nem nyűgösebb a boxer, mint a soros (vagy a V), csak drágább a gyártása két hengerfej, két vez. tengely, két vez. szíj, két fogaskerék, két mindenféle...
az akkori soros 4 hengeres 2 szelepes tucatmotoroknál sokkal drágábbak voltak
Egen, csak ők gondolom fejlesztettek rajta...az Alfa ezt odáig fokozta, hogy felrakott a karburátor helyére egy injektort...kis túlzással itt ki is merült a fejlesztés.
Hát ez az, mai ízlés kérdése. Nekem azok. Hál' Istennek mindenki mást szeret, ha nem így lenne mindenki Plymouth Fury-val járna...:o) Egyébként nem vagyok én semminek ellensége, ami négy keréken gurul és a '80-as években gyártották. :o)
Viszont egy Jürgenwagen(Golf GTi) után nem is fordulok meg az utcán. A Sud már valóban ritka, a formavilág pedig üti-veri a németek fantáziátlan (kivétel a félisten 635CSi, a legszebb kupé, amit a germánok gyárottak-mielőtt meglincseltek: szerintem a legszebb) akkori karosszéria terveit.
Meg nem is lehet egy napon említeni a két autót. Golf GTI-k még ma is vannak. Az alfasud-ot legfejlebb a darálóban láthatod vagy már ott se.....................
Nyugi, volt màr szerencsém mind a kettöhöz, Enzoba màr pàrszor voltam utasként, a Zonda szerintem szépen szòl... A szomszédomhoz rendszeresen jàr valaki Zonda S Roadsterrel, majd csinàlok egy videòt, meglàtod. Mellesleg, a Ferrari FXX motorja egy verseny motor, pörög mint àllat, olyan kipufogò rendszerrel amit utcàra még a mesékben sem engednének...
Nem tudom, BMW-ben nem vagyokk annyira büfé, de akoriban azért gyártott más is klassz kocsikat. Viszont tény, hogy az Alfának nagyon bejött a boxer...:o)
A gyártás valóban 1972-ben indult meg Pomigliano d' Arco-ban az erre épített gyárban, de a hivatalos bemutató(1.2-es, 63 lóerős, 4 ajtós kivitel) 1971-ben volt a Turin Motor Show keretében. A "jelent meg" kétértelmű ebben az esetben.
"A típust 1983-ig gyártották..."
Az 1.3-as,86 lóerős, 3 ajtós Ti kivitelt, valamint az 1.5-ös, 105(!) lóerős Ti Quadrifoglio Verde kivitelt 1982-től 1984-ig gyártották.
Bocs, ha okoskodónak tűnök. Nem tudom utólag szoktatok-e/szabad-e javítani cikket.
Miről beszélsz? Én egy Ferrari FXX-ről tettem be linket, nem a Zondáról :) Azért mondom, hogy majd átértékeli, hogy mit nevez sportosnak, ha ezt meghallja :) Amúgy tudom, egy 7,3-as 555 lovas motor van benne, nem kell hülyének nézni.