Keresés

Részletes keresés

Jesu Creative Commons License 2005.01.04 0 0 270
Vissza már semmilyen óra nem pörög :((( A szolgáltató csak 100kW-tól köteles törvényileg átvenni, de azt is csak akkor, ha a hálózatnak minden szempotból megfelel. Lehet próbálkozni kisebbel is, de egyedi szerződés, stb. rgo lehuznak jól. Minden amivel termelsz, max. csak megállítja az órát, tehát ha házon bellül megtermeled, amit elfogyasztasz, nem vesz fel a házad a hálózatról, tehát nem pörög az óra... Ennyi. Akkor érdemes gondolkodni talán, ha tényleg benzines agregát van átalakítva a lentebb említett alkalmazásnál. Hiszen ott akkor adott a generátor is. Kérdés, mennyivel fogyasztana többet, ha a generátort is és a kompresszot is hajtanád vele egyszerre. Valószínüsítem, hogy nem éri meg. Esetleg csak sziget üzemmódban, de ott pontosan kell számolni a befektetési/ megtérülési oldalt mind2 irányból. Nézegettem kanadai lapokat, nekik a szigetüzem adott :) Sehol semmi kábel. :) Nah ott találni érdekes megoldásokat. Régi 90 éves stabil-motorokat állítanak be ilyesmire. Tökéletesen működik :)
Előzmény: korzo (263)
pilbi Creative Commons License 2005.01.04 0 0 269

Akkor ötlet elvetve!:(

Következő felvetés?:)

korzo Creative Commons License 2005.01.04 0 0 268
A CNG nem a biogáz hivatalos neve? Régen tanultam én már eztet 8-)

OFF Én tudok itthon egy pár személy(!)autót ami földgázzal megy hivatalosan beépített rendszerrel. Maga a rendszer nem is lényegesen drágább mint az LPG-s, csak a tankoláshoz szükséges szivattyú igen komoly összeg. (viszont egy 10-12 literes fogyasztású 900Turbo ~3Ft-ból megy egy kilométert ;) mondjuk a hatótáv minimális ~100-150km, de munkába járni tökéletes.
Előzmény: vikiviki (260)
vikiviki Creative Commons License 2005.01.04 0 0 267
LPGn se nagyon van adó, az mégis elég elterjedt.
Előzmény: Jesu (265)
vikiviki Creative Commons License 2005.01.04 0 0 266
hát, szerintem nem érdemes. A gáz ára is megy főlfelé jócskán...
Előzmény: pilbi (261)
Jesu Creative Commons License 2005.01.04 0 0 265
Kérdésedre válaszként: hozzáadódva az előző hozzászólásomhoz: házilag nem versenyképes a saját áram termelés hagyományos módon az a alacsony kihasználtság miatt. --------------------------------------------------------------- Én körbejártam már egyszer a földgázos autózást 1-2 hónapja. Sajnos itthon nem megy. :-((( Rokon vett egy kocsit olaszból, gyári(!) CNG tartály volt rajta, adagoló, minden. Jelenleg ilyen kút (98% metán=földgáz=compressed natural gas=CNG) csak Szegeden és Debrecenben van. Ott is csak a buszokat tankolják, és a gázmű a saját autóiból párat. Mivel csak sűrítve tankolható (150-200bar) nem csepfolyósítható, ezért viszonylag nagy tartályal is csak rövid táv érhető el (150-200 km). Viszont az kib@szottolcsón!!! (bocs) Olaszországban többszáz kút van. Nálunk ez nem kell a népnek, mert elesne az állam a hatalmas benzin/gázolaj adóbevételektől. :-(
Előzmény: pilbi (261)
pilbi Creative Commons License 2005.01.04 0 0 264

Üdv Jesu!

Nálam a kérdés a ház villanyellátásának megoldása!

Tehát ha netán olcsóbb, akkor mi az akadálya?(meg olcsóbb e ténylegesen?)

Itt most nem nagyteljesítményű cuccokról beszélünk, hanem úgymond házi barkács, házi használatú cuccok!2kw az esetek legtöbb részében elég egy takarékos házban!

Akár használati, akár visszatápolt áram esetében?

Tisztelettel:

Pilbi

Előzmény: Jesu (262)
korzo Creative Commons License 2005.01.04 0 0 263
A találkozón felmerült az kérdés is, hogy mivel mivel kicsiben termelnénk áramot a szolgáltató azt nem köteles megvenni (nem is teszi) de esetleg lenne rá mód, hogy a hálózatot mint "puffertárolót" használjuk. Tehát bizonyos szintig visszafelé pörgetné a villanyórát, optimális esetben nem fizetni villanyszámlát.

Esetleg neked van arról információd, hogy ez lehetséges-é?
Előzmény: Jesu (262)
Jesu Creative Commons License 2005.01.04 0 0 262
Lehet földgázzal, csak másmilyen adagoló kell. Vannak rá kereskedelmi megoldások is. Tudtommal terhelve eszik annyit! Minimális terhelésen kb. a fele, harmada. Én nem tennék rá azért generátort, hogy aztán egy elektromotor ismét mechanikus energiával hajtsa a kompresszort. Megint csak méretezés kérdése. Amúgy pedig a földgáz ára kb. harmada, negyede az LPG-nek!? sacc/kb. Nem? ~138-150 Ft az lpg literje. -------------------------------- A kogenerációs minierőművek (értsd áram 22-200 kw) nagy kihasználtságnál (98%+) már gazdaságossak és termelnek nyereséget, ha a betáplálás a hálózatba megoldott. Ezek soksokmilliós nagyteljesítményű gépek, kb. 5-8 év a megtérülésük, ha a hőenergia is felhasználható. Az áramtermelés elég jelentős része tudtommal ilyenekkel történik belföldön is.
Előzmény: pilbi (257)
pilbi Creative Commons License 2005.01.04 0 0 261

Üdv vikiviki!

Szerinted anyagilag érdemes házi áramtermelésen gondolkozni?

Vezetékes gázt lehet ilyen célra felhasználni?

Mert ha netán olcsóbb is, akkor elgondolkozó, nem nézve, hogy gázszünet ritkábban van mint áramszünet!

Ha netán meg tartályos gázban gondolkozunk, akkor meg függetleníteni lehet a házat...

Vélemény?

Tisztelettel:

Pilbi

Előzmény: vikiviki (260)
vikiviki Creative Commons License 2005.01.04 0 0 260
autógáz: 141től 146ig, de van, ahol még több. A földgáz emlékeim szerint németországban terjedt el autók hajtására, de ott jóval drágább, mint nálunk az LPG. CNG-nek vagy minek hívják...
Előzmény: korzo (258)
vikiviki Creative Commons License 2005.01.04 0 0 259
miről, miről... kispapokról:) Kérdezd a többieket, kiváncsi vagyok, mennyi maradt meg bennük:)
Előzmény: Jesu (252)
korzo Creative Commons License 2005.01.04 0 0 258
No-no! Mennyiért tankolsz te gázot? Még a kúton hivatalosan sincs 160 forint, hanem talán 140-150 között (vikiviki?). Ha ezt hagyományos palackból teszed, akkor rögtön mindössze 120Ft körül van egy liter. De a lehelyezett UFO tartály az igazi (ha nincs földgáz), mert akkor 100Ft alatti PB árral számolhatsz.
A földgáz az még ennél is lényegesen olcsóbb, talán harmada. (lehet majd a kocsiba is azt kéne tenni, de az egy másik fórum)

ps: a számok hasrautéses becsléssel kerültek megadásra, ezért semmilyen felelősséget nem vállalok a valóságtartalmukért (c:
Előzmény: pilbi (257)
pilbi Creative Commons License 2005.01.04 0 0 257

Elkezdtem fejben számolni, ha hibás a gondolatmenet lécci javítsatok!

Nekem olyan rémlik, hogy egy kb 2kw os generátor olyan fél litert ehet óránként, ami gázosítva kb 80ft, tehát kb 40ft/kwh.

Lehet e ezt vezetékes földgázzal üzemeltetni, és akkor mennyiben jönne ki egy kwh?

szmel Creative Commons License 2005.01.04 0 0 256
A ferencesekhez...:0)))))
Előzmény: pilbi (255)
pilbi Creative Commons License 2005.01.04 0 0 255

Üdv Jesu!

Igy már érthetőbb, végülis...(számolgatni kellene)

Gondolod, hogy az igy termelt villany olcsóbb mint a hálózati?

Amúgy kipufogót, meg a motor hűtőjét is rá lehetne csatlakoztatni pufferra...

Szmel látod a legideálisabb helyszín a passzívházhoz egy kolostor:

Nagy hőkapacitású falak

Le nem vezetett energiák miatt több wattal lehet számolni paponként:)

Pincerendszer adott, a regisztercsöveknek nem kell sok ásás, hogy elég mélyen legyenek.

Gyertya világítás energiatakarékos+hő

...

Szerintetek melyik rendhez kéne fordulni az ötlet gyakorlati megvalósításáért?:)

Tisztelettel:

Pilbi

Előzmény: Jesu (251)
szmel Creative Commons License 2005.01.04 0 0 254
A legközelebbi talin már Te is ott leszel....biztosan:-))
Előzmény: Jesu (252)
szmel Creative Commons License 2005.01.04 0 0 253
Ez aztán a kolostorális építészet:-))))))))))
Előzmény: pilbi (250)
Jesu Creative Commons License 2005.01.04 0 0 252
Ejh, hát ezért vagyok szomorú, hogy lemaradtam erről a taliról.. gőzöm nincs miről beszéltek! :D Esetleg a túlfűtött kispapok (ami ugye egy embernél legalább 100W hőteljesítmény, kispapoknál gondolom, a nem megfelelő levezetés miatt minimum 200W) energetikai hasznosítására és tervezésbeni figyelembevételére gondoltok??? :P
Előzmény: pilbi (250)
Jesu Creative Commons License 2005.01.04 0 0 251
Mér lenne bonyolult???? A konkrét példa, amin felvetődött: Végy egy zsiguli mocit: 30-40E-ftért, tegyél rá egy gázadagoló rendszert, diffuzort 50E- ft-ért, adj hozzá tengelykapcsolva egy csupasz hőszívattyút aminek keress valami jó közeget (levegő, víz, stb), kapcsold rá egy nagy puffertartályra, és ha hő kell, kapcsolt be pár órára alapjáraton a mocit, majd használd el a hozamot.-------------------------------------------- Ez végülis ugyanaz, amiről te beszélsz, csak megfelelően kell méretezni a puffert, és valahogy még belevezetni a termelt motorhőt is. Vagy eleve a kipufogógáz lenne a szívattyú betáp!? A hatásfoka kiválló lehet, hiszen a villanynál csak olcsóbb, a gáz pedig hasonló arányban dolgozik, mint a villanyos meghajtás esetén(1:2-1:5), azzal a különbséggel, hogy itt a gáz összenergiája mechanikus+hőteljesítményel van leadva. Szerintem mennie kell, hiszen a Kogenerácios erőművek így termelik az áramot, csak generátort hajtanak, nem szívattyút. A gáz árának növekedésével, nő az áramdíj is mindaddig, míg a gázerőműveket le nem váltják, márpedig arra jó sokáig várhatunk. Tehát hosszú távon is gazdaságos marad, míg az arányok megmaradnak. Ha meg nem lesz földgáz, fagázosítót kell rákötni :)
Előzmény: pilbi (248)
pilbi Creative Commons License 2005.01.04 0 0 250

Elgondolkodtam: Kolostorokat kívülről behúzni hungarocellel, megfelelő ablakokkal...

Azok a falak azért tudhatnak hőt tárolni...

Előzmény: pilbi (249)
pilbi Creative Commons License 2005.01.04 0 0 249

Üdv szmel!

Ilyen pár mellet a kolostori magány,csönd nagyon csábító tud lenni!:)(ezt ő mondta:)

Meg rájöttem ez nem nekem való topik:ahol Ő is ottvan, ott nem marad passzív egy ház se!:)

Tisztelettel:

Pilbi

Előzmény: szmel (247)
pilbi Creative Commons License 2005.01.04 0 0 248

Üdv Jesu!

milyen jó irány ez az osztrákoknál, hogy nem építgetnek egyénileg ellátórendszereket, hanem közös fűtő-hmv-rendszereket csinálnak, amit sok családiház felhasznál. Tanulni kellene ebből.

Magyarországon vagyunk, nézzük a realitásokat, gyakorlati esélyed konvergál a nulla felé, hogy több ilyen "vállalkozó" szellemű, frissen építkező szomszédot kifogsz!:(  Magyar nép nehezen tanul,csak ha kényszerítik!

Megoldás lenne ha támogatnák keményen az ilyen kezdeményezéseket, de most....

Megpróbálom majd megkeresni konkrétan.

Megköszönném, mert egyenlőre csak fejben kavarog az ötlet, de ha már netán le van írva valahol konkrétan számításokkkal, sokat segítene!

Egy barátommal és tisztelt tanárommal történt megbeszélés után arra jutottam, hogy a hőszívattyú csodálatos készülék

Kicsit bővebben please!

Hőszivattyú gázmotorral érdekes ötlet, de szerintem kicsit bonyolult.( én szeretném úgy megoldani a dolgot, hogy a beruházás azért valamien szinten megtérüljön!)

Tisztelettel:

Pilbi

Előzmény: Jesu (246)
szmel Creative Commons License 2005.01.04 0 0 247
Helló Pilbi!
Hogy néznél ki kispapként, elgondolkodtál már ezen?
Avagy netalántán azér' szeretnél kispap lenni, mert akkor özönlenének a lányok...?
Na, de kérem, Néked már megvan a párod:-))
Előzmény: pilbi (245)
Jesu Creative Commons License 2005.01.04 0 0 246
Hát csak az alapján tudok viszonyítani, amit láttam a Cerpheus doksikban. Egy 2-4 lakásos társasháznál (alacsonyenergiás/passzív) eleve betesznek a pellett mellé 2-3E literes puffert, hogy kiegyenlített legyen a teljesítmény. Ez kötelezően elő van írva minden pellettkazán és szerintem a faelgázosító mellé is, hiszen így a legjobb a hatásfoka. Mintha valahonnét azt az infot kaptam volna, hogy a faelgázosító kazán 1-2E literes puferral így 2-3 napot tud egy töltéssel. De lehet ez sima házra volt írva. Megpróbálom majd megkeresni konkrétan. Ha ez az infó így igaz, sima házra, akkor elvileg max. 3-5E literes jól hőszigetelt puffer elég kell legyen egy hétig. Egy barátommal és tisztelt tanárommal történt megbeszélés után arra jutottam, hogy a hőszívattyú csodálatos készülék :) Regéltek nekem egy olasz cégről, ahol 400E körül 40KW-os készüléket lehet kapni, de lehetséges, hogy ebben nincs benne a vezérlés. Ennek megpróbálok jobban utánajárni. Megint egy elsőre agyament, de részleteiben igen reális 5let az, hogy a hőszívattyút gázmotorral direktben hajtva igen kedvező ft/KW értéket lehet elérni. Ehez felülméretezett szívattyú, kisteljesítményű gázmotor (max 5-10 KW) kell. Mivel a gázmotor a leadott teljesítményen túl igen nagy hőt is képes termelni, ezt viszacsatolva különösen jó hatásfokot lehetne elérni. A túlméretezett szivatttyú igazából nem jelentős többletköltség, viszont így lehet elérni a legnagyobb hatásfokot, és a leghosszabb élettartamot, ami tapasztalatok alapján ha a névleges teljesítmény 1/3--1/4-én okossan van üzemeltetve, akkor szinte végtelen. Azon gondolkodom, hogy egy benzines aggregátot átalakítva ez megoldható lenne. Egyedül a zajterheléssel nem tudok mit kezdeni, hogy lehetne csökkenteni úgy, hogy ne menjen a teljesítmény/ hatásfok kárára!? ------------ Nincs valakinek 5lete arról, hogy az elégetett kipufogógázt, hogy lehetne gázkazán módjára egy kondenzációs hőcserélőben hasznosítani? Lehet ilyet külön beszerezni? A beruházás nagyságát, összköltségét nézve, a kapot teljesítményel minimum 2-3 lakást el lehetne látni. --------- Beszélgettünk arról, hogy milyen jó irány ez az osztrákoknál, hogy nem építgetnek egyénileg ellátórendszereket, hanem közös fűtő-hmv-rendszereket csinálnak, amit sok családiház felhasznál. Tanulni kellene ebből.
Előzmény: pilbi (238)
pilbi Creative Commons License 2005.01.04 0 0 245

Üdv szmel!

Akkor jó volt a tippem!:)

KISPAP AKAROK LENNNI!:))))))

Tisztelettel:

Pilbi

Előzmény: szmel (244)
szmel Creative Commons License 2005.01.04 0 0 244
Szia vikiviki!
A kicsit öregebb Úr jbercike volt:-)
Előzmény: vikiviki (239)
szmel Creative Commons License 2005.01.04 0 0 243
Ejnye, ejnye Pilbi tetszik Néked ez a téma, nahát, nahát.....:-))
Előzmény: pilbi (242)
pilbi Creative Commons License 2005.01.04 0 0 242
Éljenek a kispapok!:)
pilbi Creative Commons License 2005.01.04 0 0 241

Üdv vikiviki!

Én ültem melletted jobbra, velünk szemben korzo és szmel, a "kicsit öregebb":) úrra csak tippelni tudok!:)

Tisztelettel:

Pilbi

Előzmény: vikiviki (239)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!