Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.01.28 0 0 40317

Valami olyasmire emléxek hogy a nálunk bányászott gáz éghető anyag tatrtalma 98 helyett csak 88% (a többi nem éghető gázok)

Előzmény: sylvanus67 (40315)
szintező Creative Commons License 2020.01.28 0 1 40316

Azt kell tudomásul venni,hogy nem miden régióba ugyanaz a gáz van a hálózatban. A Főváros és környéke jobb minőségű gázt kap, mert a preferált régió. Aki nem hiszi járjon utána. Az sem magyarázat,hogy nagy a hideg és nagyobb a lakossági vételezés, de az sem befolyásolja a gáz fűtőértékét, legfeljebb kevesebb megy át a gázórán. De ez így semmiképp nem igaz,mert a hálózatban sokkal nagyobb a nyomás mint a mérő után. Másrészt pedig vidéken többségében fával tüzelnek és még nem is volt hideg. Aki  azt feltételezi,hogy minden gáz lelőhelyen egyformán 35 MJ fűtő értéke van az nagyon távol esik az ismeretek birtoklásától. Igy lehet a beszerzési  források fűtőérték változásainak függvényében az elosztást manipulálni. Az elosztókból melyik gázt hová irányítanak akár időszakosan is az már csak technikai kérdés. 

Tudom ez újabb magyarázatot igénylő kérdéseket vet fel néhányotokban, lehetne  a problémakört további magyarázatokkal kifejteni   de nem teszem mert amúgy sincs sok értelme.

Csak még annyit,hogy olyan világot élünk, hogy minden területen az extraprofit érdekében igen nagy manipulációk mennek végbe és mindent elkövetnek a felhasználók vagy fogyasztók félre vezetésére.

sylvanus67 Creative Commons License 2020.01.28 0 0 40315

és biztos, hogy a tározókban csak hazai gáz van és orosz szinte semmi?

Előzmény: peterch (40311)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.01.28 -1 1 40314

Azt viszont el tudom képzelni, hogy amikor rohadt hideg van és mindenki ezerrel fűt, olyankor az utcai csőben a gázszolgáltató nem képes fenntartani akkora nyomást, amiből a házi nyomáscsökkentők dolgozni tudnának. Tehát az utcáról bejövő gáz nyomása többé nem stabil, hanem alacsonyabb a nyomáscsökkentő legalsó értékénél is, ráadásul ingadozó.

Ekkor a láng lehet a megszokottnál kisebb és ingadozó méretű.

A gázóra kevesebb gázmennyiség esetén kevesebbet is forog, tehát ez a jelenség anyagi kárt nem okoz nekünk, csupán bosszúságot.

peterch Creative Commons License 2020.01.28 0 0 40313

Szia !

Ha jól tudom , akkor M.o.-on kitermelt gáz fütöértéke 10% környékén kisebb , mint az oroszoktól behozott gáz fütöértéke . Én csak erre gondoltam és semmi adalékanyagra hígítás céljából .

Erre gondolok : https://www.mindentafoldgazrol.hu/futoertek/mit-jelent-a-futoertek/a-magyarorszagon-forgalmazott-gaz-futoerteke 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (40312)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.01.28 0 0 40312

"valamivel kisebb fütöértékü gáz"

A földgáz 97 százaléka metán, a maradék 3 százalék nagy része pedig szintén magas fűtőértékű gáz (etán, propán, bután).

Milyen gázkeverékre gondolsz, ami jelentősen kisebb fűtőértékű és csak úgy magától kialakulhat a föld alatti tárolás közben?

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1t%C5%91%C3%A9rt%C3%A9k#L%C3%A9gnem%C5%B1_f%C5%B1t%C5%91anyagok_(25_%C2%B0C-on)

Előzmény: peterch (40311)
peterch Creative Commons License 2020.01.28 0 0 40311

Sziasztok !

Mi van akkor , ha kisfogyasztásnál direktben a vezetékeken az országba beérkezö gáz jut a mi fogyasztóinkhoz , és amikor nagyobb az igény , akkor a M.o.-on kitermelt tározókban raktározott valamivel kisebb fütöértékü gáz is rásegít a rendszerre ? Ez nem lehet alternatíva ?

sylvanus67 Creative Commons License 2020.01.28 0 0 40310

Ne haragudj, hogy megbántottalak, tényleg érdekelt volna.

Még egyszer bocs.

Előzmény: szintező (40309)
szintező Creative Commons License 2020.01.28 0 0 40309

Egyszer már leírtam, még egyszer nem fogom. Kötözködjél valaki mással, ha nem akkor elmehetsz Burkina Fasóba. Értelmes emberekkel vagyok hajlandó vitatkozni és itt fejezzük is be!

Előzmény: sylvanus67 (40308)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.01.28 0 0 40308

A manipuláció a tárolókból való kijuttatásában van

És hogy teszik bele a tárolókba a szombati rontást.

És a vasárnapit kiveszik?

Előzmény: szintező (40307)
szintező Creative Commons License 2020.01.28 0 0 40307

Ki beszél itt rontásról? A szennyező anyagok már a kibányászás során benne vannak,csak azt jóval olcsóbban hozzák be. Vannak jobb minőségű lelőhelyek és rosszabbak, csak az nem mindegy  mennyiért adják a fogyasztónak. A manipuláció a tárolókból való kijuttatásában van és nem abban,hogy valaki vagy valakik azt szándékosan szennyezik. De minek ragozzam ha valaki nem érti amit írok.

Előzmény: Wattocsak (40305)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.01.28 0 0 40306

Nálunk sosincs ilyen szaga.

Igaz én a gázművek fizetett ügynöke vagyok (meg a Sorosé) :)

Előzmény: szintező (40304)
Wattocsak Creative Commons License 2020.01.27 0 0 40305

Összeesküvők kedvenc elmélete a gázminőség rontása. Igaz, hogy még nem tudta bizonyítani, de olyan jó beszélni róla :-)

Előzmény: szintező (40301)
szintező Creative Commons License 2020.01.27 0 0 40304

És még valami. Néha előfordul,hogy az elégetett gáznak (égésterméknek) olyan szaga van mint az olajkályhában elégetett olajnak, csak mérsékelten lehet érezni. Ezt mivel magyarázod?

Előzmény: kjapp (40299)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.01.27 0 0 40303

Ha földgázhoz levegőt keverünk, akkor abból robbanóanyag lesz

tűzhelyen/kazánban csak azért hajlandó égni, mert LEVEGŐT keverünk hozzá.

Ha, ha, ha. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (40298)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.01.27 0 0 40302

Úgy van. 

Az elek által linkelt oldalon ott van. 

Csak el kellett volna olvasnia. 

Ehelyett osztja az eszet. 

Előzmény: Varek1 (40300)
szintező Creative Commons License 2020.01.27 0 0 40301

Amikor manipulálnak csak a legfelső szinten és nagyon szűk körben tudnak róla és azok itt nem is fórumoznak. De mondd meg nekem azt,hogy pl. szombaton és vasárnap is  a tűzhely lángja nagyon csúnya vöröses és hosszú lánggal égett, miközben a szokásosnál jóval több idő kellett a víz felforralásához, ma viszont már gyönyörű szép kékes és rövid lángon égett és gyorsan felforrt ugyanannyi víz. Azt ne mondd,hogy rosszul van a készülék beszabályozva mert nem állított rajta senki. Te ha benne vagy a gáz szakmában tudnod kell,hogy nem kell ahhoz oxigénnek jelen lenni egyéb szennyeződések is lehetnek ami rontja a minőséget.

Előzmény: kjapp (40299)
Varek1 Creative Commons License 2020.01.27 0 0 40300

Úgy ahogy írod.   Csak a gáz és levegő keveréke robban.

Tudni kell, hogy van egy alsó és egy felsőrobbanási koncentráció.

Nagyon híg gáz nem robban. Viszont  a nagyon tömény sem. Hogy mennyi az értéke   most nem tudom, de utána lehet nézni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (40298)
kjapp Creative Commons License 2020.01.27 0 0 40299

"Az nem jelent semmit,hogy mit láttál, mellesleg nem hiszem,hogy oda  csak úgy be tudsz sétálni"

Ezen a fórumon nem akarok semmit bizonyítani, mert nem is lehet, meg sokakat nem érdekel.

AKÁRKI akárhová nem tud besétálni, de be tudok menni a foglalkozásomból eredően  :)

Ebbe a fórumba AKÁRKI bele tud szólni mindenféle "okosságot"

Előzmény: szintező (40294)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.01.27 0 0 40298

A szokásos "nem értek semmihez, de azért úgy csinálok mintha értenék" hozzászólás, de mást nem is vártam :)

Utánanézés helyett inkább írok három dolgot, ami számodra újdonság lesz:

1: a földgáz önmagában nem robban, sőt még csak nem is ég.

2: a tűzhelyen/kazánban csak azért hajlandó égni, mert LEVEGŐT keverünk hozzá.

3: a hírekben olvasott összes gázrobbanás valójában sújtólég robbanás, ha a gáz nem keveredett volna levegővel, akkor nem történhetett volna meg.

Előzmény: sylvanus67 (40297)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.01.27 0 0 40297

Ha földgázhoz levegőt keverünk, akkor abból robbanóanyag lesz (olyan, mint a dinamit, csak légnemű) amit úgy hívnak, hogy sújtólég.

Ennek azért nézz utána:(

Pontosíts!

(BÁR INKÁBB NE!)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (40295)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.01.27 0 0 40296
Előzmény: Mekk Elek ezermester (40278)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.01.26 0 0 40295

"hatalmas kompreszorokkal levegőt tápláltak a vezetékekbe.

És voltak akik ezt is készpénznek vették."

Nagyon buta emberek vannak.

Ha földgázhoz levegőt keverünk, akkor abból robbanóanyag lesz (olyan, mint a dinamit, csak légnemű) amit úgy hívnak, hogy sújtólég. Tehát a levegő pumpálás után az összes gázcső (a házak falában és az összes utca) bármikor felrobbanhatna egyetlen szikrától.

Ha pedig a gázt levegő helyett valami mással hígítják: a levegőn kívül MINDEN gáznemű anyag többe kerül a földgáznál, tehát a hígítás nem spórolás lenne, hanem pazarlás :)

Előzmény: Ofenbau (40290)
szintező Creative Commons License 2020.01.26 0 0 40294

Az nem jelent semmit,hogy mit láttál, mellesleg nem hiszem,hogy oda  csak úgy be tudsz sétálni, a tárolókba pedig nem látsz bele. Mint ahogyan általában sok minden ahol sok pénzről van szó manipulálva van. Csak te nem tudod bizonyítani .

Előzmény: kjapp (40293)
kjapp Creative Commons License 2020.01.26 0 0 40293

"Amikor időnként jobb a gáz az azért van,hogy 3 havonta mérik a fűtőértéket és akkor jobb, k"

Láttam a gázátadónál a külső automata processz gázkromatográfot, amellyel pár percente lehet folyamatosan ellenőrizni a gáz metán/etán/

stb. tartalmát (=fűtőértékét)

Előzmény: szintező (40289)
szintező Creative Commons License 2020.01.26 0 0 40292

Azt én sem tartom valószínűnek,hogy a gázt hígítják, mert amivel hígítani lehetne sokkal drágább mint a földgáz. Az viszont igaz,hogy különböző kitermelési helyeken különböző a minőség. Így van ez bármilyen ásványi anyaggal is.

Előzmény: östermelő (40291)
östermelő Creative Commons License 2020.01.26 0 0 40291

Olyan hatalmaz kompresszorokat én is láttam,csak épp a gázt sűrítették.Nagy böhöm motorokkal,és valamiért pont gázzal mentek.Csak sajna videózni nem engedték.

Előzmény: Ofenbau (40290)
Ofenbau Creative Commons License 2020.01.26 0 0 40290

Voltak akik hittek abban hogy a földgáz fűtőértéke álladóan csökken.Ha  így lenne,  akkor gyakorlatilag már nullának kellene lenni, mivel ezt a kényszerképzetet már jó  30 éve szajkózzák egyesek,  hogy ingadozhat,  az egy más fogalom.

De hogy lovat adjak az ilyen kényszer képzeteseknek, bedobtam hogy saját szememmel láttam amikor  hatalmas kompreszorokkal levegőt tápláltak a vezetékekbe.

És voltak akik ezt is készpénznek vették.

Az ember azt hisz amit kar.

Néha ehhez  egy szép kis elméletet is konstruál.

szintező Creative Commons License 2020.01.26 -1 0 40289

Azért ennyi,mert olcsón vesszük a földgázt. Ezzel egy időben viszont gyengébb a fűtő értéke csak erről nem beszél senki. Az sem úgy van,hogy gyengébb,mert a különböző tárolókban különböző beszerzési forrásból érkezik nem egyforma minőségben. Amikor időnként jobb a gáz az azért van,hogy 3 havonta mérik a fűtőértéket és akkor jobb, két mérés között  rosszabb.Mindig attól függ,hogy melyik tárolóból mikor engedik a hálózatba. Erre való utalást viszont sehol nem találsz,mert igen nagy titokban végzik, még azok sem tudnak róla akik a feladattal meg vannak bízva, csak nagyon szűk körben.  Hogy honnan veszem? Kiszámoltam,hogy a mérési időpontokban néhány napig  jó a gáz és utána rosszabb lesz, de vannak egyéb jelek is.

Előzmény: östermelő (40288)
östermelő Creative Commons License 2020.01.26 0 0 40288

Azt azért nézni kell,hogy ez az energia árszint miként tartható fent hosszú távon,és ez a "rezsicsökkentés" mitől ennyi. Ez a végtelenségig nem tartható így,előbb utóbb vége lesz a mókának és jön majd a valóság.Ami egy biztos akkor csak több lesz.

Előzmény: szintező (40287)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!