egy nagyon udvariatlan kérdésem lehet? Azok között, akik ottvoltak talin, kinek mi a nickje? Sajna első blikkre nem tudtam megjegyezni, Krisztof és JTD24 kivételével...
Szerintem csak teljes rendszerben szabad gondolkozni!
Lásd:
Az emlegetett fejbeszámolás alapja Krzysztof háza ami 25cm hungarocellel lesz szigetelve, ehhez megfelelő ablakokkal, hőcserélős szellőztetés, stb.=>nagyságrendekkel jobb hőszigetelés az átlagosnál is jobb házaknál.
Fűtési rendszer falfűtésben gondolkodom, ami elviekben kissebb hő,és keringetett vízmennyiségű rendszer.
Nem egész teles fűtésben gondolkodom, csak olyan rendszerben, amit nem kell minden nap fűteni(kazánnal, mondjuk számoljunk hetes fűtési periódusokba, amiben nincs bent a kollektor rásegítés), meg a tegnapihoz hasonló szép napsütéses napokat is szolgálatba fogni!(szerintem egy sima kollektoros rendszerrel le lehetett volna fűteni az idei fűtésszezon min első hónapját!)
Ez a 1-2 fok/nap veszteség kicsit elszomorít,de a koncepcióba belefér.(műhelynek kevesebb saját fűtés kell!:)
Szerintetek mekkora vízmennyiséget lehet felfűteni egy közepes méretű faelgázosító kazánnal egy befűtéssel?
(szal idea:ház fűtéshez elég lenne egy Xteljesítményű kazán, de 2Xteljesítményű van beépítve, mert az a feladata, hogy Xezer liter vizet felfűtsön, nem pedig a lakási fűtésrendszert fentartani)
Tapasztalati alapon hozzá tudok szólni ehhez a brain-storm-hoz.
Apáméknál lévő 1000 L-es kollektor tartály egy hűvösebb északa alatt "befagy". Ez azt jelenti, hogy az 1000L 55-65 fokos melegvíz 18-20 ra visszahül a padlófűtésben. Persze keverve, hőcserélőn át jut be, nem simán cirkuláltatva. Ez egy átlagosnál jobbnak mondható 30-38-as Ytong ház, kb. 150(?) NM-es területtel, de nagy része nincs fűtve ----------------------------- Tisztelt kolléga azért írta, hogy minimum saját erdő kell, mert ez a tartály önmagában is hül 1-2 C-t/nap, ha nincs kivét, pedig 20 cm-es kőzetgyapotban van. ideális henger alaku,stb,stb. A garázs ahol elhelyezkedik ennek ellenére mindig kellemesen temperált :-/ Nahmost egy akármilyen más tartály is hül, főleg ha 2-3 hónapot kell átvészelnie ez már jelentős veszteség. Ezért sima módszerrel NEM SZABAD MELEGÍTENI!
Nemrég röviden beszéltem egy ürgével, akinek sajét bevallása szerint 100 köbméteres víztározó van a háza alatt (pfff... ház alá nem tennék ilyet semmi pénzért) Ehez jön hozzá ~70nm kollektorfelület. Szénbe dícsérte milyen jó, szuper, de nem tudok részleteket sem adatokat többet. A lényeg: Gázkazán is van. Bevallása szerint csak 1-2 hónapra elég a 100 köbm. Szerintem valami nagyon elszámolt, rosszul kivitelezett dolog lehet, de sajnos nem kértem el az ürge címét, nincs semmi kontakt, pedig jó lett vna megnézni. Mindenesetre ez már túlzás, és pazarlás. Ekkorában nem szabad gondolkodni. ------------------
Amiért Én mégis agyalok rajta, az az, hogy egy ilyen puffer vajon elég e ahoz (s vajhon mekkora kell?), hogy ne kelljen földkollektort tenni/ fúrni egy hőszivttyús rendszerbe, hanem magasabb talajvízhez közeli jóságfokon lehessen üzemeltetni egy ilyen tartályról szükség esetén. Itt viszont ellentmondásba keveredtem az ismert tényekkel, mert ha napkollektorpuffernak akarom használni, akkor szigetelt kell, ha viszont elfogy az energia ebből, akkor bizony földhőt (12-14 C) kéne átvennie a víznek, tehát nem lehet szigetelt mégsem... !!!??? :) nah most pattogjon a szikra! :D
------------------------- Nálunk müködik már az esővizes WC-öblítés. Sőt egy többrétegű előszűrővel még mosni is nagyon jól lehet vele. Ez 24 köbös, évi kb. 70-100 köbméter vizet kihasználunk belőle. A tetőfelület 70-80 %-a be van vezetve. Ebből megy a locsolás is, meg a fentebb említett dolgok, + medence. És most lett kész egy kerti tavacska is, az is ebből táplálkozik, ha szükséges! :) Ajánlom mindenkinek! Nekünk részben a tüzivíz miatt kellett igazából csinálni, szerencsére adta magát a terület, mert a szomszéddal határos sarokba lett beépítve, ami az ő oldalukról 1,5 m magas fal, felőlünk pedig szintben van. Így nem volt olyan rettentő drága, mert amugy is kellett oda fal. Bellül simított beton, jó erős.
-------- Használatimelegvízenergiavisszanyerésre (deszépszó!) a legjobb 5letem egy duplafalu cső, ahol bellül a bejövő vizek jönnek, kívül pedig elmegy a melegebb. Így előfűtené a bejövőt. Tapasztalatom szerint akkora energiatartalma úgy sincs ezeknek, hogy komolyabban kéne vele foglalkozni.
------ Hatalmas megtakarítási lehetőséget látok viszont a Mosogatógépek, mosógépek melegvízes betáplálásában. Sajnos mostmár nem kaphatók félautomata gépek, ahol külön meleg és hidegvíz betáp van. Pedig marhaságnak tartom ott, ahol komplett melegvízkészítés van (gáz, napkollektor), hogy drága árammal fűtse fel a vizet.
Ezen a fürdővízhő-visszaforgatáson magam is eltöprengtem. Aztán elvetettem, mert úgy képzeltem, a mosógép, kád, zuhany nem csupán vizet ereszt el, de azzal együtt - ha arányaiban nem is sokat, de azért mégiscsak - nyúlós, ragacsos-sikamlós, hamar bűzhalommá váló "iszapot" is - pláne, ha a gyerekeimre gondolok egy kiadós játszótéri hancúr után -, ennek a közömbösítése, és rendszeres tisztítása további rettenetes vegyszerek bevetését igényelné.
Ez a kazánnal fűtött rettenetes nagy tartály szerintem akkor érné meg, ha a tüzelőanyag mérhetetlen mennyiségben teremne a környékeden, szinte ingyé'. Meglehetős vesztesége lehet amúgy a szisztémának. Bár, visszatérve korábbi agyfutamomra a garázs alatti vízgyűjtővel, az autóm kellemes klímában, de igen hamar elemeire korhadhatna. 8-)
Vajh mekkora lehet az az "elég nagy puffer" egy lakásköbméterre vetítve - csak úgy a nagyjából való sacc szintjén?
Az alapelképzelésem az volna, hogy adott egy Xezer literes tartály, amiben van a meleg(viz), és abból megy hőcserélővel ki a fűtés,melegvíz.
Inputként pedig a napkollektorok, meg télire kiegészítőnek rákötni valami kazán(vikiviki felkeltette a kíváncsiságom a faelgázosítók iránt), vagy opcionálisan esetleg éjszakai villany fűtés.
Kérdés:Ha elég nagy a puffer, és túlméretezett a kazán, akkor elvileg megoldható, hogy többnaponként kell csak begyújtani?(kazán szabályozással nem kell sokat szórakozni,mert csak a sok vizet kell neki egyszer felmelegíteni, a hőcserélő meg mindig elegendőt leszed belőle fűtéshez, ergo a hőcserélőnél kell a szabályozás, a kazán meg dolgozzon úgy ahogy a leggazdaságosabb!)
További idea, hogy fürdőből elfolyó melegvízből(zuhany,kád)esetleg ismét kinyerni a meleget,és visszazavarni a tartályba?
Egy időben jártak arrafelé a gondolataim, hogy - a víztakarékosság jegyében - a garázsomban egy igen rettenetesen nagy "aknát" mélyítenék, ottan gyűjtendő a tető-esővizet, amivel a wc-tartályokat tölteném elsősorban. Aztán arra gondoltam, hogy, ha eléggé rettenetesen hatalmas lenne ez a vízgyűjtő, és még le is szigetelném jól, tán érdemes lehetne a nap hőjével felmelengetni, hogy legalább a fűtési szezon kezdetén kiváltható legyen a drágalátos gázhő. Arról nem is beszélve, hogy míly kellemes meleget eregetne megettem a wc-tartály! 8-)
De ehhez dupla fűtésszisztéma kellene, mert ugyebár az alap gázos szett és egy hőcsererendszer. Úgyhogy maradt a hidegen való wc-öblítés ideája.
Mi mindenféle agyrém meg nem fordul az ember fejében ...
Igen nagyon sajnálom, hogy a találkozó-eszmecsere-tapasztalatépítésről lemaradni voltam kénytelen!
Kíváncsian várom a fejleményeket. Eddig csak átmeneti tárolót láttam, ami a nappali felmelegített kavicságyon keresztül szellőztet északa, ha túl hűvös van. Elképzelni sem tudom, hogyan lehetne ezt nagyobb méretekben. Bár ha nem vízzel kéne dolgozni, az csak nyereség, a tároló megépítése miatt, viszont a kavics/só tárolóból csak légárammal lehet ismereteim szerint kinyerni a hőt, az meg nem túl jó hatásfokú. Szóval oszd meg az eredményeket, szerintem mindenkit nagyon érdekelne.
Most kezdünk egy olyan ház tervezésébe, ahol a föld alatt kavics hőtároló van. A cél, hogy passzív építészeti eszközökkel dolgozzunk elsősorban. Jelenleg a számítási eljárások meghatározásánál tartunk, fél évet szántunk a tervezésre. Példa sok van, de mi szeretnénk pontosan meg is tervezni.
Többek között ez is volt a tali egyik elmélkedése, hogy egy megfelelőképpen leszigetelt háznál egy 3-4-5 ezer literes pufferba napkollektorral letárolni a hőt, ozt azzal hány napot lehetne fűteni, mert télen is süt időnként a nap...(biztatóak voltak a kalkulációk)
Ha egész teles fűtést akarsz, akkor inkább köveket melegíteni(vagy ha jól emlékszem a só még több hőt tud tárolni), de ehhez akkora szigetelt medence, meg kollektor felület kell, hogy szerintem nem érdemes.
Vki hallott, esteleg látott olyan napkollektoros+hőszívattyús megoldást, ahol a nyári meleget földalatti víztárolóban pufferelték és télen direktben+hőszívattyúval nyerték vissza?
A víztorony egyszerű: sínrendszer körben, erre a kollektort. Úgy kialakítva, hogy a nyílászárók felett helyezkedjen el, így rögtön árnyékoló is a szögben állított kollektor.
A betáp az már nehezebb kérdés. Valami flexbilis cső?
4 rétegű ablak!??? Hmm...
Kispapok??? :))) Nah képzelem!
Lakásnak átalakított víztorony??? :))) Uhh. Szélmalomról már halottam.
Ezek is olyan frankó tervek, amik nekem törik mostanában az agyam (helyét).
Én most keresem a lehetőséget, hogy ugynevezett "Napkonyhát" hogy lehetne megcsinálni, felhasználni főzésre, és azon kívül +energia kinyerésre.
Elképzelés: 1/ Napkövető homorú tükörrel napgyűjtés és fókuszálás egy pontba. 2/ Abban a pontban egy elpárologtatós heat pipe hőelvezető olyan munkaközeggel, ami a magas hőmérsékletet bírja. 3/ Az elvezetett hő felhasználása a konyhában VAGY leadása egy nagy hőkapacitásu pufferbe VAGY/ÉS Stirling generátor betáplálása.
A megvalósítandó cél: Napkonyha. Stirling generátor hatásfokának növelése, ezzel nm-enként legalább 200-300W kinyerése tiszta módon. (többcélú a dolog, mert a folyamatban rengeteg a hulladékhő, ami másodhasznosítható)
Ha vki őrült elme szeretne bekapcsolódni a projectbe, örömmel várom :)))
nézzük csak, mikről volt szó... röviden:
hőcserélő rendszerekről, 4rétegű ablakokról, vályogvetésről, szélgépről, napelemről, napkollektorról, geotermikus energiáról, hőszigetelő-, és hőtartó anyagokról, tervezésről, cserépkályháról, gázról, faelgázosító-, és pellettüzelésről...
Valamint arról, hogy hogyan lehetne napkövető kollektorokat szerelni egy lakásnak átalakított víztorony tetejére:) Ezen kívül volt még szó kispapokról és fuvarozókról is, de ez nem szorosan a témához tartozott:))
De kaptam, de abban még nem volt fix dátum. Utána a fórumon pedig 3-ban volt a kiegyezés. Én nem is gondoltam, hogy utána még modosul ez. Mind1. Majd beszámoltok, vagy jöhetnek mailban a képek. Számomra már ugy is hasznos, ha Én nem is tudtam ottlenni, hiszen az itteni tudásbázis gyarapszik. :)
grrfrrkrkrixkrax :(
Hát erről lecsúsztam. Most indultam vna. Hát ez van. Én abszolut netmentes voltam az elmult 2 hétben. Most is csak a kezdési időpont és a térkép miatt jöttem be :-/
Remélem azért lesznek fotók! Nekem itt figyel a fényképezőgép... Hát ma nem lesz dolga. :(
Szia! A találkozóról remélem lassan mindenki hazér és holnap is jó emlékei lesznek róla.
Akit érdekel egy másik hőcserélő www.paul-lueftung.de
és egy vizes kandalló betét www.mullit.hu
Azon kívül, hogy egy kellemeset csevegtünk, még "szakmai" dolgok is voltak.
Megnéztük JTD24 házát,falfűtéssel, légcsövezéssel, hőcserélővel(gratula JTD24,szép lesz a házad), ozt elmentünk,egy kellemes vendéglőbe, és ott folytatódott a csevegés.
Örülök, hogy megismerhettem a topiclakók egy részét, igazán jó társaság!
Köszönet a szervezőknek és a résztvevőknek a kellemes napér!
(Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam elmenni! Gondolom hasznos eszmecserék folytak, amiből képek és a folytatás lecsapódhatna itt is, hogy az oktondi "el-nem-menők" is tanulhassanak belőle... Vagy még most is a hőcserélőt építitek be...? :)
Szeretettel:
Szalma
ui.: Remélem rövid volt a másnap; és boldog, eredményes lesz 2005 mindenkinek!