Volt mar egy nyomatek vs loero vitaforum itt valahol, elegge vegyes velemenyekkel. Bar igaz nem dizel-benzin osszehasonlitas volt, inkabb porgos honda vs minden egyeb mas, ahol a hondak silany nyomatekat a magas fodtulatszammal probaljak potolni, vegulis a maximalis teljesitmeny szempontjabol valoban felesleges a nagy nyomatek ha a fordulatszam is viszonylag magas.
Van egy egyszeru keplet amivel ki lehet szamolni egy motor (auto) teljesitmenyet:
Vegyunk peldaul egy hondat (Integra Type-R) amelynek egyaltalan nincsen aszfaltszaggato nyomateka (meg a regi cupram is nyomatekosabb volt) korulbelul 175 NM maximalisan. Ha osszehasonlitod ezt a PDTDI 400MM-es nyomatekaval, szinte nevetsegesnek is tunhet.
Igenam, de itt jon a fordulatszam (a valtor nem is beszelve).
Behelyettesitve a kepletbe:
175NM * 8000 rpm / 7090.2 = ~197 LE
Vegyunk mondjuk egy 1.8T-t (tuning csippel):
260NM * 5500 rpm / 7090.2 = ~201 LE
Nezzunk egy PDTDI-t is:
280NM * 3800 rpm / 7090.2 = ~150 LE
Mig a hondanal a nyomatekgorbe viszonylag egyenletes (szinte majdnem minden fordulaton megvan ez a 175NM) az auto teljesitmenye a fordulatszam novekedesevel egyenesen aranyosan no!
Az 1.8T-nel a maximalis nyomatek mar eleg koran megvan, olyan 2800-3000 fordulaton 320-340Nm, de hiaba a nagy nyomatek ha lassan porog a motor, nem lesz nagy teljesitmenye az autonak (320*2800/7090.2 = 126 LE). Ahogy leadta az 1.8T a maximum 320-340Nm-et, folyamatosan csokken a nyomateka mivel a turbo mar maximumon porog, de a motor egyre tobb levegot sziv (gyorsulo fordulatszam miatt) ezert a turbonyomas csokkenni kenyszerul a gyari turboval. Szerencsere azert nem tunik el az osszes nyomatek egy pillanat alatt, marad azert meg belole annyi hogy 200LE vagy valamivel meg tobb meglegyen 5000-6000 fordulat kozott.
A (PD)TDI esete nagyon hasonlit az 1.8T-hez, kiveve hogy ott meg hamarabb nagyobb nyomatek van (miert? kisebb a turbo rajta, kisebb a tehetetlensege, hamarabb felporog, motor is nagyobb = tobb levegot fuj ki), tehat ha azt vesszuk hogy 400NM rendelkezesre all olyan 2000-es fordulaton, az azt jelenti hogy: 400*2000/7090.2 = ~113LE lesz ezen a fordulaton. Ahogy a fordulat no, ugy csokken a nyomatek itt is, viszont sajnos meg drasztikusabban mint az 1.8T-n (mert pici a turbo), ezert ahol a maximalis teljesitmenyet leadja ez a motor, ott mar a 400NM-bol mar 300 sincs.
Erre rajon meg az hogy ezek a motorok orulnek ha 5000-et porognek maximum (ertelne nincs addig kiporgetni, mert a turbo ott mar szinte nem tolt semmit), tehat a valotjuk hosszabb. Mit is jelent ez? Azt, hogy a kerekekre ebbol a 400NM-bol kevesebb jut mint mondjuk rovidebb valtoju benzines motor eseten. Mondjuk ha csak 20%-al hosszabb a valto a TDIn (20%-al kevesebb nyomatek jelenik meg az aszfalton is). Ez nem olyan nagy problema, mivel a 400-bol boven vehetunk el, marad meg abbol olyan 320 korul (mint pl nekem az 1.8T-n).
Akkor ebbol az kovetkezik hogy a 150-es PD, kb olyan mint egy csippelt 1.8T?! Hat azert ez igy ebben a formaban nem igaz, mivel a TDIn sokkal gyorsabban es nagyobb mertekben esik a nyomatek mint az 1.8T-n. Ahogy a fenti szamitasok is mutatjak az 1.8T teljesitmenye 200LE, a PD-e csak 150, mert az 1.8T-n meg magas fordulaton is viszonylag nagy a nyomatek, a PD-n mar 4000-nel alig van valami abbol a 400NM-bol. Miert nem tesznek ra akkor nagyobb turbot hogy mondjuk 4000-nel is legyen 400NM (ahol is 225LE-t adna le)?! Azert mert akkor 4000 alatt nem lenne szinte semmi nyomatek, mert a turbo nagyobb (benne a forgo alkatreszek nehezebbek, lassabban porogne fel). Eshat kinek kene olyan dizel ami 4000 alatt nem huz (ahol mar a piros resz kezdodik a fordulatszammeron?!). Maxium a versenypalyan ahol amugy is a fordulatszam felso tartomanyat hasznaljak a versenyzok.
Mi a konkluzio?
Egyaltalan nem rossz az a (PD)TDI, hiszen szinte ugyanolyan "vehemenciaval" indul el mint egy jo tuning benzines, viszont azt talan 500 RPM-ig tudja produkalni, utana jobb ha elvaltassz ;).
Én vezettem RS Fábiát. Jó-jó, de nem voltam tőle elájulva. Nyilván jobban ment mint az én kormim, de érzésre nem volt még félúton sem egy RS Okti felé.
nincs az az úristen, hogy egy 150 LE-s autó jobban menjen, mint egy 180. a végsebesség pl. szinte csak teljesítmény és légellenállás függő, szvsz. tehát ha máshogy nem, 200 felett elmegy az 1.8t. és kész.
:-)
"Ibiza cupra 2003 150 le TDI------súlykérdés megoldva!!!
Na most??"
Ezt sem igazán értem mire írtad, hisz Lmr pont a súly kérdésre vetette fel az Skoda Fabia RS-t! (és erre ment az idézett válaszom) El szoktad olvasni egyáltalán amiket írnak itt vagy csak agyatlanul irogatsz? (de tudod mit ne válaszolj erre én sem teszem többet semmilyen hozzászólásodra így elkerűlhetjük a komolyabb összetűzést...)
ARL 150le TDI mindhárom piros csak 6 gang váltóval van
Nagyon komolyat lép!!!
Toledo-val mentem (2kerék)
Leon-nal vittek 4 kerék
egy hiba : nagyon rövid áttételű a váltó (sokat kell kavirnyászni a jobb térdednél) tudod vröööm...vröööm....vröööm
En ugy emlekszem, a piros D piros I jelenti a PDTDI-t. tehat a 130 es a 150 Le-s dizel is ket piros betus. Vezettem mar 130lovas meg 150 lovas dizelt, 150 lovas 180 lovas benzinest, meg a 2.7 literes Syncro-t 192 LE-vel.(mind Passat volt) Jol megy a 150es dizel is, de ha belegondolok, hogy az 1.8T-s sulyat lecsokkentem, nem hinnem hogy a dizellel utol lehetne erni. Ugyhogy lehet hogy behuzva hagyta a kezifeket a haverod..
a 150 LE az a három pirosbetűs PDTDI ha jól tudom. Na ez csak 2 piros betűs. A fogyasztóvédelemisnek ez szigorúan magánvéleménye, mondjuk azért kérdezem tőletek, mert valahogy nem akaródzik elhinni hogy jobban megy a passat. érdekes hogy amikor beszéltem neki, hogy leon 1.8tben gondolkodom rögtön mondta hogy leon cupra az igen!
És a dízelt utálja, tehát pont a benzinesnek kéne jobban tetszeni neki. Előtte 2.5 tdi touareg volt nála, biztos a különbség tetszik neki ennyire.
Akkor bonyolítanám a kérdést: Skoda Fabia RS? ha jól tudom, ugyanez a motor, csak eltűnik a leon súlyelőnye.
"Gyerekek 1.9 PDTDI ARL
Mond valakinek valamit hm???
150le 400NM!!!!! full gyáriba"
Ha ez az itt felmerült Lmr által feltett kérdésre vontakozott, akkor továbbra is maradjunk az eredetileg feltett kérdésnél, azza Passat 130 LE PDTDI (és nem 150 LE PDTDI!!!) aminek a nyomatéka szintén nem 400 NM hanem "csak" 310 NM!
Asszem tavaly de ez nem tuti a túraautó bajnokság abszolút győztese
a TDS BMW-k voltak láttam egy diagrammot (nyomaték görbe) ami 1500 körül elindul fölfelé,maxig meredeken utána szinte nyíl egyenesen ford. szabályzásig utána meredeken le....
Szerintem ezek a sima gyari dizelek annyira nem erosek (persze gyengek sem), de ha mar meg vannak okositva akkor nem rosszak egyaltalan! Ettol fuggetlenul ha ugyanekkora merteku okositast elvegzel egy benzinesen az min. 2x olyan eros lesz, szoval...
Ave oldalan van egy V10 tuareg lemerve. 0-100 7.37mp ami nem rossz, megis rosszabb mint amit en mentem Gomb meresen porgo kerekekkel (az 7.2 volt). Mivel az auto 4kerek hajtasu es raadasul 2.5 tonna is, ez a viszonylag jo idoeredmeny csak a jo rajt miatt van, olyan hamar utol lehetne erni egy ilyen nagy nehez autot hogy csak ihaj! ;)
Gondoltam, hogy valaki be fog linkelni valamit ami megcáfolja! :-))) (ez olyan fehér holló esete! :-))). Nem véletlen, hogy hatalmas betükkel van az oldalára írva a "Don't forget it's a diesel" felirat! :-)))) (szoktam kijárni komolyabb versenyekre is és még soha nem láttam ilyen alkalommal dízelt versenyezni, vajon miért??? :-))))
"Csak a dízelben egész alacson fordulatszámon (és viszonylag szűk tartományban), míg az RS-nél magasabb fordszám tartományban és szélesebb határok között. Van olyan fordszám, ahol minkettő ugyanúgy gyorsul,..."
Ez mondjuk igaz ha két azonos súlyú autót vizsgálsz! :-))) (de az eredeti kérdésnél maradva, hogy jobban megy a Passat 1.9PDTDI az 1.8T Leonnál erre továbbra is azt mondom, hogy nem, mert túl nagy a súlykülönbség a két autó között a Leon javára! :-)))
"A masik az, hogy egy dizelben sokkal nagyobb a gyorsulaserzet, mivel a nyomatek mar alul jelentkezik"
Igen, ez mondjuk lehet, hogy úgy érzi (főleg az alul jelentkező nagy nyomaték miatt, ahogy írtad), de Lmr azt kérdezte, hogy mi megy jobban és jobban a Leon megy! :-))) (de azt hiszem, a felsorolt műszaki paraméterek miatt ez azért következik is)
Egy fogyasztóvédelmis tesztelőnek, meg illene az érzékein túl más paramétereket is figyelembe venni, mielött vélemyényt mond! :-))) Vagy nem? :-))
Nagyságrendileg ua. nyomaték áll rendelkezésre mindkét kocsiban.
Csak a dízelben egész alacson fordulatszámon (és viszonylag szűk tartományban), míg az RS-nél magasabb fordszám tartományban és szélesebb határok között.
Van olyan fordszám, ahol minkettő ugyanúgy gyorsul, de ez a dízelnél gyorsan elmúlik, a benzinesnél meg nem győzöd visszacsücsöríteni a mosolyod. :)
Sztem kényelmesebb vezetni a dízelt, de a 180-as nyilván nagyobb élmény.
Nem véletlen, hogy pl.: versenyautókban nem használnak dízel konstrukciót. Nana! :)
"és a motorral teljesen meg volt elégedve, míg a 180 LE Leonra azt mondta, hogy attól nem esett hasra. Itt vannak szakértők, mi megy jobban? a:1.8T Leon 180Le
b:1.9PDTDI Passat 130Le,"
Bár nem vagyok szakértő ezen a téren, de nagyon furcsállanám, ha a dizel menne jobban! :-))) A Leon eleve 50 LE-vel több és jóval könnyebb is! A Passat 1586 kg ha 4Motion, akkor 1695 kg felszereltségtől függően. A leon 1247 kg vagy ha 4x4, akkor 1387 kg! Szóval durván 300 kg előnye van a Leonnak (ez nagyon sok)! Ezenkívül sokkal "sportosabb" tulajdonságokat biztosít egy benzines turbós motor, mint egy dízel. Nem véletlen, hogy pl.: versenyautókban nem használnak dízel konstrukciót.
Nem igazán tudom, hogy az ismerősöd mi alapján vonta le a következtetéseit, de hogy nem a menettulajdonságok (itt a kigyorsítást, gázpedálra való reagálást, kanyarstabilitásra gondolok) alapján, az biztos!
A fogyasztóvédelmis ismerősöm kapott egy 1.9 PDTDI Passatot (csak hogy VAG-nál maradjunk) és a motorral teljesen meg volt elégedve, míg a 180 LE Leonra azt mondta, hogy attól nem esett hasra. Itt vannak szakértők, mi megy jobban? a:1.8T Leon 180Le
b:1.9PDTDI Passat 130Le,
nyomaték fejből nem megy :(.
esetleg c: Touareg 5.0 V10 TDI :), ültem benne, komálnátok:))))
A körzetszámon kívül csak 3 fajta szám van benne? ;-) Mert akkor megvan! ;-)
A holnap dél teljesen önkényes kitalációm volt, ha programod van, akkor nekem a szerda 3/4 11 is jó!
neked mar egesz uj trafoid vannak, azokkal talan nem lesz gond. ha megtartod a gyari papir szurot es csereled rendszeresen akkor a legtomegmerovel sem lesz gond.
mgy,
szoval akkor mar nem karcmentes a verda ;) ne aggodj az enyem sem ;)