Keresés

Részletes keresés

vikiviki Creative Commons License 2004.11.23 0 0 109
ebbe nem kavar be az az új törvény, hogy aminek nincs ISO minősítése, azt nem lehet használni?
Előzmény: Jesu (96)
mmuller Creative Commons License 2004.11.23 0 0 106

Üdv CFS!

Az igaz, hogy csekélyebb a szegélyfűtőtestek képessége, mint egy hagyományos radiátoré, de azt is tekintetbe veszem, hogy alapos szigetelésnél a fűtésigény is csekélyebb; hatása valahol a radiátor és a falfűtés között lehet - ez utóbbi nekem sem tecc, szeretem a képszögeket ad-hoc kalapácsolni. Tudtommal nem feltétlen kell hozzá (szegély) forróvíz. És ráadásul sok víz sem kell bele, igaz a Dunaferr lapradiátoraimban is kb 7 liter van méterenként (60cm DK).

Mindazonáltal meggyőzhető vagyok a szegélyfűtés alkalmatlanságát illetően, az ára nekem sem igazán tetszik. Bizonnyal maradok a lapradiátoroknál.

Arra gondoltam egy esetleges weboldalkészítés kapcsán, hogy talán érdemes lehetne egyfajta "fiktív" házkép rajzolása, és azon a különféle szeletek részletgazdagabb ábrázolása, azokhoz halmozva a felgyűlt információkat, hivatkozásokat. Gondolok itt pl. arra, hogy az ablak témában - mondjuk, az ablakra kattintva - megjeleníthetők a minimálisan ajánlható adatok, k(U) érték, stb. és hivatkozások ablakgyártókhoz. Leginkább azért, hogy a látogató pontosan tudhassa, hogy mit is akar, és ne vakuljon el szegény ("paraszt" ;-) ) a mindenféle félrevezető szemkápráztatások miatt. De ugyanez működhet hőszigeteléssel, fűtéstechnikával, stb.

Szívesen összerakok egy oldalt valahol, ha be tudtok szállni a tényszerű tartalommal.

(Lehetne két aloldal is akár: újat építőknek és felújítóknak. )

Javaslatok?

Miki

Előzmény: Törölt nick (94)
pilbi Creative Commons License 2004.11.22 0 0 103
Üdv mmuller!

Hozzám a gázt valszínű nagy költségekkel lehetne majd behozni, ezért gondolkodom az egyéb alternatív megoldásokban!
Nézegettem kollektorral foglalkozó oldalakat, télleg nem olcsó!:( Érdeklődésem tárgya inkább az lenne,hogy ezek télen mien hőt tudnak termelni?Lásd pl átlag téli napon(-10 fok, felhős ég) van e valami haszna, vagy a rendszerben hideg a lötyi?(olyasmit hallottam,hogy szórt fénynél is üzemel...?)
Az alapos(átlagon felüli) hőszig nekem is tervbe van véve!
Tisztelettel:

Pilbi
Előzmény: mmuller (102)
mmuller Creative Commons License 2004.11.22 0 0 102

Csak beledumálok ...

Napkollektoros alkalmazásokra hihetetlen szórással kaptam árajánlatokat.

Csak HMV-re fél milliótól indul (öt fős családhoz) a Heat-pipe kollektoros rendszer, fűtésrásegítésre már az alsó szorzó is ennek a 3-5-szöröse, és még...

Nálam marad a cirkó, és (gázt spórolni) a cserépkályha.

Inkább agyba-főbe szigetelek...

Előzmény: pilbi (99)
Jesu Creative Commons License 2004.11.22 0 0 101
Leginkább egy egységes, rendszerezett site lenne alkalmas mindezen információk összerendezésére, ahol kategóriánként és munkaelemenként lehetne kiválasztani a metódust az adott probléma megoldására. De ez akkora munka, hogy.... mivel állandóan jönnek az új megoldások, ötletek. Ez a fórum, részben azért szerintem hozza az igényeket. A hétvégén volt egy kis időm, és utanaolvastam a házi kivitelezésű szélkerekeknek, meg úgy álltalában a szélenergiának. Kezd komolyan érdekelni a dolog, főleg miután több megoldást is látok, házilag kivitelezhető 500-800W csúcsteljesítményű berendezések létrehozására, jelentősen alacsonyabb áron, mintha venne az ember. Igaz ez a teljesítmény még messze alatta marad a professzionális kereskedelmi termékekhez képest, ott ugyanekkora méretek mellett (3-4 méter propp.átmérő) már nemritka a 4-5000 W csúcsteljesítmény sem. Csak hát 20E dollárért. Ha valaki tud sokpólusu alacsonyfordulatú generátor beszerzési helyet belföldön, írja már meg nekem! Köszi!
Előzmény: mmuller (100)
mmuller Creative Commons License 2004.11.22 0 0 100

Nos, szép hetet!

Azon töröm a fejem, hogyan is lehetne tömör formában, de jól érthetően összeszedni mindazt, amit ebben, illetve az ezt megelőző topic-ban olvashattunk.

Nehéz, mert ahány olvasó, annyi szempont szerint válogat. De talán egy általánosabb érvényű összesítés hasznos lehetne, bár itt megint legalább kétfelé szakad a mezőny. Nevezetesen az új házat építőkre, illetve a régit felújítókra. A cél lehet közös is, de a megvalósítás módja mindenképp eltérő. Engem az utóbbi eset érint.

Ebből a szempontból vizsgálva vajh mi lehet az összegzés? - ha nem is Passzív, de leginkább gazdaságos házért.

Milyen minőségű/felépítésű/anyagú külső nyílászárók?

Milyen jellegű, méretű külső hőszigetelés (hetvenes években, hihetetlen pocsék kistéglából épített ~40cm falon)?

Optimális szigeteltség esetén milyen fűtésrendszer?

Szellőztetési szisztéma hővisszanyerővel?

Miki

pilbi Creative Commons License 2004.11.20 0 0 99
Üdv CFS!

Már az Őstopiknak is rendszeres olvasója voltam, mert érdekelnek az energiatakarékos rendszerek!
Majdan hasonló jellegű házat szeretnék építeni: fémvázas könnyűszerkezet, extra hungarocel(8-10cm)borítás, jó ablakok, hővisszanyerő szellőztetés,....
Én amit a falfűtésről olvastam, az eddig laikusként pozitív volt( főleg a gipszkartonba már eleve beépített változat), érdekelne nálad miért van a parasztvakítás kategóriában?
Szerinted a napkollektor mennyire hatásos mint fűtésrásegítő rendszer, valamint a már emlegetett házi szélerőmű mien hatásfokkal(és költségekkel) működne?
Véleményed, és más hozzászólók véleményét előre is köszönöm!
Tisztelettel:

Pilbi
mmuller Creative Commons License 2004.11.18 0 0 98

Hello!

Mondjuk van bő fél évem az indításig. Most vettük meg a lakást. Talán pár napon belül képes leszek egy épkézláb rajz elkészítésére.

Szóval a nagy munka csak a tanév végeztével indul, amikor a gyerekeket át lehet telepíteni a nagyikhoz pár hétre.

Addig meg szorgalmasan gyűjtögetem az árlistákat, ajánlatokat, ötleteket, gondolatokat.

Úgy néz ki, hogy cirkót viszont vennem kell már most, mert a régi eléggé kómában van és egy meglehetősen régi verziójú Chaffoteau, amihez valószínűleg alkatrész sem nagyon van. Ezen a téren volna-e tanácsotok? Vegyek gyorsan valami használt-felújított kütyüt, három hónap garanciával, ami kihúzza nyárig, de legalább óccó, vagy most vegyem meg azt, amire a jövőben is számíthatok?

A fűtés csőzete és hőleadói miatt kétségeim vannak egy új készülék esetében. Nem is tudom megsaccolni, hány hektónyi 8-) vizet kellene fűteni ebben a régi rendszerben. Régen egy hőközpontból fűtötték az összes lakást, vagy 15 éve váltak le, mert nem volt elég meleg, de a csőzet a régi maradt, meg a fűtőtestek is.

Viszont van egy szép zöld cserépkályhám. És ez jó nagyon.

Miki

Előzmény: korzo (95)
korzo Creative Commons License 2004.11.17 0 0 97

Ötletem sajnos nincs...

Amit tudok, azt Hollandiában hallottam: A szélerőműveket legalább 50-60 m-re kell tenni a háztól, és lehetőleg legyen közte és a ház között fasor. Ez a nagyon kellemetlen és fárasztó alacsonyfrekvenciás hangja miatt kell, ráadásul benapozás szempontjából az "árnyékos oldalon" kell lennie, mert ha neadj'Isten a lapátokon keresztül kapja a fényt a ház, akkor belehülyülsz a stroboszkóp hatásba. 8-)

Majd a tapasztaltabbak (remélem) mondanak okosabbakat (c:

Előzmény: Jesu (96)
Jesu Creative Commons License 2004.11.17 0 0 96
Ismét vagyok, kicsit talán több idővel. Örülök CFS, hogy látlak. :) Őstopikban leírtam, hogy állok... sehogy. Új project, új helyszín, új elképzelések épültek a régi tervekre :) Jó lenne csinálni egy összefoglalást, hogy hogy is állunk mostanság. Én jelenleg ezekben gondolkodom: 1. Tégla 44-es fal, kritikus oldalon +5-6-8 cm hőszigetelve, domináns üvegfelületeknél csak hőhídmentesítve. Belső falak nagy felületen kisméretű tégla besegítéssel (nem mindenhol, sávonként gondoltam) a hőtárolás miatt. 2. Üvegfelületek, müanyag nyílászárók már beszerezve még az előző projecthez (3 réteg üveg, közötte gáz+LowEm) Remélem a gyakorlatban is hozza az értéket, kicsit aggódom, mivel használt, de kb. a 1/6-ba került, mintha ujonnan ilyen minőséget vennék. Passzivminőségben egy székesfehérvári céget találtam, akik elég borsos áron ugyan, de forgalmaznak bejárati ajtót. 3. Kombinált fűtésrendszer (pellet vagy fagáz) hőlégcserélős szellőzéssel, támogatás esetén napkollektorral rásegítve. Nem kívánok gázt beköttetni, bár hozzáférhető és valóban tisztább (nem környezetkímélőbb). Mivel egy jó minőségű vezérléssel ellátott kondenzációs gázkazán nagyon drága még mindíg, így elvetettem. 800E-1,5milla + a gáz bekötés nekem sok. Viszont nem tudok dönteni a hőátadásban. (padló , fal, szegély??? vagy simán radiátor?) Jó lenne alacsony hőmérsékeltű, mert könyebben belefér az alternatív elképzelésekbe. 4. Gondolkodom kisfeszültségű világítási rendszeren. Érdekesnek találom az új, nagyfényerejű (20-30 lumen/db, 1-2 Watt), rettentő hosszú éllettartamú ledek használatát. Hoszzú távon nagyon megérné, bár a kezdeti beruházás elég magas. Alap, háttérvilágításnak mindenképp elgondolkodtató a használata, főleg mióta melegfényűben is hozzáférhető! Helyileg kisfeszültségű halogént (mert a hő legalább házon bellül marad) és kompakt égőt/ fénycsövet alkalmaznék. Fénycsőben is létezik kisfeszültségű. Érdemes lenne kis/közepes teljesítményű szélkereket beállítani, hegygerincen van az új helyszín és eddigi tapasztalatok alapján meglehetősen szeles :))) Erről van információtok? Lehet ilyet beserezni? Mekkora teljesítmények vannak? Nagyon érdekel a dolog. Még fűtésrásegítésre is kiválló lenne, ha a szellőzőbe van bekötve egy sugárzó. Hát most ennyi. Várom a reakciókat, ötleteket Üdv Jesu
korzo Creative Commons License 2004.11.17 0 0 95

Üdvöz légy Idegen! Örömmel látlak! :-))

Mivel hasonló (tök ugyanolyan) cipőben járunk, majd jól vesézzük ki a dolgokat! Végül is, pont ezzel a céllal indítottam ezt a topicot.

Nálad mikor indul a project? Én már sajnos kicsúsztam ebből az évből, de majd tavaszal... remélem... először is, egy megbízható/tapasztalt építész+épületgépész kéne...

Előzmény: mmuller (93)
mmuller Creative Commons License 2004.11.17 0 0 93

Hello PH!

Idetaláltam, miután végigolvastam az ezt megelőző, korábbi témát energiaigényekről, stb., és jól elszomorodtam, hogy ott a téma elhalt. Aztán kiderült, hogy itten él tovább.

Nos. Nem állok úgy, hogy passzív házat építsek. Sajnos. Viszont van egy elég jó tájolású 30 esztendős sorházi lakom, ami éppen nagygenerál előtt áll. Szeretném - mert amúgy szélső lakás - erőteljesen falszigetelni, a nyílászárókat kicserélni, fűtést-vizet korszerűsíteni, szellőztetést hővisszanyerni, esővizet wc-öblíteni, s ha marad még tehetség, melegvízre naprásegíteni.

Végigolvasom majd jól ezt a topikot is gyorsan, de azért friss véleményeket és tapasztalatokat is szívesen olvasnék a témában.

Például a szegélyfűtésről, korszerű és gazdaságos cirkóról, szellőztetőkről, nyílászárókról. És például a nekem valamiért igen szimpatikus fabeton szigetelőanyagokról.

Miki

dokeee Creative Commons License 2004.11.04 0 0 92
Ok, ez rendben, én arra gondoltam hogy nem éri meg a napkollektor a 2.5 millió pluszt.
Előzmény: vikiviki (91)
vikiviki Creative Commons License 2004.11.04 0 0 91
ismerősöm 100 négyzetméteres házát kihozza 30.000ból. Mondjuk ő vidéki és közel lakik az erdőhöz. (ez nem azt jelenti, hogy lopja a fát:)
Előzmény: dokeee (80)
vikiviki Creative Commons License 2004.11.04 0 0 90
tudom. azt linkeltem be.
Előzmény: Törölt nick (88)
hnehnszb Creative Commons License 2004.11.04 0 0 85
(Hát, pedig egy dróton, amelynek 2 vége különböző hőmérsékletű, megindul az elektronok áramlása -> áram "keletkezik". Konkrétan ezer éve egy fizikaórán láttam az ezt bizonyító kísérletet: 3-as vasrúd feltekerve, majd egyik vége jeges vízbe, másik pedig gyertyával melegítve megtartott egy 1kg-os bolti súlyt... Lsd. még: http://kr.cs.ait.ac.th/~radok/physics/k6.htm )

Szeretettel:
Szalma
vikiviki Creative Commons License 2004.11.04 0 0 84
hát... (én akkor is így kezdem)... passz. majd elgondolkodom róla:) De kicsi az esélye. Villanyt gyártani hőmérsékletkülönbségből szerintem elég macera. De kidolgozhatunk egy módszert, hátha gazdagok leszünk:)
Előzmény: korzo (83)
korzo Creative Commons License 2004.11.04 0 0 83

Hát-tal nem kezdünk mondatot! Hát pedig én is úgy szoktam 8-)

Viki te már valsz láttál közelről hőszivattyút. Lenne egy elméleti kérdésem: Adva vagyon a hőszivattyú ami mechanikai munkával csinál hőmérséklet különbséget. Nem lehetne ebben megfordítani az irányt, és a hőmérséklet különbséggel egy generátort hajtatni (a villanymotor helyén)? Mert akkor egy napkollektorral a nyári túltermeléses időszakban be lehetne segíteni az elektromos fogyasztásba... Nos?

Elméletileg akár lehetne is... de nekem még nem volt a kezemben ilyen hőszivattyú... (c:

Előzmény: vikiviki (82)
vikiviki Creative Commons License 2004.11.03 0 0 82
hát, idén tényleg elég szar volt a kínálat (mármint magánszemély szempontjából).
http://invitel.hu/szakszer/atmos3.htm röviden ennyit:) Majd később többet:)
Előzmény: korzo (79)
korzo Creative Commons License 2004.11.03 0 0 81

Hát az biztos, hogy sokat lehet lehet spórolni vele, de így leegyszerűsíteni szvsz merész egy kicsit 8-)

Azért nagyon "nemmindegy" a hőszigetelés ;)

Előzmény: dokeee (80)
dokeee Creative Commons License 2004.11.03 0 0 80
Én is jártam náluk, szerintük egy faelgázosító kazán pufferrel együtt kb fél milla, napkollektorral kombinálva 3. Állítólag az éves fűtési költség faelgázosítóval 50 ezer. Nekem ez bőven elég gazdaságossági számításnak.
Előzmény: korzo (79)
korzo Creative Commons License 2004.11.03 0 0 79

Én is kinéztem az ÖkoTech-re, de sajnos összesen egy stand volt ami érdekes volt számomra. Ők voltak azok:

http://www.kardoslabor.hu/

Ők is napkollektorral és faelgázosító-kazánokkal foglalkoznak. A termékek jó benyomást keltettek, de (még) nincs összehasonlítási alapom (c:

Vikiviki, Te mit tudsz ezekről?

jbercike Creative Commons License 2004.11.03 0 0 78
irj nekem bővebben a fagázositóról ha van időd
Előzmény: vikiviki (77)
vikiviki Creative Commons License 2004.11.03 0 0 77
nem csak. attól függ. csak használati melegvízre szerintem nem nagyon éri meg, fűtésrásegítésre és HMVre már igen. Amúgy leginkább akkor éri meg, amikor 50-60%os támogatást adnak hozzá, és még nincs kiépítve a fűtési rendszer:)) Mi anno 75%os Sapardos támogatásokkal csináltuk, panzióknak, vendégházaknak. Nekik nagyon megérte, 2,5-3 év alatt lazán bejött a beruházás (nyáron több vendég van, akkor több melegvíz is kell, és akkor süt legjobban a Nap:). Faelgázosítóval éri még meg kombinálni.
Előzmény: jbercike (76)
jbercike Creative Commons License 2004.11.01 0 0 76
mikor éri meg a napkollektoros rendszer? kiegészitésnek a hőszivattyúhoz?
Előzmény: vikiviki (75)
vikiviki Creative Commons License 2004.11.01 0 0 75
ne fárassz már... Passzívház tervezés = építész dolga. Napkollektoros rendszer tervezés = környezetmérnök, épületgépész dolga. Napelemes rendszer tervezés = villamosmérnök, épületgépész dolga, ha jól tudom. Ha a mérnöki kamara tagja lennék, akkor hivatalosan is tervezhetnék napkollektoros rendszert. Fősulin csináltuk.
Előzmény: belagyi (72)
vikiviki Creative Commons License 2004.11.01 0 0 74
napelemre nem. Per pillanat napkollektorra sem. Utóbbira megtérülési számítást vállalok, és szállítom a tervezőt:)
Előzmény: jbercike (71)
jbercike Creative Commons License 2004.11.01 0 0 73

Komolytalankodsz, mert Te vagy az alkalmazottja???

Esetleg Te is tervezel?

Előzmény: belagyi (72)
belagyi Creative Commons License 2004.11.01 0 0 72
persze. az ország legnagyobb passzívház tervező irodája az övé :)
Előzmény: jbercike (71)
jbercike Creative Commons License 2004.11.01 0 0 71
A számitásokra én is kivámcsi lennék. egyébként Te vállalsz tervezést?
Előzmény: vikiviki (69)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!