Ha Citroën-ekről esik szó, akkor a GS/A modelleket többnyire -méltatlanul - elfelejtik, vagy épp csak megemlítik. Pedig létük igazi sikertörténete volt a gyár történetének. Pedig a GS a Citroën második legnagyobb példányszámban elkelt típusa, elnyerte az év autója címet is (1971). Várom ebbe a topicba a típus rajongóit. További adatokra a:
http://www.citroen-gs.hu
oldalon találhattok.
Üdvözlettel: GSdriver
Ha majd egyszer eljutok odáig, úgy tervezem, hogy szintereztetni fogom a felniket. Régen nagy divat volt, mondjuk nem volt olcsó, de elég tartósnak bizonyult. Nem tudom, hogy ma még lehet-e ilyet csinálni, de ha igen, akkor megpróbálkozom majd vele.
Vagy van valakinek negatív tapasztalata ezzel?
Bár, elõbb még van néhányszor tíz óra szerelés, néhány tucat alkatrész, és legalább 4 új gumi is. Szóval még 2-3 év mire eljutok a felni szinterezésig... :-(
Én most találtam a cuccaim között két olyan lemezfelnit, amin hosszú (zöldbab :)) alakú lyukak vannak, arra akarom felrakatni a két M+S szerzeményt..aztán majd jövő télen jól azzal járok.. Csakhát újra kéne festeni őket, mert ecsettel vannak lemázolva randa feketére.
Nekem szürkében tetszik a lemezfeni.. meg főleg gyári x3 dísztárcsával, amit sajna még csak képen láttam. Teszkós 100 forintosat meg nem akarok feltenni rá.
Én égen-földön keresek alufelnit, mert nagyon tetszik, de sajna csak 2db-om van belőle.. Te nagyon ragaszkodsz a tieidhez, Aquabat?
Na ez érdekes.. karbi talpánál tényleg van egy kis csövecske, ami nálam be lett dugózva vmi gánnyal.. Bár gondolom nem gyártottak külön karbit a külön változatokhoz.. Már csak azt lenne jó tudni, h x3-ason volt-e gyárilag ilyen kütyü.. de szerintem akkora jóság, h nekem mindenképp kell bele :)
Tesómnak specialja volt (most bontásra vár szegény) és mindig fordulatszám mérős műszerfal volt benne (én analóg órásat nem is láttam még..). Már ha tényleg special volt.. bár vannak dolgok, amik puritánabbak benne, mint az x3-ban, v a pallasban..
S1 CX-en is vákuumos az ecometer. A karburátor talpánál van egy csatlakozás, arra megy egy vákuumcső. A másik vége pedig a pirossal karikázott kütyübe megy.
Még nem oldódott meg a fogyasztásmérő kérdés. De a vákuumos ötlet tetszik! :) Ezektől kitelik. Ez egy Pallasnak a műszerfala. És azzal a szándékkal vettem most ki, hogy a jelenleg üzemben lévő Spéciál :) autómba tegyem. Régi ki új be. Ez így ebben a formában technikailag nem megoldható. A lábak száma stimmel a nyákon, de más kialakításúak a csatlakozók, más helyen vannak. És más formájú az egész műanyag hátlap. A plusz kábelekről nem is beszélve. Majd lefényképezem azt is. Tehát egyenlőre marad a sárga számos fürdőszobamérleg meg a kerregős analóg óra. :D A lemezfelnivel viszont nekem is jobban tetszik és nem az egybefajtájúféle van most fönt hanem a bab alakú lyukas. Króm középpel. Alufelni pihen a fészerbe.
A bontós autóban nekem is fekete alapú. De az is idõórás.
Aztán lehet, hogy meghagyom, annyira nincs botfülem a motorhoz, hogy fordmérõ nélkül ne tudjak váltani (ezzel nem azt mondom, hogy akinek van fordulatszámmérõje, az nem tud váltani!). Meg van egy pici digitális fordulatszámmérõm, ha találok neki egy jópofa kis helyet, akkor berakom azt.
Úgy gyári marad a mûszerfal is.
Úgy szeretnék már menni vele egyet. Még sosem kapcsoltam fel vele 2-be.
Nekem van sárgaórás műszerfalam (meg fekete számlapos - sárgabetűs is), csak a nyomtatott áramköre elég hervatag szegénynek.. Tavaly kettőből csináltam egyet.. és csodák csodájára még működő digitális órát is találtam hozzá :)
Ilyen sárgaórás, fordulatszámmérõs mûszerfalra vevõ lennék. Majd egyszer, ha lesz pénzem, és oda jut már az autó, hogy a mûszerfal van csak hátra. Nekem analóg idõmérõ óra van benne.
A "fogyasztásmérõ" nem vákuumot mér? Ha nagy a vákuum, akkor jó, ha kicsi, akkor sokat fogyaszt.
Biztos nálad volt az én autóimé is tacoe.. vigyázhattál vóna jobban rájuk :))
Öcsémnek egy garnitúra alufelnije volt anno, de azt mondta, h szerinte a lemez feni jobb és elvitte a méhbe. Mindig sírnom kell, ha ez a sztori eszembe jut.. :/
Hohó..ilyen is van, h fogyasztásmérő? Vagy ez csak a Pallasban? Nekem a fenti sorban a 4 lámpából csak a szivatóé működik, a többi be sincs építve (sőt, a tartalék műszerfalaimban sem láttam, pedig talán pallasé is van közötte..). A hosszúfény, meg a ködlámpa visszajelző csak a világítás kapcsolón jelez. Olajnyomás feletti lámpát még sosem láttam világítani..bár remélhetőleg ez üzemszerű dolog (a blokk alján, az olajleeresztő csavar környékén lenne az olajhő jeladója?). Azt egy picit hiányolom, h az ellenőrző gomb nem terjed ki az összes lámpácskára.. Mindig parázok, h egyszer kiég pl az üzemanyag visszajelző, aztán sétálhatok majd a kiskannával a kúthoz :)
Hmm, fogyasztásmérőnek nem vhol a tank környékén lenne a jeladója? Csak tipp, de máshogy nehéz lenne megoldani.. :)
Ohh, igen, igen GSDriver, pontosan erről. Azért jelentős a különbség ez és egy teli lemez között. Ha eredetit nem is találok, a bemetszéseket legalább megejtem a saját barkácsolt cuccomon..
Igen igen. Az olasnyomás visszajelző. Azt hittem az alatta lévő gyulladt ki nálad. Az viszont az olajhőfok. Holnap meg is nézem. Jó e. Olajnyomás gombát most cseréltem. Viszont most eszembe jutott, egy régi problémám. A fogyasztásmérő. Bal fölső ficak. Távolsági visszajelző mellett. Tavaly működött. Aztán egyszer csak, már nem. Kapcsolási rajzról még nem tudtam lesilabizálni, hogy honnan veszi a jelet.
Azt hiszem ez a lemez más lehet a gs-en és a gsa-n, amire én gondolok az egy téglalap alakú lemez, közvetlenül a ventillátor előtt van kialakítva a helye a maszkban (vmi fórumon láttam róla fotót, egy autó pótkerekében hevert..már ha az gyári volt egyáltalán. De perxe azt a képet most sehol sem találom..)
Asszem felülről a második Aqubat, az olajnyomásé. Az ami álló motornál is világít.. illetve ha az ellenőrző gombot benyomod. Meg persze a STOP.
A +10 fokos szabály az alsó lemezkékre is vonatkozik? amik a kipufogócsonkoknál zárják le a hűtőlevegő útját? Sajna az én autómon nem volt semmi ilyen matrica.. és igen, általában autópályán megyek 10-15 km-t mire beérek a városba.
Én leszabtam egy alumínium lemezt, amit becsúsztattam a szerintem gyári helyre. Probléma eddig nem volt. De pontosan melyik visszajelző villant ki? A jobb oldali sor legfelső? Olajhőfok?
Mindkettő használt, nem tom mennyire jó állapotú. Az illetőtől (asszem beszél englishül, vagy legalábbis google translatorral olvas) már vettem ezt azt és megjött.
FeZ vagy Kuksi ki tudja nézni az enyém szélvédõjérõl. Elég rosszul olvasható, de ott van rajta a hõmérséklet. A lapocska is megvan, de 1 db-om van, így nem tudom odaadni.
Nem találtam sehol sem, h téli üzemeltetés során mekkora hidegben kell berakni a hűtőmaszkba a takaró lemezt..tudtok erről valamit?
Én most egy házilag barkácsolt műanyag lapot használok, de így 0 fok környékén, (bemelegedés után) 800 körüli alapjáratnál bepillog a motorolaj lámpája.. Ha a lapot kiveszem, akkor ez megszűnik.
Túlmelegszik az olaj és ezt jelzi a lámpa? V a túlmelegedés miatt felhígul az olaj és a lecsökkent nyomás miatt villan be? V túl sokat takar ki a barkácsolt lapom és így már elégtelen a hűtés? De ha van feleslegben valakinek ilyen, az is érdekelne.. az eddigi autóimnál ez az alkatrész már sosem volt meg..
Mikor a mosógép szerelőhöz indultam, nem gondoltam volna, h ontopic események fognak következni, pedig de :) Kiderült, h egy ex-gsa tulajjal van dolgom, akinek a padlásáról sikerrel kitermeltünk: - egy jobb első sárvédőt - komplett, hibátlan első és hátsó lámpát (a hátsó lámpát már be is tettem, az enyém már elég napszítta volt..) - ötödik ajtó üvegét - két színezett és egy fehér ajtóüveget
(a színezett üveg szürkés-kékes színű, és jobb oldali első - hátsó.. szívesen felajánlom csere alapnak, ha vkit érdekel..)
Ráadásul igen olcsóér kaptam mosógépet is.. talán a régi gsa-s emlékek hatására :)
Az ötlet az egyszerűsége miatt nem lett volna rosz. De úgy néz ki nem az a baj. Megmozgattam a sarukat. Semmi. A harmadik kapcsolóval is ugyanaz a jelenség. De amúgy tényleg érdekes honnan veszi a bátorságot ahhoz hogy egyszerre világítson mindkét index. Holnap akksit töltök meg megnézem nem testelt e le valahol.