Tudtam mi van a régi szovjet negatívokon, nem akartam elszúrni, nem mertünk 'nekimenni' akármilyen mai szerrel. Konkrétan annak a régi orosz cégnek a vegyszereit kerestem hozzá, így is volt min izgulni az eltelt évek miatt, pihent a film hívatlanul, pihent a vegyszer évtizedeket pálinkás demizsonban...
Én kb 2 éve vettem itt: www.kemma.hu/adatbazis/szolgaltato/1555 vegyszereket meg papírt fekete-fehér film híváshoz. Elég nagy kiszerelések voltak így nem volt olcsó de szuperül működött.
Közben rámszólt egy cimbora E-mail-ben, hogy valószínűleg olcsóbban is tudsz jó minőségben szkenneltetni 8mm-est.
Majd a Fuji-nál kiderül.
Két éves viszonyokról írtam, azóta gyorsultak a gépek is, vagy több a kuncsaft, szedik elő az emberek a régi filmeket, nem tudom, a lényeg hogy olcsóbb lett.
Először ugyanaz, Bartók-Fuji. Ők szkennelnek 8mm-est is, percre van beárazva. De ha valamiért azt éreznéd hogy kicsit bizonytalanok a hívással kapcsolatban, vagy megmondják hogy ilyet ők még nem csináltak, akkor diszkréten tolass ki az üzletből és keress E-mail-ben.
Van egy filmgyári figura, aranyáron dolgozik, de csodákra képes. 1963-as filmet hívott szkennelt nekem hibátlanul.
Ha 8mm-es szkennelést találsz valahol olcsón, ne ugorj be neki. Kb. negyedóra film harmincezerért a reális, ismerem a technológiát, elsőnél végigültem mi meló van vele. Ha ennél olcsóbb az ajánlat, az szerintem 'sumák'. Mozivászonra kivetítik, felveszik egy kamerával 20perc alatt és annyi. Ezt te is meg tudod tenni otthon.
Profi szkennelésnél akár kockánként ki tudsz belőle emelni képeket mintha egy-egy dia lenne, de ennek ára van. És nem lehúzás, rengeteg tökölés van vele...
Nnna, az az igazán izgalmas, még senki nem látta azokat a képeket...
Bartók Béla út elején van egy Fuji fotólabor, közel a Gellérthez a Duna felőli oldalon. Oda érdemes elvinni, ők párszáz forintért hívatnak még egy idősebb szakival, egy hét alatt megvan. Ha jó lesz, ott papírképet vagy szkennelést is tudsz csináltatni róla.
Ilyen régi filmeknél nem ígérnek semmit, de én már vittem oda 1964-es 6x6cm-es ff ORWO-t előhívatni, az perfekt lett. Ugyanaz az évjáratú színes már nem sikerült, de azon is felismerhetőek az arcok, csak már nem lesz éles soha, bárhogy szkennelem, bűvölöm Photoshop-pa.
Néhány éve még nálunk is volt a fiókban egy hatvanas években fotózott, előhívatlan tekercs film, még a gépben... sajnos nem hiszem, hogy autók lettek volna rajta, bár a háttérben talán... :)
Ezt csak úgy mindenkinek. A többség itt ebből a korból való járművekkel piszmog nap mint nap >
https://picasaweb.google.com/Lancia.Corse
Számomra elképesztően érdekes képanyag, egy Lancia verseny-szerelő emlékei, főként diákról és fekete-fehér negatívokról szkennelve. De talán nem csak azoknak izgalmas, akiket a versenyzés is érdekel...
Életképek egy igazán szép korszakból.
A '70-es években nagy divat volt nálunk is 'pozitívra', diára hívatni - sokan maguknak laboráltak otthon - a filmeket, nem volt papírkép készítési költség, otthon vetítőgéppel vagy kézi dianézővel nézegették a képeket.
Rengeteg hasonló dia és negatív porosodhat nálunk is pincékben, padlásokon, garázsokban...
De szerintem sajnos ezen képanyagok többsége kukában végzi nálunk, amikor 'elmennek' az öregek akik fotózták.
Egyelőre nem éppen olcsó egy jó filmszkenner és rengeteg meló van vele, mire szkenneli az ember. Fotólaborban pedig aranyáron szkennelnek régi filmeket, keretes diát talán nem is vállalnak hogy szétszedve, megtisztítva csak a filmet szkenneljék egyesével.
Ha még nem mondtam volna >
Ha esetleg ilyesmi porosodik otthon valakinél, szívesen vállalom a szkennelést, nálam most jut erre idő és energia...
35mm standard filmhez és diákhoz Nikon-Coolscan, 6x6cm, 6x4.5cm, 6x9cm un nagyfilmekhez pedig egy Canon scanner az 'eszköz'...
És a keletnémet ORWO dia nem is volt olyan gagyi, mint ahogy azt sokan gondolnák...
Ha jól volt exponálva, olyan lesz mint egy mai digitális fotó >
'illetve nekik a válogató soron nem kell külön embert tartani rá, aki lecsavargatja.'
Egyébként el tudom képzelni, hogy ha ezt manuálisan végzik - pár száz darab kézzel történő gyűrű és kupak eltávolítása után - egy spec 'késsel' gyorsabban levágja a gyűrűt, mint tekeri a kupakot...
Nagy kösz a videóért, eszembe nem jutott volna filmet keresni erről :-)
A hentes szerint :-) a boltban a gép nyakban vágja a pillepalackokat - kupak, színes gyűrű, menetes átlátszó rész 'nyissz' - és csak a flakont préseli. Két külön cég viszi el a 'terméket' egyik a színeset a másik az átlátszót.
Hogy vajon a kupakot, színes gyűrűt később még valahol külön választják e az átlátszó menetes darabtól, azt még nem tudom...
Tegnap megtekintettem a Spider ablaktörlő-rudazatát. Elkeserítő látvány volt: kis gömbfejek kötik össze egymással az alkatrészeket, amik már olyan szinten széthullottak, hogy az előző tulaj szépen össze-gyorskötözőzte őket.
Piszok gyenge konstrukció: a gömbfejek láthatóan gyengék, a gumigallérjuk cafatokban lóg, gyárilag az egész nem is szerelhető szét, legalábbis finoman nem. Egy amerikai kollega szerint simán szét lehet ugrasztani, rátenni egy gumigallért, összepréselni és működni fog.
Na de én egy kicsit félek attól, hogy ezek után majd a hóviharban esik szét az ablaktörlőm. Ehhez képest a pár évvel fiatalabb, de sokkal többet gyalázott Alfetta GTV-ből kibontott rudazat tökéletes állapotban van, minden gumialkatrész ép, maguk a gömbfejek pedig csodálatos kis szerkezetek: bonthatók, szervizelhetők, összerakhatók.
Csak éppen természetesen abszolút nem kompatibilis a kettő, de még a gömbfejek is nagyobbak, mint amit bele tudnék építeni a Spider rudazatába. Elvileg lehetne utángyártani a rudazatot úgy, hogy beleférjen a nagyobb gömbfej, de mennyivel szebb lenne kapásból találni egy belepasszoló méretet. Szóval nincs valakinek valami tippje arról, hogy honnan lehet ilyen kis gömbfejecskét szerezni? Tőlem lehet Ford Sierra ablaktörlőjéből vagy rádióirányítású autómodell felfüggesztéséből is, csak befaragható méret legyen és eléggé strapabíró.
Az ebből fakadó gyakorlatlanság meg is látszott: a '66-os Alfa Duettón sikeresen kipakolták a tükröt az első sárhányóra, ami nagyon menő látvány volt, csak épp látni nem lehetett benne semmit, ráadásul a vezetőülésből be se lehetett állítani; vagy valaki más tekergette a sofőrnek, vagy kiszállt-állított-beszállt. Menet közben meg... ugyan már, királylány... :D
Nem a jobbos hanem úgy egyáltalán a tükör mint eszköz?!
A kérdés úgy merült fel, hogy újitottam kedvesemnek egy tutti-frutti kispolskit. De tényleg 85ös 86óta garázsban áll első tulaj, apám volt koleganője tehát tuti első mert emlékszem, hogy gyerekkoromban menntünk megnézni az új autóját.
Node nem ez lényeg, hanem hogy csak balos tükre van.
Gondoltam nem egy jobbos csúnya műanyagot szereznék, hanem inkább egy pár szép krómosat.
Ok de a lengyelek tuti nem gyártottak króm jobbos tükröt, no problem gondoltam átnézem a korabeli Fiatokat mi a szitu.
Elő a Liener féle '77es Autótipusok könyv hátha ránézve sikerül.
És láss csodát a Fiat-okon de még az Alfán, az Autobianchi-n meg az Innocenti-n sincs egyáltalán külső tükör!
Nemhogy jobbos... és nem forditva van előhivva a kép vagy ilyesmi.
A kormány jó helyen és tükör ohne.
A többi nemzet verdáján van tükör az olaszokon nincs.
Náluk nem volt kötelező felszerelés 75-76-ban???
Ez még sosem tűnt fel pedig 77óta van meg a könyv, igaz nem az olasz autókat nézegettem.
Nagyon köszönöm, hogy gondoltál rám! Mivel a hetem egy négynapos büntetőtárgyaláson múlik el, az első anyag átolvasása a reám váró hosszú hétvégére marad.
A manual-t ismerem, nekem is megvan CD-n. Az a baj a szakirodalommal, hogy az 1300 Gt nem tartozott a sztárkocsik közé, mindent vitt a TC, RS, BDA, ilyenek. Így agazán sok anyagom 1300ccm motorra nincs, a kasznierősítések jobban megvannak. 1300 és 1600 között egyébiránt alig van eltérés (hosszabb löket), de én 1300-as tuningot keresek. Talán már írtam, mekkora meglepetés volt, hogy a Lotus-hengerfej 1300ccm-re is le van homologizálva...
Meg is találtam az eddigi legolcsóbb TC-hengerfejet, 1500 ajro, felújítás előtt..
Szóval köszi, hétvégén beleásom magam!..:-)
Lesz majd kérdésem feléd Renault-ügyben, de azt priviben küldöm, nem biztos, hogy mindenkit érdekel, tehát nem titok, csak periférikus kérdés.
Köszönöm hogy rászántad az időt a részletes válaszra!
Bennem a kisördög mocorgott, hogy ez afféle 'vegyél sok pillepalackos vizet, bizonyítsd kupakkal, aztán hogy a szemét nagyja, a palack hova kerül, az már minket nem érdekel'-szerű történet...Mert ugye attól hogy a kupakot leadod, még a palack lehet ugyanabban a vödörben mint a romlott májashurka :-)
Zsigerből az jön, hogy a palackon maradó színes gyűrű eltávolítása nagyobb hórukk, mint a kupaké - de nem biztos, lehet azt pillanat alatt vágják célszerszámmal, a kupakot pedig muszály tekerni ?
Mindig lenyűgöztek a spec. készülékek, egyedi gyártósorok stb.
Mechanikus énemet most nagyon elkezdte érdekelni, hogy ha valahol ez gépesítve van, akkor az hogyan műkszik? No meg hogy mit művel ez a német ketyere a boltokban a palackkal ? :-))
" De hogy nem a levegőbe beszélek. :) "
Ez fel sem merült :(
Viszont mára 'kasán offoltuk a topicot, de legalább zölden :-)
Valami olyasmi a duma, ha jól tudom, hogy mivel te letekered a kupakot, evvel mennyi pénzt megspórolsz az AWE-nak (helyi szelekítv szemét kezelő), mert akkor nagy eséllyel már a szelektívbe is lecsavart kupakkal dobod be a palackot, illetve nekik a válogató soron nem kell külön embert tartani rá, aki lecsavargatja.
De nálunk ez városi szinten megy, pl iskolákban is zsák számra gyűjtik a kupakokat.