24 Ft/L a különbség a kettő között. 100 km-en 8 L benzinel számolva átlagosan 192 Ft a "különbség". 1000 km-en 1920.-Ft. (persze ha azt nézzük, h. ugyanannyit eszik.)
Undark igazad van, bár a szervizköltség nem minden esetben magasabb, de általánoságban igen. Fastcar mit értek nyomaték alatt? Ezt már egyszer elmondtam. Azt, hogy alacsonyabb fordulatról is erőlködés nélkül húz, ritkábban kell váltogatni. És ne keverd a nyomatékot a váltóval! Teljesen más kérdés, hogy milyen váltót raknak az autóba. Attól még a diesel motor nyomatékosabb mint a benzines és ezt nem vitathatja senki. Példa: az én 1.8 TDI Mondeo-m símán felketyeg a garázsból alapjáraton. Szomszéd 3.0 V6 Lagunája nem.
1. A gázolaj ára ma már a benzin árával megegyezik (vagy még meg is haladja), szóval alapjában véve nem jössz ki olcsóbban.
2. Elvileg diesel üzemenyagból kevesebbet fogyasztanak az autók. Viszon nem sokkal. Mindenki számolja ki magának, hogy a saját vezetési stílusa függvényében mennyit tudna spórolni. Értem ezalatt azt, h. aki kevés benzinnel is elvezet, annak nem érdemes diesel üzemű autót venne.
3. A diesel üzemű autóknál sajnos sokkal rövidebb a szervízuperiódus. Nagyjából a fele a benzinesekének. Nyilván amelyk gyártó 30.000-es szervízperiódust ír elő, az ugyan jól hangzik, de a motornak az nem hinném, h. kedvez. Sztem benzines autókban is ki kell cserélni a levegőszűrőt, olajat, stb-t 20.000-ként, vagy még hamarabb. A dieseleknél meg 10.000-ként sztem illő, tehát sokkal többe kerül fenntartani őket.
4. a Diesel üzemű autók jóval környezetszennyezőbbek a sok kibocsátott korom miatt. A maiak már rendelkeznek külöféle szűrőkkel, stb. de még így is a benzinesek szintjén vannak szennyezés tekintetében. Viszont a régebbiek nagyon kormoznak.
5. Motorhang. Azt hiszem ezt nem kell magyarázni senkinek. Kinek mi tetszik, de engem pl. zaar a hideg dieselek zörgése, kormányrázása, stb.. Persze a modernebb autókban már ezt orvosolták.
Nem árulok el nagy igazságot azzal, ha
DIESEL = kevesebb fogyasztás, jóval magasabb ár, hosszabb élettartam, de nagyobb szervízköltségek (a gyakoribb szervízek miatt)
BENZIN = magasabb fogyasztás, de olcsóbb vételár, rövidebb élettartam, de olcsóbb szervízköltség. :S
Mindenki válasszon maga, de aki sokat jár nagyon, sztem csak az vegyen diesel üzemű autót. Különben az lesz amit mondott itt vki, h. 10 év is beletelik, mire megtérül a befektetés, és igazán semmi értelme. :S
Nem égetem szénné a kupplungot. Az egy különösebb erölködés nélkül végrehajtható manöver. És mint mondtam, a mai TD-kkel kihívás inkább az elindulás. A minap próbáltam egy 200 lovast, amibe a saját autómból átülve elsöre le is fulladtam, mert gázt is kellett volna nyomni hozzá. :)
De, én nagyon is jól tudom, hogy ki miröl beszél. Jónéhányszor lefutott itt már ez a vita. :)
Ha 5-gangos váltód van és 180-nál van vége az autódnak, akkor még mindig jó a példám, mert az én negyedikem 190-200-ig tart attól függöen, hogy melyik autómban nézem.
Te azt sem tudod, hogy ki miről beszél. De a fő probléma az, hogy saját mondani valódról sincs gőzöd sem. 1. 5 gangos váltóm van 2. Igen, megcsinálom, hogy 30-ról 5-ben gyorsítok, de nem 230-ig mert 180-nál vége a dalnak. A következő hozzászólásod az lesz, hogy a benzines nyomatékosabb?
Ráadásul ö egy 6-gangos váltóból ajánlgatja az 5-ben való gyorsítást 50-röl. Ezért írtam neki, hogy akkor egy átlag benzines ezt 4-ben próbálhatja, hiszen az az eggyel alacsonyabb fokozata.
Én még 3-asból is elindulok a lámpánál, a mostani dízelekkel viszont még egyesben is le lehet fulladni, ha nem adsz gázt! :P Tehát ha én 4-ben 50-röl gyorsítok, akkor a dízeled sírni fog. Érdekes, hogy azokra nem reagáltál, amit írtam. Szóval visszaeresztheted 30-ra vagy az alá legmagasabb fokozatban?
Hajadra kenheted a fötengelyen ébredö nyomatékodat, ha közben egy úgy áttételezett váltóval viszed át az útra, ami sokkal jobban leosztja a vonóeröt.
Az, hogy a feltöltés miatt a mai dízeleknek van egy-két müsorszám, ami jól fekszik, attól még ne higgyük már el azt, hogy az a sportautó.
Én a benzines 25i-mel (pedig nem is nagy motor.....) rendszeresen 2esből indulok lámpánál, mert utálok váltogatni ilyen kurva melegben :-) De azt hiszem ez az új 3,2es motoromnak se fog gondot okozni :D
"A dízel kontra benzines kérdés leginkább emberfüggő. Ki mit szeret"
Ezt mondom én is...
"Az élettartamot hasonlítgatni baromság, mert egy dízelt is szét lehet pikk-pakk hajtani"
Pláne hogy mostanában már nincs is nagyon szívódízel személyautóban, egy turbót széthajtani meg semmiség, ha elég hülye a sofőr...
"A dízel kevesebbet fogyaszt, de a gázolaj már korántsem olyan olcsó"
Főleg hogy a CR-ek elég érzékenyek a gázolaj minőségére. Persze egyik gyártónál jobban, másiknál kevésbbé, de a lényeg, hogy az olcsó megoldásokat el lehet felejteni.
A dízel kontra benzines kérdés leginkább emberfüggő. Ki mit szeret: van akinek nincs élet 4000-s fordulatt alatt, van aki meg alapjáratról szeret könnyedén gyorsítani.
Az élettartamot hasonlítgatni baromság, mert egy dízelt is szét lehet pikk-pakk hajtani. Az hogy a dízelt alacsonyabb fordulaton használod semmivel sem ad hoszabb élettartamot, mert a benzines mocikat, meg pontosan a magasabb fordulatszám tartományhoz tervezik. Ha hajtod az autót akkor természetszerűleg hamarabb is megy tönkre ez törvényszerű, igazából minden a jobb lábad nehézségétől függ.
A benzineseknek mint tudjuk nagyobb a károsanyag kibocsájtása (CO), de pl mi van a dízelek által kibocsájtott korommal? A dízel kevesebbet fogyaszt, de a gázolaj már korántsem olyan olcsó, hogy megérje az 500e Ft különbség, főleg úgy, hogy az autókat már nem 10-15 évre hanem csak 4-5 évre tervezik. És még sorolhatnánk az érveket, ellenérveket mindkét oldalról.
Szerintem értelmetlen ezen vitázni, mindenki vegyen olyat, amelyik neki jobban megfelel valamilyen érv-rendszer/meggyőződés alapján, és ne kezdjük el fikázni emiatt a másik típus kedvelőit. Főleg ne akarjuk ráeröltetni a saját magunk igazát, inkább halgassuk meg a másik véleményét illetve mondjuk el a sajátunkat. Adott esetben lehet, hogy mi, vagy épp a másik fél dönt másként ezután. A röhej az egészben ráadásul az, hogy így mindkét fél pozitív érzésekkel hagyja abba az adott témáról való beszélgetést, a végkifejlettől függetlenül.
Kár azon vitatkozni, hogy a nap süt és emiatt meleg van.
De az is lehet, én vagyok túl naiv, és mások képtelenek (értelmetlen) viták/konfliktusok nélkül élni az életüket....
A hozzászólásodból itélve nem én vagyok az aki nem tud valamit. Játszd már el egy benzinessel, hogy 2-esből indulsz a lámpánál, vagy 50-ről 5-ösben gyorsítasz! A végén azt is megmagyarázzátok, hogy a benzines kevesebb hőt termel.
HA tényleg 60ezer egy üa. szűrő bele, az meg is érdemli, aki ennyiért megveszi, mikor 20 alatt van az utángyártott, ami ugyanaz, mint a gyári, csak más dobozban.
Egyébként szerintem a dízel divat lett, és kész. Amennyit én autózom, bőven 10 év felett térülne meg az ártöbblet. És akárki akármit mond, nyomaték ide meg oda, én nem vagyok, rest, visszaváltok egyet, forgatom a motort, és nekem ez jól esik... :-)
Te azt se tudod, mi az, hogy nyomatékból autózás. Mert amit annak hiszel, az egyáltalán nem az. Nyomatékból autózás az, amikor a legmagasabb fokozatban is nyugodtan visszaeresztheted akár 30-ra vagy az alá a sebességet és onnan még erölködés nélkül áll fel az autó, amikor ismét haladhatsz. Ezt a dízeles nem tudja megtenni. Nincs olyan fokozata, amit mondjuk a 30-230 tartományban tud használni. Illetve van ilyen dízel, de itt senki nem azokra gondol, amikor mostanában a "nyomatékból autózni" szlogent puffogtatja dízelek melletti érvként.
A 60 000 egy kimagaslóan extrém ár. Ha nagyon szétnéznénk, szerintem benzinesnél is találnánk ilyet. Nekem a Mondeohoz asszem 3000 valamennyi volt. És a maximum 500 ezres ár különbséget tudjuk be a nyomaték által nyújtott komfortnak!
Konkrétan a Focus 1,8 TDCI-be a gyár által ajánlott olaj valami 15.000 ft-ba kerül literenként. Üzemanyagszűrővel kapcsolatban pedig igaz, hogy nem kerül sokba minden diesel kocsiba de pl. a 206 1,4 HDI-be közel 60.000 ft. Amelyiknél megoldható mindkettő olcsóbban ott is van egy elég fontos tényező mégpedig a magas árkülönbség. Mivel semmivel sem jön ki olcsóbbra a kötelezője vagy éppen a szervizelése ezért 8-10 évig kell használni mire a fogyasztáskülönbségen bejön az árkülönbség. Egy TDI tartósságával meg sajnos tudnék vitatkozni, szerintem semmivel nem tartósabb mint valami más autó dieselje (common rail) vagy éppen benzinese, na jó az új 150 lovas JTD-nél biztosan hosszabb az élettartama.
Egyébként én régen nagyon nagy diesel párti voltam, amíg lehetett kapni örvénykamrás dieselt, az ilyen szintű gazdaságos dieselezésnek sajnos már vége van.
Dieselbe is rakhatsz olcsó olajat, csak nem biztos, hogy értékelni fogja a motor. De ez ugyanígy igaz a benzinesre is. Apámék benzinesébe ugyanolyan csúcsminőségű olajat szoktam rakni mint az én TDI-mbe. Üzemanyag szűrő? Benzinesbe jó a Tesco gazdaságos is? Itt sem árt a minőség. És lehet, hogy a gázolaj szűrő 500 Ft-tal drágább, de nem kell naponta cserélni. 10 000 km-enként szoktam olajat cserélni, akkor megy a gázolaj szűrő is. 10 000 km alatt hány Forintot spórolok az üzemanyagon? Nem 500-at, sőt nem is 5000-ret. És ne felejtsük el, hogy a sokat emlegetett érdi emelkedőn nem váltok vissza 4-be, mert van nyomaték. Ha van nyomaték, elég az alacsonyabb fordulat, ha elég az alacsonyabb fordulat, hosszabb a motor élettartama. Akkor melyik is a gazdaságosabb?
Ne forgasd ki a szavaimat... Kell a benzinesbe is de bizonyos diesel kocsikba lényegesen drágább pl az olaj vagy az üzemanyagszűrő mint egy benzinesbe. Nézz utána mennyi egy 206 1.4 HDI-be egy üzemanyagszűrő. Vagy a Ford dieseleibe mennyiért kapsz olajat literenként... Szóval gazdasági szempontból marhára nem éri meg az új diesel.
130-cal haladni is balesetveszélyes, sőt 50-nel haladni is. Ha autóba ülsz, sajnos benne van a pakliban, hogy baleset fog érni. Tény, hogy 180-nál erre nagyobb az esély, de egy rutinos sofőr 180-nál is kivéd olyat, amit sokan 50-nél nem. Ezzel nem magamat akarom fényezni, mert én is hibázhatok és hibázok is csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy nem kell gyorsan menni a balesethez. Elég ha találkozol egy bénával. És megint Németországot említeném, ahol ha 300-zal mennék, akkor is szabályos lennék. És miért? Mert ők belátták, azt amiről beszélek.