Ha Citroën-ekről esik szó, akkor a GS/A modelleket többnyire -méltatlanul - elfelejtik, vagy épp csak megemlítik. Pedig létük igazi sikertörténete volt a gyár történetének. Pedig a GS a Citroën második legnagyobb példányszámban elkelt típusa, elnyerte az év autója címet is (1971). Várom ebbe a topicba a típus rajongóit. További adatokra a:
http://www.citroen-gs.hu
oldalon találhattok.
Üdvözlettel: GSdriver
Valóban nincs legális verzió. Hol van az a nyüves alvázszám?
Azé van ekkora arcom, mert a CX-ét nem túl bonyolult cserélni. Mármint az alvázszámot. Csak a beütött szám lényeges, szegecselt lemezeket el is lehet dobálni. Meg mi van, ha véletlenül jól átvágod flexszel az alvázszámot? Párezer forint illetékért adnak AF-es számot. Szerintem.
"Kocsival szinte biztos, hogy nem tudok menni a talira. Vonattal ér?"
Esetleg kéredzkedj be valakihez aki egyedül megy kocsival, az jobb megoldás mint a vonat! Régebben én is voltam így talin. Ráadásul a költségek is kedvezőbbek. :-)
Sziasztok! Boldog Újévet Mindenkinek! Volt mit olvasnom. Nagyon belehúztatok! :) Kocsival szinte biztos, hogy nem tudok menni a talira. Vonattal ér? Van egy honlap ahol olyan érmét csinálhatsz amilyet akarsz. A szanalmas.hu-n rátalálhatsz. A kasznicsere megoldható persze nem legális. Illetve lehet legálisan is de azt nem fizeti ki senki. Meg a másik baj az, hogy olyan jó állapotó GSA-t úgyse találsz amivel megérné mókolni. (szegeden van egy drapp kombi 40.000 km-el De! Drága. 200.000 körül kérnek érte asszem) Úgye, hogy jó a kiscsaj? A háttérben nem én vagyok. Majd küldök olyat is. :) PEACE!
E-mailben tudunk konzultálni h milyen lenne esetleg az illegális verzió! Persze még a gondolat sem merült fel bennem! De mi van ha egy ilyen GSA-t veszek? Tudnom kell h mire kell figyelni!!: )))
"GYERTEK BOGÁCSRA FIJÚK! Mutassunk valami rendes formájú autókat "ezeknek"! :))"
Beteszem egy szatyorba a 6*7 méteren szétterülő GSA-mat :))))
Mivel karosszéria problémákkal küzdök(padlólemez), ezért ötlött fejembe egy olyan gondolat, h. karosszériacsere. Alvázszámcsere mennyire kivitelezhető?(persze legálisan :))) ) Üdv: Feri
Há én is azt mondtam, hogy olyan jól gyűrődik. Dik!
Ja, a hengerfejből simán ki lehet csavarni a hidegindító bowdentermosztátot, így aki ennek az ellenkezőjét állítja valszeg jól rábaxhatott a fagyálló nélküli üzemre. De az meg is érdemli.
Az a helyzet, hogy amit leírtál, az igaz, de ez még nem zárja ki, hogy nekem is igazam van.
A cx karosszéria valóban elég merev, de valószínűleg vagy gyártástechnológiai okokból vagy egyéb okokból a számítások alapján ez a kivitel - az integrál vázas kivitel - felelt meg a tervezett terhelésnek. Tehát az akkori norma szerint csak így volt az autó elég merev.
És én nem azt írtam , hogy az autó önmagában egy vacak gyenge sz*r, csak azt, hogy a méretezés szempontjából "ők" ketten együtt elég merevek.
Különben pl. az autó eleje tökre könnyen törik a motorig.
De mielőtt még ezen is vitatkoznánk, hogy nem is, mert te lebontottál vele egy Volvo kamiont és még egyben van, az a jó egy kocsiban, ha gyűrődik.
És a CX gyűrődik is, de csak a motorig. kb.
Utána valószínűleg valóban egy tank kell, hogy maradandó sérülést okozzon neki.
De hát ez az elnyelő zóna. A sofőr helyett ez gyűrödik. :-)
Volt valahol egy képem egy cx törétesztről, még az ajtó hézagok sem igen mentek el rajta a falnak ütközés után, minden ajtó simán nyílt.
Amondó vagyok h a Haynes-t célszerűbb lenne megkaparintani. Még is csak velősebb, mint az általunk sokaknak meglévő német GSA kézikönyv. De ha jól látom, Tatrafan leütötte már :))
Megvehetjük éppen, de attól tartok hogy nyelvi nehézségeink lesznek a fordítással. A régi Jugoszláviában (Szlovénia) gyártották a CIMOS citroeneket.
Éppenséggel megpróbálhatjuk megvenni, ha kikiáltási ár körül megkapható. Ha gondoljátok beírok egy 3e-t aztán meglátjuk. Nagyon sokat nem áldoznék rá (még a honlap kedvéért se).
Mellesleg ez az ár (2.900HUF) sztem 2-3x annyi, mint amit ér a dokumentum. 10-12 euroert nagyon sok, ennél joval izgalmasabb dokumentumot is beszerezhetünk, ráadásul angol, francia, vagy német nyelven ...
Bocs az előző hozzászólásért ... :) Nem gondoltam, hogy ennyire talányos lesz. Nem rejtvénynek szántam, csak lusta voltam. Aki rest kétszer fárad mondják.
Aquabat 524-es illetve 528-as hozzászólásában közölt képekre vonatkozott a megjegyzés. Azaz hány ilyen ér egy olyat, vagy hány olyan egy ilyet ??? :)))))
BÚÉK mindőtöknek!
Bármelyikkel (524/528) is töltitek a Szilvesztert, kívánom a legjobbakat az esti bulira, meg az utána kezdődő új esztendőre!
Nem tankot gyártottak, csak azt még emberi ésszel tervezték embereknek (autósoknak) és nem számokban és/vagy diagramokban kifejezett fogyasztóknak (vásárlóerőnek). De ez a véleményem az összes régi Citróról és nemtom, hogy az XM beleférjen-e még ebbe kategóriába. A többit meg hagyjuk.
Érdekes, de aki eddig meglátta hogy is néz ki az alvázkeret, elborzadt és azt mondta, hogy nem szívesen kapná szembe valami véletlen folytán. Aztán elmondom neki hogy nem olyan brutális ez, nem "tankot" akartak gyártani annak idején és megmutatom a felépítés elvét. Gyakorkatilag a motorig szabadon deformálódhat, azért van 3 réteg lemez variálva rajta. Aztán összevetem a 4 kilós első és 12 kilós hátsó (vas) lökhárító különbségét és mindjárt elmúlik a fejvakarás. De! Akkor sem sokan ismerik el (tudod, ilyen német-mániás parisztokraták) az ötletességét és műszaki különlegességét, csak annyi, hogy bonyolult.
Na bocsi, hogy itten a GS topon fényezem a nagytestvért, de olyan "egyformák" ezek. :))
Sztori: Anyám volt férje (aki nem az apám) 2001-ben (akkor vettem a kék CX-et) nagyon megörült, hogy vettem egy GSA-t. Beálltam az udvarba, az öreg az ablakon keresztül stírölte a gépet és vidámkodott (jaj de jó, vettél egy Cindyt) nyakra-főre. Aztán felöltözött (tél) és kiment, majd igen vakarni kezdte a fejét. Bejött és elkenődött: "bameg ez nagyobb". Ja - mondom - ez CX. A meg mi?
Szóval anyámék '93-ban vettek egy 9 éves GSA-t, az öreg 7 év és 20-ezer km alatt leamortizálta (sajna nem volt érzéke hozzá), de sok sufniszerelő nagy arccal és sok pénzért mondta az okos véleményeit. Az öreg alpasszolta, de szédületes üzleti érzékének köszönhetően a kétszázezer forintos autóból (több tranzakció által) lett egy bicigli. Na én ezt az autót még "új" korában megszerettem mint állat. Sőt, a Zempléni-hegységet körbeautózva kihoztam 6,7 literre a fogyiját, igaz az ECON ledek nem lettek túlságosan igénybe véve. Hogy hányszor ráindítóztam (többek között én is)...! Sőt, önszorgalomból szétkaptam egy kombi GS-t és a motorját, a fél elejét odahordtam a vén tökéletlennek. Hát így elkúrta. Ha hallgatott volna rám és a két gurigáért egy 2107-t vesz, talán soha nem lenne Citroënem.
Most h olvasom a CXes elmélkedéseteket, ,felmerül bennem az a gyanú, h a franciák, anno, a CX-el, egy jól álcázott tankot gyártottak. :))) Nem hiába szeretnék egyet a gyűjteményembe :) Üdv: Feri
Észrevettem némi pontatlanságot írásodban (ennek én most nagyon örülök).
Szóval már a PSA-n is volt róla szó régebben, a CX bódé elég merev és erős, ha az alvázkeret első és hátsó része a karosszéria megfelelő kiépítésével lenne helyettesítve, teljes értékű önhordó vas lenne.
Gondolom az általad kéjes örömmel szétszabott CX elemeit szemrevételezve feltűnt a tudatos idom és minőség kiválasztás (vastagság, rétegszám, forma). Ti ezekkel én tudtam volna mit kezdeni akár egyben is.
:))
Az orrtól elindulva a röhejes lemezek egyre vastagodnak és egymáshoz kapcsolásuk olyan, hogy az utaskabin ne nagyon deformálódjon. Ugyanez a jelleg végigmegy az alvázkereten is.
Biztosan láttad már a középső küszöb anyagát, de a külső sem piskóta. Továbbá abban különbözik a trabanttól, hogy a padlólemez középvonalában van egy jópofa kis alagút, továbbá az alul 3 keresztmerevítővel van erősítve. Ugyanez az utaskabin első és hátsó részén dupla ívelt lemezzel megerősítve, amely kb 35 centi után egyesül az első taposóban, hátul pedig az ülés elülső peremének síkjában. Az ajtóoszlopok is szerintem igen kiadós anyagúak.
Szóval merev az a vas, mondhatni igen körültekintően tervezett. A kasznisok rémálma.
Egy 100-as Audit nem is lehet hozzá hasonlítani.
Az egyik oldalán megemelt CX ajtajának csukása körüli (igen hüje) sztereotípiát pedig ismerem.