Ha Citroën-ekről esik szó, akkor a GS/A modelleket többnyire -méltatlanul - elfelejtik, vagy épp csak megemlítik. Pedig létük igazi sikertörténete volt a gyár történetének. Pedig a GS a Citroën második legnagyobb példányszámban elkelt típusa, elnyerte az év autója címet is (1971). Várom ebbe a topicba a típus rajongóit. További adatokra a:
http://www.citroen-gs.hu
oldalon találhattok.
Üdvözlettel: GSdriver
The second spontaneous GS Rendezvous in Belgrade will take place on April 1st, 2007. The meeting will start at 11am in the parking lot of the Sava Center (www.savacentar.com/eng) and it includes a drive through the streets of Belgrade. We had a great time in the first meeting in November, and we expect at least 15 GSs this time. I apologize for the short notice, but this could be a nice little adventure for GS enthusiast from Europe!
A teljes ház ezen képen sincs fémből, csak a lepattintható fedél, illetve a házon egy perem, amibe a kapcsok bepattintandók. El tudom képzelni, hogy addig volt ilyen a légszűrő ház, amíg az "örökéletű" fémlégszűrőket tették az autóba. Azok ráadásul jóval hosszabbak is voltak a későbbi papírbetéteseknél. A fémlégszűrőkkön a képen látható papíréhoz képest, annak belső átmérőjének megfelelő nyúlványa van, mely valamivel rövidebb mint a vastag rész. 72-ben még biztosan ilyen volt. A kérdés lényegének azonban (meddog volt ilyen) sajna utána kell nézni ...
A szűrőkönyv szerint 1974/01 hótól (teljesen) más a légszűrő, onnan 1980/05-ig (GSA) ugyanaz, és utána már az utolsó jön. Az 1130-as GSA-ban ugyanaz van, mint az 1980/05 utána GSA-kban.
Sajnos cikkszámok alapján nem tudom, hogy melyik milyen lehet, de valószínű, hogy ezek alapján változhat. Gyanús az 1974/01, mert annak nagyon különböző a számozása, a későbbiek csak pár karakterben térnek el.
Kissé offline kerültem mostanában, dee szerencsére csak a fórumból, nem az autóból :))
Már régebb óta tervezem, h kellene egy műszeres gyújtásállítást eszközöltetnem, és ki kellene kutatnom, h mitől szaladt az egekbe az alapjárati CO a zöldkártyán..
Deee amióta tegnap 0 (nulla!) fokban, szivató nélkül pöccre indult a motor, arra hajlok h nem kellene hozzápiszkálni :)))
Amúgy örömmel közlöm a tisztelt fórumtársakkal, h sikerrel államvizsgáztam, szóval mostmár csak az anyagiak szabnak határt az autó körüli tevékenységeimnek.. az időhiány már nem :)))
üdv mindenkinek: Tiber
ui: remélem még nem csapott le senki a felnikre.. :))
Én tervem a következő. Keresek itt a közelben (Csömör) egy garázst. Ott ripityára szedem. Karosszéria a lakatoshoz, utána fényező. ezzel egyidejűleg meg elvégzem a többi alkatrész utolsó alátétig való szétszedését, majd helyrehozatalát. Valakinek esetleg feles helye a garázsban? ;)
Jah, tegnap láttam egy GSA-t a helyi szutyuki kereskedésben, ha minden igaz a használt autók között (mondjuk sok szempontból lehet az új autók között is :) ), valamikor megsasolom közelebbről.
Bx-ból volt rally változat, lehet hogy az ültetve volt. Igazából lehetne ültetni, rövidíteni a rugóutat, variálni a gömbök furatán, megerősíteni a toronyszilenteket és akár többféle magasságállítási lehetőséget is csinálni. Hallottam olyanról, hogy a magasságválasztó kar akasztója be volt reszelve középső állásba, két gyári közé !
Ó én ezt nem mertem megírni, pedig gondoltam rá, hogy megteszem. Nyilván ez a kritika azon modelleket érintheti, amelyeknél egyértelműen látszik a GS alap (azaz nem remake). Nagyon kézenfekvőnek tűnt azonban a riposzt, hogy azok már órák óta parkoltak álló motorral és maguktól ültek le. :)))
Jók lettek mind, persze érthető ha nagyon eltértek tőle, ha kötetlen a szabály. Én azt preferálom, ami a valóságban akár megvalósítható lenne, és igazából nem lehet megmondani, hogy nem valódi a képen látható autó.
Ezért is választottam azt a kettőt.
Egyébként nagyon érdekes, mert legtöbbetek leültette az autót, amit a hidropneumatikus felfüggesztés miatt az autó maga is tud (persze menni nem ildomos így vele).
Azt hiszem, még sokat fogom nézegetni azt az oldalt! :-)
Inkább csak azért írtam, hogy ne higyjétek azt, hogy barbárok vagyunk, amiért ilyen kötetlen kihívásnál ennyire elrugaszkodunk az eredeti koncepciótól, és nem sokat tartunk meg az alapból, vagy vesszük figyelembe a hagyományokat, esetleges fejlesztési trendeket.
Baze, most írták, hogy kötetlen volt a kiírás! Az a te bajod, hogy agyatlan citrós vagy és nem látod a szárnyalást! :))
Az én véleményem, hogy tényleg szárnyaltak a srácok és tényleg nem ismerik a Citroën formavilágát. De ez maradjon meg nekünk, nekik meg a képzelet elvadulása. Számomra igazán nagy dobások azok voltak, amiken maradt egy halvány GS motivum. Meg merem kockáztatni, hogy talán némelyek nem voltak restek hanem fellapoztak pár citroënes oldalt és tanulmányozták a formai jellegzetességeket.
Az űrszivikes megoldások nekem sem tetszenek különösebben, de talán mindegyiken kompenzálva van csöppnyi korabeli "újdonsággal".
Mondjuk igazán durva a fél opel jel valamelyik orrán. :))
Na szóval én továbbra sem tudok betelni a szebbnél szebb képekkel.
Különösen azért örülök, mert este hétkor még csak 2 beküldött pályamű volt, és nagyon aggódtam, hogy érdektelenségbe fullad az ötlet. Kár lenne tagadnom rendesen bevettem a cumit, azaz a tunerek figyelemelterelő siránkozásait ... :)
A pályamunkák 3 fő irányzat köré csoportosíthatók szerintem:
1. konzervatívok - 1/1, 2/1, 3/2 - ezek közül az 1/1 és 2/1 jön be nekem. Minkdkettő nagyon jó korhű átdolgozás. Különösen tetszik, hogy mindkettő emlékeztet a kortárs m35-re. Előbbi az oldalán végigfutó bemélyedéssel, az utóbbi pedig a 3 ajtós kupé formája miatt. Az 1/1 fényszórói nagyon jól sikerültek, és nagyon frappáns a hűtőmaszk átdolgozása is. A mai embléma nagyon ül. Két apró kifogást emelnék csupán: a köténylemezre nem jutott festék, a tetszetős hűtőmaszk viszont nehéz helyzetbe hozza a mögötte levő léghűtéses boxermotort. A 2/1 kevesebbet markol, igaz kevesebbet is fog. Nagyon hitelesen sikerült a kupésítás, a turbó feliratról az X3T jutott eszembe - talán ez az első és egyetlen hiteles kép róla :) A keskenyperemű gumit hibának tartom, épp a GS egyik legnagyobb erényét jelentő hidropneumatikus felfüggesztés előnyeit lehet vele kiküszöbölni. 3/2 a legkevesebbet vállalt a kategóriában. A szélvédő és a küszöb megoldása tetszetős, az első kerékdob pereme a Birotort idézi. A fényszórók takarása is szépen sikerült, nekem azonban ez az eszköz valahogy nem jön be. A hátsó kerék szélesítése OK, az első kerék bordázata viszont megtörik.
2. álomautók - 1/2, 3/1, 3/3 - talán ilyenek lehettek volna az amerikai exportra szánt GS-ek ... Mindhárom mű nagyon tetszik, egyértelműen felismerhető bennük a GS, de a tunerek sem fékezték fantáziájukat. Nagyon nehéz közülük választani. A "selyemfényű" festés mindhárom esetben nagyon jól áll. Igazán álomszerű a 3/1 lökhárítója. A 3/3 krómjaihoz pedig annyit, hogy hihetetlenül el lett találva ... A legharmonikusabbra úgy érzem mégis az 1/2 sikerült. Ha szabad néhány apró kritikát megfogalmazni akkor a fent már említett keskeny gumiperemet (1/2, 3/1), a 3/3 hátsó kerekének túlságosan hátra kerülését, a 3/1-en pedig a hátsó ablak beszűkítését említeném.
3. ha 40 évvel később fogant volna meg a GS ötlete - 1/3, 2/2, 2/3, 4/1, 4/1, 4/3 - itt mások a kívánalmak mint afenti két kategóriában. A teljesen átdolgozott autókban tönnyire csak egy-egy él (motorháztető kötzepe, hűtőmaszk vonala, vagy az oldalt végigfutó él) emlékeztet az eredeti autóra. Dicséretes azonban, hogy mindegyik modellen találni legalább egy eredeti motívumrészletet. Ezek az apróságok adják ezen képeknek a varázsát. Attól a pillanattól kezdve, amikor ezeket felfedeztük, már egyértelmű a rokonság ... Átvitt értelemben kicsit olyanok ezek, mint a régi rejtvényújságokban levő varázsképek, amiken egy-egy elrejtett tárgyat, vagy szereplőt kell megtalálni. Ezeknél a képeknél már nem számít a gumi, hiszen ezek az autók nem tuningolt GS-ek, hanem modern "remake"-ek. Ezen képek kritizálását outsiderként már nem vállalom. Ez legyen a hivatásos kritikusok dolga. Nagyon szubjektív véleményként én úgy rangsorolnék közöttük, hogy mennyire sikerült összhangba hozni az felhasznált karakteres klasszikus GS elemet a modern koncepcióval.
Szerintem nagyon fontos a velemenyetek, hisz' ti ismeritek a tipust leginkabb. En mindig izgatottan varom a 'hozzaertok' velemenyezeset, szerintem sokkal fontosabb egy ilyen versenynel, mint ahogy a tobbi VT-s elsorolja hogy itt nincs arnyek, ott latszik a regi hatter, emitt pedig rossz a tukrozodes. Ha van idotok, irjatok mindrol egy par sort, akar itt, akar a HVTM-en (utobbi meg jobb lenne szvsz). Ha nincs annyi idotok, csak emeljetek ki parat. Mondjatok meg mi tetszik, mi nem.
Mindig erdekes mas szempontjabol latni az amugy mar unalomig ismetelt temakat.
Igazad van, főleg hogy én a megjegyzésemet úgy tettem, hogy a kiírást igazából nem ismertem...
Egyet viszont fenntartok: szerintem a tuning kell hogy kapcsolódjon a márka valamely tulajdonságához, annak speciális jellemzőjéhez. Különben egy skodából ugyanolyan tuningautó születne, mint egy gs-ből (most nem leszólni akarom a skodrisokat). Ehhez valamennyire ismerni kell a márkákat, a típusokat, az egyedi jellemzőket. Én egy kicsit a gs kapcsán ezt hiányolom. Lehet hogy nem egy "vadállatot" kell faragni egy ilyen autóból, hanem egy bazikényelmes limót vagy kabriót... De eldugulok, mert nem értek a szakmátokhoz, tehát amit írtam szigorúan SZVSZ !
Sziasztok GS Rajongók! Engedjétek meg, hogy mint VT-tuner, tegyek egy-két észrevételt a VT-k védelmében. Mivel ti ezért a márkáért és típusért rajongtok, teljesen érthető, hogy az eredetihez leginkább hasonló gépek tetszenek nektek. Egy-egy ilyen verseny során szoktunk instrukciókat kapni, hogy mi a konkrét feladat, meddig mehetünk el (pl. finom tuning, esetleges utód elkészítése, az eredeti alapján készült koncepció autó megálmodása stb.). Itt a "minden belefér" volt a kiírásban, és mivel az a tunerek célja, hogy megmutassák, mit tudnak és hogyan szárnyal a fantáziájuk, egy egyszerű ültetés, felnicsere, átszínezés vagy kupésítás itt már kevés (pláne a VT Masters szintjén). Ezért vannak teljesen átrajzolt, az eredetitől elvadult VT-k. Mindezt csak háttérinformációnak írtam le, ettől még mindenki ízlése szerint válogathat, és akár az eredeti is tetszhet neki a legjobban. Mindenesetre köszönünk minden kommentárt és azt is, hogy ellátogattok a hvtm.hu-ra.
persze, gyertek, mondjátok el ott a citroenes véleményeket, jó az, ha ne csak VT-belterjes véleményeket kapnak az alkotók!
pontozni sajnos csak haladó besorolású tunerként tudnátok, de lehet, h. tudjátok őket befolyásolni a hozzászólásotokkal.
szvsz: nehéz VT-feladat volt, és a minőségét tekintve nagyon jó mezőny lett. néhol kissé messzire szaladt a ló a GS-től, de a képek nagyrésze meglepően citroenes (számomra :) )
Bp.-en. Az autó a VIII. kerületben egy lakatosműhelyben, és Érden az egyik szervizben fog életre kelni a tervek alapján.
A terv az, hogy mikor felkerül Érdre, akkor előbb rendbe rakják a hidraulikát, a futóművet, majd átkerül a lakatosműhelybe, ott kiveszik a motort (az vissza Érdre, teljes szét- és összerakás tömítéscserékkel), majd ha kész a lakatolás, akkor motor vissza az autóba, vissza Érdre az egész autó (ott egy kis vizsgafényt kap a lakatolt felület by me), majd vizsga (aztán eredetvizsga, átíratás, stb. mert ugye ahhoz műszaki kell...). Kicsit kacifántosnak hangzik, de nem tudtam eddig optimálisabb megoldást kitalálni.