlatilag a fegyvernem végét jelentené, ugyanis semmi és senki nem garantálja hogy a következő politikai garnitúra szavatartó (bb) lenne.
Magyarán: végleg anélkül a fegyvernem nélkül maradtunk-maradhatunk.
Heli ügyben OK, a tüzérség hasonló helyzetben lenne mint a bádoghuszárok:) addig ameddig nincs konkrét váltótípus. De a D20-asnak még van létjogosultsága szvsz.
Konkursz, egyég rakéták: tettem már fel részleteket a szomszéd Maliutka/Milan modernizáló programjáról, a progi sikeres volt.
Albák: bármennyire is részrehajló vagyok, a szükség az szükség....:((((
Ha már elismerten "késtél" vele, akkor nem lehene kapni ( mit ahogy a magyar törvények is kimondják ) némi késedelmi kamatot is kapni, némi komment esetleg további fotók, saját vélemény képében ?
Ja amúgy a 30 mm es hol lyukasztott pontosan ? És ott mekkora volt a páncélvastagság ?
Elismerem, a 105-ös a mozgékonyságán - telepíthetőségén kívül, több előnnyel nem rendelkezik. Talán kár volt 2004-ben kivonni a Gvozgyikot, néhány gép közvetlenül előtte gumibetétes lánctalpat kapott.
A D-20-asokat nem váltanám le addig, amíg nincsen helyette jobb 155mm-es tarack. Erre bizony költeni kell, nem lehet kiváltani mással. Esetleg átmenetileg a gvozgyikákkal lehetne helyettesíteni, de olcsóbb az sem lenne, meg kisebb is az űrmérete. De egy 105mm-es nem válthatja ki, még akkor sem, ha elhúzza az Unimog is. Miért gondolod, hogy olcsóbb lenne az amerikai, ha kapnánk belőle mondjuk 20-30db-t? Ha borul a bili, D-20ból van még dögivel raktáron, M119 meg nem lenne csak az a 20-30 db, amit kapnánk. És lőszert, oktatást stb.-t is újat kellene venni hozzá.
Konkursz helyett szállíthatóval egyetértek. T72 kivonással is. Bár félő, hogy ha kivonjuk, soha többé nem lesz helyette semmi. (Illetve addig nem, ameddig élesben lőni nem kell.)
Tavaly majdnem szomszédolt egyet mert volt róla szó hogy a Szlovákoknál vendégeskedik majd két példány a megrendelés reményében de aztán nem lett belőle semmi.
Amúgy ami nagyon klasz még benne a jó felszereltsége ( klíma, ivóvíz stb ) hatalmas belső tere , és az éjjellátó komatibilitása. Emiatt éjjel is szeretnek menni vel mig a gaz ellen csak hall valamit de látni nem lát. A klínmát nem kell magyarázni, és azt sem hogy a sok raktéeret mire lehet használni. Terepen is jól elmozog, és hülye módon hátúl lehet benne ki be szálni.
Irakban már csak szerették ( mert kivonultunk ) de Afg ban nagy kedvenc. Eddig több IED támadást is elszenvedett a konstrukció és még csak súlyos sérülés sem történt pedig nem 82 AV gránátok mentek el alatta mellete. A Britek Hollandok is vettek, majd utánna rendeltek belőle. Alapvetően járőr, csapatszállítás utánpótlás szállításra használják. Városban is nagyon jó mert a tetőn akár ( sorozattól függően ) 3-5 géppuska is elhelyezhető és a teljes környék fedve van.
Most rendeltek belölle egy ujjabb adagot az Army nak ( Ausztrál ) de mellette az ASLAV os ( LAV-25 ) és még az M-113 ak modernizálása is folyamatos.
Szeretnem megkerdezni, hogy mi a helyzet a loszerrel? Ha kivonasra kerulnenek a D20-asok, akkor mi lenne a loszerkeszlettel? Volna esely eladni? Illetve esely volna, csak eppen kepes-e Magyarorszag eladni oket a kulonbozo "megfontolasok" miatt? Ha meg nem, akkor mennyibe kerulne a hatastalanitas? Ehhez meg jonne a loszerkeszletek beszerzese a 105-osokhoz. Aztan ha meg nem bekefenntarto hadseregre lesz szukseg, akkor meg beszerzodik a nagyobb kaliber, es megint uj loszerkeszlet?
Nekem volna otletem eppen, de nem hiszem, hogy jelenleg volna realitasa. 2-3 utegnyi Dana. Fapadosnak elegge fapados megoldas, de szerintem most meg ilyenre sincs esely.