Azt hittem, hogy az elmondottakból ez már mindenkinek világos.
Ha egy motor nem forog, joval nagyobb áram folyik a tekercseken, mint amikor forog, ezért pontosan itt kell vigyázni a legnagyobb árammal, ami egyöntetüen a feszültség függvénye lesz. Ilyenkor még nem jelentkezik a motor impedanciája, csakis az ohmikus ellenállása - ami adott esetben csak néhány ohm. Ezért itt árt a nagyobb feszültség a leginkább. Igy nem tudom ajánlani a 18V-t.
Amint megindul a motor megjelenik a tekercsek indukcioja is - azaz imagináris ellenállás növekszik és emiatt csökken az áram is. Ez általában lineárisan történik, igy minél gyorsabban forog a motor annál nagyobb az iz imagináris ellenállása. Ettöl áll be valahol az egyensuly, hogy az adott feszültségre milyen áram fog a tekercsen folyni, és ehhez milyen fordulatszám tartozik. Hogy ez mikor, milyen mértékben következik be, azt nem lehet elöre tudni, és a motorja válogatja.
A motor a forgás közben ellenergiát is termel, EMV vagy mi francnak hivják manapság, a kommutátor minden megszakitás alkalmával egy elég jelentös áramot küld vissza a tápegységbe (fordulatonként legalább 3x). Ennek a hatása is valahol jelentkezik. Minél jobb a tápegység (alacsony kimeneti impedancia ) annál inkább változik ez az áram is hövé (a motorban ég a kefe, melegszik a kommutátor). Sok elektronikus áramforrás rövidzárvédelemmel van ellátva, a legegyszerübb esetekben mindössze egy méröellállo van a motorral sorba kötve és azon méri egy tranzisztor az áramot. Ez az ellenállo egy kicsit csökkenti a tápegység belsö ellenállását, amitöl az "megpuhul". (Ha visszacsatolás is van akkor nem). A puhább áramoforrásokban a hö egy részét az elektronika nyeli el.
Ehhez még hozzáadodik a PWM megszakitása is, ha az gyakoribb, mint a kommutátor megszakitás (forgási frekvencia) az energiák jelentösen összeadodhatnak. Ez az energia is a kefékre adott feszültség fügvénye.
Azaz a kitöltési tényezövel, nemhogy a keletkezett höt tudod csökkenteni, hanem pontosan forditva az növekedni fog.
Ez az oka, hogy itt jol elbeszélgettünk, hogy mindenkinek világos legyen, hogy hogyan müködik egy modellvasut PWM környezetben. A világon mindennek ára van, igy a szép folyamatos lassu menetet is meg kell fizetni. Ennek ez az ára, ezért kell nagyon vigyázni, hogy mit csinálsz, milyen feszültségeket használsz.
asztalok bekapcs, vizuális és audio körbetekintés, aki a legjobban sír vagy a legszenesebb, az szétszed.
Körbetekintés, hogy van-e donor, ha nincs akkor fejvakarás, csíkosműhely, vagy alkatrészrendelés (hááát, talán 3 hónapon belül megjön...)
Elhalltak törlése a menetrendből, variálás hangos anyázások közepette, vagy visszaírás, ha csíkos mesterünk sikerrel javította.
Napközben a még bukdácsolók teljes takarítása, újrakábelezése (Kocsi-mozdony összeköttetés cseréje, mert ellentétben a németekkel itt nincs minden kocsi végén érintkezős kupplung, hanem direkt kábellel vannak összekötve, ami rendszeresen törik, szakad)
Zárás után redbull, cigi, ha kell asztal javítás, váltó csere, stb...
Vasárnap reggel ugyanez, ha imáimat meghallgatták odafent, akkor indul a tereprendezés.
Szóval ennyivel spécibbek a dolgok :-( (Tudom, nem kell annyit dohányozni:-))
Nem valószínű, csak ott gyakrabban cserélődik a "stokk". Amúgy a Loxx-ban gyakran feltűnnek olyan járművek is, amelyeket még csak emlegetnek az újdonságlisták, de még nem kaphatók. Valószínűleg tesztpályának használják és hát már miért ne lenne ugyanez a helyzet a MiWuLa-ban is. :)
Jah, azt elfelejtettem írni, hogy a Trix mozdonyaim belsejét még soha nem láttam, hiszen dekódert se kellett beléjük rakni, elég újak, karbantartás se esedékes még, én meg azon az elven vagyok, hogy ami jól működik, azt nem cseszegetem :-)
Kardánhajtás, 3 pólusú Mabuchi motor (ami a Hobby PIKO-kban is van), lendítősúly. Szénkefe nem cserélhető, ugyanaz, mint az ominózus E93 esetében. Lenz, Tran, DigiTools dekóderekkel szépen, csendesen fut, a zárófényeit át lehet kötni élethűre.
Mindent egybevetve: szép, jó modell, de nem keszthelyi szintű üzemvitelre tervezték.
A leírtak alapján ezek is bírni fognak legalább annyit, mint a TRIX és a Felischmann sinus meg rundmotoros gépei. (ehhh, műszakilag gyalázatosak)
Javarészt ezek adták fel a harcot, de nincs értelme motort és hajtást cserélni bennük (ráadásul fél év, amire megjön az alkatrész), ha ugyanazért a pénzért vagy olcsóbban kapható egy új PIKO mozdony.
Mennek dekorációnak valamelyik fűtőház elé vagy mellé, legalább építésre tudom fordítani azt az időt, amit ezek elb....sztak az életemből, állandóan ezekkel van a gond, irgumburgum :-)
Van külön börze topic, a liliput második világháborús szettet szerintem első körben többért próbáld eladni, bár ha sürgős, akkor nehezebb jó áron eladni őket.
Szóval nem biztos, hogy írni kellene, hogy sürgős az eladás, viszont azt érdemes odaírni, hogy a legjobb ajánlatott tevő viheti a modelleket és, hogy az árak a minimál árat képezik :-)
Kérlek segítsetek! A barátom hallásjavító készülékét sürgősen ki kell cserélje. Ehhez néhány, vitrinben és dobozban tartott H0-os kocsijától kényszerül megválni. Gondolom jó helyre kerülhetnek és ezzel is meggyorsíthatjuk az Ő hallásának mielőbbi jobbítását.
Sziasztok. Kérdezném a következőt. Az esztergomi vízháznak fellelhető e valamiféle méretezett rajza? Eddig csak sematikus ábrákat találtam méret nélkül. A képet beszúrtam a vasutállomások.hu oldalról
> hogyan lehetne sebességet változtatni a hagyományos vezérlő egységekkel ?
Állandó terhelés mellett igaz (de akkor sem szigorúan egyenesen arányos). De mint mondtam, ez nem mond semmit a teljesítményrôl és a hatásfokról. Ha jól emlékszem, az eredeti vita ezekrôl szólt.
Nekem 3,5 éve van egy, irdatlanul sokat ment (napi átlag kb 1 óra, ami otthoni asztalon szerintem sok...). Motorja jól bírja, de nem szerelhető, ráadásul fix, ragasztós rögzítése van, viszont egyszerű, mint egy vasgolyó. Kardános hajtása van, nem volt vele gond. Én nézegetem a fogaskerekek kopását is, tekintve, hogy az egyik forgóvázban a Piko zsírja dolgozik, a másikban Agip Blasia S200 hajtóműolaj- szerű kenőanyag.
Nem tapasztaltam különösebb kopást, aznos a két forgóvázon. A keréktengely forgóvázban felfekvő felületén tapasztalom a legnagyobb kopást, de ez sem vészes.
Tehát szerkezetileg nekem (műszaki szemmel) megfelelő, a többi mozdony (Roco, stb..) árához képest. Lassúmenete érdekes módon kifejezetten jó, nem tapasztalok nagymértékű ugrálásokat. Legkisebb sebessége néhány átlagolt mérés alapján 3 talpfa/5 másodperc. Hosszútávú lassúmenetben sem tapasztaltam melegedést nagyobb terheléssel sem (10 személyvagon, 40 tengely). Vonóereje elég nagy annak ellenére, hogy nincs rajta tapadógyűrű (roco síntisztító és 5 személyvagon társaságában még felmegy egy 8 cm/1méteres emelkedőn). Az alábbi tapasztalatok megegyeznek Digitools és Esu Lokpilot V3.0 esetében is, de elég sok próbálkozás kellett a megfelelő beállításhoz.
Eddigi problémái: áramszedő lemezeit meg kellett hajtani, a gyári nyomóerő nem volt megfelelő, polírozni kellett. A kerekein lévő fém bevonat most kezd elkopni, kilárszik a réz futófelület. Emiatt nagyon szedi a koszt (habár elég tisztának mondható a sínfelület), ez baj, csere esedékes lehet.
Egyébként működési szempontból azt mondanám, hogy most kb elérte a kádgörbe (élettartam görbe) közepét :)
Azt viszont nem merném kijelenteni, hogy 10 évig menni fog a kiállítás asztalán, viszont vehettek belőle egy raklappal.
Persze majd megírja ő maga is a véleményezést, ráadásul változhatott is azóta, mondjuk én 1047-est nem látok az expertek között, csak ezt a 1216-os Taurust.
"Kidolgozása jobb, mint a megszokott PIKO-é.
Belül is rendben van, tisztességes elektromos panel, zárfények, le is lehet választani rendes, élethű üzemhez DCC üzemben. A motorja ugyan ennek sem fenékig tejfel, de a modell bizony ár/érték arányban nagyon jó! Azt most nem tudom, hogy Taurus-a van-e a cégnek, ami nálam volt az egy ÖBB 1216-os (felül van a harmadik lámpája, és négy ajtajat van).
Taurus fronton pillanatnyilag a JC a legjobb, szerintem. Igaz, drágább, mint a PIKO Expert, de ennél is az ár/érték arány igencsak jó!"
Piko Expertet vegyetek, taurus is van belőle, igaz nem hazai vonatkozású, és az ACME taurus se sokkal drágább, bár gondolom nektek nem 1-2 darab kellene és úgy már összességében nagy a végső árkülönbség.
Legalább átesnének egy igazi tartósteszten :-)
Állítólag lényegesen jobbak belbecsben is, azthiszem Csíkosháttú úr is jobbnak itélte az expert pikokat.
> a kefés egyenáramú motorok fordulatszáma a feszültséggel arányos.
Nézd, én nem akarom tovább ragozni a dolgot, csak megjegyezném, hogy ez a kijelentés csak erôs korlátozással igaz (ha a terhelés állandó) és szerintem a motorok müködésének a leírásához rossz kiindulási alap. Különösen akkor, ha a teljesítményre és hatásfokra nézve akarunk következtetéseket levonni. (pont azért, amit írtam korábban, hogy egy motor nem rezisztív terhelés).
"Az U stabil, az I is nagyjábol az" Igaz, de csak az integrált értékekre, pontosan ezért állandó a teljesítmény! Impulzus üzemben alacsony fordulatszámon a motor az impulzus ideje alatt nem tudja felvenni a feszültséghez tartozó fordulatszámot, ezért állandóan gyorsítási üzemben működik. Innen ered a gerjesztési idő alatti áram növekedés. A mérésekről: pillanatnyi áram és feszültség- oszcilloszkóppal, egyforma motor terhelési viszonyok mellett.
Az impulzus felülete abszolut nem egyenlö az U-val (feszültséggel), hanem U x T, (ahol a T a kitöltési tényezö), amiböl az következne, hogy a medvend kolléga ábráján a teljesitmény görbe egy szép lineáris, de srég vonal lenne, mert a P=IxUxT az ilyen áramkörben. Az U stabil, az I is nagyjábol az, azaz csak a T változik - az meg lineárisan (azaz nem igen jönne ki a vizszintes vonal).
Nem akarok tovább nagyon erröl vitatkozni, csak maga a méréstechnika érdekelt volna, ahogy ezt a grafikont felvették. Az érdekelne, hogy mit és hogyan mértek, mert a grafikon nagyjából megfelel a valoságnak, ha valaki elárulja hozzá a mérési eljárást.
A kétféle vezérlési módban persze van eltérés, de a kefés egyenáramú motorok fordulatszáma a feszültséggel arányos. A feszültség alatt pedig átlagot kell értenünk. Nagy terhelésnél nagyobb lesz az eltérés, főleg a kisebb fordulatszám tartományban. De ez már lassan egy másik topikba való eszmecsere.