Ha Citroën-ekről esik szó, akkor a GS/A modelleket többnyire -méltatlanul - elfelejtik, vagy épp csak megemlítik. Pedig létük igazi sikertörténete volt a gyár történetének. Pedig a GS a Citroën második legnagyobb példányszámban elkelt típusa, elnyerte az év autója címet is (1971). Várom ebbe a topicba a típus rajongóit. További adatokra a:
http://www.citroen-gs.hu
oldalon találhattok.
Üdvözlettel: GSdriver
Gyerekek, ezt az LX.hu-n találtam. Esküszöm semmi közöm hozzá!
Nekem 1.5 évig volt egy Citroen GSA X3T tipusu jarganyom, amibol csak 500 db-ot gyartottak. Ez 860kg volt, es az 1300ccm-es boxer mocibol 115LE csorgott ki. Kegyetlenul jol ment. Felelmetesen gyorsult, nagyon csendes volt, 200-as temponal meg nem volt motorzaj, csak a menetszel futyult egy kicsit. KB fel eve megvolt a jargany amikor elment a legrugo gombje hatul. Az addig lagy ringatozo rugozas, fakereku lovaskocsihoz lett hasonlo. Nem birtam sokaig, ezert vettem vadi uj legrugo gomboket 2500/ft/db -ert. Mivel en nem vagyok szerelo ezert elvittem a csepeli szervizbe a cserere, mert ott ki volt irva hogy Citroent is javitanak. Elso gyanus jel az volt, hogy a szervizben a rengeteg jargany kozott csak az enyem volt Citroen. A masodik gyanus jel akkor erkezett, amikor ket szaki 5 oran keresztul probalta langvagoval, kidegvagoval, 1 meteres golyos kulcsal letekerni a bal hatso gombot, de az meg sem mozdult. Ekkor ott hagytam oket, az osszehorpasztott gombbel hazamentem. Kis erdeklodes utan megtudtam, hogy Tokolon a vasutallomassal szemben van egy Citroen szerelo aki allitolag nagyon profi. Sok vesztenivalom nem volt, kimentem Tokolre a jargannyal. Egy kb 25 eves srac volt a szerelo, a kapu elott az utcan rengeteg Citroen volt. Sok volt koztuk a taxi. Kis ido alatt kiderult, hogy egy evig dolgozott kint FR-ben a Citroen gyarban a szallagon. Gyerekek elalt a lelegzetem is amit ez a srac muvelt. Ket inas adogatta neki a szerszamokat ugy ahogy a mutoben a sebesznek adjak, egy felesleges mozdulata nem volt, mint a villam ugy dolgozott. Az en jarganyom bejelentes nelkul erkezett, ezert varnom kelett. 3 ora alatt a kovetkezoket csinalta a srac : 1db Citroen BX valtocsere 1 db Citroen gyujtasallitas kopjuterrel. 1 db Citroen CX fekjavitas 1 db Citroen CX gyuruzes Es mind ezt 3 ora alatt. Nem tevedes. Ilyet meg nem lattam. Ekkor en kerultem sorra. Auto felemelve, 1 db 10dkg-os kalapaccsal ketszer rakoccintott a legrugo gomb tengelyere utana lazan kezzel letekerte. Kb 30 masodperc volt. Majd a masikat is. Az ujakat feltekerte kezzel, majd ujabb ket koppintas a kalapaccsal es kesz volt kb 2 perc alatt. Utana radugta a szamitogepet a motorterben levo csatlakozora es kozolte: Bordasszilyat kell cserelni, mert 180.000 km van benne, nem eg a bal hatso feklampam. Ezt mind a szamitogeprol!! Mondtam hogy rendben. Bordasszily csere 7 perc volt. Gyujtas allitas a szamitogeppel 2 perc, gyetya csere 4 perc mivel ebbol az autobol a gyartyat csak ugy lehet kivenni, ha elotte a fenyszorokat teljesen kiszerelik es a fenyszoro lyukon egy speci tobbcsuklos kulcsal lehet csak hozzaferni. Kozben az egyik seged a hidraulikabol leengedte az olajat, es lecserelte. (ez speci olajat igenyel, ez eleg draga volt) Termeszetesen az olajhidraulika szurot is csereltek. Vegeredmeny 35.000 ft javitasi koltseg, kb fel ora munkaert alkatreszekkel egyutt. En legalab 100.000 Ft re szamoltam, igy kellemesen csalodtam. Ezekutan jott a probaut. A jargany megy mint az alom, a rugozas tokeletes szinte meg sem moccan a karosszeria. A kocsit en vezettem a szerelo melettem ult. Felgyorsitottam kb 150-re ekkor megkerdi, hogy miert nem valtok? 5.be voltam, es ezt mondtam is neki. Ekkor a kovetkezot mondta: ebbol a kocsibol 500-at gyartottak, es 6 sebessegesek !!!!!!!!!!! Ez egy sport valtozat. Megmutatta hol van a 6. sebesseg, kapcsolok, a kocsi segget felemeli a szamitogep vezerlesu hidraulika, es a motor fordulat 1400 volt 180-as temponal. A felemelt fenekkel felelmetesen odatapadt az uthoz a 15 colos virsli gumikkal. Velemenyem: Ez egy PROFI szerelo volt, latszott a felszerelesen, mozgasan, hogy a Citroen gyarban dolgozott. Amig megvolt a Citroenem, (sajna elloptak) addig hozza jartam. A kocsi nagyon megbizhato volt, amikor en vettem 8 eves volt rozsdamentes, 240.000 km volt benne, de a motorhazteto meg le volt blombalva. (Gyarilag!!) En beletettem 200.000 km-ert es ezenkivul nem kelett javitani csak hidraulika olajat cserelni. A pesti zotykolodos utakat eszre sem vettem. Fogyasztas varosban 8liter orszaguton 100-as temponal 7 liter, 200-as temponal 20 liter. Fantasztikusan kenyelmes auto a Citroen, emberhez terveztek, minden kezre esik nem kell nyujtozkodni semmiert, nem farad el az ember hosszu vezetes alatt. Csendes auto volt. A vesem is a helyen maradt, ha folduton mentem.
ui: a gumikat Fr-bol kelett hozatnom hozza, mert itthon nem volt ebben a meretben olyan gumi ami kibirja a 280km/ora sebesseget. Becsbe kelett kimennem centiroztatni, mert itt sehol sem tudtak felfogatni a 3 lyuku kereket.
Lehet, hogy csak en fogtam ki ennyire jo jarganyt, de ettol fuggetlenul ha lesz penzem egy masik kocsit venni a mostani warnyum helyett, akkor az csakis Citroen lesz.
Idén is arra adtuk a fejünket, hogy megrendezzük a Hagyományos Bogácsi Találkozót, engedve a nagy nyomásnak, amit a PSA fórumtól kaptunk.:)))
A tali 2007. január 26-28. között lesz megrendezve a Bogácsi Jurta Üdülőközpontban.
A szállás ára idegenforgalmi adóval együtt előre láthatólag 3000 HUF/fő, sajnos gyerek jegy nincs.
Ja és itt hívom fel újra a figyelmet arra, hogy a szobák 4 ágyasak, tehát ha valaki barátnővel/baráttal jön arra készüljön, hogy ezek nem nászutas lakosztályok, ha valaki kettesben akar aludni a párjával az legyen kedves oldja meg egyedül a szállását.
Lehetőség van éjszakai fürdőzésre, de csak akkor ha előre megadjuk, hogy kb. hányan vennénk igénybe ezt a lehetőséget, a strand belépő ára előre láthatólag 420 HUF/fő lesz.
Jelentkezés e-mailben Patkamanónál és Thomasnál, mindkettőnknek küldjetek mailt, hogy tutira meglegyen a jelentkezés. Email címek: patkamanoKUKACtorzsasztalPONThu, thomasPONTbxKUKACfreemailPONThu
Jelentkezési határidő: 2007. január 5.
Az e-mailbe azt is írjátok meg, hogy igényt tartotok-e éjszakai fürdőzésre.
A tavaly jól bevált módszernek köszönhetően most is előre kell fizetni, nyitok majd egy számlát, a számlaszámot később teszem közzé, melyre kérem mindenki fizesse be a részvételi összeget legkésőbb 2007. január 19-ig, olyan formában, hogy megjegyzésnek megadja, ki a befizető, hány fő, hány éjszaka.
Innen fogjuk tudni, hogy ki kaphat szállást és ki nem.
A program ugyan az, mint tavaly, az első turnus péntek délután/este érkezik, iszogatás, beszélgetés, a második pedig szombat reggel.
Szombaton közös bekocsikázás Egerbe, ahol a már megszokott helyen megebédelünk, utána vissza a szállásra. Éjszaka fürdőzés.
Most pedig várjuk a további program ötleteket, főleg azoktól akik felajánlották, hogy segítenek, hogy mivel töltsük el a délutánt.:)
Illetve várjuk ahhoz az ötleteket, hogy hogyan ismerjük meg egymást, mármint arra gondolok, hogy az egy dolog, hogy bemutatkozunk egymásnak meg vannak akik ismerik egymást, de vannak új emberek is.
Valami nyakba akasztós valami vagy kitűzőre gondoltunk, de várjuk hozzá az ötleteket is.
Eddig ennyi a biztos. Bárkinek bámilyen kérdése van, itt a fórumon, vagy e-mailben tegye meg.
Évjáratot írj még a honlap frissítéséhez. Gratulálunk. Várjuk az infokat az ajándék GS-ről. Én is megnéztem egy bontás előtt levő 1973-as (első félév) GS-t egy roncstelepen. Elég szomorúan néz ki majd teszek fel képeket róla.
Hosszú és nyűglődéses nemittlétemet szeretném jóvá tenni egy kis szösszenettel:) : Mint említettem szert tettem egy GSA X3-ra. Borzalmasan csúnya álapotban és nagyon jó műszaki egészségben. Mellékelek pár képet róla:
Baromi jó vételnek tartom. Egyetlen egy baj van vele, h. őt kell használnom a mindennapokra. Tehát már most beletettem 5000 km-t. De nagyon jól viselkedik. Pöccre indul, 7.5-t fogyaszt és még sorolhatnám. Két bosszantó hibával rendelkezik: Lyukas a kipuffogó és a bal hátsó lengőkar szorul , úgy nyekereg, mint egy 2ütemű wartb*** :)) szó mi szó, tavasszal tervezek egy BXet, h. ne Őt nyüstöljem. Felújításról jut eszembe. Beszéltem az ingyen GS és GSA-t hirdető emberrel. Nagyon kedves és segítőkész! Valamelyik nap elhozom őket. Ha kell GS alkatrész valakinek, akkor majd csemegézhet belőle. Egyenlőre semmilyen infóm nincs róluk. Csak annyi h szét van szedve a GSA és víz!! lett öntve a hidropneumatika rendszerbe :( De azóta le lett természetesen cserélve. Ide kapcsoódik a topiktársamhoz való kérelmem: HA VALAKI RENDELKEZIK KÖLCSÖNBE(1NAP) EGY TRAILERREL, KÉREM JELEZZE NEKEM!(elsősorban BP és környéke) Téligumi ugyanúgy esélytelen, úgyhogy marad a szánkózás... Egyenlőre ennyi. Nézegessétek a képeket :) GSDriver: Megfelelnek ezek a képek nagy felbontásban? Írtad h kellenek a meglepihez.
GSdriver! Köszi! Amúgy karoszériaelemet a külső küszöb és aszem bal első sárvédő van utángyártott. És ezzel vége is a felsorolásnak. A többit mind úgy kell legyártani. És tapasztalat nem fogsz olyan lakatost találni aki lelkiismeretesen megycsinálja neked. Pont abban a korban van a tipus amikor semmit sem ér. Sajnos szerintem ez van. Próbálkozni azért lehet. :)
Én már csak hobbiból. Eszter 1972-88 közt jobbára hétvégi és "transzeurópai" kirándulásokra volt használva minimális városi használattal. Aztán 1993-ig kemény igavonás, sok városi forgalommal. Azóta ismét hobbi, mostanában már nagy (többezer km-es) határon túli utak nélkül.
Nincs gond vele, de mióta nálam van, nem volt gyertya cserélve.. S amúgy is a következő lépés a gyújtás és porlasztó állítás lesz, mert egy kissé sokat eszik.. (10l hímestojás-üzemmódban).
A tisztelt topic-lakók hobbi célokból gsa-znak, vagy van akinek ez a standard közlekedési eszköze?
Köszi! Akkor ezért írtátok, hogy ha rohad, akkor nagyon drága a lakatolás? Gondolom egy ajtóburkolat, vagy motorháztető kijavítása a lakatosok rémálma lehet, mire kigörgőzi a megfelelő íveket...
Aktív BX-esként erősen gondolkodom, hogy egy ontopic szépséget (GSA) a magamévá tegyek. Elolvastam Tcaoe tanár úr intelmeit is ezzel kapcsoaltban.
Mivel második autó lenne, gondolom van reális esélye, hogy hobbi-kötelezőt lehessen rá kötni(?). Ha sikerül, és meglesz úgyis csak a "meleg évszakban" használnám, és főleg valóban csak hobbiból, a teleket egy zárt garázsban töltené.
Karosszéria viszonylatában mennyire hozzáférhetők alkatrészek? Mennyire tolerálják, ha szeptember-októbertől április-májusig egy nem fűtött, de zárt (száraz) garázsban alábakolva pihennek? (Beindítás nélkül, vagy 1-2 beindítással, mert 150km-re van tőlem a garázs...)
Milyen különbségekre kell felkészülnöm a BX-hez viszonítva (a dízel-benzines különbséget nem számítva, bár boxermotoros autóm még nem volt, lehet hogy meglep majd)?
Ha rendberakom/rakatom, mennyire szervizigényes évi 1000-3000km futásteljesítményt figyelembe véve? Persze évenként olaj- és szűrőcserék, és átzsírzás/kenés kivételével, mert ezeket sejtem.
Woww, ez már igen. Pár éve - talán a Citropolisban(?) - olvastam egy cikket amiben azt fejtegették, hogy milyen kézenfekvő ötlet lett volna a GS-ből pickup verziot csinálni mégsem készlt ilyen anno ... és lám kis hazánk barkácsolni szerető polgárai előtt nincs akadály!
hát más nem nagyon passzolt ehhez az eseményhez ... mégiscsak sajnáljuk szegényt, olyan szép volt. Meg a pirosat is, aki még a sorsát várja. Majd visszateszem a másik sorba. Jó? Hogy ezzel is motiváljunk ...