Nálam kb ide tartozik az abs, a légzsák, a katalizátor, a 3 betűsök és az euro normák java. Persze tudom, környezetvédelem, meg biztonság, csak hát időnként az a gyanúm, hogy túl sokat akarunk egy autótól. Legyen biztonságos, de akkor nehezebb is lesz, legyen környezetbarát, de az is fojtás, legyen erősebb is, meg fogyasszon kevesebbet, bírja minél tovább, és sose romoljon el, de ez meg ellentmond az egyre bonyolúltabb technikának, és akkor a kényelmi berendezéseket ki is felejtettem... Az árról pedig szó se esett.
Én meg, mint egyszerű júzer, el akarok vele menni a-ból b-be, és csak pislogok, hogy mi nem stimmel....
Nem, hanem te peldalozol egy idiota megoldassal, amit en inkabb elhallgatnek, nem hogy kozhirre tegyem. :) Ha egy motornak ilyen vezerlesre van szuksege ahhoz, hogy ne fulladjon le alapjarat kozeleben, akkor nem biztos, hogy szerencses konstrukcio. Es az osszes felhozott ellenpelda mindenfele vellanyos korrekcio es varazslas nelkul kepes egyenletes nyomatekleadasra, ezert is total irrelevans az Aurissal peldalozni. :)
Ezt most úgy mondod, mintha csak az én autóm lenne olyan szar, hogy gázt kell adnia az elektronikának nehog lefulladjon, közben ez teljesen általános dolog mind benzines, mind dízel autón, aminek elektronikus a vezérlése. Gondolj pl az automata szivatóra, ami akkor is több gázt ad hidegen, ha nem nyomod a pedált. Próbáld ki a Tieden, hogy elkezded alapjáraton felengedni a kuplungot, majd hirtelen kinyomod, meg fog emelkedni a fordulatszám ott is.
Csak azt fogd mar fel, hogy a nem kivanatos jelenseget is a szar tervezes okozza, igy egy plusz kutyut akasztanak a nyakadba (es fizettetnek meg veled) a sajat faszsaguk elkendozese erdekeben. Az ABS emiatt is total szar pelda, egyreszt nem helyetted fekez, masreszt pedig semmilyen tervezesi hianyossagot nem kuszobol ki. Az ESP mar kozelebb allna az igazsaghoz, kulonosen az A Merci eseteben. :)
Szerintem nem lehet kategorizálni egyértelműen, hogy melyiknek nagyobb a szervizintervalluma a dieselnek vagy a benzinesnek, mert típustól függ, ugyanakkor azt sem jelenteném ki tartósabb. Pl az újabb JTD motorok ha jól tudom a 150 lovasok, 150.000km-t bírnak a gyár állítása szerint. 200.000 km körül a mai dieselek igencsak visszakérik azt a pénzt amit az üzemanyagon megspórolt az ember, bármennyire is fájó pont ez de be kell ismerni, hogy egy 200.000-ernél már többet futott TDI-nek véres a torka, persze tudom az itt jelenlévők TDI-je mind kivétel ez alól :). Mondjuk ezt nem hasraütésszerűen találom ki, hogy vitát generálhassak, hanem a személyes tapasztalataim illetve a népítéleten lévő vélemények alapján merem ezt kijelenteni. Tehát ha már ki van a motor akkor szerintem azt nyugodtan lehet mondani, hogy sokkal drágábbak az alkatrészek hozzájuk mint egy benzineshez.
A 30.000 km-es szervizperiódus pl a benzines H Astráknál van, érdemes megnézni hogy néz ki az az olaj ami kijön belőle, mint a korom. Szóval szvsz az se lehet nagyon hosszú életű, csak összehasonlításképp: amerikában 3000 mérföldenként vagy háromhavonta cserélnek olajat a kocsikban, nem véletlenül futhatnak el 300.000-nél is többet a 2000ccm-es benzines kocsik a nagyobbakról meg nem is beszélve.
Egyébként én eredetileg azért mondtam, hogy nem éri meg gazdasági szempontból választani a dieselt mert, ha pl az ember autópályán használja a gépet akkor olyan 1-1,5 literrel ehet kevesebbet a modern diesel a modern benzinesnél. Tehát hosszú távú utazáshoz hülyeség a dieselt választani az persze más kérdés hogy feelingje van a dieselezésnek.
Már nem tudom ki mondta de azzal maximálisan egyetértek, hogy igen nagy a különbség a diesel-benzines fogyasztása közt városban. Így minden bizonnyal jóval korábban térülhet meg az árkülönbözet.
Nem gáz, szerintem a benzines autók is csinálják, amiben elektromos a gázpedál. Ezzel az erővel az ABS is gáz, mert helyetted fékez :) Ha valami nemkívánatos jelenség (pl lefulladás) elkerülésére szolgál az elektronika, felőlem nyugodtan belerakhatják.
Most akkor orvendezzunk, mert csinaltak egy elektronikat egy olyan problema kikuszobolesere, aminek leteznie sem volna szabad egy tisztesseges autoban? Es hogy ennek meg orulni is tudnak emberek... tenyleg fura vilagban elunk.
(azt mar csak felve teszem hozza, hogy te a nagy vezetesimado, kezivaltos sofor azt mondod, nem gaz, ha helyetted nyomjak a gazpedalt.)
Nyilván, ennek ellenére mégis az van, hogy az új benzines lefullad, a dízel nem :) A lényeg pedig ez, tökmindegy milyen módon éri el az elektronika. Most fastcar jön majd azzal, hogy az ő 3,2-es benzines sportkocsija nem fullad le, de azért ez elég életszerűtlen példa, főleg ha 2 liter alatti dízelekhez hasonlítjuk :)
Az enyémet csak példának hoztam fel, de a jelek szerint ti jobban ismeritek, mint én aki belenyomott 154 000 km-t. Szeretném megnézni ahogy alapjáraton leugrasz a CX kuplungjáról, vagy amikor fastcar az alfáéról. Milyen motor van a szekerekben?
A turbó hatása érezhető 2000-től, de addig is húz. Csak akkor megugrik rendesen. De ha 700-800-as fordulatról gyorsítok, nem rángat, nem akadozik, nem nyöszörög, hanem húz.
Ne szenvedj mar ezzel, az uj autok mindegyike csal, mert automatikusan emeli az alapjaratot, vagy gazt ad, elkerulendo a lefulladast. :) De ezt te magad is leirtad par napja v hete. :)
1. A gázolaj 255 körül van, a 95-ös benzin 290 körül, ha annál jobbat akarsz, akkor pedig vehetsz 320-ért, mert 98-as benzint már nemnagyon forgalmaznak.
2. Egy 1,5 tonnás 2,2-es benzines autó budapesti forgalmonban lazán bekapja a 12-13 litert, az én ugyanilyen paraméterekkel rendelkező dízelem 7-8-at eszik.
3. Nem jellemző a hosszabb szervizperiódus mamár, általában megegyezik a dízel és a benzines intervalluma (15-30e km), de van ahol a dízelt kell ritkábban szervizbe vinni.
4. Nem jelenthető ki ez így, bizonyos anyagokból a dízel bocsát ki sokkal kevesebbet, másból pedig a benzines.
5. A motorhang tényleg csúnya, de manapság már annyira jól elszigetelik, hogy az azonos kategóriájú dízelek sokszor csendesebbek a benzineseknél. Persze a hangszín attól még megmarad, dehát ennyi kompromisszumot vállalni kell a kisebb fogyasztásért cserébe.
A magasabb ár amúgy nem mindenhol igaz, van ahol az azonos kategóriájú dízel és benzines közül a dízel az olcsóbb, bár inkább a nagyobb autók esetén fordul ez elő.
Épp nemrég próbáltam ki, 5-ösban gázadás nélkül elindul a dízelem. Mondjuk itt már kell egy kicsit játszani a kuplunggal, mert kb 40-nél van az alapjárat. De 2-esban alapjáratról gázadás nélkül akkor is elindul, ha viszonylag gyorsan engedem fel a kuplungot. Előtte a benzines autóm sokkal könnyebben lefulladt.
De te keverted bele a sajátodat. Amit nem kellett volna, mert vannak olyanok, amikről beszélsz, de az nem az. És vannak olyan benzinesek is. Lefullad? Akkora nyomatékkal?:) Hátmondjuk a CX az nem, de a fastcar alfája sem.
Konkrétan nem az én autómról alakult ki a vita, hanem a diesel vs. benzinesről. És gáz nélkül, alapjáraton szoktam indulni. Ha már mozog az autó, akkor adok gázt. Az tény, hogy ha leugrok a kuplungról, lefullad. De melyik benzines nem?
Egyrészt azt írtam, hogy számos benzines képes erre, és nem azt, hogy a dízel nem. Másrészt pedig nincs nyomaték, mert ford, csak ha már tölt a turbo. Ha alapjáratról lelépsz a kuplungról, és határozottan gyorsítani kezd, akkor van nyomaték. Nekem az összes autóm ilyen. Nyilván, az egyiknek van hozzá lökettérfogata, a másik egy rendes dízel, a harmadik meg nagyon könnyű.
10 liter? Na akkor most állat leszek és sport fokozatba kapcsolom magam, a klímát meg be. Megpróbálom elérni a 10 litert. Jövőhéten eredményt hírdetek.
Jó, hát lehet bohóckodni. Az 1,8 TD az simán meg tud enni a mondeoban 10 litert, a közvetlen befecskendezős TDDI pedig többet is. Mondjuk ez utóbbi valamivel jobban is megy.
Ezek szerint nekem van az országban az egyetlen olyan dieselem, amivel alapjáraton állok ki a garázsból és aztán előzni is nyugodtan merek vele? Jó, ez turbós. Az is igaz, hogy a turbó hajlamos megadni magát ha nem szakszerűen bánnak vele. De az nem a motor fő alkatrésze és alapból egy jó diesel motor elnyűhetetlen (kivéve a CR ahogy ez néhányan már említették). És a turbó felújítása nem nagy összeg. Akkor összegezzük: van nyomaték mert diesel (bármennyire is szeretné ezt megcáfolni Fastcar) És húz is, mert van turbó. Tény, hogy ez csak 2000 fölött érezhető, de a benzinest is pörgetni kell, hogy menjen.
Namost itt valami kavar lesz. Amit mondasz, azt az 1,2-es Twingonk jobban tudja, mint a TD Mazda6-unk, vagy a TD Xantiánk. Más kérdés, hogy mikor elkezd húzni, akkor mennyire húz. De a benzines CX-em is jobb a Mazdánál ilyen téren(jó, az mindennél jobb a felsoroltak közül ilyen téren) . Aminél ez egyértelműen igaz a benzineshez képest (gondosan elfelejtve, hogy nem csak 1,4-es Octavia létezik), az a szívódízel. Aztán vót nekünk egy 1,8 TD 90 lovas eszkortunk. Na, abban aztán lehetett varázsolni a váltóval rendesen, merugyan felment a felhajtón alapjáraton(erre mondjuk a Mazda képtelen, de a többi képes), de utána már nem történt semmi. A "gyorsulás" pl. egy elvi dolog volt. Ne keverjük már össze a kényszert a hasznossal.
Akkor számoljunk. Ez ugye 24 Ft-os különbség. 60 literes tankom van, mondjuk tankolok 55 litert. Ezt hetente megteszem. 55×24=1320 Ft marad a zsebemben tankolásonként. Ez szorozzuk mondjuk 50 héttel, mert 2-t tuti, hogy nem melózok: Az 66 000 Ft. Ebből símán megvan egy olajcsere. És én a benzinesnél is ugyanúgy 10 000-nél cserélek olajat mint a dieselnél. Tehát évi egy ajándék olajcserém van a benzinessel szemben.