Keresés

Részletes keresés

gabo011 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 39824

Köszönöm a választ! Szerintem nálunk pillér nem lenne, legalábbis a terven nincs szerintem! :-)

Erről a szilikátos festékről még nem hallottam! Eddig azt hittem diszperzit a glettelés után és kész.

Előzmény: qwertz77 (39823)
qwertz77 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 39823

A tényleg sima a falat elegendő glettelni. De a tényleg sima és sík az a pillérekkel, vésésekkel együtt értendő. Pillér mindenhol pöpecen síkba illeszkedik a falhoz, Sehol nem lóg ki a villany védőcsöve stb.

És akkor jön a kérdés: jobb-e csak glettelni? Mert glettelni kézzel kell, vakolni meg géppel, bár utána azt is kézzel húzzák simára, de egy hálós  telibe glettelésnél is elég sok anyagot kell szerintem felvinni.

Az a vékony glett elsőre nem lesz festhető, még újra át kell glettelni azt is.

Nálunk gépi gipszes vakolatot (anyagában glettelhető) tettek fel, utána már tényleg csak szépészeti glettelés kellett a festés előtt.

Ami drága volt az a szilikátos festék, ami a gipszes vakolathoz dukált, de így tényleg nem ingadozik annyira a páratartalom, ami a hőcserélős szellőztető mellett fontos szerintem.

Előzmény: gabo011 (39822)
gabo011 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 39822

Amennyiben jól olvastam az előzményeket több itteni fórumtársnak is van Silka falazatú háza. Az lenne a kérdésem, hogy kell-e belül vakolni vagy elegendő a glettelés?

Több helyen olvastam, hogy üvegszövet háló + glett elegendő máshol meg azt írták, hogy egy speciális vékony vakolattal (Rigips Rimat 100 DLP) 3-5mm vastagon vakolni kell.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.02 0 0 39821

Ha nem a fűtésköltségről lenne szó, akkor fel sem merült volna a 9000 Ft.  Tudományos/technikai hírből az összeg megemlítésének pillanatában egyszerű parasztvakítási próbálkozás lett. Mintha azt próbálnák éreztetni a balekokkal, hogy a fűtőfesték hatékonyabban fűt a többi hasonló megoldásnál.

Előzmény: östermelő (39820)
östermelő Creative Commons License 2018.10.02 0 0 39820

Szerintem itt nem igazán a fűtés költségről van szó.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (39819)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.02 0 0 39819

Csak amatőr laikusokat lehet átverni olyan parasztvakító szövegekkel, hogy ugyanannyi elektromos energiából az egyik elektromos fűtőtest több hőt ad le, mint a másik elektromos fűtőtest :)

Havonta 9000 Ft-ból BÁRMILYEN elektromos készülékkel ki leget fűteni egy passzívházat. Akár egy filléres kínai hősugárzóval, villanytűzhellyel, TV-vel, vasalóval, csillárral,  a falba épített fűtőfilmmel, stb stb minden elektromos készülék által felvett elektromos energia végül hővé alakul, tehát MINDEN FŰTÉS végső soron

9000 Ft havi energiaköltség a legdrágább árammal számolva 250 kWh energiamennyiség, ez óránként 0,34 kWh (340 wattóra). Egy passzívház hőigénye egy átlagos téli napon kb 4W/m2, tehát

- ha véletlenül 85 négyzetméteres  passzívházunk van,

- és a legszarabb hatásfokú (= legjobb hatásfokú) elektromos fűtésünk van

...akkor annak (átlagos téli időben) havi fűtésköltsége pont 9000 Ft lesz havonta. Bármivel fűtünk, akár fűtő festékkel is.

Előzmény: erbe (39816)
östermelő Creative Commons License 2018.10.02 0 0 39818
lala1961 Creative Commons License 2018.10.02 0 0 39817

Üdv ! Megerősítem ,Én is láttam !:) 

Előzmény: erbe (39816)
erbe Creative Commons License 2018.10.02 0 0 39816

~órája néztem a TV-t. Csodálatos új magyar találmányt ismertettek. Fűtőfesték.

"Egy passzívházat havi 9000.-Ft-ból ki lehet fűteni vele."

Vagy túl keveset tudnak, vagy "hazudnak éjjel-nappal...". :-(

iszekely3 Creative Commons License 2018.09.26 0 0 39815

Tisztelt szakmában jártas hozzáértők!

Házunk gépészeti szerelése a végéhez közeledik, szellőztető rendszer csővezetékek, befúvó, elszívó szelepek és osztó gyűjtő dobozok már a helyükön.

Gépészeti terv szerint egy Helios KLW 500 látná el az áramlástechnikai feladatokat a szellőztetés terén.

Tudnának ajánlani nekem alternatívákat a kiváltásra? Szívesen meghallgatnám a pro és kontra érveket más konkurens gyártókról.

Üdv.:

SzI

östermelő Creative Commons License 2018.08.27 0 0 39814

Kút vízről én is hűtöm ahol lakom, a szellőztető befújó ágánál van a víz-levegő hőcserélő.Arra elég,hogy egy elég jól hőszigetelt házban 25 fok fölé nem megy a hőmérséklet.Ide meleg lenne a talajkollektorból kinyerhető hőmérséklet.Így itt marad a kút annyi,hogy a kifolyó vizet egy hőcserélőn még beleengedjük a padlóba jövőre.

Egy másik házban lesz födém hűtés.

Födém hűtéshez elég kell legyen a melegebb víz oda úgyse lehet 19-20 fok alá menni a hűtővízzel.

Előzmény: pajaci (39813)
pajaci Creative Commons License 2018.08.27 0 0 39813

Kútvízről működtetek három klíma beltérit hátha ez segít valamit.

11fokos a kútvizem, mire beér a beltérihez, 15-16 fokos. 5.8 liter perc átfolyással működik. 27fokról 3 óra alatt 24 fokra leviszi a hőmérsékletet. 75m2 a ház, nincs szigetelve, régi építésű vályog falazat.

Minél mélyebbre tudod ásni annál jobb, ahogy az alábbiakat nézem.

https://www.google.hu/search?q=talajv%C3%ADz+h%C5%91m%C3%A9rs%C3%A9klet&safe=off&tbm=isch&tbs=rimg:Cf4cGThKG8mCIjh8bSCqADNexGKPQkkfna8BGAEnhhuNyI2WIIHJ30lgShnOPcLEmBye6GffZht3bg6FwWe37DAHLSoSCXxtIKoAM17EEdOuDh71aN9eKhIJYo9CSR-drwERbWQBv_1VgvBUqEgkYASeGG43IjRFwrNKMkriI2CoSCZYggcnfSWBKEfsNZq7nnIsvKhIJGc49wsSYHJ4RgUYMqbcLmXgqEgnoZ99mG3duDhH9gbUJAOQtECoSCYXBZ7fsMActEacy_16JQgMGG&tbo=u&sa=X&ved=2ahUKEwiqnJXU8ozdAhXSblAKHSlCCa8Q9C96BAgBEBs&biw=1120&bih=650&dpr=1.5

Előzmény: östermelő (39812)
östermelő Creative Commons License 2018.08.26 0 0 39812

Ha azt mondtam passzív közeli akkor az is.

Negyven centi fölött van a födém szigetelés.

Tudjuk úgy ásni az árkot,hogy minden cső csak egymaga van. Hely van dögivel az meg,hogy most 20 vagy 40 liter gázolaj kell nem számít.

Két ablakra kell árnyékolás arra fix zsalúzia lesz.

Szigetelni meg tudunk az a legkevesebb.

Nagy rátartással akarjuk csinálni mivel az egész saját géppel nem nagy pénz plusz árkot ásni.

Igazából ha van valakinek le tudná írni a tapasztalatait.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (39811)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.08.25 0 0 39811

- ha a "passzív közeli ház" nem azt jelenti, hogy "csak négyszer nagyobb a hőigénye" (mert ilyen is van, főleg ingatlan hirdetésekben :), hanem VALÓBAN passzív közeli, tehát a számított csúcs hőigény nem több kb 20 W/m2-nél

- ha a födém feletti hőszigetelés vastagságánál figyelembe van véve a magas hőmérséklet-különbség (padlástér hőmérséklete <-> hűtött plafon hőmérséklete )

- ha a talajban párhuzamosan egymás mellett futó csövek nem lesznek közelebb egymáshoz 70 centinél (1 méter távolság még jobb lenne, de a markoló kanál szélessége ugyebár...)

- ha a napos ablakok árnyékolása nem csak egy tessék-lássék nagyobb eresz, hanem komoly odafigyeléssel van megoldva (pl automata zsaluzia, vagy sűrű fenyőerdő :)

- ha  talajból feljövő vízcső tisztességesen hőszigetelve van egészen a felhasználási helyéig (a hét milliméter vastag akciós csőhéj NEM tisztességes hőszigetelés)

... akkor szerintem elég lesz lakás-négyzetméterenként 1 méternyi cső a talaj mélyén.

De kérdezz meg hozzáértőket is, én nem vagyok szakember.

Előzmény: östermelő (39810)
östermelő Creative Commons License 2018.08.25 0 0 39810

Egy kb 100m2 nettó nem passzív de ahhoz közeli háznak kellene leásni a födémhűtéshez a vízszintes talajkollektort.Több kérdésem volna.

3/4-es kpe csövet ásnánk el max 2.5-3 méter mélyre tudunk ásni,öntözött terület. Hely az van korlátlanul ,kotró saját.Mennyi csövet kell letenni,hogy tuti elég legyen bármikor?

Több körös rendszer van tervben milyen hosszú lehet egy kör?

Mariusi Creative Commons License 2018.08.25 0 0 39809

Mindenféle un. műa. diszperziós falfestékkel.

Pl. a héra .

Előzmény: Vakegérke (39808)
Vakegérke Creative Commons License 2018.08.23 0 0 39808

Gipsz válaszfalakat melyik festéket szabad lefesteni?

sylvanus67 Creative Commons License 2018.08.23 0 0 39807

a passzivnet-en van egy . asszem vasvári - csávó, ő padlóval hűt.

esetleg érdeklődj nála.

Előzmény: gabo011 (39795)
sylvanus67 Creative Commons License 2018.08.23 0 1 39806

"Nos én   éjjel 2 -től reggel 7 - ig szellőztetek ,"

de jó annak, aki fel tud kelni:)

Előzmény: a tömeg az tömeg (39793)
gabo011 Creative Commons License 2018.08.22 0 0 39805

Tervben van a jó szigetelés! A padlóban 25cm eps, a 25-ös Silka falra 20-25-30 cm grafitos (ezen még agyalok, hogy megtérül-e valaha a nagyobb vastagság) a monolit födém felett 40cm cellulóz! 

A linkelt táblázatból nekem az jön le ha 23-24C között tudom tartani a levegőt elvileg nem lehet gond de felett azért lehetnek necces szituációk! :-)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (39802)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.08.22 0 0 39804

A ház hőtároló tömegének éjszakai lehűtését nagy teljesítményű elszívó ventilátorral oldom meg (40 cm, hiszen sok-sok ezer köbméter levegőt kell éjszakánként mozgatni). Automatikus be-kikapcsolását külső-belső hőmérséklet különbség termosztát is végezhetné. A ventilátor által a lakásban létrehozott vákuum az összes résen, lyukon, nyitott ablakon át folyamatosan szívja befelé a hűvös levegőt.

Mivel a levegő beeresztési pontok (ablakok) nyitását-zárását túl költséges lenne automatizálni, ezért az egészet csak kísérletnek tekintem.

Előzmény: a tömeg az tömeg (39793)
gabo011 Creative Commons License 2018.08.22 0 0 39803

Ha összejön anyagilag akkor megpróbáljuk a felülethűtést aztán ha letiltogat a harmatpont érzékelő akkor még mindig megoldás lehet egy páramentesítő készülék! :-)

Előzmény: Törölt nick (39800)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.08.22 0 0 39802

"attól tartok csak, hogy ha magas a páratartalom és megy a mennyezet hűtés nehogy párakicsapódás legyen a plafonon! "

Ha valóban jól van hőszigetelve a ház ÉS olyan a külső árnyékolás is, hogy egy fél napsugár sem éri az ablakokat,

akkor igen csekély plafon/levegő hőmérséklet különbség is elegendő a kellemes klímához. Márpedig ha nem túl hideg a plafon, akkor nem kell félni párakicsapódástól.

http://www.anyagvedelem.hu/grafika/kepek/Harmatponht%20foto.jpg

Előzmény: gabo011 (39799)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.08.22 0 0 39801

"de ha jól emlékszem napi 5 liter víz körül kiszed így nyáron"

De milyen jó is lenne ezt a vizet eltenni télire, a porszáraz lakáslevegőbe :)

Előzmény: Törölt nick (39800)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.22 0 0 39800

Igen, egy klima, 24-órában páramentesítés üzemmódban megy, gyakorlatilag május - szeptember között. Szerintem nem oldható meg csak felülethűtéssel a pára és hőkomfort. Nállam csak gépi szellőztetés megy, nincs is lehetőség másra (fix ablakok). A légminőséget figyelem CO2-mérővel, így tudom, hogy szükség van a viszonylag magas légcserére. Ez pedig nyáron azt jelenti, hogy bizony bent magasabb lesz az RH. + a benti páratermelés. Ráadásul mi még nem is főzünk. Tegnap klímatisztítás után meghajtottam a gépet, folyt belőle a kondenz. Viszont normál napi üzemben is folyamatosan csöpog. Ha megint otthon leszek, hajd mérek egyet megint, de ha jól emlékszem napi 5 liter víz körül kiszed így nyáron.

Én nem látom át, hogy nállam mi a baj a gyakorlattal ( :D ), vagy mi lenne az ami elvi síkon biztosítaná a kellemes nyári klímát egy lakott, szellőztetett passzív házban egy tartósan meleg nyáron klíma vagy alapos hajnali szellőztetések nélkül.

gabo011 Creative Commons License 2018.08.22 0 0 39799

A hővisszanyerő szellőztetés alap! Én attól tartok csak, hogy ha magas a páratartalom és megy a mennyezet hűtés nehogy párakicsapódás legyen a plafonon! 

Előzmény: Kriszibacsi (39798)
Kriszibacsi Creative Commons License 2018.08.22 0 0 39798

Sziasztok,

körbeérdeklődtem a külső vakolásról. Bámultak rám mint borjú az új kapura, legalábbis a mi környékünkön. :) Ha más nem lesz kitöltöm/kifugázom vakolóanyaggal a függőleges illesztéseknél és a tipikus hőhídaknál... Ez tekinthető 'köztes' megoldásnak? 

Gabo011:

Szerintem mindenképpen alacsony hőmérsékletű rendszerben gondolkozzatok. A páraproblémára ablaknyitás, vagy még jobb egy hővisszanyerős gépi szellőztetés.

gabo011 Creative Commons License 2018.08.22 0 0 39797

Köszi az infókat! 

Most tervezünk egy alacsony energiás házat és megy az agyalás, hogy milyen hűtés/fűtés legyen! Kicsit a párától tartok de ezek szerint nem olyan nagy gond?! :-)

Előzmény: qwertz77 (39796)
qwertz77 Creative Commons License 2018.08.22 0 0 39796

Ez mondjuk ízlés kérdése.

Nálunk mennyezethűtés van, levegős hőszivattyúval.

A páratartalom kicsit magasabb, de 23,5 és 24C között van a hőmérséklet, ez is kellemes.

Amikor nagy meleg volt ki se nyitottuk az ablakokat, több por jön be mint hűvös, abban a pár órában, amikor kint alacsonyabb a hőmérséklet.

fix 19Cos előremenő beállítással hűtünk, erre pont  jó a hőleadó felület, a hőszivattyú minimális teljesítményre leszabályozva megy, nem láttam, hogy leállna, mert nem tud leszabályozni. Az előremenő néha lemegy 18C-ig, de különben ok.  A takarékos megoldás titka, hogy nem akkor kapcsol be, amikor már meleg van, hanem csak szinten tartja a hőmérsékletet,  megy a hűtés akár éjszaka is, ha kint van legalább 19C. GEO tarifa miatt 8-10ig szünet van, emiatt 10 után sajnos van egy pici tekerés, hogy visszahűtse a rendszert, de azért két óra alatt nem melegszik át annyira a szerkezet, nem sok ez. Ezt leszámítva a minimális teljesítmény miatt napközben se olyan rossz a COP, bár a hőszivattyú mérése nem megbizható, de eddig 200kWh GEO fogyasztásnál járunk június 1. óta, és ebben a HMV is benne van. (hűtés július 2. felétől megy igazán azóta viszont csak pár nap szünet volt)

Tényleg a hűtés se nagyon adna okot a szondás rendszerre, ha a háznak nincs extra hűtés igénye...

A szellőztetéssel az a gond, hogy vagy tárva nyitva hagyod az ablakot éjszakára (ez nem mindenhol járható) vagy fel kell kelned korán hajnalban, mert reggel 8 körül már melegszik az idő.

gabo011 Creative Commons License 2018.08.22 0 0 39795

Az a minimál gépi hűtés egy darab split klíma egy nagy méretű házban? Megoldható vajon tisztán felülethűtéssel egy ilyen időszak egy nagyon jól szigetelt házban vagy minden képen csökkenteni kell valahogy a páratartalmat? 

Előzmény: Törölt nick (39794)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!