Keresés

Részletes keresés

philhellena Creative Commons License 2003.03.13 0 0 111
Nesoka!

OFF
Se vrika kai edo;;;;
ON

Vfr, Szelini!

Szerintem az ízhatást megközelíthetitek a következőképp:
Kagylóval írom le, mert az csináltam már:
Kevés, nagyon apróra vágott hagyma dinsztelve,1-2 jó közepes érett paradicsom héja nélkül, 2-3 szelet csípős zöldpaprika,hozzáadva kagyló,pici bors, só, mikor felfőtt, feta sajtot adok hozzá és egy kevés nagyon apróra vágott friss, petrezselym zöldet, ezzel is összefőzöm egy pillanatra, és kész!

Üdv
Philhellena

Előzmény: Nesoka (110)
Nesoka Creative Commons License 2003.02.14 0 0 110
Nézzetek el a http://www.greekcafe.net -re, ott is vannak fórumok és receptek!
Előzmény: Szelini (109)
Szelini Creative Commons License 2002.12.29 0 0 109
Sziasztok! Tud valaki saganaki-receptet? Eddig csak itthon ettem ilyet, sajtos, padlizsános, valamint csirkés változatokat, ezek érdekelnének elsősorban.
vfr Creative Commons License 2002.12.04 0 0 108
SZiasztok!
Nyáron ettem Sartiban kagyló sahanaki szószban című valamit és nagyon jó volt,nem tudja véletlenül valaki hogy mit takar a Sahanaki szósz vagy hogy lehetne elkészíteni?
Nesoka Creative Commons License 2002.10.10 0 0 107
Persze az ilyesmit az ember édesanyja mindig jobban tudja:)) De azért egyedül is megpróbálhatod, legfenebb néhány nyomdafestéket nem tűrő kijelentés után az egész hóbelevancot átcipeled édesanyádhoz:))
Szóval a levél közepébe teszel egy kis halmot kávéskanállal, felcsavarod amilyen szorosan csak sikerül a levelet és a két végét bedugosgatod az ujaddal a töltelék belseje fele, hogy szorosan álljon a kis csomag. Ne tegyél sok cuccot rá hogy könnyen csomagolhasd. Anyósóm egész vékony kicsi ízléses töltikéket csinál, nem olyan nagyokat mint az éttermekben. Különben ez egy hétig is eláll a hütőben és minden nap lehet picit mazsolázgatni belőle. Érdemes jó savanykásra csinálni.
...azt hiszem én is nekiállok a hétvégén..
Előzmény: bogyó (106)
bogyó Creative Commons License 2002.10.10 0 0 106
Kép az megvan, imádom, he tehetem (török büfé, görög étterem) mind azt eszem. Még egy dolog: mivel nem vagyok nôböl, nem tudom ösztönszinten :-) hogyan kell töltikét hajtogatni? Van valami trükkje, technikája, vagy csak úgy? Vagy hagyjalak békén ilyenekkel, és kérdezzem édesanyámat :-) ?
Előzmény: Nesoka (105)
Nesoka Creative Commons License 2002.10.10 0 0 105
Persze nyers. Ezért a 20 perc főzés. De vigyázz a fövés minimális fokon legyen, a rízs amúgyis csak párolódik és a levél szétesik ha nagyon lobog. Tehát szépen lehúzod a legalacsonyabb fokra ahol még szépen elrotyog csendben, magában.
Ha akarsz képet, a tegnapelőtt említett honlapon van szőlőlevél töltike kép.
Előzmény: bogyó (104)
bogyó Creative Commons License 2002.10.10 0 0 104
Ezek szerint a rizs nyers, amikor becsomagolom?
Előzmény: Nesoka (103)
Nesoka Creative Commons License 2002.10.10 0 0 103
Itt van a töltike recept.

SZŐLŐLEVÉL TÖLTIKE
(DOLMÁTÁKJÁ ÁPO ÁMPÉLÓFILÁ)

Hozzávalók:
60-65 szőlőlevél
1/2 kg rízs
1/2 kg friss zöld hagyma
1 vörös hagyma
1/2 kötés friss ánizs vagy kapor
1/2 marék vadmenta (diózmo)
só, bors, olívaolaj
Elkészítés:
A hozzávalókat összekavarjuk és megtöltjük vele a szőlőleveleket, felcsavarjuk és szoros kis töltikéket formálunk. Egy nagy fazék aljába leteszünk pár szőlőlevelet, rátesszük szorosan egymás mellé a töltött szőlőleveleket, föltöltjük forró vízzel, sózzuk, borsozzuk és még teszünk hozzá bőven olívaolajat, majd a tetejükre egy tányért helyezünk és arra egy követ vagy más súlyos tárgyat. Felfövés után még körülbelül 20 percig főzzük nagyon lassú tűznél. Ezalatt meg kell igya majdnem teljesen a levét. Mikor kész levesszük a tányért és a súlyt a tetejükről, ráöntünk még 2-3 közepes citrom levét és még egy kicsit összerottyintjuk hogy beigyák a töltikék a citromlevet.

Előzmény: bogyó (101)
Nesoka Creative Commons License 2002.10.10 0 0 102
Bogyó őszintén megmondva én sosem csináltam konzerv szőlőlevélből de miért ne lenne jó? Sokkal jobban lehet bügyürgetni, szerintem nyugodtan kipróbálhatod, nincs mit veszíteni.
Itt van a fokhagymás krumplipüré receptje.
SZKORDÁLIA
(FOKHAGYMÁS PÜRÉ)

Hozzávalók:
5 db közepes krumpli
1 fej fokhagyma (passzírozott)
4 dl (2 pohár) olívaolaj
2 db citrom leve
kevés ecet, só

Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, meghántjuk és összedolgozzuk a mixerben egy fej passzírozott fokhagymával, az olajjal, a citromlével egy kevés ecettel és sóval. Nagyon ízletessé teszi ha az egészhez hozzádolgozunk egy marék hámozott, sótalan, darált mandulabelet. Ha diót adunk hozzá, az is ízesiti de megbarnítja.

A szkordália tulajdonképpen fohagymás olajos krumplipüre ami elmaradhatatlan kisérője a tepsiben kisütött panírozott tőkehalnak, valamint a főtt "kukiá" - nak ami egy fajta disznóbab. De mindenféle panírozott hal kitűnő kisérője.

Előzmény: bogyó (101)
bogyó Creative Commons License 2002.10.09 0 0 101
Várom. Szóval jó a konzerv-szôlôlevél, vagy menjek és szedjek magam?
Előzmény: Nesoka (98)
BellyButton Creative Commons License 2002.10.09 0 0 100
Sziasztok! Örömmel olvasom, hogy feléledt a topic:-)) Hazajöttünk a nyaralásból és a párom és én is beleszerettünk a görög ételekbe, régebben voltunk töröko-ba is, akad hasonloság, de ez a görög valahogy másabb:-) cipeltünk haza egy rakás fűszert, most gyűjtögetem a recepteket egy szombati baráti görögestes vacsihoz.-))) Ugyhogy jöhetnek még receptek ötletek minden:-)))
Előzmény: Nesoka (98)
Nesoka Creative Commons License 2002.10.08 0 0 98
A tojásos öntet. Szóval így készül egy tyúk-, illetve csirke húsleves.
A csirkét miután szépen megmostuk, tisztítottuk beledobjuk a kuktába (fazékba) annyi vízzel amennyi bőven ellepje. Mikor felfő, leszedjük a habját, megsózzuk, teszünk bele szemes borsot és megfőzzük (igen, nem kell semmi zöldség ehhez). Fövés után kihalásszuk a csibét, jénai vagy tűzálló tálba pakoljuk és félretesszük. A lébe beleöntünk egy csésze rízset (lehet többet is, de figyelem, a leves túl híg avagy nagyon sűrű lehet tőle). A görögök a leveseket sűrűre készítik. A rízsnek kell 20 perc hogy megfőjjőn. Erre nem a szemes rízset használják hanem a karolina típust, amelyik nem is a legpuhább hanem a közepes. Közben a csibét akinek kedve, ideje van meg lehet így ahogy van pirítani picit a sütőben hogy színe legyen. Miután a rízs kész, jön a tojásos művelet. 2 tojást felverünk, 2 citromnak kicsavarjuk a levét. Miközben a tojásokat habarjuk finoman beleöntjük a tojásos tányérba a citromlevet. Ezek után a forró levest (amit lehúztunk a tűzről) kanalanként hozzáöntjük a tojásos masszához, majd mikor biztosan kiegyenlítődőtt a hőmérséklet és biztosan lehetünk benne hogy nem ugrik össze, csomósódik meg a tojás ha a levesbe kerül, beleöntjük az öntetet a levesbe. Ha ügyesen csináltuk és nem ugrasztottuk össze a tojást akkor egy habos levesünk lesz. Ezt még egyszer alacsony hőfokon fel lehet rottyintani, de nem szükséges.
Tálalásnál a leves van levesestányéron, melette a husi kicsontozva és jól megborsozva. Mivel a levest sűrűn eszik, a kettő együtt egy bőséges és finom ebéd.

Bogyó nem vagyok görög, de a fiam már igen:)

Dolmades minden ami töltött henger alakú. Lahanodolmades a töltött káposzta, dolmadakia általában a szőlőlevél töltike. Ha ügyesen dolgozol, nem fog szétmenni.

Húsvétról máskor mert mennem kell.

A krumplipürét is vagy később vagy holnap!

Sziasztok

Előzmény: bogyó (96)
padlizsán 007 Creative Commons License 2002.10.08 0 0 97
Sia Nesoka!

Én is bátorítanálak, hogy írj ide recepteket, a fokhagymás krumplipüré engem is nagoyn érdekel!!!

Előre is köszi!!!!

Előzmény: Nesoka (95)
bogyó Creative Commons License 2002.10.08 0 0 96
Küldj nyugodtan mindenféle receptet, ez a topik azért van, nem?

ez a tojásos-citromos dolog érdekel, mire is használják pontosana? Nevekkel bajban vagyok, de a dolmades (-kia?) az nem szôlôlevél töltve? Egyébként arra használhatok a tescoban megvehetô konzervalakú szôlôlevelet, nem fog szétmenni vagy valami hasonló?

Megvallom töredelmesen, a görög konyhából én eddig fôleg a húst műveltem, húst hússal és mellé húst :-) de be kell látnom, hogy a kép nem teljes, van itt minden más is. Nézegettem a török konyhát is, elég sok a hasonlóság, és talán a török bôvebb, de a görög konyha apró nüanszai sokkal szimpatikusabbá teszik.

Szóval érdekel minden, és ahogy olvasom, te valamilyen formában :-) görög lennél, ha jól értettem...

Például mi az a dolog, amit húsvétkor sütnek (nem ettem még soha, csak láttam tévében), de hosszú nyársra van rákötözve valamilyen hús, és ott sütögetik parázson. Vagy mit esznek karácsonyra? Miért nem jó az átlag görög bor, viszont van egy pár, amitôl eláll a lélegzetem (pl. Rapsani). Stb.

Előzmény: Nesoka (95)
Nesoka Creative Commons License 2002.10.08 0 0 95
A kapor benne van a legtöbb cukkinis ételben de minden "avgolemonoban" is. Ezek a tejföl helyett, tojásos-citromos öntettel savanyított dolgok, a legtöbb leves ilyen meg a híres húsvéti magiritsza, a belsőség-leves ami ha jól van elkészítve és ízlésesen apróra vágott belevalókkal roppant finom. De ezzel van leöntve a töltött káposzta, dolmadákia, ami édes káposztából készül.
Ha akarsz majd fokhagymás krumplipürét küldhetem a receptet.
Előzmény: bogyó (94)
bogyó Creative Commons License 2002.10.08 0 0 94
Én 2/3 joghurttal és 1/3 tejföllel készítem, szvsz a Danone a legjobb erre (sajna). Fokhagymás krumplit már ettem, nem is egyszer, de nem csináltam. Legjobb hal Görögországban _szerintem_ a vörösmárna.

A kapor pedig szerves alkotó eleme a tökfasírtnak, bár asszem az inkább török cucc, nem?

Előzmény: Nesoka (93)
Nesoka Creative Commons License 2002.10.08 0 0 93
Bogyó azt hiszem akkor hasonlít legjobban az igazi tzazikire a magyar változat ha fele felében van kicsöpögtetett joghurt és zsíros tejföllel.
A fokhagymás krumplipüre olívaolajjal készül, jó sokkal és rengeteg fokhagymával. Ezt különösen rántott hallal eszik, legfőképp a sózótt-szárított, kiáztatott, rántott tőkehal szelettel. A Kathari Defterán (Húshagyó Hétfő, nálunk húshagyó kedd) hagyományos eledel.

Blu Bird nem kell ennyire összeveszni a kaporral:)), lehet csak picikét tenni bele, az ízhatás kedvéért. Rengeteg görög étel zamatát, ízét határozza meg ez a növény.

Előzmény: bogyó (92)
bogyó Creative Commons License 2002.10.07 0 0 92
Nem kell olyan ellenségesnek lenni :-) Az egyik legfinomabb görög ételben, a dolmadesban is van :-)
Előzmény: BlueBird (89)
bogyó Creative Commons License 2002.10.07 0 0 91
Ebben a nagylyukban viszont egyetértek, jobb úgy. Másik: én csak egyszer lógattam a joghurtot 2-3 óránál tovább, és akkor úgy éreztem, hogy "túlszárítottam", az íze is mintha megdöglött bolna egy picit (nem volt annyira friss), de lehet hogy csak a joghurt volt szar. Nemtudom. Tapasztalatom szerint 1-2 óra elég, addigra a számottevô nedvesség kicsorgott, és utánna 1 éjszaka a hűtôben valahogy megszilárdítja: nedves is marad meg kemény is lesz.
Előzmény: Nesoka (88)
bogyó Creative Commons License 2002.10.07 0 0 90
Ebben (a kaporban) nem értek veled egyet, de nem hiszem, hogy ez komolyabb fennakadást okozna :-),A dió az egyértelmű bolgár hatás, honnan lenne ilyen irányú preferenciája egy angolnak? A barnaszósz nem mérvadó ebbôl a szempontból :-) Fôleg, hogy nem receptkönyvi, hanem izlelôbimbói direkt tapasztalat :-)

A fokhagymás krumplipüré dióval/mandulával: ezt kipróbálom, izgalmasnak tűnik.

Előzmény: Nesoka (87)
BlueBird Creative Commons License 2002.10.07 0 0 89
Értem, de akko' se rakok bele kaprot : )

BlueBird.és.a.kapor.halálos.ellenségek

Előzmény: Nesoka (88)
Nesoka Creative Commons License 2002.10.07 0 0 88
A só hatására a vágott zöldségek rögtön eresztik a levüket, tehát a sózótt uborka hamarabb kiereszti a levét mint a sózatlan. Azért reszelem a nagylyukon hogy az uborka ízét is érezzem markánsabban, és hát így van megírva a nagykönyvben.
Itt van 108 görög recept magyarul
http://www.geocities.com/kouzinagni
Üdv
Előzmény: BlueBird (84)
Nesoka Creative Commons License 2002.10.07 0 0 87
Bogyó csak azért nem tesznek bele kaprot mert nincs idejük vagy spórólnak. A házi tzáziki elképzelhetetlen kapor nélkül. A dió egyáltalán nem jellemző csak a turisták szájízének próbálnak megfelelni. Az amibe igenis tesznek diót vagy apróra vágott mandulát (inkább utóbbit, mert az előbbi színez), az a fokhagymás krumplipüre vagy SZKORDÁLJÁ. Ezt inkább halakhoz eszik. A tzazikibe szerintem csakis angol vagy más idegen nyelvű recipékönyvekben kerülhetett dió és maradt ki a kapor.
Előzmény: bogyó (83)
bogyó Creative Commons License 2002.10.07 0 0 86
Én azért, hogy kimenjen a leve.
Előzmény: BlueBird (84)
bogyó Creative Commons License 2002.10.07 0 0 85
Jó, akkor kezdem a perzsa nyárssal, 4-5 ember jóllakik vele:

Hús:
1.5 kg hús (disznó jobb híján, vagy bárány)
1 fej fokhagyma
2 nagy citrom
1.5 ek oregánó
1 ek szelíd szömörce (szumak)
2 kk római kömény
2 kk menta
1 kk reszelt gyömbér
1/2 kk bors
1/2 kk kardamon
(1 kk édes masala)

1-2 dl olivaolaj (szűz vagy extra szűz)

Köret:
1 kg tv paprika
olivaolaj, ecet, cukor, só
kígyóubi, paradicsom, hagyma
rizs
(menta, bazsalikom, oregánó)

híg fokhagymás-menntás-joghurtos öntet (mindenki fantáziájára bízva)

A húst zsírmentesen (birka esetén kifagyúzva) kb 2.5-es kockákra vágjuk, rányomjuk a fokhagymát és rátöltünk egy kevés olajat. A fűszereket összekeverjük, a fenti mennyiségek hozzávetôlegesek, inkább azt mutatják mibôl kell több vagy kevesebb. A római kömény a leghangsúlyosabb az összes közül, vigyázzunk vele. Én néha teszek hozzá édes masalát is, de az már nem autentikus :-).

Az orrunkban erôsen bízva, adagoljuk a fűszereket a kockázott húshoz, és ha beitta az olajat, akkor még töltünk rá. Nem szabad eláztatni, mert akkor nem bírjuk majd oltani alatta a tüzet :-), csak annyit kell hozzáadni, amennyi megtartja rajta a fűszereket. Figyelem: nem sózzuk (még)! Így pácoljuk legalább 1 óráig, de 24 óra sem árt meg neki.

Ezután a húsokat szorosan egymáshoz nyomva felhúzzuk pálcákra (Tescoban lehet kapni, pl.). Tüzet gyújtunk szénbôl (ez fontos), és megsütjük a paprikát a rácson, beletesszük egy edénybe, megsózzuk és egy konyharuhába göngyöljük. Ezután a húsokat szép ropogós-barnára sütjük. Mivel összenyomtuk ôket, egybefüggô húsrúdnak látszanak (és nem folyt ki a levük!). Közben megfôzzük a rizset, és miután leöntjük róla a vizet, megszórjuk egy kis mentával, bazsalikommal és sóval, majd letakarjuk. A paprikáról lehúzzuk a héját (mert most már le lehet) csíkokra vágjuk, leöntjük kevés ecet-olaj-víz-só-cukor öntettel. A paradicsomból, uborkából és hagymából normál (görög) salátát készítünk, azaz olajjal és oregánóval "szórjuk". Egymás mellé halmozzuk a sültpaprikát (kell neki 15-20 perc ázás a lében), rizset, salátát, nyakonöntjük a híg joghurtos szósszal, mellé teszünk 2 nyársat, amelyet citromlével locsoltunk, és friss oregánóval szórtunk be. Ekkor lehet sózni is.

Mennyei.

Előzmény: Patrisz (81)
BlueBird Creative Commons License 2002.10.07 0 0 84
Én például azért hagyom ki, mind a kaprot, mind az ánizst, mert nagyon nem szeretem őket : )
Miért sózód be az uborkát? Miért kell a legnagyobb lyukú reszelőn reszelni?
Előzmény: Nesoka (82)
bogyó Creative Commons License 2002.10.07 0 0 83
Szia,

ez a kapor-dolog változik... Van ahol egyáltalán nem tesznek bele, van ahol tesznek kaprot, és van ahol kaprot és diót is. Ez már olyan, mint a bolgár tarator, amelyik hígabb mint a tzatziki.

Más: hogyan kell fűszerezni a dolmades-ben levô rizset? És hogyan kell fôzni, hogy olyan puha legyen? (gondolom sokat, de lehet hogy nem...)

Előzmény: Nesoka (82)
Nesoka Creative Commons License 2002.10.07 0 0 82
Helló!

Na akkor segítsek egy kicsit tzáziki témában:)
TZAZIKI
(JOGHURTOS UBORKASALÁTA)

A tzaziki az egyik legjelegzetesebb görög "mártogatós", nincs turista aki ne ismerné. Elmaradhatatlan kisérője a sült húsoknak. Egy jó nagy tálhoz való ez a recept.

Hozzávalók:
1 kg lecsöpögtetett(!!) zsíros joghurt
2 nagy kígyóuborka
1 nagy fej fokhagyma
1 marék apróra vágott friss kapor vagy ánizs

Elkészítés:
Az uborkát lereszeljük a legnagyobb lyuku oldalán a reszelőnek, besózzuk, hagyjuk állni egy ideig (akár egy éjjelen át) majd kinyomkodjuk a levét. Megtisztítjuk a fokhagymát és átnyomjuk a fokhagymaprésen. Apróra vágjuk az ánizst, majd mindent összekeverünk. Jó ha legalább fél napot áll hogy az ízek összeérjenek.

Tipp: a joghurtot egy éjszakára gézbe fel lehet kötni a kagyló felé hogy kicsöpögjön, így valamennyire állagra hasonlítani fog a zsíros kemény görög joghurtra. Ha fele felében keverünk hozzá sűrű tejfölt is akkor ízre is hasonló lesz. Vigyázat, nem szabad folyósnak lennie!

Az általatok eddig leírt változatokból kihagytátok mindig a legjellegzetesebb ízkomponensét a tzazikinek, a friss, zöld kaport amiből jó sokat kell beletenni.

Sziasztok!
Nesóka

Előzmény: Patrisz (81)
Patrisz Creative Commons License 2002.10.04 0 0 81
Nana, hogy erdekel, johet az osszes!!!!
Mulan! Megorulok, nem tudom behozni a tar.hu-t es igy a remek receptjeidet sem...:((((
Előzmény: bogyó (80)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!