Keresés

Részletes keresés

Amateur-no1. Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4689

Arra varrjál gombot, kedves barátom,- a bodza intenzív ízére utalva, hogy ezt már nyers fehér (rizs) whiskyvel öt az egyben higítottam, szerinted az első főzet mennyire lehetett bodzás?   :)  

Előzmény: Törölt nick (4687)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4688

Szia.

 

Köszönöm ismét a segítőkészségedet.

 

Nos most már nincs nyers whisky-m, de ha a gyümi lemegy akkor készül majd enzymmel kb 60%kukoricaés 40%búza alapanyaggal, így azért nem lesz annyira domináns a kukorica, bár jellegtelen nem lesz ez való igaz.

Úgy tervezem majd hogy az eddigiekkel ellentétben most 2 lépcsőben főzném ki, cefrefőzéskor 1thumperrel, de lehet hogy végülis kettővel, és az így nyert "alszeszt" összegyűjtve mégegyszer ugyanígy lefőzném, így sokat vaszítene az eredeti ízéből az biztos.

Bodzapálinkát tudok így csinálni az biztos, mert az brutál intenzív az bejött almaalszesszel is. Szerintem gabonánál is menne, méghozzá hibátlanul.

 

Igen ezen emberek részéről az igény nem túl magas, nagyjából azt se nagyon tudják mi a jó, nem az íz miatt isszák, de a whisky mégsem jó, mert az nem pálinka.

Ami saját fogyasztás az príma, hibátlan, kiváló :-)

Előzmény: cloaked (4686)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4687

Szia! Nem jól értékeltem tegnap. Módosul a sorrend. 1.Whisky-B. , 2.Whisky-A., 3.-Bodza.   A whisky-A azért érdemelte ki a második helyezést, mert nagyon őszínte, semmi "csicsa" nincsen benne, mégis jó ízű, jól iható. A bodzát így második nap, túl intenzívnek érzem, sokkal lassabban fogy, mint a másik kettő.

  Nem hiába van gasztrónómiai fórumod, az ízek variálásához, szerintem nagyon jól értesz.

Előzmény: Amateur-no1. (4680)
cloaked Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4686

A pálinkához tényleg a geist áll majd a legközelebb, a gyümölcslikőr jellege inkább a gyümölcsborokéra hasonlít (az íz és a szeszfok miatt is).

 

Ha elég a fütyülős szintje, akkor nyugodtan próbálj ki 1-2 kimondottan szeszhez való aromakészítményt (amiket neten lehet rendelni olasznál, palinkaüst.hu-n, stb), ezek állítólag kihozzák a legtöbbet a kategóriából. Esetleg keverj a gabonaszeszhez (akár rosszabbul sikerült) törkölyt vagy egyéb pálinkát is, akkor teljes lesz a siker (a haveroknál).

 

A geisthoz szükséges gyümölcshöz annyi támpontot tudok adni, hogy a törvény egy nagyon hasonló italnál – kivonatolással és lepárlással nyert párlat (előtte a gyümölcs nevével) – 100 kg gyümölcshöz max. 20 liter 95,6%-os szeszt engedélyez. Nyilván adott erősségű gyümölcsízhez itt sem kell kevesebb, mint a pálinkában, de ha jellegtelen szeszből indulsz ki, akkor a kozmaolajok hiánya miatt a kevesebb is jól érvényesül, ráadásul lehet, hogy ennél már (mivel kész alkoholból kezdesz) az előpárlat is jó ízű lesz (nem a rézeleje!) Mivel nem túl magas a mérce, szerintem nyugodtan kipróbálhatsz másfélszeres arányt is a fentihez képest, ha az alapszeszed elég semleges. De ha „rendes” gabonapárlatod van (ami még távol áll a vodkától), akkor szerintem ne pocsékold a gyümölcsöt, kezdd az említett aromákkal.

Előzmény: Csak Gábor (4685)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4685

Nos köszönöm.

 

Az ál pálinka jó kifejezés, és értem a lényegüket így már.

 

Hasonló-hasonló de nem az, ezt is értem, csupán az ismerőseim zöme mind pálinkás és nem nagyon szeretik a whiskyt, bárhogy készítem érlelem elismerik hogy jó, mondják, hogy finom, de,.... szóval érted.

azért egy fütyülős minőséggel már megelégednék, meg szerintem ők is.

 

Leírásod és ez eddigi tesztjeim alapján a geist hangzik a legjárhatóbb útnak és vélhetően ez is adja a legjobb végeredményt is.

 

Almapálinkából úgy csinálok igen finom bodzát, hogy 5l alszeszbe teszek 40g bodzavirágot amit a boltban veszek benne hagyom 1-2napig, majd felöntöm az üstbe ezt leszűrve és hozzáöntö még 5l alma alszeszt mert csak az a5l iszonyat intenzít már-már túl tömény  ízt ad ezért kell a higítás neki. Így bejött a recept.

 

Matekozzunk, például van 10liter 75%os whiskynk. Ahhoz mennyi friss gyümölcspép kéne és mennyi ideig, hogy az karakteresen kiérezhető legyen?

 

Előzmény: cloaked (4684)
cloaked Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4684

Na most litániát írtam, aztán sikeresen eltüntettem, de a lényeg:

 

Ha lenne olyan aroma, amiből jóféle (ál-) pálinkát lehetne csinálni, akkor az 5-6e Ft/literes fügyülős és ilyenek se olyan volnának, mint a gyümölcsízű szappanlé, pedig azokban  még gyümölcspárlat is van.

 

Gyümölcsös gabonapárlattal három út járható, de mindhez kell némi gyümölcs is, és egyik sem olyan, mint a pálinka.

 

– a gyümölcságyas vodka, hasonló a minőségi gyümölcsös vodkákhoz

– a gyümölcslikőr (a fajtájának megfelelően feldolgozott (lé, vagy pép) gyümölccsel ízesített, cukrozott szesz 15–25%-os, ez tud nagyon finom is lenni.

– geist (erős szesszel kivonatolt friss gyümölcspép, amit aztán újrafinomítasz, mint egy cefrét; ez olyan pálinkaszerű ital, amiből hiányzik a „pálnkajelleg”, vagyis az erjedt cefrére jellemző egyéb alkoholok, kozmaolajok; ezért csak az alapszesz és a friss gyümölcs jellege lesz ott, bár ez pálinkakedvelő embert szerintem max. kipróbálás szintjén izgat.)

 

Ha érdekel valamelyik, akkor írok még, bár túl sok részletet egyikről se tudok.

Előzmény: Csak Gábor (4641)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4683

Nálam a pálinkás rész 90%-ban ki van használva, a gabonás dolgokból, pláne, hogy hamar kész van, pár litert tartok, illetve készítek egyszerre, ami családon belül 1-2 hét alatt elfogy. Megtehetném, de minek, én sem "durvulok" a szesszel, a minőség a cél, nem a mennyiség. Minnél finomabbat, minnél jobbat, olyat, amit szívesen megiszok, bármikor, jól esik mindig variálni rajta egy keveset.

Előzmény: Amateur-no1. (4682)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4682

A NAV, megdöbbenne, miért is foglalkozom főzéssel,- az éves "termés" nem éri el a meghatározott limit 30%-át sem, nem a menyiség, hanem a minőség a lényeg, ettől hobby a hobby.

 

Előzmény: Viktor Uri Katona (4681)
Viktor Uri Katona Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4681

Nem olyan sok van 12 l kb csak kiváncsi vagyok mégis milyen lesz 

lehet ezt a mintás dolgot megcsinálom 

nálam meg pont úgy van hogy a sajátommal vagyok a legkritikusabb de ha másé nem izlik megmondom azt is :)

Előzmény: Amateur-no1. (4680)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4680

Tégy belátásod szerint, igydkezz minél jobb italt készííteni és ha gondolod, valamint adsz a véredényünkre, válassz valakit és küldjed el a mintát zsűrizésre neki, persze az csupán az Ő véleménye, de lehet jó ötlete, amire nem gondoltál.

A puding próbája az evés. Minden szülőnek a saját gyermeke a legszebb, de ez persze nem teljesen igaz, bár nagyon szereti.

 

Előzmény: Viktor Uri Katona (4679)
Viktor Uri Katona Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4679

Nem sokára készül a kész párlat kiváncsi vagyok milyen lesz :)

Előzmény: Amateur-no1. (4578)
Viktor Uri Katona Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4678

köszönöm a választ..

Előzmény: cloaked (4602)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4677

:-)) Vanília-fahéj. Hogy lesz ebből kókusz illat, azt nem tudom. Szerintem nem a rízs miatt. Talán a teafű hatása.

 Sima almapálinkába anno tettem fahéj rudat, de azon nagyon lehetett érezni a fahéjat, meg sem bírtam inni. Ez viszont becsapós, mert mindent érzek, csak fahéjat nem, pedig elég erős egy fűszer.

  Mindenesetre jól össze van rakva!

Előzmény: Amateur-no1. (4675)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4676
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4675

Hár eecccerűjen nem hisszem el, hogy nem hagysz dógozni!

 

Oké, talált (volna)  de nem talált.

Az a setét cucc jó 80%-ban rizsből van, pont úgy érlelve, mint a "rendes" Őm. whisky, ezután belepottyant egy kis vanília és egy cseppnyi fahéj (egész), majd minden literhez számolva egy normál kávéskanálból készített karamell, de ez még nem elég!

Két fekete tea filtere segített az ízeknek és a szinhatásnak.

 

Tulajdonképpen rizswhisky egy kicsit megcifrázva. 

Én amúgy a tölgyfa hasznavehetetlen csomósabb részét használom, felteszem töményebb ízeket ad.

 

Mosmá mehetek melózni?    :)

 

Előzmény: Törölt nick (4673)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4674

Legfeljebb gyümölcslikőrt érdemes kellőképpen jellegtelen gabonaszeszből keverni, pálinkát gyümölcsből szoktak az igényesebbek...

Előzmény: Csak Gábor (4641)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4673

Borpárlat lesz ez, tölgyfás érleléssel. Mondd, hogy talált süllyedt!:-)))

Előzmény: Amateur-no1. (4668)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4672

Ha nincs rendesen feldolgozva, elcsirizesítve a gabona, akkor az később bosszút áll, erősen odaégésre hajlamos cefrét kapsz, aminek csak a leve főzhető=sok veszteség. Mert ami keményítő nem csirizesedett el, azt a maláta enzim nem bírta cukorrá alakítani, az élesztő pedig alkohollá,,,és az lesz, hogy a maradék el nem csirizesedett-át nem alakult keményítő a lefőzéskor fog az üstben elcsirizesedni, majd szénné égni, tönkre téve a párlat ízét.

Előzmény: Törölt nick (4671)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4671

Szia! Akkor mégiscsak olvastam őket.:-)) Lehet legózni a tényezőkkel, de mondom, nekem eddig a 2% malátás recept jött be jobban, malátásnál is, meg enzimesnél is. Azt hogy egészben ki tudod -e főzni, az bazi sok dologtól függhet. Én egészben főzöm, szimplában,  de csak azért tudom, mert nem sok maradék keményítő van, az enzim után, és 15-20% lejövő alszesznél nyomok egy stop gombot, amikor már látni a cérna-sugáron, hogy ezt bizony már kínjában adja, utána jönne a leégés, ami mindent tönkretenne. Gabona fajtától is függ, hogy mennyire főzhető egyben. A rozs jól, utána jön az árpa, az is jól, de a végénél résen kell lenni. A búza a legrosszabb, ott inkább picit előbb leállok, nem rizokózom a "biztonsági határt", mert amúgy meg ízletes szeszt ad. De ha leég, akkor az egész mehet a kukába, olyan csúnya szaga van leégéskor. Lé főzésekor van a legkevesebb szesz és a legnagyobb macera.

Előzmény: shineontheboard (4670)
shineontheboard Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4670

húha köszönöm ezt a sok infót! a sok angol oldalról összeszedett leírás után jó olvasni egyértelmű tényeket mit hogy kell csinálni.
itt az oldal, vagyis a shop: http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=46_52&products_id=268
ajánlom ezt a boltot mert elég jó áron vannak itt eszközök a főzéshez.
ez pedig egy angol oldal, itt elég hosszan taglalják a részleteket is. http://homedistiller.org/grain/wash-grain/mashing

és közben még egy kérdés: a cefrém elég jól leülepedett, a 2 harmada már tiszta lé. az egész megy a főzőbe, vagy csak a felső letisztult része?

Előzmény: Törölt nick (4657)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4669

Mandula, azt mondja asszony. Vagy mogyoró, vagy cappuccinó. De valami vanília-kókusz keverék, azt mondja.:-))

 Fel van adva a lecke. Tojás likőrt is érez. Nincs több tippje.:-))))))))

Előzmény: Amateur-no1. (4668)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4668

Este beiszok és elfecsegem a titkaimat.  :)

Előzmény: Törölt nick (4667)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4667

:-)) Leszek, ma már csak iszogatni fogok itthon. Ha nem kókusz, akkor tölgyes érlelés, de valami spéci frankó tölgy.

Annak is lehet kókuszos illata, a vanília mellett.

Előzmény: Amateur-no1. (4665)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4666

"B"-modell= kókusz dominál, de ott van mellette a vanília is, meg egy kis cseresznye+karamell talán? Attól lenne ilyen sűrű, úgy gondolom. Édes. Fincsi, ezt bármikor meg lehetne inni!

Amateur-no1. Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4665

Nem részletezem  most !   De a kókusz közelében sem tartózkodott !  :)

Előzmény: Törölt nick (4663)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4664

Köszi és egészségedre,  este kb. 1/2  8 körül érek haza, megyek a birtokra, mert van egy kis dógom!   :)

Ha ott leszel, akkor mesélek, miből lett a csere (bogár)   !!!   :)    Most még dologidő van 5-ig.

Előzmény: Törölt nick (4662)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4663

Asszony értékelése dettó ugyenez.:-)) A kókusz-Whisky a nyerő, utána a bodza, végül az A-modell.

  Bár a bodzára extra gyorsan lecsapott, mégis a kókuszos a legjobb szerinte is. Cukorszeszből nem hittem volna, hogy ki lehet hozni ennyire jót is, le a sapival. De szerintem, ha ezt gabonával is megcsinálod, az még ennél is jobb lesz.

    Se elő, se utópárlatot nem érzek egyiken sem, a finomítás nagyon jól megy neked!

  Egy darabig elleszek ennyi sok itókával, köszönöm szépen kedvességed!! Nem tudom, ez a "B"-modell mitől lehet ilyen sűrű, szirupos, olajos, de nagyszerűen össze van hozva.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4662

3.=Whisky-"A"-modell= Szép szín, 2-3 hetes érlelést feltételezek róla, vaníliás illat, ízében is érezni, tölgyfás érlelésnek gondolom. Nem kesernyés, hiányoznak a gabonás jegyek, ízetlen szesz az alap. Nem rossz!

 Az illata lehetne intenzívebb, de jó ízű, kellemesen csalódtam benne. Az üres pohár illatában érzem a rózsát is, amit az "Ewan Williams"-ben is felismerni véltem. (a vanília csap be, alighanem)

2.=Whisky-"B"-modell= Extra sötét szín, erősen olajos, tetszetős, erős illatú, ettől sokat várok. Hmm,,le a sapival, ez egy remekmű. Olajos állagú, likőrszerű, ivás közben is. Nagyszerű! Kókuszból biztosan van benne, ezt érezni az illatán is, meg az ízében is. Ez nagyon finom, ez gabonás jegyekkel extra jó lehetne.

1. Bodza=hmm...nyamm.:-)) Finom bodza illat, a citrom szín is jól áll neki. Ízében is 100%-osan ott a bodza.

  Van benne egy pici kesernye, nem sok, de felcserélődik a sorrend.

 Verseny Győztese: 1. Whisky-"B"-modell

                             2. Bodza

                             3. Whisky-"A"-modell

                            

 

Előzmény: Amateur-no1. (4659)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4661

Nem sok időt adok a nyilatkozattételre. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.  (LETELLT  AZ IDŐ)   :)

Előzmény: Törölt nick (4660)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.30 0 0 4660

Megjött a csomi! Postás bácsi furgonját úgy kellett motorral utolérnem, már másfelé járt, mire hazaértem volna.

   Érdemes volt, tele van piával a csomi!:-)) Asszony meglátva a nagy betűket: BODZA,,,azonnali hatállyal kért belőle. Illat alapján a sorrend: 1. bodza, 2. whisky "B"-modell, 3. whisky "A"-modell. 

  No,, de mindjárt meg is ízlelem őket, ma már nem megyek sehová sem.

Előzmény: Amateur-no1. (4659)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!