Ha Citroën-ekről esik szó, akkor a GS/A modelleket többnyire -méltatlanul - elfelejtik, vagy épp csak megemlítik. Pedig létük igazi sikertörténete volt a gyár történetének. Pedig a GS a Citroën második legnagyobb példányszámban elkelt típusa, elnyerte az év autója címet is (1971). Várom ebbe a topicba a típus rajongóit. További adatokra a:
http://www.citroen-gs.hu
oldalon találhattok.
Üdvözlettel: GSdriver
A kavicsfelpattanásra azért gondoltam, mert ha véletlenül betöri valami a szélvédőmet, s kiderül, h nem lehet hozzá kapni újat, akkor igen igen szomorú lennék.. És az sem mindegy, 12e vagy 30e egy új.. már ha tudnak szerezni egyáltalán..
Nekem 3 szélvédőm is van, de mind elég karcos, s napi használatban azért sokat számít, h min néz keresztül az ember :) Nameg ha 10-15e HUF-ból ki lehet hozni egy újat, akkor annyit nekem megér. Nem is beszélve a hátsó üveg fűtőszálairól amik már régen leporladtak, de ha lenne még valahol olcsón gyári új...
Tegnap este már átkerült az autó a lakatos műhelybe, vonóhorog felszerkesztése céljából, illetve itt kapja majd meg az alváz védelmet, üregvédelemet (illetve itt lesznek lefényezve a küszöbök és a köténylemez, mert a fényező műhelyben nem tudtak az aljához hozzáférni :))
..akkor a lengőkar szilenten nem kell tovább gondolkodnom :)
Vett már valamelyikőtök valaha új szélvédőt az autóhoz? Elgondolkodtam rajta, mert a régi kissé karcos.. s este, esőben vezetni sokkal jobb, ha tiszta a szélvédő. Na meg egy kavics sajna bármikor felpattanhat...
Picit szét van kapva a GS és gondoltam megosztom: Ki lett véve a váltó. TMK céljából. Gondoltam belepróbálom az 5ös GSA váltót. Konzekvencia. GS kasztniba nem fér el az ötös váltó :( tűzfali ütközület miatt. Nem sok kellene, de nem fogom ezért szétvagdosni a kasztnit. Ott akadtam el fejben, hogy jól emlékszem létezett 5ös GS gyárilag?
Köszönet a lengőkar szilnet linkért. raktározok párat :P
Az egyik oldalon jönnek az örömök, új alkatrészek, látogatás a fényezőnél és látni ahogy éled az autó.. a másik oldalon meg akad üröm is: viszonylag váratlanul megadta magát az x3-as féltengelye, holnap lesz haza vontatva. Épp az új cuccokat akartam vele hazaszállítani, szerencse a szerencsétlenségben, hogy már a parkolóhelyről sem tudtam kiállni. Nagyobb szívás lett volna, ha valahol a város közepén áll meg.
Eddig kérdés volt, h mikor jön el a pillanat, amikor végleg le lesz állítva (még 10 nap vizsga volt rajta..) hát most ezen sem kell tovább agyalni.
Köszi a megerősítést Aquabat, azt hiszem, első körben én is vissza fogom tenni a gyári szőnyeget, főleg h egészen szép darabokat kaptam az autóhoz..
Annyi haszna azért lett a keresésnek,h sikerült olcsón szerezni autóhifis zajcsökkentő lapokat, azokkal egy kicsit csendesebbé teszem az utasteret. Az x3 már nem volt túl csendes az utóbbi időben, citroennek meg mindig jól áll, ha szép csendben suhan az úton :)
A kipufogódob kérdésben én tavaly vettem hosszú csövet, de sajna csak hangtompító nélkülit kaptam. A zöld x3on öt éve fotozgattam már egy offtopic hátsó dobot, ezen is valami más dob volt,de szét volt már égve..s most a friss fényezés, friss feléledés után szeretnék rá egy gyári jellegű dobot. 18e lett volna a Walker, de végül 20ért lett Asso, ma hozza a futár.
Y szintén nem kapható már, abból is szerettem volna újat. Rendeltem ebayról, viszonylag tűrhető áron.
Huh, hát örülök, h hasznos volt az infó, s most nagyon nagyon gondolkodóba estem én is a Silent ügyében.. De fényezés, vizsgáztatás, átírás, + még az egyéb járulékos dolgok, sajna nem hiszem,h még egy ekkora tételt elbír a költségvetésem :(
Remélem még pár évig kapható lesz, ha már sikerült beszerezni belőle a nagykernek.
Amúgy furcsállottam egy kicsit, mert a webshop még kéttucat típust felsorolt, amihez jó ez a szilent, létezik, h még egy halom autó ilyennel jár??
Ezt a hátsó dob kérdést én úgy oldottam meg, hogy középsőt kaptam (bosal) a hangtompítós változatot vettem. Aztán vettem egy valamilyet. Egy autósboltba. Kicsit kessebbet találtam és a másik oldalt van most kipufogó de szerintem lőtéri kutyát nem érdekli merre pöfög. Elég csöndben is van. Ha taposom akkor meg pörcög. Én 25 ezret nem adok egy hátsó dobért! Mert annyiért hozzám vágtak volna egy gyárinak kinéző Bosalt.
Ezen a belső pusz szigetelésen én agyaltam. Aztán kimostam és visszaraktam a gyárit. Ha kibírt közel harminc évet akkor ki fog bírni még 20-at legalább! Az öreg Opelba is megy szépen vissza a gyári edig az van vagy ötven éves! Annál jobb úgyse lesz szerintem akármit vennék bele. Annyi, hogy a moshatatlan büdös műanyag tetőkárpitot azt likvidáltam. Hegyére majd tűfilcet ragasztok meg majd valami tetőkárpitot is a későbbiekben A percíz németek a teljesen szűz lemezre valami karton papír szerűséget ragasztottak , na azt is ki kivágtak a francba. Egy kis rozsdaátalakító meg "hemörájt" és kész! A részemről.
Pár napja a netet túrom többek között olaj ügyben is.. Találtam egy olyat, h Motul Classic 20w50, direkt 20+ éves autók számára. Lehet h ezt fogja kapni a pallas, a 6-8 év ácsorgás után mindenképp vmi exxtrát szeretnék bele, plusz vmi adalékot.
East-West kft ma azt mondta, h hátsó kipufogó dobjuk nincs és nem is biztos, h tudnak szerezni.. valamiért nem téma már náluk a GSA, azért ez nem esik jól.
Közben azon töröm a fejemet, h fényezés után jó lenne valami modernebb zajszigetelést tenni az autó aljába mint a gyári filc.. valami olyat ami jól szigetel, de nem áll meg benne a pára. Olvastam már pár tippet, de még nem tudom mi lesz a végső megoldás.
A Cickány 15/40 es Castrol Magnatec-et csipeget. A harminc éve álló Varrógép öntöttvas blokkja 10/40-es a Bárdi Auto saját márkás olaját fogja kapni. Ami állítóóólag Total olaj.
Nekem eddig shell helix 10w40 volt az autóban, de most a piros pallas talpraállítása kapcsán megnéztem az olasz kézikönyvet (pdf-ben, hála GSdrivernek bármikor elérhető :) S ot láttam, h 15w50, 20w50 van megjelölve (nagyon hideg országokban meg 10w30.. azt hiszem).
Sajna az X3-as már elég csúnyán villogtatja az olajnyomás lámpát 800 körüli fordulaton, bár lehet ez inkább olajszivattyú kopásra utal, vagy már a motor kopott úgy ahogy van.. De ha már egyszer csinálok valamit, akkor csináljam rendesen :)
Nagyon sokáig a Shellét (fekete-fehér fémdobozos) használtuk. Aztán volt egy idő, amikor nem lehetett 20w50 olajat kapni, akkor a sárga dobozos Shell Helix Standard (asszem 15w40) volt benne.
A Botond 20W50-es egyébként, de valószínűleg egy jobb gyártó 15W40, esetleg 10W40-esével jobban jársz. De megnézem, hogy az én gépkönyvem (olasz), mit ír.
Szeretnék körkérdést intézni a kedves kollegákhoz: ki milyen motorolajat használ?
Igazából most tudatosult bennem, h a kézikönyv 15w50 ill 20w50 olajat ír elő, ami éppen nem a legolcsóbb kategória..sőt. Inkább 4T motorkerékpárok prémium olaja szokott ilyen paramétrekkel rendelkezni. De van is benne ráció, h a léghűtéses GSA motor magasabb hőmérsékletre terzett olajat kíván, mint a vízhűtéses motorok.
Amúgy is valami prémium olajjal és olajadalékkal akarok kezdeni, mert hosszú évek óta nem kapott terhelést a motor, csak 1-2 havonta be volt indítva, h valami kenés azért mégis legyen.
A benne lévő olaj kb 0km-es, de legalább 5 éve áll benne, így inkább nem kockáztatok, olajcserével kezdem a beüzemelést.