Nekem spec hondáéknál az accord jöhetne számításba, a többi ha nem is csúnya, de egyáltalán nem szép. Talán az új egyterűjük még csinos. A frankfurti civictől meg hányok. A kettővel ezelőttinek még kocsi formája volt. Mazdáéknál meg a lexuslámpával túl csicsásra sikerült minden. Láttam már lesötétítve mazda hátsó lámpát, úgy már jól néz ki, de gyárilag a kínai gagyi, csicsa órákra melékeztet (GICCSES!!!). Mitsunál az utólsó galant óta nem tudnak autóforma autót csinálni. A nissan meg egyenesen borzalom!!! De sorolhatnám tovább is, akár európai márkákkal, de nem teszem. Ez mind szubjektív, kinek a pap, kinek a papné. Nekem speciel a lánya!
SW: Közvetlen benzinfecsi leggyengébb pontja épp a bezinbefecskendező csúcs, tartósságáról nem vagyok igazán meggyőzve, talán éppen ezért nincs még motorkerékpárban.
"FSI, közvetlen befecskebdezés benzinesnél eléggé féresikerült dolog.
Akkor most legyszives hozzal erveket.
Sok gyarto indult el ebbe az iranyba, az FSI es a Mitsu GDI-je csak egy dolog. Mondok mas harombetus szavakat: IDE (Renault), JTS (Fiat-Alfa), SCi (Ford). Ezek hatekonyabb, magasabb teljesitmenyu, alacsonyabb fogyasztasu, kornyezetkimelobb benzinmotorok, mint hagyomanyos tarsaik. Egyelore magas az aruk, de mas gyerekbetegsegeiket kinottek: mar barmilyen uzemanyaggal tokeletesen mukodnek, szervizperiodusok megegyezik a hagyomanyos tesoikkal. "
Majd ha a MOTORKERÉKPÁR motorokban általánossá vállik akkor lehet arról beszélni hogy a közvetlen befecskendezés beérett. Nem véletlen hogy vagy 10-15 évett késett a motorkerékpárokon a befecskendező.
Ja amit európai-japán modellekről mondtál, sajna igaz. Jó példa erre épp a szutyuki. Az új modellek akár még jók is lehetnének, de gagyik a beszállított alkatrészek hozzá, a gyári összerelés minősége is olyan amilyen (mondjuk ahogy fizetik a munkásokat, nem csodálozom rajta).
PD-TDI volt az diesel mely benzineseket is meghazudtoló gyorsasággal ment tönkre, oktáviás esetet nézve ezt a szokását megtartották.
Ez a Te informaciod. Valojaban a PD TDI motorokkal nincsen semmi kulonosebb gond. Meg a tobbszazezret futott peldanyok is kivalo egeszsegnek orvendenek. Egy-ket hibas peldany pedig minden gyartonal vecsuszik. Erre valo a garancia es a szavatossag.
FSI, közvetlen befecskebdezés benzinesnél eléggé féresikerült dolog.
Akkor most legyszives hozzal erveket.
Sok gyarto indult el ebbe az iranyba, az FSI es a Mitsu GDI-je csak egy dolog. Mondok mas harombetus szavakat: IDE (Renault), JTS (Fiat-Alfa), SCi (Ford). Ezek hatekonyabb, magasabb teljesitmenyu, alacsonyabb fogyasztasu, kornyezetkimelobb benzinmotorok, mint hagyomanyos tarsaik. Egyelore magas az aruk, de mas gyerekbetegsegeiket kinottek: mar barmilyen uzemanyaggal tokeletesen mukodnek, szervizperiodusok megegyezik a hagyomanyos tesoikkal.
PDTDI tuningoni tuningolható csak radikálisan csökkent az élettartama. Turbodiesel egyébbként is könnyet tuningolható mert a turbonyomás + befecskendezett gázolaj mennyiségét kell növelni, a PDI meg ebben mindig is jó volt. Csak épp az baj hogy gyár is ezt csinálta mikor először piacra dobta PDIt. Régi TDI blokkra rárakták a PDI hengerfejet, felcsvarták turbonyomást és máris övék volt a legerősebb diesel, ami húzósabb tempoban 100Km se bírt ki.
A japánok is éppúgy csinálnak balf@szságokat, mint az európaiak! Ha véletlen jól megcsinálnak valamit, akkor a formaterv szörnyű, vagy az ergonómia, vagy csak nem férsz be, mert a kis méreteikre tervezték. (Vagy pattog, mint kecskeszar a padkán.) Javíthatóságból meg ők sem jobbak, a szigetországból származó alkatrészek aranyárban vannak. Ők kezdtek el először élettartamra tervezni, aminek az az eredménye, hogy nem részenként esik szét az autó, hanem az életciklus végén egyben. (És ez nem igazán felel meg a magyar mentalitásnak!) Ettől függetlenül vannak jól konstruált dolgaik. Azt se kell elfelejteni, hogy nem mindig a legújabb dolog a legkorszerűbb vagy a legjobb! A VW pd technikája más út, mint a common rail, mivel a módszer nem egyforma, az előnyök és hátrányok sem egyformák. De nem hinném, hogy a pd olyan szar lenne, mert akkor nem rohangálna belőle ennyi. Pont az 1,9 dízel blokk az egyik legjobban tuningolható, mert a szerkezeti elemek jól bírják. a gyártás során a hibákat nem lehet megszüntetni, csak csökkenteni, ezért nem az a baj, hogy becsúszik egy-egy, hiba, hanem az, ha a gyár/szerviz nem javítja ki! Az európában készült japán autók is elég silányak, ha ilyen szemszögből nézzük, és a szervizeikben sem aranyemberek dolgoznak, mint a többiében sem. Minden tipus esetén lehet jó és rossz szerelőgárdát találni.
Az 18T nem VVT csak 5 szelepes és 3. kipufogószelep nem egyidőben nyit a másik kettővel. A turbo viszont marha jó van hangolva mert 2-5 fordulat között azonos a nyomatéka motornak. eredetileg az audiban jelent meg és győrben kezték gyártani. Egyetlen normális fejlesztésű motorja a VWnek. PD-TDI volt az diesel mely benzineseket is meghazudtoló gyorsasággal ment tönkre, oktáviás esetet nézve ezt a szokását megtartották.
1.4 VW 16 szelep alul olyan gyenge, hogy az szégyen. VW presztízst csinált a LE/ccm arányból, Fejleszteni nem fejlesztett csak tuningolt és az erdméyn egy kihegyezett motor, amihez a váltót se bírják normálisan átételezni.
FSI, közvetlen befecskebdezés benzinesnél eléggé féresikerült dolog. Mitsunak se vált be GDi je. 2 ütemüben még lenne is értelme ala Honda szabadgyökös gyújtás, Ford Orbital, Subaru 2T, PSU 2T, SAAB 2T és még sorolhatnám a hamvába a holt 2T projecteket.
Az hogy Fóbia olcsó, rendben, de hát RONDA (mint újabban minden új felesztésű autó). Újságírók el voltak ájulva mikor kijött az új Asztma, na én nem voltam külsejétől se elájulva, a belseje meg a alúlmulta a G vátozatott is.
Toyota mikor kihozta az első VVT motorját olyan fejlesztéseket rakott bele amiről a VW mérnökei még nem is álmodtak.
Az 1.8T motor is VVT ám, csak ennek nem adtak kulon, hangzatos nevet :-)
Kivitték főtengelyt a dugócsapszeg síkjából és így a felső holtponton a hajtókar egyenesen áll.
Mi neked a bajod? Ezt melyik felreforditott prosiban olvastad? :-)
Elavult technika aranyáron.
Ezt az elavult technika dolgot mar megbeszeltuk egy masik kedves kenyszer-Skodas, de lelekben toyotas topiktarssal. Az FSI, a PD TDI, a DSG meg nyilvan parasztvakitas, nem ugy mint a remek D4-D, a VVTi es tarsai :-)
Ami az aranyárat illeti, minden Skoda messze olcsobb, mint a kategoriajanak megfelelo Toyota. (De barmelyik japan autot hozhatnank peldanak.) Akkor hogy is van ez ezekkel az "arany" arakkal? :-)
Az is röhelyes hogy vibrációtól megrepedt az oktávia PDTDI blokkja szépen elszivárgott a motorolaj majd megsült a motor? Szervizben volt előtte az olajszivárgás miatt de ott nem tudták vagy nem akarták észrevenni a repedést.
Na ez árbeszámítás egy nagy parasztvakítás, mert a kamatokkal és egyebekkel visszaveszik kamatostul. Szóval te csak hiszed hogy kaptál 500K kedvezményt mire kifizeted a verdát a 500K kedvezméynt is kifizeted a kamatban és örülhetsz hogy ha nem kamtos kamatban fizeted vissza.
FSI 150LE?
Toyota mikor kihozta az első VVT motorját olyan fejlesztéseket rakott bele amiről a VW mérnökei még nem is álmodtak. Kivitték főtengelyt a dugócsapszeg síkjából és így a felső holtponton a hajtókar egyenesen áll. Csökkentve az alternáló mozgás okozta vibrácioót, növelve a nyomatékot és élettartamot. Biztos szar lett a VVT motor, mert nem a 30 évvel előttit reszelgették. A VW hozzáállása nem a tökéltesítés hanem a költségek minimalizálása mellett a maximális profit elérése, a VW mostani helyzetét látva döntse el mindenki mennyit ért. Elavult technika aranyáron.
"Röhely a PDI blokk is egyenesági leszármazottja az ős szívó 1.7 VW dieselnek. "
Hú a francba!
Most vettem észre, hogy még soros, négyhengeres, négyütemű is! Ezt az elavult szart! Megyek, teszem is fel a hírdetést, hogy eladó a TDI-m, ezzel a múzeummal én nem égetem magam többé!
1 ezressel drágább a 1.1 12v Colt az 1.2 12v Fabianal, ha újonnan vesszük és nem számítják be a régi autót 500 ezerért. Nekem 501 ezerrel lett volna drágább a Colt és még járhatnék árulni a régi autómat jó messzire....
100 ezerért sokalták...
2,4 milkám volt új autóra. Enyiért akkor nem adtak se Coltot, se Jazzt.
Jazz meg veri a Coltot mindenben.
Engem a Fabia jó terepjáró képessége fogott meg. Hosszú 10 éves átrozsdásodás elleni garancia.
140-el megy autópályán simán, földúton dobálós úton meg már 80nál mindenki ki akar szálni :)
nehogy azt mondd nekem, hogy az Octavia 1.8T, vagy RS-t mondjuk direkt ide tervezték és nem a sima, normális minőségű utakra...Ott lehet vele száguldozni, itthon max. az autópályán...Tök mindegy, milyen erős futóműve van, ha pl. egy 7-es főúton Ordacsehi után szétrázza a beledet is, mert még a feszes futóművön kívül ezeken a járgányokon már igencsak peres gumik is vannak.
Ezt aztán senki ne mondja nekem, hogy bírja bármelyik autó is. Amikor végigmentem ott egy szakaszon, azt hittem, a Havasokban járok, Erdélyben...Aztán egy ilyen szakaszon, ahol szar az aszfalt, meg gödrös, valaki belemegy 150-200-zal, az meg is érdemli.
Magyarán: a mai autók nem a mai magyar utakra vannak kitalálva, hanem a nyugat-európaiakra.
vegyél 2 literes motorú autót, menj vele minden helyzetben annyival, ami kifér a csövön, mert aki ilyet vesz, nem azért veszi, hogy a 180-200 lóerők pihengessenek a valaga alatt, aztán, ha már párszor elvették a jogsidat, meg felcsavarodsz a mai útviszonyok és néhány magadfajta miatt az útmenti fákra, akkor gondolkozz el azon, mi a fenének kellett Neked 2 literes 180-200 lóerős autó, ha nem a magyar utakra és a magyar emberi agyműködésre tervezték?
A tipikus 2 literes motor 130-140 loeros, a VW-fele 2.0 FSI pedig 150 :-)
A 180-200 loeros autoknak is boven van letjogosultsaguk, Magyarorszagon is. A teljesitmenytartalek, az erosebb motorhoz gyarilag fejlesztett stabilabb futomuvek itthon is jol jonnek es esszel hajtva eppen a biztonsagosabb kozlekedest szolgaljak.
amit arrol irsz, hogy a VW csak reszelgeti a motorjait, az igaz. De ez nem negativum, hanem pozitivum. Szerintem minden mernoki produktum, amit "ures lappal" kezdenek, az magaban hordozza a muszaki, gyartastechnologiai hibalehetosegek garmadajat, amiket "idovel" kijavitanak. Vagy nem. De azert megsugom: a japan motorokat sem minden egyes generacio elott a nullarol kezdik tervezni... Szerencsere.
Amit a PD motorokrol irsz, abban is van igazsag. A blokk valoban regi. Nade a mai modern motortechnologiak nem a blokkban dolnek el. Az elmult evtizedekben az anyagvalsztason es a megmunkalas pontossagan kivul eppen a befecskendezesi eljarasok fejlodtek a legtobbet, es annak nem a blokkhoz, hanem a hengerfejhez van koze.
Ha csak a blokkokat vizsgaljuk, alig-alig vannak elteresek a mai motorok kozott. Talan a regebbi Fabia alapmotor volt a kivetel (1.4 MPI 68 LE), mert azon ket olyan technologiat is alkalmaztak, amik mara kimentek a divatbol: az OHV vezerlest es a harom helyen csapagyazott fotengelyt.
A harom hengeres motoroknak komoly elonyeik vannak a negyhengeresekhez kepest. Ha nem hiszed, jarj utana. Google a legjobb barat :-)
Nem jól látod a dolgot .Valamennyi 1.2-es fabias és 1.4 -es octis éjszakánként egy erős japán autóról álmodozik ,ami rendelkezik a legújabb fejlesztésű enginnel :-)
Hogy azután ha valami gondja van vele ,a gatyáját ráköltse és a szervizben a jó ,magyar csúcsfejlesztésű enginekben jártas szerelők a vállukat vonogassák.A szerviz persze jó messze van ,mivel a japán autót nem lehet csak úgy megvenni,szervizeltetni akárhol ,van vagy 2 szalonjuk az országban ,ha van egyáltalán .
a cseh elromlik, lerohad (farmotor)az út szélén, de egy japán? az sosem.ez van a köztudatban.ezért kerül annyival többe, az egész világon.aztán, ha alkatrész kéne netalántán hozzá, akkor egy hónapig vajaskenyér vaj nélkül, meg ásványvíz ásvány nélkül:-DDD
No ezért nem vittem én a kocsimat törés után márkasz@rvízbe...így is eltolták a szélvédőt. de az legalább korrigálható, csak - mivel nem ázik be - egyelőre nem akarok vele foglalkozni. Én is megpróbálok utánaérdeklődni egy ismerősnél, hogy mik a lehetőségek. De ez attó tartok "ügyvédes jogi esetig" is fajulhat... Két hetes kocsi...szegény, be sem melegedett igazán:-(((
Plusz most láttam egy esetet a Lánglovagok c. "horrorsite"-on - ha nem is közvetlenül, de kapcsolható a LE nem egyenesen arányos az IQ nevű mozaikszó esetével:
Ittas sofőr száguldása Mátészalkán – két halott 2005. október 1, szombat - [13:21] [Belföld] Meghalt két fiatalember abban az Audiban, melybe belerohant egy száguldó BMW pénteken éjjel Mátészalkán. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Jármi úton a BMW vezetője 160-200 kilométer/órás sebességgel száguldott a belváros felé. A személygépkocsi először egy út szélén álló autónak, majd ez előtte haladó Audinak ütközött. Az Audi egy másik álló kocsinak, majd a szemből érkező személyautónak csapódott. A szétrepülő roncsdarabok betörték egy szintén az út mentén parkoló autó ablakát. Az Audiban utazó fehérgyarmati fiatalembereket a tűzoltók szabadították ki a roncsból. A személyautó sofőrje, és mellette ülő utasa életét vesztette, mindketten a 21 évesek voltak. A hátul ülő utas súlyosan sérült. A BMW ittas vezetője, és az egyik álló autóban ülő férfi könnyebb sérüléseket szenvedett. (Lánglovagok)
elég a magyarnak az Fabia 1.2 3 henger, meg az Oktávia 1.4 16V, mert az is elvisz oda, ahová a 2000 köbcenti, csak 20 perccel előbb el kell indulnia:-))
Pitbull, akkor vegyél 2 literes motorú autót, menj vele minden helyzetben annyival, ami kifér a csövön, mert aki ilyet vesz, nem azért veszi, hogy a 180-200 lóerők pihengessenek a valaga alatt, aztán, ha már párszor elvették a jogsidat, meg felcsavarodsz a mai útviszonyok és néhány magadfajta miatt az útmenti fákra, akkor gondolkozz el azon, mi a fenének kellett Neked 2 literes 180-200 lóerős autó, ha nem a magyar utakra és a magyar emberi agyműködésre tervezték?
Ja, meg néha ilyenek miatt halnak meg a vétlenek, ezt ki ne felejtsem...
Ennyit arról, hogy mit mire terveznek, meg mit miből vágnak le a konstruktőrök...